Kuvamatka vuoteen 2018 – Australia, Vietnam & Bali

Taakse jäänyttä vuotta 2018 sävytti kahtiajako, aika ennen ja jälkeen Suomeen paluun. Tammikuussa oli tiedossa, että Australia on pian taputeltu. Viisumit olivat umpeutumassa ja siitä alkaisi hidas siirtymä Vietnamin ja Balin kautta kohti Suomea. Noilta viideltä kuukaudelta ennen Suomeen paluuta runsaasti kuvia ja tunnelmia tässä postauksessa.

Sydney – viimeiset viikot Australiassa

Hurjaa miten kaukaiselta tuo vuoden takainen aika jotenkin jo tuntuu. Vuosi vaihtui Wollstonecraftissa, missä asustelimme joulukuun puolesta välistä tammikuun puoleen väliin.

Sydneyn ehkä tärkeimmät maamerkit: Oopperatalo ja Harbour Bridge

Elämäni upein ilotulitus tuli todistettua Wollstonecraftia lähellä sijainneen Greenwichin näköalapaikalta. Ihan itku tuli sitä katsellessa. Ensimmäistä kertaa ulkomailla olon vuosina väänsimme jonkinlaisia jouluruokia ja tuntuihan se jotenkin juhlavalta siinä lämpötilojen hipoessa 40 astetta nautiskella lanttulaatikkoa ja kuunnella Loirin Sydämeeni joulun teen.

Wollstonecraftin maisemia:

Minun lisäkseni lähinnä koirilla näkyi vastaavia joulutamineita
Viehättäviä vanhan ajan taloja
kuvia Australia Vietnam Bali
Maisemia kohti Sydneyn keskustaa

Aussie -henkinen camper van osui silmiin kävelylenkillä

Koira- ja talonvahtina Sydneyn Pymblessä

Koska asuminen Sydneyssä on julman hintaista, haeskelin mahdollisuutta säästää kuluissa talonvahtipestin kautta viimeisten viikkojen aikana.

Löysinkin parin viikon vahtipestin Pymblestä, paikallisen pastorin perheestä. Tehtävänä oli pitää huolta heidän kirkkoa vastapäätä sijainneesta talostaan ja ennen kaikkea 8 kk ikäisestä Pippa labradorista.

Pari viikkoa Pippan vahtina sujui kuin siivillä. Tähän vielä pentumaiseen koirapuiston kingiin saattoi vain rakastua.

Pippa osallistui ”toimistohommiin”, omalla rennolla tyylillään

Ikkunan takana kävi koputtelemassa tämä kakadu, aina silloin kun sen myslihammasta kolotti

Australia -päivän retki Blue Mountainsille

kuvia Australia Vietnam Bali
Blue Mountainsin maisemia
Jyrkät raiteet vievät laakson pohjalle
Sademetsää, Katoomban vanhan hiilikaivoksen kupeessa
Three Sisters ja Honeymoon bridge

Curl Curl -beach

Viimeiset 9 päivää asustimme Airbnb -asunnossa upean Curl Curl beachin kupeessa. Retkeilimme Sydneyn Northern Beacheillä, kuten Manlyssa ja Palm Beachille vievillä rannoilla ja kylissä.

Curl Curl -beachin pohjoispäästä lähtee kävelypolku kallioille ja mainioille näköalapaikoille
Airbnb Sydney
Hyvän hinta-laatusuhteen Airbnb -majoitus Sydneyssä
kuvia Australia Vietnam Bali
Palm Beachia Barrenjoeyn majakalle vievältä polulta kuvattuna
Manly

Vietnam – Ho Chi Minh City

Kun yhteensä lähes kaksivuotinen Australia -jakso oli paketoitu, lensimme Ho Chi Minh Cityn hulinaan. Kaupunki vaikutti liikennekaaoksesta huolimatta kuitenkin lähestyttävältä, viehättävältäkin pikkukujineen ja tavallisine elämänmenoineen.

Tavoitteena oli Vietnamissa olon aikana oli tutustua alueisiin, joissa en aiemmin ollut käynyt sekä elää talousfiksulla eli omalta kohdalla n. 500-600 €/kk budjetilla.

Katsastimme HCMC:ssä tietenkin ”pakolliset nähtävyydet” kuten Independence Palacen ja vaikuttavan War remnants museon. Iltaisin katselimme areenalta Vietnamin sodasta kertovaa dokumenttisarjaa. Cu Chin tunnelit jäivät vielä käymättä.

Asustelimme ja liikuimme pääosin hotellimme lähinurkilla District 1:llä varsin lähellä Bui Vienia eli vähän Khao San Roadin tyyppistä majatalo-, palvelu- ja viihdekatua/aluetta.

Independence palatsi
War remnants museon ulkonäyttelyä
kuvia Australia Vietnam Bali
Bui Vienin iltasykettä
… ja päivätohinaa, Bui Vienin ympäristössä on turistihinnat eli kaikki vähän kalliimpaa

Noin viikon oleskelun jälkeen lähdin itse käymään Suomessa visiitillä siskon tytön ristiäisissä. Jätin kuitenkin epähuomiossa pidemmän viisumin haun niin viimemetreille, että juuri alkamassa ollut vietnamilaisen uuden vuoden juhla Tet lisäsi säädön ja rahanmenon määrää parilla pykälällä. Siitä episodista ja nettiviisumeista voit lukea täältä. 

Vietnam – Da Nang

Päästyäni takaisin Vietnamiin oli edessä siirtymä Da Nangiin. Da Nangista olin kuullut hyviä, mutta toisaalta myös ei niin vakuuttuneita kommentteja. Sen monipuolisuus ja kohtuullinen hintataso kiinnosti sekä sen maine nousevana diginomadien kohteena. Yhtenä syynä valintaan oli naapurikaupunki Hoi An, jonne oli tarkoitus mennä osaksi aikaa oleskelemaan.

Da Nangin tunnelma oli paikka paikoin tyyliä ”Aasia kohtaa Itä-Euroopan”. Kaupunki on todella sekoitus monipuolisia raaka-aineita, on nähtävyyksiä, pitkää rantaa, loistohotelleja ja pieniä majataloja. Etenkin ranta-aluetta rakennetaan tällä hetkellä voimakkaasti Aasian turisteja silmälläpitäen. Tunnelma on hyvin eri, jos vertaa vaikkapa moniin Thaimaan rantakohteisiin.

Englannin kielen taito täällä on varsin rajallista, joten muutamia vietnamin kielen fraaseja kannattaa opetella, käsillä viittelöimisen kylkeen. Kaupungille lämpiäminen voi viedä hetken, mutta lopulta se alkoi tuntua jopa kotoisalta ja jämähdimmekin sinne yli viideksi viikoksi.

kuvia Australia Vietnam Bali
Da Nangin rantaa, taustalla Lady Buddha
Linh Ung Pagodalla kannattaa vierailla
kuvia Australia Vietnam Bali
Son Tran vuorille ja niemimaalle kannattaa ehdottomasti lähteä päiväretkelle
Da Nangin tyypillisin nuudelisoppa oli Mi Quang
Marble mountainsilla riittää tutkittavaa tuntikausiksi
Marble mountainsin luolatemppeliä
Näkymää merelle Marble mountainsilta
kuvia Australia Vietnam Bali
Yksi Da Nangin maamerkkejä on Dragon Bridge
La-su iltoina lohikäärme syöksee myös tulta
Hurom -kahvilassa mehulla joskus myös koneen kera
kuvia Australia Vietnam Bali
Tätä maisemaa katselimme yli 5 viikkoa Green House hotellin ikkunasta

Vietnam – Hoi An

Oltuemme viikon verran Da Nangissa siirryimme Hoi Anin puolelle noin puolen tunnin ajomatkan päähän. Buukkasimme aluksi parin viikon majoituksen pienestä Moon river -homestaysta.. Majapaikka ja sen isäntäpariskunta olivat todella miellyttäviä ja jatkoimmekin majoittumista muutamalla päivällä.

Arvelin itse viihtyväni Da Nangia paremmin Hoi Anin tyyppisessä vähän pienemmässä kylässä. Ja olin ihan oikeassa, pidin etenkin vehreästä Tra Quen alueesta, missä majapaikkamme sijaitsi. Siitä oli lyhyt matka An Bangin rannalle ja muutaman minuutin ajelu vanhaan kaupunkiin.

Hoi Anin majapaikan isäntäpari Tri ja Moon sekä koiransa Nee

Tra Quessa vesipuhvelit  ja lehmät löntystelivät vastaan ja paikalliset kalastivat viereisessä joessa. Turistit tulivat fillariporukoina ihmettelemään viljelypalstoja. Muutoin ei ollut kyllä tietoakaan suositun turistikylän vilinästä.

Tra Quen viljelypalstoja
Hoi An vanhaa kaupunkia
Hoi Anin viehättävää vanhaa kaupunkia

 

Kahviloita riittää valittavaksi Hoi Anissa, tässä kalliimman puoleinen Cocobox
An Bangin ranta-alue oli miellyttävämpi kuin kaupungin toinen ranta Cua Dai
Voit tukea Hoi Anissa kissojen turvakotia Jack Cat Cafeta poikkeamalla siellä virvokkeella ja samalla rapsutella näitä pieniä karvamöykkyjä
kuvia Australia Vietnam Bali
Hoi Anista kannattaa tehdä retki My Sonin muinaiselle temppeliraunio -alueelle

Lue tästä raha-asioista ja valuutanvaihdosta Vietnamissa

Bali

Viimeiseksi reissukuukaudeksi suuntasimme Balille. Suurimman osan Bali -ajasta vietimme ehkä yllättäin Sanurissa, joka oli nyt sijainniltaan näppärä valinta tällä kertaa. Täällä ehdin treffata myös vähän suomalaisia, kuten I Love Bali -matkatoimiston Tonia sekä Urbaani Viidakkoseikkailijatar -blogin Lauraa.

Genius Cafe rannalla Sanurissa
Pääsimme maistamaan viehättävää villa -majoitusta Sanurissa yhden yön verran

Sanurista teimme 4 päivän roadtripin Candidasan kautta Amediin ja Sidemanin kautta takaisin. Road tripistä ja sen kohteista voit lukea täällä.

Goa Lawah – Lepakko temppeli
White Sand / Virgin Beach hieman Candidasasta pohjoiseen
Road tripillä pysähdyimme pariksi yöksi suomalaisomisteiseen Santai -hotelliin Amedissa
kuvia Australia Vietnam Bali
Ujung Water Palace
Tirta Ganga Water Palace
kuvia Australia Vietnam Bali
Smoothie bowlit ovat tietenkin täällä must, muista tilata ilman sokeria!

”Nusa saaret” : Lembongan, Ceningan & Penida

Sanurista kulki myös veneet läheisille Nusa -saarille. Aloitimme reilun viikon mittaisen saarihyppyreissun Nusa Lembonganista. Ai miten saariympäristö tuntuikaan taas tauon jälkeen mukavalta, kirkasvetisia rantoja, hiekkateitä, paikallisia kyliä, bungaloweja (jotka muuten Balin puolella ovat aika vähissä).

Kurkumapitoiset jamu -shotit
kuvia Australia Vietnam Bali
Rantabungaloweja Mushroom Baylla

Ceninganilla kävimme vain päiväretkellä Lembonganilta käsin ja mukava päivä olikin. Pienelle matkalle mahtui nähtävää, upeaa maisemaa ja viihtyisiä ”beach clubeja”.

Ceninganille pääsi näpsäkästi keltaisen sillan yli ajamalla.

Yellow Bridge yhdistää Lembonganin ja Ceninganin
kuvia Australia Vietnam Bali
Sea Breeze ”rantaklubilta” löytyi tällainen karvakaveri
Sea Breezelta löytyi monenmoisia keinuja, riippumattoja ja muita rentoilupaikkoja
kuvia Australia Vietnam Bali
Blue Lagoon Ceninganilla oli huikaiseva näky

Nusa Penidalla poikkesimme katsomassa Tampereelta lähtöisin olevan Emmin, (yhdessä miehensä ja tiiminsä kanssa) pyörittämää Sanctum sukelluskeskusta. Lisäksi tietenkin kiersimme saaren upeimmat näköalapaikat ja rannat. Nusa Penida oli kyllä maisemiltaan vertaistaan vailla.

kuvia Australia Vietnam Bali
Sukelluskeskus Sanctum Nusa Penidalla
kuvia Australia Vietnam Bali
Upeaa näkymää Molenteng pointilta (Tree house -alue)
Kelinking
Atuh Beachilla

Balilla vietetty kuukausi tuntui taas tosi miellyttävältä ja kohteena kyllä kotoisammalta ja helpommalta kuin esimerkiksi juuri Vietnam. Vallitsevaksi tunteeksi jäi, että tänne on päästävä taas pian takaisin.

 

Suomi

Toukokuun viiimeisinä päivinä laskeuduimme Suomeen. Oli siis aika viivähtää muutama kuukausi Suomen kesässä, tavata perhettä ja ystäviä ja vetää remppareleet niskaan, mikä teki kesästä jos mahdollista vieläkin hikisemmän.

Alustava ajatus oli päästä loppusyksystä jatkamaan matkaa. Balilta lähteissä arvelimme, että palaamme sinne pian takaisin. Toisin kuitenkin kävi ja Suomen jaksosta muodostuikin nyt jonkin verran pidempi.

Suunnitellusta yhdestä remontista tulikin kaksi. Käänteitä on sittemmin ollut matkassa jos vaikka mitä. Yhden asunnon sain kuitenkin syksyllä myydyksi. Oman asunnon remontti sen sijaan jäi kesän jälkeen tauolle ja saa nyt hetken aikaa siellä ollakin.

Eikä ole ollut hullumpi vaihtoehto tämäkään, että on hetkeksi pysähtynyt sulattelemaan nyt päättynyttä ja muutamaa aiempaakin reissuvuotta. Reissuelämä on kaikesta ihanuudestaan huolimatta kuitenkin myös kuluttavaa.

Varusteet kohdillaan!
Talvista Tamperetta Sorsapuiston ja Tampere-Talon maisemissa

Kahdeksaan vuoteen tuli siis vietettyä ensimmäinen joulu Suomessa ja kahdentoista vuoden tauon jälkeen myös uusi vuosi.

Vuodet vaihtuivatkin pitkään jossain muualla kuin Suomessa…

Vuosi 2019 on siis käynnistynyt poikkeuksellisesti Tampereella. Ja kuinkas sitten tästä eteenpäin?  Jatkosuunnitelmista tulossa postausta hieman tuonnempana. Pysy matkassa!

(Visited 1 222 times, 1 visits today)

7 Comments

 1. Elina Marjaana Travel Blog 13/01/2019 at 3:42 pm

  Tervetuloa takaisin Suomeen – ainakin väliaikaisesti! 🙂 Mukavia paikkoja on mahtunut vuoden ensimmäisiin kuukausiin ja toivottavasti tulevat suunnitelmat vievät myös sellaisiin. Täällä pohditaan juuri vuoden ensimmäistä reissua. Milloin? Minne? Kaikki taitaa olla vielä aika auki. 🙂

  Reply
 2. Sari / matkalla lähelle tai kauas 13/01/2019 at 7:19 pm

  Onpa ollut melkoinen reissu vuosi! Ihan varmasti ikimuistoinen. Jotain samaa löysin Vietnamista mutta me ei muuten käyty Saigonin sotakohteissa ollenkaan!

  Reply
 3. Anni|Rajatapaukset 18/01/2019 at 4:31 pm

  Aikamoinen vuosi sulla takana. Vietnamin kuvat näytti hyvin tutuilta, seikkailin siellä itsekin vuosi sitten, vaikken ihan kaikkiin noihin paikkoihin ehtinytkään.
  Australia on mulla vasta edessä, upeita kuvia Sydneysta ja Blue Mountainsilta!

  Reply
 4. Sandra 19/01/2019 at 10:52 am

  Voi kun oli kiva nähdä taas kuvia ja lukea tunnelmia Australiasta. Blue mountain on hieno alue, jonne haluaisin päästä kovasti uudestaan. Huiman matkailuvuoden jälkeen onkin parasta päättää vuosi Suomen parhaassa kaupungissa Tampereella! 🙂

  Reply
 5. Merja / Merjan matkassa 19/01/2019 at 2:09 pm

  Hieno matkavuosi sinulla on ollut! Kaikki kohteet minulle uusia mutta Aussi matka suunnitelmissa ja sillä ne postaukset kiinnostaa.

  Reply
 6. Lotta-Maaria / delfiininselassa 20/01/2019 at 4:33 am

  Aikamoinen vuosi ja varmasti hämmentävä olo majailla kaken tuon jälkeen Tampereella ? onko jo päivää tiedossa, jolloin päöset taas reissuun? ?

  Reply
 7. Anna-Katri / Adalmina's Adventures 20/01/2019 at 9:27 am

  Tervetuloa Suomeen, kuinka kauan täällä sitten lopulta viihdyttekään. Teillä on kyllä ollut takana huikea vuosi kaikkine kohteineen, majapaikkoineen ja kohtaamisineen. Varsinkin tuo koiravahtina olo Australiassa jäi jostakin syystä nyt kummittelemaan mieleeni, kuinka huippua olisikaan viivähtää Ausseissa tuohon tyyliin kauemmin, koira sylissä läppärillä töitä tehden. 🙂

  Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.