Onnistunut irtiotto maailmalle – vältä nämä sudenkuopat

Alituinen kiire, työ- ja muut suorituspaineet, kasvava kuormitus ja aivot sumeuttava infoähky. Siinäpä jo muutama syy herättämään ihmisessä vapauden kaipuuta ja tarvetta paeta vuorille tai aurinkorannoille rauhoittumaan.

Nämä tuntemukset ja tarpeet ovat ehkä tavoittaneet sinutkin. Usein pysähtymiseltä ja irtiotolta haetaan paitsi palauttavia vaikutuksia ja mielihyvää uudesta ympäristöstä, myös kasvualustaa jollekin uudelle, omaehtoisemmalle elämäntavalle, kenties uudenlaiselle työlle ja toimeentulolle.

Irtiotto uusien mahdollisuuksien alustana

Ympäristönvaihdos on omiaan antamaan etäisyyttä nykyiseen ja ruokkimaan uudenlaisia ideoita ja mahdollisuuksia rakentaa elämää jatkossa. Tällä ohikiitävällä elämänmatkalla on luonnollista haluta kokea muutakin vaihtelua kuin koti – työ, työ – koti – ympäristön vaihtelut.

Pohjimmiltaan kaipaamme varmaan kaikki vapauden tunnetta, joka toki voi merkitä eri ihmisille eri asioita. Tämän vapauden kokemiseksi ja oravanpyörien pysäyttämiseksi alamme janota muutosta, irtiottoa päästäksemme tauolle suorittamisesta ja kokeilemaan jotain toisenlaista elämää, jossain uusissa kiinnostavissa ympäristöissä. 

Ja tosiasiahan se on, että maailma ja työelämä on sellaisessa muutoksessa, että irtiottojakson mahdollistaminen on entistä helpompaa ja tavallisempaa. Suomestakin valuu kaiken aikaa väkeä etenkin Etelä-Eurooppaan ja Aasiaan oleskelemaan, tekemään etätöitä tai luomaan uusia alkuja.

Working Holiday -viisumilla lähdetään taas Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Jotkut lähtevät puhtaasti reissumielellä, toiset myös töitä tekemään, osa lähtee tutkimaan kokonaan uuden alun mahdollisuutta. Myös turistiviisumilla on mahdollista viettää pidempi pätkä Australiassa niinkuin itse tein.

Vapaajaksoilla on myös tapana johtaa usein pysyvämpiin elämäntyylin ja työnteon muutoksiin. Silmämme avautuvat uusille tilaisuuksille, mielemme uusille ajatuksille, sydän uusille tuttavuuksille ja verkostoille. Moni meistä alkaa  rakentaa elämäntapaa, jossa osan vuodesta voi elää ulkomailla. Myös työnteon roolia omassa elämässä halutaan päivittää.

Maailmanpyörä kutsuu oravanpyöräläisiä

Vältä nämä 7 sudenkuoppaa

Suunnittelitpa sitten väliaikaista tai kenties pysyvämpääkin irtiottoa nykyisestä elämäntyylistä, ympäristöstä tai työnteosta, on hyvä miettiä, millaisin odotuksin ja valmisteluin lähtee liikkeelle. Tietyt ajatus- ja toimintamallit tai väärät lähtökohdat saattavat tuottaa hankaluuksia ja pettymyksiä. Niistä on hyvä olla tietoinen.

1. Ympäristönvaihdoksen ajatellaan poistavan ongelmat

Yllättävän moni pettyy, kun uusi ympäristö ei tuokaan auvoisaa elämää automaattisesti mukanaan. Tällöin voi kysyä onko irtiottoon lähdetty oikeista syistä ja mitä irtiotolta ylipäätään haluaa. Itseään tai ongelmiaan kun ei luonnollisesti pääse pakoon missään, vaikka ajatukset saisikin hetkeksi toisaalle.

Ympäristön muutos voi antaa kuitenkin hyvät puitteet ja tilan oman elämän tutkiskeluun ja siten hyvinvointia lisääviin muutoksiin. Jossakin maassa tai paikassa tulee vain hirvittävän hyvä ja rentoutunut olo ja siitä kannattaa nauttia. Monesti myös etäisyyden päästä pystyy tarkastelemaan omaa elämää uudessa perspektiivissä.

irtiotto maailmalle
Etäisyys antaa perspektiiviä, jota irtiottaja usein hakee

Mutta ei ympäristölle tietenkään voi sälyttää vastuuta omasta onnellisuudesta. Se vastuu kuuluu ihmiselle itselleen. Kun tämän tiedostaa, voi otollisen ympäristön valjastaa tukemaan omia sisäisiä muutoksiaan ja uusia innostavia alkuja.

Useimmille ihmisille ympäristön muutos on mahdollisuus hienosäätää elämäänsä ja kokemuksiaan yhä antoisampaan suuntaan. Toteuttaa uusia puolia itsessään sekä löytää kiehtovia mahdollisuuksia elää ja kasvaa kohti parasta potentiaaliaan. 

Lue lisääMuutto Thaimaahan laittoi pisteen työuupumukselle

2. Vapauden etsintä viekin vapauden

Moni kaipaa vapautta “sääntö-Suomesta”, mutta vapaampi ja rennompi ympäristö voi kuitenkin pitää sisällään monia loukkuja. Houkutuksia ja miinoja on maailma väärällään, hankaluuksiin voi ajautua puolihuomaamattaankin.

Jos vapautta etsitään väärillä keinoilla, tulos voi olla paradoksaalisesti vapauden menettäminen. Vääränlaiseen vapauden huumaan ajautuessaan maailmalla moni on päätynyt menettämään rahansa, terveytensä ja riippumattomuutensa. Hetken rallattelut voivat joskus johtaa surullisiin loppuihin. Eikä siinä niin pitänyt käydä.

Kaikkialla on sääntönsä, ne vain saattavat olla erilaisia ja eri tavoin valvottuja kuin meillä. Suomi-sääntöjen sijaan saattaa tulla muunlaista byrokratiaa ja sääntöviidakkoa setvittäksi. Joissakin maissa se sääntöviidakko tarkoittaa lähinnä viidakon lakeja. Näihin kirjoitettuhin ja kirjoittamattomiin pykäliin kannattaa pyrkiä, jos mahdollista, etukäteen tutustumaan ja varautumaan. 

Lue lisää: Maailmalla itseään etsimässä vai kadottamassa?

irtiotto maailmalle
Paratiisissa on aina myös ”käärmeitä”, ihmisestä itsestä kiinni miten altis on näille käärmeen puremille

3. Irtiotto toteutetaan ilman koeaikaa

Pettymyksiä koituu etenkin niille, joilla on virheellisiä käsityksiä elämästä jossain muualla. Etenkin yhden lomamatkan perusteella pidempää oleskelua toteuttamaan lähteneet saattavat kokea pettymyksen.

Se, että arjen eläminen maailmalla on erilaista kuin lomailu yllättää hämmästyttävän monet.  Olosuhteet ja arki voivat koetella monesta syystä, ilmasto, kulttuuri ja maan tavat voivat lävähtää silmille shokkeina, jos niihin ei ole entuudestaan lomaa syvällisemmin tutustunut. 

Arki ei ole missään pelkkää auringonpaistetta

Toisaalta pettymyksetkin pitävät sisällään tarpeellista tietoa ja antavat suuntaa seuraaville ratkaisuille. “Parempi katsoa ja pettyä, kuin olla katsomatta ja katua”.

Uudenlainen arki maailmalla alkaa yleensä maistua siinä vaiheessa hyvälle, kun on itse siihen valmis ja suostuu luopumaan ajatuksesta, että kaiken pitäisi olla samanlaista kuin parin viikon lomamatkalla. Jossain vaiheessa arki jopa alkaa kiehtoa enemmän kuin lomamoodi.

Jos Suomen päässä luopuu “kaikesta” ottaakseen pelkästään mielikuvien varassa hypyn johonkin tuntemattomaan, on tietenkin riski suurempi siihen, että tulee katumapäälle. Näiltä pettymyksiltä ja katumuksilta voi välttyä helposti oleskelemalla halutussa kohteessa useampia kuukausia testimielessä, ennen kuin myydään Suomessa kaikki ja irtisanotaan pomo.

Lue lisää: Millaista on tehdä töitä kohteissa, missä muut nauttivat lomasta?

4. Harkitsematon irtisanoutuminen töistä

Vaikka oma työ olisi alkanut maistua kuinka puulle, monesti ainakin ensimmäinen pidempi irtiottojakso pyrkiä sopimaan niin, että on mahdollisuus palata takaisin. Virka-, vuorottelu- ja opintovapaat ainakin lähtökohtaisesti takaavat sen, että takaisin voi palata, jos niin haluaa. 

Joillekin esimerkiksi vuoden mittainen vapaa voi avata silmät niinkin, että paluu vanhaan työhön tuntuu helpottavalta. Toisaalta työmaalla on voinut puhaltaa muutoksen tuulet, eikä asiat olekaan palatessasi ennallaan, kaikkeen pitää varautua. Tässä pätee siis edellisen kohdan ”testaa ensin ja päätä sitten” -periaate. Ei ole kuitenkaan reilua roikottaa vuositolkulla omaa virkaa, jos ei ole aikomustakaan palata siihen enää.

Palkkatyössä oloon kotimaassa liittyy paljon etuja, joita kannattaa toki hyödyntää niin kauan kuin voi. Aloittelevan yrittäjän tai maailmalle osavuotisestikin lehahtavan muuttolinnun voi olla hankalaa saada esim. luottokorttia, asunto- tai sijoituslainarahaa ainakaan hetkeen yhtä helposti kuin se palkkatyössä käy. 

Tarvittavat laina- ja luottokorttihaut tms. kannattaa laittaa kuntoon irtioton suunnitteluvaiheessa. Jos päätyy irtisanoutumiseen palkkatyöstä, sekin kannattaa tehdä hyvin suunnitellusti, hötkyilemättä ja eri asioita huomioiden.

Impulsiivinen ja harkitsematon irtisanoutuminen taitaa tosin olla harvinaisempi piirre kuin se, että sinnitellään vahvan työmoraalin tunnoissa niin pitkään, että irtiotto järjestyy lopulta burn out -loman tai vastaavan pysäytyksen muodossa.

Lue lisää: Vuorotteluvapaa käynnisti pitkät matkat ja elämänmuutoksen 

irtiotto maailmalle

5. Taloudellista perustaa ei ole rakennettu kuntoon

Palkkatyöhön liittyvien talouskytkyjen lisäksi myös muu taloussuunnittelu, kuten budjetointi ja säästäminen ehkä sijoitukset kannattaa miettiä huolella etukäteen. Näiden varassa irtiotto joko onnistuu tai epäonnistuu.

Etenkin, jos mielessä on isompi muutos, kuten pysyvämpi muutto ulkomaille tai vakituisesta palkkatyöstä irtisanoutuminen kannattaa ennen muutosta miettiä hyvin talouspuoli kuntoon. Näin et joudu stressaamaan sitä, milloin pitää palata kotimaahan hankkimaan uutta aloituspääomaa, saati turvautumaan mihinkään kovin kyseenalaisiin keinoihin maailmalla pärjätäksesi. Itse olen suositellut vähintään vuoden kuluihin riittävää säästösummaa eli vapauskassaa etukäteen hankittavaksi.

Vaikka positiiviset odotukset ovat hyvä juttu, haasteita voi tulla vastaan, jos on ollut ylioptimistinen raha-asioiden järjestymisen suhteen. Virheoletus voi olla, että oma nettibisnes alkaa tuottamaan muutamassa kuukaudessa tai että työkeikkoja löytyy aina tarvittaessa. Kannattaa varautua siihen, että asiat ottavat enemmän aikaa kuin olet olettanut.

Sijoitukset tai jo omistusasuntokin mahdollisine lainoineen Suomessa antavat aina liikkuma- ja neuvotteluvaraa rahoitusasioihin, asunnonvuokrauspotentiaalia unohtamatta. Irtioton laadusta riippuen voi myös omaisuuden realisointi olla käypä ratkaisu ja ponnahduslauta “uuden elämän” aloittamiseen. Jokin back up -omaisuuslaji on hyvä olla olemassa.

Lue lisääIrtiottokassa kokoon säästämällä ja sijoittamalla

nettovarallisuuslaskuri matkaopas vapauteen

6. Oleskelu- ja työlupabyrokratiaan ei ole varauduttu

Työlupa- ja viisumiasiat kannattaa selvittää etukäteen, jos on aikomus viettää jossain EU:n ulkopuolisessa maassa pidempiä aikoja. Viisumivapaat oleskelut ovat suomalaisille yleensä 15 päivää – 6 kuukautta valtaosassa maailman maita. Jos haluaa oleskella pidempiä aikoja jossain tietyssä maassa, kannattaa tutustua systeemiin, millaisia viisumeja tarvitaan ja miten oleskelu maassa on järkevin toteuttaa.

Työluvat aiheuttavat usein päänvaivaa maailmalla

Ikäviä yllätyksiä voi tulla lähinnä byrokratian määrässä, ajan ja rahan kulumisessa, mitä paperirumbaan, viisumin uusimismatkoihin ja ulkopuoliseen apuun menee. Pahimmillaan nämä nakertavat irtiottokassaa enemmän kuin on osattu budjetoidakaan. Papereita täytellessä eteen saattaa tulla tilanne, että et sovi enää mihinkään ”viralliseen kategoriaan”.

Jos on tarkoitus tehdä irtiottojaksolla myös töitä kannattaa huomioida, että työnteko ja jopa nettiyrittäminen sekä oma luova työ on tehty varsin hankalaksi etenkin EU:n ulkopuolella. Käytännössä kuitenkin miljoonat ihmiset hoitelevat työ- ja toimeentuloasioitaan netin kautta reissatessaan ilman mitään virallisia työlupia.

irtiotto maailmalle
Läppärityökin on usein kiellettyä, joskin vähän valvottua

Käynnissä on niin iso globaali muutos työntekemisen tavoissa, että millään maalla ei ole juuri mahdollisuuksia tai edes intressejä käytännössä valvoa lähetitkö työhön liittyvän sähköpostin tai kirjoititko matkan aikana vaikkapa kirjaa tai päivitkö blogiasi, vaikka sinulla ei olisi ollut työlupaa. Jos saat tuloja yritystoiminnastasi kotimaassa, miten todistat, ettet ole tehnyt mitään niiden eteen ulkomailla ollessasi? Nii-in.

Lait kannattaa tietenkin selvittää hyvin etukäteen ja linjata sitten omat ratkaisut. Maasta riippuen myös raha avaa aina tiettyjä ovia ja sen puute sulkee.

Lue lisää: Turistista kulkuriksi – Näin reissaajan identiteetti muuttuu

7. Varmistelu viedään liian pitkälle

Viimeinen sudenkuoppa on se, että irtiottoa tai elämänmuutosta varmistellaan ja tuumaillaan niin pitkään, että elämästä tulee pelkkää irtioton odottelua ja varmistelun varmistelua.

Tämä ei tarkoita, että olisi väärin asettaa pitkän tähtäimen tavoitteita, ei suinkaan, kunhan huolehtii, että päämäärä on selkeästi määritelty ja matkantekokin on innostavaa, eikä pelkkää kärvistelyä tai elämän vaihtopenkillä istuskelua.

Jonkin aikarajan asettaminen on erittäin hyödyllistä, muuten varmistelijan mieli juuttuu vuodesta toiseen ajatukseen, että ainakin vielä tämä vuosi pitää jaksaa töissä, vielä seuraava 10 000 euroa pitää saada säästöön, ennen kuin uskaltaa irrottaa otteen sorvin varresta. Järkeily ja varmistelu voivat olla näin omien unelmien pahimpia vihollisia.

irtiotto maailmalle
Milloin on se oikea hetki hypätä uuteen?

Monella voi olla koossa lähes miljoonaomaisuus eivätkä he silti uskalla toteuttaa haluamaansa irtiottoa, koska kokevat yhä taloudellista tai muuta epävarmuutta. Näin jahkaillen eläkeikä tulee taatusti ennen maailmalle lähtöä. Tämä onkin ehkä se suurin sudenkuoppa, unelmaa irtiotosta, maailmalle lähdöstä siirretään niin pitkään, että se on lopulta liian myöhäistä.

Lue lisääIrtisanoutua, myydä kaikki ja lähteä maailmalle? Osa 1

Tunne itsesi ja motiivisi, äläkä anna pelon estää! 

Vaikka uudet ympäristöt ja mahdollisuudet maailmalla ovat upeita juttuja on tärkeimpien muutosten ja irtiottojen pitää siis tapahtua ihmisessä itsessään. Vasta näiden “sisätöiden” ja tutkiskelujen myötä voi rakentaa tyytyväistä elämää missäpäin maailmaa hyvänsä, ilman odotusta siitä, että jokin ulkopuolinen ympäristötekijä toisi vastauksen omiin haasteisiin tai tarpeisiin.

irtiotto maailmalle
Matkoilla itsetuntemus lisääntyy, mutta mikään ympäristö ei auta siihen jos ei tule itsensä kanssa toimeen

Utelias ja kiinnostunut asenne omaan itseä ja maailmaa kohtaan, itsetuntemus sekä oleskelukohteiden tai asuinmaiden tuntemus ovat hyviä lähtökohtia irtiottajalle.

Ei kaikkea kuitenkaan tarvitse tietää etukäteen, seikkailullekin pitää olla sijaa. Suuntaa voi lisäksi aina muuttaa ja kotimaahan pääsee kyllä takaisin, jos siltä alkaa tuntua. Ei mikään ratkaisu tällä saralla ole yleensä ikuinen.

Ja lopulta on hyvä oivaltaa sekin, että vaikka kuinka tiedostaa, mitä on tekemässä ja osaa vältellä niitä syvimpiä kuoppia, jotkut virheliikkeet kuitenkin voivat osua omalle matkalle. Onneksi se ei ole maailmanloppu ja näiden vikatikkien myötä on mahdollista taas oppia ja kasvaa, tietää yhä varmemmin kuka on, mitä elämältä haluaa, missä ja miten haluaa elää. Ja miten tuo kaikki kannattaa tehdä.

Jos tunnet epävarmuutta, tutkiskele sisäistä kompassiasi, sitä perimmäistä tunnetta, mihin se ohjaa? 

Ole siis kartalla siitä, mitä olet tekemässä ja miksi, mutta älä anna virheiden pelon estää toteuttamasta haluamaasi irtiottoa!

Lue lisää: Nujerra pelot ja epävarmuudet unelmiesi tieltä


Vapausjakso tai irtiotto maailmalle edellyttää siis huolellista suunnittelua ja ennakkovalmistautumista. Jos etsikkoaika maailmalla on sinun unelmasi, oikeilla ajatus- ja toimintamalleilla lisää huomattavasti unelmasi toteutumistodennäköisyyttä!

E-kirjat pakettina, toimistosta travalleriksi ja taloustietoisen reissaajan opas

 

(Visited 1 605 times, 3 visits today)

4 Comments

 1. Mick Burgess 18/01/2019 at 1:34 am

  Wonderful message for all dear lady…but so few will action it!!!
  Hope the world is treating you kindly
  Love from all you met in Aussie!!!!

  Reply
  1. Rosita Juurinen 20/01/2019 at 8:02 pm

   Hi Mick! Thanks so much for your comment, you are such a kind person! And great to see your finnish is getting stronger all the time 😀 Greetings from the snowy winter wonderland to the crew over there! 🙂

   Reply
 2. Anmarien 18/01/2019 at 11:17 pm

  Hyvä lista asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon. Juuri toiseen maahan 4 päivää sitten muuttaneena erityisesti kohta 5 talous kuntoon ja Suomessa tehdyt työtunnit ja kerätyt rahat on osoittautunut tärkeäksi. Tämä on antanut tärkeää pelivaraa tässä alussa ja myös mahdollisuuden tehdä valintoja esimerkiksi asumisen suhteen, jotka tuntuvat oikeilta.

  Reply
 3. Marttiina | Onioni.fi 20/01/2019 at 3:29 am

  Tosi hyviä ja tärkeitä vinkkejä! Tämä on varmasti hyödyllinen yhteenveto monelle. Monet kohdat itselle tuttuja viimeiseltä puolentoista vuoden ajalta, jolloin on sekä muutettu ulkomaille että lähdetty neljäksi kuukaudeksi reissuun. Talous on tärkeä olla kunnossa ja myös realismi sen suhteen, että arki se on arkea muuallakin. Vaikka tietty ikimuistoista ja palkitsevaa kokemusten kannalta. Työviisumissa voi myös kestää, meillä meni prosessissa kaiken kaikkiaan noin 2,5 kuukautta eli semmoiset on hyvä ottaa huomioon ettei odota mitään extempore-lähtöjä.

  Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.