Lennot ovat matkustamisessa yleensä se isoin yksittäinen kuluerä. Toki näin halpalentojen aikakaudella etenkin Euroopan sisäisiä lentoja voi löytää todella edullisesti, muutamalla kympillä. Jos taas matkustaa kauemmaksi lentohintojen vertailu on sitäkin hyödyllisempää,  jos siis haluaa säästää rahojaan myös perillä käytettäväksi.

Lentohintojen vertailuun on paljon työkaluja ja sivustoja, joten se on periaatteessa sangen näppärää. Eri vaihtoehtojen puntarointi ja osatekijöiden huomionti tuo kuitenkin hieman lisäväriä ja vaivaa hommaan. Tämä vaiva kannattaa kuitenkin nähdä.

Millä keinoin löytää halvat lennot?

Seuraavassa listausta asioista, joita taloustietoinen reissaaja huomioi ja soveltaa edullisia lentoja metsästäessään:

 • Kohteen valinta – Selvitä mihin kohteisiin on yleensä tarjolla edullisimpia lentoja ja buukkaa reissusi sinne. Tai löytyisikö kiehtova reissukohde jonkun tällaisen lentokohteen lähialueilta? Käy läpi halpalentoyhtiöiden kohteet, ylipäätään suositut kohteet, jonne runsaasti eri yhtiöiden lentoja, tsekkaa lentoyhtiöiden kausikampanjat, tee avoimia hakuja lentohakusivustoilla…
 • Ajankohta – Yleensä reissuun kannattaa lähteä silloin, kun kaikki muut eivät ole reissaamassa samaan paikkaan ja samaan aikaan, eli sesonkien ulkopuolella. Omaa matkustusajankohtaa viilaamalla hankitaan usein ne isoimmat säästöt.
 • Varausajankohta – Yleensä lennot ovat edullisimmillaan 6 kk – 6 vkoa ennen lähtöä, äkkilähdön kyttääjällä voi jäädä luu käteen ellei ole sitten valmis lentämään minne tahansa halvalla pääsee
 • Joustoa lentopäiviin – Pääsääntöisesti halvimmat lennot lennetään ti, ke ja to, joko aamuvarhaisella tai iltamyöhään. Kannattaa käydä läpi hintoja useilla eri päivämäärillä ja haarukoida ne halvimmat, jos vain oma aikataulu sen suinkin sen mahdollistaa.
 • Vertaile huolella -Tee hakuja eri vertailusivustojen kautta. Näitä ovat esim. momondo.fi, skyscanner.fi, lentovertailu.fi, rantapallo.fi sekä lukuisia muita. Näistä kun haet lentoja, sinulle näytetään halvimmat lippuhinnat, jonka jälkeen sivusto ohjaa sinut varsinaisen lipunmyyjän sivustolle, joka voi olla lentoyhtiö tai lippuja välittävä matkatoimisto, kuten Ebookers, Supersaver, Travellink jne.
 • Välilaskut –Pitkillä lennoilla välilaskulliset vaihtoehdot ovat usein ne halvimmat. Jos sinulla on aikaa enemmän kuin rahaa kannattaa valita tämä vaihtoehto. Moniin kohteisiin ei aina suoraan edes pääse, eikä koneen vaihto ole iso vaiva, etenkin jos vaihtoväli on kohtuullinen esim. 1,5 h – 4 h. Jos taas vaihto-ajat ovat pitkiä ja istut kentällä ravintolassa (syöden ja juoden) odotteluajan, säästösi voivat huveta siinä hyvinkin äkkiä. Kääntöpuolena on sekin, että useat vaihdot (lyhyellä vaihtoajalla) lisäävät laukkujen katoamisriskiä eli todennäköisyyttä, ettei niitä keritä siirtää koneesta toiseen yhtä nopeasti kuin ihmisiä.
 • Lisämaksut –Halpa lentohinta saattaa olla pelkkää silmänlumetta siinä kohtaa, kun huomaat, että paitsi matkalaukuistasi myös ruuasta ja juomasta veloitetaan vielä erikseen. Tähän kun vielä ynnätään 20 euroa lisämaksua siitä hyvästä, että maksat matkasi luottokortilla, niin näistä voi kertyä helposti 60-100 euroa lisähintaa lennollesi, pelkästään yhteen suuntaan. Todellisten kokonaislentohintojen vertailu onkin välillä ärsyttävän hankalaa. Lisäksi useimmat lentoyhtiöt yrittävät ujuttaa tusinan muuta turhaa lisämaksua huomaamattomasti laskuusi, joten tarkkana saa olla.
 • Pelkkä meno vai meno-paluu -Tarkista kannattaako meno-paluu ostaa samalla kertaa vai erikseen. Joskus yhdensuuntainen lippu maksaa miltei saman tai on jopa kalliimpikin kuin meno-paluu. Joskus taas kannattaa ostaa liput erikseen. Etenkin, jos ei ole täyttä varmuutta mistä ja milloin haluaa palata, kannattaa paluu jättää avoimeksi eli ostamatta. Halvimman hintaluokan lippuihin ei yleensä voi tehdä mitään muutoksia.
 • Liput osissa -On mahdollista saada toisinaan liput halvemmalla niin, että lennät kohteeseesi useammalla vaihdolla, ja ostat liput vielä osissa, ehkäpä vielä eri firmoilta. Tämä tapa mahdollistaa myös muutaman päivän stopoverin jossakin vaihtokaupungissa. Säätämistä tähän vaihtoehtoon voi kuitenkin liittyä enemmän kuin säästämistä.
 • Tilaa kampanjatarjoukset -Jos sinulla on tiettyjä suosikkilentoyhtiöitä, tilaa niiden uutiskirjeet. Tai tilaa lento- ja matkadiilejä kokoavan matkatoimiston uutiskirje. Näin saat sähköpostiisi tiedon heti, kun uusia alennuskampanjoita alkaa.
 • Hyödynnä cashback -sivustoja –Voit saada lisäsäästöä vielä 10-20 eur (tai 1-2%) / lentovaraus, kun teet varauksesi esim. Bonusway:n tai Ebates -sivuston kautta. Mutta ensin sinun pitää varmistaa, että matkamyyjä jolta saisit halvimmman diilin on näiden listoilla.
 • Kentältä kohteeseen -Selvitä jo etukäteen, miten pääset edullisimmin kentältä määränpäähäsi. Lennon jälkeen väsyneenä voi sortua huonoon diiliin tai ei jaksa kysellä riittävästi, kun kyydin tarjoajia ja matkatoimistoja vaihtoehtoineen tuloaulassa piisaa. Etenkin, jos reissaa yksin eikä ole taksin jakajaa, kannattaa vaihtoehtoja selvitellä kaikessa rauhassa. (Balilla en kerran suostunut yhdenkään ryöstötaksin kyytiin, onneksi löytyi vähän halvempi mopotaksi, joka retuutti sitten minut rinkkoineni ja reppuineni yli tunnin ajomatkan Ubudiin…)
halvat lennot ? - näin niitä bongataan
Itseäni ei kentillä vietetyt välilaskut haittaa, niissä on aina matkalla olon fiilis. Perthin kentälläkin on jo tullut vietettyä pari yötä…

Qatar Airways:llä todella hyvät hinnat esim. Bangkokiin ja Perthiin, käy kurkkaamassa!

Yhteenvetona voidaan todeta, että halvimpien lentojen löytäminen on välillä työlästä ja siihen saa todellakin kulumaan aikaa. Sitten kun tietää varmaksi minne haluaa mennä ja milloin, niin uusien tarjousten tai muun hintojen laskemisen odottelu on usein turhaa. Varsinkin jos lähtöön on alle 3 kk aikaa. Jahkaillessa voi käydä niin, että edullisimmat kiintiöt on myyty loppuun ja joudutkin ostamaan pykälää kalliimmat lennot. Näin on itsellenikin käynyt jokusen kerran.

Mutta etenkin siis mannerten välisten lentojen hinnoissa voi säästää satoja euroja, jopa tonnin, kun tekee hyvät haut ja vertailut, pystyy joustamaan ajankohdassa, hyväksyy välilaskut eikä nirpistele nokkaansa millekään lentoyhtiölle.

Eli, jos sinulla on tosiaan aikaa käytettävissä enemmän kuin rahaa, niin vaivannäkö kyllä palkitsee (ainakin tiedät tehneesi parhaasi) ja lentolipuissa säästyneet rahat voi sitten käyttää sitten reissun päällä johonkin mukavaan. Tai ehkä juuri edullisten lentojen vuoksi pääset ylipäätään lähtemään reissuun.

Lisää budjettitietoisen reissaajan tärppejä tulossa seuraavissa postauksissa. Voit lisäksi ladata budjettimatkaajan pikavinkkilistauksen täältä.

Nippu Kuntoon -Taloustietoisen reissaajan oppaassa laajennettu listaus lentojen etsintään.

Reissurepulla on muuten myös hyvä Lentobongarin ilmaisopas ks. -> www.reissureppu.com

Halvat lennot ?- Näin niitä bongataan
Auringon- ja lennonnousu

(Visited 30 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *