Palkkatyöstä vapaayrittäjäksi? – Näin räätälöit oman toimeentulosi

Uupuminen tai tympiintyminen palkkatyöhön on hyvin tavallista. Työ ja sen mukana muukin elämä voi muuttua puuduttavaksi suorittamiseksi. Muutosten tekemistä jahkataan silti turhankin pitkään. Miten omaehtoista toimeentuloa sitten luodaan? Ja kenelle palkkatyöstä yrittäjäksi siirtyminen sopii? Näihin kysymyksiin näkökulmia tässä postauksessa.

Muutos kutsuu – tunnista signaalit

Ihminen jaksaa kuormitusta ja stressiäkin yllättävän pitkään. Jos jaksaminen ja hyvinvointi ovat vuodesta toiseen koetuksella, alkaa se lopulta näkyä ja tuntua lisääntyvinä henkisinä tai fyysisinä oireina, ylipäätään signaaleina muutoksen tarpeesta. Epämukavuuden tunteiden lisääntyessä aletaan tietenkin myös haaveilla muutoksesta. Tunteesta kirkastuu tietoisuus: ”Enhän minä näin halua koko elämääni elää!”

Hankalissa oloissa voi olla kyse myös siitä, että jotkin unelmamme tulevat tukahdutetuiksi työssä tai ylipäätään siinä elämäntavassa, jota elämme. Jotenkin mielemme ja kehomme kyllä kertoo, että tämä ei ole hyvä. Jossain toiveidemme ja todellisuutemme välillä on nyt ristiriita.

Itselläni hankalat tuntemukset työssä lisääntyivät vuosien mittaan. Oman suorituskyvyn rajat alkoivat tulla vastaan aika lailla rinnakkain vapauden kaipuun yltymisen sekä oman sisäisen muutoksen kanssa.

Uusi unelma suuremmasta itsenäisyydestä ja vapaasta liikkuvuudesta alkoi nousi pintaan. Bensaa liekkeihin nämä haaveet saivat tietenkin sapattivuoteni ja pidempien Aasian reissujen myötä.

Ihan ensin aloin haaveilla jonkinlaisesta ”normaalista” yrittäjyydestä, mutta mitä pitemmälle tilanne eteni, sitä ensisijaisemmaksi koin tarpeen saada olla mahdollisimman vapaa ja riippumaton. Yrittäjyyssuunnitelmienkin piti sopeutua tähän raamiin.

Aloinkin kallistua ns. ”vapaayrittäjyyden” suuntaan. Vapaayrittäjyys merkitsi itselleni räätälöityä toimeentulomallia, monella tapaa riippumatonta (läppäri)yrittäjyyttä. Tämä malli mahdollistaisi sen, että saisin tehdä ja luoda omaa työtäni, oman jaksamiseni ja kiinnostusteni mukaan sekä liikkua maailmalla vähintäänkin osan vuodesta.

Jälkeenpäin olen miettinyt, että monille uupumukseen ajautuneille muutoshaaveisiin tarttuminen jo paljon varhaisemmassa vaiheessa olisi voinut tarjota sen pelastusrenkaan, jonka avulla itsensä olisi saanut naarattua hyvissä ajoin kuivalle maalle.

Harmillisen moni sinnittelee liian pitkään ja väsyy lopulta niin kovin, että ei enää näe omia mahdollisuuksiaan alkaa viedä elämäänsä sille raiteelle, missä ihan oikeasti haluaisi sen kulkevan. Eikä välttämättä ole enää niitä voimavarojakaan alkaa rakentaa sitä omaa juttua ja luoda sille tarvittavaa taloudellista perustaa. Ainakaan ennen kuin on saanut taas hyvän tovin aikaa levätä ja kerätä voimia.

Itse sain paljon voimaa siitä ajatuksesta, että nyt minä itse luon itselleni uuden elämäntyylin. Ajattelin jatkuvasti vapautumista ja fiilistelin sen minussa herättämiä tuntemuksia joka käänteessä. Kun tämä vatsanpohjaa mylläävä tunne vain vahvistui, tiesin että sitä kohti on mentävä ja valintoja tehtävä ”maksoi mitä maksoi”. Päätin, että keinot löytyvät kyllä. Olin valmis tekemään paljon ja myös luopumaan lähes kaikista ”saavutetuista eduista” vapauden vuoksi.

Muutoshaaveiden ja vapaustoiveiden viriäminen voi olla siis se havahduttava ensisignaali, johon kannattaa tosissaan tarttua. Sehän kertoo meille, että jotain suunnan muutosta tarvitaan. Näiden tuntemusten herätessä on hyvä hetki alkaa selvittää, miten toivettaan voisi konkreettisesti viedä toteen. Tätä tunnetta ei nimittäin kannata sivuuttaa.

Lue lisää: Mistä tietää, että on elämänmuutoksen aika ?

palkkatyöstä yrittäjäksi

Palkkatyön normista vapauden arvostukseen

Ajan henkihän on jo tovin ollut se, että sitoutuminen yhteen työnantajaan tai fyysiseen työpaikkaan on yhä vähemmän houkutteleva vaihtoehto. Elämässä halutaan kokea erilaisia vaiheita, vaihtelevia työ- ja elinympäristöjä. Yhä suurempi osa ihmisistä alkaa jo nuorena pedata itselleen vaihtoehtoja. Jo paljon ennen kuin mistään työuupumuksista tai leipiintymisistä on tietoakaan.

Taloudellisen riippumattomuuden ja siten vapaamman elämäntyylin tavoittelu onkin yhä yleisempää. Eikä tässä ole mitään ihmeellistä, vaan pikemminkin se on täysin loogista.

Oman elämän, hyvinvoinnin ja vapaa-ajan arvostus on lisääntynyt kovaa tahtia, samalla kun työelämän vaatimukset ja paineet ovat nakertavat yhä useampien voimavaroja. Myös tietoisuus erilaisista vaihtoehdoista on kasvanut talous- ja sijoituskeskustelun valtavirtaistuessa.

Lue myös: Nämä syyt motivoivat tavoittelemaan vapautta ja taloudellista riippumattomuutta

Ei ole enää yhtä kaavamaista elämänpolkua, vaan polkuja on monia ja yksilöllä on ehkä enemmän mahdollisuuksia kuin koskaan muovata elämäänsä haluamaansa suuntaan ja elää enemmän itseään kuunnellen. Yhä harvempi haluaa siirtää haaveita ja unelmiaan hamaan eläkepäiviin, vaan pyrkii toteuttamaan haluamaansa elämäntyyliä jo paljon aiemmin.

Palkkatyössä meitä pitää kiinni juurtuneet ajatusmallit, tietty elintaso tai elämäntyyli, jonka olemme itsellemme ajan mittaan hankkineet. Uskomme tarvitsevamme vähintään 2000 € joka kuukausi käteen, jotta voimme elää kelvollista elämää. Rahasta ja sen tienaamisesta materiaalisten puitteiden ylläpitoa varten voikin luoda epähuomiossa melkoiset kahleet.

Vaikka työssä viihtyisi, suorittaminen voi kääntyä jossain vaiheessa äärirajoilla pinnistelyksi ja stressin kohoamiseen epäterveisiin mittasuhteisiin. Jostain syystä monen on kuitenkin vaikea nähdä vaihtoehtojaan ja suostutaan nöyryyttävään työelämän ja hoitojärjestelmän ehdoilla hyppyytettäväksi.

Resepteinä tilanteen korjaamiseen tarjotaan lähinnä masennuslääkkeitä ja ehkä pieniä tuunauksia oman työn puitteissa. Uupunutta tai työssään onnetonta nämä konstit harvoin auttavat.

Sen sijaan, että ihminen henkensä ja elämänlaatunsa uhalla pinnistelisi työelämässä, loputtomaan suorittamiseen ja uhrautumiseen langeten, on tärkeää nähdä, että vaihtoehtoja löytyy. Eiväthän nämä ole mitään helppoja, saati varmoja ratkaisuja, mutta mahdollisuuksia oman toimeentulon ja työn uudelleen muotoiluun ja räätälöintiin jokatapauksessa on. 

Vaikka työntekoa ei olisi lopettamassa, monelle vapauden tavoittelijalle on tärkeää, että toimeentulon hankinta on palkkatyötä vapaampaa, mielekkäämpää ja enemmän omissa käsissä. Taloudellista riippumattomuutta tavoittelevat usein sanovat, että tärkeää riippumattomuudessa on se, että voisi itse valita, mitä töitä tekee ja kuinka paljon.

Vapaamman toimeentulon ja elämäntyylin rakentaja hyväksyy sen, että elämäntapaan liittyy kääntöpuolena tiettyjä riskejä, ennustamattomuutta ja tulojen epäsäännöllisyyttä.

Jokaisen onkin hyvä miettiä omalla kohdallaan, sopiiko tällainen monenlaista joustavuutta kysyvä elämäntapa omaan pirtaan? Itsetuntemus, omien toiveiden ja resurssien hahmottaminen antavat parhaat suuntaviivat ratkaisuillesi.

Irtisanoutuminen palkkatyöstä on aina yksi vaihtoehto, siihen kannattaa kuitenkin rauhassa ja harkiten valmistautua.

Lue lisää: Näillä talousratkaisuilla valmistauduin vapaampaan elämääni

Mitä vapaayrittäjyys oikeastaan on?

Vapaus merkitsee eri ihmisille eri asioita. Itselleni se merkitsee ennen muuta sitä, että voin suunnitella päivän tekemiset ja aikataulut itse. Haluan, että vastuu ja valta on omissa käsissäni. Saan olla luova oman toimeentuloni hankinnassa ja räätälöidä tekemisiäni joustavasti omaan kulloiseenkin elämäntilanteeseen ja voimavaroihini sopien. Voin aloittaa ja lopettaa asioita suhteellisen matalalla kynnyksellä.

Omaan vapauskäsitykseeni liittyy se, että minun ei tarvitse pyrkiä elämään keskivertoisesti, perinteisten mallien mukaan tienaamisen, kuluttamisen tai vaikkapa asumisen suhteen. Tämän mindsetin sisäistäminen ja tietyistä uskomuksista luopuminen antaa jo paljon vapautta.

Itse olen sinut sen kanssa, että vapauden vastapuolena tulee epävarmuutta tuloista, kompromissien tekemistä ja ajoittain varsin rivakkaa työntekoa tunteja laskematta. Ei haittaa!

Vapaayrittäjyys itsessään on termi, joka voi saada monia merkityksiä määrittäjästään riippuen. Se tarkoittaa nimensä mukaisesti vapaampaa, ei ainakaan keskeisesti aukioloaikoihin tai toimitiloihin sidottua, yrittäjyyttä. Työtä ja elämää enemmän omilla ehdoilla. Niin, että voi olla uskollinen omalle hyvinvoinnilleen, arvoilleen ja unelmilleen.

Kansainvälisissä artikkeleissa termiä  freedompreneur käytetään usein kuvaamaan juuri matkustelun mahdollistavaa läppäriyrittäjyyttä. Paikkariippumattomuus ja muut vapaudet toteutuvat siinä perinteistä yrittäjyyttä paremmin.

Se voi merkitä myös ylipäätään vapautumista perinteisistä tavoista nähdä työ, yrittäjyys ja koko elämänkaari. Vapaayrittäjyys voi ilmentää joillekin juuri kokonaisvaltaisempaa, vapauslähtöistä mielenmaisemaa ja elämänfilosofiaa. Itsekin olen ottanut vapauden määritellä ja käyttää termiä omalla tavallani.

Vapaayrittäjyydestä ja muista vapautta lisäävistä vaihtoehdoista voit lukea lisää tästä kirjasta.

palkkatyöstä yrittäjäksi

Mistä vapaayrittäjän toimeentulo koostuu?

Vapaayrittäjän toimeentulo voi muodostua tietystä tulonlähteestä yritystoiminnassa, kuten tietyn tuotteen tai palvelun myynnistä verkossa, mutta siihen voi hyvin yhdistyä myös kausiluontoisia projekteja, satunnaisia keikkoja, erilaisia aktiivisia ja passiivisia tuloja.

Itse olen pyrkinyt siihen, että tulonlähteitä olisi ainakin muutama erilainen. Avainsanoja tekemisten ja tulonlähteiden yhdistelyssä ovat vapaus, luovuus & räätälöinti. 

Itselläni on juuri tällä hetkellä tilanne, jossa opiskelen, teen läppärihommaa tämän blogin ympärillä, tuotan satunnaisesti sisältöä muualle sekä sijoitan pienimuotoisesti. Lisäksi toimin Airbnb-hostina ja suunnittelen seuraavia remontteja omiin, ja joskus muidenkin asuntoihin. Jälkimmäiset työt pitävät minua tällä hetkellä osan vuodesta paikkariippuvaisena. Ja se on ihan ok.

Vapaayrittäjyyden henkeen kuuluukin siis vapaus koostaa se oma työ ja toimeentulo haluamistaan, itselle luontevista palasista. Kannattaa tutkia omia mahdollisuuksiaan tehdä työtä ja rakentaa yrittäjyyttä takertumatta liikaa siihen, mitä on ennen tehnyt tai siihen saako samaa ”palkkaa” kuin aiemmin. Laajakatseisuus, joustavuus ja mielikuvitus ovat hyödyksi vapaamman toimeentulon etsijälle.

Jos olisin itse jumiutunut akateemiseen koulutukseeni tai työkokemukseeni, niin aika vaikea olisi ollut rakentaa tätä uutta joustavaa elämänmuotoa itselleni ja saada kaikkia niitä kokemuksia mitä on saanut. Oman arvomaailman muutos ja itsessä tapahtuneet muutokset laajemminkin ovat avanneet mieltä ihan uusille urille. Rahaa tärkeämpää on se, että päivät ei ole ohjelmoitu täyteen. Samoin kuin se,  että tekemisten pitää pääsääntöisesti innostaa, ei koskaan ahdistaa.

Jos olet kaltaiseni ”minä itte” -tyyppi, haluat todennäköisesti koota juuri omannäköisesi yhdistelmän käytettävissä olevista töistä ja tulonlähteistä, etkä tyydy mihinkään valmiiseen muottiin.

Keikkailu palkkatyöläisenä / freelancerina

Palkkatyö voi edelleen olla osa tätä kuviota, jos niin haluaa ja se olla hyvä lisä kokonaisuuteen. Vapaayrittäjähän päättää itse toimeentulonsa muodostuksen. Työelämän jähmeät rakenteet eivät tee tästä välttämättä helppoa, mutta ehkä pystyt sopimaan tietyistä työtehtävistä tai muutamista viikkotyötunneista työnantajallesi tai toimeksiantajallesi, ja voit vieläpä tehdä nämä työt etänä.

Tavallisempaa on tarjota ja laskuttaa töitä yrittäjänä tai freelance-verokortilla. Jos siis haluat ja voit myydä jotakin osaamistasi ja työpalveluitasi työnantajille / yrityksille.

Vapaayrittäjänä voit koota vuotuista tilipussia kokoon myös vaikkapa kausityössä tai kausiyrittäjänä, ja näin sinulle jää osa vuodesta vapaampaan elämiseen maailmalla niitä läppärihommia tehden. Räätälöinti on se juttu!

Sijoittaminen

Palkkatyö on taloudellisesti tärkeä vipu vapaamman elämän rakentajalle ja siksi lopputiliä ei kannata lähteä ottamaan suinpäin. Palkkatyöläisen status ja vakaat tulot mahdollistaa yrittäjyyttä helpommin sijoittamisen, varallisuuden kerryttämisen sekä puskurirahaston säästämisen. Säännöllisten tulojen kanssa budjetteja on helpompi suunnitella ja hakea sijoituslainoja.

Etenkin, jos itsesi työllistämisen ideat ovat sellaisia, joille ei ole valmista tilausta markkinoilla, kannattaa rakentaa vapaamman elämäntyylin yhtä kivijalkaa säästöjen ja sijoitusten varaan ihan kaikessa rauhassa vielä palkkatöissä ollessa. Yrittäjyyden alkumetreillä rahahanat ovat vääjäämättä tiukassa, jopa luottokortin saaminen voi olla hankalaa.

Kaikki tällainen rahoitussuunnittelu kannattaa hoitaa kuntoon vielä palkkatyössä ollessa. Tietysti pitää itselleen selvittää, että oma talous ja mahdollisten sijoitus- sekä muiden lainojen hoito pysyy jämptisti hanskassa muuttuvissa tilanteissa.

Sijoitukset voivat ajan mittaan tarjota passiivista tuloa, joko vuotuisina osinkoina tai säännöllisempänä kassavirtana, kuten vuokratulona. Toinen tapa hyödyntää sijoituksia on pyrkiä kerryttämään omaisuutta niin, että kertymän voi tarvittaessa hyvällä hetkellä realisoida.

Sijoitusasunnossa omaisuus saattaa karttua jo viiden vuoden aikana, esimerkiksi remontin avulla ja lainan lyhentyessä, niin että siitä muodostuu osa seuraavan viiden vuoden toimeentuloa tai alkupääoma jollekin uudelle jutulle.

Ajan myötä karttuessaan tarjoavat sijoitukset yhä lisää vapautta. Kun osan toimeentulostaan saa joko kassavirrasta tai pääomaa ”syömällä” voi työntekoa halutessaan vähentää ja höllätä.

Sijoittamiseen kannattaa ilman muuta tutustua ja aloittaa se jo hyvissä ajoin ennen palkkatöistä lähtöä. Sijoitussuunnitelma kannattaa ottaa mukaan strategiseksi osaksi vapaampaa elämää ja toimeentuloa. Jo pienetkin omistukset tuovat turvaa ja mahdollistavat uusia alkuja. Ei tarvita miljoonaa tai puoltakaan siitä.

Lue lisää: Irtiottokassa kokoon säästämällä ja sijoittamalla

Yrittäjyys

Palkkatyöstä yrittäjäksi siirtyessäsi voit käyttää paljon luovuutta jalostaessasi omia osaamisiasi ja kiinnostuksen kohteitasi verkossa myytävän tuotteen tai palvelun muotoon. Tämä suunnittelu kannattaa aloittaa jos suinkin mahdollista vielä töissä ollessa tai jonkin pidemmän vapaan turvin.

Yrittäjä tarvitsee vähintäänkin kotisivut ja valitut sosiaalisen median kanavat käyttöön. Omat sivut ovat se alusta ja platform, jonka sisään ja ympärille liiketoimintaa voi lähteä rakentamaan.

Sivuilla voi olla konseptista riippuen olla esimerkiksi jonkinlainen yhdistelmä seuraavista:

  • verkkokauppa
  • palveluita (verkossa ja ehkä osin livenä)
  • digitaalisia tuotteita
  • blogi
  • sisältö- ja vaikuttajamarkkinointia

Lue lisää: Miten löytää se oma idea läppäriyrittäjyyteen?

Lähes kaikilta löytyy läppäri ja puhelin. Joihinkin ohjelmistoihin, alustoihin ja työkaluihin pitää hieman investoida sekä mahdollisesti koulutukseen/kursseihin, mutta suuria rahoja ei alkuinvestointeihin tarvita. Vapaayrittäjä ei tarvitse kalliita laitteita, kalustoja tai toimitiloja. Liikkumavara on siten suurempi ja taloudelliset riskit myös pienempiä.

Ainoastaan verkkokaupan starttaaminen voi vaatia vähän enemmän taloudellista satsausta alkuun. Riippuen toki millainen verkkokauppa on kyseessä, mutta perinteinen fyysisten tuotteiden kauppa voi vaatia isoimpaa satsausta.

Isoja varastoja ei useinkaan ole tarpeen pitää,  ja varastoinnit sekä shippaukset voi kaikki ulkoistaa halutessaan. Ehkä valmistat itse jotain tuotteita varastoon ja osan vuodesta reissaat ja markkinoit samalla tuotteitasi netin kautta, jonkun muun huolehtiessa niiden lähettämisestä.

Ulkoistamispalveluita hyödyntämällä voit varmistaa sen, että vaikka osa tulonlähteistä olisi paikkaan sidottuja, voit silti liikkua halutessasi suhteellisen vapaasti. Nykyisin voi onneksi ostaa/myydä palvelun miltei tehtävään kuin tehtävään, virtuaalisesti tai livenä.

Digitaalisten tuotteiden kauppa, kenties erilaisia alustoja hyödyntäen, sitoo vähemmän, eikä vaadi samanlaisia alkuinvestointeja.

Lue lisää: Amazon verkkokauppiaan Toni Raehalmeen haastattelu

Omaa aikaa, energiaa ja työtunteja kuluu alussa kaikkein eniten. Pitää varautua siihen, että omiin elinkustannuksiin on säästössä riittävästi sitä uuden elämänvaiheen starttirahaa. Tämä kannattaa arvioida mieluummin ylä- kuin alakanttiin. Myyvän idean kehittely ja siitä kiinnostuneen yleisön löytäminen voi ottaa aikaa.

Laskelmissa hyvä huomioida, että elämiskulujen lisäksi yrityksen pyörittämiseen menee aina tietyt kulut. Puhutaan n. 300-400 € / kk luokkaa minimikuluista, jotta läppäriyritystä voi kohtuudella pyörittää. Näitä digiyrittäjän peruskuluja ovat mm. kirjanpito, (minimitason) yel -maksu, sivustojen ylläpitokulut, ohjelmistokulut ja puhelin- ja nettikulut sekä itse laitteiden hankintakulut.

Alkuun kannattaa miettiä sivutoimista yrittäjyyttä tai kevytyrittäjyyttä palkkatyön kyljessä. Varsinaiseen yrittäjyyteen siirtyessä elämiskuluja varten kannattaa hakea starttirahaa (tai hyödyntää työttömyysturvaa). Kaikki askeleet on syytä varmistaa Te-toimistosta, jottei tule sillä saralla ikäviä yllätyksiä.

Yksi mahdollisuus on toki säästää etukäteen riittävä vapauskassa, jonka turvin aloittaa yrittäjyyden.

Järkevällä kulutuksella pienemmätkin tulot riittää

Siirtyminen palkkatyöstä yrittäjäksi, tarkoittaa yleensä, että tulot tipahtavat vähintäänkin hetkeksi. Riippuen myytävästä tuotteesta tai palvelusta, osaamisesi kysynnästä tai omista markkinointitaidoista, taivaan kappaleista ja milloin mistäkin. Tulojen alenemaa voi paikata helpoimmin linjaamalla omaa kuluttamistaan uusiksi.

Ulkomailla oleskelu ja asuminen osavuotisesti on oiva mahdollisuus alentaa omia kuluja ja vapauttaa aikaa tietyistä arjen touhuista. Voit halutessasi ulkoistaa ruuanlaiton ja siivouksen ja elellä silti edullisemmin kuin Suomessa.

Lue lisää: Näin pärjää Vietnamissa 500 euron kuukausibudjetilla

Kuittaamalla reissun päällä ollessa asumiskuluja vaikkapa vapaaehtoistyöllä, kuten esimerkiksi talonvahtina toimimalla saa suitsittua kulutusta merkittävällä tavalla. Kulujen vähentäminen, vähentää myös painetta tehdä heti huimaa tulosta ja näin saa rauhassa rakennella sitä omaa konseptia kuntoon, testailla asioita ja hengitellä vapaammin. Elää siihen freedompreneur -henkeen.

Tsekkaa taloustietoisen reissaajan opas!

Jos palataan siihen lähtökohtaan, että palkkatyössään on jo ehtinyt jossain määrin uuvuttaa itseään, on selvää, että mitään stressikertoimien lisäämistä ei tarvita. Etenkin meidän uupumustaustaisten pitää olla etenkin tarkkana sen suhteen, millaisia tavoitteita asetamme ja työmääriä haalimme.

Yrittäjällä stressi taloudesta ja omasta jaksamisesta vaanii usein vielä paljon lähempänä kuin palkkatyöläiseillä. Innostavaa tekemistä ei osaa aina edes rajoittaa. Suunnitelma oman jaksamisen ylläpidosta ja tekemisen rajaamisesta on syytä tehdä.

Itseäni on helpottanut suuresti se, että pärjään tarvittaessa vähäisellä kulutuksella. Siten voin tehdä asioita omaan tahtiin, pitää tarvittavia lepo- ja välipäiviä. Jos samalla voi vielä oleskella osan vuodesta eksoottisissa maisemissa, mikäs sen parempaa!

Toisaalta, jos on hyvissä voimissa ja meininkiä tekemiseen riittää, omia tulo- ja tulostavoitteita voi asettaa korkeallekin.  Itsetuntemus, omat resurssit ja tavoitteet on hyvä olla linjassa.

Vapaayrittäjän vapaus, onko sitä?

On ja ei ole. Siinä missä asiakastyöhön tai kivijalkaan sitoutunut yrittäjä on kiinni sijainnissa ja aikatauluissa, pääosin läppärin kautta toimiva vapaayrittäjä kiinni pitkälti läppärissään. Ei sitä käy kieltäminen. Tekemistä olisi loputtomasti. Myös näkymätöntä ja ns. tuottamatonta työtä on paljon. Onneksi iso osa tekemisestä on kuitenkin mielekästä, innostavaa ja ennen kaikkea opettavaa.

Toimiakseen netin välityksellä on jatkuvasti opiskeltava, suunniteltava, taustoitettava, tutkittava, kokeiltava ja kehitettävä tekemistään. Kaikki tämä vie valtavasti aikaa. Ei pidä ajatella, että läppäriyrittäjyys on sellaista, jolle voi tuosta noin vaan määrittää tuntipalkan. Yksittäiselle palvelulle ehkä, mutta kokonaisuuksien rakentamiselle ja uusien tuotteiden/palveluiden kehittämiselle se on vaikeampaa.

Nettimaailma on hetkistä, alituisesti tulee muutoksia ja päivityksiä järjestelmiin. Monessa pitäisi olla mukana. Sosiaalinen media ruokkii entisestään suorituspaineita. Omat rajat onkin tärkeä löytää ja pitää myös netissä, muuten vapaus jää aika näennäiseksi. Luppoaikaa päiviin ei välttämättä hirveästi jää, jos ei sitä tietoisesti päätä ottaa. On hyvä miettiä millainen pomo on itselleen, nyt kun saa sitä omaa työtään täysivaltaisesti johtaa.

Työ on periaatteessa juuri sitä, millaiseksi sen itse rakentaa. Näin on helppo todeta, mutta vaikeampi toteuttaa se tyylikkäästi. Kiinnostavia ideoita pyörii yrittäjän mielessä vaikka kuinka paljon ja to do-  ja should do-listat kasvavat salakavalasti. On vaikea olla isossa buffet -pöydässä ja valita lautaselleen vain yhtä tai kahta sorttia. Mahdollisuuksien runsaus voi johtaa oman kapasiteetin yliarviointiin ja uuteen oravanpyörään. Tämä on yksi ”vapaan työn” paradokseja ja vaaranpaikkoja. Tarkkana siis pitää olla.

Vapaayrittäjällä, jos kenellä on kuitenkin mahdollisuus myös luoda sellaisia tuotteita tai digimarkkinoinnin rakenteita, joiden myötä hän voi saada myöhemmin tuloja pienemmällä panostuksella tai jopa täysin passiivisesti. Tänään tehty työ voi näin tuoda vapautta huomiseen. Automatisoinnit ovat tässä yrittäjän apuna.

Ideaalitapauksessa vapaayrittäjällä on aina sen verran investointikassaa jemmassa, että hän voi hankkia koulutusta, valmennusta tai ulkoistaa joitakin tehtäviään. Jos kaiken yrittää tehdä aina itse, alkaa se äkkiä viemään vapauttasi. Tämän asian kanssa olen itsekin paljon painiskellut. Kumppanuudet ja verkostoituminen auttavat eteenpäin, paikkaavat puuttuvaa työyhteisöä ja tarjoavat sparraavaa vertaistukea.

Freedompreneurin vapaus on siinä, että palkkatyöhön nähden on paljon valtaa luoda, suunnitella ja säädellä omaa työtä ja tekemistä. Samalla on vastuussa siitä, ettei aja itseään enää siihen armottomaan juoksupyörään, josta on juuri halunnut päästä pois. Voi tehdä ehkä ajoittain enemmän ja ajoittain taas vähemmän hommia. Parasta on kuitenkin se, että saa päättää asioista itse ja tehdä sitä ”omaa hommaa”.

Tietoisuus siitä, että langat on omissa käsissä tuo onnea. Sellaista onnea, jolle ei voi laittaa hintalappua. Osa palkasta onkin tämä tekemisen ja luomisen vapaus ja siitä muodostuva elämänlaatu ja -vaihtelevuus.  Se, että voi tehdä työtään haluamistaan paikoista ja maailmankolkista käsin. Onhan se vapautta! Samalla pitää kuitenkin onnistua saamaan myös sitä euromääräistä palkkaa / tulovirtaa, jolla ostetaan ruokaa ja maksellaan laskuja.

Yhteenvetoa

  • Tunnista unelma muutoksesta ja toimi ennen kuin se kääntyy työuupumuksen tai leipiintymisen puolelle
  • Pohdi millainen vapauden ja riippumattomuuden aste/muoto on juuri sinulle ideaali
  • Mitä muita reunaehtoja liittyy työhön, jossa sinä voit kokea vapautta ja hyvinvointia
  • Kartoita toimeentulon muodostus omalla kohdallasi:
    • läppäriyrittäjyys (mitä myyt / teet?)
    • keikka-/ kausiluontoinen työ (mitä?)
    • sijoitustulot (mistä?)
    • kulujen karsiminen
    • ulkomailla oleskelu (edullisemmat elinkustannukset)
    • muu, mikä?
  • Mieti tarvittavat valmistelut ja tee talouslaskelmat: millaisen starttirahaston tarvitset?
  • Jos olet kärsinyt työuupumuksesta, pidä rima maltillisella tasolla ja panosta rajaamiseen
  • Voitko aloittaa / testata yrittäjyyttä palkkatöissä ollessasi? Tee se!
  • Luo suunnitelma siirtymän toteutuksesta ja aikataulusta
  • Aloita säästämään heti -> Opit samalla pärjäämään sopeutetulla budjetilla
  • -> Rakenna näistä tekijöistä vapaayrittäjyytesi alkumetrit!

Voit myös kartoittaa omat resurssisi tämän ilmaisen työkirjan avulla ja laske myös nettovarallisuutesi suunnittelun pohjaksi!

(Visited 2 848 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.