Edullinen majoitus matkallesi – 5 hyvää vinkkiä

Hyvien majapaikkojen ja majoitusmuotojen löytäminen reissuun on sekä budjetin, että reissukokemuksen kannalta varsin olennaista. Hotelleissa majoittumisen rinnalle on noussut muita varteenotettavia vaihtoehtoja ja hotelliöissäkin voi säästää, kun etukäteen selvittää ja vertailee vaihtoehtoja. Tässä artikkelissa omat vinkkini edulliseen ja silti miellyttävään majoitukseen matkoilla.

Majoitukset nielaisevat matkabudjetista helposti ison siivun, usein yli 50% koko matkan budjetista. Majoitukseen voi todellakin hassata suuria summia rahaa tai sitten tehdä isoja säästöjä.  Mielestäni on tärkeää lisätä tietoisuutta siitä miten majoituskutannukset saadaan pysymään hyvinkin kohtuullisina, jotta matkustuskipinä ei tyssää ainakaan korkeisiin hotellihintoihin.

Edullinen majoitus ei myöskään tarkoita kurjistelua tai hostellidormissa asumista, vaihtoehtoja löytyy. Eri maissa ja mantereilla on hiukan eri kulttuurit ja käytännöt sen suhteen mitä majoitusmuotoja on tarjolla, mutta olennaista on lähinnä sisäistää se, että kalliille ja persoonattomalle hotellihuoneelle on vaihtoehtoja.

Majoitusvinkki 1: Vuokraa yksityiseltä

Yksityisten tarjoama majoitus:  Airbnb -palvelut, muu lyhytaikainen huoneistovuokraus ja homestayt ovat haastaneet perinteiset hotellit viime vuosina jopa alaa mullistavalla tavalla. Koko kenttä on muutoksessa kilpailun kasvaessa ja reissaajallehan tämä on vain hyvä uutinen.

Yksityiseltä vuokraamisen hyvinä puolina ovat:

 • edullinen hinta
 • kodinomaisuus
 • henkilökohtaisempi, joustavampi palvelu
 • paikallisten ihmisten ja pienyritysten tukeminen (toki monesti kansainvälisen jätin kautta)
 • paikalliseen kulttuuriin ja ihmisiin tutustuminen
 • usein oma keittiö / muu kokkailumahdollisuus
 • persoonallisempi ja ihmisläheisempi kokemus kaikenkaikkiaan

Yksityisiä huoneistoja & huoneita voi etsiä ja vuokrata esim. seuraavilta sivustoilta:

Näiden lisäksi kannattaa myös tehdä google -hakuja: ”rental / holiday apartments + kohde”, ”apartments / rooms / condos / units for rent + kohde”. Monesti huoneistovuokrauksissa saa alennusta pidempiaikaisesti majoittuessa. Airbnb:ssä jo viikon jaksosta saa tyypillisesti 10-15 % alen. Airbnb:ssä voit saada myös matkustuspisteitä /  alennuseuroja, kun kutsut muita mukaan.

Itse olen majoittunut lukuisia kertoja yksityisten, joko yksityishenkilöiden tai pienten firmojen kautta vuokratuissa asunnoissa matkoillani. Huonoja kokemuksia ei oikeastaan tähän mennessä ole ollut. (Päivitys: yksi vähän heikompi osui kohdalle Sydneyssä)

Hotellihuoneisiin nähden näissä yksityisissä huoneistoissa on lähes aina saanut parempaa vastinetta rahalle ja kodinomaisen asumisen mukavuustekijät kaupan päälle. Nopea wifi on nykyään lähes automaationa yksityismajoituksissa ja se kannattaakin huomioida majoituksia vertaillessa.

Airbnb -huoneiston pihalta
Airbnb -huoneiston pihalta
Mukava Airbnb -huoneisto Sydneyssä (studio talon alakerrassa)

Tämän linkin kautta saat ensimmäisestä Airbnb -majoituksestasi 30 € alennuksen

Majoitusvinkki 2: Vertaile hotellit ja säästä

Kohteesta riippuen hotellimajoitus voi olla joskus se helpoin ratkaisu, etenkin jos etsitään majoitusta ns. piikkipaikoilta kaupunkien keskustoista ja halutaan ehkä nauttia katetusta aamupalapöydästä ja uima-altaasta. Hotellien vertailu voi tuntua työläältä, mutta usein se kannattaa, voi löytää mieleisen huoneen hyvältä paikalta ja kohtuulliseen hintaan.

Omat majapaikkakriteerit kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen ja miettiä reissun tarkoitusta ja esim. liikkumista ja siihen meneviä kuluja, jos majoitutaan kauempana ytimestä.  Kokonaisuutena parasta diiliä etsien. Hotellia voi etsiä joko suoraan eri hotellihaku- ja buukkaussivuilta kuten:

 • hotels.com
 • booking.com
 • agoda.com

Tai sitten Trivagon tai Tripadvisorin kautta, jotka vertailevat hotellivaraussivustot vielä puolestasi, jotta voit buukata haluamasi hotellin edullisimmasta paikasta. Kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen varausta, mitä kaikkea hintaan kuuluu, eli kattaako hinta kaikki verot ja palvelumaksut, mahdollisen aamiaisen ja peruutusmahdollisuuden, vai vain osan näistä. Aluksi halvalta näyttävään hintaan voi tulla iso pompsaus, jos nämä kaikki ynnätään vielä päälle.

Itse suosin usein hotels.comia, koska siellä on monesti edullisimmat hinnat, kanta-asiakkaiden omia hintoja + kerään palkintoöitä, eli otan keskittämisedut talteen. Mutta olen käyttänyt kaikkia ylläolevia, eikä mitään ongelmia tai merkittäviä eroja ole ollut, tuota hotels.comin keskittämisetua lukuunottamatta. Välityssivuston valintaan ovat vaikuttaneet itselläni pääasiassa hinta ja halutun huoneen saatavuus.

Pienemmät (ja monesti viehättävimmät) majatalot ja perhehotellit eivät näillä buukkaussivustoilla välttämättä ole vielä mukana, eli mitään kaikenkattavia majoitusvälittäjiä nämä ylläolevat eivät ole. Kuitenkin laajin valikoima pieniä homestay -majataloja löytyy Booking.comista.

Koko reissun majoituksia ei siis kannata varata yleensä etukäteen, vaan jättää mahdollisuus bongata juuri näitä pieniä, hurmaavia ja edullisia walk in -majapaikkoja sitten paikan päällä ja sopia hinta omistajan kanssa suoraan. Saat näin todennäköisesti kaikista parhaan diilin!

Kubu Alas Tunggan Villa, Sideman, Bali

Majoitusvinkki 3: Pitkillä matkoilla vuokraa talo tai huoneisto

Pitkät matkat ovat ylipäätään kustannustehokkain tapa reissata ja näissä tapauksissa kuukausivuokralla majoituksen hankkiminen on suositeltavaa. Toimiva ratkaisu silloin, jos et halua kierrellä vaan asettua johonkin jo hyväksi havaittuun paikkaan. Jos viihdyt vaikkapa Thaimaassa hotelli -asumiseen menee helposti n. 30-40 € /yö, joka tarkoittaa 900-1200 € majoituskustannusta kuukaudessa.

Jos taas samalle ajalle vuokraa talon tai huoneiston sen voi sijainnista ja tasosta riippuen saada 200-500 € / kk. Talo omine keittiöineen ja pihoineen on miellyttävä vaihtoehto, etenkin jos reissaa kumppanin, perheen tai kaveriporukan kanssa ja säästö on melkoinen. Porukalla matkattaessa kun vielä jakaa vuokrauskulut, niin kustannus ei päätä kohti ole enää kummoinen.

Vuokrattavia taloja ja asuntoja voi etsiä kiinteistönvälityssivustoilta, hakemalla esim. ”real estate”, ”rental apartments / houses”, ”properties for rent” , ”long term accommodation” + kohde.

Facebookista voi löytyä aiheeseen vihkiytyneitä paikallisia sivustoja, kannattaa kokeilla eri hakuja. Myös FB:n matkustus/expat -ryhmissä voi kysellä pidempiaikaisista vuokrakohteista, aina joku tietää jonkun joka vuokraa. Varsinaisia asuntoryhmiäkin löytyy, kuten: Aurinkorannikon asunnot ja Thaimaan suomalaiset – asuntoryhmä

Selvitä myös, mikä on paikallinen englanninkielinen ”tori.fi -palvelu”. Vuokrasopparin voi kohteesta ja tilanteesta riippuen tehdä alk. 1-6 kuukaudeksi.

Parasta tietenkin on, jos voit etsiä talon / huoneiston vasta paikan päällä, etenkin jos olet vuokraamassa yli kuukaudeksi. Näin voi välttyä ikäviltä yllätyksiltä ja löydät todennäköisesti edullisimpia kohteita, joita ei ilmoitella netissä.

vuokraa talo Thaimaassa
Vuokrasimme talon Pohjois-Thaimaan Paista hintaan n. 375 €/kk
Vuokrahuoneisto Northamissa, Länsi-Australiassa n. 680 € / kk

Majoitusvinkki 4: Majoitu ilmaiseksi talonvahtina

Talonvahtina toimiminen on uusia ehdottomia suosikkejani majoituksen järjestämiseen maailmalla oleskeltaessa. Vahdiksi ryhtyminen vaatii kuitenkin ennakkosuunnittelua, sopimisia, tapaamisia ja sitoutumista, eikä sikäli sovellu ihan joka reissulle.

Talo- ja lemmikkivahtina toimiminen sitoo siis aikalailla paikoilleen, eläimillä on usein säännölliset ruoka- ja ulkoiluajat, eikä omille retkilleen voi välttämättä poistua muutamaa tuntia pidemmäksi aikaa.  Pidemmille matkoille ja matkustelevaan elämäntyyliin vahtihommat ovat kuitenkin erinomainen vaihtoehto asua kuluitta ja elää paikalliseen tapaan. Lemmikkien hoidosta ja seurasta on myös paljon iloa.

Kalliissa Australiassa ja muissa tyyriimmän asumisen maissa vahtihommia kannattaa ehdottomasti harkita. Lue postaus ensimmäisestä vahtipestistäni täältä.

Talo- ja lemmikkivahtipaikkoja välittäviä kansainvälisiä sivustoja ovat mm:

edullinen majoitus
Lemmikkivahtina saa ilmaisen majapaikan lisäksi seuraa
Tätä kakadua pääsin ruokkimaan Sydneyssä talonvahtina ollessani

Majoitusvinkki 5: Kodinvaihto ja sohvasurffaus

Kodinvaihto-ohjelmat ja sohvasurffaus perustuvat vastavuoroisuuteen. Voit hyödyntää toisen kotia majoittumiseen, mutta sinulta itseltäsi edellytetään myös samaa vieraanvaraisuutta.

Kodinvaihtolomalla majoitutaan päikseen, niin että samaan aikaan kun sinä olet toisen kotona majoittumassa, hän majoittuu sinun asunnossasi. Ajankohta voi olla muukin kuin täsmälleen samat päivät, mutta asunnon pitää olla siis vapaana, niin että kumpikin osapuoli saa sovitun viikon tai kahden majoituksen omalle lomalleen. Majoitus on siis tässä mallissa ilmainen, mutta sivuston käyttö maksaa tietyn vuosimaksun.

Sohvasurffaus

Kodinvaihto – lomat

Majoitus työtä vastaan (tai ilmaiseksi)

Itselläni ei ole toistaiseksi kokemuksia näistä, mutta kenties tulevaisuudessa. Moni kuitenkin säästää sievoiset summat majoittumalla vieraanvaraisuus -periaatteella ja saa mahdollisesti vielä paikallisoppaan näyttämään paikkoja.

Yhteenveto: Majoitus 0 – 200 € / yö

Kuten huomaat voit siis maksaa majoittumisestasi haarukalla 0-200 €/ yö (0-6000 € / kk) ja toki enemmänkin. Mutta olennaista on tiedostaa, että 0 -euron majoitus ole välttämättä sen huonompi kuin 6000 € /kk, mutta rahallisesti ero on melkoinen!

Esim. Australiassa 200 € eurolla/yö ei välttämättä vielä edes saa kovin kummoista hotellihuonetta, sitä vastoin ilmaiseksi voit asua kokonaisessa kauniissa talossa. Tai voit vuokrata 30-40 eurolla / yö pienen viihtyisän huoneiston yksityiseltä, kun vastaavasta hotellimajoituksesta saat pulittaa 150-200 euroa.

Onkin siis hölmöä olla pohtimatta ja vertailematta eri vaihtoehtoja tarkkaan reissumajoituksia suunnitellessaan. Näin huomaat, että reissaamisen ei tosiaan tarvitse olla rahasta kiinni.

Majoitusmuotojen vertailuista ja hotellien hyvistä kuukausidiileistä voit lukea lisää täältä!

Jaa parhaat majoitusvinkkisi kommenteissa!

Huom. artikkelissa on Airbnb affiliate -linkki


Lisää vinkkejä edulliseen majoitukseen sekä ylipäätään budjettitietoiseen matkusteluun löydät kirjoittamastani e-kirjasta Nippu Kuntoon -Taloustietoisen reissaajan opas.taloustietoisen reissaajan opas matkabudjetti taulukko matkaopas vapauteen

 

(Visited 1 798 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Minttu 05/12/2016 at 3:50 pm

  Hyviä vinkkejä!
  Lusäisin vielä, että bookkarin ja muiden varaamojen kautta toki kannattaa tutkailla edullisia hotelli/resort-kohteita, mutta suoraan kysymällä tarjousta ja etenkin ovelta saat tiputettua hintaa jopa 1/4 osaan varusjärj hinnasta. Mikäli siis olet useampia viikkoja paikallaan ja etenkin off peak aikaan.
  Olemme huomanneet, että usein ovelta saat halpoja huoneistoja hyvilläkin palveluilla (useat sivistysmaat), jotka ovat huomattavasti edullisempia kuin Airbnb, jossa ahneus on kasvanut. Riippuu toki maasta paljon…

  Ja yksi kanava mainitsemiesi lisäksi on suomalaisten fb-ryhmät eri puolilla palloa, jota kautta voi saada jonkun lomanajaksi asunnon edullisemmin vuokralle (ilman lemmikkejä).

  Mutta juu, hyvät vinkit tässä postauksessa…

  Reply
  1. Rosita Juurinen 08/12/2016 at 9:41 am

   Hei!

   Kiitos kommentistasi Minttu! Joo hotellista riippuen etenkin pidemmälle matkalle voi kysyä ja saadakin ihan hyviä tarjouksia kun suoraan heidän omasta sähköpostistaan kysyy. Muutamaksi yöksi taas varaussivustojen kautta voi saada paremman hinnan kuin suoraan hotlalta. Mutta pidemmistä oleskeluista suora tarjouspyyntö, etenkin pienemmästä perhehotellista hyvän tarjouksen voi saada omistajalta helpommin kuin isosta lafkasta, jotka ovat tiukemmin säänneltyjä. Paikanpäällä neuvotteluista itsellä on parhaat kokemukset 🙂

   Reply
 2. Eskolain 11/12/2016 at 12:11 pm

  Itse olen myös matkustellut ja suosinut teltta majoitusta. On edullista tai jopa ihan ilmaista. Ulkomailla olen usein suosinut leirintäalueita suurkaupunkien lähellä n.10e/teltta. Matkan ajankohta kannattaa valita kesäksi jos on pohjoiseuroopassa matkalla, niin voi nauttia lämpimistä öistä ja valoisuudesta.
  Esimerkiksi jokaisessa isossa kaupungissa on leirintäalue. Jos ei ole telttaa jaksanut laittaa pystyyn niin ollaan nukuttu autossa, kun vähän laittaa ikkunoita raolleen niin tulee raikasta ilmaa, ja etupenkkien selkänojat laittaa alas.
  Pakettiauto olisi mahtava matkustamiseen, mutta ei viitsi hankkia sellaista muutaman kerran takia.

  Reply
 3. Rosita Juurinen 11/12/2016 at 12:57 pm

  Heippa Eskolain!
  Totta, telttamajoitus on ehdottomasti yksi hyvä ja edullinen tapa yöpyä etenkin kun ollaan autolla liikkeellä juuri jonkinlaisella roadtripillä. Nykyäänhän on myös näitä ”telttaile takapihallani” -palveluita, jotka voi tarjota yhden erilaisen vaihtoehdon leirintäalueelle. Kuitenkin esim. täällä Australiassa ne, samoin kuin leirintäaluepaikat ovat mielestäni yllättävän kalliita, siksi jauhan mielestäni paremman hinta-laatusuhteen airbnb -paikoista. Sitten jos joskus on mahdollista niin täällä jonkunlainen campervan -ajokki ois kova juttu kiertelemiseen ja sitten varmasti tulisi noita paikallisia leirintäalueitakin testattua 🙂 Thaimaan reissuilla tullut huomattua, että vaikka majoitus on varsin halpaa, niin moni bäkpäkkeri kantaa telttaa mukana ja majoittuukin siinä toisinaan. Lämpimissä maissa tosin joskus riittää pelkkä riippumatto ja paikka mihin saa tavarat lukkojen taa 🙂

  Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.