Asuntosijoittamisesta vauhtia vapauden tavoitteluun?

Joitakin vuosia sitten kun vapaustarpeeni alkoi nousta pintaan mietin, miten parhaiten saisin laitettua rahan ”töihin”, petaamaan itselleni vapaampia aikoja. Koska ylimääräisiä säästöjä ei suuremmin ollut kertynyt (joitain rahastosäästöjä lukuunottamatta), järkevimmäksi vaihtoehdokseni muodostui lähteä liikkeelle asuntosijoittamisesta.

Tuolloin 2010-2012, kun aloin aiheeseen perehtymään, asuntosijoittaminen näyttäytyi hyvinkin houkuttelevassa valossa. Korot olivat painumassa alas ja vuokra-asunnoille oli kysyntää enemmän kuin tarjontaa. Sijoitusasuntoon pääsi kiinni suhteellisen pienillä säästöillä (tai jopa ilman säästöjä) ja lainaakin sai, jos oli vakituiset tulot ja vakuuksia lainalle.

Toki ymmärsin hyvin, että asuntosijoittamisessa on huolensa ja riskinsä. Enkä ole sittemmin pienimuotoisilta ongelmilta välttynyt itsekään. Asuntoihin liittyy aina myös hallinnoinnin ja huoltamisen tarve sekä tietenkin yhteydenpitoa vuokralaisten kanssa. Itse olen kuitenkin yllättävän hyvin pystynyt hoitamaan asioita myös etänä reissujeni aikana.

Tämä kesä menee itselläni pitkälti täällä Suomessa asuntojen kanssa touhutessa, sillä teen remonttia pariinkin asuntoon, joista toinen menee myyntiin. Tälläkin tapaa asunnot työllistävät enemmän kuin esimerkiksi pörssiosakkeet.

asuntosijoittamisella vapautta
Kesä vierähtää remonttihommissa

Noihin aikoihin, kun itse hankin ensimmäisen sijoitusasunnon,  asuntosijoitusbuumi oli jo hyvässä vauhdissa. Asuntoihin sijoittaminen on tullut sittemmin yhä vain suositummaksi. Asuntosijoittajien tarinoita kerrotaan ahkerasti lehdissä ja moni pitää myös blogia aiheesta. Aikamoista hypetystäkin ollut asian ympärillä.

Tässäkin postauksessa saat lukea erään asuntosijoittajan tarinaa ja siitä, miten sijoittaminen muuttui hänen kohdallaan lyhyessä ajassa ammattimaiseksi yritystoiminnaksi ja työksi, jossa parasta on tunne vapaudesta ja oman intohimoaiheen parissa toimiminen. 

Asuntosijoittamisella vapautta?

Asuntosijoittamisen houkutus on siinä, että tarpeeksi suurella asuntosalkulla on mahdollista siirtyä kokopäivätoimiseksi vuokraemännäksi tai -isännäksi eli saada sellaista kassavirtaa ja / tai arvonnousutuottoa, joiden myötä voi vapaammin päättää työnteostaan ja asuinpaikastaan. 

Sijoitusasuntojen vetovoima on myös matalassa aloituskynnyksessä. Ilman suuria pääomia on mahdollista päästä mukaan markkinaan, jos lainansaantikuviot on kunnossa. Ja vaikka työtä ja riskejä alaan liittyykin, en ole vielä keksinyt parempaakaan tapaa saada tuottoa pienelle pääomalle.

Äkkirikastumista ei kannata havitella, lähtökohtaisesti kyseessä on pitkän tähtäimen sijoitustoiminta. Mutta strategiasta riippuen voi asuntovuokrauksen ja -kauppojen avulla kuitenkin hankkia itselleen ainakin parin vuoden hengähdystauon oravanpyörästä suhteellisen lyhyelläkin jänteellä, kun kaikki loksahtelee kohdilleen.

Siksi vapaustavoittelijan kannattaa pitää asuntosijoittaminen ehdottomasti mukana keinovalikoimassa. Kuten sanottua itselleni asunnot ovat olleet varmaankin se tärkein mahdollistaja vapaampaa elämäntyyliin siirtyessä.

Asuntosijoittaminen avaimena unelmaelämään

Väänäsen Pekka innostui asuntosijoittamisesta samoihin aikoihin kuin minä itsekin ja osittain myös samoista vapausmotiiveista käsin. Pekka on sittemmin luonut asuntosijoittamisen ympärille yhdessä sisarustensa kanssa kasvavaa liiketoimintaa Asuntosalkunrakentaja -sivuston ja -palvelun myötä, joissa autetaan ihmisiä löytämään ja hankkimaan hyviä sijoitusasuntokohteita.

asuntosijoittamisella vapautta

Ajatusmaailmamme vapaamman ja omaehtoisen elämän rakentamisesta ovat todella samanlaiset ja siksi oli ilo kysellä Pekalta vähän hänen matkastaan ammattimaiseksi asuntosijoittajaksi sekä ajatuksistaan asuntosijoittamisesta myös tämän hetken hieman haastavammassa markkinatilanteessa. 

Moi Pekka, sinä olet asuntosijoittaja pyörität Asuntosalkunrakentaja -sivustoa & -palvelua*, kerrotko parilla sanalla itsestäsi ja siitä, miten itse innostuit alunperin sijoittamisesta ja miksi juuri asunnoista?

Minä olen hieman yli kolmekymppinen kolmen lapsen isä ja yrittäjä. Olen aina ollut kilpailu- ja yrittäjähenkinen sekä kiinnostunut vaurastumisesta. Muutaman mutkan kautta päädyin tutustumaan asuntosijoittamiseen ja innostuin siitä kovasti. Lähdin heti toimimaan ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Vaikea sanoa, että miksi, mutta asuntosijoittaminen vain tuntui itselle sopivalta heti alusta asti. Ehkä eniten kiehtoi laajat mahdollisuudet vaikuttaa sijoituksen tuottoon. Osakesijoittamistakin harrastan, mutta sen opiskeluun ei itsellä ole samanlaista poltetta, eikä siinä saa samanlaisia ”kiksejä” diilien tekemisestä kuin asuntosijoittamisessa.

Mitä asuntosijoittaminen mielestäsi sijoittajalta edellyttää, millaisia ominaisuuksia tai osaamista?

Asuntosijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä ja aitoa kiinnostusta. Jos sijoitusmuodon opiskelu ja harjoittaminen tuntuu vastenmieliseltä, se ei ehkä ole sinulle oikea eikä sitä kannata välttämättä tehdä.

Asuntosijoittaminen ei ole kuitenkaan rakettitiedettä ja kaikki asiat on opeteltavissa. Tietysti remontointiosaamisesta ja kiinteistötekniikan ymmärtämisestä sekä ennen kaikkea hyvistä kontakteista on hyötyä asuntosijoittamisessa, mutta ilman näitäkin pystyy onnistumaan.

Menestyviä asuntosijoittajia mielestäni yhdistää rationaalinen ajattelutapa, jolloin sijoituspäätökset tehdään tunteiden sijaan laskimeen ja faktoihin perustuen. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä, joten velkarahalla sijoittavan pitää osata ymmärtää riskit ja käsitellä riskin tunnetta.

Miten arvioit asuntosijoittamisesta koituvaa vaivaa suhteessa hyötyihin?

Tämäkin riippuu paljon henkilöstä, toimintatavoista ja strategiasta. Itse en koe asuntosijoittamista vaivaksi vaan intohimokseni, joten hyödyt suhteessa vaivaan ovat minulla todella hyvät. Jos asiat ovat mielekkäitä, ne eivät tunnu niinkään vaivalta.

Toki asuntosijoittaminen saattaa alkuvaiheessa tuntua työläältä, kun tulee paljon uusia asioita, mutta pikkuhiljaa eri vaiheet hoituvat rutiininomaisesti eikä ajallista vaivaa ole, kun asiat hoitaa järjestelmällisesti.  

Asuntosijoittamisen ajatus on kuitenkin hankkia passiivista tuloa ja esimerkiksi useimmissa kohteissamme toimenpiteitä vaaditaan ehkä kerran tai pari koko vuokrasuhteen aikana. Aloittavan asuntosijoittajan kannattaa kuitenkin hankkia ensimmäiset asunnot läheltä hallinnoinnin helpottamiseksi.

Millaisia tuloksia, muutoksia tai mahdollisuuksia sijoittaminen on itsellesi tuonut, oletko suunnitellut esimerkiksi varhaista eläköitymistä vai mikä on oma tavoitteesi sijoitustoimien suhteen?

Itse asiassa koin eläköityneeni siinä kohtaa, kun sain viedä irtisanomisilmoituksen edelliseen työpaikkaani vuonna 2016 30 -vuotiaana.Työurani alkuvaiheissa huomasin, että haluan tulevaisuudessa tehdä töitä oman mieleni mukaan. Tavoite oli päästä olemaan oman itsensä herra ja tehdä työtä paikka- ja aikariippumattomasti, siinä pisteessä ollaan nyt.

Tällä hetkellä perheen menojen suunnittelu on helpompaa ja vapaata voi ottaa aika lailla silloin, kun haluaa. Tokikaan vapaapäiviä ei tule älyttömästi pidettyä, koska nautin työstäni. Ja toisaalta tämä ei tunnu varsinaisesti työltä, vaan siltä, että saan tehdä päivittäin sitä mistä nautin ja olla yhteydessä samanhenkisten ihmisten kanssa.

Toki taloudelliset mahdollisuudet ovat paremmat kuin palkkatyössä, mutta se juttu minulle ei kuitenkaan ole raha, vaan vapaus.

Jos jollakulla on toiveissa muutaman vuoden päästä toteuttaa jonkinlainen irtiotto sijoitusten varassa, onko asuntosijoittaminen tässä tapauksessa toimiva strategia?

Se voi olla, tai sitten ei. Ehkä toistan itseäni, mutta se riippuu pelkästään sijoittajasta, ei sijoitusmuodosta. Irtioton, oravanpyörästä vapautumisen tai taloudellisen riippumattomuuden voi mahdollistaa mikä tahansa toiminta. Se voi olla asunto- tai osakesijoittaminen, valuuttakauppa, digiyrittäminen tai mikä tahansa muu.

Tärkeintä on löytää se oma juttu, johon löytyy aitoa innostusta ja halua opiskella ja kehittää itseään hyväksi siinä asiassa mitä tekee. Minulle se oli asuntosijoittaminen.

Pelkästään yksittäisiä sijoitusasuntoja rauhalliseen tahtiin ostamalla voi vaurastua, mutta ihan muutamassa vuodessa ei kovinkaan helposti saavuteta taloudellista riippumattomuutta ilman reipasta alkupääomaa, suuria tuloja tai aktiivisempaa otetta toiminnan eteenpäin viemiseen.

Mitä sanoisit heille, joiden on omassa tilanteessaan mahdoton saada sijoituslainaa? Kannattaako asuntosijoittaminen siinä tapauksessa unohtaa?

Itse aloitin asuntosijoittamisen tilanteessa, jossa minulla ei ollut alkupääomaa, 100.000 € asuntolainaa ja alle keskitason palkka. Lisäksi vaimo opiskeli ja oli kotiäitinä.

Vain reilu neljä vuotta aloitushetkestä irtisanouduin palkkatyöstäni ja aloitin työskentelemään päätoimisesti asuntosijoittamisen parissa, sitä varten myöhemmin perustetussa perheyrityksessämme. En olisi todellakaan itse aloittaessani uskonut.

En kehuskele vaan haluan sanoa sen, että mikä tahansa on mahdollista, mihin haluaa uskoa. Toki minulla oli ympärillä sisaruksia jakamassa riskejä ja lisäksi kontakteja alkoi kertyä matkan varrella, joita ilman en olisi päässyt aloittamaan enkä vauhtiin.

Jos aloittaminen näyttää mahdottomalta, mutta aihe kiinnostaa, kehottaisin vain opiskelemaan ja tutustumaan aiheeseen mahdollisimman paljon. Ihan varmasti keinot löytyvät jollain tavalla jossain vaiheessa, jos vain yritystä riittää.

Ei kuitenkaan kannata tehdä typeryyksiä ja lähteä sijoittamaan velkarahalla pelkällä innokkuudella ilman riittävää perehtymistä, koska kaikkeen sijoittamiseen liittyy aina riskejä.

Kenelle uskaltaisit suositella asuntosijoittamista nykyisessä melko haastavassa markkinatilanteessa? Mitä asuntosijoitustoiminnan aloittamista harkitsevan tulisi tietää?

Suosittelen asuntosijoittamista kaikille heille, jotka ovat kiinnostuneita vaurastumaan pitkällä aikavälillä ja valmiita sekä innokkaita perehtymään aiheeseen. Asuntosijoittamisesta löytyy useita blogeja ja kirjallisuutta eli opiskeluun kyllä löytyy keinot.

Suosittelen kirjaamaan omat tavoitteet ja luomaan suunnitelman sekä kriteerit sijoitusasuntojen ostoille. Tällä hetkellä ei ole helppo löytää hyviä sijoituskohteita.

Me itse olemme ratkaisseet asian ja tehneet kovasti töitä sen eteen, että voimme tehdä ostot itse sekä yhdessä kumppaneidemme kanssa luotujen kontaktien kautta määräalennuksia hyödyntäen. Näistä samoista määräalennuksista pääsee hyötymään myös verkostomme jäsenet, koska myymme osan asunnoista muille sijoittajille eteenpäin.

En omista kristallipalloa, joten on hankala sanoa, miten asuntomarkkina tulevaisuudessa kehittyy. Sanoisin, että ostot kannattaa tehdä tässä vaiheessa harkiten ja omien kriteerien mukaisesti.

Korkotaso on nyt alhaalla ja nousee väkisinkin jossain vaiheessa, joten velkarahan käyttöä kannattaa laskea aina huonomman skenaarion kautta ja oman talouden positiivisesta kassavirrasta tulee pitää huolta.

Myös sijainnin kanssa kannattaa olla tarkkana ja keskittyä alueisiin, joissa asuntojen kysynnän voidaan olettaa kehittyvän jatkossakin.

Kiitos Pekka näistä vinkeistä!


Olen Pekan kanssa samaa mieltä siitä, että koska markkina on muuttunut muutaman vuoden takaisesta, niin nyt asuntosijoitusta suunnittelevan kannattaa puntaroida peliliikkeensä kyllä tarkkaan harkiten.

Laskelmissa tulee tosiaan varautua siihen, että korot lähtevät pikkuhiljaa nousuun ja siihen, että vuokra-asuntoja on tarjolla aiempaa enemmän ja näin ollen hyvien vuokralaisten löytäminen ei ole itsestäänselvyys. Tyhjiäkin kuukausia voi tulla. Tästä huolimatta asuntosijoittaminen on edelleen varteenotettava mahdollisuus monille. Oma strategia ja eri skenaariot kannattaa vain käydä perusteellisesti läpi.

Ajattelen niin, että asuntosijoittaminen on yksi hyvä tapa turvata yrittäjäksi siirtymistä ja siten osaltaan mahdollistaa omannäköisen ja vapaamman elämän luomista. Itselleni asunnot ja niihin otetut velat (paradoksaalisesti) ovat tarjonneet taloudellista joustoa diginomadielämän alkuvuosiin.

Asuntosalkunrakentaja -sivuilta löytyy todella hyviä artikkeleita asuntosijoittamisesta kiinnostuneille ja kannattaa myös ladata itselleen Pekan kirjoittama ilmainen e-kirja “Näin sijoitat menestyksekkäästi asuntoihin”.

Asuntosalkunrakentajan -sisäpiiriin liittyvät saavat tietoa myyntiin tulevista kiinnostavista sijoitusasuntokohteista ympäri Suomea. Voit kysellä halutessasi Pekalta näistä lisää.

asuntosijoittamisella vapautta

*postaus toteutettu yhteistyössä Asuntosalkunrakentajan / Sibvest Oy:n kanssa

(Visited 2 366 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. Merja / Runway - Kiitoradalla 19/06/2018 at 11:51 pm

    Hyvä ja kiinnostava juttu, kiitos!
    Yhden näkökulman lisäisin siihen, että vaikka ei suoraan asuntosijoittaminen lisäasuntoihin tai kiinteistöihin juuri nyt olisi ajankohtainen, voi oman kodin lainanlyhennystä pitää myös sijoituksena. Se kuitenkin kerryttää varallisuutta ja siten laajentaa mahdollisuuksia myöhempää varten. Ja sitten saattaakin yhtäkkiä käydä niin (kuten meille), ettei enää rakastakaan niin seiniä, vaan koti kulkee siellä missä sydän on – esim reppureissulla, asuntoautossa, väliaikaisissa kodinomaisissa tukikohdissa, mökillä yms. Yhtäkkiä oma koti voi muuttuakin täysin tuottavaksi sijoitukseksi, jos vain päätät niin. Ja vaikka kämppien suhteen pitääkin ajatella pitkäjänteisesti, niin ei mikään ole ikuista tai tarvitse olla nk lopullista. Me myimme isosti lyhennetyn talon (jo toisen), ostimme huoneiston uudeksi kodiksi/tukikohdaksi, teimme maailmanympärimatkan reppureissaten, ja nyt vuosi Suomeen paluun jälkeen olemme ostaneet sekä sijoitusasunnon velkavivulla (naapuritalosta, maksaa täysin itsensä vuokralla) sekä viimeisimpänä toisen vapaa-ajan asunnon omamme naapurista sijoituksena. Se meni 2pvää kaupanteosta Airbnb:iin vuokralle ja viikossa saimme kesälle jo 5 varausta, eli hankintakuluja jo osin katettua. Kunnostellaan myyntikuntoon mahd pari vuoden päähän. Tuntui tavallaan hölmöltä, mutta alihintaan saimme kun paikan hyvin naapurina tunnemme. Siinä mukavaa puuhasteltavaa 2.lempiharrastuksen eli mökkeilyn parissa. Ja mahdollistaa osin 1.lempiharrastuksen eli matkailun – terkkuja asuntoautoroadtripiltä Espanjan Valenciasta!
    Mutta edellytyksenä edellisille olivat siis monta vuotta isosti lyhennetyt omat kotikiinteistöt – ja lopulta muutoksenkaipuun tuoma ymmärrys ja päätös suhtautumisesta seiniin sijoituksena. Ja loppupelissä oikeastaan kun kiinteistöt myyty voitolla, niin on asuttu vuosia ”ilmaiseksi” upeissa taloissa sillä välin ? ja matkusteltu!

    Reply
    1. Rosita Juurinen 21/06/2018 at 1:38 pm

      Heippa Merja ja kiitos valaisevasta kommentista! Hyvin samanlaisia ajatuksia tosiaan teillä kuin itsellänikin näistä asioista. Mäkin oon tehnyt matkaa siihen ajatukseen että kodista voi tulla hyvä sijoitus paitsi vuokraamalla ja velkojen vakuutena, myös lopulta myyden. Ja todellakin koti on siellä missä milloinkin sattuu kulkemaan, eikä seiniin enää välitä niin tarrautua. Ainoa mikä itseä jarruttaa näiden asuntojen myynnissä on se, että pienyrittäjänä ei velkavipuja enää irtoakaan asuntosijoituksiin… Mutta hei mahtavalta kuulostaa nuo teidän kuviot, just noin tuo pitää tehdäkin! Raha irti seinistä onnellistuttavaan elämiseen, reissuihin ja kasvamaan taas uusiin sijoituskohteisiin 🙂 Ja mahtavasti ootte löytäneet hyvät kohteet ihan naapurustosta! Wow!

      Reply
  2. Pirkko / Meriharakka 30/06/2018 at 12:29 am

    Itse päädyin nykytilanteessa, jossa ”taksikuskitkin puhuvat asuntosijoittamisesta” myymään viimeisenkin sijoitusasunnon vuokralaisen lähdettyä siitä, kun vaikutti siltä, että vuokra-asuntotarjontaa on nyt niin paljon, että uusi vuokralainen olisi pitänyt ottaa pienemmällä vuokralla kuin edellinen. Myös lisääntyvät riskit luultavasti turhan suurien yhtiölainojen osalta tuntuvat uudelta riskilajilta tässä sijoitusmuodossa.
    Sijoitan rahat sitten asuntorahastoihin ja osakemarkkinoille – parempi hajautus kuin yhden asunnon osalta ja vähemmän vaivaa.

    Reply
    1. Rosita Juurinen 01/07/2018 at 1:55 pm

      Hei Pirkko! 🙂 Tilanne on juuri tuonkaltainen kuin kuvasit, tarjontaa on koko ajan enemmän hyvistä vuokra-asunnoista, mutta hyvistä vuokralaisista joutuu vähän jopa kisaamaan, eli tosiaan haastavammat ajat ovat käsillä.
      Osittain siitä syystä olen itsekin päätynyt laittamaan myyntiin asuntoa, josta vuokralainen lähdössä. Uusissa yhtiölainoissa on tosiaan niin riskiä kuin myös mahdollisuutta ja ne kantsiikin just puntaroida tarkkaan. Rahastot ja osakkeet kieltämättä työllistävät vähemmän ja ovat kyllä hyviä vaihtoehtoja, vaikka velkavipua niissä ei tohdikaan kovin paljoa hyödyntää.

      Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.