Esperance – Lounais-Australian helmi

Lähes 3 kuukautta on nyt takana Esperancen pienessä merenrantakaupungissa. Aika tehdä hieman yhteenvetoa ja kertoa, mitä matkaaja voi sieltä löytää.

Taustatarinaa sille, miten Esperanceen päädyimme voi lukaista täältä. Ajoimme siis Perthistä n. 720 km:n päästä maaliskuun alussa ja tarkoituksena oli asettua aloilleen ainakin 3:ksi kuukaudeksi ja rauhoittua reissaamisen jälkeen tekemään töitä ja mahdollisuuksien tullen tutkiskelemaan ympäristöä.

Olimme kuulleet ja lukeneet, että Esperance on kaunis, turistien suosima kesäkaupunki. Ja toden totta kaunista luontoa ja upeaa merenrantaa siellä riitti. Esperance sijaitsee Länsi-Australiassa, sen etelä-/lounaisrannikolla. Perth on lähin isompi kaupunki ja Albanyyn on 450 km:n matka ja esim. Adelaideen on sitten jo yli 2000 km. Mutta eipä siinä, Esperancesta saa kaiken tarpeellisen ja ne palvelut, mitä nyt voi olettaa tarvitsevansa. Hyvin vähän tarvitsimme ruokakauppaa ja bensa-asemaa kummempia palveluita.

Koska maaliskuussa elettiin jo Australian loppukesää, kiihkein turistikausi alkoi olla takanapäin. Ja meidän silmiimme kaupunki vaikutti suhteellisen pieneltä ja uneliaalta merenrantakaupungilta. Asukkaita Esperancessa on n. 15000, kesäaikaan jonkin verran enemmän. Peruspalvelut löytyivät kylän pääraitilta (Dempster Street) ja sen välittömästä läheisyydestä.

Arvelimme etukäteen, että ehdimme varmasti tutustua hyvin kaupungin palvelutarjontaan, kauppoihin, kahviloihin ja leffateatteriin… Todellisuudessa kävi niin, että 3 kuukauden jälkeen olimme asioineet lähinnä Boulevard -ostarilla ja siellä olevassa Woolworth ruokakaupassa sekä muutamissa muissa liikkeissä. Mutta ainakin tiesimme, että tarjolla olisi ollut muutakin.

Shoppailutarjonta on suunnattu etenkin farmareille, sen verran reippaasti kyliltä löytyy maatalouteen liittyviä liikkeitä ja palveluita.  Ollaanhan Australian wheatbeltin alueella. Ne backpackkerit, jotka tälle alueelle tulevat töihin, ovat todennäköisesti juuri näiden viljaa tuottavien farmien pestaamia kausityöläisiä. Mutta meidän silmiimme backpackerien määrä oli kyllä lähes olematon. Varmaankin ne, jotka lähiseudun farmeille tulevat asuvat pääosin farmien yhteydessä.

Aivan ytimestä Esperancen Museum Villagesta löytyy turisteja palveleva Visitor Centre, josta voi käydä hakemassa karttoja ja kysymässä vinkkejä näkemisten ja tekemisten suhteen.

Visitor Centre aivan keskustassa Museum Villagen yhteydessä
Visitor Centre aivan keskustassa Museum Villagen yhteydessä

Museum Villagesta löytyy muutamia idyllisiä pikkuputiikkeja, kahviloita ja hoitoloita tutustuttavaksi.

Pikkuputiikkeja Museum Villagessa
Pikkuputiikkeja Museum Villagessa

Rantaesplanadin keskivaiheilta voi bongata suuren veistoksellisen maamerkin: valaanpyrstön. Se muistuttaa alueen vesillä tavattavista valaskannoista, joita voi bongailla erityisesti talviaikaan kesäkuusta alkaen.

Valaanpyrstö monumentti keskellä rantaesplanadia
Valaanpyrstö monumentti keskellä rantaesplanadia

Esperancessa paras väline liikkumiseen on ehdottomasti oma auto. Neliveto tietenkin helpottaa tietyillä rannoilla ja offroudilla liikuttaessa, muttei ole ehdoton. Bussilla Esperanceen pääsee Perthistä ja matkavarren kylistä kerran päivässä, mutta mitään julkista liikennettä ei perillä ole, joten jos haluaa alueen nähtävyyksiin tutustua niin auto on kyllä must.

Upeita rantoja Great Ocean Drivella

Esperancen tavaramerkki numero 1 ovat turkoosinvärinen merivesi ja kilometrien mittaiset valkeat hiekkarannat. Kaupungin keskustasta kun ajaa länteenpäin Great Ocean Drivea rannat tupsahtelevat eteesi toinen toistaan hienompina. Osa rannoista sopii paremmin uimiseen osa surffaukseen ja kitesurffaukseen. Tuulisina päivinä aallot ovat monesti liian korkeita uimista ajatellen. Paikalliset pelailevat rannalla pallopelejä, krikettiä ja pitävät piknikkejä. Hiekkarantoja riittää miltei 15 kilometrin verran, matkan varrelle mahtuu mm. Blue Haven, Fourth Beach, Twilight Beach ja 11 Mile Beach.

Nolottaa myöntää, mutta omat vesileikkini jäivät tällä vierailulla kahlailun tasolle. Niinä päivinä, kun tuli lähdettyä rannoille oli liian kova tuuli ja merivesi tuntui jo viileältä, kun syksyä kohti mentiin. Tosin tropiikin vedenlämpöihin tottuneelle, merivesi tuntuu täällä viileältä läpi vuoden. Rannoilla on silti mukava tehdä kävelyretkiä ja nauttia upeista maisemista. Jokatapauksessa kesäkuukausina joulu-helmikuu rantaelämä on Esperancessa se keskeisin juttu, joten visiittiä kannattaa ajoittaa tuohon haarukkaan. Lämpöäkin riittää tuolloin vähän pidemmälle iltaan.

Lähimpänä kaupungin keskustaa oleva hiekkaranta/ uimaranta on Castletownin ranta noin 2 km:n päässä aivan ydinkeskustasta. Kaupungin rantaesplanadi on kivetty (ei hiekkaranta), mutta siellä voi käydä kyllä kävelemässä, grillailemassa ja kivillä istuskelemassa.

Erityisesti kesäaikaan on tarjolla järjestettyjä veneretkiä alueen saaristoon ja merelle. Kalastusmahdollisuudet ovat niinikään mainiot Esperancessa. Ihan rannassakin näkee ihmisiä kalastamassa, mutta merelle mentäessä on mahdollista napata vaikkapa muutama mustekala.

Rannoilla ei ollut turhaa tungosta.
Rannoilla ei ollut turhaa tungosta.
West beach5
West beach -Valkea hiekka, turkoosi meri
"Kotirantamme" Castletownissa
”Kotirantamme” Castletownissa

 

Kävelyreittejä, hiekkadyynejä ja Pink Lake

Pari mukavaa kävelyreittiä löytyy suht läheltä Esperancen keskustaa. Rotary Walk kiertää silmiä hivelevän maisemareitin korkeilla kallioilla sataman ja West Beachin välissä. Parkkipaikalla myös näköalatasanne josta näkee hyvin yli koko Esperancen alueen. Rotary walkin kävelee rauhassa noin puoleen tuntiin, aikaa kannattaa varata kuitenkin istuskeluun ja maisemista nauttimiseen.

Rotary Walkilla maisemat todella hemmottelevat
Rotary Walkilla maisemat todella hemmottelevat

Toinen kävelyreitti muutaman kilometrin päässä keskustasta on Kepwari Wetland walk trail. Reitille pääsee Woody Laken rannasta ja reitti kiertää järveä. Matkan varrella järvenrannassa pari rakennettua lintubongauspaikkaa. Kepwari ei kierrä mitään lenkkiä, vaan samaa reittiä tullaan takaisin. Varsin kelvollinen paikka parin tunnin päiväkävelylle.

Kepwari Wetland walkin järvimaisemaa
Kepwari Wetland walkin järvimaisemaa

Kuin yllättäin bongasimme huikeat hiekkadyynit ajellessamme eräänä iltapäivänä Wylie Bayn hiekkarannalla (muutama km Castletownista länteen). Wylie Bay on surffaajien suosima ranta, ainakin ollut viime vuosiin saakka ennenkuin hai hyökkäsi siellä surffaajan kimppuun ja onnistui napsaisemaan tältä osan kättä ja toista jalkaa. Noh, täällä huomasimme kellertävät kukkulat, jotka osoittautuivat lähemmin tarkasteltuna varsinaiseksi vara-saharaksi. Neliveto-auto kun sattui olemaan alla, kävimme hieman dyyneillä ajelemassa ja ihmettelemässä. Vaarana on toki jäädä hiekkaan jumiin, niinkuin jollekin autoseurueelle oli tuolla kertaa käynytkin.

Wylie Bayn hiekkadyyneillä
Wylie Bayn hiekkadyyneillä

Esperance on tullut kuuluisaksi vaaleanpunaisesta järvestään Pink Lakesta. Pinkin värin aiheuttaa halobakteerin ja vihreän levän yhteisvaikutus. Nämä yhdistettynä olosuhteisiin, jossa järven suolapitoisuus ylittää meren suolapitoisuuden ja tietyn lämpötilan, levä alkaa tuottaa betakaroteenia ja järven väri muuttuu.

Tosin meidän aikana tämä järvi ei ollut mitenkään pink, liekö jokin muuttunut järven ekosysteemissä vai muu ajoittainen vaihtelu, mutta ilmeisesti tilanne on ollut jonkun aikaa tämä. Harmin paikka, olisi ollut hieno nähdä Pink Lake oikeasti pinkkinä.

pinklake
Pink Lake – not so pink

 

Cape Le Grand ja kengurut rannalla

Noin 40 kilometrin päässä Esperancesta sijaitsee yksi alueen must nähtävyyksistä Cape Le Grandin luonnonpuisto. Täällä on useita hienoja poukamia uimista ja rantaelämää varten, trekkipolkuja, leirintäalueita majoittumiseen ja grillauspaikkoja ruuanlaittoa varten.

Lahdenpoukamalta toiselle pääsee halutessaan kävellen trekkaamalla, mutta näppärämmin autolla. Itse Cape Le Grandin päärannalla voi ajaa hiekalla lukuisia kilometrejä omassa ylhäisessä yksinäisyydessään ja ihalla merta.

Käymisen arvoisia ovat myös Hellfire Bay, joka näytti olevan mukava, suojainen ranta uimiseen, Thistle Coven kalliot, Rossiter Bay sekä kaikista suosituin ja tunnetuin Lucky Bay. Lucky Bayllä sanotaan olevan valkoisempaa hiekkaa kuin muualla ja siellä asustelee lauma kenguruita, jotka ovat hyvin tottuneet ihmisiin, antaen rapsutella ja silitellä. Lucky Bayltä löytyy virvokkeiden ostoon hauska kahvivaunu, josta voi tilata vaikka kangacino kahvin sekä pientä purtavaa kylkeen.

Lucky Bayn postikorttimaisema
Lucky Bayn postikorttimaisema

 

Lucky Bayllä näkee lähes takuuvarmasti kesyjä kenguruita
Lucky Bayllä näkee lähes takuuvarmasti kesyjä kenguruita

 

Kengurut ovat keskeinen vetonaula Lucky Baylla
Kengurut ovat keskeinen vetonaula Lucky Baylla

 

Lucky Bayn kahvila
Lucky Bayn kahvila

 

Thistle Coven kallioilla
Thistle Coven kallioilla

 

Hellfire Bay
Hellfire Bay

Jos on pakattu hyvät kävely/trekkikengät mukaan kannattaa kavuta Frenchmans Peak vuoren päälle ihastelemaan maisemia. Trekkiin kannattaa varata parisen tuntia aikaa. Meiltä se jäi nyt valitettavasti väliin.

Frenchmans Peakin huipulle voi trekata
Frenchmans Peakin huipulle voi trekata

Luonnonpuistoon pitää maksaa pääsymaksu 12 dollaria/autokunta, mopolla 6 dollaria. Jos haluaa majoittua teltalla/asuntovaunulla paikalle pitää tulla aamusella, sillä pari leirintäaluetta täyttyvät nopeasti. Tiellä kannattaa ajaa varovasti ja pitää silmät auki kenguruiden vuoksi. Itse kohtasimme tuona päivänä yhden kengurun tiellä loikkimassa ja paluumatkalla Esperanceen tien poskessa oli toinen jo kolarissa kuollut kenguru.

Kenguruita tiellä
Kenguruita tiellä

Cape Le Grand luonnonpuisto on todellakin upea paikka, jonne kannattaa tehdä ainakin päiväretki, ellei sitten yön yli yöpyen vietä pariakin päivää.

Majoitus Esperancessa

Esperancesta löytyy runsaslukuisesti majoituspaikkoja vierailijoille. Leirintä/karavaanialueita on ainakin 4, osassa niissä on myös mökkimajoitusta. Hinnat ovat 40 dollaria -> vaunu&auto, pikkumökit 60 dollaria ->.

Keskustassa on useita motelleja sekä huoneistomajoitusta tarjolla. Hinnat ovat halvimmillaan alkaen 90 dollaria yö ja sesonkikaudella (kesäkuukaudet, pääsiäinen) hieman enemmänkin. Ainoa hostelli on Blue Waters Logde, josta saa dormipedin n. 30 dollarin hintaan, 2 hlön huone 72 dollaria.

Pidempiaikaiseen oleskeluun (yli kuukausi) löysimme vain 2 kohtuuhintaista kalustettua vaihtoehtoa. Island Villa (Castletownissa) 300 dollaria/vko + sähkö. Siellä asuimme koko oleskelumme ajan. Toinen vaihtoehto olisi ollut Beach House aivan rantaesplanadilla. Edullisimmillaan vanhempi huoneisto 370 dollaria/vko ilman nettiä.

Island Villaa voi kyllä suositella, jos joku päätyy Esperanceen esim. farmihommiin, mutta haluaa asua kaupunkialueella. Pikkuhuoneisto sijaitsee sitä vuokraavan isäntäparin takapihalla, mutta hyvänä puolena esim. se, että omistajien grilli ja yrtit oli käytettävissämme. Fillareita sai lainaan sekä muuta apua pyydettäessä.

Island Villa pieni vuokrakämppämme Esperancessa miltei 3 kk:n ajan
Island Villa pieni vuokrakämppämme Esperancessa miltei 3 kk:n ajan

Ajanviete -tarvitaanko sellaista?

Joku voisi miettiä, miten viihdyimme ja saimme aikamme kulumaan näin rauhallisessa pikkukaupungissa näinkin pitkään. Kun kyseessä on kuitenkin suhteellisen pieni ja rauhallinen paikka, joka pitkälti hiljenee auringon laskiessa eli noin puoli kuusi joka ilta. Voin kertoa, että todella hyvin. Rauha ja hiljaisuus olivat itselleni asioita, joista todella nautin ja siitä, ettei ollut pakko laukata missään nähtävyyksissä tai viihdytyksissä alvariinsa. Iltaisin ei tosiaan tehnyt mieli edes poistua kämpiltä, sen verran pimeää ja viileääkin jo oli, syksyä kun elettiin huhti-toukokuussa.

Siippani työskennellessä farmilla noin 12 tuntia päivittäin, saatoin itse keskittyä omiin kirjoitteluhommiini ja itseopiskeluun puutarhamajamme rauhassa. Korkeintaan pieni kävelyretki merenrannassa tai ruokaostoksilla poikkeaminen rikkoi tämän rauhan. Todella nautin näistä simppeleistä rutiineista, jotka nopeasti muodostuivat. Aikaisista heräämisistä ja nukkuumaanmenoista. Omasta rauhoitetusta kirjotusajasta ja vetäytymisestäkin. Ei mitään ylimääräistä hötkyilyä. What a Bliss.

Vaikka itselleni tämä jakso oli varsin mieleinen, voisin kuvitella, että jos ei ole mitään päivittäistä tekemistä/ työtä voi olla, että viikko-pari täällä riittää. Iltaelämästä en osaa sanoa muutakuin, että motellien yhteydestä löytyy muutamia pubeja, joissa voi istua iltaa. Jotakin livemusiikkia oli tarjolla viikonloppuisin sekä tosiaan leffateatteri. Mutta mitään riehakasta biletystä, minkä tiimoilta tutustua ihmisiin, Esperancesta tuskin löytyy, ellei sitä sitten itse järjestä. Mutta tosiaankin kesäaikana meininki saattaa olla vireämpää. Meille oli hyvä näin, emmekä kaivanneet tänä aikana sen kummempia kotkotuksia.

Esperance kannattaa ehdottomasti ottaa osaksi reissuohjelmaa, kun suuntaa Länsi-Australiaan ja sen eteläosiin. Jo muutaman päivän stopin aikana ehtii nähdä tärkeimmät, nauttia rannoista ja kauniista ympäröivästä luonnosta.

työpiste2
Päivät kuluivat rattoisasti työpisteellä sohvan nurkassa. Toisinaan mukana toimistokatti Paws
Esperancen auringonlaskut ja taivaan värikirjot olivat huikeata nähtävää lähes joka päivä
Esperancen auringonlaskut ja taivaan värikirjot oli huikeata nähtävää lähes joka päivä
Esperance
Kävelyllä Castletownin rantsussa

(Visited 326 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Anna | Muuttolintu.com 05/06/2016 at 4:21 am

  Esperance on niin ihana, sinne on päästävä takaisin! Paras aika mennä on varmaan just kesälomien ulkopuolella joulukuun alussa tai maaliskuussa. Vaikka eipä noilla rannoilla jengiä varmaan ruuhkaksi asti riitä kesälomienkaan aikaan.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 05/06/2016 at 6:23 am

   Joo tosiaan siitä en osaa sanoo, et onko kuinka kova tunku ja kuhina keskikesällä ja lomien aikaan, mut varmaan just noin, että kiihkeimmän piikin ku skippaa niin aika lepposaa ja vielä lämmintä. Tosiaan illat tuol kyllä kävi viileiks jo maaliskuussa. Mut toukokuussakin vielä joitakin 30 asteisia päiviä. Varmaan tässä jo liikaa lämpöön tottunu… 🙂

   Reply
 2. Juha Mäenpää 15/06/2016 at 10:37 am

  Hyvä kirjoitus, kiitos. Itselleni tuttua vain Australian itäpuoli, joten olen miettinyt, mitähän Perthin ympäristössä on.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 16/06/2016 at 1:08 pm

   Kiitos! Kyllä taitaa olla koko Australian manner (rannikot eritoten) täynnä jännää ja hienoa nähtävää. Oishan tuolla Perthin seudullakin vaikka mitä, kun ehtisi vaan kaikkialle. Tai edes joihinkin paikkoihin 🙂

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.