Vältä nämä 8 turhaa rahareikää reissussa

Vaikka matkustelun ei tarvitse olla kallista, saa siihen toki uppoamaan rahaa. Ja sitä enemmän rahaa uppoaa, mitä huolettomammin rahojaan käyttää tai mitä vähemmän miettii, missä asioissa voisi myös välttää turhan hassaamisen ja käyttää rahansa viisaammin. Saaden usein myös parempaa vastinetta niille.

Käyn läpi tässä artikkelissa muutamia kenties itsestäänselvinäkin pidettyjä elementtejä reissussa. Näitä pohtimalla ja kyseenalaistamalla voi kuitenkin vähentää rahan syytämistä turhiin katteisiin ja ilman osuuteen hinnoissa, jotta budjetti riittää sitten oikeasti tärkeisiin asioihin. Tuskin voit allamainituilta täysin välttyä, mutta kenties joltain osin kokeilla vaihtoehtoja, ja sekin jo näkyy reissukassassa.

Postauksen idea ei ole, että matkasi kuluisivat pelkkään säästöjen kyttäilyyn, ei suinkaan, mutta tietyn taloustietoisen asenteen ohjelmointi selkärankaan nyt vaan on hyödyllistä, etenkin paljon matkustellessa.

1.Hotellimajoitus

Tästä olen kirjoittanut monesti aiemminkin. Enkä väitä, etteikö olisi toki mahdollista löytää hyviä hotellidiilejä, mutta monesti majoittuminen voi olla moninverroin hinta-laatusuhteeltaan parempaa ja hauskempaa guesthouse -majataloissa, bed & breakfast -paikoissa, Airbnb -majoituksissa tai muussa yksityisessä huoneistonvuokrauksessa.

Oma keittonurkkaus ja jääkaappi majapaikassa ovat myös sangen hyödyllisiä. Tällöin joka ateriaa tai välipalaa /kahvihetkeä varten ei tarvitse mennä ulos (kalliisti) syömään. Yksityisissä vuokrahuoneistoissa jonkinlainen keittiö kuuluu lähes aina diiliin.

Jokainenhan tietää, miten kalliita ovat hotellien oheispalvelut, kuten ravintolat, baarit, kahvilat, huonepalvelut, spa:t jne. Jos sitten hotelliin päätyisikin niin kannattaa muistaa edellä mainittujen osalta, että saat yleensä about saman tai paremman palvelun huomattavasti edullisempaan hintaan, kun vaivaudut hieman hotellialueen ulkopuolelle tutkiskelemaan. 

Paras majoittumisen kokonaisdiili riippuu toki paljon siitä, missä maassa tai kohteessa ollaan ja kuinka pitkiä aikoja. Älä kuitenkaan siis pidä hotellimajoitusta minään itsestäänselvyytenä, vaan kartoita aina huolella myös muut vaihtoehdot.

Lue lisää: Paras valinta pidempään reissuun, vuokra-asunto, hotelli vai Airbnb?

2. Järjestetyt valmisretket ja elämykset

Matkatoimistojen kautta järjestetyt retket ovat toisinaan ihan käypäsiä hinta-laatusuhteeltaan ja saattavat olla sosiaalisesti palkitsevia, käytännöllisiä ja joskus ainoa tapa päästä näkemään / kokemaan jokin tietty reissuelämys.

Usein niiden hinnoissa on kuitenkin reilusti ilmaa, aikataulu voi olla kireä ja suosituissa turistikohteissa ryhmien liikuttelu voi muistuttaa pahimmillaan erään sortin karjanajoa. Suomalaisten matkanjärjestäjien retkipalvelut ovat eritoten kalliita ja kannattaakin selvittää kustannukset vaihtoehtoisille retkille.

Jos vain mahdollista kannattaa selvittää, voitko tehdä omatoimiretkiä itsenäisesti, reissukavereiden kanssa tai mahdollisesti vuokrata jonkun paikallisoppaan mukaan.  Tällä tavoin aikataulut ja retkielämys voidaan räätälöidä juuri omiin tarpeisiin ja suurella todennäköisyydellä kuluissa tulee merkittävää säästöä. Omatoimiretkillä on aina mahdollisuus päätyä myös jonkinlaiseen bonusseikkailuun.

Matkatoimistojen tai hotellien välittämät kuljetuspalvelut (esim. lentokentälle) ovat nekin usein riistohintaisia. Omatoiminen vaihtoehto on hyvä selvittää vertailuksi. Vaikka sitten joutuisi kävelemään sen 100 metriä enemmän.

3. Matkavaluuttakulut

Omien rahojen käyttäminen euro -alueen ulkopuolella ei valitettavasti ole ilmaista. Kulujen määrään voi  kuitenkin jonkin verran itse vaikuttaa. Kalleinta matkavaluuttaa saa kotimaassa vaihtamalla sekä nostamalla automaateista ulkomailla. Etenkin pienillä summilla automaattinostokulujen osuus nousee jopa yli 10 prosenttiin nostetusta summasta. Kuluja, joita voi hiukan suunnittelemalla välttää. Miksi laittaisit 10 % matkakassastasi valuutanvaihtokuluihin, jos ei ole pakko?

Kannattaa selvittää etukäteen kohdemaan valuutanvaihtokurssit paikanpäällä. Yleensä aina rahan vaihtaminen on perillä edullisempaa kuin kotimaassa. Eli matkakassa kannattaa ottaa ainakin osin mukaan käteisenä ja siten voit säästää suomalaisille pankeille ja vaihtofirmoille maksettavissa turhanpäiväisissä palkkioissa ja kuluissa.

Pankki- ja luottokorteilla maksaminen on käteisen jälkeen paras vaihtoehto. Reissaaja voi ottaa lisäksi kakkoskortikseen mukaan esim. pienikuluisen Revolut prepaid -kortin, jonne siirtää varoja matkapuhelinsovelluksen kautta. Maksut ja nostot tulevat halvemmaksi sillä kuin oman pankin kortilla. Pitkällä matkalla, kun oleskellaan kohdemaassa useampia kuukausia, paikallinen pankkitili ja sieltä rahojen käyttäminen on yleensä kaikista edullisin ratkaisu.

Lue lisää: Kortti, käteinen, rahanvaihto? Ethän maksa liikaa matkavaluutan käytöstä

4. Turistikatujen ravintolat ja kahvilat

Varmaasti monelle tuttua huttua, mutta pääsääntöisesti paikkansapitävä nyrkkisääntö on se, että hinta-laatusuhteeltaan parhaat kuppilat ovat horjahduksen syrjässä kiihkeimmästä turistimenosta, nähtävyyksien liepeiltä ja kimaltavista ostoskeskuksista.

Kansainväliset ketjukahvilat kannattaa niinikään vaihtaa paikallisiin pientoimijoihin ja saat todennäköisesti persoonallisemman, maukkaamman ja huomattavasti edullisemman kokonaiskokemuksen. Paikallinen ruoka, paikallistyylin ravintoloista tarjoiltuna on yleensä edukkain ja paras vaihtoehto muutoinkin.

5. Taksilla kulkeminen

Taksin käyttö on toisinaan ihan perustelua, helppoa ja edullistakin, mutta jälleen kohdemaasta ja tilanteesta riippuen on hyvä tsekata vaihtoehtoiset kulkupelit. Monissa maissa julkinen liikenne on ihan kelvollisesti järjestettyä ja mukavan edullista. Busseja ja junia (tai näiden erilaisia versioita) löytyy vaihtoehdoksi taksilla hurauttelulle. Lyhyitä matkoja toki kannattaa kävellä, etenkin kun samalla näkee paljon enemmän.

Uber on osaltaan noussut kohinalla haastamaan viralliset taksipalvelut ja kimppakyytejä on tarjolla mm. jakamistalouden alustoilla. Jos sitten taksilla pitää kulkea, jämäkän ystävällinen hintaneuvottelu on monissa maissa enemmän kuin suotavaa, ellei mittaria sitten automaattisesti käytetä. Pitkille matkoille taksihinnan voi usein sopia kohtuulliseksi köntäksi.

6. Kertakäyttöiset vesipullot

Lämpimissä maissa reissatessa vesipulloja (tai muita juomapulloja) kuluu useita päivittäin ja yleensä ne kerryttävät myös muovijätteen määrää kohteessa. Vaikka äkkiseltään arvioituna vesipulloihin ei menisi kuin muutama euro päivässä, kertyy niistäkin ajan mittaan ihan olennaisia summia, etenkin jos päiväbudjetti ei ole muutenkaan paljoa yli 20 euron.

Ei siis ole lainkaan huono idea pakata mukaan omaa laadukkaampaa vesipulloa, jonka voi täyttää aina kämpillä ollessaan joko suuremmasta vesikanisterista tai majatalon täyttöpisteestä. Pitkässä juoksussa säästyy rahaa ja ympäristö kiittää. Myös lentokentillä oman vesipullon myötä voi välttää riistohintaisen veden oston.

7. Kalliit drinkit ja yökerhot

Olen aiemmin muistutellut siitä, miten halpa alkoholi voi tulla reissussa lopulta varsin kalliiksi kaikenlaisine oheiskuluineen ja -ilmiöineen. Mutta ihan yhtä pöhköä voi olla maksaa kolmin-nelinkertaisia hintoja drinkeistä ja oluista jossain näennäisesti prameissa puitteissa.

Drinkkien vedätyshinnat pätevät useimmin ”ohjelmallisissa” baareissa, mikä esim. Aasiassa tarkoittaa tyypillisesti överilujalla soitettua live -musiikkia tai muuta ”show -meininkiä” (monessakin mielessä) keskeisellä paikalla sijaitsevassa ravitsemusliikkeessä. Yökerhoissa lisämaksuja voi tulla juomiin tilatuista jääpaloista ym. serviisistä, laskuun lisätyistä tarjoilupalkkioista, veroista sun muusta.

Länsimaiseen tyyliin tehdyt muka-tyylikkäät ”cocktail lounget” huudattavat kovia hintoja juomista, enkä kyllä edes keksi, miten niissä joku viihtyy. Hotellien katoille tehdyissä sky -baareissa voi toki käydä sen yhden kalliin juoman nauttimassa ja maisemia ihailemassa.

Muutoin viihtyisät pienet jutustelukuppilat katujen varsilla tai piilossa takakujilla ja viidakoissa tarjoavat edukkaimmat hinnat, idyllisimmät miljööt, todennäköisesti kiinnostavimman seuran ja sikäli parhaat puitteet illan istumiseen.

8. Halpalentojen kuluviidakko

Halpalentoyhtiöthän tekevät katteensa erilaisista oheismaksuista ja siten itse lipun hinta saadaan näyttämään halvalta. Parhaiten halpalennot toimivat lyhyillä matkoilla ja lomilla, joissa yksi matkustamoon otettava matkatavara riittää. Lennon todellinen halpuus kannattaa kuitenkin varmistaa ennen buukkausta.

Lentolipun varausprosessissa tarjotaan ainakin kymmentä eri lisämaksullista palvelua, jotka yleensä voi suosiolla skipata, jos ei ole ruumaan menevää laukkua tai halua buukata aterioita, lisävakuutuksia, maksullisia ilmoituksia ja muuta yleensä tarpeetonta.

Lisäkustannuksia voivat aiheuttaa myös kaukana keskustoista sijaitsevat periferia -terminaalit, maksutavat sekä tietenkin kaikki ruoka- ja juomakulut, viihdelaitteiden, netin tai jopa viltin käyttö lennon aikana.

Halpalennot ovat halpoja, mutta joskus tavallinen lentoyhtiö voi tarjota paremman diilin, mukavamman matkustuskokemuksen ja joustavammat ehdot. Vertailu halpalennon ja normilennon välillä voi olla hieman konstikasta, mutta kannattaa silti tehdä.

Budjettireissaajan perussäännöt

Rahankäyttöään optimoiva reissaaja ylipäätään vertailee ja kilpailuttaa asiat huolella. Hän keskittyy matkustamaan edullisen hintatason maissa, pahimpien sesonkien ulkopuolella ja mahdollisimman pitkiä aikoja kerrallaan. Budjettireissaaja myös selvittää paikallisen hintatason nopeasti, eikä ole siten niin helposti vedätettävissä.

Lue lisää: Matkabudjetin laatimisen ABC

Näitä perusperiaatteita noudattamalla reissussa välttyy maksamasta ”turhasta”, jolloin rahaa jää enemmän olennaiseen, mitä se sitten kenenkin kohdalla tarkoittaa. Itselleni se tarkoittaa lisää reissupäiviä ja elämää tien päällä.

Pienellä vaivannäöllä ja lisätietoisuudella hankitun ylijäämärahan voi sijoittaa seuraavia reissuja tai muuta tulevaa elämää varten. Sijoituksista saadut osingot voivat tarjota joko lisäkäyttörahaa reissailuun tai sitten ne voi uudelleensijoittaa hankkiakseen korkoa korolle-kasvua, josta taas on isompaa hyötyä myöhemmässä vaiheessa.

Taloudestaan kiinnostuneen matkailijan kantsii myös tutustua kirjoittamaani kattavampaan oppaaseen aiheesta:

Vältä nämä 8 turhaa rahareikää reissussa

E-kirjan sekä matkabudjettityökalun voit hankkia Matkaopas Vapauteen –verkkokaupasta.

(Visited 546 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.