“Tärkeintä on vapaus” – Andy Hopi vapaampaa yrittäjyyttä mahdollistamassa

Tällä palstalla tutustutaan eri ihmisten vapaustarinoihin. Tässä Andy Hopin yrittäjämatkaa sekä hänen kokemuksiaan vapaudesta ja sen lisäämisestä yrittäjyydessä. Andyyn olen tutustunut yli 10 vuotta sitten hänen pyörittäessään Centre-valmennuskeskusta Tampereella.

Mikä sai sinut ryhtymään aikanaan yrittäjäksi?

– Kun nyt mielessäni palaan yrittäjyyteni alkutaipaleelle, niin se mikä minut sai yrittäjäksi oli ajatus mahdollisuudesta työllistää itseni omaa intohimoani toteuttamalla. Vapauskin oli tärkeä, mutta ei silloin kuitenkaan se kaikista tärkein asia. 

Toinen keskeinen vetovoimatekijä yrittäjyydessä oli mahdollisuus toimia omien arvojen mukaisesti. Palkkatyössähän voi joutua kokemaan erilaisia arvoristiriitoja.

Toimimalla omana työnantajanani koin, että voin työskennellä täsmälleen omien arvojeni mukaisesti ja edistää merkitykselliseksi kokemiani asioita.

Tämä omien arvojen tiedostaminen ja toteuttaminen liiketoiminnassa avaa myös mahdollisuuksia tehdä tästä maailmasta hivenen verran parempi paikka. 

Miten tärkeimmät yritysideasi ovat muodostuneet?

– Olin tehnyt yrittäjänä vuosien mittaan monenlaista, mutta jossain vaiheessa koin, että pelkkä oman intohimon toteuttaminen ei enää riittänyt. Halusin pystyä tarjoamaan yhä laajemmin hyötyjä myös muille. Koin tärkeäksi mahdollistaa jotain sellaista, jossa ihmiset pääsivät jakamaan omia oivalluksiaan elämästä.

Olen itse saanut paljon käydessäni erilaisissa tapahtumissa, missä ihmiset rohkeasti jakavat parhaita oivalluksiaan. Tästä sain ajatuksen, että haluaisin perustaa vuotuisen seminaarin, jossa tällainen jakaminen ja inspirointi mahdollistuisi.

Ensimmäinen Täysii-seminaari näki päivänvalon vuonna 2012. Muistan vieläkin näyn, kun kurkkasin hieman ennen ovien avaamista seminaarisalista aulaan ja näin pitkän jonon. Uudesta unelmastani oli tullut totta!

Parhaimmillaan Täysii-seminaari saattanut yhteen Tampere-talolle reilusti yli tuhat ihmistä voimaantumaan. Seminaarin organisointi on ollut alusta asti todella antoisaa ja olemme vuosien varrella saaneet todella koskettavia palautteita.

Omat kokemukseni, oivallukseni, jakamisen halu ja virheenikin ovat siis vaikuttaneet keskeisesti näiden nykyisten yritysideoitteni muodostumiseen.  Täysii-seminaarin lisäksi näihin perustuu myös toinen valmennuskonseptini Tekijäakatemia.

Täysii seminaarin tiimi ja yleisöä Tampere-talossa

Olet haastatellut valtavan määrän yrittäjiä, miksi ja mitä opit näistä haastatteluista?

– Olin tosiaan toiminut yrittäjänä kymmenisen vuotta, kun kiinnostuin toden teolla siitä, miksi ihmiset haluavat toimia yrittäjinä. Ajattelin, että jos haastattelisin sataa yrittäjää, pääsisin asiasta hyvin jyvälle.

Vuonna 2016 käynnistin 101 tarinaa yrittäjyydestä -sarjan ajatuksenani julkaista tekemäni videohaastattelut kaikkien vapaasti katsottavaksi. 

Haastattelujen myötä hahmottui täysin yksiselitteisesti, että : Tärkein syy toimia yrittäjänä on yrittäjyyden mahdollistama vapaus!

Pystyn samaistumaan täysin vapauden merkitykseen. Yrittäjät haluavat hyödyntää vapauttaan eri tavoilla, mutta keskiössä on kokemus siitä, että heillä on vapaus muokata elämästään juuri omannäköistä. Tässä elämän ja työn omanäköistämisessä koen voivani myös auttaa yrittäjiä.

Millaisia haasteita olet yrittäjänä kohdannut?

-Matkaan on mahtunut onnistumisia sekä epäonnistumisia. Kunpa minulla olisi silloin alkuaikoina ollut sama osaaminen kuin nyt…

Esimerkiksi yksi suurimmista tekemistäni virheistäni liittyi nettisivuihin. Aikoinaan en tiennyt yhtään millaiset sivut tuovat myyntiä. Tästä syystä aloin opiskella asiaa ja testailla oppeja käytännössä.

Liiketoimintavalmentajana toimiessani olen huomannut, että en ole suinkaan ainoa, joka ei toiminnan alkuvaiheessa ymmärrä myyvien nettisivujen päälle. 

Nyt kun tiedän, mikä toimii ja mikä ei, pystyn nopeasti huomaamaan, jos joku on tekemässä samoja virheitä, joita itse tein. Ennen kaikkea osaan ohjeistaa, mitä kannattaa tehdä, mikäli haluaa saada aikaan myyntiä.

Vaikka haastaviakin aikoja on ollut, en koskaan ole harkinnut yrittäjyyden lopettamista. Sen sijaan olen toistuvasti pohtinut, että mitä olennaista en tiedä tai osaa. Ja ennen kaikkea – mistä ja miten voisin puuttuvan taidon hankkia. Kuka tarvitsemani taidon jo osaa, keneltä voisin sen oppia.

Miten vapauden merkitys on muuttunut omalla kohdallasi?

– Perheemme kasvaessa aloin vuosi vuodelta nostaa vapautta yhä ylemmäs arvojeni listalla. Aloin tietoisesti rakentamaan arkeani siten, että minulla olisi mahdollisimman vähän mitään aikaan tai paikkaan sidottua kalenterissani.

Paikkariippuvuuden vähentäminen on mahdollistunut hyödyntämällä esimerkiksi videopuheluita – ja ylipäätään vähentämällä tapaamisia, jotka eivät ole välttämättömiä.

Avaimet aikariippuvuuden vähentämiseen ovat taas olleet esimerkiksi verkkokurssialustan hyödyntäminen sekä erilaiset automatisoinnit.

Vapauden merkitys korostui yhä entisestään tyttäremme synnyttyä. Halusin olla hänelle läsnä syntymästä lähtien. Olenkin todella kiitollinen, että olin rakentanut arkeni siten, että pystyin hoitamaan työni kotoa käsin, eikä kalenteriin sidottuja videopuheluitakaan ollut kuin noin kerran viikossa.

Nyt olen muutaman vuoden ajan tehnyt töitä n. 20 tuntia viikossa. Koska käytän töiden tekemiseen aika maltillisesti tunteja, mietin todella tarkkaan, mihin työtehtäviin tunnit haluan käyttää. Tämä on lisännyt vapauttani arjessa ja parantanut työn tehokkuutta entisestään.

Autat muita yrittäjiä luomaan omannäköistään ja vapaampaa liiketoimintaa, kerro siitä?

– Koska olin tehnyt paljon työtä ja joutunut oppimaan monia asioita kantapään kautta, ennen kuin pääsin nauttimaan isommista onnistumisista, halusin alkaa mahdollistaa muille helpompaa tietä omiin unelmiinsa

Omien kokemusteni pohjalta aloin koota yhteen toimiviksi havaitsemiani menetelmiä ja digitaalisia työkaluja käynnistää ja viedä eteenpäin omaan osaamiseen ja intohimoon perustuvaa sekä suurempaa vapautta mahdollistavaa liiketoimintaa.

Tätä varten perustin vuonna 2015 Tekijäakatemian. Sen ideana on tarjota kattava oppimateriaali vapaampaan yrittäjyyteen sekä samanhenkisten ihmisten yhteisö. 

Itselleni yksi parhaimmista yrittäjyyden tuomista asioista on ollut moniin mahtaviin ihmisiin tutustuminen, verkostoituminen ja yhteistyön tekeminen. 

Tekijäakatemia ilmentää niin ikään tätä yhteistyön ja yhteisön voimaa. Siellä samanhenkiset ihmiset voivat kohdata, jakaa unelmiaan, kannustaa ja sparrata toisiaan eteenpäin, samalla kun vievät omia liikeideoitaan käytäntöön.

Tekijäakatemia on suunniteltu ihmisille, jotka kaipaavat elämäänsä ja työhönsä lisää vapautta. Heille, jotka haluavat työskennellä itselleen merkityksellisten asioiden parissa, osaamisiaan ja intohimojaan hyödyntäen. 

Suurempi vapaus mahdollistuu mm. siten, että Tekijäakatemian opein liiketoiminnan voi halutessaan rakentaa kokonaan verkkoon. Kaiken voi tehdä omassa tahdissaan ja halutessaan vaikka täysin etänä, kuitenkin niin, että tukea on aina saatavilla.

Kiitos Andy tarinasi ja kokemustesi jakamisesta!

Kuka?

Yrittäjänä sekä valmentajana jo yli 15 vuotta toiminut Andy Hopi auttaa työkseen ihmisiä saavuttamaan vapauden yrittäjyyden kautta. Andy on myös Täysii-seminaarin ja Tekijäakatemian perustaja.

Andyn kuvat: Mari Birgit Skogberg

Täysii-seminaarin kuva: Jouni Ranta

Opi ansaitsemaan vapaammin ja hankkimaan lisätienestejä verkossa

(Visited 364 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.