Lippu ulos maasta? – 5 tapaa todistaa maastapoistuminen ilman paluulentoa

Pitkällä reissulla ei voi aina tietää etukäteen, miten matkasuunnitelmat etenevät. Spontaani omatoimimatkaaja haluaa yhä useammin pitää suunnitelman ja reitit avoinna, eikä lyödä lukkoon kovin aikaisin päivämääriä sen suhteen, milloin siirrytään seuraavaan maahan tai mille päivälle ja mistä otetaan paluulento Suomeen. Kuulostaako tutulta?

Samaan aikaan kuitenkin useimpien EU:n ulkopuolisten maiden maahantuloviranomaiset ovat alkaneet vaatia todistetta siitä, että olet poistumassa maan kamaralta säädetyn ajan sisällä. Tämä aiheuttaa jatkuvaa päänvaivaa reissaajille, jotka eivät lennä siivosti menopaluu -lipuin yhteen kohteeseen ja sieltä pois parin viikon päästä. Myös liikkuvalle diginomadille tai joustavalla suunnitelmalla reissaavalle maailmanympärimatkaajalle tämä poistumislippuvaatimus on toistuvasti eteen tuleva haaste.

Joitain vuosia sitten nämä poistumislippujen tarkastamiset olivat vielä satunnaisia, eikä jatkolipun hallussapito ollut esim. kaikkiin Kaakkois-Aasian maihin välttämättömyys. Muutaman päivän viisumin ylityksetkin hoidettiin rahalla, eikä asioista juuri stressattu.

Nykyisin alkaa olla toisin. Sääntöjä tulee lisää ja niitä valvotaan tiukemmin. Useimmat maat käytännössa vaativat jo todisteen maastapoistumisesta, joissakin vaatimusta valvotaan tiukemmin kuin toisissa.

Matka saattaa tyssätä jo kentällä lähteissä, jos poistumislippua ei löydy. Koneeseen toki pääsee sitten kun on ostanut lipun, jolla todistaa poistuminen. Tässä postauksessa käyn läpi keinoja, joilla voit todistaa poistuvasi maasta, matkabudjetin liikoja kärsimättä.

Miksi poistumislippu vaaditaan?

Paluu- tai jatkolennon edellyttäminen ei ole pelkkää kiusantekoa matkustajille, vaikka se kieltämättä ärsyttää ja aiheuttaa tarpeetonta vaivaa ja rahanmenoa. Käyttämättä jäävien lippujen vuoksi koneet lentävät vajaina, mikä ei tietenkään ole myöskään kovin ympäristöystävällistä.

Säännöille on toki hyvät syyt. Valtiot pyrkivät luonnollisesti ehkäisemään viisumittomalla oleskeluluvalla tai turistiviisumilla tapahtuvia maahantuloja, jotka sitten syystä tai toisesta johtavat siihen, että maahan myös  jäädään. Tällä tavoin pyritään torjumaan jo ennalta laitonta työntekoa, oleskelua tai muita lieveilmiöitä, kuten kerjäämistä ja rikollisuutta.

Tietyt maat ovat menneet jopa askelta pidemmälle ja määrittäneet vähimmäissummia, jonka verran matkustajalla on oltava rahaa maahan tullessaan tai tilillään matkaa edeltävinä kuukausina. Tämä siksi, että voidaan varmistua henkilön pystyvän kustantamaan oleskelunsa maassa. Thaimaa ja Australia nyt ainakin tulevat heti mieleen. Matkakassan tarkastukset ovat käytännössä satunnaisia, ellei varallisuuden todistaminen tiliotteineen kuulu viisuminhakuprosessiin.

Jos matkalaiselta sattuisi reissussa loppumaan rahat, tai ne vaikka varastettaisiin, viranomaiset haluavat olla varmoja, että paluu- tai jatkolippu maastapoistumiseen kuitenkin löytyy. Näin maa, jossa on matkailtu ei joudu vastuuseen reissaajan kuljettamisesta kotimaahansa tai muutoin käyttämään resurssejaan matkaajien haasteiden ratkomiseen. Yhtä kaikki, tavoite on välttää laitonta maahanmuuttoa ja valitettavasti lisääntynyttä ”begpacker” -ilmiötä.

Spontaania reissausta sääntöjen mukaan

Matkailupalstoilla tästä aiheesta käydään jatkuvasti keskustelua. Moni reissaaja kokee tosiaan hankalana sen, että pitäisi etukäteen päättää tarkka poistumispäivä ja kulkuväline, jolla matkustaa. Etenkin pitkillä omatoimireissuilla ja diginomadin elämäntavassa on tavallista, että suunnitelmat halutaan pitää suuntaa-antavina. Lukkoonlyödyt päivämäärät eivät innosta, kun reissataan fiilispohjalta.

Ei ole ihan kerta tai kaksi, kun olen itsekin joutunut miettimään, miten vastaan passintarkastajan tai jonkin lomakkeen kysymyksiin. Ollako aivan rehellinen ja kertoa, että suunnitelmani on täysin epämääräinen hahmoke, joka todennäköisesti muuttuu päivästä toiseen? Vai toistaa jotakin perusfraaseja sightseeingeistä ja hotellivarauksista? Antaa ymmärtää, että on jämptisti etenevä turistikierrossuunnitelma, vaikkei oikeasti olisikaan. Missä on kategoria meille, joiden suunnitelmat rakentuvat joustavasti ja fiilispohjalta matkan varrella?

Matkaajan näkökulmasta katsottuna on siis täysin ymmärrettävää, ettei mielellään maksa lentolippua, joka saattaa sitten jäädä käyttämättä, kun suunnitelma myöhemmin tarkentuu. Tarkan matkasuunnitelman puuttuminen ei kuitenkaan tarkoita, etteikö maassaoleskelulle asetettuja aikarajoja tai muita sääntöjä haluttaisi noudattaa. Luonnollisesti pelin hengen mukaan on toimittava ja sääntöjä noudatettava, mikä on pieni hinta lopulta matkustamisen ilosta.

Reissaajan toiveena vain on spontaanimmin päättää milloin (annetun aikarajan sisällä) ja mihin maahan matka jatkuu. Mennäänkö lautalla, junalla, bussilla vai lentäen. Maahanmuuttoviranomaisten ja itsenäisen matkaajan intressien välillä ilmenevä ristiriita on kuitenkin ratkaistavissa sangen vaivattomasti seuraavista keinoista valitsemalla. Huomaa, että osa keinoista on enemmän varman päälle kuin toiset ja käytännöt voivat aina hieman vaihdella tilanteesta ja henkilöistä riippuen.

1. Lentolippu, joka perutaan

Lentolippujen ehdot ovat kaiken aikaa tiukentuneet, vapaasti muutettavia tai peruttavia lentoja löytyy usein vain kalleimmista lippuluokista ja joitakin rajoittavia ehtoja niihinkin voi liittyä. Ilmaiseksi tai toimistokuluja vastaan peruutettava paremman luokan lento on kuitenkin yksi vaihtoehto. Ennen lipun varaamista kannattaa kuitenkin varmistaa lentoyhtiön peruutusehdot ja niiden tulkinta eri tilanteissa ja tehdä varaus suoraan lentoyhtiöltä, välikäsifirmoilla voi olla lisäksi jotain omia ehtojaan.

Monet lentolippuja välittävät firmat tarjoavat kaikenlaisia peruutusturvavakuutuksia, mutta näistä ei juuri liene iloa silloin, kun kyse ei ole siitä, etteikö lennolle oman tai lentoyhtiön esteen pääsisi, vaan siitä, ettei muusta syystä aio sitä käyttää.

Ilmaisen 24 h peruutusmahdollisuuden omaavia lippuja voi etsiskellä kuitenkin ainakin Expedian lentohausta. Ja nimenomaan Expedia.comista eli Expedian amerikkalaisversiosta voi etsiä rajatulla haulla ”free cancellation within 24 -hours” -lentoja.

Sama periaate pitäisi toimia myös muilla amerikkalaisilla lentovaraussivustoilla, kunhan lennon kohdalla lukee ”free cancellation 24h”. Lento varataan siis ennen kentälle lähtöä ja perutaan, kun on saapunut kohteeseen 24 tunnin sisällä varauksesta.

Itse mietin tämän vaihtoehdon testaamista, kun sähelsin Vietnamin viisumini ja Suomen viisittini kanssa, mutta koska peruutusehdot lennolla, jota olin varaamassa näyttivät jotenkin hankalasti tulkittavilta, jätin kokeilun tekemättä. Lento olisi maksanut n. 300 €, enkä lähtenyt siinä vaiheessa riskeeraamaan enempää. (Hommahan päättyi kuitenkin niin, että lopulta itselläni oli sekä kallis viisumi että 2 lippua ulos maasta…)

Jos saat hyvin tolkkua lennon peruutusehdoista, en näe syytä miksei tätä ”varaa ja peru” -konstia voisi suosia. Lähtökohtaisesti nämä liput eivät yleensä kuitenkaan ole lentojen edullisimmasta päästä.

(Tämän Expedia -vinkin bongasin suoraan Goats on the Road -bloggaajilta,  jotka olivat käyttäneet metodia onnistuneesti useita kertoja)

lentolippu ulos maasta
Lentolippu on yleensä se virallisin ja varmin todiste maasta poistumisesta

2. Vuokrattu lentolippu

Lentolippujen vuokraaminen on yleistyvä palvelu, joka on räätälöity juuri tähän reissaajien tarpeeseen, jos ei itse halua alkaa kikkailemaan varausten ja peruutusten kanssa. He tarjoavat siis tämän työn palveluna. Saat sähköpostiin validin lentolipun, joka on voimassa 24-48 tuntia ja perutaan sitten, kun olet jo (toivottavasti) saapunut kohdemaahasi. Vuokralipun kulut ovat 6-12 € luokkaa, joten suhteellisen pieni kulu käypäisestä matkadokumentista.

Tähän vaihtoehtoon voi liittyä pieniä haasteita ajoittaa lipun tilaus oikein, jos lentomatkasi on useamman vaihdon lento ja siihen sisältyy pitkiä vaihtoaikoja. Toisaalta, jos sinulla on lippu näyttää siinä vaiheessa kun tsekkaudut ensimmäiselle lennolle ja kaikki lentosi ovat samalla lipulla, on äärimmäisen epätodennäköistä, että kukaan alkaisi kyseenalaistaa lippusi voimassaoloa kohteeseen saavuttaessa.

Itse olen toistaiseksi vasta tutkiskellut näitä mahdollisuuksia ja palvelun tarjoajia, mutten vielä testannut käytännössä. Hyviä arvosteluja näyttää saaneen esim. Best Onward Flights -palvelu, toinen vaihtoehto on Onward Flights. (Flyonward.com -sivustoa sen sijaan kannattaa välttää, se on osoittautunut huijaukseksi)

Lentojen varaamisessa ja peruuttamisessahan sinänsä ei ole mitään väärää, vaikka tämä saattaakin tuntua hieman kepulikonstilta.

3. Halpa lento, joka jätetään käyttämättä

Kaakkois-Aasian reissaajille ainakin tuttu vaihtoehto. Ostetaan lentolippu, tyypillisesti Air Asialta, jonnekin mihin sen halvimmalla saa, ja sitten jätetään lippu vain käyttämättä. Vaikka lentoja on mahdollista saada 20-30 € hintaan, kannattaa käyttää kuitenkin vielä optio hakea takaisin verot ja lentokenttämaksut, ne voivat olla yli puolet lipun hinnasta.

Tämä mahdollisuus pitäisi siis käsittääkseni olla kaikilla lentoyhtiöillä. Itse olen hakenut takaisin verojen osuutta vain Air Asialta ja se on toiminut ihan kelvollisesti. Näitä refund -lomakkeita voi olla hieman vaikea löytää lentoyhtiöiden sivuilta, ilmeisesti toivovat, etteivät asiakkaat vaivaudu hakemaan niitä takaisin. Air Asian kohdalla refund -lomake löytyy täältä.

4. Juna- tai bussilippu

Tämä on usein se edullisin ratkaisu, hankkia juna- tai bussilippu oleskelumaan rajakaupungista naapurimaan puolella olevaan kaupunkiin. Itse harrastin jossain vaiheessa (vuosina 2011-2015)  useampiakin kertoja junalipun hankintaa Thaimaasta Malesian puolelle, 5-10 € lippu. Lipun sai ostettua netistä ja se kävi todisteena maastapoistumisesta. Nyt kun olen tänä vuonna etsinyt samaista mahdollisuutta ostaa junalippu näiden maiden välille netistä, sitä ei enää löydy. Sääntöjen tiukentuminen on saattanut vaikuttaa tähänkin.

Mikään varmin ratkaisu tämä ei ole, sillä viranomaiset eivät välttämättä hyväksy aina juna- tai bussilippua. Toiseksi ongelma voi olla saada ostetuksi maasta toiseen vieviä lippuja netin kautta etukäteen, hieman maista riippuen. Jos olet aikeissa jatkaa matkaasi kohdemaasi naapurimaahan maarajan yli, voit tietenkin pyrkiä ostamaan sellaisen lipun, jonka voit oikeastikin käyttää. Parastahan on, jos lippu ei mene hukkaan.

Jos suunnittelet tämän strategian käyttöä, selvitä hyvissä ajoin onko päivättyä juna-, bussi- tai lauttalippua ostettavissa etukäteen netistä kohdemaastasi johonkin sen naapurimaahan. Kaakkois-Aasian lippuvaihtoehtoja voi katsoa esim. 12go.asia -sivustolta. Esimerkiksi Malesiaan matkaavalle bussilippu Singaporeen on yksi vaihtoehto osoittaa maastapoistuminen alkaen n. 10 € hintaan. Ja varmista vielä konsulaatista, että lippu on matkan koittaessa pätevä todisteeksi.

5. Viisumi

Useiden maiden viranomaiset toivovat matkaajien hankkivan virallisen viisumin, ellei tarkoituksena ole sitten alle kuukauden kestävä oleskelu maassa, ilman suunnitelmaa pidentää tai jatkaa oleskelua jollain tapaa. Virallinen viisumi on monesti käytännössä vastaava todiste kuin lentolippu.

Liekö viisumiseulan läpäisy jo jonkinlainen osoitus matkaajan vastuullisuudesta ja riittävästä likviditeetistä?  Ainakin passinumerolla saatava tieto tulee viisumia hakeneiden osalta rekisteröityä järjestelmiin, ennen kuin henkilö saapuu maahan.

Varmasti pidetään epätodennäköisempänä, että viisumilla matkustavat henkilöt olisivat laittomia työntekijöitä tai laittomia maahanmuuttajia.  Toki osa etenkin e-viisumeista toimii pitkälti automaatiolla. Maasta riippuen viisumin hakijan tiedot voidaan tutkia kuitenkin tarkemminkin.

Joissain tapauksissa (kuten Thaimaa) lentolippu pitää olla liitteenä jo viisumia haettaessa. Mutta itse lennolle tsekkautuessa kuitenkin kysytään aina joko jatkolento tai viisumi. Ei yleensä molempia.

Viisumien hinnat riippuvat niiden kestosta ja myöntävästä maasta. Osa e-viisumeista on myös ilmaisia. Jos haluat viipyä jossain maassa esim. 3-6 kuukautta kerralla poistumatta maasta, on viisumi usein edullisin ja järkevin tapa toteuttaa oleskelu. Varsinaista viisumia on niin ikään helpompi jatkaa maasta poistumatta.

Vaikka oman kokemukseni ja monien muiden kokemuksen mukaan viisumin kanssa reissatessa ei kysytä paluu- tai jatkolippua, ei tietenkään voi olla täysin varmaa, etteikö näin jossain kohtaa tapahtuisi. Siksi ei kannata täysin tuudittautua sen varaan, etteikö jollain tiskillä, jossain vaiheessa kysyttäisi molempia. Vähintään pitää olla varautunut ostamaan lentolippu siinä tilanteessa.

lentolippu ulos maasta
Kun on hankkinut viisumin ei paluulippua tavallisesti kysytä, tähän käytäntöön ei kuitenkaan satavarmasti kannata luottaa.

Missä vaiheessa lippuja kysytään?

Käytännössä tilanne on se, että viisumi tai paluulento kysytään menolennon check in -tiskillä. Jos kumpaakaan ei ole, pitää lentolippu viimeistään tässä vaiheessa hankkia, jotta lennolle ylipäätään huolitaan mukaan.

Itselleni näin on tapahtunut kerran, viime vuonna lentäessäni Malesiaan, jonne mennessä ei aiemmin oltu lipun perään kyselty. Ostin tuolloin hätäpäiten ja vähän riskillä lennon Kuala Lumpurista Perthiin reilun viikon päähän, vaikken ollut varma saanko Australian viisumia vai en. Onneksi sain ja lento tuli käytettyä.

Yksi mahdollinen poikkeus ja porsaanreikä tähän käytäntöön on matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla ja tehdä online check in tai self  check in kentällä. Tällöin jatkolippuja ja viisumeita ei välttämättä kysellä missään vaiheessa. Tähänkään keinoon en lähtisi luottamaan 100 -prosenttisesti ja turhaa stressiähän tästäkin koituu.

Koska lentoyhtiöiden tekemiin tarkastuksiin luotetaan, ei poistumislippua usein kysytä enää toistamiseen maahan saavuttaessa. Jotta asia ei olisi yksinkertainen, on tästäkin poikkeuksia. Omalla kohdallani viimeisen kolmen vuoden aikana jatkolippua on kysytty Vietnamiin saapuessani kerran sekä kerran Phuketin kentällä Thaimaahan mennessäni. Näillä kerroilla minulla ei siis ollut mitään viisumia.

Muuten on saatettu maahan saavuttua passintarkastuksen yhteydessä kyllä kysyä matkasuunnitelmaa sekä sitä, milloin on poistumassa, mutta mitään lippuja ei ole pyydetty näyttämään. Käytännöt vaihtelevat ja saattavat olla maa- ja virkailijakohtaisia, joten jonkun oma kokemus ei ole tietenkään mikään lopullinen totuus.

lentolippu ulos maasta
Poistumislippu ja /tai viisumi kysytään lennolle ilmottauduttaessa check in -tiskillä, joskus tämänkin voi välttää tekemällä online check inin ja matkustamalla vain käsimatkatavaroiden kanssa

Varmista viimeisimmät ohjeet ja käytännöt ennen matkaa

Vaikka eri foorumit pullistelevat toimintaohjeita, näkemyksiä ja kokemuksia maastapoistumistodisteiden hoitamisesta (kuten tämä postauskin), kannattaa aina itse tsekata viimeisin ohjeistus asiasta esim. konsulaatista tai viisumipalveluja tarjoavista toimistoista. Muutoksia sääntöihin voi tulla jopa vuosittain. Tämän jälkeen puntaroi ja valitsee omaan tilanteeseensa parhaimmin sopivan tavan todistaa poistuvansa maasta.

Itse pidän varmimpina tapoina joko peruutettavaa lentolippua, (joko itse varaten tai lipun vuokrauspalvelun kautta) tai halpayhtiön lentoa, joka jätetään käyttämättä hakien lennon jälkeen veroluontoiset maksut takaisin.

Millaisia kokemuksia itselläsi on maastapoistumisen todistamisesta? Ärsytys vai asia, mikä nyt vain pitää hoitaa?

Jos pidit artikkelia hyödyllisenä jaa se ystävillesi tai sosiaalisessa mediassa, kiitos!

(Visited 4 467 times, 1 visits today)

20 Comments

 1. Johanna / Fin Nomads 15/03/2018 at 1:08 am

  Ihan loistava kooste aiheesta! Tämä kun aiheuttaa reissaajille jatkuvasti päänvaivaa itseni mukaanlukien 🙂 Meiltä poistumislippuja on kyselty lähes joka kerta, muistaakseni ainakin Vietnamiin ja Thaimaahan lentäessä. Matkan suunnittelu pitkälle etukäteen on kyllä välillä aikamoinen haaste kun sattuu olemaan tällainen reissarityyppi, joka ei jaksa suunnitella mitään viikkoa pidemmälle…

  Reply
  1. Rosita Juurinen 21/03/2018 at 6:37 pm

   Hei ja kiitos Johanna 🙂 Juu sama, mistäs sen nyt etukäteen voi tietää, että mihin, milloin ja miten poistuu 😀 Tosiaan joka kerta pitää aina miettiä, että miten tällä kertaa homman hoidan, vai saisiko ostettua sellaisen lipun joka menisi ihan käyttöön asti 😛 Onneksi nyt jokunen vaihtoehto tähänkin dilemmaan löytyy!

   Reply
 2. Sandra / Terveiset päiväntasaajalta 19/03/2018 at 2:58 pm

  Tuo lentojen vuokraaminen kuullostaa tosi oudolta 😀 Ei ikinä olisi tullut mieleen 😀
  Tämä ongelma on tosiaan monella edessä kun reissaa päämäärättömästi Aasiassa ja itsellä ollut aina johonkin jo valmiina lennot. Kertaakaan ei ole tullut jätettyä käyttämättä, eli oon osannut suunnitella matkat ok 😀
  Kaikista tiukimmat seulat lipuista on varmaan ollut Suomesta lennettäessä Thaimaahan ja Singaporeen. Muualla on vähemmän ketään ikinä kiinnostanut 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 21/03/2018 at 6:34 pm

   Heippa Sandra ja kiitos kommentista 🙂 Tosiaan aika uus juttu vielä tuo vuokraus, mutta varmasti yleistyvä palvelu, kun ihmiset haluavat ulkoistaa tämmösiä säätöjä ja päästä hieman helpommalla. Itelle osunut viime vuosina enenevästi tätä poistumislipun tsekkausta tai vaihtoehtoisesti viisumin tarkistusta. Ilman jompaa kumpaa ei ole ollut enää Aasian lennolle asiaa.. 😛

   Reply
  2. Heikki 14/12/2019 at 11:06 am

   Hyvä postaus?
   Mitenkö meidän käy? Lentoliput Sri Lankasta 27.1-Thaimaahan jossa tarkoitus olla kolme viikkoa, josta junalla Malesiaan viikoksi, jonka jälkeen lentoliput hommattu Kuala Lumpurista 26.2 Australiaan.
   Riittääkö todisteeksi lentolippu Malesiasta Australiaan vai penäävätkö lippua Thaimaasta pois? Mielestäni tässä on selvä todiste siitä että olemme poistuneet Thaimaasta ennen kuukauden täyttymistä.

   Reply
   1. Rosita Juurinen 15/12/2019 at 4:00 am

    Moikka Heikki! Ja kiitos kysymyksestäsi. Omalla maalaisjärjellä tuon teidän tilanteen tulkitsisi just noin, että ette ole jäämässä Thaimaahan, mutta lentokenttävirkailijat eivät välttämättä tulkitse samoin. Eli parasta olisi jos pystyisitte ennakkoon hommaamaan sen juna- tai bussilipun Malesiaan. Tai edullisimman lennon minkä löydätte. Jos jätätte lennon käyttämättä, ainakin Air Asialla sai verojen osuuden takaisin. Jos ei siis tunnu hyvältä kokeilla noita lipun vuokrauspalveluita. En ole tosiaan nyt viime aikoina selvittänyt saako noita juna- tai bussilippuja etukäteen hommattua Thaimaasta ulos, kun jossain vaiheessa niitä junalippuja ei enää saanut. Esim. tältä sivulta voi yrittää katsoa: https://12go.asia/en tai sitten ne Air Asian lennot. Mutta riippuu siis paljolti siitä mistä maasta lähdette Thaimaahan ja kuinka tarkkaan siellä näitä säännöksiä noudatetaan. Vähintäänkin on hyvä varautua siihen että lippu pitää viimeistään kentällä ehtiä ostamaan. Hyvää reissua! 🙂

    Reply
    1. Heikki 15/12/2019 at 10:11 pm

     Kiitos vastauksesta?
     Täytyykin ottaa tosissaan selvää näistä juna/linjurilipuista.
     Jos ei muuta voi niin Air Asia on ainakin varma.
     … Kuulemiin??.

     Reply
 3. Janni / Lentopelko 20/03/2018 at 8:35 pm

  Tää oli kyllä hyödyllinen postaus, näitä neuvoja tarvitaan täällä Kaakkois-Aasiassa kierrellessä. 🙂 Onneksi on halpoja lippuja tarjolla, käyttämättä jättäminen on niin helppo vaihtoehto.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 21/03/2018 at 6:24 pm

   Hei Janni, kiitos kommentista 🙂 Jees, parin kolmenkympin menettäminen ei vielä vie perikatoon, mutta toki senkin menetyksen pyrkii mielellään minimoimaan.

   Reply
 4. Terhi 22/03/2018 at 2:32 am

  Onneksi nuo Air.Asian lennot ovat sen verran edullisia, että budjetti saattaa kestää käyttämättömänkin lipun. Parempi olisi tietysti suunnitella matkat huolella

  Reply
  1. Rosita Juurinen 24/03/2018 at 11:22 am

   Hei Terhi kiitos kommentista 🙂 Itelle joku 30-40 € käyttämättömästä lipusta alkaa olla jonkunmoinen raja. Hankaluus suunnittelussa voi olla just se että aina ei halua suunnitella asioita kovin tarkkaan, vaan jättää spontaaneille peliliikkeille tilaa. Mutta silloin on just hyväksyttävä spontaaniuden hinta ja valittava se omaan tilanteeseen paras tekniikka toimia lippujen ja todisteiden kanssa 🙂

   Reply
 5. Heidi/Himomatkaajan Turinoita 24/03/2018 at 8:40 pm

  Kiitos näistä vinkeistä!
  Vielä ei ole ollut tarevtta kyseisille neuvoille, mutta ainahan se maa polttaa reissaajan jalkojen alla joten ei sitä koskaan tiedä milloin vinkeille tulee ihan oikeasti käyttöä.

  Reply
 6. Sandra 25/03/2018 at 3:46 am

  Itselleni asia ei ole aiheuttanut päänvaivaa, sillä Ausseissa esim ei ole koskaan kysytty paluulennon perään ja muuten olen matkustellutkin vain perusturistimielessä. Todella hyvä kooste aihetta miettivälle, ja tuo lentolippujen vuokraus oli aivan uusi asia. Myös juna- tai bussilipun ostaminen ei ole käynyt edes mielessä. Tutut ovat ainoastaan ostelleet lippuja, jotka ovat jättäneet käyttämättä.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 25/03/2018 at 12:54 pm

   Hei Sandra ja kiitos 🙂 Tosiaan tavallisinta on varmaan just noin, että ostaa lipun jonka ehkä voisi käyttää tai sitten jos tietää, ettei käytä niin sitten vaan sen halvimman, mistä hakee verot takaisin. Riippuu niin reissuagendasta ja tyylistä milloin nämä kikat ovat tarpeen 🙂

   Reply
 7. Annukka // Ikkunalla 25/03/2018 at 11:56 am

  MInullekin tuo lentolippujen vuokraaminen on ihan uusi juttu, en ole aikaisemmin tiennyt sellaisesta. Viimeisten vuosien aikana olen matkustanut vain lyhyitä matkoja, joten maastapoistumisen todistaminen on ollut helppoa, mutta haaveissa on taas pidempi irtiotto, jolloin aihe tulisi taas ajankohtaiseksi.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 25/03/2018 at 12:52 pm

   Hei Annukka! 🙂 Joo tosiaan ainakin muutamia lippuvuokraamoja löytyy ja tosiaan pitää varmasti itsekin testata palvelu jossain kohtaa, niin voi sitten kertoa miten homma toimi 🙂

   Reply
 8. Kohteena maailma / Rami 26/03/2018 at 4:44 am

  Tämäpä muuten erinomainen postaus kaikille niille, jotka harkitsevat pidempiä reissuja ilman tarkkoja etukäteissuunnitelmia! Ehkäpä itselläkin voi tulla eteen tilanne tulevaisuudessa, että tarvitsee tämä postaus kaivaa uudelleen esiin. Tässä oli muutamia juttuja, joita en osannut ajatellaankaan.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 27/03/2018 at 3:14 pm

   Hei Rami, kiitos kommentistasi 🙂 Jos tosiaan pidempää ja epämääräisemmin 😛 suunniteltua reissua pukkaa, niin kaivele silloin ihmeessä tämä juttu esiin, toki pitää päivittää tätä varmaan aina välillä itsekin, koska nämä säännökset, tulkinnat ja käytänteet, kun tuppaavat muuttua suhteellisen rivakkaa tahtia. Mutta pysyypä elämä mielenkiintoisena 😀

   Reply
 9. Timppa 17/01/2021 at 6:00 pm

  EI toimi tämä konsti ainakaan Thaimaan lennoilla. Se poistumislipun kysyminen siirtyy vain Boarding tiskille. Viimeeksi Norwegian lennolla Boarding henkilö kuulutti kolme henkilöä tiskille itseni mukaan lukien lippujen tarkastukseen.

  ”Yksi mahdollinen poikkeus ja porsaanreikä tähän käytäntöön on matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla ja tehdä online check in tai self check in kentällä. Tällöin jatkolippuja ja viisumeita ei välttämättä kysellä missään vaiheessa. Tähänkään keinoon en lähtisi luottamaan 100 -prosenttisesti ja turhaa stressiähän tästäkin koituu.”

  Reply
  1. Rosita Juurinen 18/01/2021 at 9:10 am

   Hei Timppa!

   Juuri näin, en itsekään tähän lähtisi luottamaan. Joillain tutuilla tämä on toiminut, mutta tarkastukset ovat toisaalta myös tiukentuneet viime vuosina niin mieluiten käyttää mahdollisimman vedenpitäviä konsteja.

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.