Jakamistaloudesta matkabudjetin pelastaja?

Jakamistalous tai vertaistalous (sharing economy, peer-to-peer economy) on kasvava tämän päivän sosiaalis-taloudellinen ilmiö, jossa tavalliset ihmiset ja yhteisöt ovat alkaneet ottaa itselleen toimivaltaa takaisin kaupallisilta toimijoilta. Etenkin matkailijoille jakamis -ja vertaistalouden parhaat innovaatiot tarjoavat mainioita mahdollisuuksia uusiin kokemuksiin ja säästöihin.

Olkoon nyt esimerkkinä Airbnb, jonka avulla jokaisesta voi tulla majoituspalvelujen tuottaja, eikä tarvitse ensin hankkia omaa hotelliketjua.  Mitä kaikkea jakamistalous oikeastaan reissaajalle mahdollistaa? Siitä tässä artikkelissa hieman koontia.

Uniikkeja matkakokemuksia pikkurahalla

Etenkin budjettimatkaajaa ja reppureissaajaa jakamistalouden nousu riemastuttaa. Niukalla budjetilla reissaavalle jakamistalous tarjoaa mahdollisuuksia säästää huomattavia summia rahaa ja saada matkaltaan irti enemmän ns. autenttista paikalliskokemusta. Vaikka perinteinen matkustaja, joka on tottunut kaupallisten toimijoiden tuottamiin standardimallisiin matkapalveluihin saattaa ensin kavahtaa ajatusta käpertymisestä yöksi jonkun paikallisen kauhtuneelle sohvalle, voi kokemuksesta muodostua ikimuistoinen seikkailu ja juttu mitä kerrataan aina juurta jaksain matkan highlighteja muistellessa.

Jakamistalous ja vertaisten tuottamat palvelut takaavat, ettei matkakokemuksesi ole enää koskaan samanlainen kuin naapurin Ranen. Mitään standardeja ei välttämättä ole ja kaikki on mahdollista. Nyt ollaan elämysten ytimessä. Bring it on!

Vaihtoehtoiset matkapalvelut

Jakamistaloutta hyödyntävä matkaaja:

Palveluiden haasteita & huomioitavaa

 • osa palveluista mennyt selvästi kaupallisempaan suuntaan, joko sivuston ylläpitäjien toimesta tai sitten myös vertaiset/paikalliset ovat alkaneet tehdä enemmän bisnestä palveluistaan ja myyvät yritystensä palveluita näiden sivustojen kautta, osa palveluista on yllättävänkin hintavia
 • itse olen huomannut, että esim. Airbnb:ssä hinnat ovat paikkapaikoin sitä luokkaa, että halvempaa on majoittua jopa hotellissa tai majatalossa (toki Airbnb on itsekin bisnestä tekevä yritys), kannattaa siis huomioida, että vertaistalous voi mennä hinnoissa jopa samoihin matkailuyrityksen kanssa, mutta tuet ehkä mielummin sitä paikallista pientä toimijaa
 • moniin sivustoihin liittyy jonkinlainen rekisteröitymis- tai vuosimaksu (mikä on täysin ymmärrettävääkin), eri sivustoja ja palveluja kannattaa siis vertailla, mitä milläkin hinnalla saa, osa edustaa enemmän liiketoimintaa osa taas yhteisöllisempää ja vastavuoroisuuteen sekä vapaaehtoisuuteen perustuvaa otetta,
 • monet vertaispalvelut nousevat ensin tohinalla ja sitten parissa vuodessa hiipuvat, toiminnan aktiivisuus, homman toimivuus ja luotettavuus selviää usein vain testaamalla, kärryillä pysyminen eri palvelujen tilasta on hieman hankalaa
 • osa palveluista ja sivustoista on hyvin paikallisia, tiettyyn maahan tai maanosaan liittyviä, siten voi joutua kirjautumaan moniin eri palveluihin tai lataamaan lukuisia eri mobiilisovelluksia puhelimeen sen mukaan missä milloinkin kulkee
 • odotukset kannattaa pitää maltillisina ja huomioida, että tässä ollaan tekemisissä tavallisten paikallisten kanssa, kaikki ei mene aina niinkuin siellä strömsössä ja yllätyksiin on hyvä varautua, toisaalta sivustojen palautejärjestelmät toimivat hyvänä laadunvalvontana ja huonojen palvelujen tuottajat tippuvat äkkiä pelistä
 • itsekin pitää huomioida paikallinen kulttuuri ja tavat palveluita käyttäessään ja sopeuttaa omaa toimintaansa niihin, tietty määrä sosiaalisuutta tarvitaan etenkin, jos majoittuu toisten koteihin

Tienestejä omaa matkakassaa varten?

Niin ja onhan vertaistaloudessa sekin puoli, että ilmottautumalla näiden palveluiden tarjoajaksi pääsee vielä paremmin sisälle kuvioon ja voi myös tienata itse omia reissujaan varten. Airbnb.com on varmaan se suosituin tapa tehdä lisätuloja itselle, vuokraamalla joko koko kotiaan poissaollessaan, tai ylimääräisiä tilojaan muutoin. Näyttää myös siltä, että suomalaiset tarjoavat lisääntyvästi omia opaspalveluitaan kotipaikkakuntansa nähtävyyksien esittelyyn ulkomaisille matkailijoille.

Voisitko itse räätälöidä kotinurkillasi jonkin mielenkiintoisen retken, vaikka luontopolun nuotioeväineen?  Entäpä cityseikkailun, suomiheavy -illan tai mökkisauna & avantouintikokemuksen, ehkä tienaten siitä hieman itsellesikin? Samalla tutustuen uusiin ihmisiin ja osoittaen suomalaista vieraanvaraisuutta.

Joissakin vastavuoroisuuteen perustuvissa palveluissa, kuten sohvasurffauksessa on taas se lähtökohta, että pitää olla valmius pääsääntöisesti myös majoittaa itse. Tällöin raha ei liiku, vaan palveluita vaihdetaan.

Matkailualan yritykset eivät ole näistä uusista ilmiöistä kovin innoissaan ja verottajakin on hanakasti puuttumassa kaikkeen tämäntyyppiseen toimintaan.  Jotenkin itse ajattelen, että vertaistalous on tullut kyllä jäädäkseen, eikä sitä voida säännöksillä suitsia ainakaan kokonaan pois pelistä. Vaihtoehtojen lisääntyminen on rikkaus.

Matkailun mahdollisuudet, monipuolisuus ja yleinen mielenkiintoisuus ovat ehdottomasti lisääntyneet vertaispalveluiden ja jakamistalouden kasvun myötä. Kokemusrikkaat reissut ovat nyt kaikkien ulottuvilla, vaikka budjetti olisikin pieni.

Sitten vain omia seikkailuja rakentamaan. Yksi hyvä vertaispalveluita matkailijoille kokoava sivusto on www.sharetraveller.com

Kerro kommenttiosioon omia kokemuksiasi vertaispalveluiden hyödyntämisestä reissuillasi. Ja jaa tämä postaus jos koet, että siitä voisi olla jollekin muullekin hyötyä. Sharing is caring!

Poimi  nyt 30 €:n alennus ensimmäiseen Airbnb -majoitukseen tästä!

 Kurkkaa kommenteista kotimaisen toimijan näkökulma artikkeliin.


Nippu Kuntoon -taloustietoisen reissaan opas käsittelee jakamistalouden mahdollisuuksia vielä laajemmalla otteella niin tien päällä säästämiseksi kuin matkakassan tienaamisenkin näkökulmasta.

jakamistalous

Haluatko seuraavaksi lukea parhaat neuvot edukkaiden lentojen löytämiseen?

 

(Visited 453 times, 1 visits today)

1 Comment

 1. Tapani Koskela 01/09/2016 at 6:33 pm

  Hei Rosita

  Kiitos melkoisen kattavasta artikkelistasi! Esittämäsi ajatus että ”tuet ehkä mielummin sitä paikallista pientä toimijaa” oli oikein mieltälämmittävä.

  Tekstin kohderyhmää ei kerrottu mutta ymmärtäisin että tavoite oli puhutella ulkomaille matkustavia suomalaisia. Korjaathan jos käsitin väärin.

  Jos juttuun jäin jotain lisää kaipaamaan niin ensimmäiseksi mieleeni tuli seuraavaa:

  * Matkailu kotimaassa on yhä suositumpaa, joten olisiko hyvä mainita myös tätä palvelutarjontaa? Se muuten on mitä vahvimmin sitä ”paikallista pientä toimintaa” jota uskot ihmisten haluavan tukea monikansallisten yritysten sijaan, esim.
  – Helsingin Kotimajoitus (http://www.hbb.fi), alan pioneeri jo ennen kuin kukaan oli kuullut airbnb:stä ja vastaavista
  – Cosy Finland (http://cosyfinland.com/), kotivierailujen uranuurtaja maassamme

  * Suomalaiset hakevat kotimaisia palveluja usein myös silloin kun ulkomainen tuttu tahi sukulainen saapuu vieraaksi mutta oma koti ei mahdollista esim. majoittamista. Laadukas apu löytyy paikallisesti.

  * Edellä mainitut kaksi yritystä ovat tietysti myös tapa hankkia tuloja itse omaa reissuaan varten. Onko Airbnb, HBB, vai jokin muu suosituin, siitä en ole nähnyt vertailua, eikä sellaisen tekeminen ehkä ole edes mielekästä. Ko. yritysten palvelutasot ovat nimittäin varsin eri luokkaa. Tämä taas on ymmärrettävää koska monikansallinen pörssiyritys toteuttaa aina eri logiikkaa kuin paikallinen asiakaslähtöinen toimija.

  * Osut asian ytimeen kun mainitset että ”homman…luotettavuus selviää usein vain testaamalla”. Tässä suhteessa eurooppalaisen toimijan suosiminen on aina luotettavampaa EU:n kuluttajansuojasäännösten ansiosta (http://ra.fi/IYs9, http://ra.fi/ozC9). Ei-eurooppalaisen toimijan tapauksessa erimielisyyden ratkomiseen ainoa keino on mennä yrityksen kotipaikan oikeuteen joka voi olla Kaliforniassa (airbnb), New Yorkissa (roomorama), tai Etelä-Koreassa (homestayin). Asia sanotaan siellä pikkuprintissä jota yleensä et lue. On selvää että ko. yritys voi turvallisesti luottaa siihen että kukaan ei lähde kalliiseen oikeusprosessiin muutaman satasen menetyksen takia. Eurooppalaisia majoitusalan toimijoita ovat esim. jo mainittu HBB.fi sekä Wimdu.com ja Homestay.com.

  Kiitos mahdollisuudesta kommentoida.

  ystävällisin terveisin Tapani Koskela
  Helsingin Kotimajoitus Tmi – Helsinki Bed and Breakfast
  http://hbb.fi
  https://www.facebook.com/pages/Helsinki-Bed-and-Breakfast/260742125179

  Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.