Minnan muuttopäätös Espanjaan kirkastui vuorotteluvapaan aikana

Yhä useamman kohdalla näyttää käyvän niin, että kun on uskaltanut ottaa sen ensistepin kohti elämänmuutosta, ilmestyvät seuraavat askeleet näköpiiriin kuin itsestään. Tässä postauksessa pääset tutustumaan Helsinkiläisen Minnan tarinaan, miten hän päätyi asumaan Espanjaan.

Espanjahan on ollut jo pitkään suomalaisille vetovoimainen kohde pidempiin oleskeluihin tai pysyvämpäänkin muuttoon. Ihmekös tuo, edullisemman hintatason EU -maa, jonne on nopeat ja vaivattomat yhteydet ja aurinkoa piisaa hippasen enemmän kuin Suomessa. Joillekin vetovoima piilee vireässä suomalaisyhteisössä Costa del Solin alueella.

Tähän juttuun haastattelemani Minnan olen aikoinaan tavannut hulvattomilla Itä-Euroopan festari- ja seuramatkoilla, joita molemmat tuolloin harrastimme.

Pari vuotta sitten sain Minnalta viestiä, jossa hän kyseli joitakin käytännön asioita ulkomaille lähtöön liittyen. Olin ilahtunut, kun kuulin, että hän oli hakenut itselleen vuorotteluvapaata. Monille kun nämä vapaat ovat niin elämää mullistavia.

Facebookin kautta seurailin satunnaisesti Minnan vaiheita hänen viettäessään vuorotteluvapaataan Espanjan Aurinkorannikolla. Jossain vaiheessa huomasin, että vapaasta on tainnut kehkeytyä pysyvämpikin muutos. Oli pakko kysellä Minnalta itseltään lisää, miten kaikki oli oikein tapahtunut.

Kerrotko aluksi millaisista lähtökohdista päädyit vuorotteluvapaata hakemaan?

Olin todella pitkään miettinyt ulkomaille lähtöä. Oikeastaan kipinä oli kytenyt jo kymmenen vuotta, eli siitä asti kun olin viettänyt Liettuassa vuonna 2007  puoli vuotta Erasmus -vaihdossa.

Oli siis tammikuu 2017 ja olin työskennellyt hammashoitajana Helsingin kaupungilla tuolloin nelisen vuotta, kun tämä ajatus vapaajaksosta sitten kunnolla kirkastui.

Alkuun harkitsin pidemmän virkavapaan ottamista, mutta sitten eräs työkavereistani mainitsi vuorotteluvapaan mahdollisuuden. En uskonut, että työhistoriani täyttää vuorotteluvapaan kriteerit, mutta kun aloin asiaa tutkimaan, niin selvisi, että vaadittu 20 vuoden työhistoria oli tullut juuri vuodenvaihteessa täyteen.

En kokenut olevani mitenkään erityisen väsynyt tai kyllästynyt työhöni, mutta kaipasin vaan jotain muutoksia elämääni. Lisäksi hammashoitajan työ on todella aikataulutettua ja koko ajan tehdään töitä lähes minuutti aikataululla. Kaipasin hieman vapautta arkeeni.

Samoin tein aloin suunnittelemaan vapaalle jäämistä ja ajankohdaksi muotoutui syksy 2017. Esimiehen kanssa saatiin asia sovittua ja tarkoitus oli aloittaa vuorotteluvapaa syyskuussa ja olla siis koko sallittu kuusi kuukautta vapaalla.

En ollut asettanut jaksolle sen kummempia tavoitteita, mutta toivoin, että näin iso askel yksin toteutettuna menisi odotusten mukaisesti, ja että kaikki sujuisi hyvin. Olin tietenkin innostunut ja odottavainen. Mitä kaikkea tämä seikkailu toisi tullessaan!?

Miten päädyit lähtemään juuri Espanjaan ja vietitkö koko puolen vuoden jakson siellä?

Espanjaan päädyin oikeastaan siitä syystä, että halusin jonnekin lämpimään ja sellaiseen paikkaan, jonne pystyn matkustamaan omalla autolla, koska toki halusin ottaa myös kolme koiraani matkalle mukaan.

muutto espanjaan

En ollut käynyt manner-Espanjassa koskaan aikaisemmin, enkä tuntenut sieltä ketään. Aurinkorannikolle päädyin myös sillä ajatuksella, että jos viihdyn ja haluan jäädä pidemmäksi aikaa, niin työmahdollisuudet olisivat suhteellisen hyvät. Päädyin lopulta viettämään koko vuorotteluvapaani Espanjassa. 

Kerro vähän miten matka ja asettuminen Costa del Solille sitten sujui? 

Ensimmäisen ajomatkani Espanjaan suunnittelin todella tarkkaan. Ajoin päivittäin 700-1000 km ja olin varannut majoitukset etukäteen. Lähdin sunnuntai-iltana Turusta ensin Tukholmaan ja sieltä sitten vaan ajamaan kohti etelää. Yövyin matkalla Tanskassa, Luxemburgissa, Ranskassa ja viimeinen matkayö oli espanjan puolella Torreviejassa. Perjantaina olin perillä.

Kaiken kaikkiaan matka sujui hyvin. Jaksoin ajaa hyvin ja jo koirienkin takia pidin sopivasti taukoja. Tanskassa tosin unohdin lompakkoni yhden huolto-aseman vessaan ja kun tajusin asian, niin siinä oli pienen paniikin ainekset. Olin keskellä Tanskaa kahden maksullisen sillan välissä, täysin rahattomana. Palasin huolto-asemalle ja onneksi joku ihana paikallinen oli palauttanut lompakkoni kassalle ja näin tämäkin ikävä tilanne päättyi hyvin. Matka pääsi jatkumaan.

Asunnon löytäminen järkevään hintaan Aurinkorannikolla oli kyllä hieman työlästä. Asuntoja toki on ja edullisenkin asunnon voi löytää, mutta koska itselläni on kolme koiraa, niin se loi aikamoisia haasteita asunnon löytämiselle. Selailin paljon nettisivustoja ja kyselin välitysfirmoista asuntoja, mutta sitä kautta en joko saanut vastauksia, tai sitten koirat olivat ongelma.

Minnan kolme koiraa muuttivat mukana Espanjaan

Paikallisen Idealista -sivuston kautta löysin sitten yhden asunnon, jonka omistajaan otin itse suoraan yhteyttä. En silloin osannut lainkaan espanjaa, joten käytin vaan rohkeasti Google -kääntäjää apuna, kun laitoin viestin omistajalle. Hän yllättäen vastasikin viestiini ja pienten neuvottelujen jälkeen minulle oli varattu asunto syyskuun alusta helmikuun loppuun Torremolinoksessa.

Vuokranantajani oli todella mukava ja hänen kanssaan kaikki sujui todella hyvin koko reissun ajan. Hän hoiti asuntooni nettiyhteyden ja tarjoutui muutenkin avuksi, jos vaan jotain ongelmia tulisi. Myöskään vuokratakuun takaisin saamisessa ei ollut ongelmia.

Millaiseksi muodostui arkesi siellä ja mitä kaikkea vapaan aikana puuhailit?

Arki oli todella rentoa, koska periaatteessa elin täysin ilman aikataulua. Tutustuin sosiaalisen median kautta muutamaan ihmiseen, joiden kanssa vietettiin aikaa yhdessä.

Aloin tekemään vapaaehtoistyötä yhdellä rescue -hevostallilla. Sitä kautta sain uusia ystäviä ja myös hyviä kontakteja jatkosuunnitelmia ajatellen.

Elämä oli kovin leppoisaa ja päivät aurinkoisia. Asuin aivan rannan läheisyydessä. Kun sesonkikausi loppui, niin aamuin illoin tein kävelylenkkejä koirien kanssa rannalla. Pitkät valoisat päivät oli muutenkin mukava viettää ulkona auringossa.

muutto espanjaan

Kävin myös muutamissa koiranäyttelyissä koirieni kanssa ja tutustuin sitä kautta myös uusiin ihmisiin. Elämää helpotti suuresti, että minulla oli oma auto käytössä. Pääsin helposti liikkumaan autolla minne vaan.

Espanjan “talvi” toki yllätti hieman, koska asunnoissa ei ole lämmitystä. Yölämpötilat lähenteli nollaa ja varsinkin aamuisin asunto oli todella kylmä. Oma asuntoni oli siinä mielessä huono, että sinne ei paistanut lainkaan aurinko.

Villasukat ja villapaita sekä muutenkin lämmin vaatetus sisällä oli normaalia. Onneksi asunnossa oli pari sähköllä toimivaa lämmityslaitetta, joilla sain hieman lämpöä tupaan. 

Miten vuorotteluvapaa muovasi ajatuksiasi tulevaisuudesta, työelämästä ja elämästä muutoinkin?

Koska vuorotteluvapaa mahdollisti asumisen ulkomailla, vahvisti se tunnetta ja päätöstäni siitä, että haluan kokeilla ulkomailla asumista pidempään. En missään nimessä enää halunnut palata siihen samaan arkeen, josta olin irtautunut.

Jotenkin vaan tiesin, että jos palaisin takaisin vanhaan kuvioon, niin olisin viikossa samassa tilanteessa kuin ennen lähtöä. Kyllästynyt ja kypsynyt. Aloittaisin saman tien pohdinnan, että mitähän seuraavaksi…

Valitsinhan tämän paikan jo vähän sillä ajatuksella, että jos viihdyn, niin on suhteellisen helppo jäädä pidemmäksikin aikaa. 

Päädyit vapaan jälkeen siis irtisanoutumaan työstäsi, miten päätös syntyi?

Päätös syntyi oikeastaan jo vuorotteluvapaan aikana, koska minulle tarjoutui tosiaan mahdollisuus palata takaisin Espanjaan. Tarjolla oli työ ja asunto. 

Suomessa elämä pyöri sitä samaa tuttua kaavaa viikosta toiseen, mutta täällä pääsen aina kokemaan ja näkemään uusia juttuja ja aina törmää uusiin ihmisiin. Ja kyllä tämä espanjalainen meininki on sen verran erilaista, että uusia kokemuksia tulee väistämättä, niin hyvässä kuin huonossakin.

En oikeastaan miettinyt asiaa sen kummemmin, tiesin että haluan tarttua tilaisuuteen ja tulla takaisin Espanjaan. Suomeen pääsen aina takaisin, jos semmoinen tilanne tulee eteen, tai jos sitä itse muuten haluan.

Ilmoitin irtisanoutumisesta heti kun palasin Suomeen, mutta työskentelin kuitenkin vielä vajaa kolme kuukautta entisessä työpaikassani ja kesäkuun alussa aloitin uuden automatkan kohti Espanjaa.

Asut tälläkin hetkellä Aurinkorannikolla, kerro vähän millainen prosessi oli tuo pysyvämmän irtioton järjestely?

Taidan olla aikamoinen heittäytyjä, koska en loppujen lopuksi puntaroinut asioita kovin pitkään. Tiesin mitä on tarjolla ja lähdin vaan rohkeasti matkaan. Jos olisin jäänyt Suomeen, olisin sielläkin hakeutunut jollain tavalla uusiin kuvioihin.

Tällä hetkellä minulla ei ole asuntoa Suomessa, mutta olen vielä kirjoilla äitini osoitteessa. Osan irtaimistostani myin ennen tänne lähtöä ja osa tavaroistani on säilytyksessä. Ihan kaikesta en halunnut luopua.

Miten olet mahdollistanut muutoksen taloudellisesti? Ja millaisilla kuukausikuluilla mielestäsi aurinkorannikolla pärjää?

Ensimmäiset kaksi kuukautta tänne paluuni jälkeen hoidin 90-vuotiasta dementikkovanhusta ja asuin hänen kanssaan samassa taloudessa. Tästä sain hieman taskurahaa. Ruoka ja asunto kuului pakettiin mukaan ja niistä ei tarvinnut erikseen maksaa.

Käytännön syistä lopetin nuo hommat parin kuukauden jälkeen ja sen jälkeen asetuin asumaan eräälle maatilalle ns. talovahdiksi. Tämä paikka oli tullut jo edellisenä talvena tutuksi, kun olin ollut tilalla talovahtina ja eläintenhoitajana pariin otteeseen omistajan matkustaessa.

Tilalla eli ns. fincalla asuminen on mahdollistanut toistaiseksi aika vapaan elämisen, koska en maksa tällä hetkellä asumisesta mitään. Olen siis toistaiseksi selvinnyt säästöilläni. Lisäksi hoidan täällä yhtä ylimääräistä koiraa omieni lisäksi ja saan sen myötä hieman ruokarahaa.

muutto espanjaan
Minna on viihtynyt parhaiten muualla kuin Espanjan suomiyhteisöissä

Lemmikki- ja talonvahtipaikat olen saanut aiempien kontaktieni tai puskaradion kautta, mutta olen myös katsellut niitä Mind My House- ja Trusted Housesitters -sivustoilta.

Nyt olen siinä tilanteessa, että työnhaku on käynnissä ja koitan sen myötä asettua vielä pysyvämmin tänne Aurinkorannikolle. Mahdollisesti myös muutto uuteen asuntoon on edessä jossain vaiheessa.

Aurinkorannikolla kuukausikulut riippuu toki valtavasti omista valinnoista. Jos haluaa syödä ravintolassa päivittäin, niin toki rahaakin vaaditaan enemmän.

Asumiskulut vie kuitenkin varmaan isoimman osan ja siihen vaikuttaa paljon se, että asuuko yksin vai vai puolison kanssa tai onko muuten mahdollisuutta kimppa-asuntoon. Asumiskuluja tulee vaihtelevissa määrin myös vesi- ja sähkölaskujen myötä. Olen ymmärtänyt, että hinnat vaihtelee suuresti. Nettiyhteys, puhelinkulut ja mahdolliset vakuutukset vie myös siivun tuloista/säästöistä.

Kuitenkin jo n. 1000 €/ kk voi täällä pärjätä, kun karsii kaikki turhat kulut ja shoppailut pois.

Mitä neuvoja antaisi sellaisillle lukijoille, jotka miettivät oman irtiottonsa tekemistä joko vuorotteluvapaan turvin tai muutoin?

Pieni riskinotto kannattaa tehdä, jos kaipaa muutosta. Jos on mahdollisuus irtautua ja kokeilla jotain uutta ja erilaista, niin miksi ei kokeilisi.

Paluu takaisin tuttuihin kuvioihin ei varmasti ole kovin vaikeaa, jos siltä alkaa tuntua. Nykyään, kun vuorotteluvapaan maksimipituus on kuusi kuukautta, niin siinä ehtii sopivasti irrottautua, mutta se ei kuitenkaan vielä tarkoita mistään luopumista.

Rahallisesti tämmöiset vapaat voi olla hieman haastavia, mutta jokainen varmasti pohtii itse, että mihin on valmis ja mistä on valmis luopumaan. Hyvällä suunnittelulla saa varmasti järjesteltyä (raha)asioita sille mallille, että irtiotto onnistuu, ilman että tarvitsee nälkää nähdä.

Aina kannattaa myös miettiä olisiko etätyömahdollisuus olemassa. Omalla kohdallani sitä ei ollut, mutta nykyään monilla on sekin mahdollisuus olemassa, jos siihen vaan  haluaa ja uskaltaa ryhtyä.

Miten luonnehtisit Aurinkorannikkoa asuinalueena?

Alueena Andalucian seutu on mielestäni todella kaunis. Täällä on upea luonto ja mahtavia maisemia. Välillä ei voi käsittää, millaiset näkymät edessä aukeaa.  Ja tietenkin täällä on useimmiten hieno sää. Toki Andalucia on iso alue ja vaihtelua on paljon.

Vuoristossa (mutta myös rannikolla ajoittain) voi olla kovia myrskyjä ja talvella jopa lunta. Mutta talvi on täällä paljon lyhyempi verrattuna Suomeen ja valon määrä on jotain aivan eri luokkaa.

Andalucian hienoja maisemia

Fuengirolasta löytyy monia palveluita suomeksi, jos niitä kaipaa. Siellä on parikin asuinaluetta, joilla asuu valtavasti suomalaisia, joten siellä on varmasti helppo sopeutua.

Itsellä on toki ystäviä Fuengirolassa, mutta en ole siellä asunut, enkä niin kovin suomipiireihin kaipaa. Mielestäni on ihan mukava käydä kahvilassa, jossa kuulee puhuttavan espanjaa eikä suomen kieltä, kun kerran Espanjassa olen.

Itselläni ei ole kokemusta muualla asumisesta kuin täällä Aurinkorannikolla, joten en osaa sanoa, että miten esimerkiksi Alicanten seutu (Costa Blanca) eroaa tästä Costa del Solin alueesta.

muutto espanjaan

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia itselläsi on nyt, oletko jäämässä pidemmäksi aikaa juuri Espanjaan vai onko muitakin vaihtoehtoja mielessä? 

Kuten jo tulikin mainittua, niin etsin vakituista työtä täältä ja ajatuksena on jäädä tänne ainakin joksikin aikaa. Onko se aika vuosi tai kymmenen, sitä en voi tietää.

Tänne haluan jäädä oikeastaan siksikin, että täällä minulla on jo jonkinlainen verkosto ympärillä, ei kovin suuri, mutta todella hyvä. Lisäksi olen saanut jo espanjan kielen aika hyvin haltuun ja kun käytän espanjan kieltä päivittäin, niin kielitaito karttuu ihan huomaamatta.

Olen nyt itse saanut nauttia melkoisen vapaasta elämäntyylistä jo reilun vuoden verran, ja olen taas ihan valmis sitoutumaan työn ääreen. Vakituisen työn myötä arki täällä tulee muuttumaan varmasti, mutta uskon kuitenkin, että tämä espanjalainen kulttuuri ja ilmasto takaa paremman jaksamisen myös työelämässä.

Ehkä joskus tulee taas vastaan jotain, joka mahdollistaa vapaampaa elämää.  Yleensä nuo mahdollisuudet vain hypähtää eteen ja silloin niihin on hyvä tarttua, jos siltä tuntuu.

Kiitos Minna ja hyvää jatkoa sinulle ja koirille sinne Aurinkorannikolle!

(Artikkelin kuvat: Minnan albumeista)


Kiinnostaako sinuakin elämänmuutos, mutta epäilet miten resurssisi riittävät tai kestääkö talous?

Tee oma tilannekartoitus ja laske mm. nettovarallisuutesi suunnitelmien pohjalle tämän työkirjan avulla!

nettovarallisuuslaskuri matkaopas vapauteen

(Visited 5 915 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.