Näin pärjää 30 euron päiväbudjetilla Kuala Lumpurissa -asuen sviitissä

Taloustietoinen matkailu on yksi lempiaiheitani. Toisin kuin jotkut yhä luulevat, ei budjettimatkailun tarvitse olla ankeaa tai merkitä murjuissa asumista, vaikka joskus se saattaa olla sellaistakin. Tässä postauksessa kerron esimerkinomaisesti, miten Kuala Lumpurissa voi pärjätä 30 euron päiväbudjetilla, asuen varsin mukavasti sviitissä kaikkien palvelujen äärellä.

Reppureissaajat ja omatoimimatkaajat ovatkin sen jo huomanneet, ettei budjettimatkailun täälläpäin maailmaa tarvitse tarkoittaa aina niitä käpäisimpiä majataloja ja jatkuvaa nuudelinsyöntiä. Joissa toki niissäkin on oma viehätyksensä. 30 eurolla voi siis saada täällä Aasiassa paljonkin, senhän takia tänne osaltaan reissataan, että eurolla on mukavasti ostovoimaa.

Tämä esimerkki, minkä nyt kerron on Kuala Lumpurista, mutta voisi olla vaikkapa Bangkokista tai muualta Kaakkois-Aasiasta. Haluan tällä vain osoittaa jälleen kerran sitä, että matkustelun ei tarvitse olla hirvittävän kallista ja keveämmälläkin reissukassalla voi saada ihan mukavia puitteita monipuolisissa, elämää sykkivissä miljoonakaupungeissa.

Kuala Lumpur on siitä tyypillinen Aasian pääkaupunki, että täälläkin hintahaitari on kovin venyvä, rahaa saa kulumaan varsin runsaasti, jos hintoja ei viitsi vertailla. Kalliita hotelleja ja ravintoloita on tarjolla paljon, mutta niin on sitä edullisempaakin laitaa. Liikkuessa kannattaa huomioida, että mittaria käyttämättömät taksit veloittavat ainakin tuplahinnan verrattuna mittarillisiin, eli jos aina lähtee ensimmäiseen kyytiin, menettää rahaa aivan turhaan. Täällä on mahdollista elää kuitenkin myös pienellä budjetilla halutessaan.

Mukavaa majoitusta kohtuuhintaan

Olen majoittunut KL:ssä noin kymmenessä eri hotellissa, hintahaarukalla 16-52 euroa/yö. Tällä hetkellä kirjoitan tätä postausta sekä budjettimatkaajan opasta ”Nippu kuntoon” kaupungin keskeisimmillä pelipaikoilla Bukit Bintangilla, 27 kerroksessa olevassa hotellin sviitissä. Koko tämä yhtälö tuntui niin ironiselta, että ajattelin purkaa vähän tätäkin myyttiä ja tehdä tästä kokemuksesta rohkaisevan esimerkin muillekin.

Näin pärjää 30 euron päiväbudjetilla Kuala Lumpurissa
Berjaya Times Squaren allasaluetta

Omaa reissubudjettiaan voi tarkastella toki monesta näkökulmasta ja rakentaa sitä sen mukaan, mikä kulloinkin on reissun pointti ja painotus. Itselleni tällä hetkellä on tärkeää se, että on miellyttävät puitteet tehdä kirjoitushommia ja viettää aikaa huoneessa sekä palvelut lähellä. Tähän tarpeeseen paras ratkaisu oli ottaa sviittihuoneisto noin 40 euron vuorokausihintaan mahtipontisen hotelli- ja ostoskeskuskompleksin: Berjaya Times Squaren länsi-siivestä.

Tiedän, asia naurattaa itseänikin, olenhan ollut pääsääntöisesti vannoutunut bambumaja -asukki, jolle riittää huoneen sisustukseksi patja lattialla ja hyttysverkko. Ehkä muutama tunti sähköä vuorokaudessa, niinkuin joillakin Thaimaan saarilla on ollut meininki. No nyt on vaihteeksi 55 m2 lääniä käytössä, 10 m2 kylppäri ja kunnon laiskanlinna työpisteeksi sekä nopea netti, joka on läppärityöläiselle aika tärkeä.

Sviitti on sopivan tilava ja mukava, eikä mikään liian öky
Sviitti on sopivan tilava ja mukava, eikä mikään liian öky
Täällä kelpaa näpytellä
Täällä kelpaa näpytellä

Ratkaisun vaivattomuutta kuvaa se, että hissillä pääsee suoraan KL:n suurimpiin lukeutuvaan ostoskeskukseen ja sen kahvilapalveluiden, mehubaarien ja foodcourtien äärelle. Tarvittaessa myös keilaamaan tai leffaan. Niin ja mainitsinko jo sisähuvipuiston?

Hotelli -ostarikompleksista löytyy myös Aasian suurin sisähuvipuisto
Hotelli -ostarikompleksista löytyy myös Aasian suurin sisähuvipuisto

Lisäksi viihtyisä uima-allas alue ja kuntosalimahdollisuudet tarjoavat virkistystoiminnan 12 kerroksen päässä. Eli käytännössä täältä ei tarvitse ulos poistua välttämättä lainkaan ulkomaailmaan, jos ei halua. Olo on vähän kuin risteilyaluksella tai muussa omassa kuplatodellisuudessa. Hetkelliseen parin viikon pysähdykseen tällainen järjestely toimii kyllä hyvin.

Aiemmin ajattelin, etten ole sellainen reissaaja, joka erityisemmin välittää mistään prameista ja kliinisistä hotelleista. Ja edelleen pidän näitä kyllä aika hengettöminä ja tunnelman osalta häviävät sata-nolla pienille sosiaalisille majapaikoille, joissa tutustutaan muihin asukeihin ja isäntäväkeen. Mutta olen laajentanut mukavuusaluettani tässäkin suhteessa.

Viimeisen parin vuoden aikana olen huomannut, ettei kannata lukita itseään mihinkään erityiseen reissutyylikategoriaan, vaan luoda sitä itselleen ominaisinta reissaamisen muotoa yhä uudelleen kulloisistakin lähtökohdista käsin ja erilaisia vaihtoehtoja kokeillen. Joustavuus on valttia maailmalla, yleensä kyllä sopeudun ja kotiudun puitteisiin kuin puitteisiin.

Diggailen edelleen bambumajoista ja yhteisöllisistä guesthouseista, mutta majoitun mieluusti toisinaan myös mukaviin vuokrahuoneistoihin tai hotelleihin. Varsinkin, jos pitää saada jotain hommia tehdyksi, eikä ole tarkoitus vain sosialisoida. Kuitenkin aina tilanteen ja tarpeen mukaan niin, että kukkarokin kestää.

Miten 30 euron budjetti sitten toteutuu?

Kuten jo mainitsin esimerkkitapauksessamme huoneen vuokra on noin 40 euroa ja tämän kun puolittaa niin majoitus nielaisee 20 euroa päiväbudjetista. Budjettiin päästäkseen tarvitsee tässä tapauksessa siis reissukaverin, jonka kanssa voi jakaa vuokran. Itse hyödynnän lisäksi Hotels.comin rewards*** -järjestelmää, jossa 10 yöpymisen jälkeen saa aina yhden ilmaisen yön. Tämä ominaisuus laskee päivähintaa 35 euron tuntumaan.

Päivittäisbudjetti 30 € sviitissä asuen:

 • 20 € huone (2 hlöä jakaa kustannukset)
 • 6 € ateriat > 2 x 3 €:n ateria foodcourtissa / katuruokalassa / tai hakien ravintolasta paistettua kanaa+ostaen salaatin kaupasta
 • 3 € 1 tuorepuristettu mehu mehubaarista tai vaihtoehtoisesti junilla liikkumista / taksilla 5-8 km matka
 • 1 € kahvi & maito & vesi kaupasta hakien ja useammalle päivälle jakaen
Valkosipuli naan & soosit 1 € katukuppiloista
Valkosipuli naan & soosit 1 € katukuppiloista
2,5 eurolla saa mukavan setin sapuskaa foodcourtista
2,5 eurolla saa mukavan setin sapuskaa foodcourtista

Näillä perustykötarpeilla pärjään ainakin itse hyvin useampia päiviä, silloin kun lähinnä kulutan aikaani konetta näpytellen. Toki budjettia pitää sitten venyttää, jos haluaa välillä syödä vähän hienommin tai käydä leivoskahveilla. Tai jos haluaa harrastaa jotain maksullisia huveja, kuten käydä keilaamassa, kaljalla, hierojalla, nähtävyyksissä jne. Eli koko lomaa/ matkaa ei voi laskea ihan näin pieneen budjettiin. Mutta saatte kiinni ajatuksesta: kohtuubudjetilla voi saada todella mukavat puitteet ja kaikki palvelut hissimatkan päähän näin halutessaan. Ihan luksusloman olosuhteet, kun vain soveltaa toteutukseen hintatietoista otetta.

Näin pärjäät 30 eurolla Kuala Lumpurissa
Pari erää keilailua verotti 4 euron verran / pää, ei kovin paha

Tällä tyylillä kuukausikuluiksi tulisi minimissään n. 900 euroa. Ei paha jos ajattelee, että asuu sviitiissä, joka siivotaan päivittäin. Täydennetään pesuaineet, juomavedet, tuodaan puhtaat lakanat ja pyyhkeet tarvittaessa. Varmaan kuukausidiilin tähän huoneistoon saisi halvemmallakin. Ja vielä salikortti sekä allasosasto kaupan päälle. Moniko vaihtaisi oman asumisensa ja elämisensä Suomessa tällaiseen tai vastaavaan vaikkapa kerran vuodessa 1-2 kuukaudeksi? Luulisin, että joku saattaa olla kiinnostunut.

Jos taas on enemmän viihteellisellä reissulla voi esimerkkilaskelman huoneen ja ruokien hinnoista säästää huoletta puolet, majoittuen yksinkertaisemmin ja syöden katukeittiöistä. Laittaa sitten loppu vaikka retkiin, elämyksiin ja sosiaaliseen baareissa hengailuun. Mutta tosiaan 900 eurolla/kk tai 30 € /päivä budjetilla saa tuollaisen viihteellisemmänkin reissun mahdollistumaan + tietenkin lennot päälle. Tosin kuppiloissa istuminen kannattaa tehdä ehkä mieluummin Thaimaassa kuin Malesiassa, sen verran tyyristä on alkoholin nauttiminen täällä.

Tietenkin matkabudjetti pitää kohdentaa sen mukaan, mikä on tosiaan reissun tarkoitus ja pituus. Lyhyillä viikon-parin matkoilla budjetissa säästely on usein vähemmän tarpeellista, etenkin jos matkustaa harvoin eikä halua lomalla venyttää senttiä, mutta pidemmillä matkoilla tai usein reissatessa jo hyvinkin merkityksellistä. It all adds up!

Ylipäätään hinta-laatusuhteeltaan paremmin kuin hyvin kohtaavaa majoitusta voi löytää monellakin tapaa: vertailemalla eri hotellihakusivustojen hintoja, kyselemällä kuukausidiilejä hotelleista ja majataloista, vuokraamalla yksityisiltä tai välitysfirmojen kautta huoneistoja jne. Vuokraaminen ja pitkät diilit kannattaa, jos asettuu yhteen paikkaan vähintään kuukaudeksi. Google  ja some laulamaan, niin johan alkaa löytyä!

Todellinen budjettimatkaaja ja seikkailija pärjää vielä paljon pienemmilläkin summilla, tällöin ei ehkä enää tyydytä perinteisiin majoituspalveluihin vaan hyödynnetään esim. jakamistalouden ja yhteisöllisen matkailun mahdollisuuksia, majoitutaan ihmisten kodeissa ja maksetaan asuminen vaikkapa omalla työllä.

Nippu kuntoon!

Tällaisia esimerkkejä ja muita taloustietoisuutta edistäviä vinkkejä ja vaihtoehtoja nostan esiin heinäkuun alkupuolella ilmestyvässä Nippu kuntoon – Reissaajan talousopas ekirjassa.  Taloustietoisilla valinnoilla voi saada varsin hyvää vastinetta rahoilleen matkustellessaan pienelläkin budjetilla.

Edullisissakin maissa on tosiaan hyvä olla valppaana hintojen suhteen, vaikka kaikki tuntuisi halvalta. Jos on laatinut itselleen jonkinlaisen päiväbudjetin, se saattaa äkkiä heittää häränpyllyä, kun edullisuudesta huumaantuneena ei jaksa ”laskea joka euroaan”. Tiedän kokemuksesta, että näin käy todella helposti. Ja yhtäkkiä huomaa kuluttavansa tuplat siihen nähden, mitä oli aikonut.

Parasta onkin löytää itselleen sopiva tapa seurata budjetissaan pysymistä, ellei sitten ”nippu” ole jo siinä kunnossa, että budjetti voi olla jo hieman väljempi. Oli rahaa sitten paljon tai vähän, turhanpäiväinen rahan polttaminen on mielestäni aika tyhmää. Aina ei kannata vain laiskuuttaan maksaa ylihintaa asioista, jos maksun voi pienellä vaivalla myös välttää. Ylimääräisen rahan voi sijoittaa viisaamminkin mahdollistamaan vaikka tulevia matkoja.

 

Pikavinkit budjettitietoiseen reissaamiseen voit ladata heti itsellesi täältä. Tai tilaa Nippu Kuntoon -Taloustietoisen reissaajan opas

*artikkelissa affiliatelinkkejä

(Visited 1 031 times, 1 visits today)

7 Comments

 1. Lotta | Watia.fi 11/06/2016 at 5:27 pm

  Onpa edullinen sviitti löytynyt. Täytyy pitää tämä mielessä, sillä suuntaan syksymmällä Kuala Lumpuriin. Välillä on kiva asua vähän hienommin, varsinkin, kun sen saa halvalla. 😉

  Reply
  1. Rosita Juurinen 12/06/2016 at 8:31 am

   Joo kyllä tässä kokee saavansa ihan vastinetta rahoilleen vaikkei tämä mikään uudenkarhea enää olekaan. Mutta hyvin on viihdytty tämä pätkä 🙂 Teen jossain välissä jonkun arviokoosteen näistä eri hotelleista missä täällä on tullut majoituttua, jos siitä olisi jeesiä tänne reissaaville 🙂

   Reply
 2. Meri 12/06/2016 at 2:21 am

  Oho! Asummme Kuala Lumpurissa ja tiesin, että BTS:ssä on hotelli, mutta en sitä, että hinnoittelu on noinkin kohtuullinen – toki paikallisittain ko. ostoskeskus on vanha kuin taivas, mutta sijainti kyllä optimaalinen, kun vierestä löytyy mm. Low Yat-cyber mall (ostitilanteessa tosi tärkeää kilpailuttaa tuote useammalta myyjältä, halvimmat monesti yläkerroksissa, tinkiä kuin pieni eläin ja erityisesti tsekata ostopaikka sekä takuutiedot tarkkaan – ei intialaisilta käytävillä, sillä heidän myymänsä tuotteet ovat lähes järjestään kopioita), sungei wang-ostoskeskus, joka vanha sekin, mutta mm. täynnä edullisia kauneuspalveluita, hierontoja, kampaamoja, vaateliikkeeitä ja asusteliikkeitä, jotka erityisesti pian alkavan Hari Raya-jättialen aikaan (ja tietty muutenkin, erityisesti viikonloppuisin) paikallisten suosiossa, kun tavara on puoli-ilmaista (laatu kannattaa tsekata tarkkaan ja vaatteissa on vain harvoin sovitusmahdollisuus). Ihan kivenheiton päässä myös Lot10, Farenheit88 ja Pavilion-ostoskeskuskompleksit, joista viimeisestä pääsee ilmastoitua ilmarataa pitkin köpöttelemällä vaikka Suria KLCC (jossa mm.Petronas Twin Towers, KLCC Park, Aquarium KLCC, Petrosains Museum) ja Avenue K malleille asti 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 12/06/2016 at 8:28 am

   Hei Meri! ja kiitos kiva saada jotain paikalliskommenttia keskusteluun. Joo onhan tämä BTS -kolossi toki jo hyvässä iässä, joihinkin uudempiin nähden. Hyvätasoisia uusia huoneita tääl KL:ssa on tullut kokeiltua mm. Invitossa ja Sunway Putrassa, mutta tämä BTS on kyllä hauska kun täs on kaikki silloin, kun ei jaksa lähteä pidemmälle pörräämään. Muistan ku talvella katteltiin Menara Kl tornista allasaluetta, että tuonne vielä mennään joskus majottuun 🙂
   On tullut aika hyvin kierrettyä nämä BB:n ostarit ja kulmat. Täällä todella tarjontaa riittää! Tän vuoden puolella oon ollut tääl nyt kolmeen otteeseen vajaa kuus viikkoa yhteensä.
   Low Yatilta ostin alkuvuodesta kameran, sitä ei tullut kyllä tingattua kuin sen yhden liikkeen sisällä, mut mielestäni hinta oli ok. ja poikakaveri osti sieltä nyt tällä kertaa uuden läppärin ja oli itse tyytyväinen diiliin minkä sai kierreltyään siel ympäriinsä ja kartoitettuaan hintoja. Mitkähän siel on ne intialaiset käytävät? En oo osannutkaan huomioida.
   Ja tosiaan välillä on pyöritty tuol Pavillionilla ja noissa muissa ihan vaan kattelemassa ja kahvittelemassa. Suurin pettymys ostareista oli tuo KWS ”fashion mall”, jonka ois voinut jättää ihan suosiolla väliin. Noh saatiin sieltä aurinkolasit ostettua kummallekin. Asutko ite täällä ihan pysyvästi vai kuinka?

   Reply
   1. Meri 12/06/2016 at 4:07 pm

    Heippa,
    Low Yatin käytävämyyjillä tarkoitin niitä huutelijoita, jotka koittavat saada turistien huomion, joita on jokaisessa kerroksessa käytävillä, eikä siis sisällä liikkeissä, joilla on usein erityisesti läppäreitä tehdaspakkausten asemesta läpinäkyvissä wrapeissa ja joista useimmat ovat intialaisia. Malesialaiseen kaupankäyntiin ei pääsääntöisesti kuulu tyrkyttäminen, vaan asiakkaan pitää saada rauhassa tutustua tuotteeseen, joten jos kuvassa on ’hustlausta’, niin yleensä myös hinnoissa ilmaa. Olen kuullut paikallisilta kavereilta, että targetoivat erityisesti meitä valkonaamoja ja jos heidän kanssaan tehty kauppa on riittävän iso, standi saattaa kadota kuukausiksi kuin tuhka tuuleen 😀 tänne tuodaan paljon ihan hitsin aidon näköisiä kopiotuotteita kiinasta jne, joten esim läppäreissä kannattaa aina vaatia, että koneen sarjanron aitous tsekataan jo ennen maksua valmistajan sivuilta (olemme ostaneet täältä kaksi läppäriä ja yhden pelikoneen – myyjät ovat ehdottaneet ko. toimenpidettä itse). Kovasti asentaisivat koneisiin myös waretettua softaa ’kaupantekijäisiksi’, josta olemme kieltäytyneet. Mitä muuten noihin kaupantekijäisiin ihan yleisesti tulee, niin semmoisia kannatta aina vaatia täällä – ne on malesialaisille ihan henki ja elämä, joita ilman kauppa ei ollut hyvä tai onnistunut 😀 (esim. selvitettyäni halvimman hinnan haluamalleni läppärille, tingin mukaan vielä läppärirepun ja langattoman hiiren – todennäköisesti enemmänkin olisi irronnut, jos olisi vaan ollut munaa pyytää ja malayllä ja kiinalaisilla sitä täällä ainakin on, kun yleensä koko perhe poistuu ylpeinä kauppojen paidat ja lippikset päässä, liikelahjapinot sylissä notkuen :D).

    Suomessa kaiken myytyämme ja kaakkois-aasiaa ensin yhdeksän kuukautta löyhästi häämatka-statuksella ristiin rastiin kierreltyämme, olemme asuneet täällä nyt vajaan vuoden ja vielä olisi pari jäljellä, ellemme sitten siirry esim. Honkkariin, tai esim. naapurin kalliiseen Singaporeen, jossa voisin jatkaa opintojani. Opiskelen täällä tällä hetkellä täyspäiväisesti yliopistolla ja mieheni on töissä saman yrityksen paikalliskonttorissa kuin Suomessakin 🙂 Invitosta muuten näkyy meille, sillä kotipilvenpiirtäjämme on Jalan Ceylonilla ja kovasti tykkäämme kyllä Changkatin ja erityisesti Jalan Alorin läheisyydestä.

    Luin postauksesi viisumihärdellistä ja voi että, miten tutulta kuulosti. Vaihtaessani dependant viisumia student visaan mulla oli kanssa sama testit, röntgenit, blaa blaa-show ja passi peräti 13 viikkoa immigrationissa, kunnes lopulta sain sen takaisin paikallisen opiskelijahenkkarin kanssa – ja sama tietty edessä ihan joka vuosi jipii!

    Onko miehesi siis työllistynyt jo Ausseissa ja oletteko muuttamassa/muuttaneet sinne, vai millaisia suunnitelmia :)?

    Reply
 3. SariKoo.fi 04/07/2016 at 4:07 pm

  Osuipa hauskasti tämä postaus! Katselin nimittäin juuri Airbnb:n kautta majoituksia KL:ään syys-lokakuun vaihteeseen ja olin ihan hämmästynyt noiden serviced apartmentsien hinnoista! Meitä lähtee 5 tyyppiä ja kahden makuuhuoneen överin sviitin saa 60€/yö KLCC:n kulmilta!! Mielummin sinne kuin hotelliin.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 04/07/2016 at 8:57 pm

   Kyllä! yksityisten vuokraamat huoneistot ja hotellivarausjärjestelmienkin kautta huoneistot on kyllä hyvä diili, ja etenkin kun porukkaa enemmän jakamassa kustannuksia niin yleensä paras vaihtoehto 🙂

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.