Ulos oravanpyörästä


Tätä blogia ei olisi, ainakaan tällaisenaan, jos en olisi päättänyt tehdä jotain omalle oravanpyörälleni. Jatkuva kiire, stressi ja kuluttava elämäntyyli alkoivat jossain nakertaa omaa jaksamista sekä häiritä päänsisäisen kovalevyn toimintaa ja aloin kyseenalaistaa kaikkea sitä työssä raatamista, jolle olin elämäni omistanut. Vain pidemmillä matkoilla pääsin vähän irti niistä takaraivossa jatkuvasti tykyttävistä työpaineista ja -ajatuksista. Matkat tarjosivat riittävän etäisyyden niin henkisesti, kuin fyysisestikin siihen elämäntyyliin, jonka olin itselleni vaivihkaa hankkinut.

Aloin käsittää, että työtä voi tehdä monella tapaa, eikä koko elämä voi olla pelkkää työntekemistä ja työn ehdoilla venymistä. Halusin vaihtaa oravanpyörän maailmanpyörään, sellaiseen jossa näkee kauas, mutta liikkumisvauhti on riittävän hidas ja välillä pysähdytään pidemmäksikin aikaa paikoilleen olemaan ja fiilistelemään.

Tällainen oravanpyörän hidastaminen maailmalla reissaten ja samalla omaan tahtiin töitä tehden voi merkitä monia asioita: pidempää breikkiä työelämästä, säännöllisiä “minieläkkeitä”, omannäköisempää työtä, uuden innostavan kutsumuksen löytämistä, rennompaa suhtautumista työhön tai työn ja muun elämän sulauttamista tasapainoisemmaksi kokonaisuudeksi. Ajatuksella, että “luo elämän, josta tai jossa ei tarvitse lomaa”. Taloudellinen vapaus ja riippumattomuus ovat keinoja ja tavoitteita, jotka viimeistään antavat mahdollisuuksia hitaampaan pyörässä juoksuun.

Vapaus on ollut itselleni aina hurjan tärkeä arvo. Se, että voi itse ohjata elämäänsä ja elää niin, ettei ole liikaa kenenkään tai minkään talutusnuorassa. Liikkumisen vapaus, vapaus valita elämäntyylini ovat itselleni yhä merkityksellisempiä asioita.  Vähentynyt suorittamisen, kuluttamisen ja tiettyjen normien mukaan elämisen pakko ovat tietenkin tuoneet lisää vapauden tuntua elämääni.

Väsyneenä omaan oravanpyörääni, aloin unelmoida yhä suuremmasta vapaudesta. Unelma kasvoi ja voimistui samalla, kun uupumus vanhassa elämänmallissa lisääntyi. Tunteeni, ajatukseni, asenteeni ja viimein myös toimintani alkoi muuttua. Jo se, että aloin kulkea kohti uutta unelmaa ja uutta elämää, oli itselleni suuri vapausteko.

Tunnen suurta kiitollisuutta, joka päivä siitä, että voin elää näinkin vapaasti kuin elän.  Vapaudenkaipuu on vähintäänkin taustavireenä monissa postauksissani. Toivon voivani inspiroida ja olla tietynlainen “vapausmentori” niille lukijoilleni, jotka vielä miettivät, josko ja miten luoda sitä riippumattomampaa ja omannäköisempää elämää.

Ulos oravanpyörästä -kategorian postaukset

 

(Visited 884 times, 1 visits today)