Halvat lennot? – Näin niitä bongataan

Lennot ovat matkustamisessa yleensä se isoin yksittäinen kuluerä. Euroopan sisäisiä lentoja on kyllä voinut löytää aiemmin edullisesti, jopa muutamalla kympillä. Enää se ei ole niin helppoa. Jos taas matkustaa kauemmaksi, lentohintojen vertailu on sitäkin hyödyllisempää. Vaivannäkö palkitaan usein hyvillä säästöillä.

Lentohintojen vertailuun on paljon työkaluja ja sivustoja, joten se on periaatteessa sangen näppärää. Eri vaihtoehtojen puntarointi ja osatekijöiden huomionti tuo kuitenkin hieman lisäväriä ja vaivaa hommaan. Tämä vaiva kannattaa kuitenkin nähdä, jos rahaa haluaa säästää itse reissuun tai muuten kuluttaa matkaan vähemmän rahaa.

Millä keinoin löytää halvat lennot?

Seuraavassa listausta asioista, joita taloustietoinen reissaaja huomioi ja soveltaa edullisia lentoja metsästäessään sekä rahalle saatua vastinetta puntaroidessaan.

Minnä lennät? – Kohteen valinta

Selvitä mihin kohteisiin on yleensä tarjolla edullisimpia lentoja ja buukkaa reissusi sinne. Tai löytyisikö kiehtova reissukohde jonkun tällaisen lentokohteen lähialueilta?

Käy läpi halpalentoyhtiöiden kohteet, ylipäätään suositut kohteet, jonne runsaasti eri yhtiöiden lentoja, tsekkaa lentoyhtiöiden kausikampanjat, tee avoimia hakuja lentohakusivustoilla…

Matkan ajankohta

Yleensä reissuun kannattaa lähteä silloin, kun kaikki muut eivät ole reissaamassa samaan paikkaan ja samaan aikaan, eli sesonkien ja loma-aikojen ulkopuolella. Omaa matkustusajankohtaa viilaamalla hankitaan usein ne isoimmat säästöt.

Varausajankohta

Yleensä lennot ovat edullisimmillaan 6 kk – 6 vkoa ennen lähtöä, äkkilähdön kyttääjällä voi jäädä luu käteen, ellei ole sitten valmis lentämään minne tahansa halvalla pääsee.

Jousta lentopäivissä

Pääsääntöisesti halvimmat lennot lennetään ti, ke ja to, joko aamuvarhaisella tai iltamyöhään. Kannattaa käydä läpi hintoja useilla eri päivämäärillä ja haarukoida ne halvimmat, jos vain oma aikataulu sen suinkin sen mahdollistaa.

Jos lähtö on kovin varhainen tai saapuu kohteeseen yöllä voi näistä tietenkin koitua pientä lisäkulua, kun kaikki kenttäkuljetusmuodot eivät ole käytössä.

Vertaile huolella

Tee hakuja eri vertailusivustojen kautta. Näitä ovat esim. oma suosikkini momondo.fi*. Sen lisäksi skyscanner.fi,  rantapallo.fi sekä lukuisia muita.

Hakiessasi näistä lentoja, sinulle näytetään halvimmat lippuhinnat, jonka jälkeen sivusto ohjaa sinut varsinaisen lipunmyyjän sivustolle, joka voi olla lentoyhtiö tai lippuja välittävä matkatoimisto, kuten Supersaver, Travellink jne.

Hakukoneesta näet, onko suoraan lentoyhtiöltä varaaminen kuinka paljon kalliimpaa kuin lippuja välittäviltä matkatoimistoilta. Jos hintaero on pieni, kannattaa miltei varata suoraan lentoyhtiöltä. Ongelmatilanteissa asiat hoituu helpommin suoraan lentoyhtiön kanssa.

Varaussivustojen sudenkuopat

Kun sitten teet hakuja näillä vertailusivustoilla/ hakukoneissa, huomaa että ensiksi näytetty edullinen hinta saattaa pompsahtaa kalliimmaksi, kun siirryt varsinaiselle varaussivustolle, ole tarkkana. Muutokset eivät ole aina päivittyneet hakukoneeseen.

Toiseksi, jos osana lentoa on halpalentoyhtiö kuten Air Asia tai Norwegian, voivat laukkumaksut olla kolmasosan kalliimpia kuin suoraan halpalentoyhtiön sivuilta varaten.

Vältä siis yhdistelmälentoja, jossa osapuolena jokin halpalentoyhtiö tai ota huomioon kasvavat kulut ja mahdollinen laukkujen haku ja uusi check in halpayhtiön lennolle siirryttäessä.

Välilaskut – Useamman pysähdyksen taktiikka

Pitkillä lennoilla välilaskulliset vaihtoehdot ovat usein ne halvimmat. Jos sinulla on aikaa enemmän kuin rahaa kannattaa valita tämä vaihtoehto. Moniin kohteisiin ei aina suoraan edes pääsekään, eikä koneen vaihto ole iso vaiva. Etenkin jos vaihtoväli on kohtuullinen, esim. 1,5 h – 4 h.

Jos taas vaihto-ajat ovat pitkiä yli 5h  ja etenkin istut kentällä ravintolassa (syöden ja juoden) odotteluajan, säästösi voivat huveta siinä hyvinkin äkkiä. Kääntöpuolena on sekin, että useat vaihdot (lyhyellä vaihtoajalla) lisäävät laukkujen katoamisriskiä eli todennäköisyyttä, ettei niitä keritä siirtää koneesta toiseen yhtä nopeasti kuin ihmisiä.

Itse pidän sopivan mittaisista (alle 4 h) välilaskuista vaikkapa Aasiaan lentäessä. Niiden aikana pääsee mukavasti liikkumaan ja vetreytymään. Ja uudelle lennolle mentäessä alkaakin sitten taas uudet tarjoilut. Ei tarvitse juuri rahojaan kentillä käyttää.

Lisämaksut

Halpa lentohinta saattaa olla pelkkää silmänlumetta siinä kohtaa, kun huomaat, että paitsi matkalaukuistasi myös ruuasta ja juomasta veloitetaan vielä erikseen. Tähän kun vielä ynnätään jopa 20 euroa lisämaksua siitä hyvästä, että maksat matkasi tietyllä. maksutavalla, voi näistä kertyä helposti 60-100 euroa lisähintaa lennollesi. Pelkästään yhteen suuntaan.

Todellisten kokonaislentohintojen vertailu onkin välillä ärsyttävän hankalaa. Lisäksi useimmat lentoyhtiöt yrittävät ujuttaa tusinan muutakin turhaa lisämaksua huomaamattomasti laskuusi, joten tarkkana saa varausta tehtäessä olla.

Toisaalta pelkän siirtymän ilman mukavuuksia ja ruumalaukkuja voi näin ostaa halvimmalla perushinnalla. Ja lisätarpeista maksakoon kukin erikseen.

Mitä lentolipun hinnalla saa – mitä palveluita tarvitset?

Kuten edeltä kävi ilmi ovat erilaiset lisämaksut ja lennolla tarvittavien palveluiden räätälöinnit lisääntyneet. Onkin hyvä miettiä mistä asioista on valmis lentolipussaan vähän maksamaan. Tai vertaillessaan hintoja tarkistaa saako tietyllä hinnalla eri yhtiöiltä samat palvelut lippuun sisältyen.

Pitkillä lennoilla on suotavaa, että ruoka-, juoma- ja viihdetarjonta sekä yleinen palvelualttius on miellyttävällä tasolla. Jos kahdella yhtiöllä on samanhintaiset liput, tulee kallistuttua sen paremman palvelutason puoleen.

Pelkkä meno vai meno-paluu

Tarkista kannattaako meno-paluu ostaa samalla kertaa vai erikseen. Joskus yhdensuuntainen lippu maksaa miltei saman tai on jopa kalliimpikin kuin meno-paluu. Joskus taas kannattaa ostaa liput erikseen, mutta harvinaisempaa näin päin.

Etenkin, jos ei ole täyttä varmuutta mistä ja milloin haluaa palata, kannattaa paluu jättää avoimeksi eli ostamatta. Halvimman hintaluokan lippuihin ei yleensä voi tehdä mitään muutoksia. Jatkolentolippua sitten saatetaankin tarvita todisteeksi, että olet poistumassa maasta säädetyssä ajassa.

Lue lisää: Lippu ulos maasta? -5 tapaa todistaa maastapoistuminen ilman paluulippua

Liput osissa

On mahdollista saada toisinaan liput halvemmalla niin, että lennät kohteeseesi useammalla vaihdolla, ja ostat liput osissa, ehkäpä vielä eri firmoilta. Tämä tapa mahdollistaa myös muutaman päivän stop overin jossakin vaihtokaupungissa. Säätämistä tähän vaihtoehtoon voi kuitenkin liittyä enemmän kuin säästämistä.

Seuraa kampanjatarjouksia

Jos sinulla on tiettyjä suosikkilentoyhtiöitä, tilaa niiden uutiskirjeet. Tai tilaa lento- ja matkadiilejä kokoavan matkatoimiston (esim. Top10 Matkatarjoukset, Lentodiilit) uutiskirje tai seuraa tällaisten firmojen somekanavia. Näin saat tiedon, kun uusia alennuskampanjoita alkaa. Alennetut hinnat saattavat olla sellaisille päiville, joita et ole omissa lentohauissasi huomioinut.

Hyödynnä cashback -sivustoja

Voit saada lisäsäästöä vielä 10-20 eur (tai 1-2%) / lentovaraus, kun teet varauksesi esim. Bonusway-sivuston kautta. Mutta ensin sinun pitää varmistaa, että matkamyyjä, jolta saisit halvimmman diilin on näiden listoilla.

halvat lennot

Muita lentämiseen liittyviä säästövinkkejä

Kentältä kohteeseen

Selvitä jo etukäteen, miten pääset edullisimmin kentältä määränpäähäsi. Se voi olla shuttle -bussi, juna, mittaritaksi tai Uber/ Grab -taksi, kohteesta riippuen. Lennon jälkeen väsyneenä voi sortua huonoon diiliin tai ei jaksa kysellä riittävästi ja kyydin tarjoajaa, hihasta repijää sekä eri matkatoimistoja tiskeineen tuloaulassa piisaa.

Varsinkin,  jos reissaa yksin eikä ole taksikulujen jakajaa, kannattaa vaihtoehtoja selvitellä kaikessa rauhassa. Balilla kävi kerran niin, että en vaan suostunut yhdenkään ryöstöhintataksin kyytiin, eikä mitään bussivaihtoehtoja siis ollut tarjolla.

Lopulta vähän parkkipaikalla haahuiltuani löytyi hieman halvempi mopotaksi, jonka kyytissä sitten viipotin rinkkoineni ja reppuineni yli tunnin ajomatkan Ubudiin…:) Sittemmin on tullut varattua kyyti etukäteen säädön välttämiseksi.

Lentokenttäkyytejä voi tsekata ja varata esim. Get Transfer tai Traveloka-sovellusten kautta. Kyytien hintatasoa kannattaa siis selvitellä kuitenkin aina etukäteen, vaikkapa facebookin reissausryhmissä. Jotta ei epähuomioissa varaa ylikallista kyytiä.

Välilaskujen aikana

Välilaskun aikana ei välttämättä kannata ostella mitään take away -kahvia kummallisempaa, jos sitäkään, etenkin jos lennoilla on ateriatarjoilut. Lentokentät kun ovat turkasen kalliita paikkoja.

Mukana käsimatkatavaroissa voi pitää jotain pientä naposteltavaa, kuten vaikka pähkinöitä ja täyttää omaa vesipulloa vesipisteissä mieluummin kuin maksaa aina useamman euron / uusi vesipullo.

Jos kyseessä on yli 8 tunnin välilasku, kannattaa tsekata lounget. Alk. 30-40 € hintaan pääsee vähän rauhallisempaan ympäristöön, voi syödä, juoda, käyttää nettiä ja freesaantua. Jos vielä tykkää nauttia muutamia drinkkejä, loungessa säästää hyvän siivun rahaa. (Riippuen kentästä ja kunkin loungen palveluista).

halvat lennot ? - näin niitä bongataan
Itseäni ei kentillä vietetyt välilaskut haittaa, niissä on aina matkalla olon fiilis. Perthin kentälläkin on jo tullut vietettyä pari yötä…

Hyviä ja halpoja lentoja voi löytää näkemällä hieman vaivaa

Yhteenvetona voidaan todeta, että halvimpien lentojen löytäminen on välillä työlästä ja siihen saa todellakin kulumaan aikaa. Siinä vaiheessa, kun tietää varmaksi minne haluaa mennä ja milloin, on uusien tarjousten tai muun hintojen laskemisen odottelu on usein turhaa.

Varsinkin jos lähtöön on alle 3 kk aikaa, voi jahkaillessa käydä niin, että edullisimmat kiintiöt on myyty loppuun ja joutuukin ostamaan pykälää kalliimmat lennot. Näin on itsellenikin käynyt jokusen kerran. Itse koen, että paras hetki ostaa lennot on 2-4 kuukautta ennen lähtöä.

Mutta etenkin mannerten välisten lentojen hinnoissa voi säästää satoja euroja, jopa tonnin, kun tekee hyvät haut ja vertailut, pystyy joustamaan ajankohdassa, hyväksyy välilaskut eikä nirpistele nokkaansa millekään lentoyhtiölle (paitsi niille mustan listan).

Mieluiten etsii parhaan hinta-laatusuhteen lennot. Usein tällaisia ovat olleet esim. Qatar Airwaysin ja Turkish Airlinesin lennot. Näillä yhtiöillä lentäessäni olen kokenut,  että lento voi olla samalla paitsi edullinen myös hyvin miellyttävä.

Toki muitakin hyviä lentoyhtiöitä löytyy ja omien lemppariyhtiöiden kampanjahintoja kannattaa pitää silmällä, jotta pääsisi nauttimaan ”hyvästä ja halvasta”.

Eli, jos sinulla on aikaa käytettävissä enemmän kuin rahaa, niin vaivannäkö ja vaihtoihin käytetyt tunnit kyllä palkitsevat taloudellisesti. Lentolipuissa säästyneet rahat voi sitten käyttää sitten reissun päällä johonkin muuhun mukavaan. Tai ehkä juuri edullisten lentojen vuoksi pääset ylipäätään lähtemään reissuun.

Jos sitten lentosi on useita tunteja myöhässä, voit tietyin ehdoin saada hyvitystä jopa 600 €, lue täältä lisää miten: Lennon myöhästyminen – haitat ja korvaukset

Lisää budjettitietoisen reissaajan tärppejä tulossa seuraavissa postauksissa. Voit lisäksi ladata budjettimatkaajan pikavinkkilistauksen materiaalipankista, kun liityt Vapauspostin listoille.

Taloustietoisen reissaajan oppaassa laajennettu listaus edullisten lentojen etsintään sekä muuta budjettimatkaajalle hyödyllistä tietoutta.

Halvat lennot ?- Näin niitä bongataan
Auringon- ja lennonnousu

(Visited 1 648 times, 1 visits today)

6 Comments

 1. Lentodiilit 05/02/2018 at 2:45 pm

  Kiitos hyvästä lentometsästyksen tietopaketista. Itse on tullut harrastettua lentodiilien metsästystä usean vuoden ajan, ja olet kiteyttänyt monta hyvää kikkaa artikkeliin. Tuli tässä mieleen että mikä on mielestäsi paras hinta tai tarjous joka on tarttunut haaviin vuosien varrella?

  Itse täytyy sanoa että Helsinki-Boston lennot irtosi aikoinaan hintaan 180€ meno-paluu kun Suomen Matkatoimisto täytti vuosia 🙂 Tietty olen kuullut että lentoyhtiöiden hinnoitteluvirheiden takia ihmiset ovat välillä saaneet lippuja ihan pilkkahintaan. Mutta takaisin asiaan, tuleeko mieleen joku älyttömän hyvä lentodiili josta olet ylpeä? 😀

  Ja kiitos hyvästä kirjoituksesta!

  / Nikke

  Reply
  1. Rosita Juurinen 06/02/2018 at 3:50 am

   Hei Nikke ja kiitos kommentista 🙂 Tuo Hki- Boston -diili minkä sait oli kyllä aika huikee! Mutta nyt kysyitkin haastavaa.. hmm. Tuntuu, että monet hyvät diilit kuten meno-paluu lennot Aasiaan 400-500 € jää aina välistä kun useimmiten reissaan yksisuuntaisilla ja silloin kun on tarve mennä. Aikaikkuna voi olla viikko tai kaksi ja nyt en edes muista, että olisi jotain ihan törkeen halpoja hintoja onnistunut bongaamaan. Vertailen kyllä tarkkaan eri vaihtoehdot siinä aikahaarukassa missä on tarkoitus matkustaa. Harvemmin tulee reissattua niin että löytää halvat lennot ja suunnittelee reissun siltäpohjalta.

   Just eilen kun ostin lennot HCMC-Bali halvinta hintaa näytti ensin AirAsia, sitten kun ynnäsi laukut päälle niin kahdelta hengeltä tuli miltei 80 € lisää, eli nounou. Seuraavaa vaihtoehtoa Malaysia Airwaysilla olin jo maksamassa, kun hinta pompsahti lähes 30 € luottokorttimaksun vuoksi. Eli cancel sillekin. Lopulta otin nuo samat Malesian Airways lennot SuperSaverin kautta ja maksoin verkkopankilla jolloin maksutavasta ei tullut lisähintaa.

   Hermoja raastavaa tää välillä on, mutta mielummin näpytän tiedot uudestaan, jos voin säästää 30 € 🙂 Nyt sain myös hiljan varsin kohtuuhinnalla lennot pikaista Suomen visiittiä varten Vietnamista Helsinkiin n. 650 € meno-paluu. Mutta periaatteena siis se, että kun on suunnitelmissa lentää jonnekin, niin etsitään edullisin / tolkuin kokonaisratkaisu siihen huomioiden: laukut, ateriat, lennon kokonaiskesto, lähtö- ja saapumisaika sekä maksutapakustannukset.

   Reissuterkuin 🙂 -Rosita

   Reply
   1. Nikke 06/02/2018 at 1:40 pm

    Tuo on kyllä totta että tarkkana täytyy olla kun lentoja varaa että ei turhaan hinta nouse jonkun palvelun takia. Välillä oletuksena joku matkavakuutus tai lisäpalvelu on ruksattuna lippua varattaessa ja tuo ainakin tuntuu melkein huijaukselta! Taitaa juuri nuo laukut (tai että niistä joutuu oletuksena erikseen maksamaan) ja entistä pienemmät käsimatkatavaroiden sallitut mitat/painot olla lentoyhtiöiden uusin tapa saada asiakkaat pulittamaan lisää rahaa!

    Tuo Hki-Vietnam 650€ kuulostaa hyvältä hinnalta. Kävimme tyttöystävän kanssa vuosi sitten Vietnamissa ja Qatar Airwaysin meno-paluu tais olla 695€ ja mielestäni se oli silloin uskomaton löytö 😀

    Mutta totta myös tuokin että jos pelkkiä meno -lippuja ostaa niin vaikeampi verrata. Ja välillä tuntuu uskomattomalta että meno-paluun voi saada halvemmalla kuin pelkän meno -lipun. Esimerkiksi Finnairilla on usein näin.

    Ja kiitos muuten vastauksesta ja mukavia maailmanseikkailuja myös jatkossa! 🙂

    / Nikke

    Reply
 2. Sami 27/07/2018 at 4:39 pm

  Turun lähellä kun asuu, niin kätevää on kattoa myös lennot gdanskista sinne mihin menossa. Gdanskiin kun pääsee usein muutamalla kympillä. Tämän vaihtoehdon kannattavuus kylläkin edellyttää pelkkää cabinbaggii.. ja jos joutuu yöpymään gdanskissa, on sekin edullista verrattuna vantaalle. Jos tampereel asuu, varmaan budapest ja bremen kannattaa tsekata.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 18/08/2018 at 1:32 pm

   Heippa Sami ja kiitos kommentista! 🙂 Kyllä nämä Wizzarin ja Ryanin edulliset Euroopan reitit kantsii ilman muuta hyödyntää. Ja on tullut nuo kaikki useampaan kertaa hyödynnettyäkin, poislukien nuo Gdanskin jatkolennot. Kaveri hyppäs siitä kyllä Italian suuntaan kerran, kun oltiin Gdansk- Sopot kiertueella. Silloin Gdanskiin pääsi vielä Tampereelta suoraan. En ees enää muista oliko Wizz vai Ryan. 🙂

   Reply
  2. Rosita Juurinen 18/08/2018 at 1:48 pm

   Ja vielä tosiaan noihin jatkolentojen hintoihin, vaikka niitä onkin tullut aikanaan jonkunverrankin tsekattua, niin sitten kuitenkin halvemmaksi + järkevämmäksi on tullut kuitenkin valkata joku Helsingistä lähtevä parin vaihdon taktiikka -lento 🙂

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.