Haaveiletko kirjan kirjoittamisesta? -Tietoa ja kokemuksia e-kirjan tekemisestä

Todella moni haaveilee jossain vaiheessa elämäänsä kirjan kirjoittamisesta. Arvelen tämän johtuvan siitä, että meillä on jokin luontainen tarve ilmaista itseämme, sekä jakaa muillekin jotain meille läheistä ja tärkeää tietoa, kokemusta tai tarinaa. Kirjoittamisen ohella tietenkin myös lisätulot kiinnostavat.

Syitä kirjoittaa oma e-kirja

Kirjoittaminen on oiva tapa jäsentää ajatuksiaan, prosessoida mennyttä ja tulevaa sekä saada yhteys johonkin omassa sisimmässä olevaan. Kirjoittaminen tekee todemmaksi omat unelmat ja haaveet, vieden niitä tavoitteiden ja suunnitelmien suuntaan.

Kirjoittaminen voi tapahtua aluksi itse varten, mutta hyvin usein on niin, että henkilökohtaiseen prosessointiin tarkoitetut tekstit voivat hyödyttää myös muita. Omien kokemusten kirjoittaminen ja jakaminen voi olla tärkeä vertaistuen muoto.

Itselleni kirjoittaminen on aina ollut luontevampi ja monipuolisempi tapa ilmaisuun kuin puhuminen. En ole silti pitänyt itseäni minään kirjan kirjoittaja -tyyppinä. Tämä johtuu varmaan siitä, että koulussa olin melko keskinkertainen ainekirjoituksessa, enkä osannut mielestäni keksiä hyviä tarinoita.

Kun sittemmin on tiedostanut, että kirjoittaahan voi muutakin kuin keksittyjä tarinoita, satuja tai fiktiivisiä romaaneja on kynnys madaltunut.

Töissä ollessani tykkäsin kirjoittaa suunnitelmia, raportteja, kannanottoja,  oppaita, esitetekstejä jne. Kaakkois-Aasian matkustelusta olen kirjoittanut kokemuksiani blogitekstien ja kohdekuvausten muodossa Thaimaan matkailua koskevalle -sivustolle. Mielipidekirjoituksia on tullut kirjoiteltua lehtiin jne.

Kuitenkin  vasta pari vuoden ajan itselläni on ollut hytinä siitä, että haluan kirjoittaa kirjan. Etenkin kun viime aikoina ovat yleistyneet matalan kynnyksen mahdollisuudet kirjan kirjoittamiseen omakustanteisen e-kirjan muodossa.

E-kirjan julkaiseminen onkin paljon helpompaa perinteiseen kirjaan nähden, ei kustannussopimuksia tai suurien rahatukkojen sijoittamista omakustanteen toimittamiseen ja painattamiseen. Näin unelma kirjan kirjoittamisesta on jokaisen ulottuvilla.

Hyvä tietää omakustanteisista e-kirjoista:writing photo

  • kuka tahansa voi kirjoittaa ja julkaista e-kirjan
  • kirjoittamisessa voi käyttää erilaisia ohjelmia ja työkaluja, mutta onnistuu ihan wordilla, pagesilla tai google docsilla -> muunnetaan lopuksi PDF -tiedostoksi, epubiksi tai molemmiksi (tämä kannattaa päättää ennen kuin tekee mitään taitollisia ratkaisuja)
  • joissain työvaiheessa voi olla hyvä käyttää apuna ammattilaista (kansikuva, muu kuvitus/grafiikka, taitto, oikoluku, tyylinkorjailut) mutta ilmaisia työkaluja löytyy verkosta omatoimisille
  • e-kirjat ovat usein lyhyempiä kuin perusromaanit tai tietokirjat, useimmiten 30-200 sivuisia
  • e-kirjoja voi lukea tietokoneen näytöltä, tabletilta ilman erillisiä lukuohjelmia tai halutessaan printata vaikka ulos ja laittaa kansioon
  • e-kirjat ovat tyypillisimmin tietokirjoja, työkirjoja, oppaita
  • e-kirjan painattamiseen ja levittämiseen löytyy omakustanneratkaisuja, kuten Bod (Books on demand)
  • e-kirjaa voi jakaa ilmaiseksi tai myydä verkkokaupassa itse tai kumppanien toimesta, kirjan voi laittaa myyntiin myös tunnettuihin verkkokirjakauppoihin, kuten Elisa -kirjaan, Ad Librikseen, sekä nykyisin myös kirjojen lukupalveluihin kuten Storyteliin ja Nextstoryyn.
  • e-kirjan myyminen käy oman verkkosivuston ja/tai verkkokaupan kautta sekä esimerkiksi some -kanavia hyödyntäen markkinoinnissa

Itse päädyin osallistumaan vuonna 2015 Digivallankumouksen 6 kuukauden e-kirjamastermind valmennuskurssille. Ajattelin, että porukan mukana ja asiantuntevaa ohjausta saaden homma tulee varmimmin valmiiksi. Ja niinhän siinä kävi.

Viikkotehtävät ikäänkuin pakottivat ottamaan askeleita eteenpäin. Lisäksi ryhmän tuki ja keskinäinen neuvojen, ideoiden jakaminen oli isossa roolissa.

On myös tärkeää miettiä oma kohdeyleisönsä jo suunnitteluvaiheessa ja kirjoittaa kirja oikeasti jollekin muullekin kuin itselleen, parhaalle kaverille ja äidilleen. Kun näkee ison vaivan niin on motivoivampaa ajatella, että ponnistelujesi tuloksista voi hyötyä joku muukin kuin äiti ja bestis.

Kirjoitustyön edetessä on syytä pohtia, miten kirja sitten löytää lukijansa ja ostajat. Miten aiot markkinoida sitä tai mille toimijoille tarjoat sitä myyntiin. Mikäli hoidat myynnin ja markkinoinnin itse on hyvä hankkia riittävät digituotteen lanseerauksen ja markkinoinnin taidot.

Lue lisää: Digiyrittäjyyttä koskevat postaukset

E-kirja tuo arkisenkin asiantuntijuuden esiin

E-kirjojen idea onkin usein siinä, että kirjoittaja haluaa jakaa jonkun tiedon, kokemuksen, osaamisen, asiantuntijuuden, johon lukijat voivat samaistua ja hyötyä lukemastaan. E-kirjailijan ei tarvitse olla tutkija tai mainetta niittänyt tunnettu asiantuntija, vaan asiantuntijuutta voi olla arkisemmissakin muodoissa.

Kirjoittaja on ehkä hoksannut jonkin tärkeän jutun omassa elämässään/ työssään, ratkaissut jonkin pulman tai koonnut kattavan läjän tietoa jostain aihe-alueesta, josta sitä on huonosti saatavilla. Pääasia, että kirjailija tietää tai on kokenut jotain, jonka jakamisesta lukijakunta hyötyy.

Varaa kirjoittamiseen aikaa

Joskus törmää netissä amerikkalaisiin e-kirjavalmentajiin, jotka lupaavat, että heidän ohjeillaan voi kirjoittaa kirjan viikossa tai kahdessa. Itse en ihan usko tällaiseen. Omalla kohdallani kirjaprojektin loppuun vieminen vei useamman kuukauden niin, että kirjoitin (luin tai editoin) lähes joka päivä päätoimisesti 6-12 tuntia kerrallaan.

Tässä ajassa valmistui noin 160 -sivuinen kirja ”Toimistosta travelleriksi -Matkaopas vapaampaan elämään”. Kirjaa voisi edelleen toki hioa, parannella ja täydentää, tärkeintä on saada kuitenkin se ensimmäinen versio ulos.

Tästä päästäänkin yhteen e-kirjan hienouteen nimittäin siihen, että sitä voi onneksi päivittää suhteellisen helposti. Voi lisätä uusia osioita, hioa vanhoja, parantaa ulkoasua, luettavuutta  jne.

Julkaista päivitetyn version vaikka muutaman kuukauden välein jos haluaa. Itse päivitin e-kirjaani n. puolen vuoden jälkeen hankkimalla siihen kunnollisen taiton ja päivittämällä joitakin tekstiosuuksia.

Kirjallani haluan rohkaista ihmisiä elämään omannäköistään elämää ja uskaltautumaan löytöretkille perinteisten elämänkaavojen ulkopuolelle luomaan sellaista elämäntyyliä, jossa on mahdollisuus elää vapaammin, nauttia, matkustaa ja räätälöidä itselleen sopivat toimeentulon muodot.

(Visited 2 735 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.