Luo itsellesi unelmatyö


Minulta kysytään usein: “Mitä työtä voisin tehdä verkon kautta ulkomailla ollessaan elättääkseeni itseni?”. Taustalla kysyjillä on siis toive muuttaa jonnekin lämpimään, palmun katveeseen ja alkaa tehdä töitä läppärin avulla.

Tähän on muutamia eri vaihtoehtoja. Voi tietenkin kysyä omalta työnantajalta voisiko sitä omaa työtä jatkaa etänä. Se kuitenkaan usemmille ole mahdollinen ratkaisu. Ei kannata liikaa jäädä kiinni siihen, mitä on aiemmin tehnyt tai mihin on kouluttautunut. Toki näistä voi olla hyötyä sen uuden läppärityön kannalta, mutta ei pidä rajoittautua vain siihen, mitä varmasti osaa ja on “aina tehnyt”.

Tietenkin erilaisia netin välityksellä tehtäviä työkeikkoja ja freelancetoimeksiantoja voi haalia sieltä täältä, mutta varmasti ihan paras vaihtoehto on kuitenkin se, että luo sen oman työnsä itse.

Tämä tarkoittaa, että kehittää omannäköisensä yritystoiminnan, sen oman unelmabisneksen, joka toimii kokonaan tai pääosin verkossa, jotta voi matkustella ja elää, siellä missä itse haluaa.

Miksi tämä on paras ratkaisu?

 • mahdollistaa omien mielenkiinnon aiheiden, osaamisten ja intressien valjastamisen yritystoiminnan eteenpäinvieviksi voimiksi, itse suunnitelluiksi tuotteiksi, palveluiksi tai verkkokaupankäynniksi
 • mahdollistaa suurimman luovuuden ja vapauden sekä yrityksen menestyessä myös isommat tienestit kuin palkkatöissä
 • voit räätälöidä itsellesi unelmatyön ja samalla mahdollistaa oleskelusi ulkomailla
 • pääset haastamaan itseäsi ja kehittymään tekemällä oppien
 • yrittäjänä voi toimia monesta eri taustasta käsin, aiempi ammatillinen tai koulutustausta ei erityisemmin rajoita
 • voit kasvattaa liiketoimintaasi digitaalisten ratkaisujen avulla lähes rajattomasti ja automatisoida osan toiminnoista
 • elämänlaatu voi moninkertaistua, kun pääsee tekemään “omaa juttua” samalla maailmaa nähden

Miksi tähän ei moni kuitenkaan tartu?

 • ei tiedetä, mikä se oma yritysidea oikein olisi
 • jos on idea, ollaan epävarmoja idean toimivuudesta
 • ollaan turvallisuudenhakuisia, palkkatyöstä luopuminen pelottaa
 • verkossa toimivan yrityksen käynnistämisen eri vaiheet tuntuvat monimutkaisilta ja liian teknisiltä
 • ei luoteta siihen, että itsellä on riittävää osaamista yrittäjyyteen
 • takerrutaan siihen, mihin on saatu formaali koulutus tai miltä alalta on oma työkokemus
 • tuntuu, ettei ole riittäviä pääomia, minkä varassa alkaa yrittämään

Tiedän, omakohtaisestikin, että ainakin nämä asiat pyörivät mielessä siinä vaiheessa, kun muutoshaluun on herätty, mutta kaikki vaihtoehdot tuntuvat vielä epämääräisiltä ja epävarmoilta. Halutaan kiihkeästi muutosta, janotaan lähtöä maailmalle, “mutta”

Tämä “mutta” ja sitä seuraaviin erilaisiin esteisiin ja tekosyihin vetoaminen ovatkin suurimpia tekijöitä, jotka erottavat meitä ihmisiä unelmistamme. Meidän on helpompi vastaanottaa selkeä työ tai määritelty toimeksianto, josta meille maksetaan, kuin alkaa rakentaa alusta alkaen itse omaan työpaikkaamme ja bisnestä, “from the scratch”. Se on ymmärrettävää.

Sormia napsauttamalla uusi työ tai firma siis ei meille ilmesty tai rakennu, mutta päätöksiä tekemällä ja ensimmäisiä askeleita ottamalla prosessi käynnistyy. Omat päänsisäiset esteet on hyvä tunnistaa ja raivata alkuunsa pois tieltä. Yrityksen rakentaminen vaatii aikaa ja vahvaa tahtoa luoda jotain omaa, omaa uutta tulevaisuutta, toimeen ryhtymistä siitäkin huolimatta, ettei vielä tiedä ja osaa kaikkea. Tekemällä oppii ja ohjausta on saatavilla, ihan joka vaiheeseen.

Ajattele, jos jo reilun vuoden päästä olisit siinä pisteessä, että sinulla on omiin ideoihisi, intohimoihisi ja osaamisiisi perustuva yritys. Yritys, joka toimii pääosin tai kokonaan verkossa, jotta sinulla olisi vapaus päättää missä työskentelet. Voisit hyvin ottaa vuosittain muutaman kuukauden vapaan Suomi-arjesta ja pyörittää yritystä mistäpäin maailmaa itse haluat. Tai nostaa kytkintä isomminkin. Miltäs se kuulostaisi?

Yksin pähkäillen yrityksen käynnistäminen ja oikeiden ratkaisujen miettiminen on kuitenkin haastavaa. Itse en ainakaan päässyt suunnitelmien ylöskirjoittamista ja youtube -opintoja pidemmälle, ennen kuin lähdin kokeneempien kelkkaan. Kokeneempien opit ja mahdollinen muiden vertaisten tuki on tarpeen, kun pitää kirkastaa se oma “juttu”,  kehittää ne omat tuotteet tai palvelut, tehdä toimintaa tunnetuksi, löytää tuotteistasi kiinnostuneita ihmisiä ja saada aikaan myyntiäkin. Ja vaikka luulisi, että on ihan selvät sävelet, mutkia ja hidasteita tulee silti aina matkan varrella eteen.

Entä se talouspuoli? Mitään suuria omaisuuksia homman käynnistämiseen ei välttämättä tarvita, mutta on ihan viisasta lähteä liikkeelle niin, että rakentaa yritystä oman työn ohessa ja pyrkii ehkä säästämään tiettyä pesämunaa palkastaan tulevaa varten. Yrittäjyyteen kannattaa siis siirtyä joko pikkuhiljaa palkkatyön rinnalla tai sitten säästöjen varassa kokonaan yrittämiseen keskittyen.

Yritysidean hiomisen ja pohjatyön tekemisen voi kuitenkin aloittaa heti, vaikkei säästössä olisi latin latia. Rahan sijasta sijoitat omaa aikaasi ja energiaasi oman unelmasi toteuttamiseen. Jos taas on mahdollista hieman satsata rahaa, niin sitä kannattaa sijoittaa kouluttautumiseen / valmentautumiseen. Itse pääsin aikanaan tuumailusta tekemiseen sijoittamalla lähes 800 € puolen vuoden valmennukseen.

 

 

 

(Visited 519 times, 1 visits today)