Osavuotisesti ulkomaille? Tästä vauhtia unelman toteutukseen

Kuulutko siihen kasvavaan ryhmään ihmisiä, jotka ovat alkaneet haaveilla vuotuisesta asumisesta tai pidemmän kaavan reissaamisesta jossain päin maailmaa? Tekisikö mieli skipata Suomen synkimmät kuukaudet ja antaa sitä vastoin lämmön hivellä ihoa ja hiekan kutittaa varpaita?

Voisiko eri maiden parhaita vuodenaikoja  ja hienoimpia puolia sovitella natsaamaan omiin elinolosuhteisiin? Ja kuinka saada muutos polkaistua käyntiin? No siitä lisää tässä artikkelissa.

Kun lomamatka ei enää riitä

Parin viikon reissut tyydyttävät reissaajan maailmannälkää, sitä kuuluisaa wanderlustia, vain rajallisesti tiettyyn pisteeseen saakka. Toki sekin on jo hienoa, että pääsee esimerkiksi kerran vuodessa reissuun, mutta kun reissaamisesta alkaa muodostua isompi osa elämäntapaa, kaikki muuttuu.

“Toisia koteja” ja sielunmaisemia alkaa löytyä maailmalta ja mielen päällä pyöriä ajatus, entäpä jos voisinkin elää ainakin osan vuodesta siellä, missä koen syvää onnellisuutta, rentoutta ja iloa nauttien toisenlaisista olosuhteista, elämäntyylistä ja kulttuurista kuin mihin olen kotona tottunut.

Yksi ihastuu Thaimaahan, toinen Islantiin, kolmas Espanjaan, neljäs Costa Ricaan, kuka mihinkin. Missä sen tietyn kotoisuuden ja hyvänolontunteen on kokenut parhaimpana ja puitteet oleskelulle miellyttävimpänä. Joillekin yhdessä paikassa oleskelua innostavampi mahdollisuus voi olla matkustelu ja reissaaminen uusissa kiehtovissa kohteissa, ehkä lopulta jonnekin pidemmäksi aikaa asettuen.

Se, että jossain reissun päällä oleminen ja maailmalla asuminen tuntuu hyvältä ja tavoiteltavalta, ei kuitenkaan tarkoita, etteikö uusissa ympäristössä tai maissa olisi mitään ongelmia tai kielteisiä puolia. Tottakai on, mutta niidenkin erilaisuus tuo kuitenkin myös rikkauden tuntua elämään. Opimme myös katsomaan asioita vähän laajemmassa perspektiivissä ja arvostamaan samalla asioita, jotka ovat hyvin.

Vaikka maailma kutsuisi yhä voimakkaammin, olemme luoneet elämäämme kotipuolessa kuitenkin kuin vaivihkaa niin paljon sitoumuksia, vastuita ja velvoitteita, että elämän monipuolistaminen ulkomailla asumisella tai reissaavalla elämäntyylillä voi tuntua yht äkkiä ajateltuna kovin hankalalta toteuttaa.

Itsensä irtiriuhtaiseminen näistä “kahleista” saattaa vähän kirpaista, mutta se on välttämätöntä, jos haluaa päästä etenemään kohti oman elämänsä unelmia ja uusia elämyksiä. Onneksi muiden ihmisten rohkaisevat esimerkit lisääntyvät kaiken aikaa ja madaltavat osaltaan kynnystä omaan päätökseen.

Mediasta saa yhä useammin lukea pariskunnista, perheistä ja sinkuista, jotka ovat pakanneet kimpsunsa ja kampsunsa ja lähteneet rakentamaan elämää muualle, joko kokonaan tai osa-aikaisesti. Miksipä et siis halutessasi sinäkin?

Osavuotisesti ulkomaille

Havahtuminen 

Jossain kohtaa elämää alamme miettiä elämmekö ihan oikeasti niin kuin haluamme. Kulutammeko aikamme, rajalliset ja siten arvokkaat päivämme niin, että voimme sanoa eläneemme itsellemme ja unelmillemme uskollisina? Tai ylipäätään edes sanoa eläneemme?

Miksi niin moni tyytyy vain haikailemaan ja haaveilemaan ilman, että alkaa laittaa esim. ulkomaille lähtemiseen liittyviä unelmiaan toteutusvaihteelle? Ajattelemme helposti, että “olisihan se hienoa, mutku..” ja sitten seuraa litannia erilaisia syitä ja olosuhteita, joihin takertumalla ja uskomalla vesitämme omat haaveemme jo aivan alkumetreille.

Jotenkin olemme niin syvällä siinä kollektiivisessa kaavassa (jopa harhassa), jota yhteiskunta on meihin pienestä pitäen istuttanut. Juoksemme oravanpyörissämme minkä kerkiämme ja suoritamme, kunnes jokin herättää tai havahduttaa meidät kyseenalaistamaan asioita ja tahtomaan jotain toisenlaista. 

Vaihtoehtoiset elämisen tavat alkavat kirkastua ja rohkeus kasvaa vähitellen, kun ihminen alkaa ajatella ihan itse, omaa etuaan ja hyvinvointiaan sekä onnellisuuttaan  häpeilemättä priorisoiden. Eikä vain siitä näkökulmasta ajatellen, että kuinka päin tässä pitäisi pokkuroida, että yhteiskunnan rattaat parhaiten pyörivät ja elämisen norminmukainen perustunnusmerkistö täyttyy.

Elämä ulkomailla voi edustaa monelle sitä irtiottoa kotoisesta oravanpyörästä. Toista mahdollisuutta, tilaisuutta alkaa elää elämää uudella tavalla. Niin minullekin. Itse olen vieläkin täysin huumaantunut siitä vapaudesta, mitä tämä maailmalla olo on minulle merkinnyt ja miten monesta asiasta voin nyt päättää vapaammin. Tuntuu hyvältä nähdä, miten omaa kokemustaan ja elämäänsä luo ja ohjaa ihan itse.

Kaikki ei ole aina helppoa tai vaivatonta, välillä saa pinnistellä ja tehdä töitä oikein urakalla sen eteen, että voi elää niinkuin elää, mutta mahdollista se on!

Siinä vaiheessa, kun havahdumme haluamaan jotain muuta kuin missä olemme, muutokseen ryhtyminen voi tuntua vaikkakin kiehtovalta myös tahmealta aloittaa. Olemme jumissa opitussa kaavassa, pinttyneissä tavoissamme ja saatamme pelätä muutokseen tarttumista.

Epäilemme mahdollisuuksiamme ja siten kovin helposti mukaudumme ja tyydymme siihen mitä on. Koemme vastusten ja esteiden ylittämisen ehkä liian työläänä ja uuvuttavana, kenties mahdottomana. Ja niin kauan kun uskomme jonkin olevan mahdotonta, niin kauanhan se sitä on. 

Ilman uskallusta ja uskoa mikään ei siis muutu. Vain yrittämällä, päättämällä, heittäytymällä voimme päästä kiinni johonkin uuteen, nähdä ja kokea miltä tuntuu, kun omat siivet alkavat kantaa. Ja jos eivät sitten ensikerralla kantaisikaan aivan odotusten mukaan, niin entäs sitten? Räpiköinti ja haasteet kuuluvat hyvinkin asiaan. Saamme niistä arvokasta oppia, tietoa ja rohkeutta uusiin hyppyihin ja uusiin tavoitteisiin. Ehkä vain hieman hiomme taktiikkaa ja yritämme uusiksi.

Osavuotisesti ulkomaille
Cityelämän sykkeeseen jonnekinpäin maailmaa?
Osavuotisesti ulkomaille
Vai ankkuroitusiko sitä jollekin rauhallisemmalle rannalle?

Uskallus kannattaa, epävarmuudesta huolimatta

Muistan kun itse aloin haaveilla vapaammasta elämäntyylistä ja asumisesta ainakin puolivuotisesti ulkomailla. Kysymysmerkkejä, esteitä ja hidasteita oli enemmän näköpiirissä kuin ratkaisuja ja selkeitä vastauksia. Mietin miten ihmeessä saan kaiken järjestettyä, mistä toimeentulo, kuinka pärjään, miten paljon pitää kaikkea selvittää, valmistella ja varmistella. Entä jos homma ei toimikaan, mihin palaan ja katuisinko ehkä jotain?

Epäselvyyksistä ja epävarmuuksista huolimatta olen kuitenkin kulkenut nyt tietäni tähän vaiheeseen, että olen voinut asustella kohta kolmen vuoden ajan yli puolet vuodesta maailmalla ja rakentanut samalla omaa elämäntyyliäni ja toimeentuloa uusiksi, opiskellen uusia taitoja ja kannustaen muita toteuttamaan omia vapaushaaveitaan.

Olen antanut itselleni luvan kulkea tätä uuden alun -polkua, joka avautuu askel kerrallaan, niin että moni asia saattaa olla pimennossa vielä viime metreille asti. Eikä tämä tietämättömyys oikeastaan mitenkään haittaa. Varmaksi tietämisen sijaan olen hyväksynyt luottamuksen. Tilanteet muuttuvat koko ajan ja se pitää valppaana sekä hyvällä tapaa elämässä kiinni ja läsnä. Ja työtä pitää uuden alun eteen olla valmis tekemään, se on selvä.

Tiedän omakohtaisesti, että kun jokin asia motivoi tarpeeksi, sen toteuttamiseksi ja mahdollistamiseksi alkaa kyllä löytyä keinoja, toimintatarmoa ja oikeita askelmerkkejä. Muutoksessa auttaa, kun on esimerkkejä joita seurata, ihmisiä, jotka ovat kulkeneet samaan suuntaan ja ylittäneet samoja hankaluuksia. Asiat järjestyvät, kun vain lähtee vain liikkeelle ja alkaa toimia.  Joskus ne tosin järjestyvät hieman eri tavoin kuin on itse alunperin ajatellut. 

Osa-aikainen maailmalla asuminen on usein uusi alku

Se miksi puhun tässä osa-aikaisesta tai osavuotisesta ulkomailla asumisesta, johtuu siitä, että kynnys on matalampi lähteä puoleksi vuodeksi maailmalle kuin päättää yhtäkkiä pysyvästä ulkomaille muutosta. Usein meillä on ajatus siitä, että haluaisimme kuitenkin pitää kiinni joistain asioita kotopuolessa. Se voi olla asunto, ystävät ja läheiset, kausityö, Suomen kesä… Eläkeläisten pitkään harrastama ”etelässä talvehtiminen” nyt vain alkaa olla meidän muidenkin ulottuvilla helpommin kuin ehkä aiemmin.

Ensimmäinen irtiotto voi olla 3 kuukautta tai puoli vuotta ja sinä aikana voi kokeilla kaikessa rauhassa onko se maailmalla oleskelu oma juttu vai ei. Mitään pysyviä ja ”lopullisia” ratkaisuja ei tarvitse tehdä, jos ne hirvittävät. Antautuu vain nauttimaan pidemmästä reissusta. Tällainen lähtökohta auttoi itseänikin. Ei tule tunnetta siitä, että paluuta ei ole, tai että kaikki pitäisi taas aloittaa alusta, jos sitten mieli muuttuu.

Töistä voi yrittää järjestää virka- tai vuorotteluvapaan tai muun sapattivapaan. Työtehtävät voi ehkä järjestää hyvässä tapauksessa myös etävaihteelle. Omistusasunnon voi laittaa vuokralle ja vuokra-asunnonkin tietyin ehdoin.

Pidempi oleskelu maailmalla matkustellen tai yhdessä kohteessa ollen saattaa vahvistaa omia uusia visioita elämästä sellaisena kuin sen haluaa jatkossa elää ja kokea. Etäisyys omasta perusarjesta avaa ja nostaa esiin mahdollisuuksia, joita maailma on täynnänsä. Välimatkan päästä saa tilaa ja perspektiiviä suunnitella uutta elämäntyyliä ja tulevaisuutta. Usein se vahvistaa sitä kipinää, mikä sisimmässä on syttynyt.

Kun on sitten muutaman talven talvehtinut siellä sielunmaisema -kohteessaan tai pari vuotta kokeillut elämää jossain muualla saattaa käydä niin, että palaset loksahtelevat kohdilleen niin, että pysyvämpikin muutto ja elämän luominen jonnekin muualle käynnistyy. Ainakin siihen suurella todennäköisyydellä tarjoutuu tilaisuuksia, jos vain tahtoa ja halua löytyy.

Elämää ei voi, eikä onneksi tarvitse tietää montaa vuotta eteenpäin. Vuosi ja puoli vuottakin kerrallaan eteneminen oman elämän tuunailussa ja suunnittelussa on jo ihan hyvä. Ei välttämättä tarvitse päättää tai tietää asuuko kolmen vuoden päästä Suomessa vai Sumatralla. Mielestäni on hyvä, jos ei sido omia vaihtoehtojaan liian lukkoonlyödyiksi ja ”lopullisiksi”. Liikkumavara ja mahdollisuus ottaa uusi suunta ja sijainti on ihana osa vapautta.

Oma vastuu ja valinta

Faktaa on, että haikailemalla elämässä ei mikään muutu ja harvoin tilaisuus elämänmuutokseen, kuten maailmalle lähtöön, tuodaan eteemme valmiiksi katetulla hopeatarjottimella. Siksipä vastuu omien unelmien ja toiveiden toteuttamisesta on ihan meillä itsellä, ei kellään muulla tai millään ulkopuolisella instanssilla. Vaikka syitä ja selityksiä olisikin nykyiseen tilanteeseemme, ainakin vastuu tilanteen muuttamisesta on täysin omissa käsissämme.

Kaikilla ei ole puolen miljoonan perintöä pesämunana tai firman haarakonttoria eksoottisella palmusaarella sopivasti sijoittuneena, itseasiassa todella harvalla. Mutta olivatpa olosuhteemme mitä tahansa, voimme aina lopettaa tekosyiden etsimisen ja palauttaa ohjausvallan elämämme suunnasta takaisin itsellemme, jotta pääsemme etenemään kohti niitä unelmia, elinolosuhteita ja onnistumisia, joita elämässä oikeasti haluamme.

Samalla, kun ottaa täyden vastuun omasta elämästään ja sen optimoimisesta, on hyvä tiedostaa, että joutuu prosessin aikana todennäköisesti opettelemaan nipun uusia asioita, pääsee käärimään hihat ja toimimaan rivakasti tavoitteensa eteen. Kannattaa satsata myös siihen, että on tukea ja ohjausta uuden toimeentulon hankkimiseen.

Kun huolehtii, että tavoite on riittävän motivoiva, ei luopuminen, työnteko, opiskelu, säästäminen ja monenlaisten asioiden hoitaminen tunnu sitten kuitenkaan niin ikävältä, vaan pikemminkin innostavalta. Kaikki työ ja panostus, mitä teet unelmasi eteen on investointia oman elämänlaadun monipuolistamiseen ja kohentamiseen. Satsaamista mahdollisuuteen elää vaiherikas ja jännittävä elämä!

Taloudellinen valmistelu ja varmistelu

Kun siis halutaan alkaa rakentaa elämäntyyliä, jossa voidaan viettää osa vuodesta ulkomailla, pitää miettiä toimeentulomalli, haluttu elämäntyyli, irtioton aste, kuukausi- ja vuosibudjetti sekä tarvittava pohjakassa muutoksen starttaamiseen.

Taloudellinen valmistautuminen kannattaa tietenkin aloittaa hyvissä ajoin, jos elämä maailmalla kiehtoo. Säästäminen, sijoittaminen ja omaisuuden myyminen ovat perinteisiä toimivia tapoja valmistautua irtiottoihin maailmalle lähtemiseksi.

Epävarmuus taloudesta pidättelee mielestäni turhaan monia tekemästä haluamiaan peliliikkeitä ja toteuttamasta unelmiaan elämästä jossain muualla. Jäädään liikaa laskemaan elämäntyylivaihdosten vaikutuksia eläkekertymiin tai takerrutaan epäolennaisuuksiin tai worst case scenaarioihin. 

Ei tiedetä kallistutaanko lopulta elämän elämisen vai loputtoman varmistelun ja riskien kaihtamisen -linjaan, jolloin äkkiä käykin niin, että elämä jää siinä varmistellessa elämättä. Ja se taitaa olla riskeistä suurin. Se todellinen worst case scenario.

Taloudelliseen epävarmuuteen yksi hyvä lääke on, jos pystyy osan säästöistä sitomaan sijoitusomaisuuteen, joka jää kasvamaan korkoa ja turvaamaan tulevaa ja näin tuottaa myös mielenrauhaa. Sijoitusasunnoista ja / tai osakkeiden osingoista voi saada lisäksi lähes passiivista kassavirtaa muita tuloja täydentämään. Moni maailmalle lähtijä pyrkiikin hankkimaan jotain tällaista omaisuutta. Niin olen tehnyt itsekin.

Muut säästöt ja omaisuus sitten mahdollisimman likvideiksi varoiksi uuden elämäntyylin pohjakassaksi. Muista, että kaiken ei kuitenkaan tarvitse olla aivan valmiiksi ja loppuun asti mietittyä, tiedettyä ja taloudellisesti varmistettua. Päätä jokin taso mikä sitten sinulle riittää.

Todennäköisesti talous ajautuu ajoittain tiukoille, ainakin itselläni, mutta niissä tilanteissa pääsee jälleen haastamaan itseään ja löytämään tapoja joko vähentää kulutustaan tai hankkia ponnekkaammin lisää aktiivisia tai passiivisia tuloja.

Ja parasta on kun huomaa, että tästähän selvittiin, että omilla tekemisilläni ja valinnoillani voin vaikuttaa. Living on the edge -kokemukset, jos mitkä tuovat esiin ihmisen luovuuden ja saavat sinut tuntemaan olevasi elossa!

Pidemmän ulkomailla oleskelun hyötyjä

Mitä kaikkea elämän jakaminen useamman maan kesken sitten voisi tarkoittaa hyötyjen näkökulmasta?

-saat kokea kahden tai useamman kulttuurin, ympäristön ja ilmaston hyvät puolet

-saat enemmän elämää vuosiisi, elämä tuntuu monipuolisemmalta ja rikkaammalta 

-oma itsetuntemus ja tilaisuudet henkiseen kasvuun lisääntyvät horisonttien laajentuessa

-oppiminen nopeutuu, kun pitää omaksua uusia asioita uudessa ympäristössä

-mahdollisuus nauttia edullisemmasta hintatasosta ja tiputtaa elinkustannuksia, -> elämänlaatu kohenee ja elinkustannukset vähenevät

-mahdollisuus jonkin uuden aloittamiseen: harrastus, taito, bisnes, luova projekti, auttaminen

-mahdollisuus itsenäiseen työntekoon, ryhtyä ”freedompreneuriksi”, jolloin päätät itse miten oravanpyöräsi pyörii

-mahdollisuus pysähtymiseen, lepoon ja oman elämän uudelleenarviointiin

-mahdollisuus omaksua rennompi ja kiireettömämpi elämänasenne

-etäisyyden myötä omat ongelmat tai haasteet asettuvat uuteen maltillisempaan perspektiiviin

-avoimuus lisääntyy, oma identiteetti kehittyy ja maailmankatsomus monipuolistuu

-saat uusia mahdollisuuksia, tuttavuuksia, elämyksiä ja kokemuksia

-läsnäolo vahvistuu, kun ympäristön ja yksittäisten hetkien havainnointi lisääntyy, ”elossaolon” tuntu

-ilo, onnellisuus ja kiitollisuus lisääntyy ainutlaatuisten kokemusten ja hetkien myötä

-varmuus omasta pärjäämisestä ja selviytymisestä kasvaa ja sitä myöten itseluottamus ja luottamus elämään vahvistuu

Näitä asioita olen ainakin itse huomannut ja kokenut. Sinulla voi olla lisäksi oma pitkä listasi asioista, joista juuri sinä nautit maailmalla ollessa ja jotka olet kokenut hyödylliseksi. 

Asuinmaan koko- tai osa-aikainen ”kilpailutus”  kannattaa tehdä, jos maailmalla asustelu tuntuu yhtään itseäsi houkuttavan. Mutta pelkällä järjellä tai laskelmoimisella ei tietenkään ratkaisuja tule tehdä. Tunne kertoo suunnan ja järki auttaa pääsemään sinne, mihin tunne johtaa. 

Kysymyksiä ja haasteita ulkomaille lähdön äärellä

Päätöksentekoon kypsyminen ja pelkojen voittaminen

-miten uskallan uskaltaa?

-miten päästää irti tutuista rakenteista, rutiineista, kenties rooleista?

Työt ja toimeentulo

-haluanko hidastaa oravanpyörää ja millä tavoin?

-miten pärjään taloudellisesti?

-mitä vaihtoehtoja on tehdä työtä / hankkia toimeentuloa maailmalta käsin?

-haluanko aloittaa jotain ihan uutta?

Muu taloudellinen valmistautuminen

-paljonko tarvitsen etukäteissäästöjä, kuinka ne saadaan parhaiten kasaan?

-miten rakentaa vuosibudjetointia?

Suunnittelu- ja valmistelutyö

-missä on oma sielunmaisema ja paikka missä haluaisin viettää enemmän aikaa vuosittain?

-miten pääsen helposti ja edullisesti alkuun siellä?

-kuinka järjestää asumisasiat?

-mitä käytännön järjestelyjä pitää huomioida ja ryhtyä tekemään?

Miten siis päästä liikkeelle muutoksen toteutuksessa?

Jos sinua kiinnostaa saada lisää tietoa ja vinkkejä seuraaviin:

 • jahkailun lopettaminen ja päätöksenteko
 • elämäntyylin & työnteon tuunaus rennompaan suuntaan
 • väliaikainen irtiotto 
 • matkusteleva elämäntapa 
 • osavuotinen ulkomailla asuminen
 • tämän kaiken järjestäminen taloudellisesti

Voit jatkaa tämän blogin seuraamista, liittyä uutiskirje Vapauspostin tilaajiin, hankkia vapaamman elämän käsikirjan: Toimistosta travelleriksi tai liittyä Vapaavuosi -kurssin listalle, odottamaan seuraavan verkkokurssin avautumista!

 

 

(Visited 1 517 times, 1 visits today)

10 Comments

 1. Katja/jumalainenseikkailu 26/01/2017 at 4:12 pm

  Erinomaisia ja niin tuttuja ajatuksia! Joskus kyllä käy niinkin, että elämä järjestää kaiken ihmisen puolesta, mutta harvemmin. Ensin täytyy olla haave, sitten alkaa toteutus, joka vaatii kärsivällisyyttä…Itse vietin viime vuonna 2 kk Aasiassa ja takaisin tuli muuttunut nainen. Maailmalla on saatava olla enemmän 🙂 Blogista löytyy matkan tunnelmia!

  Reply
  1. Rosita Juurinen 27/01/2017 at 3:32 am

   Hei! Kiitos ja ihanaa, että sulla ollut jumalainen seikkailu, pitääkin käydä kurkkaamassa! sellaisista ne maailmalle pidemmäksikin aikaa lähtemisen ideat viriävät ja monet muutkin muutokset 🙂 Ja just niinkuin sanoit joskus elämä heittää eteen tilaisuuden, josta voi ottaa kopin ja päätyä ties mihin eksoottiseen maailman kolkkaan tai sitten sitä työtä tavoitteiden ja unelmien eteen pitää tehdä kärsivällisesti ja kulkea se tie mikä pitää kulkea, tehden niitä oikealta tuntuvia valintoja epävarmuuksista huolimatta, päästääkseen sinne minne sydän halajaa.

   Reply
 2. Eläkkeellä Thaimaahan 26/01/2017 at 11:49 pm

  Kiitos taas Rosita.

  Puit sanoiksi juuri niitä ajatuksia, joita itselläkin on oravanpyörästä hyppäämisestä. Olemme varmasti samantyyppisessä kehitysprosessissa, vaikkakin eri vaiheissa. Minä vielä ajatus-/suunnittelu-/haaveiluvaiheessa, sinä jo toteutuksessa.

  Olen kuitenkin toistaiseksi tyytyväinen nykytilanteeseen ja annan ajatuksen (ja sijoitusten) muhia rauhassa. 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 27/01/2017 at 4:06 am

   Kiitos! Joo anna muhia mutta älä jää kuitenkaan liian pitkäks aikaa sinne suunnitteluvaiheeseen 😉

   Reply
 3. Heini 17/02/2017 at 12:14 pm

  Huikean hyvä artikkeli! Saman tien postituslistalle ??

  Reply
  1. Rosita Juurinen 18/02/2017 at 4:30 pm

   Heippa Heini! Ja kiitos paljon, tulipa hyvä mieli sun kommentistas! Pitääpä käydä kurkkaan myös sun blogia 🙂

   Reply
 4. Sisu 18/02/2017 at 9:27 pm

  Eihän tässä ole mitään ongelmaa niille, joilla on varaa tai omaisuutta. Itselläni ei ole mitään syytä asua Suomessa ja voisin muuttaa ulkomaille heti, mutta siellä on myös pakko maksaa asuminen ja kaikki muukin ja millä sen maksaa jos ei duunia saa ulkomailta? Aika mitätön artikkeli.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 23/02/2017 at 10:24 am

   Heippa ja kiitos palautteesta 🙂 Monesti saattaa olla niinkin, että varaa tai varallisuutta on kertynyt erilaisiin asioihin, kuten asunnon seiniin, mutta sitä hyödynnetään vain asunnossa asumiseen. Koetaan ettei ole varaa mihinkään kun asutaan vaikkapa 250 000 euron arvoisessa asunnossa, josta on maksettu jo 150 000, ajatellaan vaan jäljellä olevaa 100 000 lainaa. Kun taas rohkea elämänmuutosta kiihkeästi mielivä ajattelisi, että wau minullahan on tässä hankittuna 150 000 euron omaisuus, jonka voin realisoida n. 6-12 kk:n aikana ja lähteä rakentamaan elämää vaikka johonkin muuhun maahan. Ja vielä vastauksena tuohon kommenttiisi niin, jos olet lukenut näitä postauksia yhtään enempää niin huomaat kyllä, että aika usein kirjoitan euron venyttämisestä, taloustietoisista ratkaisuista, pienellä pärjäämisestä ja siitä, miten niukallakin budjetilla tai lähtöomaisuudella voi alkaa rakentamaan uudenlaista vapaampaa elämäntyyliä 🙂

   Reply
 5. Laura T. 16/03/2017 at 8:12 pm

  Kuulosti NIIN tutulta – meidän piti kokeilla ulkomailla asumista vuosi ja nyt olemmekin olleet täällä jo melkein neljä vuotta. Elämä tuntuu tosiaan paljon rikkaammalta, kun on saanut kokea elämää myös aivan toisenlaisessa kulttuurissa. Työkin järjestyi netin kautta, niin mikäs täällä on ollessa :).

  Reply
  1. Rosita Juurinen 17/03/2017 at 11:12 am

   Hei Laura, hienoa kuulla, että vuoden kokeilusta tulikin pysyvämpi elämäntapa! Porttiteoria… 😛 Miksipä sitä pitäisikään jumittaa koko elämäänsä yhdessä paikassa kun maailmassa on niin paljon nähtävää ja koettavaa. Monipuolisuus on kyllä rikkautta. Ja erilaiset kulttuurit tuovat ihan uudet sisällöt ja ihmettelyn aiheet elämään!

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.