Emmin elämää Indonesiassa – koronakevään suuret muutokset

Olen aina toisinaan jakanut suomalaisten maastamuuttajien tarinoita täällä blogissa. Sukelluskouluyrittäjänä Indonesiassa toimiva Emmi Hyvärinen on yksi heistä. Emmin elämässä ovat viime aikoina puhaltaneet muutoksen tuulet. Ero paikallisesta aviomiehestä pisti kuviot ja sukellusbisnekset uuteen uskoon. Tässä postauksessa Emmin kuulumisia.

Lue Emmin aiempaa tarinaa täältä: Emmi päätyi sukellusyrittäjäksi Indonesiaan

Emmin haikea muutosten kevät – Sukelluskoulut jakoon

Emmi otti minuun yhteyksiä jokin aika sitten jakaakseen vähän kuulumisiaan. Sanctum-sukellusyrityksensä parissa lujasti jo vuosia työskennellyt ja toimintaa viime aikoina Balille & lähisaarille laajentanut Emmi on tullut vuosien mittaan tunnetuksi suomalaisten Balin kävijöiden ja sukeltajien parissa.

Uudet käänteet merkitsivät kuitenkin sitä, että yhdessä indonesialaisen aviomiehen Andrin kanssa rakennettu Sanctum ei voinut jatkaa enää entisellään.

Emmi kerro nyt ihan omin sanoin, mitä viime aikoina on oikein tapahtunut?

-Elämä muuttuu ja joskus vain on pakko uskaltaa ottaa askel uuteen suuntaan. Jo aiemmin myrskyinen avioliittoni loppui entisen mieheni Andrin kanssa viime marraskuussa ja koronan tuoma paine oli viimeinen naula arkkuun yhteisen sukelluskoulumme Sanctumin suhteen.

Jaoimme tässä keväällä yhteisen omaisuutemme ja minä sijoitin osuuteni Nomads Dive -sukelluskeskukseen Nusa Penidalla.

Gili Trawanganille vähän aiemmin perustettu Sanctumin uusin toimipiste jäi erossa minulle, joten uudistuksen myötä Gilin toimipiste tulee operoimaan Nomadsin nimen alla.

Jahka saamme sukelluskoulun yleisilmeen kuntoon täällä Penidan saarella, tiimimme matkaa Gili Trawanganille puurtamaan siellä olevan toimipisteen parissa. 

Miltä tämä kaikki on sinusta tuntunut ja miten saitte asioista sovittua?

-Muutos oli todella suuri minulle ja tämä aika on ollut hyvin rankkaa henkisesti, eihän kukaan eroa toivo.

Ja Sanctumista luopuminen oli kuin omasta lapsesta olisi luopunut. On todella haikea olo, mutta näin tässä nyt kävi. Koitan pysyä vahvana ja tehdä joka päivä ahkerasti töitä.

Uskon, että päätös on myös tyttärelleni paras ratkaisu. Se, että jäämme Indonesiaan ainakin toistaiseksi tarkoittaa, että hän saa olla myös osa isänsä elämää. 

Ero ja omaisuuden jakaminen sujui lopulta yhteisymmärryksessä Andrin kanssa. Eihän ero koskaan ole helppoa, varsinkaan kun on yhteistä omaisuutta, yhteinen lapsi ja kulttuurierot. Olemme onneksi molemmat diplomaattisia ja tasapainoisia aikuisia. Kokemuksen kautta ja päivä kerrallaan olemme löytäneet yhteisen sävelen lapsenkin etua ajatellen. Nyt koen, että voin edetä uusia haasteita kohden positiivisella mielellä, ystävien tukemana.

Miten olet tästä kaikesta selvinnyt, etenkin kun jatkat yrittämistä siellä nyt itseksesi ulkomaalaisena naisena? 

-Pakko sanoa, että suurta venymistä tämä on vaatinut. Onneksi minulla on ollut aivan mieletön apu paikalliselta ystävältäni Cindylta, Gilin T:n toimipisteen tulevalta managerilta. Hän on ollut töissä minulla jo 7 vuotta.

Viralliset paperit on nyt kunnossa ja homma voi lähteä tästä käyntiin. Voin kyllä sanoa, että ei ole helppoa mennä omaan pankkiin ja sanoa: “Ei, en tahdo, että entinen mieheni pääsee mihinkään asiakirjoihin käsiksi”.

Indonesiassa, erityisesti Balilla ei ole tavallista erota, varsinkaan jos ei ole jo seuraavaa avioliittoa sovittuna. Eronnut nainen vielä lapsen kanssa ei todella ole kovinta huutoa markkinoilla. Ja sitten tämä korona on tuonut vielä omat lisähaasteensa asioiden hoitoon.

Isäni, äitini ja liuta ystäviäni ovat kuitenkin auttaneet, kuunnelleet ja tukeneet, iso kiitos heille!

Haastavina aikoina Emmille on tuonut iloa siskon pojan syntymä

Mietitkö missään vaiheessa, että lähtisit Indonesiasta jonnekin muualle sukellusyrittäjäksi tai kävikö mielessä Suomeen paluu?

-Kyllä mietin tietenkin, mutta jotenkin tuntuu oikealta olla siellä missä sydän on, eli meren pinnan alla mantojen kanssa 🙂 On myös tärkeää, että lapsellani on täällä mahdollisuus isä-suhteeseen. Mutta en koskaan sulje ovea Suomeen paluusta.

Kerro lisää tästä uudesta Nomads Dive -sukelluskeskuksesta?

-Nomads sijaitsee Nusa Penidan paraatipaikalla, se on varustettu isolla uima-altaalla, uusilla sukellusvarusteilla ja -tankeilla sekä hyvinpidetyillä veneillä. Keskitymme ammattimaisesti ohjattuun sukeltamiseen, hyvällä meiningillä.

Nomads on myös ekologinen sukelluskeskus, suojelemme riuttoja, kasvatamme mangrove-metsää, tutkimme mantojen käyttäytymistä ja kasvatamme koralleja. Tämä kaikki on hyvin lähellä sydäntäni ja uutta Sanctumiin nähden. Tuntui oikeastaan tosi luonnolliselta hypätä Nomadsin puikkoihin.  

Tämä on nyt kuin uuden talon olisi ostanut, täytyy tehdä tästä omannäköinen paikka. Omasta tyylistäni en aio luopua. Uskon, että sukelluskeskukset henkilöityvät paljolti niitä pyörittäviin ihmisiin ja tapaan, jolla asiakkaiden kanssa toimimme. 

On ollut tietysti haastavaa hypätä vanhasta tutusta ympäristöstä uuteen, mutta toisaalta rakastan tätä luomisvaihetta, kun laitamme paikkoja oman näköiseksi.

Kaveriporukalla olemme pistäneet täällä nyt paikkoja kuntoon ja ulkoista ilmettä kohennelleet, mm. mahtava sukelluskartta on maalattu. Viimeisen viikon aikana ollaan myös istutettu nurmikkoa ja voin sanoa, että illalla tulee hyvin uni!

Altaassa harjoitellaan ennen mereen menemistä

Millaista tarjontaa Nomads Divellä on / tulee olemaan?

-Tällä hetkellä meillä on SSI-sukelluskurssit tarjolla, mutta tarjoamme myös PADI divemaster-kursseja. Tietenkin järjestämme päivittäisiä sukellusretkiä Manta Pointille ja muihin Nusa Penidan kohteisiin, heti kun matkailijoita alkaa tulla. Keskitymme etenkin manta-rauskuihin ja kilpikonniin, myös uusien sukelluskohteiden tutkiminen kuuluu jatkossa arkeemme Nomadsilla.

Sukellusten lisäksi tarjoamme täällä Nusa Penidan keskuksessa snorklausta, spa-palveluita, saarikierroksia, illanistujaisia ja mopovuokrausta. Ja kaiken huippuna meillä on vielä hieno rantabaari, joka on auki päivittäin, kylmien juomien ja usein myös livemusiikin merkeissä. Ruokaa on myös mahdollista tilata isommallekin seurueelle.

Uskon todella tähän uuteen paikkaan ja toivon, että tulevat Nomadsilaiset tulevat nauttimaan täällä ihanasta lomasta, kauniissa puitteissa, ammattilaisten käsissä, upeita manta-rauskuja kuvaten.

Miten koronatilanne on vaikuttanut tunnelmiin siellä? 

-Kyllä tämä koronatilanne hirvittää, kun kaikki on täysin seis. Olen itse ollut karanteenissa täällä Nusa Penidalla (veneet eivät ole kulkeneet Balille), mutta onpahan ollut aikaa tehdä taidetta ja istuttaa kukkia uuteen keskukseen.

Gilin keskuksen suhteen harmittaa, sillä keskus ehti olla auki vain yhden kuukauden ja juuri kun kaikki alkoi rullaamaan todella mukavasti tämä korona iski.

Taloudellisesti on varsin tiukkaa nyt, kun tuloja ei yksinkertaisesti ole. Nusa Penidalla on pieni ryhmä turisteja ja olemme saaneet järjestettyä joitain sukelluksia sekä muutamia joogatunteja, mutta todella tiukoilla täällä mennään. Olemme kuitenkin auttaneet myös kyläläisiä jakamalla riisiä, ahdinko on käsin kosketeltavaa saarella.

Sitten tämä oma valtava elämänmuutos vielä tähän koronan oheen, niin on tässä kyllä ollut pureskeltavaa. Mutta se mikä ei tapa, niin vahvistaa, eiks niin 🙂 

Itselläni piti alkaa CDC -ohjelma, sukelluskouluttajien kouluttajakurssi, nyt kesäkuussa, mutta ymmärrettävistä syistä kurssia ei voi toteuttaa vielä. 

Uskon ja toivon, että tänä vuonna saadaan vielä suomalaiset meille sukeltamaan. Indonesian hallitus on nyt rajoittanut lentoliikennettä ulkomailta toistaiseksi, mutta toivomme, että tilanne helpottaa pian. 

Nomads Dive:lla Nusa Penidalla odotellaan matkailun avautumista

Sinulla on siellä suomalaisia apureita ja työntekijöitä, miten tulette nyt jakautumaan näiden sukelluskeskusten välillä Nusa Penidalla ja Gili Trawanganilla? 

-Tällä hetkellä ei ole ihan vielä varmaa, kuinka saamme tiimin jaettua. Kaikki on hyvin epävarmaa suurimmaksi osaksi koronan takia. Siskoni Mimmin energia menee nyt suurimmaksi osaksi pienen pojan hoitamiseen, mutta Salmisen Teemu on täällä Nusa Penidalla kovasti minua autellut, samoin Jani ja Sara sitten Gili T:n päässä.

Eli kyllä suomijengi varmasti pysyy hyvin kasassa ja kaikki tarkentuu, kunhan koronasta päästään. Myös Dive Travel Finlandin Ismo ja Antti ovat paljon peukkuja heitelleet Suomesta käsin. Kiitos heille kaikille!

Una Una, Sanctumin ensimmäinen sukellusresortti jää myöskin sinulle, eikö niin? 

-Jes, Una Una on se mun ensimmäinen lapsi. Una Unasta luopuminen olisi ollut sydän rinnasta pois. Suomalainen Anni on siellä ja pitää hyvää huolta paikasta. Toivon, että koronan helpotuttua ja keskusten jaloilleen saamisen jälkeen voisin viettää ainakin 2 viikkoa Unalla, ihan vaan relaten. Olisi ihanaa nukkua kunnon yöunet!

Voit vielä toivottaa suomalaisia matkaajia tervetulleeksi Nomads Dive sukelluskouluihin, kunhan matkustamaan taas pääsee!

-Tervetuloa! Meillä on täällä Nomads Diven keskuksissa vahva suomalainen osaaminen ja mahtava meininki! Tarjoamme kaikille jotain, niin sukeltaville kuin ei-sukeltaville, niin perheille ja soolomatkaajillekin. Tänne vaan!

Mainitsemalla ROSITAN blogin saa -10% päiväsukelluksista!

Kiitos Emmi näistä kuulumisista ja toivotan sydämestäni kaikkea hyvää sinulle näiden vaikeiden kuukausien jälkeen ja menestystä Nomads Divelle!


Näistä kanavista tavoitat Emmin ja Nomads Diven porukan:

Artikkelin valokuvat: Emmi Hyvärinen

Nomads Dive on mukana mainiolla edulla myös Seikkailijattaren etukortissa 2020-2021 ->

(Visited 1 091 times, 2 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.