Onko sinustakin alkanut tuntua, että viikon parin pyrähdykset maailmalle eivät enää riitä? Kenties kunnon wanderlust -kärpänen on puraissut sen verran ärhäkkäästi, että pohdit jo merkittävän osan hereilläoloaikaasi, miten voisit järjestää elämääsi lisää aikaa ja / tai rahaa matkustamiselle?
Näin käy monelle, kun ensin pääsee pidempien reissujen makuun. Sellaisten reissujen, joilla ei edetä tiukalla lomansuoritusaikataululla, vaan välillä kunnolla pysähdytään ja nautitaan, eletään toisenlaista arkea poissa kotoa.
Olen tainnut aiemminkin puhua siitä, kuinka jossain vaiheessa ajattelin, etten välittäisi olla matkalla kuin ehkä kuukauden, max. kaksi kerrallaan. Ja mitä vielä! Kun sitten huomasin, että kolmekin kuukautta soljuu reissussa käsistä ihan tuosta vaan, alkoi takaraivossa kyteä pohdinta, miten voisin järjestää elämäni niin, että voin olla pitkiäkin aikoja matkoilla, ilman kiireen tuntua ja stressiä paluupäivästä.
Sillä sitähän minä halusin, elää, kokea ja nähdä muutakin kuin kotinurkkia, vaikkei niissäkään mitään vikaa ollut.
Ennen työpaikastani luopumista aloin miettiä, kuinka voisin hankkia netin kautta toimeentuloa, jotta selviäisin jatkossa ilman palkkatyötä. Tällöin aloin tutustua enemmän bloggaamisen, digimarkkinoinnin ja digipohjaisen freelance -työn mahdollisuuksiin.
Pyörittelin kaikenlaisia ideoita päässäni, lähinnä matkailuun ja matkailupalvelujen suositteluun, välittämiseen tai tuottamiseen liittyen. Ideat eivät tuolloin edenneet kuitenkaan aihepiirisuunnitelmia ja mind mappeja pidemmälle. Jätin asian hautumaan ja kirjoittelin aina toisinaan blogipostauksia ja kohde-esittelyjä Minne Thaimaassa -sivustolle, mistä matkabloggailuni sitten tavallaan alkoikin.
Uuden elämäntyylin mahdollistaminen
Miten matkustamisen ympärille nivoutuvaa elämäntyyliä sitten lähteä rakentamaan? Tiesin itsekin, että mahdollisuuksia on, mutta mihin niistä tarttua, mihin itsellä olisi parhaat eväät ja miten voisi rakentaa toimeentulomallia, itselleen luontevien ja tärkeiden aiheiden parissa?
Yhden kortin varaan ei kannattaisi tuskin mitään rakentaa, joten pohdin seuraavia vaihtoehtoja ja niiden yhdistelemistä:
- kerätä rahaa säästöön (esim. suitsimalla kulutusta ja myymällä pois kaiken tarpeettoman) mahdollisimman paljon, jotta sitä voisi jyvittää pienissä erissä kuukausittaiseen elämiseen
- ryhtyä sijoittamaan niin, että saisi kassavirtaa, osinkotuloja tai kasvattaisi nettovarallisuuttaan, jota voisi sitten realisoida muutamien vuosien päästä tai tarpeen tullen
- rakentaa useampia pieniä toimeentulon lähteitä, joista kertyisi kuitenkin ajan mittaan kasvavaa tulovirtaa
- kehitellä omia tieto/koulutus/valmennustuotteita
- toteuttaa nettisivut ja blogi (tai useampia) itselle läheisistä aiheista, alustaksi tulojen hankkimiselle tai yhteistyökumppanuuksille
- kehittää joku hyvä liikeidea verkkokauppaan, kuitenkin niin, ettei itse olisi sidoksissa kaiken aikaa tuotteiden pakkaamisiin ja postituksiin
- elää mahdollisimman yksinkertaista ja taloustietoista elämää
Pohdin varmasti monenlaisia muitakin ideoita, mutta nämä yllämainitut olivat lopulta niitä, joita olen alkanut toteuttaa, tai jotka ovat edelleen suunnitelmissa mukana. Osa on vasta opiskelun ja testaamisen alla, osaa näistä olen jo saanut vietyä käytäntöön.
Omalla kohdalleni tämä ihan uuden kuvion rakentaminen ja edes orastavalle alulleen saattaminen on vienyt aikaa. Aikaa kannattaakin siis varata riittävästi, jos alkaa alusta rakentaa ihan uutta elämäntyyliä. Etenkin jos lähdetään liikkeelle työuupumuksen kynnykseltä, kuten itse tein.
Itselleni ei ollut mahdollista, että olisin yhdistänyt palkkatyössä käymisen vaeltelevaan elämäntyyliin (sen enempää kuin mitä jo tein), mutta monelle koko- tai osa-aikainen työ voi olla myös mahdollistamassa matkustelua. Onko työ sen luonteinen, että se joustaa esimerkiksi etätyön tekemiseen ?
Joidenkin työnantajien kanssa voi sopia myös pidemmistä palkattomista vapaista, jotka käyttää sitten reissaamiseen. Sapatit, minieläkkeet, virka- tai vuorotteluvapaat ovat hyviä mahdollisuuksia testailla reissuelämää, jos ei tohdi vielä isommin hypätä. Matkajaksot voi rahoittaa joko esim. etukäteissäästöillä tai sitten pyrkiä tienaamaan tien päältä. Irtisanoutuminen ei ole tosiaan ainoa ratkaisu, vaikka itse siihen päädyinkin.
Bloggaaminen tulonlähteenä reissaajalle?
Kun muistelen ajassa taaksepäin muutamia vuosia, jotenkin jo tuolloin tiesin, että bloggaaminen on asia, jota haluan alkaa tehdä (sitten jossain vaiheessa, kun olisin valmis). Ennen irtisanoutumistani katsoin youtube:sta kasapäin erilaisia bloggaamis -tutoriaaleja ja blogin rakentamista opettavia videoita ja kursseja. Tavallaan yksinkertaista, mutta kuitenkin ah niin monimutkaista ja haastavaa, etenkin jos haluaa erottua satojen tuhansien bloggaajien joukosta ja löytää sen oman yleisönsä.
Ja entä sitten, jos blogin kautta haluaa alkaa hankkia tuloja? Huhhuh, haastavuus kasvaa edelleen. Jos joku vielä sanoo, että bloggaamalla saa helppoa rahaa, niin rohkenen olla kyllä eri mieltä. Helppoa rahaa etsivien kannattaa jatkaa etsimistä (jostain toisaalta).
Heti tämän sanottuani pitää kuitenkin todeta, että blogin avulla on silti ihan mahdollista tehdä tuloja, ja että siihen on olemassa menestyksekkäitä kaavoja ja toimintamalleja. Työtä on kuitenkin tehtävä, ja asioiden on loksahdettava kohdalleen, jotta blogi alkaa tuottaa jossain vaiheessa tuloja bloggaajalle. Ja selvyyden vuoksi sanottakoon, että blogi on tosiaan vain alusta, joka siis mahdollistaa tulojen hankinnan, tavalla tai toisella.
Aloitin tämän oman blogini vajaa vuosi sitten. En nähnyt itseäni tuolloin ”perinteisenä” matkabloggaajana, enkä ole siten (vielä) etsinyt aktiivisesti yhteistyötä alan yritysten kanssa. Tiedän toki, että kourallinen suomalaisia matkabloggaajia elättää itsensä matkabloggamisen ympäriltä saatavien tulojen ja yhteistyödiilien avulla ja samalla mahdollistaa reissaavan elämäntavan. Joten se on yksi mahdollinen linja, jota tulee itsekin pitää jatkossa paremmin agendalla.
Oma bloggaamiseni on toistaiseksi ollut enemmänkin matkaamista läpi elämänmuutoksen, joka on yhdistynyt toki konkreettiseenkin maailmalla matkusteluun. Omista vaiheistani ja oman elämänmuutoksen rakentamisesta saatuja oppeja ja kokemuksia olen sitten halunnut jakaa lukijoidenkin avuksi ja inspiraatioksi. Blogini on siten eräänlainen elämäntaidon ja matkablogin symbioosi.
Olin tosiaan aika keltanokka, kun viime syksynä tätä blogia aloittelin, vaikka toki jotain pohjaa ja ymmärrystä aiheesta omasinkin. Tositarkoituksella olin kuitenkin liikkeellä, tavoitteena mahdollisimman ammattimainen bloggaus. Tarkoitukseni oli myös alkaa rakentaa yhtä tulopuroa blogin ympärille, mitä siis olen tehnytkin, pienin askelin edeten.
Kuluneen vuoden aikana olen oppinut valtavasti bloggaamisesta ja digiyrittäjyyden mahdollisuuksista ja rajoitteista. Nyt kun ehtisi vielä viedä kaiken hankitun opin käytäntöön, niin on kyllä mielenkiintoista seurata millaisia muutoksia omissa tuloksissa tapahtuu.
”Tee se itse ja yksin” -naisena olen saanut usein huomata, että itse tehden moni asia menee kantapään kautta. Ns. learning curve pitkittyy, ennen kuin saa vietyä hommia oikeille raiteille ja sille tasolle mille toivoo. Yksi ratkaisevan hyvä tapa nopeuttaa omaa oppimista ja tulosten paranemista onkin hankkia koulutusta ja ohjaavaa valmennusta oman tekemisen tueksi. Samalla oppii tekemään itse asioita oikein, ilman että ulkoistaa niiden tekemistä jollekin firmalle.
Tiedän, että esim. bloggaamisessa ja sisällöntuotannossa on potentiaalia, joka kannattaa kyllä valjastaa käyttöönsä, jos reissuelämäntavasta haaveilee. Vaikkei se mikään helppo tie olisikaan. Erilaisia sisällöntuottamisen malleja kannattaa yhdistellä aiemmin mainitsemiini tai joihinkin muihin strategioihin. Sinun yhdistelmäsi voi olla hyvinkin erilainen kuin minun.
P.s. Liity nyt mukaan Vapauspostin tilaajiin -et missaa yhtään postausta, taloustietoisen matkailun vinkkiä tai mahdollisuutta oppia lisää vapaammasta elämäntyylistä. Saat myös pääsyn resurssipankin aineistoihin.
Mä niin tykkään tästä sun blogista ja oon jo ihan fani <3 Omassa päässä muhii miljoona ajatusta siitä, mitäs sitten kun käynnissä oleva pitkä matka loppuu ja kotiin pitää palata ja täältä olen saanut paljon kipinää erilaisille ajatuksille ja suunnitelmille. Kiitos siis tuhannesti Rosita – oot auttanut ehkä enemmän kuin arvaatkaan! 🙂
Hei Anna, ihana kuulla että oot saanu inspistä ja ideoita! Vitsit se on niin hieno tunne kun visiot vaan myllertää päässä ja mahassa lehahtelee perhosia kun tuntuu, että saa vaan koko ajan niin huippuja ideoita! (vaikka kaikkia ei mitenkään pääse / ehdi ikinä testaamaan, mut se tunne..) Sit vaan alkaa niistä perkaamaan ja tutkimaan mitä polkua ensinnä lähteä etenemään, u-uu! Nautihan noista hykerryttävistä tunteista ja pistä myös kaikki hyvät ajatukset ylös ennen kuin ne unohtuu. Tuntuu kivalta sun puolestas 🙂 Pysytään kuulolla!
Inspiroiva postaus :)Niinhän se menee, että asiat yleensä oppii kantapään kautta, mutta niin sitä vain pääsee eteenpäin tekemällä.
Kiitos Jenna! Kyllä, kaikki oppiminen ja kehittyminen paremmaksi vaatii tekemistä, myös niiden virheiden ja hutien. Ilolla vaan aina etiäpäin!
Päätitpä kirjoituksesi hyvään cliffhangeriin. Odotan jo innolla ensi viikon blogimerkintää. 🙂
Hehe, tänks, ensi viikkoon siis 😀