Kuala Lumpur & Australian viisumit mutkan kautta

Tässä vähän tarinaa, miten viisumien hakuprosessi Australiaan osaltamme sujui. Aihe saattaa kiinnostaa jotakuta muutakin aussiviisumin hakijaa, siksi tästä ihan oma tarinansa. Ajatus Australian turneesta kehkeytyi syksyn 2015 aikana. Olimme tavalliseen tapaan lähdössä loppusyksystä 2015 Thaimaahan, tällä kertaa pelkän lomailun sijasta eräänlaiselle “work & holiday” -jaksolle.

Ajatuksena oli olla aluksi 3 kuukautta Phuketissa, jossa minulla oli työpesti odottamassa ja Jii:lläkin suunnitelmissa katsella jotain työtä. Kolmen kuukauden jakson jälkeen suunnitelma oli melko nopea Australiaan siirtyminen.

Työnteon kannalta Australia oli tietenkin houkuttelevampi vaihtoehto kuin Thaimaa niin palkkojen kuin työlupienkin suhteen. Vuoden Working holiday -viisumilla saisi (18-31 v.) painaa hommia vaikka koko vuoden, tosin max. 6 kk yhdelle työnantajalle. Suunnitelmamme olikin siis Thaimaa -pätkän jälkeen hankkiutua Perthiin, jossa miesystäväni Jii aloittaisi heti työnhaun ja itse voisin taas keskittyä blogiin ja e-kirjojen kirjoittamiseen.

Talouttamme turvataksemme päätimmekin lähteä Ausseihin jo tammikuun aikana. Lensimme Phuketista ensin Kuala Lumpuriin, Malesiaan muutamaksi päiväksi hoitamaan viisumiasioita. KL:stä saisi sitten myös suorat lennot Perthiin.

Kuala Lumpurin tärkein maamerkki : Petronas kaksoistornit Sunway Putra hotellin altaalta nähtynä

Aiempien selvitysten ja kaverien tarinoiden pohjalta olimme ymmärtäneet, että viisumihommahan on helppo ja nopea keissi. Working Holiday -viisumi (hinta n. 290 €), jonka Jii aikoi hankkia vuodeksi, piti saada Australian immigrationin sivuilta jopa alle päivässä, maksimissaan muutamassa. Ilmaisen usean maahantulon turisti/visitor -viisumin, jota itse olin hakemassa vuodeksi, piti niinikään olla päivän, parin juttu. Olimme kuitenkin olleet turhan luottavaisia, emmekä olleet miettineet kaikkia mahdollisia viivytyksiä etukäteen. Olimme varautuneet olemaan Kuala Lumpurissa korkeintaan viikon. Virhe. 

WH -viisumi viivästyy

Jii jätti WH -viisumihakemuksensa netissä maanantaina ja sitten jäätiin odottamaan vastausta. Keskiviikkona jo ihmeteltiin missäköhän mättää, olimmehan lukeneet tarinoita, joissa viisumi pätkähtää sähköpostiin alle puolen tunnin. Itse jätin turistiviisumihakemuksen (e-visitor) keskiviikkoaamuna ja myöntävän vastauksen sain illalla sähköpostiin. Eli se ainakin meni niinkuin pitikin. Vuoden turisti/e-visitor viisumilla matkaaja saa siis tosiaan olla kerrallaan korkeintaan kolme kuukautta maassa ja sen jälkeen pitää käydä muualla. Nythän tämäkin viisumijärjestelmä tulee sitten testattua.

Australia viisumi
Q -hotellin loungessa oli aikaa datailla viisumihommia

Perjantai-illasta sitten Jii:lle tuli sähköpostia immigrationista. Siinä pyydettiin lisäselvityksiä terveystarkastuksen ja terveysselvitysten muodossa (health examination). Olimme ymmärtäneet, että terveysselvitysten pyytäminen olisi suhteellisen harvinaista. Mutta ilmeisesti matkustushistorian johdosta tämä nyt sitten vaadittiin.

Viisumihakemuksessa oli aiemmin täytetty terveystietojen peruskysely ja kartoitettu maita, jossa oli oleskeltu yli 3 kuukautta. Ehkäpä Kambodzassa vietetty 3 kuukautta oli syy tähän lisäselvitykseen. Myöskin terveysselvitykseen liittyvät ohjeet ja kriteerit on päivitetty 15.11. 2015, joten ne kannattaa WH-viisumin hakijan kurkata läpi. Noh, nyt tarvittiin siis terveystarkastus sisältäen rintaröntgenin. Ensin piti vielä täyttää netissä uusi terveystietokaavake, joka löytyi immin sivuilta, minne on luotu viisumin haun yhteydessä oma asiointitunnus. 

Terveystarkastus kutsuu

Tarkastuksen eli health examinationin tekemiseen kelpaavat vain tietyt immigrationin hyväksymät, viisumiasioihin auktorisoidut lääkärit / lääkäriasemat (panel doctors). Immigrationin sivuilla olevan listan mukaan Kuala Lumpurista löytyi yksi. Soitimme sinne heti lauantai aamuna ja lupasivat ottaa vastaa jonotuksen kautta, jos pääsimme parin tunnin sisään tulemaan. Printtasimme immistä tulleen lähetekirjeen (letter of referral) mukaan, jossa viisumihakijan tiedot ja HAP -tunnus. Taksilla karautimme Life Care -terveysasemalle Bangsarin kaupunginosaan. Ilmottautumisen yhteydessä täytettiin ensin taas kaavakkeita samoilla tiedoilla, joita jo netissä oli täytetty pariinkin kohtaan täytetty. Voihan lomakkeet & byrokratia…

Australian viisumi
LifeCare -terkkulan vastaanotto. Ainoa paikka joka hoitaa terveystarkastuksia aussiviisumia varten KL:ssä

Tarkastuksessa sitten otettiin verenpaineet, virtsatestit, pituus ja paino ja käytiin läpi terveysselvityksen tietoja. Odottelujen jälkeen hoitaja tuli ilmoittamaan, että virtsatesti kannattaa otattaa varmuuden vuoksi uudestaan muutaman päivän päästä tiistaina, kun olisivat seuraavan kerran auki. Halusivat testiin laimeampaa pissaa, eli pitää muistaa juoda riittävästi vettä ennen testiin menoa. Noniin, taas lisää odottelua. Lisäksi lääkäri väläytti mahdollisuutta että suomesta tarvitaan ehkä vielä lisäselvityksiä jostain Jii:n vuosien takaisesta operaatiosta. Alkoi ihan tuntua, että ompas tämä nyt hankalaa: perusterveen, työkykyisen ihmisen läpäistä vuoden working holiday -viisumiseula…

Terveystarkastuksen ja e-raportoinnin kulut Australian immigrationin terveystietojärjestelmään olivat sentään kohtuulliset 240 ringgittiä + 15 ringgittiä uusinta virtsatestistä eli yht. 255 ringgittiä noin 50 euroa. Hinta varsin edullinen siihen nähden Suomessa se olisi ollut satoja euroja. Lähdön siirtyminen tässä lähinnä on tullut kalliiksi, hotelleissa asuminen ja tietojen odottelu, kun toiveissamme oli, että olisimme jo Ausseissa tienaamassa elantoa.

No tiistaina sitten uusiin virtsatesteihin, jotka olivat nyt kelvollisia. Hoitaja ilmoitti, että paperitöiden tekemiseen menisi tästä vielä 5 päivää. Ja siitä sitten vielä joku aika taas vastausta immigrationista odotellen. Juu ei. Jii ilmoittikin hoitsulle, että nyt pitäisi kyllä vähän kiirehtiä raportointia, että tästä pitää päästä jo vähitellen liikkeelle Australiaa kohti. Hoitaja lupasi tehdä parhaansa.

Ostoskeskukset hyvänä ajankuluna viisumia odotellessa

Varmuuden vuoksi siis päädyimme nyt varaamaan majoituksen vielä seuraavalle maanantaille asti. Mieluummin sitä viikonlopun viettäisi täällä Kuala Lumpurissa, kuin Perthissä yyberkalliissa hostellissa virastojen avautumista odotellen. Eikä siinä, kyllähän ne päivät ihan lupsakkaasti täällä Malesiassakin tuntuivat kuluvan, ihan vaikka vaan hotellilla hengaillen ja läheisissä ostoskeskuksissa kierrellen.

Tietotekniikkaan erikoistuneessa Low Yat -ostoskeskuksessa käynti eräänä iltana oli johtanut täysin herätemäiseen kamerahankintaan, mutta toisaalta olinhan pitkään sitä kelannut, että hyvän kameran osto tulee jossain vaiheessa väkisinkin eteen. Se hetki koitti siis täällä Kuala Lumpurissa. Missäköhän ajassa opin kaikkia kameran ominaisuuksia käyttämään…?

Australian viisumi
Low Yat elektroniikkaan keskittyneestä ostoskeskuksesta käteen jäi Sony a 6000

Muutenkin asuimme viimeiset 4 päivää Kuala Lumpurin keskeisimmällä shoppailualueella Bukit Bintangissa aivan mammuttimaisen ostarin: Berjaya Times Squaren kupeessa. Ostarilla oli kaikenlaista puuhaa, mm. keilahalli missä kävimmekin keilaamassa sekä Aasian isoin sisähuvipuisto. 

Australian viisumi
Berjaya Times Square -ostoskeskus,hotelli ja vapaa-ajan viihdekeskus kuuluu maailman kymmenen suurimman rakennuskompleksin joukkoon!

Olimme lisäksi ehtineet tässä vajaan kolmen viikon aikana majoittua jo neljässä eri hotellissa kaupungin eri kulmilla. Tutkailleet hieman eri alueita ja arvioineet hotellien hinta-laatusuhteita. Näistä jossain välin oma postaus.

Australian viisumi
Sunway Putra, Kuala Lumpurissa oli kyllä tasokas ja miellyttävä hotelli

No niin takaisin viisumiasiaan: terveystarkastuksen jälkeen piti siis viisumihakemuksen käsittelijälle laittaa vielä meiliä, että toimenpiteet suoritettu ja paperitöiden edistymistä tässä odotellaan. Immin järjestelmästä pystyy onneksi näppärästi seuraamaan hakemuksen tilaa ja sitä miten lääkäriasemalta dokumentit on välitetty.

Viisumipäätös saapuu

Myönteinen viisumipäätös, kuinka ollakaan, tupsahti sitten meiliin jo torstaina. Jee, lopultakin! Odottavien aika oli tuntunut melko pitkältä, vajaa parisen viikkoahan siihen lopulta meni hakemuksen jättämisestä. Meinasi välillä alkaa jo jännittää, että päästäänkö Ausseihin lainkaan. No lopulta siis parissa päivässä (aluksi kerrotun viiden päivän sijaan) olivat lääkäriasemalta raportoineet terveystiedot eteenpäin ja ilmeisesti samantien sitten oli tullut myönteinen päätös immigrationin viranomaiselta ja päätös meiliin. Huh. Olipahan tämäkin taas rumba.

Nyt sitten päästiin lopulta varailemaan lentoja Perthiin, niillekin tuli nyt hintaa 240 euroa/pää. Edessä vielä muutama päivä yleistä leppoistelua, Kuala Lumpurista ja mukavista hotelliolosuhteista nauttien. Viimeisessä Furama -hotellissa meidät vielä vahingossa upgradattiin sviittiin 🙂

Perthin majoituksia selvittäessämme oli käynyt varsin selväksi, että halvimman 2 hlön huoneen majoituksen hostellista saisi 50 euron suolaisella hinnalla. Mutta sitähän se, kallista asumista, olihan se tiedossa. Nyt sitten vain nopeasti Ausseissa hommiin ja masseja tienaamaan, jotta päästäisiin kenties  jo parin-kolmen viikon sisään muuttamaan hostellista ehkä jopa omaan tai sitten jaettuun vuokrakämppään.

Ma 8.2. juuri ennen puolta yötä lähtisi 5 tuntia kestävä Malindo Airin lentomme Perthiin. Uusi vaihe retkessä alkakoon!

Australian viisumi
Kuala Lumpurin International Airport -KLIA2

 

vapauspostin tilausbanneri

(Visited 587 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. Terhi / Muru Mou 25/02/2016 at 9:08 pm

  Eikös ne ole aika selvästi Australian immin sivuilla kerrottu, että missä maissa pidempiaikainen oleskelu vaatii erilliset röntgenit tai terveystarkastukset… Ainakin vuonna 2011 jo WH-viisumia hakiessani tiesin, että tulisin tarvitsemaan X-rayn ja olin jo valmiiksi varannut ajan phuketilaiseen sairaalaan. Siellä kyllä hoitui homma todella kätevästi, sillä kävin hoitajalla perjantaina, ja hän sanoi lääkärin olevan paikalla maanantaina tarkistamassa kuvat. Lääkäri oli lähettänyt tiedon Australiaan samoin tein, sillä jo maanantai-iltapäivällä sain viisumin sähköpostiin! Ja rintakuvat maksoi vain 30 e 🙂 Mutta onneksi te saitte kaikki lopulta hoidettua! Nauttikaa Australiasta! 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 28/02/2016 at 3:19 pm

   Joo varmaan niin ylimalkaisesti katsottu noita sivuja, ettei hoksattu oman matkustushistoriamme vaikuttavan asioihin. Tiettyjen maiden riskejä siellä immin sivuilla korostetaan ajankohdan mukaan enempi. Seuraavassa postauksessa kuvaankin, että aika ohkosella taustatyöllä lähdettiin liikkeelle 🙂 Mutta kuten itsekin tuossa kerrot ainahan ne asiat sitten jotenkin järjestyy, (sulla meni tosi sutjakasti :)) ja pienet mutkat on vaan osa seikkailua!

   Reply
 2. Mrs Dollar Notes 26/02/2016 at 7:37 pm

  Australian viisumiprosessut voivat kyllä olla aikaa vieviä. Hyvä, että löysitte suht edullisen lääkärin joka pystyi ottaa teidät vastaan nopeasti.

  Itse kävin alkuvuodesta Suomessa panel lääkärillä. Tällä hetkellä on vain yksi lääkäri Suomessa joka tekee tarkastuksia kerran viikossa, hinta oli suolainen 360e. Samat tarkastukset ne siellä teki 🙂 tsemppiä uuteen maahan ja elämän vaiheeseen!

  Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.