Entä jos loma ei loppuisikaan? – Haastattelussa ikilomalaiset

Olet ehkä joskus toivonut, että loma ei loppuisi koskaan (tai ainakaan kovin pian) tai että matkalla voisi olla vielä pidempään? Itse huomasin omien reissujen pitenemisen myötä haikailevani yhä pidempien irtiottojen perään, nälkä kasvoi syödessä ja normielämän realiteetit, kuten työn ja loman perinteinen suhde (1 osa vapaata, 11 osaa työtä), sekä niiden vastakkaisuus alkoivat mielessäni asettua yhä kyseenalaisempaan valoon.

Joitakin kuukausia sitten bongasin ”Ikilomalla” -blogin ja innostuin välittömästi, tässä on varmasti jotain, mikä minua kiinnostaa ja mitä haluan seurata. Mitä se semmoinen ”ikilomalla” oleminen tarkoittaa ja ketä nämä ikilomalaiset ovat? Olisin halunnut tavata ja haastatella ikilomalaisia ihan livenä, kun he kerran olivat samaan aikaan täällä Australiassa, mutta sen verran eripuolilla mannerta, että piti tyytyä sähköpostihaastatteluun.

Ketä ovat ikilomalaiset?

Ikilomalaiset ovat jo 7 vuotta yhtä pitäneet pariskunta Titta ja Thomas. Tämä kolmenkympin huitakkeilla oleva nuoripari oli jo aiemminkin ollut kova matkustelemaan, ja lopulta aina matkojen päättyessä heidän kokemansa tunne siitä, etteivät haluakaan reissun päättyvän, johti ajatusleikkiin ”ikilomalle” lähdöstä. Parasta tässä ajatusleikissä on se, että Titta ja Thomas päättivät tehdä siitä totta.

”Olemme aina matkustaneet paljon ja nauttineet yhdessä seikkailusta. Melkein aina loman viimeisinä päivinä on tuntunut, että reissu on tullut päätökseensä aivan liian nopeasti. Meillä tuli tavaksi sanoa toisillemme ”Voi kumpa olisimme voineet olla reissussa vähän pidempään…”. Ajatus yhteisestä irtiotosta alkoi muodostua vähitellen, kun leikittelimme ajatuksella, että mitäpä jos lomalla voisi olla ikuisesti? Päätimme, että oikea aika elämämme reissulle olisi mahdollisimman pian, muuten matka saattaisi jäädä tekemättä.”

ikilomalla
Ikilomalaiset Titta ja Thomas Sydneyssä

Miten ikiloma mahdollistui?

Tämä on se kysymys, jota useimmat miettivät, miten tavallinen ihminen, jolla ei ole tuntuvaa omaisuutta takataskussa tai pohjatonta pankkitiliä, voi noin vain lähteä toistaiseksi voimassaolevaan reissuun? Eli kauanko piti säästää ja mitä muita valmisteluja tehtiin ennen kuin Titta ja Thomas pääsivät reissuun.

”Valmistuimme molemmat ammattikorkeakouluista ja työskentelimme useamman vuoden ajan toimistotöissä kiinnostavien työtehtävien parissa matkakassaa säästäen. Meillä ei siis ole Suomessa mitään tulonlähteitä sijoituksia tai sellaisia. Me yksinkertaisesti säästimme ison matkakassan ennen lähtöämme.

Noin vuosi ennen lähtöä päätimme, että ikiloma alkaa seuraavana syksynä (2015). Varsinainen reissuun valmistautuminen alkoi kuitenkin vasta loppukeväällä, kun aloimme suunnitella matkareittiämme tarkemmin, hankkimaan matkarokotteita, matkavakuutuksia ja lentolippuja. Irtisanoimme vuokra-asuntomme Helsingissä, hyvästelimme vakituiset työpaikkamme ja pakkasimme tavarat pahvilaatikkoihin Titan vanhempien luokse varastoon. Lähtöpäivämäärän päättämisen jälkeen kaikki muut matkavalmistelut sujuivat mukavasti omalla painollaan.”

Mitä oikeastaan on ikiloma?

Osasitteko etukäteen arvioida kauanko ikilomanne kestää ja mitä ikiloma teille oikeastaan merkitsee?

Alun perin teimme suunnitelmia ensimmäiselle puolelle vuodelle. Nyt takana on vuosi matkustusta ja edelleen maailma kutsuu meitä seikkailuihin. Ajatuksena on ollut, että matkustamme niin pitkään kuin rahat riittävät ja niin pitkään kuin reissailu tuntuu mukavalta. Välillä naureskelemme, että vietämme eläkepäiviämme jo nyt etukäteen. Suomeen palaaminen on hyvin mahdollista jossain vaiheessa, mutta luultavasti paluuta ”normielämään” ei ole tiedossa.

Ikiloman ero tavalliseen lomaan on siinä, että tavallinen loma alkaa ja päättyy tiettynä ajankohtana ja se kestää vain rajallisen määrän lomapäiviä. Ajan rajallisuuden vuoksi on usein etukäteen päätettävä, mitä lomalla haluaa tehdä, minne haluaa matkustaa ja kuinka kauan aikoo viipyä missäkin kohteessa. 

Ikilomalla aika ei rajoita lomailua, eikä tarkkoja suunnitelmia tarvita. Alustavia matkasuunnitelmia on toki hyvä tehdä, mutta tiedämme jo nyt, että reittiä tullaan päivittämään ja suunnitelmia muuttamaan matkamailien edetessä.”

Jo vuosi ikilomaa

Ikilomanne on nyt kestänyt vuoden, mitä kaikkea siihen on mahtunut, hyvässä ja huonossa?

Trans Siperia junamatka Siperian halki oli loistava tapa irtautua kiireisen rottarallin hulinasta ja päästä ajattomaan ikilomailu-tunnelmaan. Mongolia on ollut tähän mennessä upein matkakohde. Matkustimme kaksi viikkoa Mongolian aroilla ja autiomaassa jurtissa nukkuen ja hevosilla ratsastaen. Se oli upea kokemus!

Kiinassa vietimme reissun ikimuistoisimman yön, kun telttailimme salaa Kiinan muurin hiljaisessa vartiotornissa. Yön pimeydessä ja hiljaisuudessa vain kummitukset yrittivät pelotella meitä.

Intian kulttuurishokkeja pakenimme Andamaanien paratiisisaarelle, jossa vietimme joulun ja uudenvuoden. Andamaanit on mieletön rantaparatiisi, jossa autioita hiekkarantoja ja tiheää viidakkoa jatkuu silmänkantamattomiin. Se on yksi harvoja paikkoja maailmassa, jonne haluamme ehdottomasti palata uudelleen.

ikilomalla
Andamaanien paratiisisaarella Intiassa

Sitten taas Intiaan saapuessamme koimme erittäin pahan kulttuurishokin. Emme yksinkertaisesti olleet valmistautuneet riittävän hyvin siihen, millainen matkakohde olisi kyseessä. Kun uskaltauduimme ulos hotellihuoneestamme Kolkatan kaaoksen keskelle, olimme hyvin peloissamme ja surullisia kaikesta näkemästämme köyhyydestä. Intiassa matkustaminen oli rankka kokemus, mutta toisaalta hyvin opettavainen.”

Reissun aikana olemme olleet myös yllättävän paljon kipeinä. Titalta jouduttiin poistamaan tulehtuneet viisauden hampaat Kiinassa, Intiassa jouduimme kuudeksi päiväksi sairaalaan tiputukseen kovan kuumeen vuoksi ja Uudessa-Seelannissa matkasimme ambulanssikyydillä sairaalaan… Onneksi meillä on ollut hyvä matkavakuutus, joka on kattanut huimat sairastelumme.”

ikilomalla
Pitkällä reissulla voi sattua kaikenlaista. Titta sairaalassa. Onneksi vakuutukset ovat kunnossa.

Miten saada rahat riittämään ikilomalla?

Budjettimatkailusta kiinnostuneena halusin ehdottomasti saada tietää, miten Titta ja Thomas saivat matkakassansa säästetyksi ja kuinka he ovat saaneet matkarahat riittämään ensimmäisen reissuvuoden aikana.

”Etukäteissäästämisessä karsimme kaikki turhat menot, kuten ravintolaillalliset, leffat, matkustamisen, hupiaktiviteetit ja vaateostokset. Kun jätimme kaiken turhan ostamatta, rahaa jäi yllättävän helposti enemmän säästöön. Aloimme vertailemaan päivittäisten ruokaostosten hintoja tarkemmin ja reissussakin olemme matkustaneet halvimman vaihtoehdon taktiikalla. Emme useinkaan lennä jos ei ole pakko, vaan matkustamme junilla, busseilla ja lautoilla. Nukumme halvoissa majapaikoissa ja olemme telttailleet paljon.

Olemme kokeilleet uusia tapoja matkustaa halvalla ja nukkua ilmaiseksi. Uudessa-Seelannissa teimme hanttihommia yösijaa vastaan, Australiassa saimme asua ilmaiseksi kun toimimme talo- ja eläinvahteina ja Afrikassa ajatuksena on liittyä purjeveneen miehistöksi ja seilata pienille saarille hyvinkin pienellä budjetilla.

ikilomalla
Talo- ja koiranvahtina säästää majoituskuluissa

Suomeen verrattuna kulumme ovat reissun päällä hyvin pieniä ja yritämme matkustaa budjetilla mahdollisimman pitkälle. Ajatuksena on ollut, että teemme tarvittaessa töitä matkan varrella matkakassan kartuttamiseksi, mutta vielä ei ole tarvinnut.”

Ilahduttavaa huomata, miten ikiloma -pariskunnan säästökonstit ovat pitkälti samoja, joita itse olen suosinut ja suositellut muille. Myös heidän reissutalouttaan on selvästi auttanut jakamis- ja vaihdantatalouden mahdollisuuksien hyödyntäminen sekä joustava seikkailuhenkinen reissausasenne.

Titta ja Thomas ovat myös ymmärtäneet rohkeasti lähteä kysymään yhteistyötä yrityksiltä varustehankinnoissa säästämiseksi.

”Meillä on muutamia matkakumppaneita, jotka sponsoroivat meille varusteita mukaan matkallemme. Ennen lähtöä kartoitimme mitä varusteita meiltä uupuu ja mitkä olisivat parhaat mahdolliset varusteet mukaan matkallemme. Päädyimme ehdottamaan valitsemillemme brändeille sponsorointiyhteistyötä, jotta matkabudjettimme ei palaisi pelkkiin varustehankintoihin. Valitsemamme matkakumppanit lähtivät mukaan yllättävän helposti ja saimme heiltä reissuun mukaan editointiin sopivan tietokoneen, reissukameran, teltan, armeijan saappaat, matkapyyhkeet ja joka sään reissuvaatteet.”

Ikilomalta uusia taitoja ja kutsumuksia

Mitä olette oppineet ikiloman aikana?

Olemme oppineet, että joitakin asioita on pakko suunnitella etukäteen. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa sesonkina matkustaminen vaatii suunnittelua ja etukäteisvarauksia, sillä kaikki paikat pursuavat turisteja.

Olemme myös oppineet, että kulttuurishokkien välttämiseksi matkakohteiden historiaan, kulttuuriin ja tapoihin on hyvä tutustua kunnolla etukäteen. Emme halua kokea sellaisia kulttuurishokkeja mitä koimme Intiassa.

Olemme oppineet yhdistämään toistemme vahvuudet ja huomanneet, että pystymme tekemään isojakin projekteja yhdessä. Ikiloman aikana olemme oppineet tekemään asioita joista nautimme. Olemme päässeet harjoittelemaan taitoja, joita arkena ei ole ollut aikaa harjoitella. Olemme oppineet editoimaan videoita ja kertomaan tarinoita. Ikiloma on ollut unelmien toteuttamista ja olemme oppineet, että mikään unelma ei ole liian pieni tai suuri toteutettavaksi.

Reissun aikana olemme alkaneet haaveilla ihan uusista asioista ja mahdollisesti oman yrityksen perustamisesta. Olemme oppineet arvostamaan joustavaa ajankäyttöä ja sitä, että saa tehdä asioita joista eniten nauttii. Ehkä voisimme tehdä joskus työksemme tarinankerrontaa ja videoiden editointia. Se on meidän seuraava iso unelmamme.”

Olen muuten ihan samaa mieltä, että pitkä matka, loma tai irtiotto antaa erilailla tilaa uuden oppimiselle ja omaksumiselle, kuin mitä kotiarki mahdollistaa. Matkustelu on myös väline oman elämän suunnan pohtimiselle ja sen kirkastamiselle kuka oikein on, mihin kaikkeen pystyy ja mistä todella nauttii.

Miten ikiloma jatkuu?

”Matkamme jatkuu seuraavaksi kohti Afrikkaa. Aloitamme seikkailumme Tansaniasta ja Sanzibarilta, jossa aiomme asua paikallisten heimojen luona. Afrikassa toivomme näkevämme upeita villieläimiä ja haaveillemme trekkailusta vuorigorillojen luokse.

Afrikan jälkeen unelmoimme hyppäävämme purjeveneen kyytiin ja matkaavamme veneen miehistön jäseninä uusiin matkakohteisiin. Tällä hetkellä sopivan veneen etsintä on käynnissä ja yksi potentiaalinen vene olisi kiikarissa Cape Townissa. Emme ole koskaan purjehtineet, mutta haluamme kovasti oppia. Toivomme, että pääsisimme purjeveneen kyydillä Etelä-Amerikkaan tai Karibialle.”

Kartoita ja selvitä esteet niin ikiloma voi olla myös sinun!

Mitä sanoisitte heille, jotka empivät pitkälle reissulle heittäytymistä?

”Monet tuntuvat odottavan sitä oikeaa hetkeä matkustaa ja jättävät unelmien toteuttamisen myöhempään tulevaisuuteen. Oikeaa hetkeä ei välttämättä koskaan tule, jos sitä jää odottamaan.

On hyvä miettiä niitä asioita, jotka estävät pidemmälle reissulle lähtemisen. Kun ongelmakohdat on selvitetty, ne on helpompi ratkaista ja lopulta ei ole jäljellä mitään syitä, miksi pidemmälle reissulle ei voisi lähteä.

Paras neuvomme on, että päätös ikilomalle lähtemisestä kannattaa tehdä heti. Lähtöpäätöksen ja sen ääneen lausumisen jälkeen muut asiat sujuvat ihan itsestään ja ennen kuin huomaakaan, ikiloma on jo alkanut.”

Mitä tästä opimme?

Mielestäni on ollut ihan hengästyttävää kuulla ja seurata, miten upeita seikkailuja tämä pariskunta on  jo ehtinyt kokea ikilomallaan, samalla kun he ovat opetelleet matkavideoiden tekemistä ja toteuttaneet reissunsa käänteiden dokumentointia inspiroivalla tavalla meidän seuraajien iloksi.

Olen aivan samoilla linjoilla heidän kanssaan, että unelmiaan pitää tavoitella ja selättää sitkeästi esteet, yksi kohta kerrallaan. Yleensä loputon jahkailu ja epäröinti ovat niitä tekijöitä, jotka vievät meiltä eniten aikaa ja energiaa. Kun sitten uskallamme tehdä päätöksen ja lähteä sitä toteuttamaan, kaikki muuttuu heti helpommaksi.

Mielestäni Titan ja Thomaksen reissuasenteesta voimme oppia paljon, kuten juuri sen, että reissaamisen ei tarvitse maksaa maltaita, jos reissutyyli on joustava ja mieli avoin. Hyödyntämällä rohkeasti erilaisia tapoja matkustaa ja majoittua, pienelläkin budjetilla pääsee pitkälle. Ja jos sitten rahavarat alkavat käydä vähiin, otetaan käyttöön keinot tienata ylläpito tai ihan palkkarahaakin.

Hauska huomata, että ikiloma -pariskuntahan on kuin malliesimerkki taloustietoisesta reissaamisesta, aiheesta, josta olen juuri kirjoittanut oppaan. Ja sen voin kyllä myös allekirjoittaa, että ikilomalla ja tavallisella lomalla rahan ja ajan käyttö on aika erilaista. Myös itselleni sellainen aikatauluttamaton oleminen ja tietynlainen suunnittelemattomuus on näillä pitkillä reissulla hyvin vapauttava  ja nautinnollinen tekijä.

Kannattaa ehdottomasti seurata ikilomalaisten seikkailujen käänteitä heidän blogissaan www.ikilomalla.fi  tai facebookissaKiitos Titta ja Thomas, on ilo seurata teidän ikilomanne vaiheita!

Artikkelin kuvat: Ikilomalaisten kuva-arkistot


Eri pituisiin matkoihin taloudellisia vinkkejä, etukäteissäästämisestä, aina tien päällä budjetissa pysymiseen voit lukea Nippu kuntoon -taloustietoisen reissaajan oppaasta. Tutustu tästä (ilmaiseksi)!

ikilomalla

(Visited 1 234 times, 1 visits today)

6 Comments

 1. IKILOMALLA 19/09/2016 at 8:29 am

  Voi kiitos Rosita mahtavasta kirjoituksesta! ?

  Olipa hauska lukea omasta reissutarinasta tämän taidokkaasti toteutetun koosteen muodossa.

  Harmi ettei päästy moikkaamaan kasvotusten Ausseissa, toivottavasti vielä sekin aika koittaa! 🙂

  Meillä ikilomailu jatkuu Sansibarilaisten kyläyhteisöperheiden luona asumisella. Tällä hetkellä olemme valkohiekkaisten rantojen paratiisissa, Jambianissa. Resortteja jatkuu niin pitkälle kuin rantaviivaakin, mutta meitä ei resorteilta löydä.

  Asumme pienessä kylässä resorttien muurien toisella puolella, ja resorttien työntekijöiden kotona. Täällä oppii sitä aitoa paikallista elämää. 🙂

  Terkkuja Afrikasta!

  Titta ja Thomas

  Reply
  1. Rosita Juurinen 19/09/2016 at 8:38 am

   Wow, tuo on kyllä ihan mieletöntä seurattavaa tuo teidän reissu ja se miten heittäydytte antaumuksella uusiin kokemuksiin. Edelleen iso respect! Ja kiitokset vielä haastiksesta 🙂 Pidetään reissaajien lippua korkeella!
   Täällä Perthissä edelleen kevään tuloa odotellen,
   -Rosita

   Reply
 2. Minna / Kotona ja kaukomailla 20/09/2016 at 8:36 am

  Olipas inspiroiva juttu! Huikeita kokemuksia pariskunnalta löytyy jo ja uudet kuulostavat aina vaan paremmilta. 🙂 Kyllä jokaisen ihmisen pitäisi vähintään kerran elämässään jonkinlainen irtiotto tehdä, sellainen antaa niin paljon uutta perspektiiviä sitten kun palaa (jos palaa ;)) tänne kotimaahan takaisin. Itse olen tehnyt vasta muutaman viikon reissuja, mutta kiikarissa olisi pitemmät pätkät, jos ja kun työkuviot saa järjesteltyä sen mukaan. Onneksi odottaminen on aina puolet huvista! 😀

  Reply
  1. Rosita Juurinen 20/09/2016 at 8:43 am

   Heippa, kiitos Minna kommentistasi! Sä oot kans oivaltanut tuon, että myös reissun/ reissujen odotuksesta pitää nauttia, noin sen pitää mennä; nauttia matkasta kohti matkaa 🙂 Toivotaan että saat duunikuviot järjestyyn niin että pidemmät reissutkin alkaa mahdollistuun. Ja todellakin järjestelykysymyksiähän nämä useimmiten ovat. Irtiotoille ja seikkailuille iso peukku, oodi ja malja!

   -Rosita

   Reply
 3. Susanna 25/09/2016 at 11:25 pm

  Eipä muuten oo koskaan tullu ajateltua tuota sponsorihommaa yhtään. Oon kai sit jotenki ajatellu, et ei kukaan semmosiin hommiin mukaan lähe. Täytyy käydä kahtelemassa tuota blogia ja ehkä kainosti uskaltas senki kysymyksen esittää, et miten noita sponsoreita saahaan. Vaikka miulla ei nyt mitään sen isompia reissuja oo ennen Thaimaata tulossakaan (ja sekin pari viikkoo) ni voishan tota lähtee liikkeelle vaikka kotimaan matkailusta ja tehä videoita siitä. Pääsis vanhoja media-assarin taitojaki herättelemään noita tehdessä. Resurssien puutehan se on ongelmana ku ei miul oo mitää kunnon kameraa tai editointiohjelmiakaa tällä hetkellä, mut tuo sponssisopimus vois todellakin auttaa asiaa. 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 29/09/2016 at 4:29 pm

   Joo kyllä noita sponsseja näyttää ihan ok. ainakin joillekin irtoavan, toki pitää sitten pystyä suht hyvin perustelemaan se hyöty sponssaajallekin, että lähtee mukaan ja homma on winwin. Ite en ole vielä miettinyt mitään varustelupuolen sponssien kyselyjä, mutta eihän se varmasti mikään mahdottomuus ole. Ehkäpä jatkossa tätäkin pitää miettiä lisää :). Rohkeasti ja pokalla vaan kokeilemaan ja kyselemään mahdollisimman valmistellun yhteistyöidean kanssa!

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.