Paras valinta pidempään reissuun – vuokra-asunto, hotelli vai Airbnb?

Kun oleskellaan pidempiä aikoja ulkomailla esimerkiksi talvehtimassa, sapattivapaalla tai diginomadina elellen, tulee etsiä itselle parhaat ja monesti myös ne kustannustehokkaimmat asumisratkaisut. Milloin on viisaampaa asua hotellissa kuin vuokra-asunnossa? Tässä postauksessa vertailua eri asumisvaihtoehtojen välillä.

Oleskelumaa ja lompakon paksuus tietenkin sanelee pitkälti sen, mitkä asumisvaihtoehdot tulevat kyseeseen. Lähtökohtana tässä postauksessa on lyhytaikaisen asumisen järjestäminen tilanteessa, jossa oleskellaan 1-6 kk ajan samassa kohteessa, ilman sitä erityisen paksua lompsaa.

Vuokra-asuminen

Asumiskustannuksiltaan Suomen kanssa samaa tasoa olevissa tai kalliimmissa maissa yleensä vuokra-asuminen tai kimppa-asuminen ovat ne realistisimmat vaihtoehdot. Ongelmaksi voi maasta riippuen muodostua lyhytaikaisten vuokra-asuntojen huono saatavuus toivotulle ajanjaksolle. Esimerkiksi Australiassa tämä tuotti jonkin verran päänvaivaa.

Vuokravälitystoimistot vuokraavat asuntoja usein vähintään 6-12 kk:n vuokrausajalla. Joskus vähän korkeampaa vuokraa maksamalla voi saada lyhyemmänkin sopparin tai sitten voi pyrkiä vuokraamaan loma-asumiseen tarkoitettuja huoneistoja. Loma-asumiseen ja liikematkaajille tarkoitetut huoneistot ovat usein kuitenkin jonkin verran kalliimpia kuin normaalit vuokra-asunnot. Vähän kuin Suomessa Forenomin tai Kotimaailman huoneistot vs. muut kalustetut vuokra-asunnot. 

Tämän talon Thaimaan Paissa onnistuimme vuokraamaan kuukaudeksi vaikka minimiaika oli lähtökohtaisesti 3 kk

Jos asunnon tarve on alle 6 kk, kannattaa etsiä paikallinen ”tori.fi”, jossa ihmiset ostavat, myyvät ja vuokraavat tavaroita, asuntoja, autoja jne. Näiltä sivustoilta voi löytää yksityisten vuokraamia asuntoja, jolloin vuokraaminen on tavallisesti joustavampaa.

Esim. Australiassa suurin osa asunnoistamme löytyi juuri tällaisen sivuston (Gumtree) kautta. Samoin sosiaalinen media ja facebook -ryhmät ovat hyviä paikkoja huhuilla lyhytaikaisen vuokra-asunnon perään.

Tämä Northamin asunto oli ainoa, mikä Australian reissulla vuokrattiin välitysfirman kautta

Vuokra-asumisen huonoja puolia / realiteetteja. Vuokralla asuttaessa pitää usein maksaa vuokran lisäksi sähkö-, vesi ja nettilaskuja, jotka tietenkin nostavat asumisen kuluja. Ja hakuprosessit sekä loppusiivoukset voivat olla useamman päivän ruljansseja paperinpyörityksineen. Tässä toki maakohtaisia eroja.

Itseäni lähtösiivoukset stressaavat ja väsyttävät, varsinkin jos riskinä on se, että joku pyyhkimättä jäänyt pölyhiukkainen aiheuttaa takkuja takuuvuokran palautukseen.

Voi myös miettiä, onko näihin kuluva aika omassa tilanteessa sitä parasta mahdollista ajankäyttöä. Tällaiset tekijät kannattaa huomioida kun arvioi kokonaisuutta, käytössä olevan ajan ja rahan budjettia.

Jos  vuokra-asuminen tuntuu kohdemaassasi tuntuu kalliilta, voi budjettia tasata etsimällä vapaaehtoistyötä asumista vastaan tai talonvahtikeikkoja.

Airbnb -asunnot

Vaihtoehtona vuokra-asunnolle voi olla etsiä Airbnb -asunto, jossa on hyvä kuukausivuokra-alennus. Joskus 4 viikon majoituksesta voi saada jopa – 40 % hinnasta, yksittäisen yön hintoihin nähden.  Haasteena on tietenkin löytää kohteita, joissa on vapaana pidempiä pätkiä, edes sitä 4 viikkoa kerralla. Kannattaa huomata, että osa kohteista on myös hinnoiteltu niin, ettei niissä asuminen tule lainkaan hotelliasumista halvemmaksi.

Airbnb:n ja vastaavien yksityisten majoittajien asuntoja välittävien sivustojen kautta vuokraamista voi pitää perinteisen vuokra-asunnon ja hotellin välimuotona. Saat kalustetun asunnon tai huoneen, jossa laskut (sähkö, vesi, netti) kuuluu vuokrahintaan. Asunnon varustelusta, huollosta sekä muusta asuntoon ja alueeseen liittyvästä neuvonnasta vastaa asunnon omistaja / hostaaja.

Ekstrana Airbnb -asunnoista saattaa löytyä joitain kahvitus- tai aamupalatarvikkeita ja yleensä on mahdollisuus jonkinasteiseen ruuanlaittoon. Myös liinavaatteet pestään ja vaihdetaan yleensä puolestasi. Erona vuokra-asumiseen on palvelun aste, isäntä/ emäntä kohtelee sinua kuin tervetullutta vierasta, jonka tyytyväisyys ja viihtyvyys on tärkeä asia.

Airbnb:n kautta vuokratessa kevyt perussiivous (kuten tiskit ja roskien vienti) riittää lopuksi, eikä yleensä odoteta, että jynssätään joka nurkkaa viimeisen päälle. Tämä on iso plussa! Hyvänä puolena Airbnb:ssä on myös se, että välttyy paperisodalta, joka voi liittyä välitystoimiston kautta vuokraamiseen sekä takuuvuokrien kanssa säätämiseltä.

Pidempää asumista ajatellen, voi olla että aina kohteen varauskalenteri ei näy kovin pitkälle, eikä moni vuokraaja edes halua ottaa kerralla yli 4 viikon varausta. Kuukauden mittaisissa tai pidemmissä sopimuksissa voi olla paras olla yhteyksissä suoraan omistajaan ja tiedustella varaustilannetta. 

asunto ulkomailta
Onnistunut Airbnb -vuokraus Sydneyn Curl Curl -beachilla, n. 60 € / yö pieni studiohuoneisto talon pohjakerroksessa, kuukausivuokraukseen tämä olisi ollut kuitenkin liian kallis

Hotelliin kuukausivuokralle?

Tänä päivänä jo Suomessakin löytyy ihmisiä, jotka asuvat hotellissa pidemmällä kaavalla, sen vaivattomuuden vuoksi. Tosin suomalaisten hotellien 2000-3000 € kuukausihinnat jonkin verran hillitsevät tätä trendiä.

Maailmalla sen sijaan hotelliasumista voi harrastaa paljon edullisemmin. Se on paikkapaikoin ihan varteenotettava vaihtoehto useamman kuukaudenkin yhtäjaksoiseen asumiseen. Monet hotellit ja majatalot tarjoavat edullisia kuukausidiilejä. Etenkin Kaakkois-Aasiassa voi asua hotellissa mukavasti jo n. 300 € kuukausihintaan.

Miksi sitten asua persoonattomissa hotellihuoneissa? Varmasti mukavuus ja ajansäästö ovat ykköstekijöitä hotellin hyötyjä mietittäessä. Päivittäinen siivous ylläpitää huoneesi järjestystä eikä lakana- ja pyyhepyykistä tarvitse huolehtia itse. Samoin aamupalapöytä, joka katetaan eteesi ovat kieltämättä mukavia pikku ylellisyyksiä arkeen. Sähköt, vedet, netit, vakuutukset jne. on huolehdittu puolestasi ja voit keskittyä vain asumiseen ja elämiseen. Sekin on joskus aika mukavaa.

Näin vapautuu omaa aikaa ja energiaa sille, mitä kulloinkin haluaa tehdä, on se sitten lepoa, harrastuksia, kohteeseen tutustumista, työntekoa läppärillä tai jotain luovia projekteja, mitä hyvänsä, voi keskittyä näihin lähes 100% kun huushollaamisen määrä sekä siihen kuluvan rahan tarve vähenee.

asunto ulkomailta
Omalle ajalle saattaa olla muutakin käyttöä kuin sänkyjen petailu ja lattioiden luuttuaminen

Etenkin läppäriyrittäjälle, joka haluaa keskittyä töihinsä edullinen hotelli- tai majatalodiili on mielekäs tapa majoittua. Pidemmässä majoituksessa pieni keittonurkkaus tai vähintään jääkaappi ja vedenkeitin ovat aika must -juttuja.

Kahvinkeittohommia kylppärissä, ei ihan ideaalein ratkaisu 🙂
Keittönurkkaus onkin hyvä juttu pidemmillä majoitusjaksoilla

Persoonallisuutta ehkä vähän kalseaan hotelliasumiseen voi lisätä valitsemalla vaikka homestay -majoituksen tai pienemmän majatalon, jossa pääsee lähemmäksi paikallista elämää ja vuorovaikutus isäntäväen ja muun henkilökunnan kanssa on rennompaa. Näissä on jo helpohko löytää kuukausidiilejä 250-300 €:n tuntumaan. Myös näiden paikkojen keittiöt ovat yleensä käytettävissä.

asunto ulkomailta
Homestay voi olla kotoisamman fiiliksen majoitusratkaisu kuin hotelli

Hotellin tai majatalon hyvänä puolena on se, että siellä sinua kohdellaan asiakkaana, jota ainakin lähtökohtaisesti pyritään palvelemaan. Et joudu todistelemaan kelpoisuuttasi majoittujaksi lukuisin kaavakkein ja referenssein, saatika käymään läpi alku- tai välitarkastuksia kuvineen ja raportteineen loppusiivouksista puhumattakaan. Säästyneen ajan ja energian voit taas käyttää omalta kannalta mielekkäämmin.

Tällä hetkellä itselläni on 5 viikon asumisjakso menossa Green House hotellissa Vietnamin Da Nangissa. Kuukausidiiliin sorvattiin 1/3 ajasta vähän isommassa huoneistossa majoittumista ja 2/3  pienemmässä senior deluxe huoneessa. Ikkunasta näkyy vastapäisiä hotelleja, hieman hökkelikylää tasapainon vuoksi sekä palmurantaa.

asunto ulkomailta

Aamupalabuffan voimin jaksaa hyvin alkuiltapäivään. Kun miettii, että hintaan 6,5 € / vrk (kun kaksi henkeä jakaa) saa majoituksen varsin kohtuullisessa huoneessa, päivittäisen siivouksen, aamupalan ja netin niin en pidä kyllä pahana. Tähän hintaan ei oikeastaan kannata edes lähteä etsimään vuokra-asuntoa.

asunto ulkomailta

asunto ulkomailta

Iltakylvystä voi katsella kaupungin valojen syttymistä

Suomessa saisin tuolla hinnalla (195 € / kk) lähinnä yksinkertaisen aamupalan ilman sitä asumista, niin pistäähän se miettimään.

Asuako Suomessa vai ulkomailla?

Kukaan ei varmastikaan tee asumismaan valintoja pelkästään siltä pohjalta, missä on edullisinta asua.  Jos kuitenkin lähtö maailmalle, liikkuva läppäriyrittäjyys tai osavuotinen oleskelu on asia, mitä harkitsee muutenkin, silloin voi asumisen hinta-laatusuhteella olla oma painoarvonsa päätöstä tehtäessä ja kohdemaita mietittäessä.

Suomessa moni miettii olisiko varaa hankkia kerran kuussa siivooja kotiin. Entä jos asuisikin jossain kivassa kohteessa maailmalla huoneistohotellissa, majatalossa tai tavallisessa hotellissa, jossa siivous kuuluu hintaan päivittäin tai vähintään kerran viikossa?

Moni havahtuu siihen, miten paljon enemmän vastinetta rahoilleen saa muualla, eikä asuinmaan kilpailuttaminen sinänsä tavatonta ole. Kuluja voi vertailla ihan mielenkiinnosta.

Asumiskulut Suomessa. Esimerkkilaskelma 2 henkilön asumisesta kerrostalokaksiossa/kolmiossa sisältäen samat elementit / palvelut kuin hotelliasuminen Aasiassa.

 • Vuokra tai yhtiövastike + lainanlyhennys 700 €
 • Sähkö+vesi+tietoliikenne+vakuutukset 70 €
 • Autopaikka 15 €
 • Siivous viikottain 320 €

Yht. 1105 €

+  2 hlön aamupalat kahvilassa päivittäin 6 € x 2= 12 € x 30 = 360 €

Kahden hengen kerrostaloasuminen lisätyillä palveluilla Yht. 1465 € / kk  (732,5 € / hlö) 

Tuolla hinnalla asuisi lähes neljä kuukautta vaikka tässä hotellissa, missä nyt asustelen. Herää väistämättä kysymys, entä jos ulkoistaisi suomalaisen viikkosiivouksen hinnalla (n. 400 € / kk)  koko asumisen siivouksineen ja aamupala -tarjoiluineen ehkä ajoittain toisiin maisemiin?

Jaathan artikkelin, jos koit sen hyödylliseksi, kiitos!

Lue lisää: Edullista majoitusta matkallesi – 5 hyvää vinkkiä

(Visited 4 200 times, 1 visits today)

14 Comments

 1. Frida Ingrid - Ikimatkalla 09/04/2018 at 2:22 am

  Ei ole kyllä hinnalla pilattu tuota sinun tämänhetkistä majoitustasi! 😀 Enkä usko, että tuolla rahalla saisi Suomesta edes sitä yksinkertaista aamiaista… Joku leipä + kahvi taitaa lähempänä kymppiä huidella!

  Kakkkois-Aasia on nyt lähiaikoina pyörinyt muutenkin taas mielessä, ja tällaisia postauksia lukiessa (Kaakkois-)Aasia-kuume vaan pahenee, kun miettii, kuinka vähällä rahalla siellä taas elelisi. 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 16/04/2018 at 12:37 pm

   Hei Frida 🙂 Tämä on kyllä mainio diili ja joutuu kyllä vähän etsiin, että saa tosiaan tuolla 6,5 eurolla kovin kummosta aamupalaa Suomesta 😀 Tää kyllä tuntuu tosi hyvältä kun ei tarvii stressata yhtään niin paljoo rahanmenosta kuin kalliimmissa maissa. On hyvin vaikeeta irrottautua näistä Aasian maista ja lähteä muualle explodeeraan, tänne alkaa jotenkin jumittua ja kotiutua liiankin hyvin, vaikka välillä muualla käykin 😛

   Reply
 2. Pia / Lyhyenä hetkenä 09/04/2018 at 2:02 pm

  Jotenkin en ole koskaan tullut ajatelleeksi, että hotelleihinkin voi neuvotella kuukausidiilin. Kieltämättä hintaero on aikamoinen kun vertaa kotimaan asumiseen ja myös mökkivuokriin, kun sellaisesta tällä hetkellä haaveilemme. Keittiönurkkaus on meille ehdoton, sillä pidemmän päälle se ravintoloissa syöminenkin menettää hohtonsa ja alkaa tehdä mieli jotain yksinkertaista, nopeaa ja helppoa kotiruokaa.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 12/04/2018 at 10:06 am

   Hei Pia ja kiitos kommentista! 🙂 Juu ei sitä välttämättä hoksaa, että tietyissä maissa hotellissa asuminen pieksee kyllä kokonaisuutena vuokralla asumisen ja täytyy sanoa, että vaivattomuus on kyllä välilllä tosi ihanaa.

   Toisinaan sitä on kiva huushollata lähinnä ruuanlaiton osalta, mutta niin kauan kun ruuat ravintolassa maksaa 1-4 € ja jos haluamiaan raaka-aineita on vielä vaikea hankkia niin sit miltei skipataan kokkaus. Sellaisissa maissa, joissa helposti kaikkea saatavilla niin sitten tekee itse mieluummin pääsosan safkoista. Täällä Vietnamissa on riittänyt et on hedelmiä ja jugurttia huoneessa sekä kahvinkeittotarpeet. Kiva kummiskin päästä kesällä Suomeen kokkaileen tuoreista kotimaisista vihanneksista ja syömään marjoja, niitä kaipaa!

   Reply
 3. Sisko / Hieman_vino 10/04/2018 at 1:33 pm

  Itse asuin pari vuotta sitten Hanoissa 4kk hotellissa ja kuukauden olin talonvahtina. Hotellit olivat 300-400e/kk. Tosin, niihin ei aamupala kuulunut..

  Reply
  1. Rosita Juurinen 16/04/2018 at 12:15 pm

   Hei Sisko! Hanoissa tosiaan saattaa olla aavistuksen hintavampaa kuin täällä keskiosissa, tuo silti ihan hyvä hinta tuo 300-400 euroakin. Kyllä täälläkin jotkut samantyyppiset hotlat missä nyt ollaan yritti huudattaa 800 € hintojakin 😛 Mutta tosiaan tää nykyinen kyllä ollut ihan käypä diili 🙂

   Reply
 4. Pirkko / Meriharakka 10/04/2018 at 2:40 pm

  Emme tapaa ulkomailla asua pitkiä aikoja kerrallaan, joten hotelli on hyvä valinta. Airbnb:tä vierastan sen takia, että monessa isommassa kaupungissa se tuhoaa asuntomarkkinoita, kun kokonaisia asuntoja poistuu oikeiden kaupunkilaisten käytöstä turistien käyttöön.
  Kotimaassa asuminen velattomassa omassa asumisessa on edullinen vaihtoehto 🙂
  Hotelliaamiaisia tuli nautittua juuri parin viikon verran enkä kyllä jäänyt niitäkään kaipaamaan. Ainakin jokapäiväinen siivous hotelliasumisessa on sekin vähän tylsää, kun pitää kamat kasata jotenkin siivosti pois silmistä sen ajaksi ja olla sopivasti poissa huoneesta. Aikoinaan pidin purjehdusreissuilla juuri siitä, että kotimme (=vene, vaikka ulkomailla vuokrasellainen) oli koko ajan meidän ja niin aamiaiset kuin pieni veneen siivous oli omalla vastuulla ja hoidettavissa juuri siten ja silloin kuin itse halusi.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 16/04/2018 at 12:12 pm

   Hei Pirkko! Kiitos kommentista, tuo on kyllä totta että kaikissa hotelleissa pitäis olla ”clean my room” -lappu minkä voi laittaa oveen, kun haluaa siivouksen. Ei sitä ihan joka päivä tosiaan tarvii, vesiä ja vessapapruja tietty voi täydentää. Mä oon toiminut nyt niin, että kerään roskat oven viereen valmiiksi että saavat ne siitä napata, mutta muuten ei oteta siivousta kun ehkä 4-5 päivän välein. Vaikka samaan aamupala -valikoimaan tavallaan voi kyllästyä, etenkin kun ei ole ihan niitä omia aamupalasuosikkeja, niin olen kyllä kovin arvostanut sitä valmiiseen pöytään menemisen helppoutta. Ajan ja vaivan säästö on tuntunut nyt viime viikkoina taas tosi hyvältä 🙂

   Reply
 5. Outi / Maa Quzuu 11/04/2018 at 4:43 pm

  Niin, kaikella on puolensa. Ainahan sitä välillä eksyy haaveilemaan ulkomailla asumisesta osittain juuri kustannussyistä, mutta enimmäkseen kyllä muiden syiden takia. Kyllähän se ero on aika suuri, jos nyt tästä vaikkapa Aasiaan pamahtaisin, mutta toisaalta eipä niitä tulojakaan silloin samanlailla olisi.

  Mä olen tykännyt AirBnB-kämpistä ja olen itsekin ollut useasti majoittajan roolissa. Sekin on ihan hauskaa puuhaa. Toisaalta sellaiset AirBnB kämpät, jotka ovat nimenomaan vuokraustarkoitettuun valjastettuja, ovat monesti jotenkin hengettömiä ja kolkkoja, ja ellei matkusta isommalla porukalla, monesti ihan samaa hintaluokkaa kuin alueen hotellit. Hotellissa kyllä arvostaa päivittäistä huonepalvelua ja sitä, että tarvittaessa on apu ihan käsivarren mitan päässä. Että kai se vähän riippuu siitä, minkälaista vastinetta haluaa rahalleen, että minkälaisen majoituksen sitä kulloinkin valitsee 🙂

  Reply
 6. Rosita Juurinen 12/04/2018 at 9:57 am

  Hei Outi ja kiitos kommentista 🙂 Edullisemmat maat ovat oiva mahdollisuus, etenkin silloin jos on tullut aika esim. uusille tuulille elämässä, verkkoyrittämisen aloittamiselle tai palkkatyöputken katkaisulle ja säästöistä nauttimiselle. Kevyemmillä kuluilla voi toteuttaa vaikka sapattivuoden suht iisisti, elämänlaadun kärsimättä, päinvastoin!
  Kiva kuulla että oot tykännyt olla Airbnb -majoittaja 🙂 Samaa mieltä tuosta, että Airbnb -kämpissä saisi olla persoonallista tatsia, eikä vain kolkko perushuone / huoneisto, vaikkei samassa huushollissa isäntien kanssa asuttaisikaan. Airbnb -touhun testaaminen jossain täällä maailmalla on ajatus, joka itseä vähän kutkuttaa. 🙂

  Reply
 7. Anna | Muuttolintu.com 14/04/2018 at 12:59 pm

  Vähänkö te ootte löytäneet halvan ja hyvänäköisen paikan tuolta Da Nangista. Me ollaan sieltä nyt jo aika paljon selailtu, mutta hintahaitari näytti korkeammalta.

  Me ollaan nyt asusteltu 6 viikkoa hotellissa ja alkaa kyllä tympimään. Muuten se on kivaa, mutta kaipaan omaa keittiötä ja itse tehtyä kotiruokaa! Vietnamilainen ruoka on alkanut pahasti tökkimään, vaikka tietysti ihan hyvää onkin (vaikka täällä Phu Quocissa ei todellakaan saa maan parasta vietnamilaista). En malta odottaa että päästään kunnon kaupunkiin!

  Reply
  1. Rosita Juurinen 16/04/2018 at 12:02 pm

   Moi Anna 🙂 Joo näitä kannattaa käydä kyseleen ja kilpailuttaan kyllä useampia et alkaa löytyä ja jos mahdollista tsekata ettei vieressä oo raksatyömaata,kun miltei puoli kaupunkia on raksana täällä. Noita huoneistohotelleja / apartmentseja tai toki ihan vuokrahuoneistojakin kantsii kysellä niin saa sen keittiön. Me ollaan ruvettu tilaan aika paljon delivery -ruokaa (Kokogreen), vähän vaihtelua näihin perus vietnamsafkoihin, tai haetaan intialaista tuolta nurkan takaa. Kokkailtua ei kyllä tullut, vaikka tuo minikeittiö olikin jonkun aikaa käytössä, jotain lämppäämistä vaan. Vaikka tääkin on miljoonakaupunki niin tuntuu, että valikoimat kaupoissa ei myöskään oo järin ihmeellisimpiä… 😛

   Reply
 8. Sonja | FIFTYFIFTY 15/04/2018 at 3:12 pm

  Vasta joskus viime vuoden puolella mulle selvisi, että jotkut asuvat hotelleissa kuukausia kerralla. Se tuntui ensin jotenkin hassulta, mutta kun näitä hintoja katsoo, niin ei ollenkaan paha! Reilu 300 euroa kuussa on todella halpaa, ja tuo teidän Da Nangin hotelli on kyllä mukavan näköinen.

  Itseänikin houkuttaa taas jossain vaiheessa useiden kuukausien jakso ulkomailla ja ajattelin kyllä etsiä vuokrakämppää tai sitten mahdollisuutta toimia talonvahtina. Kodinomaisessa ympäristössä on kuitenkin omat ihanat puolensa. 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 16/04/2018 at 11:51 am

   Hei Sonja ja kiitos kommentista!:) Kyllä mäkin tykkään paljon siitä kodinomaisuudesta ja enemmästä yksityisyydestä mitä vuokra-asunnot, airbnb:t ja housesittingit mahdollistaa, mutta sitten toisaalta nautin myös nyt hotelleissa pari kuukautta taas asuneena tästä, että huushollaamiseen menevä aika ja vaiva on varsin vähäistä ja etenkin jos kuukausiasumisen hinta on about samaa kuin vuokralla ollessa. Vähän vuoron perään näitä, niin pysyy hyvä balanssi 🙂

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.