Näin siirryt 2:n viikon lomamatkoista 2:n kuukauden reissuihin

Jokainen yhtäänkään reissannut tietää sen tunteen, kun hartaasti odotettu pariviikkoinen lomareissu alkaa olla lopuillaan. Paluu loskaan ja arkeen häämöttää juuri, kun alkoi päästä rentouden tunnelmaan ja irti kotomaan stressinaiheista.

Edessä on hyvässä lykyssä puoli vuotta tai vuosi kärvisteltävää, ennenkuin seuraavan kerran on reissuriemua tarjolla. Plääh. Reissupolte pitää pintansa monilla kotiin palatessa ja uusia varauksia aletaan katsella yleensä samalla viikolla kun on kotiuduttu. Kuulostaako tutulta? Mielessä pyörii vakaa aie, että ensi kerralla ollaan sitten ainakin viikko pidempään, vaan mitenkähän sen saa onnistumaan? 

Ideaa tähän postaukseen sain seurailemalla Thaimaa -aiheisia matkafoorumeita ja kotiinpalanneiden tunnelmia. Aika moni potee jonkinlaista kotiinpaluu -melankoliaa ja aloittaa uuden reissun katsastelun välittömästi. Pariviikkoinen loma ei tunnu riittävän alkuunkaan, maistiaisista reissunälkä vain kasvaa.

Kolmen tai neljän viikonkin reissut alkavat monella matkaajalla vaihtua jossain vaiheessa vääjäämättä pysyvämpiin talvehtimishaaveisiin. Silti yllättävän moni näyttää ajattelevan, että 2:n viikon pakettimatka kerran vuodessa on se, mihin rahkeet ja rahavarat riittää ja muusta vain haaveillaan.

Tässä postauksessa esitänkin ajatuksia ja keinoja miten ja miksi siirtyä 2:n viikon pakettimatkoista 2:n kuukauden omatoimireissuihin.

Entäpä jos sen ei tarvitsisi mennä näin?

Kaksi suurinta estettä pidemmille reissuille ovat yleensä työssäkäynti ja raha. Sen jälkeen perhesyyt, kuten lasten koulut jne. Uskaltaisin väittää, että nämä esteet eivät ole ylitsepääsemättömiä. Tai niiden ei tarvitse olla. Ja miksi ei ? No siksi, että niin moni on löytänyt keinot muuttaa reissutyyliään, kun tahto on kasvanut riittävän suureksi. 

Elävät esimerkit, itseni mukaanlukien, ovat osoittaneet, että ihminen on kekseliäs ja aikaansaava olento niin halutessaan. Where there is a will, there is a way.  Haikailusta pitää vaan uskaltautua siirtyä toimintaan.

Omatoimimatkailua ja reppureissailua harrastaneet tietävät, miten budjetin saa venymään tien päällä ja eikä omatoimilomailuun tottuneet enää valmismatkojen pariin juuri palaa, elleivät sitten joskus vaivattomuussyistä esim. pienten lasten kanssa matkatessa tai superhyvän tarjouksen osuessa kohdalle.

Jos pitkän reissun rahoitus mietityttää, onkin hyvä alkaa tehdä ihan kannattavuuslaskelmia. Pitkän kaavan reissaaminen ei todellakaan ole niin kallista kuin äkkiä voisi ajatella. Lomapäivän hinta senkun pienenee, kun reissu pitenee. Talousälykästä onkin reissata kerralla kunnolla!

Toinen asia on kyseenlaistaa vuosilomajaksot ainoina mahdollisina matkustuspäivinä. Neuvottelutaidot astuvat tässä kohtaa mukaan kuvaan ja luovia ratkaisuja voi aina etsiä ja ehdottaa. Aina kannattaa selvittää omat mahdollisuudet pidempään poissaoloon työpaikalta. 

Tämän päivän rakentavaa ajattelua on miettiä: ”miten tämä olisi minulle mahdollista” eikä tyytyä perinteiseen annettuun malliin: ”näin ei vain ole ollut tapana toimia”. Kyseenalaistus avaa tietä muutokseen!

Miksi kahden kuukauden reissu on parempi ratkaisu kuin kahden viikon loma?

Tässä muutama pointti, keksi omat perustelusi lisäksi!

-Ehtii kunnolla rentoutua, irrottautua arjesta ja työelämästä, eikä vain suorittaa hätäpäissään lomaa pitkän to do -listan kanssa. Eikä tarvitse stressata, jos jotkut päivät tuntuvat valuvan harakoille  (ts. ihanaan joutilaisuuteen) ja yleiseen haahuiluun (niiden kuuluukin toisinaan mennä) tai vaikka sairasteluun.

-Lomasta lomaan tai reissusta reissuun eläminen tulee edes himpun verran mielekkäämmäksi, kun tietää, että edessä siintävä loma on 2:n viikon sijasta 2 kk. 

-Reissukokemus on aivan eri, kun voi rauhassa asettua kohteeseen ja oleilla siellä pidempään, päästen jyvälle paikallisista kuvioista ja verkostoitua allasbaarin ulkopuolellekin.

Pidemmällä reissulla ehtii myös pysähtymään ja fiilistelemään ympäristöä
Pidemmällä reissulla ehtii myös pysähtymään ja fiilistelemään ympäristöä

Kustannustehokkuus:

-Lennot ovat iso kustannuserä matkassa, kaukomaille meno-paluut saa edullisimmasta päästä 600-1000 euron haarukkaan. Lisäksi jos on 1-2 vaihtoa niin lentoaika voi olla 24 h. Tällöin kannattaa olla samaan rahaan ja vaivaan kohdemaassa pidempään.

Qatar Airways lentää nyt edullisesti Aasiaan ja Australiaan!

-Asumiskustannuksia voi pitkällä matkalla järkevöittää ottamalla kuukausivuokralla asunnon tai sopia guesthousesta tai hotellista järkevän hinnan pidemmälle oleskelulle. Yleensä jo viikon asumisesta voi tingata alennettua hintaa. Esimerkiksi guesthouse, missä itse majoituin viimeksi Phuketissa laskutti yhdestä yöstä 1200 bahtia (n. 30 eur/yö -> 900 eur/kk) , mutta kuukaudesta 15 000 bahtia (375 eur). Eli 12 yksittäisen yön hinnalla sain koko kuukauden majoituksen. Ja tämä siis kalliilla turistialueella, asunnon saa kuukaudeksi vuokrattua muutoin Thaimaasta alk. 150 eur.

-Pitkään kohteessa oleskelevat ehtivät löytää parhaat ja edullisimmat paikalliset ruokapaikat ja säästävät siten ruokakuluissa, ja esim. mopovuokran päivähinta tipahtaa helposti 50% kun vuokraa pidemmäksi aikaa kerralla jne.

-Yhteenvetona: Jos kahden hengen kahden viikon tyypillinen loma Thaimaassa kustantaa pakettimatkana yht. 3000 euroa (lennot+majoitus) ja käyttörahaa kuluu 350 eur/hlö/vkoa eli yhteensä 1400 eur. Näin ollen kahden hengen kahden viikon loma kustantaa 4400 eur. Vastaavasti, jos tekee omatoimimatkan hintatietoisella otteella, niin tuolla samalla summalla 2 hlöä viettää Thaimaassa 2 kuukautta!

Kirjoitin aiemmin, mitä maksaa kolmen kuukauden reissu Kaakkois-Aasiaan postauksessa hinnoista, jolla reissun voi kustantaa, kun hiukan näkee vaivaa hintavertailujen eteen. Ks. juttu tästä.

Miten toteuttaa siirtymä 2 viikon kerhosta 2 kk:n kerhoon?

Miten saada käytännön asiat järjestettyä 2 kk:n loman toteutumiseksi?

-Neuvottele rohkeasti työpaikalla lomien järjestelystä, äläkä ainoastaan oleta, ettei pidempi poissaolo työpaikalta käy päinsä.

-Jos työn kannalta on mahdollista ehdota, että hoidat joitain pakollisia työasioita poissaolosi aikana ja olet tavoitettavissa vaikka kerran viikossa, sovittua korvausta vastaan.

-Pidä palkatonta tai kertyneitä ylitöitä pois (tee töitä sisään jos mahdollista, hyödynnä työaikapankkia).

-Pidä kaikki vuosilomat kerralla ja ota palkatonta päälle 2-3 vkoa.

-Määräaikaisissa työsuhteissa voi itse päättää, miten sopimusten välillä pitää lomiaan. Jokin hyvä puoli pätkätyöläisten elämässä, jota kannattaa käyttää hyödykseen. (Moni ei juuri tämän hyödyn vuoksi edes halua vakituisiin työsuhteisiin.)

-Monia opintoja voi suorittaa etänä/verkossa ilman, että opinnot vaarantuvat 2:n kuukauden poissaolon aikana.

-Yrittäjä voi (toki yrityksen luonteesta riippuen) järjestellä asiansa niin, että tekee netin kautta pakolliset työt reissun aikana, ulkoistaa osan töistä tai pitää selkeästi taukoa.

-Työtönkin voi matkustaa pidemmällä kaavalla, kunhan huomioi, että on työmarkkinoiden käytettävissä, jos saa työttömyyskorvausta. Tai jos on taloudellisesti mahdollista katkaisee työnhakunsa reissun ajaksi ja hankkii toimeentulon matkan ajaksi säästöistä/muutoin. 

-2:n kuukauden ajaksi voi jo tarjota asuntoaan vuokralle ja saada siitä tarvittaessa lisätuloja. Vai onnistuisiko asuntovaihtarit? 

-Arkinen taloudenpito kannattaa laittaa muutoinkin kuntoon, jotta rahaongelmat eivät muserra reissuhaaveita.

-Nettikoulumahdollisuudet turvaavat sitä, etteivät kouluikäiset lapset tipahda auttamattomasti opinnoissaan kärryiltä, jos perheen kera aikoo reissata.

-Taloudellisesti ei oikeastaan ole eroa tekeekö kahden viikon pakettimatkan vai hintatietoisen kahden kuukauden omatoimireissun. Hieman enemmän tiedonhankintaa, suunnittelua ja vertailuja vain.

Pitkällä reissulla ehtii tarvittaessa hoitamaan myös työasioita
Pitkällä reissulla ehtii tarvittaessa hoitamaan myös työasioita

Pitkälti järjestelykysymys

On tietenkin selvää, että joidenkin kohdalla pidempiin reissuihin siirtyminen on helpompaa kuin toisilla. Työt ja muut elämäntilanteet vaihtelevat. Saattaa olla, että jos pidemmät reissut houkuttavat, voi joutua tekemään enemmänkin järjestelyjä tällä rintamalla. Toiset irtisanoutuvat ja laittavat kaiken uusiksi. Jokaisen tilanne on aina yksilöllinen, mutta, jos unelmana on alkaa tekemään pidempiä matkoja satunnaisesti tai vaikka joka vuosi, niin on kyseessä kuitenkin pitkälti järjestelykysymys. 

Olosuhteiden tai uskomusten ( ”ei tämä ole minulle mahdollista”) uhriksi ei ainakaan kannata jäädä, jos haluaa osan vuodestaan viettää matkustellen tai suosikkikohteessaan oleillen. Ottaa asian reippaasti työn alle ja alkaa selvittää, miten tämä olisi minulle mahdollista.  Ja ryhtyä suunnittelemaan, vaikka pienin askelin, muutoksen toteuttamista elämässään niin, että toivottu elämäntyyli alkaa vähitellen mahdollistua.

Millä tavoin sinä olet mahdollistanut pidempää reissaamista?

Life is what you make of it!

Tule mukaan Vapauspostin tilaajaksi saat pääsyn materiaalipankkiin, sekä blogipäivitykset ja muuta inspiroivaa asiaa sähköpostiisi pari kertaa kuussa!

 

 

(Visited 2 356 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Jenni Kotovaara 11/03/2018 at 5:51 pm

  Hei! Mietin tuota majoitusta, että jos varaa esim hotels.comin kautta suoraa kuukaudeksi niin tajuaako se antaa halvemmalla kun on koko kuukauden? Vai kannattaisiko varata muutamaksi yöksi joku paikka ja etsiä paikan päältä pidempi aikaista majoitusta?

  Kiitos avustasi!

  T. Jenni

  Reply
  1. Rosita Juurinen 13/03/2018 at 3:43 am

   Hei! Tässä kannattaa tehdä vähän hintavertailua, ainakin Hotels.comin kautta voi varata 28 päiväksi huoneen ( ja sama lienee muilla) nämä ovat usein halvempia kuin hotellien tiskihinnat. 30 päivän majoitukselle voi kysyä pitkäaikaismajoituksen hintaa omalla lomakkeellaan, jonka siis pitäisi olla tietenkin parempi kuin yhden yön hinta x 30. Kuitenkin hintahaarukka tässä tapauksessa alkoi 35 € Hotelsilla. Joten itse en ainakaan voinut tuota palvelua käyttää, kun etsimme juuri hyvää kuukausidiiliä Da Nangista. Eli kysy suoraan hotelleilta heidän tarjoustaan ja vertaa sitten siihen mitä saat hotellihakusivustoilta. Huomasimme, että jotkut hotellit mistä pyysimme tarjousta tarjosivat yöhintaa 25 $, kun hotelsin sivuilta olisimme saaneet saman huoneen 18 $ yö. Eli ”paras tarjous” suoraan hotellista ei aina ole sitä. No kuitenkin meillä kävi niin, että hotelli missä majoituimme aiemmin tarjosi meille n. 13 € /yö hintaa yhdistelmälle heidän parhaista huoneistaan, sis. buffet aamupalan. Eli siinä tapauksessa hotellin antama tarjous oli paras. Eli vertailemaan!

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.