Australian hintataso – Miten pärjätä pienellä budjetilla?

Australialla on kallis maine matkailumaana sekä muutoinkin asumisen ja elämisen suhteen. Mutta onko se koko totuus? Tässä postauksessa kerron, miten täälläkin on mahdollista matkustella ja elää varsin kohtuullisellakin budjetilla.

Turistimatka vai pidempi oleskelu?

Suurin vaikutus budjettiin on sillä tullaanko puhtaasti matkailemaan, kiertelemään ja näkemään paikkoja turistina vai oleskelemaan pidemmällä kaavalla. Vuosittain sadat suomalaiset tulevat Australiaan working holiday -viisumien mahdollistamana, yleensä ajatuksena viihtyä vähintään vuosi. Toki muutkin matkaajaryhmät voivat viihtyä pidempiä aikoja maassa, kuten allekirjoittanut. Jos haluaa kattavasti tutustua maahan, siihen ei muutama viikko tahdo riittää. Toki jonkin alueen ehtii jo tuossa ajassa koluta.

Turistina reissaavan tulee usein kierrettyä paljon nähtävyyksiä tai osallistuttua ehkä järjestetyille retkille ja näihin saa helposti palamaan rahaa. Samoin kuin hotelleihin ja ravintolaruokailuihin luonnollisesti hupenee rahaa. Tyypillinen turistimatkailijan budjetti liikkuu siinä 60-100 € ( 90-151 AUD) / päivä. Laatuun ja erikoisuuksiin satsaaminen majoituksessa ja ruokailuissa tietenkin nostavat tietenkin budjettia.

Samoin liikkumiseen saa uppoamaan rahaa. Jos haluaa ottaa mannerta haltuun monelta puolen, se tietenkin maksaa. Kiireetön elämysmatkailija hommaan campervanin tai muun reissuauton ja kiertää sillä. Kiireinen ottaa lennot. Etäisyydet ovat sitä luokkaa, että lentäminen onkin usein se edullisin tapa liikkua paikasta toiseen.

Jos aikaa on vähän, tulee toimintaa tehostettua. Ollessani reilu 10 vuotta sitten pienellä Australian itä-rannikon kierroksella, olin valmis satsaamaan perinteisiin turistiasioihin, kuten retkiin, huvituksiin, nähtävyyksiin ja tuliaisostoksiin. Lähes joka päivälle piti olla jotain ohjelmaa. Majotuksissa puolestaan säästin asumalla hostellidormeissa. Luonnollisesti tällainen matka tulee kustantamaan päivätasolla enemmän kuin pidempiaikainen oleskelu, tavallista elämää elellen.

Tässä vähän osviittaa siitä, mitä matkailijana on hyvä varautua eri asioista maksamaan. Valuuttakurssin hahmotukseen: 10 Australian dollaria = noin 6,5 euroa.

Keskimääräistä hintoja (pääasiassa Perthin hintatasoon perustuen):

 • Hostellissa sänkypaikka 25-35 AUD, 2 hlön huone 70 AUD ->
 • Airbnb -huoneisto / huone omalla kylppärillä ja sisäänkäynnillä alk. 50 AUD
 • Perustasoinen hotellihuone 70-100 AUD
 • Ateria lounas- tai ketjuravintoloissa, ruokajuomineen 15-30 AUD
 • Ateria vähän fiinimmässä ravintolassa 40 AUD ->
 • Oluttuoppi /viinilasi ravintolassa n. 8 AUD ->
 • Kahvi & leivonnainen 10-12 AUD
 • Sisäänpääsyt nähtävyyksiin 10-40 AUD
 • Julkiset bussit/junat matkan pituudesta riippuen alk. 3-4 AUD
 • Taksi 10 km matka n. 30-35 AUD (Uber halvempi)
 • Autonvuokra/pvä 25 AUD ->
 • Bensalitra n. 1,2 AUD
 • 1 kk:n prepaid puhelut ja netti alk. 30 AUD

Kaikenlaiset spesiaalimmat aktiviteetit tietenkin maksavat lisää, mutta ainakin täällä Perthissä perusmatkailija pärjää samanmoisella budjetilla kuin monin paikoin maailmaa reissatessa muutoinkin. Ainoastaan Aasiasta tullessa hinnat aluksi kirpaisevat. Pääsääntöisesti täällä on halvempaa reissata kuin kotimaassa. Sydneyhin suuntaavan matkaajan kannattaa budjetoida ainakin majoitukseen hieman tätä enemmän.

Vinkki: Tilaa jo ennen reissuasi sen Australian kaupungin Allthedealsit & Groupon -tarjoukset, jossa aiot eniten viettää aikaasi. Bongaa diilejä ravintoloihin ja aktiviteetteihin ja säästä näin merkittäviä summia.

Iso salaatti ja porkkanamehu n. 30 AUD Health Freakissa

Pidemmän oleskelun myötä kulut tippuvat

Pidemmät oleskelut Australiassa ovat mahdollisia paitsi working holiday -viisumilla (1-2 vuotta) myös visitor -viisumeilla. Ilmaisella e-visitor -viisumilla (subclass 651) voi olla maassa 3 kk kerrallaan, 12 kk:n  jaksolla. Jos haluaa olla vaikkapa 6 kk yhtäjaksoisesti, poistumatta välillä maasta, voi hakea visitor -viisumia (subclass 600), jonka hinta on n. 90 €.  Tätä viisumia (600) haettaessa pitää esittää joitain perusteluja maassaololle, sekä antaa tietoja taloudellisesta tilanteestaan.

Pidemmällä kaavalla oleskelijan kannattaa taloudellisessa mielessä asettua yhdelle alueelle vähän pidemmäksi aikaa kerrallaan. Vuokra-asuntoja tai granny flatteja on yleensä mahdollista vuokrata vuoraan omistajilta kuukaudeksi ja sitä pidemmiksi ajoiksi. Monesti välitysfirmojen kautta vuokrattavissa vuokra-asunnoissa on 6 kk:n minimivuokra-aika, josta on kuitenkin myös mahdollista neuvotella.

australia hintataso
Tähän Northamin asuntoon neuvottelimme 3 kk sopparin ja sen jälkeen tarvittaessa kuukausi kerrallaan, vuokra oli 230 AUD/vko.

Airbnb:ssä listatut asunnot ovat hyvä vaihtoehto myös pidempään oleskeluun. Monet vuokraajat tarjoavat 15-40% alennuksia vähintään kuukauden jaksolle tai pidempiin vuokrauksiin. Kalustetuissa ja muutoinkin hyvin varustelluissa Airbnb -huoneistoissa on myös sähköt, vedet, kaasut ja usein myös wifi hinnassa mukana. Siksipä ne voivat olla parempi diili kuin perinteinen vuokra-asunto. Toisaalta osa huoneistoista on täysin hotellihintaisia, joten hyviä diilejä kannattaa pyrkiä löytämään jo hyvissä ajoin etukäteen.

Tässä Airbnb -majoituksessa osa pihasta oli varattu vieraiden käyttöön

Itse olemme vuokranneet Australiassa asuntoja ja granny flatteja suoraan yksityisiltä (Gumtreestä etsien), kerran välitysfirman kautta ( joka olikin varsin raskas ja työläs kokemus) sekä Airbnb:n kautta. Airbnb on ehdottomasti vaivattomin vaihtoehto ja mahdollisuus saada rahalle hyvää vastinetta. Toisaalta se ei ole ehkä se yksityisin, jos asut isäntäväen pihapiirissä tai seinän takana.

australia hintataso
Airbnb -treehouse majoituksemme Swan Viewissa, Perthissä
Treehouse sisältä

Alue ja kaupunkikohtaisesti asumisen hinnat tietenkin vaihtelevat Australiassa. Omat kokemukseni ovat Länsi-Australiasta, joka on pääsääntöisesti hieman edullisempi kuin itärannikon seutu, jossa Sydneyn ympäristö eritoten on kovemmissa hinnoissa asumisen suhteen.

Asumisen hintoja Länsi-Australiassa, joita olemme maksaneet:

 • Northam 230 AUD/ vko
 • Perth 250-330 AUD/ vko
 • Esperance 280 AUD /vko
 • Airbnb:t Perth alk. 40 AUD / yö
 • Chalet -parakki, Northam 60 AUD / yö
 • Viikko hostellissa Perthissä 2 hlön huoneessa n. 490 AUD
australia hintataso
Esperancen granny flat kulki nimellä Island Villa, vuokrasimme tämän n. 3 kuukaudeksi
australia hintataso
Hostelliasuminen oli meillä kaikista kallein asumismuoto, 2 hlön huone n. 70 AUD / yö. Hay Street Travellers Inn. Viikossa löysimme onneksi ensimmäisen vuokra-asunnon.

Budjetti pysyy parhaiten kurissa…

Kiireettömälle reissaajalle tai working holidaylla olevalle Australiassa on mahdollista laittaa budjettia kuriin muutamalla peruskeinolla:

Tekemällä työtä

Working holiday -viisumilla voit tehdä periaatteessa mitä tahansa työtä ja päästä hyvillekin liksoille tyyliin 30-45 AUD / tunti, näin hintataso ei tunnu lainkaan niin kovalta, kun palkkauskin on suhteellisen hyvä. Peruspalkat n. 22 AUD-24 AUD/ tunti.

WH-viisumilla voi tehdä myös työvaihtoa eli tehdä muutaman tunnin töitä päivittäin esim. hostellissa asumista vastaan.

Palvelusten vaihdolla

Huolehtimalla jonkun lemmikeistä, talosta ja puutarhasta voi saada ilmaisen asumisen. Housesitting on yksi parhaista keinoista säästää. Monet vapaaehtoistyöt tarjoavat saman edun eli ilmaisen asuminen, joskus myös ilmaisia aterioita. Kurkkaa Helpx tai Workaway.

Jos tulee esim. 2 kuukauden reissulle Australiaan, voi pyrkiä järjestämään kuukaudeksi talonvahtihommia tai muita vapaaehtoistöitä ja toisen kuukauden sitten kierrellä majoittuen hotelleissa, hostelleissa tai Airbnb -huoneistoissa.

Säästö on merkittävä, jos ajattelee, että keskimäärin maksaisi vaikkapa 40 AUD/ yö /hlö majoituksesta jossain edullisessa hotellissa, kahdelta hengeltä kustannus tällaisessa majoituksessa olisi jo 2400 AUD/kk.

australia hintataso
Asumista lemmikin- ja puutarhanhoitoa vastaan

Elämällä yksinkertaisesti & asettuen aloilleen

Kun elää suhteellisen tavallista elämää, eivät kuukausikulut ole lainkaan pahat. Tekemällä kotiruokaa ja retkeilemällä lähiympäristössä on mahdollista pitää kulut hyvinkin maltillisella tasolla. Meillä kuukausikulut ovat keskimäärin tämän vuoden aikaan olleet seuraavia kahdelta hengeltä yhteensä:

 • Vuokra 1000 AUD (mh+olohuone+keittiö)
 • Auton käyttömaksu ja bensat 100 AUD (Auton hinta + huollot jyvitettyinä lisäksi n. 50 AUD/kk)
 • Netti ja puhelin 150 AUD
 • Ruokakauppa 650 AUD
 • Kahvilat / ravintolat 70 AUD
 • Aktiviteetit 20 AUD
 • Muut 100 AUD

(Ei sisällä jotain laitehankintoja, joita olemme tehneet)

Tämä tekee noin. 690 € / hlö / kuukausi. Joten tällaisella yksinkertaisella ja törsäilemättömällä elämäntavalla täällä Australiassa on mahdollista elää varsin kohtuuhinnalla. Itse olen täällä ollessa jättänyt esim. kaikki shoppailut ja humputtelut kokonaan väliin, enkä ole mitään iltarientoja kyllä kaivannutkaan. Niihin saisi varmasti kulumaan rahaa ihan kiitettävästi.

Vaikka ruoka ei sinänsä ole kalliimpaa kuin Suomessa, no ehkä jotkut tuotteet hieman kalliimpia ja jotkut taas halvempia, täällä tuntuu kuluvan enemmän rahaa ruokakauppaan kuin kotioloissa. Viitseliäs hankkii ruuan 2-3 eri kaupasta, jolloin saa optimoitua säästöt.

australia hintataso
Vihanneksiin, hedelmiin ja kasviksiin täällä menee mielestäni hieman enemmän rahaa kuin Suomessa
australia hintataso
Kotiruualla säästöjä ja sellaista ruokaa kuin itse haluaa 🙂

Hyödyntämällä ilmaiset  & edulliset ilot

Australiassa voi tehdä paljon myös ihan ilmaiseksi. Itse harrastamme usein kävelyretkiä kansallispuistoissa ja rannoilla. Näille reissuille voi pakata mukaan vaikka piknik -eväät tai grillailtavat. Yleisiä kaasugrillejä on miltei kaikilla rannoilla ja puistoissa.

australia hintataso
Kävelyreissun päätteeksi piknikillä John Forrest kansallispuistossa
australia hintataso
Esperancen rannoilla on ilmaista silmänruokaa loputtomasti
australia hintataso
Perthin rantojakin jaksaa katsella
Pääsee sitä joskus uimaankin asti…
Perthin puistoista löytyy upeita kävelypolkuja

Kenguruita voi ihmetellä monin paikoin ihan kaupunkialueellakin olevissa puistoissa, eikä tarvitse maksaa mitään eläintarhojen pääsymaksuja.

Pinnaroon kenguruita Perthissä
Tai sitten rannalla… Tässä ollaan Lucky Bayssa

Tai sitten voi ostaa takeaway -kahvit, jostain kahvilasta  ja käpötella kaupungilla katsellen ympärilleen. Mukavaa ajanvietettä sekin.

australia hintataso
Kahvi kouraan ja Perthin keskustaan pyörimään
Ja vaikkapa katutaidetta bongailemaan

Vanhoja rakennuksia ja kirkkoja voi tietenkin katsastella ilmaiseksi. Perthissä sijaitseva Länsi-Australian vanhin olemassaoleva rakennus The Round House on esimerkiksi ilmainen nähtävyys. Pieni lahjoitusmaksu on kuitenkin suotavaa jättää.

Round house toimitti aikanaan putkan virkaa

Kansallispuistoihin maksaa yleensä 12-13 AUD / autokunta, kaupunkialueella olevat Regional Parkit ja muut kaupungin puistot ovat ilmaisia. Pieni omatoiminen lähiseuturetkeily on siis varsin edullista.

australia hintataso
Araluen Botanical Gardensiin joutuu pulittamaan 6 taalaa / hlö

Northamissa asuessamme kävimme usein sunnuntain päiväkahvilla tai lounaalla Yorkin historiallisessa pikkukaupungissa, joka sijaitsi n. 30 km:n päässä.

Yorkissa on kuin astuisi lähes 100 vuotta ajassa taaksepäin
australia hintataso
Nykyaikaa edustaa kuitenkin Julesin lounaskahvila, tämä on must!

Sydneyssä budjetissa pysyminen haastavinta

Australian turneen viimeiset pari kuukautta vietimme Sydneyssä. Kaupunki tiedettiin toki kalliiksi, mutta toisaalta halusimme senkin kokea ja katsastaa vielä viime metreillä.

Havaitsimme, että Sydneyssä varmasti pärjää, jos onnistuu nopeasti löytämään kelvollista työtä. Kaikenlaista hämäräheikkiä ja epämääräistä työmaata näytti kuitenkin olevan tarjolla. Working holiday -viisumilaisia kaupungissa riittää ja heistä halutaan selvästi myös hyötyä, lupailemalla perättömiä ja jättämällä palkat maksamatta. Kovin tehokkaasti noin niinkuin ansainta mielessä ei siippani pystynyt jaksoa hyödyntämään, vaikka sitten onneksi lopulta saikin vakityön.

Näin lyhyellä jänteellä oli haastavaa löytää kohtuuhintaista asumisratkaisua, joten asuminen oli melkoista pätkämajailua 4: ssä eri paikassa tuon 2 kuukauden aikana, mm. kahdessa eri Airbnb -kohteessa.

Koiravahdin hommat toivat täälläkin pientä helpotusta asumiskuluihin, sekä jotenkin järjellisen hintainen (450 AU$/vko) kaksio, jonka saimme jälleenvuokralle miltei kuukaudeksi Euroopan lomalle lähteneeltä pariskunnalta.

Kaikkineen Sydneyhin muutto ja siellä vietetyt viikot koettelivat kuitenkin ehkä eniten budjettiamme Australian jaksollamme.

Mutta kuten huomaat, ei lainkaan niin kallista kallista, kuin voisi luulla, eihän?  Olettaen, että viihtyy vähän pidempiä aikoja paikoillaan ja nauttii myös ilmaista huveista.

Jos et muuten ole vielä Airbnb:n käyttäjä, nappaa tästä Airbnb -kumppanikoodini ja hanki itsellesi 30 € alennus ensimmäisestä varauksestasi!

(Visited 6 533 times, 5 visits today)

13 Comments

 1. Matkatar 05/11/2017 at 11:53 am

  Kiitos, tämähän oli hyödyllinen postaus! Minulla Australia on toivelistalla, eli joskus elämässä olisi kiva päästä sinne. Mukavaa sunnuntaita!

  Reply
  1. Rosita Juurinen 05/11/2017 at 3:51 pm

   Kiitos Matkatar! Se onkin ihan kaikista tärkeintä, että näillä jutuilla voi tarjota hyötyä lukijoille 🙂 Ei muuta kuin toivetta toteuttamaan!

   Reply
 2. Anne | Metallia Matkassa 05/11/2017 at 7:10 pm

  Mielenkiintoinen juttu, kiitos postauksen kirjoittamisesta. Suunnittelen ensi vuodelle hyvin lyhyttä ja ytimekästä Australian-visiittiä (2 viikkoa, todennäköisesti menen vain Melbourneen) ja jahka saan lennot varattua, pitäisi alkaa miettimään budjettia tuolle reissulle. Olen kyllä aikamoinen sniiduilija ja pienellä budjetilla matkustelija yleensä, ja suosin pääasiassa vain ilmaista tekemistä reissussa. En yleensä kaipaa nähtävyyksille (joitakin mitkä todella haluan nähdä lukuun ottamatta), joten uskon, että tulen tuosta parin viikon reissusta selviämään ilman totaalivararikkoa 🙂

  Olisi kiva kuulla tarkemmin Australian hintatasosta!

  Reply
  1. Rosita Juurinen 07/11/2017 at 1:43 am

   Kiitos Anne! Mukavaa jos tästä oli apua 🙂 Ihan varmaan voitte selvitä kohtuu budjetilla siellä Melbsissä, vaikka käsittääkseni siellä ois aavistuksen Perthiä kalliimpaa. Mutta niinhän se on joka paikassa, ihan Helsinkiinkin mennessä näyttää äkkiseltään, että kallista on pitää vaan löytää edullisemmat mestat ja ilmaiset tai edukkaat tekemiset ja näkemiset! Ausseissa jo luonto / maisemat tarjoaa paljon!

   Reply
 3. Ne Tammelat 06/11/2017 at 9:42 pm

  Kiva huomata, että kohtuullisemmallakin budjetilla pärjää. Tosin mun heikko matikkapää ei jaksanut laskea lukuja euroiksi. Luonnonpuistot ja kaupungilla kiertely ovat parasta viihdykettä matkoilla, syömisen lisäksi 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 07/11/2017 at 1:46 am

   Kiitos kommentista! 🙂 Joo mun mielestä pärjää ihan ok. vaikka olisi lomareissullakin, suunnitelmallisuutta ja selvittelyjä vähän peliin niin se on siinä! Ja mä oon kans tämmönen nykyään, että mulle riittää luonnon ihmeet ja ihan talojen katselu 😛

   Reply
 4. Anna | Muuttolintu.com 07/11/2017 at 12:01 am

  Hyvin täällä tosiaan pärjää pienemmälläkin budjetilla, jos tietää mitä tekee. Me pärjättiin road tripillä Aussilan ympäri paljon vähemmällä, mitä paikallaan asuminen Suomessa maksoi, saati sitten paikallaan asuminen Melbournessa. Itsellä hyvin samantapainen luonnos blogissa, saa nähdä saanko koskaan valmiiksi. Oon itse ollut siinä käsityksessä, että Länsi-Australiassa on kalliimpaa kuin muualla Australiassa, toki pääkaupunkiseutuja lukuunottamatta, kiitos kaivosteollisuuden. Muistelisin, että me ainakin siellä päiviteltiin hintoja joka paikassa 🙂 Grouponia vielä parempi on Allthedeals!

  Reply
  1. Rosita Juurinen 07/11/2017 at 1:53 am

   Hei Anna kiitos kommentista! Joo sulla varmasti parempi käsitys eri alueiden hintatasoista kuin mulla, kun on vaan pyöritty täällä WA:ssa. Asumisen hinnat täällä on tullut alas jotain 30 % verran huippuvuosiin nähden, sitä moni sanoo. Toki monet jutut kuten kahvilat, ruokapaikat ja nähtävyydet saattaa mennä aika samoihin kuin muissakin isoissa kaupungeissa. Monestihan just kyse siitä että löytää ne helmet, edulliset ja kivat paikat 🙂 Niinkuin kaikkialla. Pitääkin lisätä Allthedeals tuonne tekstiin, tänks!

   Reply
 5. Anna-Katri / Adalmina's Adventures 11/11/2017 at 10:05 am

  Maailmanympärimatkallani huomasin kyllä selvästi, että Australia oli yksi kalleimpia kohteita. Jo hostellihuoneiden hinnat olivat tottumaani korkeammat, ja tuntui tylsältä maksaa ”ihan kivasta” enemmän. Mutta onneksi noita majoitusvaihtoehtoja on monia, ja varsinkin jos maassa on pidempään, voi pärjätä suhteellisen pienelläkin budjetilla.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 11/11/2017 at 11:25 am

   Hei Anna-Katri! Joo kyllä se vähän hirvittää, kun Aasiassa oot majoittunut suht mukavasti 20-30 eurolla, niin täällä periaatteessa saat just ja just sen dormisängyn… Et ei täällä ihan reissausmielessä kyllä omat rahat kovin pitkälle taitas viedä… 😛

   Reply
 6. Pirkko / Meriharakka 11/11/2017 at 10:59 am

  Hyvä jos tuolla suunnalla Airbnb on pysynyt sellaisena, että asutaan isäntäperheen kanssa tai pihapiirissä, etteivät asuntomarkkinat mene turistien takia piloille 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 11/11/2017 at 11:21 am

   Hei Pirkko! Joo näissä kohteissa missä meidän on tullut majoituttua, oli isäntäperhe siinä vieressä, mutta itsellä kuitenkin se oma rauha, omat kylppärit ja pikku keittonurkat. Nykyisessä vuokra-asunnossakin vuokraemäntä asuu rapiat 50 metrin päässä ja toinen hänen pojistaan tässä samassa luhtitalossa… Että aika yhteisöllistä 🙂

   Reply
 7. Johanna / Fin Nomads 12/11/2017 at 2:51 am

  Aika samanlaisilta näyttää hinnat siellä kuin täällä Uudessa-Seelannissakin. Asuminen on aika kallista ja myös ruoka monin paikoin, mutta kyllä täälläkin saa työtä tekemällä rahaa säästöön, ja pienellä budjetilla reissaaminen onnistuu (ainakin toivottavasti) kikkailemalla. Meillä on suunnitelmissa postata jossain vaiheessa Uuden-Seelannin kuukausimenoista ja hinnoista tarkemmin. Mutta ei alle 700 euroa kuussa ole yhtään paha hinta Australiassa elämiseen. Monihan käyttää saman verran jopa Aasiassa reissaamiseen, vaikka siellä onkin paljon edullisempaa!

  Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.