Vapaampi elämänpolku starttaa tästä askeleesta

Vapaudenjanon ja muutostarpeen takana voi olla lukuisia eri syitä ja taustatilanteita. Se, mikä laittaa muutoksen pyörät vauhdikkaammin pyörimään on kuitenkin monilla yksi tietty askel. Tässä postauksessa asiaa tuosta silmiä avaavasta vapauspolun ensiaskeleesta.

Kasvanut muutoksen tarve

Monilla meistä muutostarve ilmenee lisääntyvinä pieninä signaaleina. Emme aluksi ota ehkä näitä merkkejä edes niin tosissaan, kunhan leikittelemme ajatuksella, että asiat voisivat olla toisin.

Ajatus voi liittyä siihen, että voisimme asua muualla, tehdä muunlaista työtä tai viettää päivämme jotenkin toisin. Tyydytystä tuova ajatuskehä muutoksesta alkaa helposti kasvaa ja pyöriä nopeammin, kun uusia ideoita ja mahdollisuuksia alkaa ilmestyä fiilistelymme ja tiedonhankinnan myötä näköpiiriin.

Samaan aikaan se vuodesta toiseen samanlaisena, ehkä vähän kiireisempänä toistuva perusarki töineen, suoritteineen ja velvotteineen voi alkaa tuntua yhä tukalammalta. Vaikka kaikki olisikin päällepäin suhteellisen hyvin, kaipaamme luonnostamme kasvua, vaihtelua, vapautta, jonkun uuden elämäntason tai -tyylin kokemista.

Meitä alkaa puhutella suurempi vaikutusvalta omaan elämään ja tekemisiin sekä yhä laajemmat valinnanvapaudet.

Itse aloin vähitellen haaveilla yhä suuremmasta vapaudesta päättää tekemisistäni, sijainnistani sekä jonkin täysin oman jutun luomisesta. Ei minulla ollut suinkaan mitään tarkkaa hajua, mitä tämä tulisi olemaan. Omaa rauhaa, suurempia vapauksia työntekemisen määrän ja laadun suhteen sekä ulkomailla asumista nyt ainakin. Mutta muu oli täysin hämärän peitossa.

Ajatus kiireettömästä reissunpäällä olemisesta, verkkaisesta uusiin paikkoihin tutustumisesta lomamatkaa syvällisemmällä tasolla veti puoleensa todella voimakkaasti.  Samoin kuin rauha pysähtyä nauttimaan elämästä ja olemisesta ilman suorittamisen painetta, sekä uusia juttuja ideoiden sai oloni hyvällä tavalla rauhattomaksi ja kihelmöiväksi.

Tiesin mihin suuntaan halusin kulkea, en vain tiennyt, miten siihen pääsisin. Muutaman viikon lomareissut paluulippuineen eivät enää olleet se juttu. Olin kuitenkin tuolloin etuoikeutettu moneen muuhun nähden, sillä minulla oli mahdollisuus koko vuoden mittaiseen vuorotteluvapaaseen ja tuohon tilaisuuteen todellakin tartuin!

Vuorotteluvapaa käynnisti pitkät matkat ja elämänmuutoksen

Kaipuu pysähtymiseen

Olen monessa yhteydessä kuvaillut, miten ällikällä lyöty olin, kun pääsin maistamaan pidemmän vapaan autuutta. Monestakin syystä, mutta eniten minua hiveli se tietoisuus rauhasta ja kiireettömyydestä. Oman itsen ehdoilla elämisestä. Ja vaikka rahaa oli käytössä paljon niukemmin, oman ajan runsaus korvasi sen monin verroin.

Tietoisuus siitä, että voin vaikkapa kuljeskella niin kotikaupungin kaduilla kuin Thaimaan viidakkopoluilla ilman kellon tuijotusta ja takaraivossa alati pyörivää tivolia, tuntui todella hyvältä. Että voisin pysähtyä johonkin kahvilaan tuntikausiksi hengailemaan tai lyöttäytyä johonkin random -seurueeseen ja katsoa mitä tapahtuu. Fiilispohjalta.

Enkä siis ole näiden tuntemusten ja ajatusten kanssa suinkaan yksin, vaan kuulen jatkuvasti tarinoita, siitä miten jonkinlaisen breikin järjestäminen on avannut silmät uusille mahdollisuuksille elämässä. Ehkä lempeämmälle, rennommalle elämäntavalle ehkä kakkoskodin tai -kotimaan mahdollisuudelle, ehkä työkuvioiden muutoksille ja entisen elämän rakenteiden purkamiselle.

Suomalaisille vapauden ensiaskel on usemmiten se vuorotteluvapaa, mutta muunkinlaisia irtiottoja ja sapatteja ihmiset järjestävät itselleen. Etenkin nyt, kun vuorotteluvapaalle ei pääse enää niin helposti.

askel vapauteen

Vapaajaksolla silmät avautuvat

Etenkin, jos elämä on ollut hektistä ja uuvuttavaa, vapaajakson suoma läsnäolon tila voi mahdollistaa uuden yhteyden omaan itseen, omiin syvempiin toiveisiin ja tarpeisiin. Jokin sumu alkaa hälvetä ja alkaa nähdä selkeämmin, mitä jatkossa elämältä haluaa. Mieleen alkaa juolahdella ajatuksia ja ideoita, uusia mahdollisuuksia.

Maailmalla reissatessani olen monien ihmisten kanssa keskustellut siitä, miten pidempi matkustelu ja irtiotto suorituselämästä on tuntunut todella tervehdyttävältä.

Ihmiset ovat huomanneet elävänsä kotona sittenkin jonkinlaista kulissielämää tai tekevänsä asioita, koska niin on opetettu ja muutkin niin tekevät. Ehkä näitä asioita on aikanaan haluttukin, mutta vuosien mittaan moni on havahtunut huomaamaan toimivansa jonkin muun kuin oman sisimmän ohjauksessa..

Pidempi poissaolo tutuista koti- ja  työympyröistä saa oman elämän näyttäytymään uudessa valossa, eri perspektiivistä, kun asioita katsoo myös maantieteellisen etäisyyden päästä. Kuinka monelle kirkastuukaan päätös irtisanoutumisesta, oman yrityksen perustamisesta, maastamuutosta, oman onnellisuuden priorisoimisesta…

Etäisyyden päästä myöskään muutokset eivät tunnu lainkaan niin vaikeilta kuin on kuvitellut. Ei se ehkä olekaan mikään mission impossible alkaa rakentaa elämäänsä toiseen malliin ja ehkä toiseen maahan. Varsinkin kun tajuaa, miten vähällä rahalla ja tavaramäärällä sitä pärjääkään!

Maailmalla altistuu väistämättä muutokselle ja muutoksentekijöille. Näet ympärilläsi jatkuvasti ihmisiä, jotka ovat tehneet jonkin elämää tuunaavan peliliikkeen. Tehneet päätöksen ja alkaneet toimia. Näistä elävistä esimerkeistä saa ihmeellisesti voimaa. Miksipä siis et itse pystyisi siihen?

Pidempien jaksojen aikana maailmalla alkaa rakentua usein uudenlaista verkostoa ja jopa suoranaisia tilaisuuksia tai mahdollisuuksia voi tipahdella eteen. Tilaisuudet voivat liittyä työhön tai liiketoimintaan. Tai ehkä saat kontakteja, joiden kautta löydät edullisia mahdollisuuksia asumiseen ja elämiseen muutoin. Kaikki tällainen pistää pyörät pyörimään yhä rivakammin.

Lue lisää: Minnan muuttopäätös Espanjaan kirkastui vuorotteluvapaan aikana

askel vapauteen
Moon river -majatalon omistajien kanssa vaihdetaan aina välillä kuulumisia, heidän hoteisiin Hoi Aniin olisi helppo palata pidemmäksikin aikaa

Millaisia ideoita mieleen alkaa juolahdella?

Elämänmuutos alkaa tuntua vapaajaksolaisen mielessä yhä kiinnostavammalta ratkaisuilta. Ja vaikka tämä pidempi ehkä muutaman kuukauden tai vuoden mittainen vapaajakso sitten toki aikanaan päättyykin, niin mieleen jää helposti itämään idut jostain toisenlaisesta elämäntyylistä ehkä siellä uusissa sielunmaisemassa. Näiden itujen elinvoima tulee testatuksi arkeen paluun jälkeen.

Tavallisia ideoita ja impulsseja, joita pidemmällä reissulla / vapaajaksolla herää:

  • ajatus tehdä vähemmän tai rennommin töitä (vähentäen kulutusta)
  • päätös irtisanoutumisesta
  • ajatus kakkoskodista tai tukikohdasta maailmalla
  • ajatus asunnon hankinnasta, kiinteistökaupoista maailmalla
  • suunnitelma seuraavasta pitkästä reissusta
  • suunnitelma oman hyvinvoinnin ja onnellisuuden lisäämisestä
  • visio elämän yksinkertaistamisesta,
  • ajatus materian vaihtamisesta suurempaan vapauteen
  • idea vähän seikkailullisemmasta elämäntavasta
  • visio yrittämisestä maailmalla
  • visio liikkuvasta läppärityöstä
  • jonkun muun oman kutsumuksen seuraaminen
  • elämänsuunnitelman päivittäminen

Mitkä idut ja ideat lähtevätkään versoamaan vaihtelevat tietenkin ihmisestä toiseen. Ensimmäisestä ideasta tai impulssista ei välttämättä vielä kannata pistää koko elämää uusiksi. Ellet sitten ole sen luontoinen tyyppi. Joskus kursailemattomuuskin on siunaus, verrattuna loputtomaan jahkailuun. Taustatöitä ja tiedonhankintaa ei kuitenkaan koskaan kannata tyystin jättää väliin. Oli se tavoiteltu muutos mikä hyvänsä, perustan luomiselle on hyvä ottaa riittävästi aikaa.

askel vapauteen

Itse palasin töihin vielä reiluksi 2 vuodeksi vuorotteluvapaani jälkeen. Vaikka toive ja visio muutoksesta oli vapaan aikana vahvistunut en silti ollut varma, mitä oikeastaan tulisin tekemään ja milloin. Tahtotila muutokseen oli syntynyt, mutta keinot ja rohkeus olivat vielä hakusessa. Säästäminen ja sijoittaminen olivat kuitenkin asioita, joihin halusin satsata heti töihin paluun jälkeen.

Vuorotteluvapaan jälkeen erilaiset maailmalle lähdön ideat alkoivat kuitenkin pyöriä mielessä yhä tiuhempaan. Käytin aina Thaimaan -reissusta palatessa paluumatkan erilaisten liikeideoiden ja konseptien brainstormaamiseen ja ylöskirjoittamiseen.

Se oli lähinnä hauskaa hupia, mutta pohjavireessä merkkejä siitä, että prosessi etenee. Aloin olla tosissani sen suhteen, että saatan jossain vaiheessa jättää työni ja entisen elämäntyylin taakseni.

Samoin moni muukin joutuu miettimään hyvin tarkkaan, miten vapaajakson tai isomman elämänmuutoksen pystyisi toteuttamaan. Miten se on taloudellisesti tai työasioiden puolesta mahdollista ja mitä muita asioita pitää ottaa huomioon.

Entä riittääkö oma rohkeus ja luottamus ottaa loikkaa jonnekin enemmän tai vähemmän tuntemattomaan? Muutoksen valmisteluun liittyy väistämättä työtä, niin käytännön tasolla, kuin siellä oman pään sisälläkin.

Eikä toki kaikilla vapaajakson viettäneillä synny halua suuntautua ulkomaille osa- tai kokovuotisesti. Joillekin riittää se, että säädetään elämää paremmalle tolalle kotipuolessa ja uudelleenarvioidaan työntekoa ja omien elämänvalintojen mielekkyyttä ja tyydyttävyyttä. Reissataan lomilla. Vapaajakso on kuitenkin antanut impulssin tehdä näitä muutoksia.

Mitä tapoja on ottaa se ensimmäinen vapausaskel?

Miten sitten käytännössä toteutetaan se ensimmäinen pidempi vapaa? Tässä ne tavallisimmat:

  • järjestää työstä vapaata ja pitää 3-4 kk ”minieläke” esim. yhdistellen vuosilomia ja palkatonta vapaata
  • selvittää mahdollisuudet vuorotteluvapaaseen ja pitää se, jos siihen on oikeutettu
  • hakea pidempää virkavapaata tai vastaavaa poissaoloa työstä työnantajan kanssa sopien
  • hakea opintovapaata sellaisia opintoja varten, jotka voi suorittaa ainakin osin etänä (tosin tämä on vain osittaisvapaa)
  • pitää vapaajakso työsuhteiden välissä
  • pitää vapaajakso palkkatyön ja yrittäjyyden aloittamisen välissä
  • muokata yrittäjyyttä kausityön tai läppärityön suuntaan

Mistä rahoitus?

Raha on luonnollisesti keskeisimpiä kysymyksiä vapaajakson toteuttamisessa. Vuorottelu- ja opintovapaata varten saa tukia, jotka voivat riittää elämiseen tai kylkeen voi tarvita vähän omia säästöjä.

Omaehtoisiin sapattivapaisiin varat pitää säästää itse ja mahdollisesti pyrkiä hankkimaan joitakin aktiivisia tai passiivisen tulon lähteitä etukäteissäästöjen rinnalle. Osingoista voi lähteä rakentamaan yhtä kassavirtaa.

Moni ajattelee 6 tai 12 kk:n vapaajakson tulevan kalliiksi. Näinhän sen ei suinkaan tarvitse olla. Etenkin ulkomailla oleskellen kulut saa ajettua hyvinkin alas. Kahden ihmisen jakaessa asumiskuluja, ei ole erityisen ongelmallista puristaa kuukausikulut 700-1000 € / hlö haarukkaan. Eli jo alkaen 10 000 euron säästöillä voi toteuttaa jopa vuoden vapaajakson.

Miten tuollaisen vuoden vapaan voisi sitten rahoittaa? Täällä 3 esimerkkiä.

Lue lisää: Joko kartutat vapauskassaa? – Näillä askeleilla pääset alkuun

Suunnittelun ja laskelmien teon voi aloittaa myös tämän työkirjan avulla!

nettovarallisuuslaskuri matkaopas vapauteen

(Visited 1 219 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.