Miten luoda menestyvä blogi? Blogivalmentaja kertoo ajankohtaiset vinkit

Bloggaaminen on yhä useammalle osa vapaamman elämän luomisen keinovalikoimaa. Se kun mahdollistaa paikkariippumattomasti oman osaamisen ja inspiraation jakamisen, sekä potentiaalin tulojen hankkimiseen joko yrittäjänä tai yksityishenkilönä. Blogin ympärille kietoutuu ylipäätään monenlaisia mahdollisuuksia.

Näistä mahdollisuuksista johtuen blogeja tuntuukin olevan joka hetki enemmän. Ja näin ollen herää kysymys, miten kaikille riittää yleisöä? Valuuko kova työ hukkaan, jos blogi hukkuu massaan ja lukijamäärät jäävät kovin pieniksi. Ja voiko kuka tahansa kuitenkaan onnistua luomaan blogin avulla lisätienestejä saati isompaa toimeentuloa?

Koska oma näkökulmani on varsin rajallinen kyselin ajantasaisia näkemyksiä siitä, miten rakentaa menestyvä blogi satoja bloggaajia valmentaneelta Tiia Konttiselta.

Moikka Tiia! Kerrotko alkuun, miten sinusta tuli blogivalmentaja ja mikä on oman blogimenestyksesi salaisuus?

Blogivalmentaja minusta tuli hieman sattumalta. Olin kirjoittanut Unelma Onnellisuudesta -blogia jo 2 vuotta ja perustin sitten omaa nimeäni kantavan blogin. Mitä enemmän bloggasin, sitä enemmän aloin saamaan muilta bloggaajilta kyselyitä ja pyyntöjä auttaa. Siitä se sitten lähti.

Oman menestyksen salaisuus on ollut opiskelu ja teorian vienti käytäntöön. Olen kouluttanut itseäni ja palkannut valmentajia, joiden antaman tiedon avulla olen saanut loistavia tuloksia. Olen myös tehnyt paaaaaljon virheitä ja oppinut asioita kantapään kautta.

Jos nyt haluaa aloittaa tavoitteellisen bloggaamisen, niin millaisiin asioihin ja satsauksiin pitää varautua?

Ajatusmallin muutos. Monet ajattelevat, että bloggaaminen on luovaa ja luovuus tulee siitä, kun saa vain kirjoittaa omia ajatuksia ylös. Mutta tämä ei pidä paikkaansa. Olemalla tavoitteellinen, rakentamalla blogia strategisesti ja tekemällä tavoitteita on silti mahdollisuus olla luova. 

Sanotaan, että “content is king”. Eli sisältö on valttia. Kyllä, se pitää edelleen paikkansa. Mutta luottamuksen herättävä blogi on myös visuaalisesti miellyttävä. Yksinkertaisuus on kaunista – myös blogien ulkoasussa.

Blogin ulkoasuun tulee siis panostaa. Ilmaiset blogialustat on ihan jees, jos ei halua tuloja. Mutta mitä enemmän toivoo saavansa myös tuloja, sitä enemmän on oltava valmis panostamaan blogiin myös visuaalisesti.

Itselläkin oli ihan alussa se ajatus, että ensin pitää saada rahaa ja sitten voin panostaa blogin ulkoasuun. Mutta se ei mene näin. Ensin on otettava riski ja panostettava blogiin ulkoisesti (sisällön rinnalla), sen jälkeen on parempi mahdollisuus saada myös tuloja.

Hyvä uutinen on se, että sekä Bloggeriin että WordPressiin on saatavana teemoja, jotka ovat hinnaltaan 5 € ylöspäin. Isosta taloudellisesta panoksesta ei siis ole kyse. On myös mentävä ulos omalta mukavuusalueelta. Opeteltava uusia asioita. On oltava halukas kehittymään.

Tiia Konttinen – osaava ja iloinen blogivalmentaja toimistoapurinsa kanssa

Blogien määrä kasvaa huimaa tahtia, miten erottua ja tulla löydetyksi tuon massan joukosta ja puhutella lukijoita yhä uudestaan uudestaan?

Tämä on todella hyvä kysymys. Iso osa bloggaajista tekee edelleen niitä samoja virheitä. Tämän johdosta ne bloggaajat, jotka tekevät oikeita asioita erottuvat nopeasti ja selkeästi massoista.

Tyypillisimpiä virheitä ovat:

  • Blogi perustetaan hetken mielijohteessa miettimättä aiherajausta ja fokusta
  • Blogille mietitään nimi hetken mielijohteessa miettimättä, kertooko blogin nimi aiheesta
  • Kirjoitetaan vain itsestään
  • Kirjoitetaan päiväkirjamaisesti
  • Tyrkytetään affiliatetuotteita lähes joka postauksessa

Vaikka blogi on sinun ja sinulla on teoriassa lupa kirjoittaa mitä haluat, jos tavoitteena on erottua massasta ja saada tuloja, sinun on rakennettava blogi lukijoita varten. Tämäkin on mahdollista tehdä luovalla tavalla.

Lue lisää: Bloggaajan 5 virhettä – Ja kuinka ne voi välttää

Mikä on nyt blogirintamalla “kuuminta hottia”, mitä ihmiset lukevat, seuraavat, mikä kolahtaa?

Ihmiset lukevat todella mielellään bloggaajien mielipidekirjoituksia, niitä, joissa otetaan rohkeasti kantaa ajankohtaisiin asioihin. Tämä on hyvä keino erottua joukosta, mutta on muistettava, että ajankohtaiset mielipidekirjoitukset nostattavat nopeasti myös lukijoiden tunteita.

Itse henkilökohtaisesti suosin auttavaa näkökulmaa. Eli kirjoitan postauksia, jotka auttavat lukijaa pääsemään eteenpäin. Tämä on neutraalimpi tapa mutta rakentaa uskollisen lukijakunnan blogin ympärille. Tällä hetkellä yli 26000 yksilöllistä kävijää vierailee blogissani kuukausittain.

Mitkä ovat bloggaajien tavallisimpia haasteita, joissa olet heitä auttanut ja mihin sinulta eniten kysytään apua?

Eniten kysytään apua bloggaamisen aloittamiseen mutta myös lukijamäärän kasvattamiseen ja tulojen hankintaan.

Kenelle blogivalmennus on erityisen hyödyllistä, onko jotain bloggaajaryhmää, jotka voisivat eniten hyötyä valmennuksesta tai joiden olet nähnyt hyötyneen?

Eniten menetelmääni ovat hyödyntäneet yrittäjät ja digiyrittäjät. Blogivalmennuksesta on mielestäni hyötyä kaikille bloggaajille, jotka ovat halukkaita tekemään asioita eri tavalla.

Moni siis toivoo blogista sivutulon tai isompaa toimeentulon lähdettä, kertoisitko mitkä tekijät kokemuksesi mukaan vaikuttavat eniten siihen onnistutaanko tässä vai ei?

Eniten tässä vaikuttaa se, onko blogin aihe rajattu ja fokusoitu vai ei. Sillisalaattiblogit voivat olla viihdyttäviä, mutta tuloja niillä ei saada. Jokaisessa postauksessa ei voida suositella affiliatetuotteita. Taas toisaalta yksittäinen postaus, jossa on linkki affiliatetuotteeseen ei välttämättä saa suurta lukijamäärää.

Tulojen hankinnassa tärkeintä on muistaa, että ei tarvita kymmenien tuhansien ihmisten kävijämäärää. Tärkeintä on, että lukijat hyötyvät sisällöstä, jota blogiin tuotetaan.

Yrityksillä ja yrittäjillä ongelmana on se, että ihmisiä ei ohjata sähköpostilistalle. Blogin kautta myynti on vaikeaa. Siinä tarvitaan vahvaa copywriting -osaamista, joka itsellänikin on työn alla.

Mutta sähköpostilistan kautta omien tuotteiden myyminen on helpompaa. Sähköpostimarkkinoinnissa kampanjat pitää suunniteltava hyvissä ajoin ja huolella, seurattava tilastoja ja tehtävä pieniä muutoksia matkan varrella.

Esimerkiksi omalla kohdalla tein kesän kampanjaan vain kaksi muutosta, mutta lopputuloksena oli lähes 50 % enemmän osallistujia kurssille.

Onko aihepiirillä minkälainen merkitys tässä, millä blogiaiheilla voi löytää parhaiten yleisöä ja onnistua jopa tienaamaan?

Kyllä on. Blogiaiheella pitää olla kiinnostusta ja riittävästi lukijoita. Sanon aina, että jos jostakin aiheesta ei ole blogia olemassa, sitä ei kannata itsekään perustaa, koska se viittaa siihen, ettei lukijoita yksinkertaisesti riitä. 

Aihepiiriä tärkeämpää on kuitenkin rajaus ja fokusointi.

Esimerkki: Painonpudotus on laaja aihe ja kilpailua on paljon. Naisten painonpudotus on rajatumpi aihe, mutta tässäkin on paljon kilpailua. 35+ naisen painonpudotus on kuitenkin hyvin rajattu. Lukijakunta tulee koostumaan n. 30 – 45 vuotiaista naisista. Ja on syytä muistaa, että joka vuosi yhä useampi nainen täyttää 30 vuotta, jolloin he alkavat kiinnostua aiheesta. Ennen pitkää he löytävät blogin. Blogin aihe resonoi, sillä se puhuttelee suoraan heitä. He saavat kohdennettua tietoa ikäisilleen sopivista keinoista pudottaa painoa.

Jaa vielä tärkeimmät oivalluksesi: mikä yksittäinen asia on ratkaisevan tärkeä, jos haluaa blogata menestyksekkäästi ja mikä on suurin virhe, minkä näet bloggaajien tekevän, mikä estää heidän menestystään?

Hyvä kysymys ja voi, kun voisin rajata nämä vain yhteen <3. Mutta bloggaaminen on laaja kokonaisuus, jossa on paljon pieniä yksityiskohtia. Näiden yksityiskohtien yhteensovittaminen ratkaisee. Toisaalta tämä on hyvä asia, koska jos joku asia ei ole täydellisesti kohdallaan, lopputulos on silti hyvä.

Ratkaisevan tärkeää on tämä:

Bloggaaminen on maraton, ei pikajuoksu. Älä etsi pikaratkaisuja, vaan tee pitkän tähtäimen tavoitteita ja muokkaa blogia pikkuhiljaa.

Vältä tämä virhe: Älä kirjoita ilman suunnitelmaa. Omien ajatusten kirjoittaminen blogiin on terapeuttista, muttei tuo sinulle tuloja. Jos kaipaat paikkaa, jossa selvennät omia ajatuksia, perusta toinen blogi ilmaiseksi Bloggeriin. Pura ajatuksia sinne. Tuloja tuova blogi kannattaa perustaa WordPressiin ja suunnitella sen sisällöt lukijoita silmälläpitäen.

Kiitos näiden vinkkien jakamisesta Tiia!

Tavoite, strategia & oikeiden asioiden tekeminen

Nyt kun oma blogini on tullut juuri kolmen vuoden ikään, on pitänyt hieman tutkiskella tätä omaakin taivalta. Pakko se on myöntää, että itselleni tämä ei ole ollut aina helppoa, vaan välillä on ollut hyvinkin tahmeaa. Toisaalta toisinaan taas on ollut niitä todella hyvän flown jaksoja, jolloin oivallukset ja teksti virtaa vaivatta. Tällöin postaukset tuntuvat myös puhuttelevan parhaiten lukijoita.

Kuten Tiiakin sanoi, on blogin tavoite ja kohderyhmä on tosiaan syytä määrittää. Sillä ne taas ratkaisevat sopivat tyylit, keinot ja stepit, mitä kannattaa käyttää.

Tavoitteellinen tekeminen ja johdonmukaisuus ei kuitenkaan ole aina bloggaajalle helppoa, vaan helpommin tulee poukkoiltua tilanteen mukaan sinne tänne. Bloggaajan pää on usein (ainakin omalla kohdalla) sekava idealaari, jossa ajankohtaiset ja toisaalta pidempään suunnitellut jutut kamppailevat siitä, mikä aihe saa tulla milloinkin ulospullautetuksi.

Oma pitkän tähtäimen strategian laatiminen ja sen systemaattinen noudattaminen on itsellä ollut yksi akilleen kantapää. Sen kohdilleen saattamisessa kyllä työsarkaa riittää!

Kuten Tiia sanoi on bloggaus todellakin kuin palapelin palojen oikeanlaista yhdistelyä. Ja kun osatekijät natsaavat hyvin yhteen, myös yleisö innostuu ja sekös taas luo mahdollisuuksia vaikka mihin!

(Visited 1 666 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.