3 rahoitusmallia vuoden irtiottoon

Vuoden irtiotto maailmalle, miten se oikein tehdään? Lähtökohdat ja tavoitteet vapaalle on meillä kaikilla eri ja siten myös ajatukset siitä, miten vapaa olisi toteutettavissa. Yksi muotti ei sovi kaikille. Tässä postauksessa jatkan tämän suositun aiheen käsittelyä. Nyt simppelisti esitettynä 3 erilaista keissiä ja tapaa hoitaa irtioton rahoitus sekä muut käytännön asiat reissuvuotta varten. 

1. Kassa kokoon säästöillä

Pirre 49, on päättänyt, että jo riittää hetkeksi raadanta työmaalla ja tavoitteena on pakata matkalaukut & rantakassit ja elää vuoden verran lokoisasti Välimeren rannoilla, elämästä nauttien ja akkuja lataillen. Työpaikalla hän on jo alustavasti sopinut vuoden vapaasta, jonka jälkeen palaa normaalisti töihin.

Pirre on laskeskellut, että vuoden irtiotto saa maksaa 15 000 €. Tämä tarkoittaa käyttörahaa noin 1250 € / kk. Ihan sopivasti Pirren tarpeisiin. Vanhaa puskurirahastoa Pirrellä löytyy 4000 € ja se tulee nyt käyttöön. Loput 11 000 pitää vain ”enää” säästää kokoon.

Irtiottoa varten Pirre on suunnitellut säästävänsä ja valmistautuvansa seuraavan 1,5 vuoden ajan. Hänelle jää kuukaudessa palkasta verojen jälkeen käteen 1900 €.

Pirre on saanut juuri asuntolainansa maksettua, joten hänellä vapautuu 450 €/ kk aiemmin lainaan menneet rahat nyt säästöön laitettavaksi. Voila. Tästä kertyy säästöjakson aikana kokoon mukavat 8100 €.

Tämän lisäksi hän on päättänyt pitää tarkempaa kulukuria tulevan puolentoista vuoden ajan. Heti tilipäivänä siirtyy säästötilille aiemmin mainitun 450 € lisäksi vielä 200 €, yhteensä siis 650€:n  kuukausisäästö.

Lopuilla käyttöön jäävillä 1250 €:lla kyllä selviää kuun muista pakollisista menoista. Ja tämähän on hyvää harjoittelua, samalla budjetilla kun sitten on tarkoitus elää tuleva sapattivuosi.

Alustavana suunnitelmana on, että Pirre vuokraa asuntonsa sapattivuoden ajaksi sukulaistytölleen, joka maksaisi yhtiövastikkeen ja sähkölaskun. Niihin Pirren ei siis tarvitsisi käyttää budjettiaan.

Yhteenveto Pirren rahoitusmallista

 • Kokonais- ja kk-budjetti: 15 000 € / 1250 €
 • Rahoitustarve: 11 000 (4000 € vanhoja säästöjä)
 • Keinot: kuukausisäästäminen 650 € / kk
 • Asunto: vuokrataan vähintään kuluja vastaavalla korvauksella
 • Työpaikka: vuoden vapaa, jonka jälkeen paluu töihin
 • Aikataulu: 18 kk

irtioton-rahoitus

2. Kassa kokoon realisoimalla ja sijoittamalla

Pate 36, on hiljattain eronnut naisystävästään ja muutoksen tuulten puhaltaessa päättänyt myös ottaa taukoa yrittäjän työstään ja lähteä seikkailemaan Meksikoon ja Etelä-Amerikkaan ainakin vuodeksi.

Paten tavoitteena on alle puolen vuoden aikana hankkia kokoon reissukassa ja tehdä tarvittavat matkajärjestelyt. Säästäjä ei ole juuri entuudestaan kertynyt, joten rahoituksen nopeaa hankintaa varten Pate suunnittelee myyvänsä asuntonsa, kun ei muitakaan säästöjä ole. Hän laskelmoi, että lainat kuitattuaan hänelle jää 150 000 € arvoisesta asunnosta 70 000 € käteen. Koko summaa ei kuitenkaan ole tarkoitus hölvätä menemään maailmalla.

Osan rahoista Pate aikoo laittaa kiinni uuteen asuntoon. Hän on suunnitellut yksiön ostoa uudiskohteesta myyntihintaan 40 000 €. Asunnon voisi alkuun vuokrata ja sitten, kun palailee maailmalta ottaa sen ehkä omaan käyttöön. Näin olisi jokin tukikohta olemassa paluuta silmällä pitäen.

Loput 30 000 euroa Pate suunnittelee käyttävänsä niin, että 20 000 € varataan vuoden reissailua varten ja 10 000 hajautetaan rahastoihin ja osakkeisiin. Kuukaudessa Patella olisi näin käytössä n. 1670 € ja suhteellisen nopeasti realisoitavaa rahaa sijoituksissa, jos jokin hätä iskee.

Ehkä sijoitukset kehittyvät suotuiseen suuntaan ja Pate pystyy jatkamaan sijoitusvaroillaan vielä toisenkin vuoden matkaansa tai ainakin elämään halutessaan vähän leveämmin. Joustavuutta mieluummin kuin aivan veitsenterällä elämistä.

Bonussuunnitelma: Koska uudiskohteessa, josta Pate aikoo ostaa yksiön on 2 vuotta lyhennysvapaata, tarkoittaa se sitä, että 550 euron vuokrasta jää hänelle kulujen jälkeen 350 € kassavirtaa. Tuon summan hän päättää niin ikään sijoittaa valikoituihin rahastoihin kuukausittain.

Ompahan sitten jotain mistä maksella, kun varsinaiset yhtiölainan lyhennykset alkavat. Selusta tuntuu suhteellisen turvatulta, vaikka yllätyksiinkin on hyvä varautua.

Yhteenveto Paten rahoitusmallista

 • Kokonais- ja kk-budjetti: 20 000 € / 1670 €
 • Rahoitustarve: 20 000
 • Keinot: asunnon myynti
 • Asunto: myydään ja osa sijoitetaan uudiskohdeyksiöön
 • Työpaikka: yrittäminen tauolle
 • Aikataulu: 6 kk

irtioton-rahoitus

3. Puolet säästöjä, puolet työntekoa

Pontus ja Peppiina 28 & 29 v, ovat jo hetken aikaa haaveilleet irtiotosta maailmaa kierrellen. Nyt he ovat päättäneet tehdä haaveesta totta, kun aikakin tuntuu oikealta. Heidän tavoitteena on olla reissussa vuosi, ehkä useampikin, jos kaikki vain menee hyvin ja elämäntapa heitä miellyttää.

Suunnitelmana on pärjätä yhteensä 20 000 € vuosibudjetilla, jolloin kuukaudessa heidän yhteisbudjetikseen muodostuu 1670 €, sama kuin Patella, mutta nyt kahdelle hengelle jaettuna, eli 835 € hlö.

Paljon matkustelleena Pontus ja Peppiina tietävät, että summa riittää heille hyvin, kun tarkoitus on kierrellä etenkin edullisemman kustannustason maita Aasiassa ja Itä-Euroopassa. Asumiskulujen jakaminen on iso säästö yksin matkustavaan nähden.

Pariskunta on päättänyt toteuttaa matkan rahoituksen niin, että etukäteen säästetään puolet, eli 10 000 €, ja loput rahat tienataan tien päällä. 10 000 € kahdelle hengelle jakaen tarkoittaa, että heidän tulisi saada keskimäärin tienestejä 416 € / hlö / kk (netto). Tämä tuntuu heistä ihan realistiselta.

He päättävät reissaamisen kylkeen etsiä keikkaluonteisia hommia netin freelancetöitä välittäviltä alustoilta ja suunnittelevat tarjoavansa myös some -markkinointia ja sisällöntuotantopalveluja suomalaisille pienyrityksille. Näitä pohjustetaan alulle jo  hyvissä ajoin ennen matkaa. Laskutettaviin töihin he suunnittelevat käyttävänsä aluksi kevytyrittäjyyspalveluita.

Ajatuksena myös on, että osaksi aikaa voidaan hankkiutua vapaaehtoistöihin, niin että vastineeksi saisi majoituksen ja ruokailuja. Näin he voisivat vaihdantatalouden keinoin kattaa osan reissun kuluista ja saada samalla mielenkiintoisia kokemuksia. Tämä toisi myös lisää väljyyttä budjettiin.

Pontuksen ja Peppiinan tavoitteena on saada tuo 10 000 euroa säästetyksi seuraavan vuoden aikana. He päättävät myydä pois kaikkea ylimääräistä tavaraa, huonekaluja ja vaatetta. Näistä he arvioivat saavansa kokoon yht. 1000 €.

Loput 9000 € päätetään koota kuukausittaisista säästöistä, lomarahoista sekä lisä- ja ylitöistä, joita kumpikin on valmis paiskimaan mahdollisuuksien mukaan työpaikoillaan. Tavoitteeseen päästäkseen heidän kummankin pitää saada nettona säästöön keskimäärin 375 € / kk, seuraavan kahdentoista kuukauden ajan. Ei paha.

Työpaikoiltaan kumpikin suunnittelee irtisanoutuvansa. He eivät näe ongelmana saada töitä taas myöhemmin, kun aika on palata Suomeen. Ehkä he jatkavat yrittäjinä, sen näkee sitten tuonnempana.

Yhteenveto Pontuksen ja Peppiinan rahoitusmallista

 • Kokonais- ja kk-budjetti: 10 000 € / 835 € hlö
 • Rahoitustarve: 10 000 € etukäteen, 10 000 € matkavuoden aikana
 • Keinot: säästöt, ylityöt ja irtaimen myynti & työt reissun aikana
 • Oma asunto: vuokrasopimus irtisanotaan
 • Työpaikat: irtisanoudutaan
 • Aikataulu: 12 kk

Oma suunnitelma paperille

Haaveilut irtiotosta ja ulkomaille muutosta ovat helposti unelmointia ja jossittelua niin kauan, kunnes unelmaa aletaan viemään kohti konkreettista toteuttamista, pilkkomaan tavoitetta paperilla pienempiin osiin ja välietappeihin. Mitä kaikkea irtiotto omalla kohdalla vaatii ja ennen kaikkea, mitä se antaa, koska sieltä kumpuaa se motivaatio tekemiseen. Entä millä keinoilla ja ehdoilla se on taloudellisesti juuri itselle mahdollista? Viekö valmistelu vuoden, kaksi vai viisi?

Oli tähtäin sitten se pidempi tai lyhyempi, lähtö ei lähene, ennen kuin toimeen tartutaan ja se tapahtuu parhaiten niin, että suunnitelmaa aletaan hahmotella kunnolla paperille. Voit aloittaa sen tekemisen jo tänään. Muistivihko esiin ja suunnittelemaan!

Lue myös: Vapaamman elämän rahoituksesta tai Talouden sopeutuksesta ja lisäsäästöistä.

Lataa verkkokaupasta ilmaisopas, jonka ohjeiden avulla voit säästää 5000 euron matkakassan!

(Visited 3 047 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.