Bloggausosaaminen ja blogitulot

Viime viikon postauksessa käsittelin mahdollisuuksia luoda matkustelevaa elämäntyyliä ja kerroin strategioista, joihin itse olen tarttunut. Blogin avulla tulojen hankkiminen on siis yksi mahdollinen, vaikkei ihan helpoin tie.

Blogi voi olla kuitenkin yksi osatekijä toimeentulon rakentamisessa. Käyn tämän viikon postauksessa läpi joitain kokemuksiani ja näkemyksiäni bloggaajana kehittymisestä ja blogin avulla tienaamisesta.

Blogin pitämisen realiteeteista ja työmäärästä

Aloittevalla bloggaajalla tai bloggaamattomalla henkilöllä voi olla sellainen käsitys siitä, että bloggaus on helppoa. Laittaa blogin pystyyn, raapustaa jonkin jutun kerran pari viikossa ja alkaa nauttia yleisön kasvusta ja hankkimaan tuloja.

Todellisuudessa blogin pyöritys ja alulle laittaminen on ihan kovaa työtä. Ehkä yksinkertaisimmillaan blogin saa pystyyn nopeastikin, mutta jos haluaa tehdä asioita huolella heti alusta alkaen, homma vie aikaa.

Vaikka blogia aloitellessani tuossa vajaa vuosi sitten luin monenlaista blogiopasta ja ohjetta, niin tässä vuoden mittaan olen huomannut jatkuvasti asioita, joita pitäisi tehdä paremmin, kehittää, korjata ja muokata. Ja eihän siinä, hyvä että voi aloittaa jostain ja kehittyä matkan varrella tekemällä ja kokeilemalla.

Mutta olen yhä vakuuttuneempi, että laadukkaan blogin ylläpidosta saa jo äkkiä kokopäivätyön, toinen juttu on sitten se, saako siitä vastaavaa toimeentuloa.

Meitä bloggaajia on monenlaisia, toiset ovat tuotteliaita ja bloggaavat monta kertaa viikossa, toiset harvemmin. Itse olen huomannut, että omalla kohdallani bloggaus vie paljon aikaa, vaikka postaan vain kerran viikossa.

Blogipostauksen suunnittelu, kirjoittaminen, tietojen tarkistaminen, linkkien haku, kuvien haku ja muokkaus, hakukoneoptimointi, somelevitys etc. vievät kaikkineen helposti vähintään yhden työpäivän tunnit, usein enemmänkin.

Toki paljon riippuu blogin aihepiiristä, bloggaajan kunnianhimosta ja kirjoitusten pituudesta paljonko aikaa kuluu. Yksi mikä on varmaa on se, että osaamista ja opiskelua tarvitaan.

Mistä ne blogitulot sitten ilmestyvät?

Joitakin vuosia sitten (vielä melkoisena blogiummikkona) ihmettelin, miten jotkut voivat saada tuloja kuvaamalla itseään erilaisissa vaatekerroissa ja meikeissä, kertomalla uusista huulikiilloista tai ihan vain omasta arjestaan. Ja ehkä hieman myös ihmettelin, kuinka kaikille näille blogeille löytyy lukijakunta ja riittävä yleisö, jotta myös mainostajat kiinnostuvat.

Tietenkään kaikki eivät edes tavoittele tuloja, vaan haluavat ilmaista itseään, jakaa elämäänsä ja ajatuksiaan, harrastaen bloggailua aivan muista lähtökohdista.

Nytkun olen paneutunut aiheeseen syvällisemmin tiedänkin jo paljon enemmän blogiansainnan periaatteista. Eli tässä hieman koontia, millä kaikilla tavoilla bloggaajat itseasiassa tuloja sitten tekevät:

  • mainostulot – myymällä mainospaikkoja blogista yrityksille, google adsense -mainosnäytöillä/klikeillä tai valitsemalla itse haluamansa mainokset / mainostajat kumppanuus(affiliate)verkostoista kuten Tradetracker.
  • yritysyhteistyö -bloggaaja testaa jotakin tuotetta ja kirjoittaa siitä artikkelin, saa pitää tuotteen tai saa siitä sovitun korvauksen, yritysyhteistyö voi merkitä muunkinlaisia yhteistyöprojekteja, joista bloggaaja saa sovitun maksun / edut
  • kumppanuusmarkkinointi – yritysyhteistyötä sekin, eli bloggaaja tekee sopimuksen suoraan tietyn yrityksen tai yrittäjän kanssa, suosittelee itsekin hyväksi havaitsemaansa tuotetta tai palvelua, ja jos lukija päätyy ostamaan tuotteen, bloggaaja saa sovitun provision ostosta, usein 10-50 %  verottomasta hinnasta
  • omien tuotteiden myynti – bloggaajalla on omia, itse tehtyjä tuotteita, joita hän myy bloginsa kautta kohdeyleisölleen nämä tuotteet voivat olla fyysisiä (esim. taide, käsityöt, korut) tai digitaalisia (e-kirjat, kurssit, valmennukset, valokuvat)
  • muu verkkokauppa -blogin yhteydessä voi pitää muutakin verkkokauppaa, jossa bloggaaja myy bloginsa aiheeseen liittyviä tuotteita
  • palveluiden & osaamisen myynti -bloggaaja voi markkinoida ja myydä blogin kautta muutakin osaamistaan ja työpalveluitaan, kuten konsultointia, graafista suunnittelua, sisällöntuottoa, koodausta, käännöstöitä, valmennusta jne.

Hankalin tapa näistä lienee nuo mainostulot, kun puhutaan banneriklikkauksista. Ellei sitten ole todella laaja (kymmenien tuhansien) yleisö. Klikkejä tarvitaan paljon, että tienestit olisivat merkittäviä. Aloittelevan bloggaajan kannattaa keskittyä blogin kehittämiseen ja yleisön kasvattamiseen sekä muutamien tuotteiden / palvelun tarjoamiseen tai suositteluun.

Eli blogitulot eivät siis ilmesty mistään, vaan niiden eteen tehdään kovasti työtä.

Mitä menestyvä bloggaus ja tulojen saanti edellyttää?

Olen seuraillut monenlaisia blogeja pohtien, mikä tekee jostain menestyvän ja toisesta ei. Täysin en voi sanoa, että olisin pystynyt asian selvittämään, niin monen eri osatekijän yhteisvaikutuksesta, sekä parista X-factorista siihen päälle on kyse.

Tässä kuitenkin listaukseni tärkeistä tekijöistä, joita löytyy menestyvistä blogeista ja bloggaajista:

  • Bloggaaja kirjoittaa jostain, mikä on hänelle selvästi läheinen asia ja tärkeä asia. Bloggaajalla on asiantuntijuutta, osaamista keskimääräistä enemmän omasta aihepiiristään, jotta hän voi opastaa, informoida ja inspiroida lukijoitaan.
  • Bloggaaja keskittyy tiettyyn riittävän kapeaan aihepiiriin, jotta hän voi tarjota sen ympäriltä yhä syvällisempää ja yksityiskohtaisempaa tietoa, näkemystä ja osaamista. Asiantuntijuus nousee usein bloggaajan omasta kokemuksellisuudesta, hän on elänyt / elää sitä mistä kirjoittaa.
  • Kohderyhmän tavoittaminen. Ilman lukijoita ei ole menestystä eikä tienestejä. Eikä siis mitä tahansa lukijoita, vaan ennen kaikkea tarvitaan niitä unelmalukijoita, niitä ketä blogin asioilla voi syvällisimmin ja osuvimmin koskettaa. Kymmenet tuhannet lukijat ja seuraajat ovat edellytyksenä, jos haluaa tehdä merkittävämpiä tienestejä pelkästään mainoksilla.
  • Bloggaaja tarjoaa lukijoilleen hyötyä, iloa ehkä viihdettäkin. Hän ymmärtää, ettei lukija palaa, jos ei saa jutuista itselleen mitään lisäarvoa, uutta tietoa, ideoita tai kiinnostavaa näkökulmaa. Jotain, mitä voi hyödyntää tai soveltaa omassa elämässäänkin.
  • Bloggaajan pitkäjänteisyys ja johdonmukaisuus. Bloggaaja ei katoa pitkiksi ajoiksi jättäen blogia hiljentymään, vaan ylläpitää säännöllisesti blogiaan ja yhteyttä lukijakuntaansa. Bloggaaja on miettinyt tavoitteet ja vision blogille. Hänellä on suuntaviivat miten blogiaan kehittää.
  • Bloggaajalla on aikaa blogilleen ja sen kehittämiselle. Bloggaamista tehdään riittävän tosissaan, mutta rennolla ja hyvällä fiiliksellä.
  • Bloggaaja hallitsee ja hyödyntää aktiivisesti ainakin 1-3 sosiaalisen median kanavaa, joissa hänen bloginsa on esillä.
  • Blogitulojen näkökulmasta bloggaajalla on hyvä olla yritys (toiminimi on hyvä). Säännöllisiä blogituloja saavat bloggaajat tulkitaan nykyään yrittäjiksi helposti muutoinkin.
  • Yhteyden rakentaminen. Bloggaaja rakentaa luottamusta ja suhdetta lukijoihinsa. Hän kysyy lukijoiden näkemyksiä, vastaa kysymyksiin ja kommentteihin ja mieltää olevansa ikäänkuin lukijoidensa palveluksessa. Bloggaaja paljastaa asioita itsestään ja elämästään, eikä ole pelkkä artikkeleita suoltava etäinen kone.
  • Blogista löytyy helposti kaikki tarvittava se perustieto, jota lukija voi tarvita. Luku- ja selailukokemus pyritään tekemään mahdollisimman palkitsevaksi ja miellyttäväksi, jotta lukijat palaavat. Tekniikka ja visuaalinen maailma tukevat tiedon ja fiiliksen välitystä.
  • Blogin seuraaminen on vaivatonta, uudet postaukset voi tilata suoraan sähköpostiin ja liittyä insider -sähköpostilistalle. Listoille liittymisestä on tehty houkuttelevaa.

Itselleni blogien melkoisena suurkuluttajana tärkeintä suosimissani blogeissa on se juuri se hyöty, minkä koen saavani. Uusi kiinnostava tieto, ideat ja inspiraatiot, ylipäätään asiat, joita voin soveltaa jotenkin omaan elämääni. Esitettynä vielä myönteisellä, aidolla ja innostavalla tavalla.

Etsin ja löydän blogeista paljon sellaista, jota en valtamedioista  ehkä koskaan saisi lukea, ainakaan samalla syvällisyydellä ja aitoudella. Yksi hyvä syy jättää valtamediat vähemmälle.

Miten oppia bloggaamista ja mahdollistaa tulojen hankinta?

Kun aloitin tätä blogia viime syksynä, luulin tietäväni jo melko paljon bloggaamisesta, mutta kuten olen jo aiemminkin maininnut olen sittemmin oppinut, että kuvioon liittyy todella paljon asioita, joita tuolloin en oikein osannut edes ajatellakaan.

On pitänyt opetella tiedottamista ja markkinointia, hanskata teknistä hienosäätöä, jotta saa esim. mainosominaisuuksia  ja kumppanuusmarkkinoinnin käyttöönsä ja toimimaan. Pitänyt hioa fokusta, jotta osaa parhaiten puhutella omaa kohdelukijaansa, pitänyt etsiä tätä omaa kohderyhmää.

On pitänyt opetella rakentamaan artikkelit paremmin ja keskittymään kiinnostavaan otsikointiin. Ja tietenkin tekemään sitä hakukoneoptimointia.

Olen käsittänyt yhä selvemmin senkin, että pitää luoda kunnollista pidemmän tähtäimen suunnitelmaa ja strategiaa, ennakoida ja ajatella asioita aina pidemmällä tähtäimellä, eikä vain kirjoitella, mitä milloinkin mieleen juolahtaa.

Tämä kaikki on ollut hurjan mielenkiintoista, vaikka tavallaan myös hyvin työlästäkin. Olen lueskellut matkan varrella paljon amerikkalaisia bloggaajille ja blogimarkkinoijille suunnattuja blogeja (esim. Problogger), kuunnellut podacasteja (esim. Michael Hyatt) ja katsonut videotutoriaaleja.

Ongelmana olen kokenut kuitenkin sen, että kovin hektinen ja ”all over your face” -jenkkityyli ei ole suoraan siirrettävissä Suomen olosuhteisiin, vaikka sieltä toki monenlaista oppia kannattaakin onkeensa ottaa.

Tiesin, että tekemällä ja opiskelemalla vähän kerrassaan voin oppia bloggaamisen ”salatiedettä” paremmin ja löytää oman tyylini tehdä asioita mahdollisimman tuloksekkaasti. Halusin kuitenkin myös oppia lisää siitä, miten voisin blogini avulla alkaa saada vähitellen kasvavaa tulovirtaa, luontevasti, mielekkäästi ja tehokkaasti. Ajattelin, että lukemalla ja testaillen eri juttuja pääsen siinäkin eteenpäin.

Minulle kuitenkin tarjottiin loppukeväästä mahdollisuutta osallistua Bloggaajasta ammattilaiseksi-valmennukseen, johon hetken epäröityäni tartuinkin. Olin sentään älynnyt aiempien kokemusten pohjalta, että koulutusten ja kurssien avulla omaan tekemiseen ja kehittymiseen saa ihan uuden vaihteen ja edistyminen on paljon nopeampaa kuin yksin pakertaen.

Lisäksi olin tuolloin vähän hukassa sen suhteen, että mitä kaikkea ja missä järjestyksessä alan seuraavaksi tekemään blogini kehittämiseksi ja tulojen kasvattamiseksi. Omaan osaamiseen investoiminen oli aiemminkin toiminut, joten mikseipä siis nytkin.

Valmennus oli kuin täsmävastaus näihin haasteisiini. Se osoittautui itseasiassa vielä monin verroin paremmaksi, kuin mitä olin odottanut. Näin kattavaa ja yksityiskohtaisesti opastavaa blogivalmennusta (Suomen kielellä, Suomen markkinoille), ei todella ollut tullut aiemmin vastaan.

Olin ihan tohkeissani niistä opeista ja oivalluksista, joita viikottain sain tämän 12 viikkoa kestäneen verkkokurssin aikana. Taisinkin laittaa valmentajalle viestin: ”Tää valmennus on ihan törkeen hyvä!” heti ensimmäisten kurssiosioiden jälkeen.

Vaikka en ole vielä ehtinyt viedä läheskään kaikkea laajasta kurssimateriaalista ja lukemattomista opinpaikoista käytäntöön, voin sanoa, että nyt minulla on sellainen bloggaajan työkalupakki, että jos en sen avulla pysty kehittämään ja kasvattamaan blogiani, myös taloudellisessa mielessä, niin sitten vikaa pitää kyllä etsiä peilistä 😉

Seuraaviin asioihin olen jo saanut kurssista apua :

  • blogin tekniseen kehittämiseen, hakukoneoptimointiin
  • perusteiden päivittämiseen, kirkastamiseen ja fokuksen rajaamiseen: mitä, kenelle, miksi?
  • blogin sisällölliseen ja strategiseen kehittämiseen
  • ansaintakeinoihin ja myyntimenetelmiin, mikä toimii, mikä ei ja miksi

Ja kuten sanottua, kurssimateriaaleissa ja videoilla on vielä kasapäin materiaalia, jota alan testailla omaan blogiini tässä syksyn mittaan. Ei siis haitannut, vaikkei ehtinyt viedä kaikkea oppimaansa vielä käytäntöön, sillä matskut jäivät kurssilaisten käyttöön toistaiseksi. Opiskella voi kaikessa rauhassa.

Sittemmin valmennus on muuttunut, päivittynyt ja täydentynyt lähes vuotuisesti ja edelleen pääsen tarpeen tullen kertaamaan hyödyllisiä sisältöjä ja oppimaan uusista. Edelleen suosittelen lämpimästi Tiia Konttisen tuottamia sisältöjä ja kursseja.

(Visited 677 times, 1 visits today)

10 Comments

  1. Meidän matkassa / Monna 31/08/2016 at 8:52 pm

    Mielenkiintoinen postaus! Iso peukku tälle 🙂 Aikaa kunnon blogin ylläpitäminen kyllä vaatii kaikkien oheisten sivustojen (Instagram, Face, twitter yms) ylläpitämisen ja postausten luomisten kanssa, varsinkin kaiken muun elämän ohessa. Luulen että se tosiaan saattaa tulla yllätyksenä monille niin lukijoille kuin aloitteleville bloggaajillekin.

    Reply
    1. Rosita Juurinen 01/09/2016 at 11:02 am

      Joo, noista some -kanavista ja niiden ylläpidosta en edes huomannut kirjoittaa. Hyvä kun muistutit, lisäsin niistä maininnan, on kuitenkin niin olennainen osa bloggauskuvioo. Niiden pyörittäminen ja hanskaaminen vie todella helposti sen toisen työpäivän viikosta 😀

      Reply
  2. Susanna 03/09/2016 at 12:34 am

    Lähdin nyt mukaan tuohon Tiia Konttisen Bloggaajasta Ammattilaiseksi-kurssille ja vielä lisäksi Affiliate-markkinoinnilla menestykseen-kurssille. Odotan suurella mielenkiinnolla tulevia viikkoja, kun on tuo omakin blogi pyörinyt mielessä. 🙂

    Reply
    1. Rosita Juurinen 03/09/2016 at 6:22 am

      Hei, ihan mahtava juttu! Sulla näyttää olevan nyt sellainen pöhinä menossa, että alat toisissaan rakentamaan jotain uutta omaa juttua! Itseensä ja osaamiseensa satsaaminen kannattaa kyllä aina. Ja sitten kun vielä jaksaa tehdä töitä sen osaamisensa kehittämiseksi ja viedä oppeja käytäntöön, sit alkaa tulla myös niitä tuloksia ja pääsee askel askeleelta kohti yhä enemmän omalta tuntuvaa elämää 🙂

      Reply
      1. Susanna 03/09/2016 at 5:29 pm

        Heh, pöhinä ja kuhina on tosiaan käynyt täällä päässä. 🙂 Noiden kurssien ansiosta nyt on tosi inspiroitunut olo. Ideoita blogin kirjoitukseen on paljon, ja on mahtavaa päästä käytännössä testaamaan Tiian oppeja käytäntöön alusta alkaen. 🙂 Nyt on hyvä aika ryhtyä tähän, kun kotikin hiljenee Airbnb-vieraiden vähennyttyä ja koulun lukujärjestys on sen verran armollinen, että neljä päivää viikossa on aikaa suunnitella. Innolla katsoin jo putkeen BA-kurssin ensimmäisen viikon videot, enkä malta odottaa seuraavia. 🙂

        Reply
  3. Rosita Juurinen 04/09/2016 at 12:33 pm

    Voikun hienoo! Hyvästä inspiraatiosta käsin on mahtava suunnitella ja opiskella uutta 🙂

    Reply
  4. Heidi/ Thaimaanrannan maalarit 06/09/2016 at 10:21 am

    No niin, saas nähdä kuinka käy. Ilmoittauduin juuri itse tonne Tiian verkkovalmennukseen ja odotukset on tietenkin kovat 🙂

    Reply
    1. Rosita Juurinen 06/09/2016 at 3:57 pm

      No ni, wow! Ainakin ihan uutta vaihdetta silmään on tiedossa, kurssi antaa kyllä tosi hyviä eväitä kehittää itseään ja osaamistaan bloggaajana sekä tietenkin runsaasti välineitä alkaa myös tienaamaan! Ei oo toista vastaavaa kurssia varmasti, suomeksi ja suomalaisille bloggaajille. Uskon, että tykkäät 🙂

      Reply
  5. The Snow Melts Somewhere 20/10/2016 at 7:01 pm

    Mielenkiintoinen artikkeli! Itse bloggaan siksi, että saan kirjoittaa luovaa tekstiä ja julkaista kuviani jossain – ja kaikesta määrään minä itse! 🙂 Blogini on siis harrastus. Mutta tuo kurssi alkoi nyt houkuttelemaan, täytyy seurailla milloin niitä taas tulee. Kiitos vinkeistä!

    Reply
    1. Rosita Juurinen 22/10/2016 at 10:41 am

      Heippa! Juu todellakin blogata voi monesta eri syystä ja monin eri tavoittein 🙂 Monilla jossain vaiheessa harrastus alkaa viedä niin paljon aikaa + laadukkaan sisällön sekä oman osaamisen jatkuva jakaminen alkaa helposti käydä ”työstä”, joskin tosi mukavasta sellaisesta, että siitä vastineeksi alkaa miettiä josko saisi jotain korvausta itselleenkin. Tämä usein takaa myös blogin jatkumisen ja kehittymisen. Voin laittaa sulle meiliä kun uutta kurssia on tuloillaan! 🙂 Hieno blogi sulla jo nyt! -Rosita

      Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.