Matkabudjetin laatimisen ABC

Matkabudjetointiin suhtaudutaan yleensä kahdella tavalla: toisten mielestä se on hyödyllinen työkalu matkatalouden hallintaan ja toisten mielestä se on turha ilonkahle ja rajoite reissussa. Tässä postauksessa siis asiaa matkabudjetin laadinnasta, seuraamisesta ja hyödyistä. (Artikkeli sisältää affiliate-suosittelulinkin)

Itse olen ajatellut kummallakin edellä mainituista tavoista. Lyhyillä lomamatkoilla en etenkään ole välittänyt olla niin kovin tarkkana budjetista, enkä ole nähnyt tarpeelliseksi käyttää moiseen aikaa. Parhaimmillaankin budjettisuunnitteluni oli aikaisemmin sellaista, että olin ehkä päättänyt summan, minkä voin matkaan käyttää. Kuten 1000 €, 1500 € tai 2000 €. Sitten suunnilleen yritin perässä siitä, paljonko olen laittanut rahaa kulumaan.

En hirveämmin kyllä stressaillut, vaan ajattelin, että jos budjetti hieman ylittyy, niin sittenpä ylittyy, töistähän sitä tilin täytettä sitten taas saadaan. Tärkeintä oli saada matkasta paljon irti ja pitää hauskaa. Näille asioille ei halunnut määrittää jotain tarkkaa etukäteishintaa. Esimerkiksi Thaimaassa olen huolimattomalla tyylillä saanut käytettyä n. 1300-1500 € kuukaudessa ja kun aloin tulla tarkemmaksi kulutukseni ja talousseurannan kanssa, pystyin pudottamaan kuluistani puolet.

Pidemmillä reissuilla ja palkkatyöstä luopumisen jälkeen budjettitietoisuus sitten heräsikin tietysti aivan toisella tapaa. Olen yrittänyt löytää ja opetella sellaisia raharutiineja, joiden avulla pystyn seuraamaan suht tehokkaasti taloutta, mutta jotka eivät tee elämästä pelkkää kuittirumbaa.

Eikä minullakaan toki joka kulusta ole kuittia tai merkintää. Joinakin kuukausina seuraan talouttani tarkemmin, toisinaan taas ympäripyöreämmin. Taloustietoisuus on vuosien varrella niin vahvasti ohjelmoitunut takaraivooni, että tiedän kulujeni pysyvän jokatapauksessa hyvin maltillisella tasolla.

Lue lisää: Näin siirryt 2:n viikon lomamatkoista 2:n kuukauden reissuihin

Miksi matkabudjetti kannattaa tehdä?

Budjetti on matkasi meno- ja tuloarvio. Se kertoo paljonko aiot matkan aikana eri asioihin suunnilleen käyttää rahaa ja paljonko sinun tulee säästää tai muuten hankkia rahoitusta matkaasi varten. Matkabudjetin tekeminen on tärkeä osa matkavalmisteluja ja matkan suunnittelua. Raha on vääjäämättä keskiössä monessa kohtaa matkaan liittyviä valintoja. Päivittäiset kulut ovat yleensä ainakin hiukan erilaiset kuin kotioloissa, miksipä niitä ei suunnittelisi ja selvittäisi huolella etukäteen. 

Miten tarkan budjetin ja seurannan kukin sitten haluaa kullakin reissulla toteuttaa on aina yksilöllistä ja itselle sopivin tapa onkin hyvä etsiä. Jonkinlaisena nyrkkisääntönä voisi sanoa, että mitä pidemmästä matkasta ja niukemmista varoista on kyse, sitä tärkeämpi työkalu budjetti on. 

Budjetoinnin ja sen seurannan tarkoitus on, että suunnittelemalla rahankäyttöään ja kartoittamalla kustannuksia etukäteen, reissukassa muodostuu optimaalisen kokoiseksi omiin tarpeisiin ja rahat riittävät kattamaan reissun kulut. Jos jonakin päivänä huomattavasti ylittää budjettinsa, ohjaa tämä itseasetettu talousraami himmailemaan rahankäyttöä seuraavina päivinä.

Jos kaikki rahankäyttö matkalla on täysin sattumanvaraista, fiilis- ja mielitekopohjaista, on selvää, että rahaa kuluu yleensä tarpeettoman paljon. Usein kuulee kommentteja: ”Ei pidä lähteä reissuun, jos täytyy alkaa hintoja kyttäämään tai eurojaan laskemaan”.

Vaikka olen itsekin ollut joskus suurpiirteisempi rahankäyttäjä reissussa, niin kuulostaahan tuo omien resurssien aliarvostamiselta. Vähän sama kuin jos on käytössä paljon aikaa, niin ajattelisi, että oman ajan voi käyttää ihan miten piittaamattomasti tai huonosti tahansa. Jos on tehnyt kovasti töitä rahojensa eteen, kyllä itse ainakin haluan varmistua, että saan niille parhaan mahdollisen vastineen ja enkä maksa tyhjästä.

Kun tekee myös jonkinlaista kuluseurantaa, ei tarvitse arvuutella, miten rahat riittävät, vai riittävätkö. Hyvä suunnitelma ja sen seuraaminen vähentävät siis rahankäyttöön liittyvää stressiä ja vapauttavat nauttimaan itse matkasta. 

Jokainen tietää, miten helposti reissussa rahaa mennä huljuu sinne, tänne ja tuonne, jos sen käytössä ei ole suunnitelmallisuutta ja seurantaa. Koska useimmiten rahamme ovat vaivalla tienattuja, ei ole tietenkään kovin järkevää toimia piittaamattomasti niiden suhteen, vaan pyrkiä mieluummin optimoimaan se hyöty ja ilo, minkä niistä voi saada.

Matkabudjetin laatiminen edellyttää myös yleensä kohteen hintatasoon tutustumista, jos se ei ole jo entuudestaan tuttu. Se, että ottaa selvää jo etukäteen, mitä mistäkin kannattaa maksaa, on aina hyödyllistä.

Miten tehdä matkabudjetti?

Matkabudjetin tekemiseen on oikeastaan kaksi eri lähtökohtaa. Voi määrittää summan, joka maksimissaan on käytettävissä matkaan. Kuten vaikkapa 1800 €. Sitten tämän 1800 €:n viitekehyksen sisällä tekee valinnat ja priorisoinnit siitä, miten paljon mihinkin kulukohtaan haluaa ja aikoo satsata.

Tässä esimerkki A), miten budjetin voi rakentaa siitä käsin, että käytettävissä oleva summa on määritetty (1800 €), aikaa on kolme viikkoa, kohteena jokin Kaakkois-Aasian maa.

matkabudjetti

Toinen tapa on lähestyä budjetin laadintaa niin, että mietitään ensin minne halutaan mennä ja mitä halutaan tehdä ja kokea. Listataan nämä ja selvitetään, mitä kaikki tulisi maksamaan. Jos budjetti sitten näyttää nousevan kovin suureksi, tehdään joko priorisointia ja jätetään joitain vähiten tärkeitä asioita pois. Tai vaihtoehtoisesti pidennetään säästöaikaa niin pitkäksi, että tarvittava budjetti saadaan kasaan.

Esimerkki B). Tässä on lähdetty siitä, että halutaan niinikään Kaakkois-Aasiaan, kahteen eri maahan, sekä toteuttaa tietyt aktiviteetit ja satsata hieman enemmän majoitukseen ja ruokaan. Tehdään näistä laskelma ja katsotaan paljonko tulee loppusummaksi.

Jonkinlainen puskurirahasto yllättäviä kuluja varten on syytä miettiä, eikä vetää budjettia aivan äärimmilleen ilman, että on jokin paikka mistä saa tarvittaessa varoja käyttöönsä. Onhan näitä ylimääräisiä lentolippuja ja moponkorjauksia saanut välillä maksella, reissussa kun yleensä aina jotain sattuu ja tapahtuu.

Hyödyllinen jaottelu budjetin tekemiseen:

 1. Etukäteis- ja valmistelukulut (matka-asiakirjat, lentoliput, rokotukset, vakuutukset, laukut, tarvikkeet jne.)
 2. Toistuvat päivittäis- / kuukausikulut (majoitus, ruoka & juoma, puhelin & netti, liikkuminen, harrastukset, viihde & ostokset)
 3. Yksittäiset kertaluontoiset kulut (tapahtumat, retket, kurssit, elämykset)
 4. Puskurirahasto yllättäviin kuluihin (säästöt, luottokortti, jokin nopeasti realisoitava omaisuuslaji tms.)
 5.  Valuutanvaihto- ja nostokulut saattavat olla jopa 5-10 % budjetista, jos rahaa nostaa pienissä erissä automaateilta.

Lue lisää: Näin pärjää Vietnamissa 500 euron kuukausibudjetilla

Matkabudjetti priorisoinnin välineenä

Matkabudjettia tehdessä kannattaa pitää mielessä ne omat tavoitteet ja prioriteetit, mitä matkaltaan haluaa ja pohtia myös, miten nämä painotukset tulevat näkymään budjetissa. Budjetit ovat siis paitsi matkatalouden suunnittelun ja seurannan väline, mutta myös tapa tutkia ja ilmentää omia arvojaan. Sanonta: ”Se mihin käytät rahasi, kertoo arvosi”, on varsin totta ja tavallaan hyvin silmiä avaava. Niin matkojen osalta kuin muussakin rahankäytössä.

Matkabudjetti auttaa siis tekemään itselleen selväksi, mitkä ovat ne omat prioriteetit, joihin näkee tärkeimpänä satsata rahallisesti. Joillekin se on korkeatasoinen majoitus, joillekin lento business -luokassa, jollekin se on ravintoloissa syöminen & juominen, jollekin tietyt kalliimmat nähtävyydet tai aktiviteetit. Rahan käytöllään voi ottaa myös kantaa ja osoittaa millaisia palveluita ja ilmiöitä haluaa matkansa aikana tukea.

Vaikka tahtoisikin helppoutta, mukavuutta ja priimaa matkan joka käänteessä, on useimpien meistä kuitenkin tehtävä valintaa sen suhteen mistä pihdataan ja mihin taas panostetaan. On hyvä muistaa, ettei pehmustetuin ja silotelluin matkakokemus ole yleensä se antoisin tai muistorikkain.

Jos päiväbudjetti on esim. 50 €, voi omista prioriteeteistään käsin investoida summan halutessaan vaikka all inclusive hotelliin ja olla käyttämättä rahaa muualle tai sijoittaa majoitukseen 10 € ja käyttää 40 € päivän aikana muihin näkemisiin, tekemisiin ja ruokailuihin hotellin ulkopuolella.

Budjetointi on priorisointia. Harva voi laittaa rahaa ihan kaikkeen, mihin haluaisi. Itse mietinkin yhä tarkemmin sitä, mikä on itselleni minkäkin arvoista.

Monissa nähtävyyksissä saattaa esim. haiskahtaa rahastus niin paljon, että jätän ne suosiolla väliin, ellei kyseessä ole sitten jokin todella mielenkiintoinen paikka. Jotkin nähtävyydet toimivat lahjoituksin. Vierailijan kannaltakin tuntuu reilulta, että voi maksaa sen verran kuin koki saaneensa arvoa visiitistään ja ehkä suhteuttaen myös omaan taloudelliseen tilanteeseen.

Tavoitteemme ja tarpeemme eri matkoilla luonnollisesti vaihtelevat. Yhdelle suurin nautinto voi olla retkottaa hotellin altaalla koko loma siemaillen drinkkejä ja lukien kirjaa. Toinen taas haluaa vuokrata itselleen paikallisoppaan ja tehdä retkiä erikoisiin kohteisiin. Kolmas saa kiksinsä siitä, kun löytää hifeimmät kahvilat ja terveellisimmät ravintolat.

Kukin käyttäköön rahansa näitä omia intressejään ja tärkeitä asioitaan huomioiden, jotta kokee saavansa rahoilleen parhaan mahdollisen vasteen ja etsimänsä nautinnon. Ja niinkuin elämässä tyypillistä on, tehtyihin valintoihin liittyy yleensä myös jonkin toisen vaihtoehdon poissulkeminen tai rajaaminen.

Lue lisää: 5 viikkoa Balilla ja Malesiassa kengännauhabudjetilla

Matkabudjetin seuranta

Yleensä budjetin suunnittelu on mieluisampaa ja helpompaa, kuin niiden seuranta, joka taas vaatii viitseliäisyyttä. Budjetoinnin idea toki hieman kärsii, jos budjettia ei seurata tai edes suunnilleen noudateta. Reissussa kuitenkin saattaa käydä niinkin, että seuranta jää ja rahanmenon huomaa lähinnä tilisaldon pienenemisestä ja lompakon ohenemisesta.

Viikon tai kahden reissulla tämäkin tyyli voi vielä toimia, mutta pidemmällä matkalla talousseurannan merkitys väistämättä kasvaa. Vuoden maailmanympärimatkalle ei todellakaan kannata lähteä ilman huolellista taloussuunnittelua ja -seurantaa.

Mihin ja miten sitten kirjata budjettia ja seurantaa? Yksinkertaisimmillaan matkabudjetti voi olla ihan vihkoon kirjattu lista arvioiduista kuluista päivä-, viikko- ja/tai kuukausitasolla. Toki voi tehdä budjetin myös exceliin ja siellä oman sarakkeen toteutuneille kuluille, jos reissaa läppärin kanssa.

Toinen monille ehkä sopivampi vaihtoehto on käyttää jotain (expense tracking) mobiilisovellusta, joihin usein voi syöttää myös kokonaisbudjetin. Kulujen kirjaamisen myötä budjetin kulumisen näkee näiden sovellusten avulla automaattisesti. Tärkeintä on tietenkin löytää se tapa, mikä itselle toimii ja mihin helpoiten saa seurannan tehtyä.

Lue lisääMiten piti matkabudjettini Balilla ja Kuala Lumpurissa?

matkabudjetti
Itse teen budjettia ja kulujen seurantaa useimmiten ihan vihkoon, mutta käytän myös puhelinsovelluksia rinnalla

Jos reissaa alueella, missä käytetään yleisesti pankki/luottokorttia maksamiseen, on kulut helppo poimia maksutiedoista, vaikka kuittia ei aina muistaisikaan ottaa. Monissa maissa kuitenkin mennään vielä vahvasti käteisen voimalla. Siksipä yksi mahdollinen tapa toimia on nostaa tai vaihtaa kerralla käteistä viikkobudjetin verran. Sen voi sitten jakaa vielä ”päivittäiskassoiksi” halutessaan.

Tämä voi olla yksi keino pysyä kartalla rahanmenosta. Tähänkin on vielä hyvä liittää kulujen kirjaaminen vähintään kerran viikossa ylös, jotta hahmottaa paremmin, mihin raha milläkin viikolla on mennyt.

Jos tapana on pitää kovin isoa rahatukkoa lompakossa, se saa helposti ajattelemaan, että kylläpäs tätä sorttia nyt on! ”Ei huolta, vaikka sitä hieman rennommin laittaisi menemään”. Ja kaikkihan me tiedämme, miten siinä käy.

Itseltäni saattaa kyllä näitä ”rahanippuja” löytyä, mutta auon niput ja lasken tilanteen yleensä aina parin päivän välein enkä pidä käyttölompakossa juuri 50 € enempää kerrallaan.

matkabudjetti
Rahan kulumisen seurannan kannalta omat reissulompakkoni eivät ole aina ihan ideaaleimpia…

Valitse itsellesi toimivin tapa kulujen seurantaan:

 • vihko
 • taulukkolaskentaohjelma (esim. google sheets)
 • mobiilisovellus (esim. Trabee Pocket)
 • prepaid kortti, jossa mobiilisovellus (esim. Revolut*)

Kulujen ylöskirjaus auttaa suunnittelemaan myös seuraavia matkoja tai jakamaan infoa muilla reissaajille.

 

matkabudjetti
Revolut -kortin sovelluksesta näkee helposti paljonko rahaa on mihinkin käytetty, summat euroina sekä paikallisessa valuutassa. Näppärää seurannan kannalta.

Kätevän Revolut -prepaidkortin voi tilata ilmaiseksi täältä*. Itse olen käyttänyt korttia vuodesta 2016 ja siippa on tilannut hiljattain käyttöönsä Revolutin Metal -version, jossa on kuukausimaksu, mutta myös laajemmat edut, kuten lentokenttä loungeen pääsy, matkavakuutus, suurempi ilmainen nostomäärä automaatilta sekä cash back -ominaisuus.

Huom. Matkabudjetoinnin taulukkolaskentatyökalun saat Talousietoisen reissaajan oppaan kylkiäisenä.

taloustietoisen reissaajan opas matkabudjetti taulukko matkaopas vapauteen

Matkabudjettiin vaikuttavia tekijöitä

Matkabudjettiin ja matkatalouden hallintaan vaikuttavat tietenkin monet seikat kuten: kohdevalinnat, reissutyyli, matkan tavoitteet, rahataidot ja -tavat sekä rahaan kytkeytyvät alitajuiset ajatusmallit.

Rahankulua voi hillitä ja budjetissa pysymistä voi helpottaa esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

 • harkituilla kohdevalinnoilla
 • vertailuilla ja ”kilpailutuksella”
 • mukavuusaluettaan laajentamalla & kriteerejä höllentämällä
 • vaihtokurssien hyvällä sisäistyksellä
 • hintatietoisuudella ja vedätysten välttämisellä
 • tarkkaillen omia rahankäyttöön liittyviä ajatuksiaan ja impulsejaan
 • välttämällä halpojen hintojen huumaan menemistä (säästetään ostamalla halpaa mutta tarpeetonta)
 • välttämällä turhat rahanvaihtokulut
 • viitseliäisyydellä (vertailut, taloudensuunnittelu- ja seuranta)
 • viettämällä mahdollisimman pitkiä aikoja yhdessä kohteessa (ns. hidas matkailu)
 • elämällä paikallisten tapaan (toki maasta riippuen)

Jos taas tärkein nautinto matkalla on se, että ei tarvitse ajatella rahaa ja aikaakin on käytössä vain vähän, silloin ei kannataa liikaa miettiä budjettia, vaan keskittyä nauttimaan reissusta. Talousfiksu kuitenkin välittää aina jossain määrin siitä, miten ja mihin rahansa kuluttaa. Rahalle kun on yleensä myös hyviä parempia sijoituskohteita kuin huolimaton kylväminen sinne tänne.

Eikä budjettitietoisenkaan tarvitse joka päivä pihtailla, välillä tietenkin kannattaa nauttia täysillä niistä elämyksistä, mitä raha mahdollistaa tai viettää kenties hieman fiestaa. Rahat on hyvä reissussakin sijoittaa asioihin, joista saa iloa, nautintoa, jotain toivottua hyötyä tai vastinetta. Sopivan tasapainon löytäminen omaan kulloiseenkin rahatilanteeseen ja matkan tavoitteisiin soveltuen on lopultakin se juttu.

Lue lisää: Näin pärjää 30 euron päiväbudjetilla Kuala Lumpurissa -asuen sviitissä

Oma reissutyylini on muuttunut viime vuosina aika lailla ja samalla olen alkanut pitää parempaa kirjaa reissutalouteni tuloista ja menoista. Suunnittelu ja seuranta toimivat myös ennaltaehkäisynä turhalle rahankuluttamiselle. Olen vastuussa budjettini pitämisestä itselleni, enkä halua ryssiä taloussuunnitelmiani. Haluan mieluummin voittaa itseni ja käyttää rahat hyödyllisimmin.

Viestini reissaajille on se, että matkustaa voi nautinnollisesti ja pidempiä aikoja, myös ilman niitä suuria omaisuuksia. Jos talousasiansa ja matkansa suunnittelee & rakentaa viisaasti, voi reissussa olla kuukausia sangen edullisesti ilman kurjisteluja. Kyse on valinnoista, oman talouden optimoinnista ja viitseliäisyydestä.

On hyvä miettiä, mihin omat resurssinsa tässä elämässä kulloinkin haluaa käyttää, oli kyse sitten ajasta, rahasta tai energiasta.

*Revolut prepaid kortin suosittelu/affiliatelinkki


Lataa opas 5000 euron matkakassan säästämiseksi täältä.

(Visited 4 350 times, 2 visits today)

24 Comments

 1. Nora 17/11/2017 at 12:14 pm

  Kiitos tästä postauksesta! Se oli äärimmäisen kattava ja täynnä asiaa. 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 19/11/2017 at 11:50 am

   Hei! Kiitos Nora, olipa mukava kuulla 🙂 Sen vuoksihan näitä kirjoitellaan, että lukija saisi jotakin hyötyä!

   Reply
 2. Aron / Ja sitten matkaan... 19/11/2017 at 1:02 pm

  Todella hyvää pohdintaa ja monelta kantilta. Itse olen aina ollut matkabudjettien laatija. Ensimmäisillä lomamatkoilla seurasin rahankäyttöä aika löyhästi, mutta myöhemmin olen tullut tarkemmaksi. Tarkempi seuranta auttaa pysymään budjetissa ja tämä puolestaa mahdollistaa rahojen tehokkaamman käytön. Eli suomeksi sanoen rahat riittävät mahdollisesti useampaan matkaan.

  IT-ammattilaisena lähestyn budjettiseurantaa Excel-kulmasta. Täysin itselleni sopivaa mobiilisovellusta en ole vielä löytänyt, joten itse tuunattu Excel-taulukko kaavoineen ja graafeineen toimii parhaiten. Kuiteista otan kännykkäkameralla kuvat. Jos en saa kuittia, kirjaan kulun ylös kännykkään. Varsinkin pitemmillä reissuilla kirjaan kaikki kulut illalla hotellilla Exceliin, joka kertoo heti mikä on päiväkohtainen toteuma verrattuna budjettiin. Budjettimme on laadittu niin, että normaaleina päivinä kertyy puskuria yllätyksien varalle.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 25/11/2017 at 8:39 am

   Hei Aron! No sulla oikein pro tyyli, mainiota 🙂 ja tosiaan tuo kuvien ottaminen kuiteista on kans hyvä tapa, ne kun alkaa muuten kasoittumaan lompakkoon tai katoavat niikuin usein käy. Juuri tuo on munkin ajatus, että hiukankin suunnittelemalla ja seuraamalla rahaa pystyy ohjaamaan tehokkaammin tärkeisiin asioihin. Eikä se puolihuolimattomasti valu minne sattuu!

   Reply
 3. Pirkko / Meriharakka 19/11/2017 at 1:59 pm

  Pidämme kyllä kirjaa tuloista ja menoista ja matkakustannuksia olen tavannut blogissamme julkaistakin, mutta budjetteja meillä ei tapaa olla 🙂
  Isäni opetti minulle jo aikoinaan periaatteen, että sitä, että jossain kohteessa ollessaan ei tee jotain (tai osta jotain, jos se todella viehättää silmää), jää katumaan, muttei sitä, että rahaa meni hiukan ehkä enemmänkin kuin kuvitteli. Aikoinaan tällä logiikalla isä osti minulle melko kalliin käsilaukun Genevessä ollessamme. Ja samalla periaatteella olemme silloin tällöin ostaneet myös helikopteri- tai vesitasolentoja, sillä enemmän olisi harmittanut se, ettei niitä olisi tullut tehtyä vaikka Suurella Valliriutalla tai Grand Canyonilla. Jos paikka on sellainen, että sinne tuskin tulee hetimmiten lähdettyä uudelleen, niin kannattaa miettiä, mielestäni, jotenkin siten, että matkamme tänne on jo maksanut tuhansia euroja joten kannattaa nyt käyttää vielä se muutama satanen, sillä jos tänne sitä varten haluaisi tulla uudelleen, niin se maksaisi sen tuhansia + sen satasen!

  Reply
  1. Rosita Juurinen 25/11/2017 at 7:39 am

   Hei Pirkko! Tuo on ihan hyvä pointti, että satsaa sellaisiin tekemisiin, jotka aidosti kiehtoo ja houkuttaa, etenkin jos ne on sellaisia ”once in lifetime” -tyyppisiä. Itellä on se, että ostoksia saattoi jälkikäteen vähän katua, mutta harvemmin niitä elämyksiä, joihin on panostanut. Mulla on kyllä sellainenkin taipumus että uskottelen usein, että ensi kerralla sitten teen nuo jutut, mitkä tällä kerralla jätän väliin. Mutta siitä toisaalta tietää, etteivät ne ole kiinnostaneet tarpeeksi. Ja jos ei ole tarpeen etukäteen suunnitella rahankäyttöä, niin tuo on kans hyvä, mitä te teette että pidätte kirjaa siitä mitä meni ja jaatte sen tiedon muidenkin kanssa, aina joku hyötyy 🙂

   Reply
 4. Anna | Muuttolintu.com 21/11/2017 at 12:33 am

  Me ei olla tosiaan lyhyillä lomilla mietitty budjettia ollenkaan, ja rahankulutus onkin ollut sen mukaista. Nyt seuraavaa pitkää reissua varten aion ottaa excelin käyttöön ihan jo siinä toivossa, että kun sitä rahanmenoa seuraa, niin ehkä sitä tulee käytettyä vähemmän. Sitten kun vielä muistaisi aina täyttää sitä…

  Reply
  1. Rosita Juurinen 25/11/2017 at 7:32 am

   Heippa Anna! No just tuo on se haaste, että jaksaa seurata edes jossakin vaiheessa hiukan intensiivisemmin. Siinä pitää olla hiukka sitä itsekuria kehissä, tiedän hyvin… 😛 Mut just noin tuo on, että miten enemmän seuraa sitä rahankäyttöä, sitä tarkempi siinä haluaa olla ja miettii sitä rahankäyttöä kokoajan enempi budjettizuumin tai tietyn taloustietoisuuden kautta. Reissuelämässä kyllä sangen hyödyllisiä taitoja!

   Reply
 5. Sannahof // Unelmamaja 24/11/2017 at 1:11 am

  Yleensä lähden lomalle ja reissuun sillä asenteella, etten jaksa laskea tai miettiä menojani kovinkaan tarkasti. Nyt kun edessä on kuukauden matka opiskelijana, on budjetointi ihan erilaisessa asemassa. Tässä tulikin jo esiin suurin osa miettimistäni jutuista, mutta on silti aina virkistävää lukea muiden ajatuksia näistä.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 25/11/2017 at 7:27 am

   Hei Sanna! Karkeakin budjettiraami auttaa heti pitään parempaa huolta raha-asioista, kun reissu pitenee. Tosi fiksua suunnitella reissun raha-asiat etenkin, jos on just vaikka opiskelijaelämänvaihetta, eikä rahaa tuu ovista ja ikkunoista 🙂 Lyhkösemmät lomat on sitten taas hiukan eri juttu.

   Reply
 6. VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA 24/11/2017 at 10:21 pm

  Itsellä lyhyillä matkoilla tulee harvemmin mietittyä budjettia sen tarkemmin, menee mitä menee. Toista on heti kun alkaa reissu venymään pidempään niin kustannuksia ja budjettia pitää alkaa tarkemmin miettimään.

  Tää oli kyllä tosi kattava paketti ja varmasti tarjoaa lukijalle paljon. Voin vannoa, että tuun palaamaan tähän postaukseen lähempänä, kun meidän tuleva pitkä reissu on vähän ajankohtaisempaa.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 25/11/2017 at 7:21 am

   Hei Veera, näinhän se juuri on! Lyhyellä lomalla voi hummata huolettomammin, mutta sitten kuin pitäis pärjätä pidempiä aikoja tien päällä ilman säännöllistä kuukausipalkkaa niin alkaa tulla toinen ääni kelloon 😀

   Reply
 7. Johanna / Fin Nomads 25/11/2017 at 1:02 am

  Hyviä vinkkejä! Matkabudjetin suunnittelu on kyllä tosi oleellista jos ei halua laittaa rahaa palamaan ihan holtittomasti. Halvoissakin maiasa sitä saa kyllä kulumaan jos ei ole mitään kontrollia. Me oltiin reissussa sillä periaatteella että vedetään niin halvalla kuin pystytään, ja ihan hyvin se lopulta onnistuikin. Kulut kannattaa kirjata ylös kerran päivässä, ja kätevin tapa tähän on kyllä mobiilisovellus. Niistä näkee helposti myös kaikki tilastot kuukausitasolla ym. Meillä on ollut käytössä My Finances. Harva varmaan jaksaa reissussa tehdä mitään exceliä ja vihkoon kirjattujen kulujen laskeminen kuulostaa vähän työläältä, mutta riippuu varmaan pitkälti siitä, mihin on tottunut 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 25/11/2017 at 8:44 am

   Hei Johanna! Kiitos, pitääkin tsekata tuo my finances 🙂 Pahinta on, kun pääsee seuranta lipsuun yli viikon niin sit on jo vaikea muistella ja hommaan tarttuminen käy yhä vaikeammaksi.. Mitä säännöllisemmin sen parempi. Ja just se itelle sopiva tyyli ja toimintatapa etsien!

   Reply
 8. Emilia/Matkan varrella 25/11/2017 at 8:32 pm

  Olipa relevantti postaus, just tulossa esimerkkisi mukainen kolmen viikon reppureissu Kaakkois-Aasiaan! Toistan samaa kuin jo edelläkin on mainittu, lyhyille reissuille ei tule tehtyä matkabudjettia, mutta pidemmille aina jonkinlainen, edes suuntaa-antava budjetti on tarpeen. Kiitos hyvästä postauksesta, tästä sai paljon uusia vinkkejä!

  Reply
  1. Rosita Juurinen 27/11/2017 at 9:39 am

   Kiitos Emilia 🙂 Mahtavaa (ja taloustietoista) reppureissua sulle Kaakkois-Aasiaan!

   Reply
 9. Anna | Tämä matka 26/11/2017 at 9:13 am

  Me pidämme kyllä hyvin tarkkaa kirjaa kuluista, mutta emme varsinaista budjettia. Siis kulut merkitään ylös ja rasataan reissun jälkeen. Ennen reissua tietty mietitään minkätasoisia hotelleja halutaan ja minkälaiset lennot ym. Mutta mitän päivätason kulutusta ei olla mietitty.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 27/11/2017 at 9:38 am

   Hei Anna 🙂 joo tuokin on hyvä näkökulma, että linjaa just tietyt ”puitekysymykset” etukäteen ja seuraa sitten muuten kulutusta ihan mielenkiinnosta ja siksi, että voi vaikka blogissa jakaa tietoa muille. Itsellä on taas suunnittelu ja budjetointi se, mitä tekee mieluusti, mutta sitten se seuranta ylöskirjaamisineen vaatii hieman jo itsekuria.. 😛

   Reply
 10. Veera Bianca 26/11/2017 at 10:51 am

  Kiitos tästä! Kuten aiemmin totesinkin, olen maailman toivottomin budjetoinnissa ja tuhlaan ihan naurettavan määrän turhaa rahaa aina reissussa ajattelemattomuuttani. Tästä on siis mulle valtavasti apua, tuskin musta on ihan tarkkaa budjettia laatimaan, mutta eiköhän tämä muista katsoa ainakin vähän tarkemmin mihin ne rahat katoaa reissussa! 😀

  Reply
  1. Rosita Juurinen 27/11/2017 at 9:32 am

   Hei kiitos Veera! 🙂 Tosiaan olen itsekin ollut huithapelimpi rahankäytön suhteen, mutta elämänmuutos ja epävakaampi taloustilanne yhdistettynä haluun olla maailmalla ovat tehneet itsestäni hyvin taloustarkan ja -tietoisen. Ja sen tosiaan taloussuunnittelu mahdollistaa, että rahaa saa ohjattua sitä enempi niihin tärkeisiin juttuihin, kun on tarkkana, ettei se valu puolivahingossa turhuuksiin 😉

   Reply
 11. E 26/02/2019 at 3:49 pm

  ”Joihinkin nähtävyyksiin sopii myös lahjoitusperusteisuus. Vierailijan kannaltakin tuntuu reilulta, että voi maksaa sen verran kuin koki saaneensa arvoa visiitistään.”

  Tämä harvoin on lahjoitusperusteisen/itse määriteltävän maksun idea, vaan pikemminkin ajatuksena on usein, että kukin maksaa ”kykyjensä mukaan”. Niinpä toivoisikin, että asuntosijoittamisen turvin reissaileva suomalainen tajuaisi valita solidaarisuuden nimissä lahjoitussummansa sieltä hintahaitarin yläpäästä.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 28/02/2019 at 6:58 am

   Hei Emma ja kiitos kommentistasi 🙂 Tuo kykyjensä mukaan on varmasti myös hyvä näkökulma. Ite oon kyllä ajatellut, että vähän niinkuin tippien kanssa, hyvästä palvelusta ja safkasta maksaa mieluusti vähän enemmän kuin huonommasta. Ja pienillä budjeteilla/tuloilla (alle 1000 €/kk) reissatessa ei valitettavasti ole mahdollista jättää kymppitolkulla tällaisiin nähtävyyksiin. Ehkäpä he jotka tienaavat enemmän sitten jättävät, en tiedä, jokaisen omia valintoja. Ja se, että on saanut säästetyksi vähän rahaa seiniin, ei kyllä tarkoita, että oli mitenkään hyvätuloinen, päinvastoin olen luopunut hyvistä tuloista, jotta voin elää omaehtoisemmin. Uskon, että ne vähäisemmätkin pennoset, mitä matkakohteisiin jätän, voivat silti auttaa. Ja toivottavasti joskus voin jättää jo enemmän 🙂

   Reply
 12. Tepizzu 27/02/2019 at 8:42 pm

  Oi yksi mun lempiaiheista! Tykkään laatia budjetteja ja saan jotain sairasta tyydytystä jos pystyn alittamaan oman tavoitebudjetin. Suunnittelen aina tarkkaan koko loman kulut. Matkustan yleensä hyvin budjettitietoisesti ja mielellään edullisiin maihin. Paikan päälle mennessä minulla on käteisenä koko reissun käyttöraha. Majoitukset ja retket saatan maksaa kortilla, mutta käyttöraha on aina käteinen ja sen kulumista seuraan. Kirjoitan jokaisen oston joko kännykkäsovellukseen tai paperille. Joskus koitin olla kirjaamatta, mutta tuntui, että rahat vaan katosivat mystisesti jonnekin, joten palasin kulujen kirjaamiseen, jotta voin jälkikäteen tarkastella mihin rahat on menneet. Välillä toki ylitän budjettini, jos vastaan tulee esimerkiksi kalliimpi retki, mutta koen sen olevan budjetin ylityksen arvoinen.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 28/02/2019 at 6:45 am

   Hei Terhi ja kiitos kommentista 🙂 Hauska kuulla, että sulla on vähän samoja taipumuksia 😀 Itsellä välillä jää kirjaamiset ja siitä tulee kyl jotenkin ärsyyntynyt olo, kun ei ole rahatilanne täysin hanskassa ja under control, heh. 😀 Ja juuri näin, että kun pitää silmällä sitä jokapäivästä kulutusta ja on siinä suht hereillä napsien kaikenlaisia mikrosäästöjä, niin sit voi hyvinkin satsata johonkin spesiaaliretkeen välillä, on vähän niinkuin tienannut sen itselleen, sillä tiedostavalla rahankäytöllä.

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.