Voiko matkailemalla säästää? – Vinkit kotimaahan ja ulkomaan matkoille

Kun rahat on tiukalla, moni säästää matkustamisesta. Ellei sitten satu rakastamaan reissaamista. Nimittäin silloin säästetään jostain muusta. Itse huomasin jo ajat sitten, että matkailusta säästämisen sijaan voi tehdä niinkin päin, että säästää matkustamalla. Tässä postauksessa vinkkejä myös kustannustietoiseen kotimaan matkailuun.

Näistä syistä matkailua pidetään kalliina

Ehkäpä tärkein syy siihen, että matkailu tuntuu nielevän rahaa, on tapa jolla matkustetaan. Jos matkailemme perinteiseen turistimaiseen tapaan täyttäen päivät maksullisilla aktiviteeteilla, majoittuen hotelleissa ja vaihtaen kohdetta useamman kerran reissun aikana on selvää, että päiväbudjetit eivät ole joitakin kymppejä, vaan heittämällä päälle satasen ja siitä ylöspäin. Edullisissakin maissa uppoaa rahaa rutkasti tällä tyylillä, kotimaan hintatasosta ja vastaavista puhumattakaan.

Tälläinen matkailutyyli on tietenkin täysin ok, kun reissuun on varattu reilummin budjettia. Mutta jos reissaamisen kynnyksenä on raha, niin kannattaa avoimesti tutkia reissutyyliään ja erilaisia vaihtoehtoja matkojen toteutukseen, ainakin ennen kuin lyö hanskat tiskiin.

Tiedonkeruu ja etukäteisselvitykset voivat auttaa säästämään pitkän pennin, tämä kuitenkin vie aikaa ja vaatii paneutumista sekä muistiinpanojen tekemistä. Perehtymättömyys yleensä aina kostautuu kalliimpana hintalappuna. Jos aikaa on enemmän kuin rahaa, kannattaa satsata tiedonhankintaan ja eri foorumeilla keskusteluun.

Rahan kulumista lisääviä tekijöitä reissun päällä ovat tunnetusti kiire, väsymys ja mukavuudenhalu. Jokainen tietää, miten helppoa (eli vaikeaa) on aikataulujen ja väsymyksen painaessa päälle tai hermojen kiristyessä, etsiä niitä budjettiystävällisempiä vaihtoehtoja. Ja vaikka itse jaksaisikin vielä säätää, voi reissuseuran pinna olla jo loppuunvenytetty.

Näissä kohdissa bussikyyti vaihtuu taksiin, ja jos ei taksejakaan ei jaksa väsyneenä kilpailuttaa, päätyy vielä maksamaan kiskurihinnan. Nälän iskiessä jollekin seurueen jäsenistä, ei ole aikaa etsiä sitä ihanaa ja edullista pikku kahvilaa, vaan vaihtoehdoksi jää tyytyä ensimmäiseen vastaantulevaan kuppilaan, maksoi mitä maksoi.

Kiireessä viimetippaan venähtäneet majoitus- tai lentovaraukset tarkoittavat hintojen pompsahdusta tasolle, joka tärvelee samantien etukäteen vaivalla ekselöidyn tavoitebudjetin.

Nämä tarpeettomat budjetin ylittämiset reissussa harmittavat itseäkin, etenkin toistuessaan turhan usein ja omasta tupelluksesta johtuen. Parempi suunnittelu ja asioiden selvittely hyvissä ajoin auttaa tähänkin. Mutta pitääpä reissussa oppia myös kantapään kautta. Jää vahvempi muistijälki!

Monen ennakkoajatus onkin, että budjettimatkailu on hankalaa ja epämukavaa. Sellaistahan sen ei tarvitse olla, mutta tosiaan ennakointia, vaivannäköä ja joustavia lehmänhermoja siinä monesti kysytään. Ja onhan se niin, että rahalla saa helppoutta ja nopeita ratkaisuja moniin ongelmiin.

Ennakoivasta ja joustavasta reissuasenteesta voi kuitenkin tulla tapa, kun siihen harjaantuu ja toisaalta pienten haasteiden selättämisestä voi muodostua reissun suola. Vaikka miten hyvin suunnittelee, matkalla tulee aina ylläreitä ja niitä varten on hyvä olla joustavan asenteen lisäksi vähän joustoa budjetissa.

Mutkista matkassa ja erikoisista kokemuksista syntyy kuitenkin aina ne parhaat tarinat. Ei siitä, miten helposti ja vaivattomasti kaikki sujui, kun rahaa oli riittämiin ja saattoi valita aina helpoimman tien, kommelluksia välttäen.

Jos vielä matkaseurakin pystyy asennoitumaan samoin ja nauttimaan vähän seikkailuhenkisestä reissaamisesta, haasteet voi kääntää ikimuistoisiksi  (ja ainakin jälkikäteen naurattaviksi) elämyksiksi.

Matkustamisen voi tehdä (tarpeettoman) kalliiksi

 • Kiire valmisteluissa -> ei ehditä selvittää vaihtoehtoja ja käypää hintatasoa etukäteen
 • Kiire matkalla -> ei ole aikaa matkustaa edullisesti  (julkisilla, kävellen), kierrellä katselemassa majoituksia tai ravintoloita, vaan pitää valita ensimmäinen
 • Varausten jättäminen viime tippaan (sesonkeina eritoten)
 • Toisaalta kaikkien varausten tekeminen etukäteen -> maailmalla esim. kaikki majotuspaikat eivät ole vielä netissä ja paikanpäällä asioista voi neuvotella hyvät könttädiilit
 • Väsymys -> ei jaksa välittää hinnasta, tinkiä tai selvittää vaihtoehtoja
 • Mukavuudenhalu -> mistään mukavuudesta ei voi matkalla tinkiä, eikä vaivaa haluta nähdä
 • Asenne -> edullinen majatalo, ruokapaikka, kuljetus jne. ei voi olla hyvä
 • Ahnehditaan liian paljon ohjelmaa lyhyelle ajalle ja vaihdetaan paikkaa muutaman päivän välein
 • Joustamattomuus -> ei edes haluta kokeilla jotain, mikä ei tunnu omien standardien ja tottumusten mukaiselta
 • Matkaseuran joustamattomuus / rajoitteet -> joudutaan tekemään kompromissejä, jotka näkyvät rahankulumisena

Näitä reissukassan torpedoijia kun pyrkii huomioimaan jo etukäteen ja suunnittelemaan matkansa niin, että kiireeltä ja jatkuvalta paikanvaihdolta vältytään, voi matkakassakin riittää pidemmälle.

Tässä mietitään milloinkahan pääsee jatkamaan matkaa tuhkapilven ja matalapaineen peruttua liudan lentoja

Matkailemalla säästöjä?

Itselleni oli aikoinaan huikea oivallus tajuta, että eihän reissaamisen tarvitse olla sen kalliimpaa kuin kotonaolo. Ja että reissunpäällä eläminen voi merkitä jopa säästöjä kotiarkeen nähden. Tämä ei tietenkään päde kaikkeen reissaamiseen, mutta on silti mahdollista tietyin ehdoin. Tämä oivallus oli myös yksi avain vapaampaan elämään.

Vaikka pidemmät matkat ulkomaille eivät ole juuri nyt monenkaan agendalla, otan tässä muutamia pointteja niistä esiin. Säästöjen hankkiminen kun onnistuu parhaiten pidemmällä oleskelulla edullisen elintason maassa. Lyhyillä lomamatkoilla kannattaa miettiä, miten voi nauttia itselleen tärkeistä asioista kaikista taloudellisimmin. Matkan tavoite ja tarkoitus ratkaisee.

Kohdemaa ja -alue ovat reissutalouden kannalta olennaisessa roolissa. Ne luovat raamin käyttöbudjetille ja sille, miten mukavasti kyseisellä budjetilla elää. Kannattaa tutkia hyvin etukäteen, mitä euroillaan kussakin kohteessa saa.

Toinen on lentoihin käytetyn rahan optimointi. Etenkin kaukomaille lennettäessä lennot ovat niin suuri kuluerä, että matka-aikaa kannattaa yrittää järjestää ainakin kuukauden verran, ellei enemmänkin. Jos vaikkapa Aasian meno-paluulentosi kahden viikon reissulle maksaa 700 € tekee se jo 50 € jokaisen matkapäivän päiväbudjettiin jaettuna. Jos taas voit viettää reissussa 2 kuukautta (8 vkoa) tekee se päiväbudjettiin osuudeksi enää 12,5 €.

Kun lentomatkan osuus päivittäisestä budjetista on saatu painettua kohtuulliselle tasolle, onkin muissa kuluissa sitten helppo säästää esim. juuri Aasian suunnalla. Kohdemaan tai alueen valinta onkin yksi keskeisimmistä keinoista säädellä matkabudjettia jo etukäteen, ja mahdollistaa näin matkailemalla säästäminen. Kohdevalinta vaikuttaa myös siihen, miten paljon vastinetta saa kullekin eurolleen.

Euroopan kohteissa lentojen osuus jää pienemmäksi, mutta etenkin palvelut ja ravintolaruokailut taas kustantavat enemmän kuin Aasiassa. Itäisessä Euroopassa ja Välimeren maissakin kuukausikulut on mahdollista painaa sangen matalalle tasolle, paljon vaikuttaa se ollaanko turistikeskittymässä vai jollain enemmän paikallisella alueella.

Sekin, että lentää harvemmin ja viettää pidempään kohteessa on aina hiukan pienempi paha ympäristön kannalta, kuin useat lentomatkat vuodessa. Euroopassa myös autoilu ja junailukin on vaihtoehtoina. Jos ei halua kaukomatkoista ja lentämisestä luopua, voi monessa muussa kohtaa matkan suunnittelua ja toteutusta tehdä kuitenkin vastuullisuuden kannalta hyviä valintoja.

Matkabudjetin laatimisen ABC

Pidempi oleskelu on kustannustehokasta

Paljonko on kuukausibudjettisi kotimaassa? Pidemmällä matkalla on usein mahdollistaa alittaa normaalin kuukausittaisen käyttöbudjetin määrä Suomessa ja tämä on sitä matkailemalla säästämistä parhaimmillaan.

Moni Espanjassa tai Kaakkois-Aasiassa talvehtija tietää hyvin, että jo 500-1000 € kuukausibudjetilla / henkilö voi elellä  kohdemaassaan jo varsin kelvollisesti. Oman kokemuksen mukaan etenkin Vietnam ja Indonesia mahdollistavat hyvän hinta-laatusuhteen oleskeluja Kaakkois-Aasiassa.

Pidempään kohteessa oleskeleva voi löytää edullisempia asumisdiilejä ja elää muutenkin enemmän paikallishenkistä arkea kuin parin viikon lomailija. Ja sitä omaa reissuarkea voi höystää välillä mukavilla elämyksillä tai retkillä kiinnostaviin kohteisiin.

Pienet persoonalliset majapaikat ovat omaan makuun. Tämä majatalo löytyy Palawanin Port Bartonista.

Tällaisesta reissailusta on viime vuosina tullut itselleni se uusi normaali tapa oleskella ulkomailla. Periaatteessa se oma arki viedään vaan uuteen ympäristöön ja siitä tulee se vaihtelu ja viehätys, mitä reissusta usein haetaan.

matkailemalla säästöjä
Aamukahvi Cebu cityssä Airbnb -huoneistossa
Cebu Cityssä majoituimme muutamissa eri huoneistoissa, yöhintaan 18-24 €. Ei niin persoonallista, mutta käytännöllistä ja mukavaa.

Huoneistoissa asuen voi osan aterioista ja kahvitteluista toteuttaa itse kämpillä, näistäkin kertyy viikkojen mittaan isot säästöt. Jo jääkaappi ja vedenkeitin jeesaavat. Itse nautin siitä mukavuudesta, ettei tarvitse joka kahvikupin perässä lähteä ulos.

Aamupalaa on mukava laittaa omassa huoneessa, jos se ei kuulu majoituksen hintaan.

Kiireetön ja hötkyilemätön oleskelu mahdollistaa sen, että ehtii tutustua kunnolla alueen palvelutarjontaan ja löytää niitä paikallisten suosimia kauppoja, kahviloita ja ravintoloita, joissa hintatasokin on kohdillaan.

Kuukausibudjetit kotioloissa ja reissun päällä eivät tietysti aina ole täysin vertailukelpoisia. Tuloja ei pitkässä reissussa useinkaan voi hankkia samalla tavalla kuin normaaliarjessa töitä tehden. Tämäkin on toisaalta järjestelykysymys, ja tulopuolta voi alkaa rakentaa kuntoon tietyllä siirtymäajalla, esimerkiksi etätöitä, läppäriyrittäjyyttä ja passiivisia tuloja hyödyntäen.

Toisaalta vakituisissa palkkatöissä on palkalliset lomat sekä lomarahat eli sikäli tulotaso säilyy, vaikka vuosilomansa, 4-6 viikkoa käyttäisikin reissussa. Muutamalla viikolla palkatonta siihen päälle tuo jatkoaikaa pidemmän vuotuisen irtioton järjestämiseen.

Säästöjä reissatessa pystyy kerryttämään silloin,  jos samaan aikaan voi laittaa asuntonsa väliaikaisesti vuokralle tai suitsia muita kotimaan kuluja.

Pidemmän ulkomailla oleskelun yhteydessä vapaaehtoistyöpätkät tai talon- ja lemmikinvahtihommat voivat niinikään pitää kulupuolen aisoissa ja tuoda mukavaa sisältöä reissuarkeen. Näitä mahdollisuuksia voi löytyä myös kotimaasta.

Lue lisää: Taloustietoisen reissaajan opas

Pieni viihtyisä majatalo Lyn´s Guesthouse Moalboalilla, Cebun saarella

Kotimaan matkailua hintatietoisesti

Kesä 2020 on nostanut kotimaan matkailuun kohdistuvan kiinnostuksen aivan uusiin ulottuvuuksiin. Ja hyvä niin, onhan Suomessa ihan huippuja mestoja nähtävänä ja koettavana. Kotimaassa voi tehdä ja nähdä paljon ihan ilmaiseksikin, mutta toki sitten liikkuminen, syöminen ja majoittuminen maksaa.

Tänä kesänä on eritoten etsitty vaihtoehtoja ketjuhotelleille ja -ravintoloille, pieniä ja persoonallisia majapaikkoja, kahviloita, elämyksiä luonnossa ja viehättäviä miljöitä tutustuttavaksi.

Itselleni juuri nämä pienet yrittäjävetoiset paikat ovat niitä, mitä mieluiten suosin niin ulkomaan kuin kotimaan reissuillakin. Kasvottomat ketjuhotellit ja isot resortit eivät ole itseäni ikinä suuremmin innostaneet, vaikka toki niitäkin on vuosien mittaan tullut käytettyä. Ja mikä milloinkin on ollut paras kokonaisratkaisu. Pienet paikat myös hinnoittelevat palvelunsa usein kevyemmin ja hinnalle saa usein hyvän vastineen ja kaupan päälle kotoisan, ihmisläheisen fiiliksen.

Lue vinkit kotimaan majoitushelmiin täältä.

Omaan kesääni kuuluu matkailun sijaan majoitustoimintaan osallistuminen täällä kotinurkilla majoittajakumppanin roolissa. Moni yksityismajoituksen (kuten Airbnb:ssa listatun asunnon) valitseva matkaaja kertoo haluavansa juuri kodinomaista ja viihtyisää majoitusta. Toiveissa on omaa rauhaa ja tilaa sekä kokkailumahdollisuuksia.  Ja nämä toiveet saa usein toteutettua huomattavasti hotellihuonetta edullisempaan hintaan yksityiseltä vuokraten.

Kotimaan matkailuintoa rajoittanut tekijä on monen kohdalla ollut hintataso. Kaikilla ei ole käytössään sellaisia budjetteja, että voisi reissata kotimaan helmiä bongaillen montaakaan päivää.

Selvähän se, kun palvelut on pakko hinnoitella verotuksellisista ja muista kustannussyistä täällä korkealle, jotta yrittäjäkin saa leipänsä. Milloinkahan muuten voisimme saada verovähennnyksiä kotimaan matkailusta?

Voi siis helposti tuntua siltä, että viikon tai parin ulkomaanmatkan saa paljon houkuttelevampaan hintaan ja vieläpä eksoottisemmalla sisällöllä ja paremmalla säätiedotteella, kuin mitä kotimaa tarjoaa.

Vai onnistuuko kotimaassa reissaaminen edullisesti? No ihan varmasti! Matkustusrajoitteet ovat osaltaan herättäneet ihmiset miettimään nyt luovia ratkaisuja Suomi-matkailun ja lähireissailun toteuttamiseen. Päiväretket, kotikaupungin koluaminen tai lyhyet parin yön reissut omassa lähiympäristössä ovat hyviä mahdollisuuksia seikkailla pienemmälläkin budjetilla.

Ja ainahan se on mennyt niin, että kun jotain haluaa riittävästi, siihen alkaa löytyä myös keinot. Eli jos reissaamaan mielii, onnistuu se kyllä kohtuuhinnoin kotimaassakin. Jopa normaalin kuukausibudjetin sisällä pysyen. Tässäkin tärkeään rooliin nousee suunnitelmallisuus, jouheva asenne sekä valmius luovuuteen ja pieneen vaivannäköön reissuratkaisujen toteutuksessa.

Omat reissuni ovat olleet tänä kesänä lähinnä pieniä virkistäviä osapäiväretkiä, muutamien eurojen bensa- ja eväskuluilla. Aivan riittävää tähän rakoon.

Ja jos alkaa muistella ikävuosia 15-20, vähänkö sitä oli nerokas ja luova pienen budjetin suomireissaaja tuolloin! Teiniminän eräs Juhannuksen viettokin Yyterissä hoitui esimerkiksi 50 markalla ja kymppikassilla kaljaa. Ja senkin jälkeen festaroitiin monet kerrat ällistyttävän pienillä rahoilla.

Joskus hyvä vinkki voi olla sekin, että luopuu liian aikuismaisesta mukavuusajatelusta ja siirtyy takaisin seikkailuajatteluun (jos sellainen on päässyt jo unohtumaan). Näitä taitoja löytyy varmasti monilta, kunhan malttaa niitä hieman kaivella sieltä esiin.

Toisaalta yksinkertaiset asiat, kuten jo lyhytkin irtiotto luonnonrauhaan kuljeskelemaan ja makkaranpaistot päälle, voi olla se pikku seikkailu, joka tuo suuren ilon.

Kotimaan matkailu voi olla edullista näitä keinoja hyödyntäen

 • Kun lentojen osuus jää budjetista pois, vapautuu rahaa muihin kuluihin
 • Kaupunkilomat voi tehdä edullisia bussi- ja junayhteyksiä hyödyntäen, etukäteen edulliset vuorot selvittämällä ja liput hyvissä ajoin hankkimalla.
 • Kimppakyytiryhmät auttavat säästämään matkakuluissa, yleensä jaetaan bensakulut, tarjoa tai etsi kyytiä!
 • Auton voi vuokrata suht edullisesti vertaispalveluista tai pieniltä vuokrausfirmoilta alk. 30-40 € /vrk tai ihan kaverilta kysyen
 • Luontokohteet ovat ilmaisia, hyödynnä ulkoilureitit, laavu- ja nuotiopaikat
 • Kajakin tai sup-laudan vuokrauksen ympärille voi rakentaa edullisen ja kivan päivän tai kahden reissun tai telttaile ja vaella kansallispuistossa, retkimuonaa ja trangia matkaan mukaan
 • Retkeile pyörällä, fillarin saa kätevästi mukaan myös junaan. Lompakko ja luonto kiittää!
 • Reissumajoitukset voi järjestyä osin ystävien ja sukulaisten luona kierrellen
 • Mökkeilymahdollisuudet? Onko suvussa tai tuttavapiirissä mökkiä, jota voisi saada muutamiksi päiviksi käyttöön vaikkapa piha- ja ylläpitotöitä vastaan? Tai pienellä korvauksella? Tai tarkista Airbnb:n ja vastaavien mökkitarjonta
 • Keittiöllisissä Airbnb- ja vastaavissa huoneistoissa majoittuen voi säästää ison siivun ruokailukuluissa, majoituksen hinnan lisäksi
 • Huoneistomajoituksen hinnat ovat alk. 30-40 € / asunto / yö
 • Telttailu, laavut, aittamajoitus, tentsilet, riippumatot, maatilamajoitus, hostellit, autossa nukkuminen jne. ovat edullisia / ilmaisia majoitusvaihtoehtoja kesäisin
 • Bongaa hotellien kampanjahintoja tai etsi edullisia pieniä majapaikkoja (niitä voi joutua vähän etsimään)
 • Kiivaimman sesongin ulkopuolella reissaten löytyy niin majapaikoissa kuin niiden hintahaarukoissa enemmän valinnanvaraa
 • Joissain voi olla tarjolla majoitusta ja ruokaa talkootöitä vastaan, somen puskaradioissa kantsii huhuilla, jos tällainen kiinnostaa
 • Kaupasta (tai tiloilta ja toreilta) ostaen ruoka on Suomessa varsin edullista (ulkomailla taas voi olla edullisempaa syödä ravintoloissa, maasta toki riippuen)
 • Omilla eväillä pärjää päiväretkillä jo varsin pitkälle
 • Monia matkailuun ja retkeilyyn liittyviä välineitä voi lainata, vuokrata tai hankkia käytettynä
 • Yhdistämällä reissuun muutaman rivakan marjastus- tai sienestyspäivän voi myyntituloilla saada katettua osan matkakuluista, Facebook -ryhmät ovat yksi hyvä kanava marjojen myyntiin, tai pidä itse metsän antimet, säästöä sekin
 • Hyvällä mielikuvituksella ja joustavalla asenteella pääsee taatusti seikkailemaan edullisesti kotimaassa!

Kotimaassa matkaillen ja palveluita käyttäen tulee samalla tukeneeksi niiden syrjäisempienkin seutujen elinvoimaisuutta, vaikka sillä niukemmallakin budjetilla. Jokainen resurssiensa mukaan.

Koronakevään ja -kesän tuotekehittelymme tulos, Seikkailijattaren etukortti juontaa osaltaan juuri siitä ajatuksesta, että raha ei olisi este matkakuumeen taltutukselle. Ja että rahoilleen voisi saada yhä parempia vastineita ja hyviä diilejä juuri matkailuun liittyen.

Niimpä nyt voi sitten hankkia säästöjä ihan vaan matkustamalla! Tällä matkailevan naisen etukortilla voi saada siis lukuisia etuja ja alennuksia majoituksista, elämyksistä, kahviloista, hyvinvointipalveluista jne.

Matkustelua rakastavalle, mutta samalla budjettitietoiselle, kortti on oiva keino hankkia hyvät säästöt itselle ja mukana reissaaville matkakumppaneille. Etuja käyttäen voi tukea samalla näitä pieniä matkailualan yrityksiä, jotka taistelevat henkiin jäämisestä koronan vuoksi.

Jo tuokio luonnonrauhassa lataa akkuja ja jeesaa reissuhampaan kolotukseen, eikä maksa juuri mitään

Hyödyllisiä linkkejä edullisen kotimaan matkan räätälöintiin:

Autojen vertaisvuokraus:

Reissupakut

Kalustetut asunnot/kotimajoitus/mökit/hostellit mm.:

Kimppakyytejä:

Vuokraa autot, asuntoautot, majoitus, retkeilyvälineet

Julkiset kulkupelit eli vanhat tutut:

Elämyksiä, opastuksia vertaispalveluina

 

seikkailijattaren etukortti, säästöjä matkustamalla

(Visited 1 277 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Marjo-Riitta 27/07/2020 at 5:58 pm

  Täysin aiheen vierestä, mutta onko nuo laavukuvat Katajajärven laavulta?

  Reply
  1. Rosita Juurinen 28/07/2020 at 5:52 am

   Hei Marjo-Riitta! Kyllä on! Just tätä lähiretkeilyä parhaimmillaan 🙂

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.