Näkökulmia blogin kaupallistamiseen

Oletko pohdiskellut blogisi kaupallistamista ja ylipäätään sellaisen blogin perustamista, jolla on myös kaupallisia tavoitteita? Ehkä polkuna luoda sitä vapaampaa elämää? Hei, ollaan samassa veneessä!

Kaupallistaminen ei ole tietenkään pelkkä päätösasia. Harvoinhan homma menee niin, että yht äkkiä vaan päätetään avata rahavirtojen hana. Yleensä ennen kuin latiakaan on tienattu, tehdään kovasti töitä, niin mielen sisäisesti kuin ihan konkreettisestikin.

Kaupallisuuteen liittyvät huolet

Ajatus oman blogin kaupallistamisesta herättää monissa meistä ristiriitaisia tunteita. Tulee helposti huoli siitä, mielletäänkö itseä enää aitona ja pyyteettömänä tiedon ja inspiraation jakajana. Vaikuttaako ”oma lehmä ojassa” postausten sisältöön ja riippumattomuuteen? Näyttääkö siltä, että tässähän myy omat aatteensa ja mielipiteensä? Kaikkoavatko lukijat?

Ovatko aitous, rehellisyys, auttaminen ja kaupallisuus kuitenkaan toisiaan poissulkevia tekijöitä? Ehkä joissain harvoissa tapauksissa näin voi olla, mutta useimmiten tietenkään ei.

Asiansa osaava bloggaaja esittelee ja kertoo kokemuksiaan tuotteesta tai palvelusta, hyvässä tai ehkä kriittisessäkin valossa saaden siitä jonkinlaisen korvauksen tai ainakin mahdollisuuden palkkioon. Lukijan tehtäväksi jää pohtia onko kyseessä mahdollisesti hänelle hyödyllinen tuote ja miten paljon painoarvoa antaa bloggaajan kokemukselle ja suositukselle.

Jos itse bloggaat tai olet suunnitellut taloudellisia tavoitteita omaavan blogin aloittamista olet varmasti myös pohtinut, miten toteuttaa kaupallisuutta tavalla, joka ei tunnu lipevältä, ärsyttävältä tai tyrkyltä.

Tähän on onneksi toimintatapoja, jotka eivät nosta lukijoiden enemmistön karvoja pystyyn (toki aina on se mahdollisuus, että joku ärsyyntyy).

Kaupallisuuden hyödyt lukijalle

Yksi hyvä lähtökohta avoimuus, se että kaupalliset palvelut ja kytkyt on selkeästi ilmoitettu. Toinen on se, että kaupallisuus perustuu lukijalle tarjottavaan hyötyyn (tiedolliseen tai taloudelliseen), apuun tai opettamiseen. Useimmat ihmiset kokevat luonnollisena sen, että joutuvat maksamaan vähän syvällisemmästä ohjaamisesta, tuesta, opettamisesta tai tuotteesta jne. Kunhan se on heille tarpeellinen tieto / taito / väline.

Voi olla, että blogissa oleva tuotearvio auttaa lukijaa tekemään valinnan eri tuotteiden välillä tai antaa tarpeellisia lisätietoja mahdollisia tulevia hankintoja ajatellen. Tuotearvostelu voi olla näin lukijalle hyvinkin hyödyllinen tieto.

Käyttäjäkokemukset tuotteista ja palveluista on siis hyvä juttu, eikä jotain mitä tarvitsisi pyydellä anteeksi. Mietin nyt esimerkiksi vaikka Tripadvisoria, matkailijan vertaistietopankkia. Näille kokemusten jaoille, suosituksille ja buuauksille on todella kysyntää. Itse googlailen ihmisten kokemuksia etenkin yhtään isompia ostopäätöksiä tehdessäni.

Win-Win-Win

Itse pidän blogeissa kaupallisuuden muodoista, joissa kaikki osapuolet voittavat. Esimerkiksi niin, että bloggaaja tarjoaa lukijoilleen alennuksen tuotteeseen tai palveluun, joista nämä ovat kiinnostuneita, saa itse pienen provikan ja tuotteen myyjä /valmistaja saa myyntiä. Kaikille kolmelle osapuolelle jokin taloudellinen hyöty. Jos tuotteella pystyy vielä auttamaan tai inspiroimaan lukijaa aina parempi!

Se, että blogeilla on taloudellisia tavoitteita ja juonteita on tätä päivää ja totumme siihen koko ajan enemmän. Etenkin kun postausten suunnittelu, aineiston kokoaminen, kirjoittaminen, kuvitus jne. vie runsaasti aikaa, (itselläni menee helposti kaikkineen 2-3 työpäivän tunnit) on ehkä kohtuullista ajatella, että osa postauksista voi tuottaa tekijälleen tekemisen ilon lisäksi myös jonkinasteista taloudellista hyötyä.

Ei siis kannata kantaa huonoa mieltä ja omaatuntoa siitä, jos kaiken sen työn vastineeksi, jota oman blogin eteen tekee saa myös tuloja. Jokainen blogin somekanavineen ja sähköpostilistoineen pystyyn pistänyt ja hetkenkin aikaa tavoitteellisesti blogannut tietää, miten isosta satsauksesta puhutaan. Usein puhutaan kymmenistä tunneista viikossa. Reiluahan se on, jos siitä jollain lailla voi saada korvausta. Ja onhan blogin kirjoittamisesta myös kuluja, joiden kattamiseksi mielellään saa tuloja.

Mitkä olisi sitten itselle ne parhaat blogin kaupallistamisen tavat? Jokaisella bloggaajalla on hieman eri ajatukset siitä, miten kaupallisuus omassa blogissa toteutetaan, kaikkiin blogeihin ei tietenkään natsaa kaikki tavat ja parasta onkin miettiä ne itselle luontevimmat tavat toimia. Mikään ei liene kurjempaa kuin koittaa myydä tai kehua jotain tuotetta, yritystä tai palvelua, minkä takana ei täysin ole. Oma perusstrategia on tässäkin hyvä pohtia kuntoon.

On lisäksi hyvä muistaa, että vaikka blogissasi olisikin jokin kaupallinen ulottuvuus, se on vain yksi siivu blogiasi. Itse päätät senkin miten isoksi tai pieneksi tuo kaupallinen osuus muotoutuu. Usein on niin, että kaupallisia puolia voi kasvattaa ja lisätä pikkuhiljaa, kun homma on lähtenyt hyvin käyntiin ja sisältö on varmistetusti lukijoita kiinnostavaa ja tavoittavaa.

Itse blogia pitävänä ymmärrän hyvin blogien kaupalliset aspektit, enkä koe niitä häiritsevinä. Mutta jos jokainen postaus on pelkkää jonkin yrityksen tai tuotteen puffaamista ilman muuta lisäarvoa, niin siinä alkaa mennä maku. Painopisteen ei kannata antaa heilahtaa väärälle tolalle. Kuitenkaan tuotteiden tai palveluiden tarjoamista ei pidä pelätäkään. Tässä hyvän keskitien löytäminen vaatii uskallusta, kokeiluja ja harjaantumista.

Blogin kaupallistamisen muotoja:

Tärkeimmät tavat hankkia tuloja blogin myötä ovat:

  • kaupalliset yhteistyöpostaukset yritysten kanssa (kun sinulla on riittävän iso tai kohdennettu yleisö) tuote- tai rahapalkkiota vastaan
  • omien fyysisten tai digitaalisten tuotteiden myynti esimerkiksi blogin yhteydessä olevan verkkokaupan kautta
  • tulosperusteinen kumppanuusmarkkinointi kumppanilinkkien kautta (provisio 30-50%)
  • muu affiliate -markkinointi, affiliate -alustojen (esim. tradetracker) kautta (provisio 3-20%)
  • mainosbannerit (esim. google adsense tai muutoin jonkin yrityksen kanssa sovittu)

Tapoja markkinoida:

  • tuotteen / palvelun suosittelu
  • tuote-esittely / arviointi / testaus
  • tuotesijoittelu
  • alennuskoodi tai muu etu, kaupanpäällinen tms.

Mistä suunnasta raha tulee?

Kannattaa miettiä myös sitä onko sinun helpompi ja luontevampi myydä vaikuttajuutesi ja tietty näkyvyys oikean yleisön edessä yrityksille vai omat tuotteesi lukijoillesi. Eli mistä raha tulee todennäköisemmin, sinulle luontaisemmin ja kenties kohtuullisemmilla ponnisteluilla?

Perinteinen blogin kaupallisuuden väylä on ollut yritysten sponsoroimat postaukset, niin että heidän tuotteensa saa näkyvyyttä bloggaajan kohdeyleisön silmien edessä.

Nykyisin myös bloggaaja itse voi myydä suoraan monenlaisia omia tuotteitaan tai palveluitaan laidasta laitaan. Tai suositella vaikkapa jonkun kollegansa tuotetta. Kokeilemalla löytyy jälleen se toimivin ja luontaisin tie toimia. Luovuudelle on tällä saralla paljon tilaa!

Kaupallistamisen edellytykset

Ennen kuin voi alkaa tuloksekkaasti alkaa suositella tai myydä tuotteita blogissaan tai tehdä muuta markkinointiyhteistyötä pitää blogilla olla riittävän suuri lukijakunta.

Monesti myös ”laatu” korvaa määrän, eli jos lukijakunta on hyvin kohdentunutta ja sitoutunutta, määrällä ei ole niin suurta merkitystä. 100 henkilöä jonkin alan intohimoista harrastajaa on tietenkin kaupallisuuden näkökulmasta parempi kuin 1000 henkeä sekayleisöä.

Usein kuitenkin vähintään 5000-10000 kuukausittaista uniikkia lukijaa on kaupallisuuden kannalta tarpeen.

Yleisön rakentaminen vie oman aikansa ja vaatii lujaa työtä. Ehkä myös näkyvyyden ostamista, mikä sekin on täysin normaali käytäntö. Portaaliblogeilla on tässä mielessä helpompi tilanne, koska niihin ohjautuu runsaammin yleisöä portaalin kautta ja portaalit myös usein markkinoivat blogeja.

Yleisön kasvattamista voi tukea optimoimalla sisältöä hakukoneille ja markkinoimalla blogia aktiivisesti oikeissa kanavissa etenkin sosiaalisessa mediassa. Myös blogin sisältöä ja otsikointia kehittämällä on merkittävä rooli yleisön tavoittamisessa ja kasvattamisessa.

Haasteena on löytää se oman blogin kannalta toimivin ”cocktail” hyvää sisältöä, erottuvuutta ja toimivaa markkinointia. Kokeilujen tuloksia kannattaakin seurata ainakin Google Analyticsin kautta.

Oman asiantuntijuuden ja vaikuttajuuden kehittäminen on monesti kuitenkin se olennaisin juttu. Yritykset haluavat tehdä yhteistyötä bloggaajien kanssa, joilla on näkemyksiä ja joiden mielipiteellä on yleisölleen merkitystä.

Luotettavuus ja kyky herättää lukijoissa uusia ahaa -elämyksiä, oivalluksia ja innostusta ovat niinikään tarpeen, jos olet tarjoamassa lukijoille joitain omia tuotteitasi ostettavaksi.

Itse tehden vai ohjatusti opiskellen?

Jotkut onnistuvat rakentamaan suosittuja ja kaupallisesti menestyviä blogeja hyvän idean, työn ja harjaantumisen kautta. Joskus onnellakin on osansa kuviossa. Luonnollisesti myös tietyt aiheet ovat suositumpia sekä helpommin kaupallistettavia kuin toiset.

Blogien määrän alati kasvaessa erottuminen massasta on kuitenkin yhä haastavampaa ja kilpailu lukijoista kovempaa. Onnenkantamoiset ja harrastelijamaisuus ei välttämättä enää kanna haluttuihin tuloksiin.

Vaikka samat menetelmät eivät ole aivan suoriltaan siirrettävissä kaikkien aihepiirien blogeihin, niin tietyt perusstrategiat ja yleislinjaukset pätevät aiheesta toiseen niin yleisön rakentamisessa, hyvän sisällön tuottamisessa kuin myyntipolkujen luomisessakin. Blogin kaupallistaminen tai valjastaminen yritystoiminnan osaksi ovat asioita, joita kannattaa opiskella ihan ohjatustikin. Niin olen itsekin tehnyt. Alkuun voi tutustua esim. blogivalmentaja Tiia Konttisen hyödylliseen sivustoon: www.tiiakonttinen.fi

blogin kaupallistaminen
Tavoitteena itselläni on ollut se, että voin vähintään osan vuodesta blogata / työskennellä missä vaan!

(Visited 359 times, 1 visits today)