Matkoilta oivalluksia ja voimaa elämänmuutokseen

Elämä opettaa ja niin tekee matkailukin. Uskaltaisin väittää, että mitä enemmän reissaa, sitä enemmän muuttuu ihmisenä, oivaltaessaan uusia puolia itsestään ja ympäröivästä maailmasta. Matkailu antaa mainiot puitteet oman todellisen itsen löytämiseen ja tutkiskeluun.

Perspektiivin laajeneminen ja etäisyys omiin perusympyröihin avaa tietoisuutta itsestämme uudessa valossa, antaa mahdollisuuden rikkoa tavanomaista rooliamme ja kasvaa siitä jopa kokonaan ulos. Tässä postauksessa käyn läpi joitain omia kokemuksiani ja havaintojani yleisemminkin matkustelusta muutoksen ja kasvun mahdollistajana sekä silmien avaajana.

1.Itsetuntemus kasvaa

Kun olosuhteet, tilanteet ja ympäristöt vaihtuvat, reagointimme ja tuntemuksemme kertovat meistä paljonkin. Mikä ilahduttaa, mikä ärsyttää, mistä nautimme, mitä inhoamme? Saamme näistä tuntemuksista oivan itsetutkiskelun välineen. Miksi hermoilen jostakin asiasta? Miksi jokin ympäristö ja tekeminen tuntuu hyvältä ja toinen ei? Vaikka nämä tuntemukset antavat jotain käsitystä olosuhteistamme ja ympäristöstämme, niin ennen kaikkea ne antavat tietoa meistä itsestämme. 

Uusissa olosuhteissa saamme oivallista tietoa omasta itsestämme, reflektion ja peilaamisen välineeksi. Saamme vahvistusta sille, mistä pidämme ja mistä emme, mitä haluamme ja mikä on meille tärkeää. Ne asiat kannattaa tiedostaa ja ottaa rakennusaineiksi elämää suunnitellessamme, prioriteettejä linjatessamme ja päätöksiä tehdessämme. Jos tämä uusi minä haluaa vaikka yhdistellä pidempiä maailmanmatkoja kotosuomen parhaisiin puoliin niin sekin on mahdollista.

Itse olen nauttinut matkoilla siitä, että olen voinut venyttää minuuteni rajoja isommalle siitä muotista, minkä on kotiympyröissä itselleen rakentanut ja sallinut. On voinut olla oma itsensä enemmän puhtaalta pöydältä ja sanoa “kyllä” uusille kokemuksille ja heittäytymisille. Toisaalta omista murheista ja kipeistäkin asioista on oppinut puhumaan hieman aiempaa paremmin, sillä jotenkin ventovieraalle reissutoverille voi olla joskus helpompi avautua kuin läheiselle ystävälle.

Maailmalla nautin myös siitä, että voin välillä olla täysin saavuttamattomissa, kietoutua omaan rauhaani ja kuplaani. Toisinaan heittäytyä olemaan sosiaalisempi, avoimempi ja hullumpi kuin kotomaassa koskaan. Varmasti samaa omien rajojensa rikkomista voi tehdä kotikulmilla, mutta matkustellessa se vain on paljon helpompaa. 

2. Joustavuus ja luovuus lisääntyy

Jos matkustaa muuallekin kuin Strömsööhön on miltei takuuvarmaa, että matkallaan pääsee kehittämään erilaisia luovuus- ja luovimistaitoja sekä testaamaan mielensä joustavuutta. Itse tapasin ennen ärsyyntyä, jos asiat eivät matkalla menneet niinkuin olin ne mielessäni suunnitellut, jos tuli viivästyksiä, peruuntumisia tai muita muutoksia. Mutta sitten kun alkoi kysellä itseltään, että ihan oikeasti: “entäs sitten?”, ehkäpä juuri näin tämän kuuluukin mennä.

Jos en voi sille mitään, että asiat eivät mene suunnitelmani mukaan, voin ainakin vaikuttaa siihen miten tilanteeseen suhtaudun. Pääsen aika paljon helpommalla, kun en hermoile jostain, mille juuri nyt en voi mitään. Mieluummin ottaa rennosti, nauttii uusista käänteistä tai pyrkii löytämään jonkin uuden tavan ratkaista käsillä oleva tilanne.

Vallitsevan hyväksyminen sekä joustavuus ajattelussa, suunnittelussa ja tekemisissä ovat mielestäni erinomaisia asennetaitoja kaikkeen elämään. Etäisyys auttaa laittamaan omat haasteet ja ongelmat muutenkin tolkullisempaan mittasuhteeseen. Maailman ääristä katsottuna, jotkut kotona koetut ongelmat tuntuvatkin äkkiä aika pieniltä ja vähäpätöisiltä. 

3.Tavoitteet ja ratkaisut kirkastuvat

Niin se vain on, että välillä on mentävä kauas, jotta voi tarkastella omaa elämäänsä ja etsiä ratkaisuja elämässään kokemiinsa haasteisiin ja jumituksiin. Kun aloin reissata pidemmällä kaavalla Aasiaan, toiveeni ja tavoitteeni tulevaisuuden suhteen alkoivat vähitellen kirkastua. Aluksi pidin unelmiani liiankin villeinä, mitenkä muka voisin matkustella kuukausikaupalla ja olla stressaamatta työstäni?  Voisinko oikeasti aloittaa jotain uutta, jossain uudessa ympäristössä? Tai rakentaa muutoin liikkuvamman elämäntavan?

Maailmalla silmät avautuvat eri tavoin mahdollisuuksille kuin kotiympyröissä. Matkoilla tavattujen ihmisten kanssa ollaan suunniteltu ja visioitu milloin mitäkin unelmabisnestä ja unelmaelämäntyylejä. Lämpimässä illassa, kynttilän valossa, olutpullon äärellä meren kohinaa kuunnellen kaikki on tuntunut mahdolliselta. Vaikka kotiinpalatessa realismi sitten potkiikin hieman nilkoille, niin rohkeus unelmoida ja alkaa toteuttaa unelmiaan on vahvistunut reissu reissulta.

Tavoitteeni matkustelevasta elämäntyylistä alkoi näin varmistua ja lopulta tulla todeksi. Tuntuu aika hienolta myös nähdä, miten osa reissututuista on alkanut toteuttaa juuri niitä unelmia, mistä heidän kanssaan silloin aikanaan puhuttiin. Etäisyys kotiympyröistä, laajemman perspektiivin ottaminen ja omien mahdollisuuksien näkeminen on tuonut varmuutta ja uskallusta kurkottaa uudenlaiseen huomiseen

matkoilta oivalluksia ja voimaa elämänmuutokseen
Matkailukokemusten myötä uskaltaa elää rohkeammin ja ottaa riskejäkin

4.Voimaa muutokseen

Matkustelu ja erilaisiin elämäntyyleihin tutustuminen, sekä juuri tämä lukuisien mahdollisuuksien näkeminen ovat asioita, jotka ovat siis itselleni antaneet voimaa lähteä turvallisesta peruselämästä seikkailevampaan suuntaan.

Jokainen matkoilla nähty inspiroiva esimerkki siitä, että elämänsä voi rakentaa sinne, missä hyvältä tuntuu, ja että mikään estä ihmisiä, joilla on innostus ja unelma, ovat vahvistaneet uskoa siihen, että voimme tehdä ne muutokset, joita meidän sisimpämme halajaa ja tarvitsee.

Epäilyksen hetkillä olen palauttanut itseni niihin tunteisiin, joita olen kokenut matkoillani. Siihen varmuuteen, luottamukseen ja hyvään oloon. Motivaatio tekemiseen on löytynyt niistä samoista tunteista, jotka ovat laittaneet muutoksen aikanaan myös liikkeelle. ”I can make this happen, I can do this s**t!”

Mitä elämää mullistavaa sinä olet oivaltanut reissuillasi?


Halutessasi voit ladata tästä linkistä itsellesi kirjani ensimmäisen luvun, kerron siinä, miten oma muutokseni käynnistyi ja kuinka reissut olivat käänteentekevänä osana muutosprosessia.

Matkoilta oivalluksia ja voimaa elämänmuutokseen

(Visited 169 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. kypsä 26/06/2016 at 4:59 pm

  Huhhuijakkata, olet ehkä pian uusin idolini 😀 Aika hyvin olet pukenut sanoiksi tuntemukseni kirjasi ensimmäisessä kappaleessa.

  Lähestyn kolmeakymppiä ja parikymppisenä haaveilin ja toteutinkin vapaata elämää, mutta sitten lapsen saatuani aatteet ja arvot muuttuivat valtavirran mukaisiksi omakotitaloineen ja vakitöineen. Ainakin viimeiset viisi vuotta olen siis vain uneksinut vakiduunista, jonka myötä voisin käydä säännöllisesti kampaajalla leikkauttaa ja värjäyttää hiukseni, hoitaa jalkani pedikyyrissä, ostaa paljon kivoja vaatteita, asua omakotitalossa ja ajaa myös superhyvällä fillarilla kaikkialle. Nyt sitten sain kauan himoitsemani vakityön ja hurraa. Pelkästään työmatkat vievät kaksi tuntia päivästä eikä tosissaan ole fillarimatkan päässä. Olen jo lyhyessä ajassa kypsä tähän oravanpyörään. Kohta hajoaa auto kun tulee niin paljon kilometrejä viikossa ja pakko ostaa uusi tilalle. Joudun siis käymään töissä, jotta mulla on rahaa ostaa uusi auto, jotta voin käydä töissä..

  Pyysinkin vähemmän tunteja ja olen aloittanut kuukausittaisen sijoittamisen ja säästämisen kampaajakäyntien sijaan. Hassua vain, että toivon ettei työkaverit saisi tietää lyhennetystä työajastani, kun pelkään mitä porukkaa ajattelee. Siellä on kova kilpailu, kuka saa tehdä eniten tunteja. Hurjaa, miten sitä voikaan miettiä näin paljon, mitä muut ajattelee.

  Haluan siis kiittää sinua blogistasti ja kirjastasi, joissa osoitat että on toisenlainenkin tapa elää. Ja osoittaa myös ihailuni elämänmuutostasi kohtaan. Tulen täältä perästä 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 26/06/2016 at 6:57 pm

   Hei kiitos tän sun tarinas jakamisesta, ja tulipa hyvä mieli palautteestas,tänks! Arvostan että uskallat sanoo tuon kypsymises ääneen, moni pitäis mölyt mahassaan ja yrittäisi pitää hymyn ja kulissit kohillaan, kaikki kun näyttää olevan niin hienosti. Sisäinen totuus ja oma onni ei vaan mee aina yks yhteen sen ulkoisesti hyvältä näyttävän kuvion kanssa.
   Ihan mahtava, että oot jo ruvennu säästään ja sijoittaan, way to go! Oikeesti hyviä peliliikkeitä, mitään ei tapahdu jos ei ala toimia, ja vaan uikuttaa ja tuskailee. Kaikki tuollainen vie eteenpäin ja mahdollistaa jatkossa parempaan/vapaampaan elämänlaatuun suuntautumista, pidemmällä tai lyhyemmällä aikavälillä. Sulla on hyvä asenne, nauti lyhyemmästä työajasta ja suunnittele vapaaksi jäävällä ajalla juttuja, millä saat lisää vapautta ja onnea itelles 🙂 Työtä kaikenlaisten vapaampienkin elämäntyylien luominen vaatii, mutta että on se tähtäin, tavoite ja motiivi edetä haluamaansa suuntaan, eikä jatkaa näännyttävässä pyörässä ravaamista lopunikäänsä. Thats the point!

   Reply
 2. Sandra 27/06/2016 at 12:03 pm

  Eipä tälle postaukselle voi kuin hurrata. Ihan samanlaisia ajatuksia on päässä pyörinyt, mutta olit osannut todella hyvin ja selkeästi jäsentää kaikki. Itselleni suurin oivallus matkoilla on ollut se, että minä voin oikeasti itse tehdä aivan mitä haluan. Suomessa tutuissa ympyröissä tuntuu niin vahvasti siltä, että vaihtoehdot on niin rajalliset eikä lähipiirissä tiedä ketään, joka on elämässään päätynyt vähän poikkeavampaan elämäntyyliin. Reissuilla vaihtoehdot ovat laajentuneet ja syventyneet ja mieli antaa vapauden unelmoida ja suunnitella rohkeampia juttuja kuin kotona.

  Reply
 3. Rosita Juurinen 27/06/2016 at 8:06 pm

  Kiitos Sandra! Kyllä tällainen saattaa olla reissariheimon jäsenillä sitten aika tyypillistä 🙂 Se on totta että pelkkä kotonurkilla jumittelu saattaa kutistaa ihmisen ja tämän valikoimavalikon aika pienelle ja sovinnaiselle alueelle ellei niitä omia polkuja hoksaa muutoin alkaa raivata. Ollaan kiitollisia, että maailma on avannut meille vähän isommat näkymät siitä mikä on mahdollista ja ylipäätään ok. Oodi poikkeaville! Valitaan se mitä halutaan -Koska me voidaan!

  Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.