Miten piti matkabudjettini Balilla ja Kuala Lumpurissa?

Huhtikuun lopulla kerroin 25 € / päivä ”kengännauhabudjetistani”, jolla oli tarkoitus pärjäillä Balilla ja Kuala Lumpurissa vietetyt viikot. Tässä postauksessa kerron, miten tuon budjetin kanssa kävi!

Päiväbudjettini oli siis koostettu näin:

 • 14 € majoitus
 • 7 € ruoka & juoma
 • 2 € liikkuminen
 • 2 € ostokset
 • Yht 25 €

Budjetissa pysyminen Balin viikoilla

Balin Ubudissa vietin tällä budjetilla 2 vkoa ja 6 yötä. Bali -jakson budjetiksi siis muodostui (20 päivää x 25 €) yhteensä 500 €.

Isoimman osan budjetista lohkaisivat tietenkin majoitukset. Ehdin tuon n. 3 viikon aikana majoittua lopulta 4:ssa eri homestay:ssa. Yökohtaiset hinnat vaihtelivat välillä 12,5 € -21 €. Kalleimmassa majoituksessa vietin vain 4 yötä, jotta budjettini ei olisi sen vuoksi levinnyt. Näin majoituksista kertyi kuluja yhteensä 299 € ja keskimääräiseksi yöpymishinnaksi muodostui 14,95 €.

matkabudjetti Bali ja Kuala Lumpur
Kolme neljästä majapaikastani sijaitsi Sri Wedari -kadun varrella Ubudissa
Kallein majoitukseni Prapen bungalows homestay 18 €

Seuraavaksi suurin menoerä oli sitten ruoka- ja juomakulut. Majoituksiin kuuluneiden aamupalojen lisäksi kävin kerran päivässä syömässä jonkin ruoka-annoksen, tyypillisimmin 2-4 euron kasvis/tofu/tempeh -curryn ja riisin.

matkabudjetti Bali ja Kuala Lumpur
Normieväs Balilla, tofucurrya
matkabudjetti Bali ja Kuala Lumpur
Pullo kombuchaa ja Prapenin isäntäväen tarjoama papaija, hyvät taukoeväät!

Muutaman kerran herkuttelin raakaruoka / terveystietoisissa -ravintoloissa, joista Ubudissa ei ole puutetta. Muuten sitten ostin lähinnä vesiä, hedelmiä, pähkinöitä tai muita snacksejä huoneelle. Useimpina päivänä nautin lisäksi avokadoshaken tai tuorepuristetun mehun.

Pari kertaa innostuin tarjoamaan itselleni vallan kakkukahvit, joihin tosin kului yleensä vähintään sama raha, mitä ”oikeaan ruokaan”. Keskimääräinen ruoka- ja juomakulutukseni asettui aika lähelle budjetoimaani eli n. 6,5 € / päivä.

Pienin päiväkulutukseni tällä jaksolla oli 16 € ja suurin 44,5 €. Moinen budjetin koettelu pääsi tapahtumaan, kun päätin, että voin kuin voinkin hankkia itselleni uudet joogahousut sekä kasvoseerumin.

Myöhemmin hankin vielä uuden joogatopin 12 € ja tein pienet tuliaisostokset 11,5 €. Viimeisenä iltana hemmottelin itseäni hieronnalla: 7 euroa. Tällaisista ostoksista kertyi sitten lopulta suurempi summa kuin olin ajatellut, yhteensä 53,5 €, budjetin oltua 40 €. Mutta ei siis kuitenkaan paha heitto.

Liikkumiskuluihin olin budjetoinut 2 € /päivä eli yht 40€. Suurin liikkumiseen liittyvä kustannus oli pakollinen taksi lentokentälle, johon meni 21 € ja lisäksi maksoin yhden kuljetuksen majapaikkojeni välillä 3,5 € eli  näin onnistuin alittamaan tuon budjetin.

Yhteenvetona Bali -jakson budjetti ja toteutuma näytti siis tältä:

20 päivän budjetti / toteutuma

 • Majoitus                           280 € /  299 €
 • Ruoka & juoma               140 € /   130 €
 • Liikkuminen                      40 € /  24,5 €
 • Ostokset                              40 € /  53,5 €
 • Yhteensä:                      500 € / 507 € -> 7 € ylitys

Budjetti tuntui itselleni varsin sopivalta jaksolle, jonka vietin pääosin huoneellani töitä tehden. Ensikertalaisen, joka haluaa nähdä saarta myös maksullisten aktiviteettien myötä kannattaa toki varata rahaa vähän enemmän.

Majoituksista kirjoitan vielä toisen artikkelin, mutta tavoitteeni oli tälle jaksolle siis löytää mahdollisimman hyvän hinta-laatusuhteen huone, joka olisi riittävän rauhallisessa ympäristössä, tarjoaisi kelpo wifin, aamupalan ja ilmastoinnin. Ja tällainen kombinaatio oli mahdollista löytää n. 14 € / yö hintaan.

Bukit Bintangia

China Townia

Kuala Lumpur

Samalla budjetilla oli tarkoitus pärjätä myös Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa seuraava 2,5 viikon pätkä eli yhteensä 18 yötä.

Hieman olin alunperin uumoillut, että saattaa olla vaikeampi päästä tuohon 25 € tavoitteeseen, sillä majoitukset, jotka olin varannut olivat hieman hintavampia ja toisessa ei ollut myöskään aamupalaa. Muutoin tiesin, että muista kuluista selviää selviää kyllä KL:ssä sangen edullisesti.

Balin vehreyden jälkeen Kuala Lumpurin suurkaupunki maisemat olivat varsin toisenlaiset. Olin varannut toisen majapaikan V´la Gardenin aivan Bukit Bintangilta, joka edustaa KL:n ostoskeskus-, hotelli-, ravintola- ja yöelämäkeskittymää.

Toinen majapaikkani oli Signature International* Pudurayalla lähempänä China Townia, mutta sekin edelleen suhteellisen lyhyen matkan päässä myös Bukit Bintangilta.

Signature hotellissa on tullut yövyttyä pariinkin otteeseen
matkabudjetti Bali ja Kuala Lumpur
Bukit Bintangin ytimessä
matkabudjetti Bali ja Kuala Lumpur
Pudurayan hotellialuetta ja vilkasta liikenneympyrää

Majoitukseni kustansivat Kuala Lumpurissa 14 € x 7 yötä ja 16 € x 11 yötä. Yhteensä 274 € ja keskimääräinen yöpymishinta 15,2 € / yö. Eli ei lopulta paljoakaan kalliimpi kuin Balilla. Kuala Lumpurissa majoitusten hinnat tuntuvat muutoinkin heittelevän enemmän kuin Balilla, jossa hinnat näyttävät olevan kiinteämpää sorttia.

Kuala Lumpurin majapaikkojen hintaan vaikuttavat ainakin matkan ajankohta, varausajankohta, majoittumisen viikonpäivä, varaussivusto jne. Huomasin myös, että kun aikalailla vuotta aiemmin olin saanut jonkun majapaikan hintaan 14 € niin, nyt sen hinta saattoi 24 €.

Ruokailubudjetissa pääsin hieman budjetoidun alle. Söin yleensä kerran päivässä jonkin lämpimän ruuan hintahaarukkaan 2-4 €. Tämän lisäksi ostin hedelmiä, mehuja, vettä ja kahvia ja maitoa huoneelle.

Ensimmäisen viikon majoitukseen kuului aamupala ja niillä tuhdeilla rotileipäsillä pärjäsikin pitkälle iltapäivään. Toisessa majapaikassa, hankin sitten hedelmiä ja kahvia huoneelle. Niillä sain päivän käyntiin ja kävin vasta iltapäivästä ulkona aterioimassa. Herkuttelun virkaa toimittivat mäkkärin suklaasundaet.

Kuala Lumpurissa on helppoa löytää kelpoisaa katu- / foodcourt -ruokaa 1-2 € / annos ja kun laittaa toiset 1-2 € hedelmiin, niin niillähän jo pärjääkin päivän. Tai jos ei pärjää, niin sitten toinen kierros katuruokalaan.

matkabudjetti Bali ja Kuala Lumpur
Tällaisesta katuruokalasta annos kasvisruokaa ja vesipullo 1,5 €

Samanmoista terveysruokaskeneä Kuala Lumpurista ei löydy, kuin mitä Ubudissa on ja itse kuittasinkin sen puolen juuri hedelmillä ja mehuilla. Erinäisiä ”mehustamoita” kaupungista sentään löytyy. Aasiassa kannattaa kuitenkin tarkastaa tilauksen yhteydessä tuleeko tilattu porkkana-sellerimehu blenderista vai mehustimesta. Erohan on melkoinen…

matkabudjetti Bali ja Kuala Lumpur
La Juicerian mehuja

Ostosrintamalla jouduin vähän venyttämään budjettia. Sain ensimmäisen majapaikan ilmastoinnista flunssaa ja jouduin hankkimaan kurkkukivun lieventäjiä ja jotakin luontaisdroppeja, että pysyin työvireessä.

Lisäksi hyödynsin mahdollisuuden hankkia pienelektroniikkaa, kun siinä Low Yat Plazan kulmilla majailin. Olin ollut jo pidempään suht akuutissa lisätallennustilan tarpeessa, joten ostin ulkoisen kiintolevyn ja muuta tarpeellista pikkusälää yht. 68 €:lla.

Nämä ostokset kannatti muutoinkin tehdä mieluummin KL:ssä kuin Suomessa. Lentokentältä tarttui mukaan vielä pienet tuliaiset, joten koko ostosbudjettini venähti lopulta 89 €.

matkabudjetti Bali ja Kuala Lumpur
Oikeasti tarpeellisia ostoksia

Liikkumiskuluni sen sijaan pysyivät hyvin aisoissa, lentokenttäkuljetukset tekivät yhteensä mennen tullen 8,5 € ja majapaikan vaihtoon tarvitsemani taksikyyti oli n. 2 €. Muu liikkuminen taittuikin jalkaisin. Tällä kertaa ei ollut tarvetta sen suurempiin kiertelyihin.

Yhteenveto budjetista ja toteutumasta Kuala Lumpurissa

18 päivän budjetti / toteutuma

 • Majoitus                           252 € /  274 €
 • Ruoka & juoma               126 € /  122 €
 • Liikkuminen                      36 € /  10,5  €
 • Ostokset                              36 € /  89 €
 • Yhteensä:                      450 € / 495,5 € -> 45,5 € ylitys

Summasummarum: Matkabudjetti Bali ja Kuala Lumpur

Bali-Kuala Lumpur reissupätkä kesti siis yhteensä 38 päivää ja jakson kokonaisbudjetti oli 950 €.  Hiukan mentiin yli, kun loppusummaksi muodostui 1002,5 €. Jos kuitenkin vielä poisluetaan nuo työhön liittyvät tarvikehankinnat, niin siinä valossahan budjetissa pysyttiin varsin hyvin!

(Laskelmassa ei ole mukana lentoja, että jos ne haluaa ynnätä niin lento Perthistä Balille maksoi n. 300 €, Bali-KL 70 € ja KL-Hki n. 370 €, ei ihan halvimmasta päästä siis nämä..)

Omaan matkustustyyliini ja elämäntilanteeseen nämä matkustustapavalinnat sopivat tällä hetkellä hyvin. Ymmärrän, että jonkun makuun budjetti voi olla liian pieni, etenkin jos on ensikertaa matkassa ja haluaa nähdä & kokea monipuolisesti eri asioita, joita nämä kohteet tarjoavat.

Toisaalta taas esim. majoituksissa on mahdollisuus säästää vielä n. 50 %  lisääkin valitsemalla  vaatimattomampia huoneita / hostelleja tai sitten jakamalla majoituskustannus reissukaverin kanssa. Mikä sitten kenenkin tilanteeseen ja kukkarolle parhaiten sopii.

Vaikka kulujen seurannasta on oma pieni vaivansa, on siitä paljon hyötyäkin. Budjetti ja sen seuranta auttaa vahvasti tietoistamaan rahankäyttöä. Koska tietää olevansa itselleen hyvällä tapaa tilivelvollinen, ei tee edes mieli ehdoin tahdoin lähteä ylittämään budjettiaan ja näin rahankäytöstä tulee hyvin harkittua.

Tämä on hyödyllistä etenkin silloin, kun on tarkoitus pärjätä maailmalla pidempään ja elellä rajatulla rahamäärällä. Viitseliäisyys tällä saralla lisää mukavasti myös hallinnan tunnetta omasta taloudestaan.

Lue lisää: Matkabudjetin ABC

Paluu Suomen kesään…

matkabudjetti Bali ja Kuala Lumpur
Helsinki-Vantaalla näytti aika odotetunlaiselta… 10 kuukauden poissaolon jälkeen
matkabudjetti Bali ja Kuala Lumpur
Läheiset olivat muistaneet suklaalla ja villasukilla, josko näillä eväillä sitten pärjäisi pätkän verran Suomen kesässä 🙂

*Booking.com affiliatelinkki

(Visited 1 545 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.