Näin edullisesti pärjää 3 kuukautta Kaakkois-Aasiassa

Paljon keskustellaan ja väitelläänkin siitä, millaisella budjetilla reissussa pärjää. Onko reissaaminen kallista vai ei ja kannattaako reissuun edes lähteä, jos pitää koko ajan senttiä venyttää? Tässä artikkelissa tietoa siitä, millaisella matkabudjetilla pärjää Kaakkois-Aasiassa, kuten Thaimaassa pidemmänkin oleskelun ajan.

Seuraavista laskelmista saat osviittaa siitä, miten pärjätä edullisesti Thaimaassa ja sen naapurimaissa kolmen kuukauden reissun ajan. Kolme kuukautta on jo hyvä irtiotto, sapatti tai minieläke. Tuossa ajassa ehtii jo nollaamaan työstressit ja ottamaan aikaa itselleen, vaikka uutta tulevaisuutta suunnitellen.

Esimerkkeihin budjetoidut hinnat ovat suunta-antavia keskivertohintoja hintahaitarin edullisemmasta päästä. Tähän budjettiin päästäkseen voi joutua hieman tekemään vertailuja ja rajaamaan kalleimpia turistikohteita listaltaan pois.

Joinain päivinä syödään katukojusta, toisinaan voi istahtaa prameampaankin kuppilaan, kun eletään keskimääräisellä 10 euron päivittäisellä ruokabudjetilla.

Toki rahaa saa törsättyä juuri niin paljon kuin katetta tilillä riittää, tai pienemmälläkin pärjää, mutta nämä siis esimerkkeinä kohtuu mukavasta elelystä, budjettitietoisesti toteutettuna.

Itselläni reissussa Kaakkois-Aasian maissa kuluu rahaa yleensä 600-1200 eur/kk. Riippuen siitä matkustanko yksin vai kumppanin kanssa ja ollaanko pidempiä aikoja aloillaan vai vaihdetaanko maisemaa tiiviimmin ja lasketaanko lentojen osuutta miten mukaan. 500 € kuukausibudjetti ei ole sekään ollenkaan mahdoton (ilman lentoja). 

Ehdottomasti yksi tärkeimmistä keinoista pärjätä maltillisella budjetilla, on asua ainakin kuukausi aina yhdessä paikassa ja säästää siinä jopa 40-50 % hinnassa verrattuna yökohtaiseen hinnoitteluun.

Kuukausidiilejä kannattaa kysyä suoraan majataloista (guesthouset ja homestayt), niin saat todennäköisesti edullisimman diilin tai vaihtoehtoisesti voi vuokrata kalustetun huoneiston tai talon välittäjän kautta. Majataloissa saattaa hintaan kuulua aamupalat ja ehkä kahvit sekä vähintään jonkintasoinen wifi -yhteys, mikä vaikuttaa osaltaan päiväbudjettiin.

Lue lisää: Paras valinta pidempään reissuun: vuokra-asunto, hotelli vai Airbnb?

Kolmen kuukauden budjetti Kaakkois-Aasiassa
Yksinkertainen perusaamupala majoitukseen sisältyen auttaa pitämään päiväbudjettia ruodussa 

Seuraavassa kaksi budjettiesimerkkiä. Toisessa laskettuna kahden henkilön elämiskulut, yhdessä kohteessa elellen ja toisessa yhden ihmisen kulut eri kohteissa ja maissa kierrellen.

1. Kahden henkilön kulut kolmen kuukauden Thaimaan reissuun

2 henkilöä, yksi kohde, jonne asetutaan koko ajaksi

 • Lennot Hki-Bangkok meno-paluu 2 x 700 €, yhteensä 1400 €
 • Viisumit 2 x turistiviisumi 30 € + 2 x 50 € viisumin pidennykset, yhteensä 160 €
 • Matkavakuutukset yht. 100 €
 • Asuminen  300 €/kk sis. vesi+sähkö+netti (condo, talo tai majatalosta kuukausisopimus) ->   900 € 
 • Ruokakulut 600 €/kk (10 €/pv/hlö, 70 % ravintola, 30 % kotona) -> 1800 € / 3 kk
 • Puhelin ja netti 30 €/kk -> 90 € / 3 kk
 • Liikkuminen (mopo, julkiset, taksit, lautat) 100 €/ kk -> 300 € / 3kk
 • Viihde & harrastaminen & nähtävyydet & retket 300 €/ kk -> 900 € / 3kk
 • Muut kulut 100 €/kk -> 300 € /3 kk

Yhteensä kahden henkilön on siis mahdollista asustella suht mukavasti 3:n  kuukauden ajan Thaimaassa hintaan noin 5950 €,  tai 2975 €/hlö eli n. tuhat euroa kuussa per henkilö. Päiväbudjetti: 33 €

kaakkois-aasia matkabudjetti edullinen majoitus Thaimaa
Mukavan majan maailmalta löytää jopa hintaan 200 -300 eur/ kk

Saman summan saa helposti kulumaan kahden hengen, kahden viikon lomamatkalla hyvässä hotellissa asuen ja turistiretkillä käyden, turistijuttuja tehden. Juuri tällaisten matkojen pohjalta moni kokeekin reissaamisen olevan kallista. Kaikki eivät vain tiedosta, että ihan samalla rahalla kuin tehdään se kahden viikon lomamatkakin, voi elää kolme kuukauttakin leppoisaa elämää auringon alla. 

kaakkois-aasia matkabudjetti
Turkoosien vesien äärellä viihtyy helposti paria lomaviikkoa pidempäänkin

2. Itsenäisen matkaajan matkabudjetti Kaakkois-Aasiassa, 3 kk
3 kuukautta Kaakkois-Aasiassa, 1 hlö, eri kohteissa ja maissa kierrellen (esim. Thaimaa + Kambodza + Laos)

 • Lennot meno-paluu (esim. Bangkok) 700 €
 • Viisumit 30 €
 • Matkavakuutus 50 €
 • Majoitukset edullisissa majataloissa keskim. 10 €/ yö -> 300 eur/ kk -> 900 € / 3 kk
 • Ruokailut 10 €/pv -> 300 €/ kk -> 900 € / 3 kk
 • Viihde & harrastukset & nähtävyydet & retket 200 €/ kk -> 600 € / 3 kk
 • Liikkuminen (mopo, bussit, taksit, lautat) 150 €/ kk -> 450 € / 3 kk
 • Puhelin ja netti 15 €/ kk   -> 45 € / 3 kk
 • Muut kulut 50 €/ kk -> 150 € / 3 kk

Yhteensä yhden hengen reppureissun kulut 3 kuukauden ajalle 2-3:ssa maassa reissaten noin 3855 euroa eli 1285 eur / kk. Päiväbudjetti: 43 €

Lue lisää: Matkabudjetin laatimisen ABC

Lue lisää: 5 viikkoa Balilla ja Malesiassa kengännauhabudjetilla

näin edullisesti pärjää 3 kuukautta kaakkois-aasiassa
Välillä on varaa herkutella raakakakulla ja vietnamilaisella kahvilla!

Pariskunta (tai kaverukset) luonnollisesti säästää kuluissa jonkin verran yksin reissaavaan nähden, kun voi jakaa majoituskuluja, laitella aamupalat yhteisostoksista kämpillä ja jakaa esim. moponvuokrauksen kulut. Mutta mikäänhän ei estä etsimästä kämppistä tai reissuseuraa jakamaan majoitus-  ja muita vastaavia kuluja vaikka osaksi matkaa.

Pieni vaivannäkö ja asenteen viilaus mahdollistaa pidemmät reissut!

Näillä simppeleillä ja suuntaa antavilla esimerkkilaskelmilla haluan madaltaa lähtemisen kynnystä kaikille pidemmästä reissusta haaveileville ja ylipäätään osoittaa, ettei matkustamisen ja maailmalla oleskelun tarvitse todellakaan olla kallista. Kolmenkin kuukauden oleskelu on ennen kaikkea järjestely- ja priorisointikysymys. Ei välttämättä aina yksinkertaista järjestää, mutta silti mahdollista monille.

Kohteen / kohteiden valinta on ratkaisevaa budjetin kannalta, samoin pienet päivittäiset valinnat, jotka merkitsevät varsinkin pitkällä tähtäimellä. Sekä ylipäätään koko asennoituminen rahankäyttöön. Raha on hupenevaista edullisemmissakin maissa, jos sen käyttöä ei yhtään tarkkaile.

Pieni vaivannäkö ja hintojen vertailu on taloudellisesti aina kannattavaa, niin myös reissatessa. Tämä kannattaa pitää mielessä  vaikka kaikki tuntuisi muutenkin halvalta. Jos jatkuva hintojen ja rahankäytön seuraaminen tuntuu tympeältä, niin voi toimia vaikka niin, että pitää ensin muutaman kunnon sniiduilupäivän ja niiden jälkeen löysää kukkaron nyöriä, eläen jokusen päivän hövelimmin. Kunhan kokonaisbudjettia seurataan ja tasapainotetaan jotakuinkin säännöllisesti. Yleensä hyvin diilien ja säästöjen löytäminen motivoi etsimään lisää.

Juju on myös siinä, että minimoi kaikki Suomen pään kulut. Kämppä vuokralle, netit ja puhelinlaskut ja vastaavat tauolle/minimipakettiin. Tulojen menetys reissukuukausien ajalta on tietenkin yksi tekijä, mikä vaikuttaa talouslaskelmien kokonaisuuteen. Jos tämä mietityttää, kannattaa kysyä itseltään onko se mitä saa vastineeksi kuitenkin arvokkaampaa kuin menetetyt palkkatulot? Tai voisitko tehdä reissun aikana jotain pienimuotoista tulonhankintaa netin kautta?

Tämän artikkelin (ja koko blogin) lähtökohtana on se, että jatkuvaa tulojen maksimointia tärkeämpää elämässä on ainakin aika ajoin omaan aikaan ja elämänlaatuun investoiminen. Vuotuinen 3 kk:n irtiotto voi hyvinkin edustaa tätä investointia.

Yhteenvetäen: vähemmälläkin rahan käytöllä pärjää reissussa. Jopa puolella siitä, mitä Suomessa kuluisi samassa ajassa. Käytännössä keskivertoisella suomalaisella kuukauden palkalla (netto 2000 €) elää helposti 2 kuukautta Kaakkois-Aasiassa leppoistellen ja vähempikin riittää.  Ja olennaista tässä on vielä se, millaisen vastineen kuukausittaiselle 1000 eurolleen saa. Mielestäni varsin erinomaisen!

Kas näin, taas yksi este kumottu pienen irtioton tieltä!

Lue lisää: Nämä 6 muutosta auttavat matkustamaan pienellä budjetilla

Kolmen kuukauden budjetti Kaakkois-Aasiassa
Kun maailman polut seikkailuineen kutsuvat, ei kaponen budjetti olekaan este!

Viisumeista. Ilman viisumia pääsee Malesiaan ja Singaporeen 90:ksi päiväksi, Thaimaahan, Indonesiaan ja Filippiineille 30:ksi päiväksi, Vietnamiin ja Laosiin 15 päiväksi,  Kambodzan viisumi 30 $ ja Myanmar 50 $ / kk.

Huom. Tämän postauksen tiedot ja laskelmat perustuvan kirjoittamisajankohdan 2016 hintatasoon.

Reissusäästämisen tueksi kannattaa ladata tämä opas, johon on koottu tehokkaimmat keinot matkakassan kokoon saamiseen!

Voit jakaa omia hyviä vinkkejäsi ja kokemuksiasi talousfiksusta matkailusta kommenttiosioon!

Suunnitteilla pidempikin reissu? Lue lisää: 3 rahoitusmallia vuoden irtiottoon

(Visited 12 740 times, 3 visits today)

2 Comments

 1. Jasmin 21/02/2016 at 1:06 am

  Musta on hassua kun ihmiset kuvittelee aina matkustamisen olevan kallista! Mun budjetti kaakkois-Aasiassa oli n. 500€/kk ja pystyin silti tekemään suurimman osan asioista joita halusin – kompensoin sitä vaan halvimmilla mahdollisilla yöpaikoilla ja katuruoalla mikä oli mulle mieluisampi vaihtoehto siinä mielessä että pystyin olemaan reissussa pidempään 🙂

  Reply
 2. Rosita Juurinen 25/02/2016 at 7:30 pm

  Juu tuo on todentotta, että noinkin pienellä budjetilla pärjää, kun ottaa asiakseen, vertailee hintoja eikä törsäile. Matkailun ei tosiaan tarvitse olla rahakysymys. Ja silti voi nauttia ja päästä kokemaan monenlaisia elämyksiä, mitä kovin mukavuudenhaluiset eivät edes kohtaa 🙂 Hyvä meininki!

  Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.