Joko kartutat vapauskassaa? – Näillä askeleilla pääset alkuun

Et varmaan ylläty, kun kerron, mitkä kaksi tekijää jarruttavat useimpien vapaushaaveita. No, nehän ovat taloudelliset syyt ja uskalluksen puute. Taloussyyt, eli säästöjen puute tai huoli taloudellisesta pärjäämisestä, on näistä se tavallisempi. Taloussuunnittelua tosiaan tarvitaan elämänmuutoksen toteutukseen. Tässä artikkelissa käyn läpi keinoja, miten päästä vapauskassan kartuttamisessa vauhtiin.

Kaikenlainen muutostyö ja tavoitteiden saavuttaminen edellyttää ensinnäkin aktivoitumista kahdella saralla.

Ensimmäinen on oman mielen ja ajatusmallien työstäminen tavoitteen saavuttamista mahdollistavaan suuntaan. Toinen on käytännön suunnitelma, jota aletaan säännöllisen tekemisen keinoin toteuttamaan.

Ajatuksemme luovat sen perustan ja taustavireen, joka joko estää tai mahdollistaa tekemisiämme ja tavoitteiden saavuttamista. Aloitetaan siis siitä.

Mitä ajattelet taloudellisista mahdollisuuksistasi luoda vapaampaa elämää?

Jos nykyhetkellä tilin saldo on muutamia kymppejä, eikä varallisuutta ole kertynyt suuremmin muuallekaan on selvää, että mielemme uskottelee meille vapaamman elämän olevan enemmän tai vähemmän utopia. Tai parhaimmillaankin kaukainen haave, joka vaatii vähintään vuosikymmenten raadannan sorvin ääressä ja kylkeen liudan onnistuneita sijoitusratkaisuja.

Tällainen liian kaukaiseen tulevaisuuteen luotaava ja samalla omia mahdollisuuksia epäilevä ajattelu voi valitettavasti halvaannuttaa inspiraation tässä hetkessä ja torpedoida tekemisen heti alkumetreille.

Nykytilanne ja tämän hetken olosuhteet eivät onneksi ole vääjäämättä yhtä kuin tulevaisuutemme, ellemme nykytilaan siis tiukasti takerru ja kieltäydy uskomasta muun olevan mahdollista.

Onkin siis päätettävä uhmata nykytilaa, vallitsevia olosuhteitaan ja nykyistä tilinsaldoa, luottamalla omaan potentiaaliin saada aikaan muutosta. Ja tilannehan muuttuu vain muuttamalla ajatuksiaan ja tekemisiään.

Jo se, että päättää ottaa vastuun muutosten toteuttamisesta, on iso juttu. Se on kaiken alku. Omaa käsitystään vapaammasta elämästä kannattaa myös tutkiskella. Ei kannata ajatella vapauden lisäämistä omassa elämässään liian monimutkaisesti tai kaikki tai ei mitään -tyyppisesti, vaan asiana jota kohti voi ottaa koko ajan pieniä steppejä.

Tiedostaen, että kasvavasta vapauden ja riippumattomuuden kokemuksesta voi  nauttia jo matkaa tehdessään. Kun vapausvisio ei olekaan enää kaukainen utopia, vaan toteutettavissa oleva tavoite, tilanne näyttää aivan erilaiselta.

Keskity aluksi matalan kynnyksen etappeihin

On henkisesti aika eri juttu miettiä taloudellisen riippumattomuuden tilaa, joka häämöttää vasta jossain kahdenkymmenen vuoden päässä, kuin ehkä jo parin vuoden sisään toteutettavaa pienimuotoisempaa vapaajaksoa ja kaavailla siihen tarvittavaa säästösummaa.

Vaikka taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen pidemmällä tähtäimellä on hyvä tavoite, se ei tarkoita, etteikö vapautta voisi jollakin asteikolla lisätä ja saavuttaa paljon nopeamminkin. Miksi pitäisikään juosta ensin raivokkaasti oravanpyörässä vuosikausia ja höllätä täysin vasta sitten, kun on täysin varmaa, että hankittu varallisuus mahdollistaa laakereillaan lepäämisen? Välimallejakin on.

On todella paljon helpompi motivoitua toimimaan, kun mieltää, että on mahdollista päästä nauttimaan oman tekemisensä tuloksista jo paljon aiemmin kuin kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä. Vapauden voi ymmärtää omaehtoisena tekemisenä, jonka laatua ja määrää voi säädellä itse.

Iso vapausloikka jo sekin jos löytää mieleisen tavan tehdä työtä ja hankkia elantoa esimerkiksi 6 kk vuodesta, jos tämän turvin voi rahoittaa toisen puoli vuotta elinkustannuksistaan kenties yhdistäen siihen muita säästöjä ja sijoitustuottoja. Pienetkin passiiviset tulot ovat erinomainen apu tässä yhtälössä.

Oma ”välimallin”ratkaisuni

Aikanaan, kun harkitsin hyppäystä pois palkkatöistä ja säännöllisten tulojen piiristä, koin asian niin, etten voi jäädä odottelemaan, että säästötahtia kiristämällä ja sijoituksia tekemällä saavuttaisin turvallisen tasoisen varallisuuspotin vasta ehkä useiden vuosien kuluttua. Se ei ollut vaihtoehto. Vapaampi ja omaehtoisempi elämä, vaikka miten pienillä tuloilla pärjäillen houkutteli ja kutsui todella paljon lujemmin.

Päädyin siis itse tekemään tietyt taloudelliset peliliikkeet säästämisen ja sijoittamisen saroilla ja päätin, että opin tekemään tuloja itselleni ajan mittaan itselleni sopivalla tavalla. Turvallisuutta toi tietoisuus siitä, että osaan sopeuttaa kuukausikuluni pieneenkin budjettiin, eikä elämäniloni ole kiinni kuluttamisen määrästä.

Tästä taloussuunnittelun, -opiskelun ja tekojen aloittamisesta meni n. 3 vuotta siihen, kun koin olevani riittävän varautunut ja kypsä ottamaan askeleen ulos palkkatyöelämästä. Käytännössä olin saanut säästettyä jonkin verran rahastoihin ja hankkinut pari sijoitusasuntoa. Tämä riitti perustaksi ja hyväksi ensiaskeleeksi itselleni.

Ymmärrän, että jollekin voi olla tärkeää varmistua siitä, että säästetyt ja sijoitetut eurot takaavat esim. 3000 € passiiviset tulot kuukausittain. Mutta se ajallinen hinta tälle tavoitteelle pitää puntaroida myös. Voisiko 1-2 vuoden vapaampaan elämiseen riittävät säästöt ollakin se, mitä lähtee tavoittelemaan? Itse päädyin siis hyväksymään matalamman kynnyksen tavoitteen siihen liittyvine epävarmuuksineenkin. Näin pääsin aloittamaan itsenäisemmän elämäntavan, nauttimaan ja vapauksista siellä ja täällä, vaikka paljon työtä olikin ja onkin vielä edessä.

Mieti pystyisitkö sinä tuollaisen parin vapaan vuoden aikana kehittämään  itsellesi yrittäjänä uusia tulonlähteitä, jotka kannattelevat sitten siitä eteenpäin? Tai ehkä siinä ajassa löydät jonkin kausi- tai etätyöratkaisun, joka tarjoaisi sitä vapautta ja liikkumavaraa, jota etsit?

Selvitä tämä asia itsellesi, koska tässä on se matalan kynnyksen mahdollisuus aloittaa siirtymä vapaamman elämän suuntaan varsin nopeallakin aikataululla.

Jos mieli kaipaa vielä turvaa, mikäpä estää sinua antamasta itsellesi lupaa tarvittaessa palata takaisin palkkasorvin ääreen hankkimaan lisää säästöjä ja tekemään uusia suunnitelmia. Sekin on ihan hyvä vaihtoehto.

Tee huolellinen katsaus taloustilanteeseesi

Nyt kun mieli on alkanut nähdä mahdollisuuksia lyhyen aikavälin vapaustavoitteen saavuttamisessa, on aika siirtyä konkreettisemman tekemisen pariin.

Oman taloudellisen tilanteen kartoitus ja eri resurssien hahmottaminen on se seuraava askel.

Nettovarallisuuden laskeminen on yksi tärkeä kuvaaja. Pelkkä tilisaldon seurailu ei luonnollisestikaan ole riittävä mittari taloustilanteen arviointiin. Nettovarallisuuskartoituksessa hahmotat ja kirjaat selkeästi ylös varojesi ja velkojesi määrät ja katsot mitä jää viivan alle. Vaikka nämä suunnilleen tietäisikin, tarkempien lukujen silmäily voi olla varsin hyödyllistä.

Toinen on kuukausittainen oman talouden tuloslaskelma. Jo parin kuukauden tulojen ja kulujen seuranta antaa hyvin näkymän siihen missä mennään nyt ja mitä kannattaisi ja pystyisi tekemään kulujen vähentämisen ja/tai tulojen lisäämisen suhteen.

Tähtäin on tietenkin ylijäämä tai toisinpäin ajatellen se, että laitettaessa rahaa ensin säästöön ja sijoituksiin pystyy sopeuttamaan kuukauden kulut jäljelle jäävään summaan.

Nettovarallisuuden kehitystä kannattaa myös seurata, esimerkiksi pari kertaa vuodessa. Etenkin kun säästät vapauskassaasi varten. Haluathan nähdä, miten tilanne kehittyy ja millaisia tuloksia saat aikaan.

Lataa tästä resurssikartoitustyökirja, joka sisältää myös nettovarallisuus -laskurin.

Määrittele ensimmäisen portaan tavoitesumma vapauskassalle

Tee ensimmäinen määritelmä säästötavoitteestasi. Paljonko sinulla tulee olla säästöjä, jotta voit toteuttaa ensimmäisen vapausaskeleesi. Tämä ensimmäinen vapaus askel voi olla vaikkapa suhteellisen matalan kynnyksen 3 kuukauden sapattivapaa tai ”minieläke”. Tee laskelma paljonko tarvitset sen toteuttamiseen rahaa.

Oletetaan tässä esimerkinomaisesti, että tarvitsemasi summa on 5000 €, eli 1667 € käyttöbudjetti / kuukausi. Seuraavaksi mietit, paljonko pystyisit laittamaan nykyisellään kuukausittain säästöön, onko säästösumma jo optimoitu? Jos pystyt säästämään 300 € / kuussa tarkoittaa se, että vuoden ja viiden kuukauden kuluttua sinulla on koossa 5100 €, ehkäpä vähän tuottojakin päälle.

Eli silloin olisit taloudellisesti valmis aloittamaan 3 kuukauden sapattivapaasi! Ehkä vuokraisit tuolle ajalle asunnon jostain ulkomailta, reissailisit reppu selässä tai keskittyisit jossain miellyttävässä ympäristössä nauttimaan elämästä ja suunnittelemaan seuraavia vapausaskeleita. Tässä matalan kynnyksen etapissa on tärkeää se, että se opettaa samalla omalle alitajunnallesi, että pystyt näitä tekoja tekemään ja tavoitteita saavuttamaan.

Toki voit miettiä myös pidemmän aikavälin suuremman tavoitteen, usein vain on motivaation ylläpitämiseksi ja oman aikaansaamisen hedelmien nauttimiseksi hyvä startata jollain matalan kynnyksen tavoitteella. Sen saavutettua määritetään taas seuraava etappi. Isompi visio voi olla koko ajan siellä taustalla ohjaamassa tekemistä oikeaan suuntaan.

Tee päätös ja linjaa ensimmäiset toimenpiteet

Jos et ole vielä aloittanut tavoitteellista säästämistä vapaampia aikoja varten, on tärkeää tehdä se konkreettinen päätös, että nyt alat oikeasti kartuttamaan vapauskassaasi. Ja sitoutua toimimaan päätöksen mukaan.

Seuraavaksi linjaat milloin ja millä toimenpiteellä teet ensimmäisen rahansiirron, ja mitä teet asian suhteen sen jälkeen joka viikko tai kuukausi.

Pääasia on aloittaa. Tee se ensimmäinen tietoinen teko, vaikka heti. Esimerkiksi niin, että siirrät kuluttomaan / pienikuluiseen indeksirahastoon aloitussumman, esim. 50-200 €. Jos säästät jo rahastoihin tee siinä tapauksessa vaikka jokin muu toimenpide, säästö- tai sijoituspäätös. Jos tavoitteesi on suhteellisen lyhyeen aikaväliin sijoittuva (1-3 vuotta), muista hajautus ja jätä ehkä osa hieman normitiliä korkeamman koron tilille.

Esimerkissä, jossa kuukausittainen säästösumma on 300 €, voisi laittaa 100-200 € joko oman pankin säästötilille (avata vapauskassa -niminen säästötili) tai vaihtoehtoisesti jollekin muulle, hieman korkeamman koron 0,75-1 % tilille ja sitten 100-200 € valittuun indeksirahastoon / -rahastoihin.

Näin riskiä olisi hieman hajautettu, mutta mahdollisuus saada hieman korkoa säästöillesi kuitenkin säilyisi. Jos osakkeisiin sijoittaminen ja säästäminen tuntuu luontevalta, eikä lyhyen aikavälin riskit haittaa voi miettiä sitäkin vaihtoehtoa. Osinko-osakkeet voivat olla esimerkiksi yksi tapa kasvattaa säästöjä.

Säästäminen kannattaa laittaa pitkälti autopilotille, niin että joka kuukausi jokin summa siirtyy säästötilille tai rahastoon. Kun sitten seurailet säästöjesi kehittymistä on todennäköistä, että nälkä eli säästöhalut alkavat tästä nopeasti kasvaa.

Lue lisää: Lisää vapautta säästämällä ja sijoittamalla

Jos tuntuu, ettet kuukausitasolla saa irroitettua riittävästi rahaa säästöön, ota käyttöön budjetointi. Päätä kuukausibudjettisi eri kululajeille ja sitoudu siihen. Yksi kululajeista on säästäminen vapauskassaan. Aloita ensin budjetoinnin ja kulukorjaamisen kokeilukuukaudella ja säädä sitten budjettia tarpeen mukaan. Mitä tarkemmin talouttaan suunnittelee ja seuraa, siten helpommin ja todennäköisimmin pysyy tavoitteen mukaisessa ruodussa.

Talouslaskurit täällä!

Määrittele muut vapauskassan kartutuskeinot

Jokaisen tilanne on vähän eri sen suhteen, mistä sitä rahaa on helpoiten hankittavissa vapauskassaan laitettavaksi.

Selvitä siis itsellesi, onko sinun kohdalla mahdollista:

  • tehdä yli- tai lisätöitä
  • hankkia sivutoimeentulo, keikkatyö tai aloittaa yritystoimintaa
  • myydä olemassaolevaa omaisuutta, irtaimistoa tai tavaraa
  • vuokrata jotain, mitä omistat

Kirjaa kaikki ideat ylös ja päätä sitten 1-3 kohtaa, joista lähdet liikkeelle. Yhdistelemällä erilaisia tapoja säästää, tienata ja hyödyntää olemassaolevaa varallisuutta saat nopeutettua vapauskassan kokoamisprosessia.

Yhteenveto

  • tarkista ajatuksesi ja hio mindsettiä vapausmahdollisuuksia vahvistavaan suuntaan
  • vapaampi elämä on utopia, vain jos niin päättää uskoa ja ajatuksin sekä teoin vahvistaa tätä uskomusta
  • vapaamman elämän ei tarvitse tarkoittaa täydellistä taloudellista riippumattomuutta ja 3000 € passiivista kuukausituloa -> aloita matalamman kynnyksen tavoitteesta
  • määrittele oma vapaamman elämän ensietappi ja tee käytännön taloussuunnitelma siihen pääsemiseksi

Nyt sinulla on vapaamman elämän mahdollistava mielenmaisema sekä vapauskassan hankkimisen ensiaskeleet selvillä, kenties jo otettunakin.

Jatka suunnittelua, tekemistä ja jatkojalosta vapausstrategiaasi kokoajan eteenpäin!

nettovarallisuuslaskuri

(Visited 1 848 times, 2 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.