Näin Tonista tuli matkatoimistoyrittäjä Balilla

Elämä ja työ Balilla. Kuulostaa monen haaveelta. Toni Kallunki tuskin haaveili Balille muutosta sinne ensi kertaa matkustaessaan. Tapahtumat johtivat kuitenkin suuntaan, jonka seurauksena Toni on elellyt Balilla nyt jo useita vuosia pyörittäen I love Bali -matkatoimistoa.

Suunnitellessamme viime vuonna kuukauden oleskelua Balilla, päätin ottaa yhteyttä Toniin, jotta voisimme tiedustella häneltä vähän vinkkejä road tripillemme ja samalla vähän kysellä muutenkin hänen vaiheistaan ja elämästään Balilla. Juttutuokiota täydennettiin sittemmin vielä sähköpostitse.

yrittäjäksi balille
I love Balin toimisto on samassa pihapiirissä Tonin kodin kanssa

”Kohtalokas” ensi reissu Balille

Kerrotko Toni aluksi vähän omasta taustasi ja siitä, miten Balin reissusi alkoivat?

”Olen siis alunperin Rovaniemeltä kotoisin ja viimeiset Suomi-vuoteni vietin Helsingissä asuen, elektroniikka-alalla työskennellen.

Ensimmäisen lomamatkan Balille tein loppukesästä 2010. Etsiessäni netistä tietoa Balista törmäsin I love Bali -matkatoimiston sivuihin. Laitoin heille viestiä, mitä kaikkea Balilla olisi hyvä tehdä ja mitä paikkoja nähdä. Sainkin todella hyviä vinkkejä ja tietoa heiltä. 

Kävi niin, että kaverini joutui perumaan oman reissunsa ja lähdin matkaan yksin. Matkani lopulla ajattelin viedä tuon I love Bali -toimistolta vinkkejä antaneen henkilön syömään, kiitoksena saamistani hyvistä neuvoista.

Kemiat synkkasivat hyvin yhteen kyseisen henkilön, Etelä-Koreasta kotoisin olevan Soran kanssa ja päätimme pitää yhteyttä skypen välityksellä Suomeen palattuani.

Alkutalvesta 2011 tein sitten toisen reissuni Balille. Olimme pitäneet edelliset 6kk Soran kanssa tiivistä yhteyttä netin välityksellä ja vietimme paljon aikaa tuolla matkalla hänen kanssa kahdestaan.

I love Balilla oli suhteellisen hiljaista tuolloin matkailijoiden suhteen, niin Sora ajatteli, että jos hän lähtisikin mukanani Suomessa käymään. Tämä reissu hänellä venähtikin sitten yli vuoden mittaiseksi ja yhteinen taival on jatkunut siitä saakka.”

yrittäjäksi balille
Toni ja Sora koirineen, pariskunnalta löytyy myös kissoja

-Missä vaiheessa teit sitten päätöksen asettua Balille pysyvämminkin?

”I love Balilla oli tuohon aikaan ainoastaan koreankielistä palvelua turisteille ja yrityksen perustaja alkoi houkutella, että muuttaisimme Balille, alkaisimme markkinoida matkatoimistoa Euroopan suuntaan ja palvella sieltä tulevia asiakkaita.

Puolisen vuotta asioita pähkäiltyämme päätimme, että lähdetään katsomaan miten käy ja nyt on hieman vajaa 7 vuotta vierähtänyt. Olen erittäin onnellinen, että päätimme lähteä kokeilemaan.”

-Tuntuiko vaikealta jättää työt, koti ja läheiset Suomessa?

”Töiden suhteen lopullinen päätös oli helpohko, molempien työpaikat Suomessa antoivat ymmärtää, että töitä löytyy mikäli palataan takaisin.

Ystävien ja läheisten luota kauas lähtemisestä kaipuu tuli vasta myöhemmin. Se oli alkuun hankalaa, mutta kun oli asettunut aloilleen Balilla ja normaali arki alkoi, niin siihenkin tottui pikkuhiljaa.”

-Mikä Balilla elämisessä on sinusta parasta ja mikä haastavinta?

”Parasta on paikalliset ihmiset, heidän iloisuus sekä avoimuus. Normaali arki tuntuu kiireettömältä ja siihen kun tottuu, niin olemisesta täällä tulee jotenkin kevyempää. Haastavinta on byrokratia täällä, lait ja säädökset muuttuvat välillä hyvinkin tiheään ja asioiden eteneminen tuntuu joskus todella hitaalta.”

yrittäjäksi balille

Matkatoimistoilla kilpailu on kovaa

-Olet siis lähes koko Balilla asumisesi ajan pyörittänyt I love Bali -matkatoimiston Suomi- ja Eurooppa “osastoa”, millaista matkatoimiston manageeraus Balilla on ollut?

”Erittäin mielenkiintoista sekä haastavaa. On oppinut paljon uutta, nähnyt todella mielenkiintoisia ja hienoja kohteita. Työpäivät on sopivasti erilaisia, eikä pelkästään toimistolla olemista.

Pääsee tapaamaan asiakkaita kasvotusten, mikä on aina mielestäni mukava, että saa sähköpostille kasvot. Haasteita matkatoimiston pitäminen tuo, sillä kilpailu alalla on erittäin kovaa. Turismi on Balilla niin iso asia. Tasaiseen tahtiin asiakasmäärämme on ollut kasvussa ja jatkokin näyttää hyvältä.”

-Mitkä ovat teidän tärkeimmät ja kysytyimmät palvelut ja millaisia elämyksiä ja aktiviteetteja suomalaiset matkailijat etsivät Balin lomallaan?

Päiväretket saaren eri kohteisiin ja niistä Ubudin retki sekä retki tulivuorelle ovat olleet suosituimmat. Suosiota ovat saaneet viimeaikoina myös päiväretket Nusa Lembonganin sekä Nusa Penidan saarille.

Aktiviteeteistä suosituimpia on pyöräretki Balin luonnon keskellä, Batur -vuorelle kiipeäminen katsomaan upeaa auringonnousua sekä koskenlasku vehreissä maisemissa.

Pikavenekuljetuksien varauksia tulee myös paljon ja onkin hienoa, että voimme suositella turvallisia pikaveneyhtiöitä asiakkaillemme.

-Vuokraatte myös viehättäviä villoja Sanurissa, milloin ja kenen kannattaa hotellin sijaan valita villa -majoitus?

”Ehdottomasti niiden, jotka haluaa omaa rauhaa lomalla. Useat asiakkaistamme, varsinkin lapsiperheet toteavat villalta lähtiessä, että jatkossa haluavat majoittua ainoastaan villoissa.”

Myös meidän oli mahdollista päästä tutustumaan Tonin vuokraamiin villoihin ja toisessa niistä majoituimme viimeisen yömme Balilla. Villan yksityisyys ja oma rauha oli todella miellyttävää, kuin omassa maailmassaan olisi ollut. Ei huonompi vaihtoehto valmistautua Suomeen paluuseen.

Leppoisat viimeiset päivät Villa Ayunilla

yrittäjäksi balille

Lisää tietoa villoista:

Luonnonvoimat koettelevat

Bali ja muu Indonesia ovat olleet otsikoissa parin viime vuoden aikana myös paratiisin kääntöpuolien, kuten luonnonkatastrofien ja jäteongelmien vuoksi.

-Viimeaikoina luonnonvoimat ovat rajustikin koetelleet Balia ja lähisaaria, mitä ajatuksia nämä sinussa herättävät ja onko tämä näkynyt Balin matkailussa?

”Lombokin saaren maanjäristykset jotka tuntuivat myös Balilla laittoi alkuun miettimään, että mitä jos täälläkin tulee iso maanjäristys niin miten toimia. Kuitenkaan missään vaiheessa ei tapahtuneiden luonnonkatastrofioiden vuoksi ole käynyt mielessä että muuttaisi pois täältä, enemmänkin huoli on niiden jälkeen ollut, että kuinka voisimme auttaa näiden uhreiksi joutuneita ihmisiä.

Paljon herätti huolestumista tuleville asiakkaille ja viestejä tuli todella paljon, että onko turvallista tulla Balille. Turistien määrän väheneminen näkyi katukuvassa huomattavastikin, mutta pikkuhiljaa tilanne on taas palannut normaaliksi.”

-Olette I love Balissa myös keränneet avustuksia Lombokin järistysten uhrien auttamiseen, kerro siitä lisää?

”Lombokin maanjäristyksen jälkeen mietimme, että jotenkin haluamme antaa paikallisille apua, kun niin paljon olemme itse saaneet elämyksiä ja kokemuksia täällä olomme aikana.

Lahjoitamme erinäisille säätiöille päiväretkistämme, auto- ja kuskivuokrauksista sekä muutamista aktiviteeteistä 10%. Nämä säätiöt auttavat Lombokin maanjäristyksien sekä Sulawesin alueella myöhemmin tapahtuneen maanjäristyksen ja tsunamin uhreja.”

Turismi lisääntyy, kestääkö Bali?

Luonnonvoimatkaan eivät riitä hidastamaan turismin kasvua Balilla, vaikka ehkä tahdin hidastuminen olisi ihan paikallaan. Tilastojen mukaan turistimäärät ovat viimeisen viiden vuoden aikana nimittäin liki kaksinkertaistuneet.

 -Toni, olet varmasti huomannut myös turismin kasvun, mikä sinun nähdäksesi on se suurin vetovoimatekijä Balilla? 

”Turistien määrä on todellakin huomattavasti kasvanut ja sen myötä hotellien määrä on lisääntynyt myös. Yksi mikä kiehtoo on Balin hindulaisuus. Tämä kulttuuri on vienyt monen matkaajan sydämen. Lisäksi paikallisten ystävällisyys ja vilpitön iloisuus saa tulemaan Balille yhä uudelleen.”

-Mitä Balilla sitten voitaisiin tehdä matkailun aiheuttaman kuormituksen kestämiseksi?

”Esimerkiksi hotellien rakentamisen määrää voisi ainakin rajoittaa. Hyviä asioita on tapahtunut muun muassa sen suhteen, että muovipussien sekä muovipillien käyttöä on alettu kieltää. Esimerkiksi suuresta osaa ruokakaupoista ei saa enää muovipusseja.”

-Miten me matkailijat voisimme sitten omilla valinnoillamme vaikuttaa parhaiten Balin ympäristö- ja jäteongelmien hillitsemiseksi ja saaren suojelemiseksi?

”Ihan pieniä perusasioita on hyvä ottaa huomioon, kuten että hotellihuoneesta poistuessa ilmastoinnin voi laittaa pois päältä ja säästää täten sähköä ja suihkussa käydessä ei läträilisi liikoja vettä.

Tietysti roskat tulee laittaa aina roskakoriin, vaikka katukuvassa ei kovin paljoa roskakoreja näy, niin voi kuljettaa roskan kuitenkin mukana sen matkaa, että roskakori tulee vastaan. Näin myös toivottavasti paikalliset huomaisivat ja toimisivat jatkossa samoin.”

Pysyvämpi asettuminen Balille mutkien takana

Moni meistä saattaa haaveilla Balilla asumisesta, siellä työskentelystä tai yrittämisestä. Asioita jonkin verran tutkittuani näyttää siltä pidempi asuminen ja mahdollisuudet itsensä työllistämiseen laillisesti ovat Balilla jokusenkin mutkan takana.

Rahanmenoon ja kankeaan byrokratiaan ainakin pitää varautua, etenkin jos haaveilee jonkinlaisesta yrittämisestä Balilla. Jos taas pyrkii löytämään sponsoroivan työnantajan on sitäkin varten omat kriteeristönsä ja hakemuskuviot oleskelu- (KITAS) ja työlupien (IMTA) osalta. 

Toni, miten haastavaa Balille asettuminen lupineen on sinun kokemuksesi mukaan toteuttaa ja millaiseen rumbaan pitää varautua?

”Yrityksen ja työlupien saaminen voi olla hankalaa ja haastavaa, mutta ei mahdotonta. Pitkää pinnaa tarvitsee ja on hyvä varautua siihen, että kaikki ei ehkä järjestykään niin helposti ja mutkattomasti. Lopussa kuitenkin kiitos seisoo ja kaikki virastojuoksut tulee olemaan vaivan arvoisia.”

Lue lisää Balille muutosta ja tarvittavista luvista:

Kissan päiviä Balilla? Tonin ja Soran kissaa ei ainakaan näytä byrokratia painavan, muille voi olla eri juttu

Onko kaipuuta Suomeen?

Toni kertoo, että heillä on Soran kanssa on ollut tavoitteena päästä vuorovuosin käymään kummankin kotimaassa.

Mitä asioita Toni eniten kaipaat Suomesta?

”Ystäviä ja perhettä kaipaan eniten. Suomen kesää, mökkisaunan lämmittämistä ja hyvän puukiukaan pehmeitä löylyjä.”

Kiitos Tonille & Soralle juttutuokioista, vieraanvaraisuudesta ja avusta Balilla tavatessamme!

I love Balin retkiin, majoitustarjontaan ja muihin palveluihin voi tutustua osoitteessa : www.ilovebali.fi

 

*Postaukseen liittyy palvelusten vaihdantaa yya -hengessä, jonka voi tulkita kaupalliseksi yhteistyöksi) 🙂 

(Visited 3 726 times, 2 visits today)

2 Comments

  1. Toni 24/08/2019 at 2:34 am

    Hei, oisko mahdollista saada Tonin yhteystiedot? Sähköposti riittäisi!

    Terkuin,

    Toinen Toni

    Reply
    1. Rosita Juurinen 24/08/2019 at 7:13 am

      Hei toinen Toni! 🙂

      Toki on mahdollista! Balin Tonin tavoitat-> spostilla : info@ilovebali.fi taikka whatsapp +62 878 6072 9594.

      -Rosita 🙂

      Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.