Mistä tietää, että on elämänmuutoksen aika ?

Elämä on koko ajan muutoksessa. Monissa elämänmuutoksissa meillä on kuitenkin oma osuutemme niiden edistäjinä tai estäjinä. Muutosten tekemisen suhteen olemme usein epävarmoja, pelkureita, sopuleita tai laput silmillä kulkevia robotteja, jotka eivät elämää suorittaessaan edes kunnolla näe muutoksen tarvetta.

Jämähdämme helposti joko päiväunelmoinnin asteelle tai yritämme erilaisin ”järkisyin” tai sitten hyssyttelemällä kieltää itseltämme viimeiseen asti sen, joka on todennäköisesti olisi meidän omaksi parhaaksi.

Ennen isompaa rytinää ja todellista heräämistä muutoksen tarpeeseen voimme tunnistaa ennakoivia merkkejä siitä, mitä tuleman pitää ja nämä merkit voisimme ottaa jo aiemmin tietoiseen tarkasteluun ja alkaa viedä itse elämäämme rohkeasti haluamaamme suuntaan.

1. Epämääräinen tyytymättömyys

Alamme saada hienovaraisia signaaleja siitä, että kaikki ei ole nyt ihan mallillaan. Satunnaisista  valitusvirsistä alkaa tulla kroonistuvampia ja jatkuvaisluontoisempia olotiloja. Tiedämme, ettei ole ihan optimaalisin olotila, jotain puuttuu tai jokin vain ei ole riittävän hyvin. Jokin päämäärättömyys tai elämäntuska vaivaa. Iloa ja intoa olla omassa työssään tai elää vallitsevissa olosuhteissaan joutuu vähän niinkuin hakemalla hakemaan.

Tässä kohtaa ei vielä oikein osaa sanoa, minkä kaiken pitäisi muuttua ja missä vika on tai muuttuuko asiat itsestään. Pitääkö fiksata jokin, poistaa jotain omasta elämästä tai kenties lisätä? Helposti syitä haetaan oman itsen ulkopuolelta, eikä se täysin väärin olekaan. Vaikka ”viat” olisivatkin osin meidän ulkopuolellamme niin ainoa, joka voi asialle tehdä jotain olemme me itse.

Voimme heti paremmin, kun saamme etäisyyttä siihen, mikä tuntuu olevan se suurin möykky. Möykky voi olla esim. työ, jokin ihmissuhde tai oman itse kohtaaminen/kohtaamattomuus. Usein monen asian vyyhti, joka kytkeytyy omaan meneillään olevaan kasvu- ja muutosprosessiimme. Hyvän olon hetkissä taas on tieto siitä, millaista meille parhaan elämän tulisi olla.

2. Lisääntyvät kehon ja mielen oireet

Usein emme arjen kiireissä tajua itse muutoksen tarvetta, vaan puskemme menemään laput silmillä. Yritämme jaksaa enemmän ja toivomme, että tilanne jossain vaiheessa muuttuu tai helpottaa.

Kroppa yrittää viestittää stressistä tai ahdistuksesta oireillen. Flunssat, tulehduskierteet tai monet muut vaivat ovat kehoviestejä siitä, että emme ole ihan linjassa itsemme kanssa, teemme jotain itsellemme haitallista.

Voi olla, että joudumme selättämään päivittäin kasvavia ahdistus- ja aikaansaamattomuustiloja. Muisti pätkii ja väsymys kasvaa. Työnteko voi alkaa tuntua poikkeuksellisen tahmealta ja vastenmieliseltä. Keho kehittää lopulta jonkin fyysisen tai psyykkisen pysäyttäjän, jos emme itse tajua pysähtyä.

3. Arvopohdinnat lisääntyvät

Aina ei tarvita suurta kriisiä, että alkaa tutkiskelemaan omia elämänarvojaan ja asettelemaan niitä uusiksi. Jotkut elämänkokemukset ja ikävuosien lisääntymien saa tätä muutoinkin aikaan. Oman elämäntyylin, valintojen ja tekemisten kyseenalaistaminen on tervettä ja voi johtaa suuriinkin ahaa -elämyksiin ja muutosten käynnistymiseen.

Kun alkaa miettiä “mikä minulle on ihan oikeasti tärkeää?” ja kirjaa nämä asiat ylös ja sitten katsoo omaa elämäänsä, miten hyvin arvot ja realiteetit siellä kohtaavat, niin on ainakin tiedostanut jotain.

Jos arvot ja oma nykyelämä eivät oikein tunnu kohtaavan, ihminen on tuskin kovin onnellinen. Kun on selvittänyt itselleen missä on nyt ja mihin haluaa tästä mennä, oikean reitin valitseminen tulee heti helpommaksi. Onnellisuus alkaa lisääntyä heti, kun pääsee tekemään matkaa kohti enemmän omien arvojen ja toiveiden mukaista elämää.

Lue lisää: Nämä syyt motivoivat kohti vapautta ja taloudellista riippumattomuutta

4. Uudet intressit jyräävät vanhat

Yksi parhaista muutossignaaleista ovat uudet asiat, jotka ovat alkaneet vallata mieltämme. Se mikä meitä nykyään kiinnostaa ja saa jotakin positiivista hytinää aikaan, on se suunta, jota kohti olemme liikkeessä, vaikkemme tietyssä vaiheessa sitä vielä hoksaakaan.

Missä asioissa mielemme askaroi, missä sivuilla surffaamme netissä, mitä suunnitellessamme alkavat perhoset lehahdella vatsanpohjassa?

Oletko alkanut ehkä törmäämään yhä useammin ihmisiin, tarinoihin ja artikkeleihin, jotka antavat viitteitä sinua kiinnostavasta elämäntyylistä ja vetävät sinua puoleensa? Luetko enenevästi tietynlaisia kirjoja, elämäntaito- tai matkablogeja tai seuraatko tietynaiheisia mediakeskusteluja ja someryhmiä, saaden niistä uudenlaista ravintoa sielullesi?

Huomaatko yhtäkkiä kiinnostavia kurssi-ilmoituksia, tapahtumia tai kirjajulkaisuja? Kirjaatko ylös ideoita ja ajatuksia unelmaasi liittyen, teetkö taloudellisia laskelmia? Nämä ovat kompasseja matkalla kaipaamaasi elämänmuutokseen ja sisältävät tarpeellisia aineksia uuteen elämäntyyliisi.

 

Yht.äkkiä tajuat, että on aika aloittaa joitain ihan uutta

Miksi vastustamme muutosta?

Ehkä huomaat näitä muutoksen ennemerkkejä itsessäsi tai jo selkeästi tiedät, että muutosta tarvitaan ja siihen suuntaan jo kuljetaankin. Mutta mikä tekee muutoksesta sitten niin hankalaa?

Kyseessä on ihmisen luonnollinen taipumus vastustaa muutosta, sillä muutokseen sisältyy aina potentiaalista uhkaa. Siirtymistä tutusta ja turvallisesta johonkin uuteen ja tuntemattomaan. Ja kuitenkin useimmiten muutos on enemmän mahdollisuus kuin uhka. 

Joudumme kuitenkin muutoksen vuoksi kestämään tiettyä epämukavuutta, epävarmuutta ja käymään läpi jos jonkinlaisia kasvukipuja laittaessamme itsemme alttiiksi uudelle elämäntilanteelle. Mieluusti välttäisimme nämä mukavuusalueelta poistumiset. 

Mutta niistäkin on vain mentävä läpi, vaikka entinen elämä ei päästäisi ihan helposti otteestaan. Tämä uuden ja vanhan keskinäinen vääntö sisällämme aiheuttaa hankalan olomme.

Vaatiikin rohkeutta ja päättäväisyyttä kohdata tämä status quo:ta horjuttava ristiriitatilanne. Kohtaamisen seurauksena elämä voi tosiaan muuttua niin, että joudumme luopumaan vanhasta turvallisesta kurjuudestamme, saadaksemme tilalle jotain, minkä upeudesta emme kuitenkaan ole vielä täysin vakuuttuneita ja vaikka olisimmekin, kaikki näyttäisi vielä hyvin epävarmalta. 

Edessä saattaa olla jonkinlainen sisäinen tai ulkoinen konflikti, ehkä irtaantuminen työpaikasta, läheisestä ihmissuhteesta, yhteisöstä, kotikaupungista, vanhoista ajatus- ja toimintamalleista nyt vähintäänkin. 

On aika hurjaa, että usein tarvitaan jokin ravakampi havahduttaja, kuten sairastuminen,  burn out tai muu ”viimeinen niitti”, että laitamme itsemme elämämme tärkeysjärjestyksessä ykkösprioriteeteiksi ja uskallamme alkaa elää siitä lähtökohdasta,  mikä meille on oikeasti hyväksi, iloksi ja mielenrauhaksi.

Sitkeytemme ja sopeutuvaisuutemme vuoksi siedämme hankalia ihmissuhteita, vaikeita työoloja, tai muuta henkistä tai fyysistä epämukavuutta kuitenkin ensin todella pitkään.

Tuskan pitää kasvaa aika suureksi, että se ylittää muutokseen liittyvän riskin tai pelon. Paljon aiemminkin voisi havahtua hakemaan uutta suuntaa, mutta emme aina joko ole vielä valmiita tai usko olevamme valmiita tai kykeneviä muutokseen. Muutoksen kehittymistä voi itse onneksi edesauttaa esimerkiksi näillä tavoilla.

elämänmuutos

Tarvitsemme tilaa ja aikaa muutokselle

Se, että järjestämme itsellemme tilaa ja aikaa pysähtyä kunnolla, irtautua niistä normaaleista arjen ja oravanpyörän rakenteista hetkeksi voi olla todella hyödyllistä ja maailmaamme muuttavaa.

Itselleni nämä asiat alkoivat kirkastua juuri erilaisten pidempien reissujen ja irtiottojen aikana. Vuorotteluvapaa oli yksi merkittävä käänteentekijä. Aloin ymmärtää, miten eri tavalla voisinkaan elää, jos uskaltaisin. Jos alkaisin viedä elämääni kohti uutta riippumattomampaa ja vapaampaa suuntaa. Tunne oli todella hykerryttävä ja vatsanpohjaa mylläävä, vaikka epävarmuus samalla hirvittikin.

Entä jos vain päästäisin irti tähän asti rakentamastani identiteetistä, koulutusta vastaavasta työtä, luomastani urasta sekä tietyistä toimintamalleista, jotka eivät enää palvelleet minua? Miten voisin viisaasti alkaa tähän muutoksen valmistautua? Pitäisi alkaa luomaan muutosta niin mielen, käytännön asioiden kuin talousratkaisujenkin tasoilla.

Näitä siis mietin useammaltakin reissulta palatessa ja vähitellen visio alkoi hahmottua. Ei vielä kovin tarkaksi suunnitelmaksi, vaan pikemminkin tietyksi suunnaksi, tahtotilaksi ja polun aluksi. Jälkeenpäin olen ymmärtänyt, että tein oman peliliikkeeni aivan viime hetkillä. Voit halutessasi lukea siitä lisää Toimistosta travelleriksi-kirjasta.

Tai liity Vapauspostin listoille, saat pääsyn kaikkiin resurssipankin aineistoihin.

(Visited 6 910 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.