Paljon keskustellaan ja väitelläänkin siitä, millaisella budjetilla reissussa pärjää. Onko reissaminen kallista vai ei ja kannattaako reissuun edes lähteä, jos pitää kokoajan senttiä venyttää? Mielestäni se on kyllä niin, että jos maailma kutsuu, niin rahan tai sen vähyyden ei pidä antaa estää. Luovuutta ja oikeiden valintojen tekoa kehiin vaan.

Seuraavista laskelmista saat osviittaa siitä, miten pärjätä edullisesti Thaimaassa ja naapurimaissa kolmen kuukauden reissun ajan. Kolme kuukautta on jo hyvä irtiotto, minisapatti tai minieläke. Tuossa ajassa ehtii jo nollaamaan työstressit ja ottamaan aikaa itselleen, vaikka uutta tulevaisuutta suunnitellen.

Hinta-arviot ovat suunta-antavia keskivertohintoja hintahaitarin edullisemmasta päästä. Tähän budjettiin päästäkseen voi joutua hieman tekemään vertailuja ja rajaamaan kalleimpia turistikohteita listaltaan pois. Joinain päivinä syödään katukojusta, toisinaan voi istahtaa prameampaankin kuppilaan, kun eletään laskelmien 10 euron päivittäisellä ruokabudjetilla. Toki rahaa saa törsättyä juuriniin paljon kuin katetta tilillä riittää, mutta nämä siis esimerkkeinä kohtuu mukavasta elelystä, budjettitietoisesti. Itselläni reissussa Thaimaan suunnalla kuluu rahaa yleensä 800-1200 eur/kk.

DSC01404-001
Maisemat ja elämykset: osastoa “priceless”

Seuraavassa kaksi esimerkkiä. Toisessa laskettuna kahden henkilön elämiskulut, yhdessä kohteessa elellen ja toisessa yhden ihmisen kulut eri kohteissa ja maissa kierrellen.

1. Kahden henkilön kulut kolmen kuukauden Thaimaan reissuun

2 henkilöä, yksi kohde, jonne asetutaan koko ajaksi

 • Viisumit 2 x turistiviisumi 30 € + 2 x 50 € viisumin pidennykset, yhteensä 160 €
 • Matkavakuutukset yht. 100 €
 • Asuminen vuokra-asunnossa 300 €/kk sis. vesi+sähkö (condo, talo tai majatalosta kuukausisopimus) ->   900 € 
 • Ruokakulut 600 €/kk (10 €/pv/hlö, 70 % ravintola, 30 % kotona) -> 1800 € / 3 kk
 • Puhelin ja netti 30 €/kk -> 90 € / 3 kk
 • Liikkuminen (mopo, julkiset, taksit, lautat) 150 €/ kk -> 450 € / 3kk
 • Viihde & harrastaminen & nähtävyydet/ retket 300 €/ kk -> 900 € / 3kk
 • Muut kulut 100 €/kk -> 300 € /3 kk

Yhteensä kahden henkilön on siis mahdollista asustella suht mukavasti 3:n  kuukauden ajan Thaimaassa hintaan noin 6100 €,  tai 3050 €/hlö eli rapiat tuhat euroa kuussa per nuppi.

Majoitusta Paissa
Mukavan majan maailmalta löytää jopa hintaan 200 -300 eur/ kk

Saman summan saa helposti kulumaan kahden hengen kahden viikon lomamatkalla hyvässä hotellissa asuen ja turistiretkillä käyden, turistijuttuja tehden. Juuri tästä syystä moni kokeekin reissaamisen olevan kallista, mutta kaikki eivät vain tiedosta, että ihan samalla rahalla on mahdollista viettää niin kolme kuukautta leppoisaa elämää auringon alla kuin se kahden viikon lomakin.

2. Itsenäisen matkaajan kulut Kaakkois-Aasiassa, 3 kk
3 kuukautta Kaakkois-Aasiassa, 1 hlö, eri kohteissa ja maissa kierrellen (esim. Thaimaa + Kambodza)

 • Viisumit (2 maata x 30 €) 60 €
 • Matkavakuutus 50 €
 • Majoitukset majataloissa keskim. 10 €/ yö -> 300 eur/ kk -> 900 € / 3 kk
 • Ruokailut 10 €/pv -> 300 €/ kk -> 900 € / 3 kk
 • Viihde & harrastukset & nähtävyydet & retket 200 €/ kk -> 600 € / 3 kk
 • Liikkuminen (mopo, bussit, taksit, lautat) 150 €/ kk -> 450 € / 3 kk
 • Puhelin ja netti 15 €/ kk   -> 45 € / 3 kk
 • Muut kulut 50 €/ kk -> 150 € / 3 kk

Yhteensä yhden hengen reppureissun kulut 3 kuukauden ajalle 2-3:ssa maassa reissaten noin 3855 euroa eli 1285 eur / kk.

Raakakakku ja kahvi
Välillä on varaa herkutella raakakakulla ja vietnamilaisella kahvilla!

Pariskunta (tai kaverukset) luonnollisesti säästää kuluissa jonkin verran yksin reissaavaan nähden, kun voi jakaa majoituskuluja, laitella aamupalat yhteisostoksista kämpillä ja jakaa esim. moponvuokrauksen kulut. Eikä mikään estä etsimästä kämppistä tai reissuseuraa jakamaan majoitus- tms.kuluja.

Pieni vaivannäkö ja asenteen viilaus mahdollistaa pidemmät reissut!

Näillä simppeleillä ja suuntaa antavilla esimerkkilaskelmilla haluan madaltaa lähtemisen kynnystä kaikille reissusta haaveileville ja ylipäätään osoittaa, ettei matkustamisen ja maailmalla oleilun tarvitse todellakaan olla kallista. Kohteen/kohteiden valinta on aika ratkaisevaa, samoin pienet päivittäiset valinnat, jotka merkitsevät varsinkin pitkällä tähtäimellä. Sekä ylipäätään koko asennoituminen rahankäyttöön.

Juju on myös siinä, että minimoi kaikki Suomen pään kulut. Kämppä vuokralle, netit ja puhelinlaskut tauolle/minimipakettiin jne.

Pieni vaivannäkö ja hintojen vertailu on taloudellisesti aina kannattavaa, niin myös reissatessa vaikka kaikki tuntuisi muutenkin halvalta. Jos tuntuu tylsältä seurata hintoja ja rahankäyttöään jatkuvasti, niin pitää välillä muutaman kunnon sniiduilupäivän, joiden jälkeen voi taas löysätä kukkaron nyöriä ja elää pari päivää hövelimmin. Kunhan kokonaisbudjetti osapuilleen pitää. 

Pointtina se, että vähemmälläkin rahankäytöllä pärjää reissussa. Usein jopa puolella siitä, mitä Suomessa kuluisi. Käytännössä keskivertoisella suomalaisella kuukauden liksalla (netto 2000 €) elää 2 kuukautta Aasiassa leppoistellen.

Kas näin, taas yksi este kumottu pienen irtioton tieltä!

P3312892
Kun maailman polut seikkailuineen kutsuvat, ei kaponen budjetti olekaan este!

(Huom. Ilman viisumia pääsee Malesiaan 90:ksi päiväksi, Thaimaahan ja Filippiineille 30: ksi päiväksi, Vietnamiin 15 päiväksi, muuten viisumimaksut yleensä 30 eur/taalaa.)

Reissusäästämisen tueksi kannattaa lukea esim. tämä opas, jos tuntuu että matkakassan kokoon keräämisessä on vielä tekemistä!

Voit jakaa omia hyviä vinkkejäsi ja kokemuksiasi budjettimatkailusta kommenttiosioon!

 

vapauspostin tilausbanneri

 

(Visited 1 484 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Jasmin 21/02/2016 at 1:06 am

  Musta on hassua kun ihmiset kuvittelee aina matkustamisen olevan kallista! Mun budjetti kaakkois-Aasiassa oli n. 500€/kk ja pystyin silti tekemään suurimman osan asioista joita halusin – kompensoin sitä vaan halvimmilla mahdollisilla yöpaikoilla ja katuruoalla mikä oli mulle mieluisampi vaihtoehto siinä mielessä että pystyin olemaan reissussa pidempään 🙂

  Reply
 2. Rosita Juurinen 25/02/2016 at 7:30 pm

  Juu tuo on todentotta, että noinkin pienellä budjetilla pärjää, kun ottaa asiakseen, vertailee hintoja eikä törsäile. Matkailun ei tosiaan tarvitse olla rahakysymys. Ja silti voi nauttia ja päästä kokemaan monenlaisia elämyksiä, mitä kovin mukavuudenhaluiset eivät edes kohtaa 🙂 Hyvä meininki!

  Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *