Ilmaista asumista matkoilla – house & pet sitting

Majoituskulut nielaisevat helposti vähintään 40-60 % reissubudjetista. Silloin kun päiväbudjetti on 20 € ja asumiseen kuluu 10 €, kuten vaikka Aasiassa, asia ei ole oikeastaan ongelma. Mutta sitten, kun liikutaan kalliimpien elinkustannusten maissa: Pohjois-Amerikassa, Länsi-Euroopassa tai Australiassa  majoituskulujen eurosummat alkavat nousta korkeiksi. Tällöin puhutaan helposti jo 30-50 € / hlö hintaluokasta. Eli 900 -1500 € / kk. Monelle pidemmän kaavan reissaajalle tämä on aivan liikaa. Jos haluaa reissata kalliimmissa maissa kannattaakin ottaa uusia konsteja käyttöön.

Sohvasurffaus on yksi tapa säästää majoituksissa ja toinen on hyvät verkostot: voi parkkeerata itsensä aina jonkun tutun sohvalle. Mutta en usko, että kukaan jaksaa tällaista meininkiä pitkään. Kasvussa ovatkin majoitusmallit, jossa majoituksen saa jotakin pientä työpanosta vastaan, yksinkertaisimmillaan tämä voi tarkoittaa talon vahtimista, lemmikkien ja piha-alueiden hoitoa isäntäväen poissaollessa. Siitä tarinaa tässä artikkelissa.

House & pet sitting käytännössä

Tarjolla olevat vahtikeikat voivat kestää parista päivästä jopa vuoteen. Tyypillisimpiä ovat  kuitenkin 2-3 viikon jaksot, jonka aikana isäntäväki on yleensä matkoilla. Monet haluavat, että heidän lemmikeistään huolehditaan tutuissa kotiolosuhteissa, ja isännät säästävät itsekin siinä, ettei esimerkiksi tarvitse viedä koiria kenneliin tai koirahotelleihin.  Asuttu talo on paremmin turvassa myös mahdollisten varkaiden osalta.

Suurin osa housesittereistä ja sitterin tarvitsijoista kohtaavat lukuisien house sitting -sivustojen kautta. Sivustolle ilmoittaminen on yleensä ilmaista talonvahtia tarvitseville, sen sijaan vahtikeikkoja etsivät matkaajat sen sijaan joutuvat useimmissa tapauksissa maksamaan jäsenyysmaksun sivustolle, kyseessä voi olla vuosimaksu tai kuukausimaksu.

Investointi kuitenkin kannattaa, sillä viikon vahtikeikalla voi jo säästää n. 200-250 € asumiskuluissa esim. Australiassa. 4 viikon vahtikeikka säästää jo lähes tonnin verran rahaa ja enemmänkin, jos verrataan vaikka siihen, että itse maksoimme hostellissa omasta huoneesta n. 350 € /vko eli 1400 € /kk. Jos voimme siis vaihtoehtoisesti asua mukavassa omakotitalossa ilmaiseksi huolehtien lemmikeistä, niin miksipä ihmeessä emme sitä tekisi.

Joissakin taloissa on uima-altaat, sekä kaikenlaiset mukavuudet, jotka tekevät kokemuksesta vieläkin ylellisemmän. Työmäärä vaihtelee sen mukaan paljonko eläimistöä on huolehdittavana. Joissain ilmoituksissa näkee jo nooan arkkia lähenteleviä kattauksia, kun tiluksiltä löytyy 3 koiraa, 4 kissaa, pari marsua + kanat, ankat ja ehkä jokunen hevonen. Sitten toisessa päässä on talo ja yksi kissa -ilmoituksia. Joillain taas on paljon pihamaata, istutuksia ja kasvimaata hoidettavana sekä nurmea ajettavana. Eli  kannattaa silmäillä itselle ja omaan tilanteeseen sopivin kohde. Toiset keikat sitovat sitterin lähestulkoon täysin talolle, toisissa kohteissa voi olla vaikka yön yli poissa.

Kun on rekisteröitynyt haluamalleen talonvahtisivustolle voi ottaa yhteyttä ilmoituksen jättäneisiin ja käynnistää prosessin. Sivuille voi myös luoda itsestään profiilin, jotta isännät saavat helposti tietoja eri vahdeista. Jotkut sivustot edellyttävät jopa rikosrekisteriselvityksiä tai panttimaksuja isäntäperheiden omaisuuden turvaksi. Toisilla lasketaan enemmän ihmistuntemuksen varaan.

Ensimmäinen house sitting -kokemus

Meillä kävin hyvin ensimmäisen keikkamme osalta, sillä löysin kuin vahingossa ilmoituksen netissä, jota varten ei tarvittu kirjautumisia mihinkään sivuille. Vastasin siihen ja muutaman päivän päästä olimme jo tapaamassa virkeätä eläkeläispariskuntaa ja heidän koiraansa Buddya, eräällä Perthin asuma-alueella.

Ilmaista asumista matkoilla - house & pet sitting
Mukavampaa täällä on asua kuin hostellissa!

Pariskunnan tuleva Ameriikan turnee oli vielä 5 kuukauden päässä tuolloin, mutta sitouduimme 8 viikon tarjolla olleeseen vahtikeikkaan siltä istumalta ja kaikki olivat tyytyväisiä. Olimme todella hämmentyneitä siitä avoimuudesta ja luottamuksesta, jota saimme osaksemme.

Tietämättä meistä oikeastaan sen enempää tämä sydämellinen pariskunta otti meidät todella lämpimästi vastaan ja myöhemmin saimme jättää automme ja tavaramme heidän luokseen Suomen reissun ajaksi. Meidät myös vietiin ja haettiin lentokentältä. Oli ruuat laitettuna ja vierashuoneet valmiina käyttöömme, kun vahtikeikkamme sitten alkoi. Pyörittelimme vain silmiämme, että miten tällaista edes on.

Tehtäviimme kuului lähinnä huolehtia basenji -koira Buddyn hyvinvoinnista pariskunnan ollessa matkoilla. Buddy vaikutti alusta alkaen varsin helppohoitoiselta (mitä on ollutkin), ainoa rajoittava puoli Buddyn kanssa on, että sitä ei voi jättää yksin pitkäksi aikaa: yli 5-6 tuntia on jo liian pitkä aika.

Vaikka Buddy näyttää viihtyvän pääosin omissa oloissaan, se kuitenkin tarvitsee ihmiset lähelleen ja ahdistuu jäädessään pidemmäksi aikaa yksin. Meille tämä ei ollut mikään ongelma, sillä ei meillä ollut tälle aikaa sen kummempia suunnitelmia missään pyöriäkään, mitä nyt välillä kaupoilla käydä. Tämän lisäksi ei ole oikeastaan muuta hommaa ei ole, kuin postit ottaa laatikosta, kerran pari kuussa kastaa katoksen alla olevia kasveja.

Ilmaista asumista matkoilla - house & pet sitting
Buddyn päivät kuluvat pitkälti lepäillen tyynyllä lämmittimen vieressä

Nyt on kohta kolmisen viikkoa vahtihommia takana ja tähän asti on kaikki mennyt todella hyvin. Olemme viihtyneet erinomaisesti, Buddynkin kanssa pärjätty mielestäni varsin mainiosti. Ainoa asia, mistä olemme kärsineet on ollut kylmyys. Australiassa ei ole tapana eristää taloja sen kummemmin tai käyttää moninkertaisia ikkunoita. Kun yölämpötilat tippuvat + 5 asteen tienoille on selvää, että sisälläkin on kylmä.

Tätä olemme monet tovit ihmetelleet, että miksi rakennettaessa ei huolehdita lämmitysasioita kuntoon? Noh, yhden lämpölaitteen äärellä vietämme sitten suurimman osan aikaa koko porukka. Koko ajan alkaa tottua kyllä paremmin viileyteen. Liikuntaakin tulee, kun joutuu hyppimään, pomppimaan ja tanssaamaan itsensä lämpimäksi vähän väliä….

Ilmaista asumista matkoilla - house & pet sitting
Lämppärin äärellä, tottakai!

Jokatapauksessa olemme todella riemastuneita tästä koko house sitting -konseptista ja katselen jo seuraavaa keikkaa. Äkkiä laskettuna tämä 8 viikon keikka säästää meiltä n. 1700-1800 euroa vuokrarahoja, joten kyse ei ole mistään pikku sentinvenytyksistä vaan ihan merkittävistä säästöistä.

Suomessa malli ei taida vielä olla kovin paljolti käytössä, apua pyydetään lähinnä tuttavilta ja perheen jäseniltä, mutta monin osin maailmaa house sitting -palvelujen käyttö on jo vakiintuneempi toimintatapa. Australiassa malli on yleinen ja sehän sopii täällä matkaaville! Toki myös monet paikalliset harrastavat sitterinä toimimista, onhan siinä heillekin mahdollisuus säästää vuokrissa ja saada majoitus matkustellessaan kotimaassaan.

Talo- ja koiranvahtihommia voi tehdä monin paikoin maailmalla. Toki vahteja etsivät lähinnä länsimaiset, keskiluokkaiset ihmiset, jotka haluavat voida matkustaa huolivapaasti sitterin huolehtiessa talosta ja lemmikeistä sillä välin kotona.

Facebookin matkustus- ja maakohtaisissa keskusteluryhmissä voi niinikään etsintäkuulutella sitterin pestejä. Joskus vastasin suomalaisperheen ilmoitukseen, jossa etsittiin kuukaudeksi talo- ja koiravahtia Thaimaan Samuille. Sain kuitenkin vastauksen heiltä lopulta niin myöhään, että en sitten enää pystynyt keikkaa vastaanottamaan.

House & pet sitting pähkinänkuoressa

 • Sopii majoitusvaihtoehdoksi etenkin pidemmillä matkoilla
 • Sitteri saa ilmaisen asumisen ja isäntäväki ilmaisen talon, puutarhan ja lemmikkien hoitajan
 • Sitoo tiettyihin tehtäviin ja läsnäoloon kämpillä
 • Kodinomainen ja mukava asuminen, jopa erikoisherkuilla (uima-allas, kasvimaan/puutarhan käyttö, autonkäyttö, sijainti rannassa…)
 • Tarvitaan halu & kyky huolehtia eläimistä ja pitää muutoinkin paikat kunnossa
 • Sopii työtä tekeville (diginomadit, freelancerit, working holiday viisumilla -työtä tekevät)
 • Keino säästää rahaa muuhun ja pidentää matkaa, etenkin kalliin majoituksen maissa
 • Osa paikoista voi olla hyvinkin kilpailtuja, joten suositukset sekä muu hyvä vaikutelma profiilissa ja yhteydenotoissa on tarpeen

Suosituimmat house sitting -sivustot

 • TrustedHousesitters -globaali ja alan suurin sivusto. Vuosijäsenyys 129 $, maksullinen myös sitteriä etsiville
 • MindMyHouse -sivusto on pienempi, mutta myös edullisempi ja ehkä vähemmän kilpailtu. Vuosijäsenyys 20 $.
 • House Carers – globaali, mutta australialaisomisteinen sivusto. Vuosijäsenyys 55 A$
 • Happy House Sitters -sivusto on keskittynyt Australian markkinoille. Vuosijäsenyys 65 A$
 • Mind a Home  -toinen hyvä Australiassa toimiva sivusto. Vuosijäsenyys 49 A$
 • Aussie House Sitters -vielä kolmas Australiassa toimiva sivusto. Vuosijäsenyys  65 A$

Tällä lyhykäisellä kokemuksella aion ehdottomasti jatkaa ehdottomasti näiden vahtikeikkojen etsimistä ja suosittelen muillekin, jotka haluavat matkustaa pitkällä kaavalla, hitaasti ja rahaa säästellen. Go for it!

Yhteensä teimme 2016-2017 talo- ja koira-/kissavahtihommia neljässä eri paikassa Australiassa, kaikkiaan miltei 6 kuukautta.

Jos sulla on kokemuksia talonvahtihommista, kerro ihmeessä kommenteissa.

Ilmaista asumista matkoilla - house sitting
Tällaisella kotitoimistolla kelpaa läppärityöläisen näpytellä

(Visited 1 724 times, 1 visits today)

10 Comments

 1. Nora 17/08/2016 at 12:00 pm

  Kiinnostaisiko toinenkin keikka Perthissä? Me etsitään just dog+House sitteriä..

  Reply
  1. Rosita Juurinen 17/08/2016 at 12:19 pm

   No todellakin! jos vaan ajankohdat natsaa, laitan meiliä 🙂

   Reply
 2. Jaana 17/08/2016 at 1:33 pm

  Terveiset Brysselistä! Täällä hoitelen kolmea kissaa. Todella antoisaa, samalla tutustuu paikalliseen elämään.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 17/08/2016 at 3:18 pm

   Oi hienoo! Se on just noin, tää on yks tapa päästä reissuillaan elään tavallista kivaa paikalliselämää ja tutustuun ihmisiin 🙂 Nautihan päivistäs kissojen kans!

   Reply
 3. Susanna 17/08/2016 at 6:54 pm

  Kovasti kiinnostaisi kyllä tätäkin kokeila. 🙂 Vaikka ajatus vähän jännittääkin ja en oikein koirien kanssa osaa olla, mutta muut elikot saattaisi mennäkin. Kissat ovat lähellä sydäntä mutta oma elämäntilanne ei niitä salli, joten kaipa tuossa jotain lievitystä lemmikkikuumeeseen saisi. Kodinvaihto kiinnostaa myös kovasti, mutta siinä vaivaa taas se että asuu vuokra-asunnossa ja miettii että mitä vuokranantaja mahtaa ajatella.

  Reply
 4. Rosita Juurinen 17/08/2016 at 7:06 pm

  Joo kannattaa ihmeessä kokeilla! Paikkoja on monenlaisia voi olla että on akvaariokalat ja papukaija 🙂 Tai just noita kissakoteja. Meillekin on kiva, että voi hoitaa jotain mukavaa otusta kun omaa ei tässä elämäntilanteessa myöskään voi ottaa.
  Noista kodinvaihtojutuista kannattaa ihan suoraan kysyä vuokranantajan mielipidettä (ei tietenkään välttämättä innostu, mutta voi olla suopeakin) ja selvittää myös vakuutuskysymykset ja vastuukysymykset noihin tilanteisiin, ettei tuu ainakaan mitään yllätyksiä.

  Reply
 5. Heta 19/08/2016 at 10:51 am

  Sulla on sairaan hyviä postauksia, kiitos niistä! Kun tommoinen konkari olet, niin kyselisin vähän neuvoja matkaan… Mulla olisi serkkuni kanssa suunnitelmissa suunnata Kaakkois-Aasiaan loka-marraskuussa kuukaudeksi & reissukohde/kohteet ovat vielä todellakin auki: kun olisi niin paljon nähtävää, mutta niin vähän aikaa. Kiinnostaisi erityisesti rento rannalla chillailu (rauhoittuminen), upeisiin luonnonmaisemiin tutustuminen (patikointi?, auringonnousut vuorilla ym.) – mutta toisaalta myös uusien hauskojen aktiviteettien kokeilu: kuten snorklaus, surffaus tai koskenlasku. Ei pari yötä toki kaupunkikohteessakaan haittaa. Lähinnä huolettaa monsuunisateet ja yleinen turvallisuus (20v vaaleat tytöt). Haluaisimme kuitenkin hyvää säätä ja suhteellisen helppoa matkantekoa: budjettiin on varattu hyvin rahaa :-). Osaisitko suositella mitään must-see-kohteita/reissupläniä meille? Kiitos jo etukäteen!

  Reply
 6. Rosita Juurinen 22/08/2016 at 3:32 pm

  Heippa Heta ja lämpimät kiitokset ilahduttavasta palautteestasi, tuli vallan hyvä mieli 🙂
  Tuo on todella haastavaa koittaa saada useampaa kohdetta / maata kuukauteen mahdutettua… Mutta eipä hätää voitte tulla aina uudelle reissulle ja ottaa sitten taas uusia kohteita mukaan.
  Tuota ajankohtaa ajatelellen teille voisi suositella esim. Balia ei vielä sadekausi, eikä liian kuumaakaan pitäisi olla. Balilla voi trekata sille yhdelle tulivuorelle (jonka nimeä en nyt muista katsomaan auringonnousua…) Hieno paikka tsekata auringon nousuja on myös Angkor Watin temppelialue jos Kambodza on suunnitelmissa. Thaimaassa tuohon aikaan kelvollisimmat kelit on Pohjoisessa Chiang Mai ja Pai voisi olla teille kiinnostavia, Chiang Maista käsin voi järkätä kaikenlaisia trekkejä ja koskenlaskua / raftingia voi päästä kokeileen (joissa taitaa olla sen verran vettä vielä tuolloin). Pohjois-Laos on kanssa hienoa ja chilliä aluetta just trekkailuhommiin. Jos saarielämää mietitte niin Balin lisäks vois olla Koh Chang thaimaassa, Lonely Beachille tai siitä eteenpäin olevat alueet on jees. Sielläkin alkaa sadekausi olla jo voitettu kanta tuolloin. Tässä nyt joitakin ehdotuksia. Jos lennätte Bangkokiin niin ehkä siellä kantsii olla ne pari kaupunki päivää ja toinen on se Chiang Mai. Neljään viikkoon ottaisin korkeintaan 4-5 kohdetta, kieli vyön alle juoksemalla jää vaan sekava ja väsynyt olo.
  Pääosin Kaakkois -Aasiassa on kyllä verrattain turvalllista nuorten naisten reissata, ku pitää järkee päässä enemmän ku viinaa niin voi välttää isoimmat riskit, mutta kyllä hauskaakin saa pitää :). Ja tietenkään liian sinisilmäinen ei pidä olla, muttei vainoharhainenkaan. Pitää vaan tavaroitaan, kaveria ja baarissa omaa lasia silmällä niin hyvin pärjää. Ihanaa matkaa teille!

  Reply
 7. niina 31/05/2021 at 12:14 am

  Ihana Buddy. Pari vuotta sitten olin nuorelle kissa kollille sitterinä Lontoossa, kun isäntä perhe oli Espanjassa. Asuin tuolloin Walesissa. Lontoon viikko mennä sujahti, harmi vain että sairastuin puolessa välissä jumalattomaan lenssuun. Kissa oli kiltti, talo oli melkeinpä kaupunki kartano. Harmi, etten isäntä perhettä kerennyt tavata, kun ottivat minut sinne vähän viime tingassa. Puhelimessa kuitenkin kerettiin hieman jutella. Nyt tässä mietin jos kesällä taas lähtisin lemmikkivahdiksi. Kun itsellä on myös oma kissa, voipi olla, että joudun itse tarvitsemaan sitterin apua.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 25/08/2021 at 3:14 pm

   Hei Niina! Kiitos kommentista ja pahoittelut vastauksen viipymisestä! Mukava kuulla, että sullakin hyvä kokemus pet sitting -hommasta (lenssua lukuunottamatta) 🙂 Ite olen ihmetellyt tuota, miten ihmiset uskaltavat jättää rakkaat eläimensä ventovieraiden käsiin, mutta mahtavaa että luottamusta löytyy. Lähtisin mieluusti uudestaankin taas jotain pörriä kaitsemaan, jos vaan sopiva tilaisuus koittaa ja on itselläkin tarve majapaikalle 🙂

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.