5 viikkoa Balilla ja Malesiassa kengännauhabudjetilla

Australia on vaihtunut jälleen Kaakkois-Aasiaan viisumini tullessa loppuun käytetyksi reilun vuoden maassa oleskelun jälkeen, eikä jatkoa ainakaan heti lupailtu. Onneksi asiat eivät ole sen huonommin kuin, että tästä seurasi muutto Balille, josta kuukauden päästä jatkan Malesiaan Kuala Lumpuriin.

Koska viisumileskenä vastaan taas yksin asumiskuluista, myös budjetointi pitää miettiä uusiksi. Käytännössä suurin kulueräni on nyt majoitus ja toiseksi ruoka. Kaiken muun koetan tiristää olemattomiin. Tein siis tuleville noin viidelle viikolle budjetin, jossa aion pysyä ja toivon mukaan myös voisin pääsisin jopa budjetin alle.

Reissubudjetointi kannattaakin ottaa pienimuotoisena haasteena ja ”pelinä”, jossa pärjääminen palkitaan sillä, että mahdollistaa itselleen pidemmän reissun tai sitten voi sijoittaa mahdollista ylijäämää johonkin muuhun tärkeäksi katsomaansa asiaan.

Tiukahkon budjetin tekeminen ei harmita yhtään, sillä ei minulla ole kuluttamiseen liittyviä tarpeita tällä hetkellä juuri lainkaan. Lisäksi sain juuri viettää mukavan viikon asuen upeassa villassa Ubudin viidakossa, kierrellen lähiseutuja ja alueen hyvistä kahviloista, ravintoloista nauttien. Tämä oli meidän lomamme ja irtiotto arjesta, ennenkuin siippa palasi Australiaan ja itse vetäydyin läppärin kanssa nykyiseen homestay -kotimajoitukseeni.

Anahatan villoja
Bali ja Malesia matkabudjetti
Anahatan huumaavan upeita maisemia ja kaunista allasaluetta

25 € päiväbudjetti

Nyt siis kuitenkin rahankäyttö palautetaan normaalitasolle ja tältä näyttää siis tulevien viikkojen päiväkohtainen budjettini:

  • Majoitus 14 €
  • Ruokailut ja juomat 7 €
  • Liikkuminen (bussit, junat, taksit)  2€
  • Ostokset / muu 2 €
  • YHT: 25 € päivä / 175 € vko / 700 € kk (4vkoa)

Saattaa näyttää varsin niukalta. Tavallaan onkin, mutta silti ihan riittävä omiin tarpeisiini. Tänäänkin brunssi ystävien kanssa mainiossa Sayuri raakaruoka -ravintolassa vei jo himpun enemmänkin kuin mitä päivittäinen ruokabudjettini on, mutta kokonaisuutena uskon, että tänäänkin pääsen kokonaisuutena helposti alle tuon 25 €.

Bali ja Malesia matkabudjetti
Mainiota ruokaa Ubudin Sayurissa, raakalasagne ja kurkuma-mango jamu, n. 8 €

Käytännössä arvioin, että esim. liikkumisbudjettini viidelle viikolle (70 €) riittävät lähes kattamaan myös lentoni Bali-Kuala Lumpur.

Parasta on huomata, ettei sitä tarvitse oikeastaan juuri mitään. Rinkka on täynnä rytkyjä ja muuta sälää, perus ruoka-annoksen saa ravintolasta reilusta eurosta ylöspäin. Toki hieman ”paremmat” paikat maksavat muutamia euroja enemmän, tuoreista hedelmistä tehdyn mehun tai shaken saa alle eurolla.

Kahviloissa istuskeluun saa toisaalta nopeastikin palamaan rahaa. 3 kuppia  (ei paikallista jauhe-) kahvia kun siemaisee, niin koko päivittäinen ruoka- ja juomabudjetti olikin siinä. Onneksi helteessä kahvihampaan kolotus on hieman hellittänyt.

Viiden viikon päästä sitten raportoin miten budjetti piti kutinsa. Lue yhteenvetopostaus nyt -> tästä

Yksinkertaista työpainotteista elämää

Kun elää arkisesti kulutusta voi maailmalla nipistää hyvinkin pieneen. Olen valinnut majoituspaikkojani tälle viidelle viikolle (ja muutenkin) sillä kriteerillä, että niissä on jonkinlainen aamupala, niin heti ensimmäiseksi aamulla ei tarvitse alkaa kaivamaan kuvetta ja etsimään aamupalapaikkaa.

Duana Homestayn viihtyisä aamupalamiljöö

Sitä vastoin voi nautiskella rauhassa päivän käynnistymisestä ja siemailla aamukahvinsa, nauttia omeletin ja hedelmälautasen omalla terassillaan. Iltapäivisin käyn syömässä jossain lähiravintolassa, illaksi riittää pieni snack tai shake.

Nämä tulevat viikot ovat sangen työpainotteisia eli vietän laatuaikaa läppärin kanssa huoneessani aika lailla aamusta iltaan. Ja oikeastaan siihen liittyen päätin jo tehdä upgreidauksen majapaikkaani ja siirtyä nykyisestä (Duana homestay 12,5 € / yö) vähän vielä hiljaisemman oloiseen Baba homestay -majoitukseen, jossa on ilmeisesti nopeampi netti ja saan 14 €:lla vielä ilmastoinninkin kaupan päälle, niin ei mene pelkäksi hikoiluksi tulevat viikot. Vastinetta rahalle.

Noista samoista ominaisuuksista joutuisin maksamaan helposti täällä Ubudissa 30 € yö tai enemmänkin, jos en olisi viitsinyt nähdä vaivaa ja etsiäkseni hyvän hinta-laatusuhteen majoitusta. Mielestäni ei ole koskaan tyhmää maksaa hyvästä tai kelvollisesta asumisesta, tuotteesta, palvelusta edullista hintaa, jos sellaisen diilin löytää.

Majapaikan hyvin toimiva wifi on kullan arvoinen, kun tekee nettipainotteista työtä. Wifi:t Aasiassa kuin myös Australiassakin ovat usein varsin ailahtelevia ja mobiilidatat hinnakkaita. Joinain päivinä kaikki tekeminen jumiutuu hitaan netin vuoksi tai toisinaan sähkökatkoksen johdosta.

Balilla viihteeksi ja nautinnoksi riittää satunnaiset herkuttelut healing food -paikoissa ja ihan näiden kauniiden rakennusten, koristeluiden, maisemien ja puutarhojen ihailu.

Bali ja Malesia matkabudjetti
Upeita viidakkomaisemia ja riisiterasseja Balilla

Seuraavaksi Kuala Lumpuriin

Indonesiassa saa oleskella ilman viisumia 30 päivää, joten olenkin buukannut lennon Kuala Lumpuriin toukokuun puolessa välin. Lennosta pulitin n. 60 € ja uskon saavani sen miltei survottua tuohon 25 € euron päiväbudjetin sisään.

KL:ssä vietän vielä pari viikkoa ennen paluuta kesäksi Suomeen. Kuala Lumpurista samantasoisesta majoituksesta, mitä täällä Balilla saa 12-15 € / yö, joutuu pulittamaan helposti vähintään 15-30 €. Ja maisemakin muuttuu jonkin verran karummaksi, se pitää todeta.

Kuala Lumpurissa maisema vaihtuu, pieniä edullisia guest houseja löytyy mm. kuvan Chinatownista

Kuala Lumpurissa edulliset huoneet ovat usein todella pieniä ja ikkunattomia. Siksi on hyvä, jos reissaa kumppanin tai kaverin kanssa, jolloin voi saada jo rapiat 40 € eurolla oman sviittihuoneiston ja jakaa kulut. Aika paljon mukavampi kuin yksin maksamalla saatu 20 € euron koppi. Tästä 30 € KL -budjetista kirjoitinkin viime kesän alussa.

Kuala Lumpurissa voi tehdä vähän tiukempaa, että pysyn tuossa 25 € ruodussa. Siksi ihan hyvä, jos pääsen täällä Balilla hieman alakanttiin. Majoitukset, joita olen nyt varannut Kuala Lumpuriin ovat kuitenkin ihan kohtuuhintaisia. Tykkään majoittua akselilla Chinatown – Bukit Bintang, näiltä alueilta pääsee  kävellen kaikkiin tarpeellisiin paikkoihin tai sitten monorail -junalla suhaillen.

Tietenkin ensi kertaa reissaavien on mielekästä varata jonkin verran rahaa nähtävyyksiin ja tekemisiin, mutta tämän postauksen pointtina onkin se, että monina päivinä voi elää sangen vähällä rahankäytöllä, ilman että se vaikuttaa mitenkään reissunautintoon. Ja varsinkin jos kaavailee pidempää oleskelua tai tekee läppärihommia tien päällä, niin 500-1000 € kuussa riittää varsin pitkälle.

Huoletonta rahankäyttöä vai tavoitteellista priorisointia?

Tiedän, että monet ihmiset kokevat, ettei ole mielekästä matkustamista (tai elämää), jos koko ajan pitää syynätä hintoja eikä voi tehdä sitä, mitä milloinkin huvittaa. Monesti näin kokevilla ihmisillä onkin se tilanne, että he käyvät ehkä parin viikon lomilla, jolloin on ymmärrettävää, että kukkaron nyörit halutaan pitää vähän höllemmällä.

Ja joku sellainen perusajatus itselläkin on, että kun pääosin elää talousviisaasti ja hintatietoisesti, voi välillä käyttää rahaa vähän hövelimmin, vaikka sitten niihin ihaniin kahviloihin ja ravinteikkaaseen ruokaan tai muuhun itselle mieleiseen.

Silloin kun rahaa on niukemmin käytettävissä on hyvä oppia löytämään tasapaino sen suhteen, milloin panostaa ja milloin pihistää. Siinä juuri priorisointi nousee esiin. Pääasia, että tietää mitkä asiat ovat itselle arvokkaita ja käyttää rahansa ( ja aikansa) niihin.

Etenkin, jos on taloudellisia tavoitteita, ja haluaa laittaa rahaa sivuun jotakin hankintaa, sijoituksia, matkakassan keräämistä, vapaampaa tulevaisuutta tms. varten, edellyttää se yleensä tietoista priorisointia rahan käytössä. Jos nuukailu on omasta mielestä pahe ja ikävä asia on hyvin vaikea hankkia koskaan mitään merkittäviä säästöjä.

Itse nautin paljon enemmän siitä, että ostan katukojun muorilta avokado -pirtelöni eurolla, kuin että istun kimaltavassa, tyhjyyttä kumisevassa ravintolasalissa juomassa pirtelöä kolmen eri ihmisen palvellessa minua, maksaen tästä riemusta 5 euroa. Päivien mittaan näillä valinnoilla alkaa olla iso merkitys, etenkin 25 euron päiväbudjetilla mentäessä.

Iloitsen suuresti kauniista villasta viidakossa, mutta olen ihan yhtä tyytyväinen viihtyisässä ja edullisessa kotimajoituksessa. Valintatilanteessa otan mieluummin kuukauden homestay -majoituksen kuin 3 yötä luksusmajoitusta. (Olen kyllä todella etuoikeutettu, kun olen päässyt nauttimaan molemmista).

Oma mottoni onkin : ”Mitä vähemmällä rahalla pärjää, sitä vapaammin voi elää!

Vapauden voi valita

Aina pystyy perustelemaan itselleen, miksi tarvitsen tämän ja tuon hankinnan, miksi minulla on oikeus ostaa ja kuluttaa. Kääntöpuoli on se, että selittelevä ja impulsiivinen rahankäyttäjä ei saa tuloksia talousasioissaan ja elää helposti aina kädestä suuhun.

Moni hövelisti rahaa käyttävä laittaa vuodessa näennäistarpeellisiin asioihin sen verran, että niillä rahoilla voisi jo ostaa puoli vuotta vapautta jossakin eksoottisessa kohteessa eläen. Esim. tälläisella minun tämän hetken 700 euron kk- budjetilla. Voisiko olla, että tuon verran  (12  x 350 €)  pystyisi vuoden kulutuksesta tinkimään?

Olen itsekin ollut tuollainen impulsiivisempi ja taloudellisesti huolettomampi tapaus. Minulla saattoi mennä tuon 350 € verran kuussa jo hauskanpitoon yöelämässä tai viikonloppureissaamiseen Suomessa. Siksi voisin jälkiviisastella, että olen menettänyt useammankin vapaan vuoden valitsemalla käyttää rahani aiemmin toisin.

Mutta sehän olisi turhaa, sillä niissä hetkissä olen kokenut asiat eri tavoin ja nauttinut silloin siitä, mitä olen tehnyt ja mihin olen kuluttanut. Lisäksi palkkatöissä ollessa on helposti huolettomampi törsääjä, kun tietää, että rahaa tupsahtaa vääjäämättä tilille taas ensi kuussa.

Kun rahaa on sitten käytettävissä vähemmän ja tulot ovat epävarmalla pohjalla, tietoisuus kulutuskäyttäytymisestään luonnollisesti kasvaa.  Omalla kohdallani kuitenkin elämänlaatu on tämän taloudellisen niukistumisen myötä vain lisääntynyt. Siihen on tietenkin syynä lisääntynyt vapaus.

Katsellessani tässä päivittäin huoneeni vieressä asustavaa sirkuttajaa (kuva alla), symboliikka tulee enemmän kuin alleviivatuksi. Turvattu elämä yhteen paikkaan sidottuna vai vapaus lentää omin siivin?

Bali ja Malesia matkabudjetti

Miten tämä budjetti sitten piti kutinsa? Lue täältä!

Haluatko oppia yhä taloustietoisemmaksi matkaajaksi ja toimia entistä taitavammin matkojen hankinnassa, rahoituksessa ja matkarahojen käytössä? Tutustu taloustietoisen reissaajan oppaaseen!

Huom. Postauksessa on majoitusten suosittelulinkkejä

(Visited 3 665 times, 2 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.