7 tapaa mahdollistaa pitkien matkojen rahoitus

Mistä rahaa matkusteluun? Ja etenkin pidempiaikaiseen reissaamiseen kuin viikon tai kahden lomamatkoihin? Tämä on yleisimpiä kysymyksiä, mitä monet matkusteluun hurahtaneet, ei niin -suurituloiset jatkuvasti pähkivät.

Tavallinen ihminenhän käy töissä, säästää matkaa varten ja palaa sitten töihin tienaamaan lisää. Vaan entäpä, jos ei olekaan ihan tavallinen ihminen, vaan haluaisi voida matkustaa enemmän kuin työpaikan vuosilomaraamit antavat myöten? Entä jos haluat lähteä 6 kuukauden reissuun? Tai reissata useampia kuukausia vuosittain?

Monilla työssäkäyvillä on niin, että 1-2 viikon reissuun saa vielä suht helposti säästettyä kassan kokoon, mutta sen jälkeen alkaa painaa se tosiasia, että rahaa vain kuluu, mutta ei juuri tule mistään, kun ei käydä töissä. Tämän kiusallisen tosiasian ei tarvitse kuitenkaan estää pidempääkään pyrähdystä maailmalle.

Pidempien reissujen taloudellinen mahdollistaminen on tavallisimmin useamman eri osatekijän taitavan yhdistelyn summa. Näiden osatekijöiden avulla voidaan niin hankkia rahaa kokoon kuin sitten toisaalta toteuttaa maltillista matka-ajan budjettia.

Nämä osatekijät ovat:

 • etukäteissäästäminen nykyistä kulutusta vähentämällä
 • etukäteissäästäminen nykyisiä tienestejä lisäämällä
 • etukäteissäästäminen tavaroita ja omaisuutta myymällä
 • tulojen hankkiminen matkan aikana
 • mahdollisimman edullisten kohteiden valinta
 • jakamis- ja vaihdantatalouden hyödyntäminen
 • omien Suomen pään kulujen alasajo matkan aikana

Käydään näitä nyt hieman kohta kohdalta läpi:

1. Etukäteissäästäminen nykyistä kulutusta vähentämällä

Säästäminen ja kuluttaminen ovat useissa tapauksissa puhtaasti priorisointi -kysymyksiä. Jollain ei ole rahaa matkoihin, koska rahat menevät esim. autoon, shoppailuun, ulkonäön hoitoon, ulkona syömiseen & juomiseen, kodin sisustamiseen jne. Joko siksi, että näitä asioita pidetään tärkeinä tai siksi, että kuluttaminen on tapa, jota ei sen kummemmin ajatella. Yleensä on niin, että ihmisellä on rahaa siihen, mitä hän pitää itselleen ja onnellisuudelleen tärkeimpänä. Ja jos rahat näyttävät menevän johonkin aivan muuhun, on asialle syytä tehdä jotain.

Jotkut tosi reissaajat, ovat valmiita muuttamaan kimppakämppään, luopumaan shoppailuista, baari-illoista, kaikista maksullisista turhakkeista, että pääsevät reissuun. Kyse on puhtaasti priorisoinnista. Priorisoinnista, joka ei ole vain sanahelinää, vaan näkyy oikeasti valinnoissa. Esim. sijoitusbloggaaja Pohatta säästää ja sijoittaa puolet tuloistaan, koska hänellä on tavoite, jota hän priorisoi. Tavoitteena on päästä 35 -vuotiaana eläkkeelle.

Kun itse valpastuin aikoinaan rahankulutuksen kanssa, huomasin, että ilman hirvittävää pinnistelyä saan kyllä laitettua sivuun palkastani 500-1000 €/ kk. Tämä edellytti sitä, että aloin tinkiä etenkin vaate- ja ruokaostoksista sekä yöelämässä hillumisesta ja tehden pieniä säästöjä sieltä täältä.

Usein onkin niin, että niin kauan kun sinulla ei ole tarpeeksi inspiroivaa tai tärkeää tavoitetta rahat kuluvat kaikkeen sellaiseen, mikä tuntuu sillä kohtaa ihan kivalta ja riittävän tärkeältä. Ja näitä asioita riittää.

2. Etukäteissäästäminen nykyisiä tienestejä lisäämällä

Tämä on toisille helpompaa, jos esim. omassa työssä on mahdollista ottaa lisävastuita, tehdä ylitöitä tai lisävuoroja niin väliaikaisesti enemmän töitä paiskomalla jää säästettävääkin  rahaa enemmän. Vuokratyöfirmoista voi etsiä satunnaista lisätyötä tai keikkaa. Joku pystyy hankkimaan lisätienestejä verkostomarkkinointi -tuotteiden avulla. Tai mieti mitä sellaista osaat, mistä joku voisi maksaa?

3. Etukäteissäästäminen tavaroita ja omaisuutta myymällä

Saatat omistaa paljonkin itsellesi ei niin välttämätöntä tavaraa, josta joku muu on kuitenkin valmis muutaman euron tai enemmänkin maksamaan. Kun luopumisen vauhtiin pääsee, tunne- ja tunnontuskien helpotuttua, on se yleensä hyvin vapauttavaa ja samalla se täydentää mukavasti matkakassaasi. Itsepalvelu- ja nettikirpparit ovat suhteellisen helppo tapa myydä ylimääräinen tavara pois.

Jos omistaa jotain vähän kalliimpaa omaisuutta, kannattaa harkita sen vuokraamista, niin ennen reissua kuin reissun aikanakin. Autot, asuntovaunut, veneet, mökit, työkalut, kalliit harrastusvälineet jne. Näille kaikille taitaa löytyä jo omat vuokraussivustot.

Parhaiten olen huomannut tavaratarpeen vähenemisen juuri matkustaessa. Olen poissa kuukausia aina kerrallaan ja kuitenkin pärjään hyvin sillä, mitä rinkasta löytyy. Toki kalustetut vuokra-asunnot ja majatalot täyttävät osan tavaran tarpeesta, mutta kuitenkin. Ja käytän pääasiassa n. 30-40 % vaatteista, joita rinkkaani olen survonut. Eli melko vähällä ihminen pärjää.

Lataa tästä opas matkakassan säästämiseen!

4. Tulojen hankkiminen matkan aikana

Jos palkka ei juokse Suomesta käsin voi aina pyrkiä tekemään jonkin verran töitä netin kautta, joko tarjoten työsuoritteitaan ja osaamistaan esim. freelance -alustoilla (kuten Nerot.fi, Upwork.com ja Fiverr.com ja lukuisia muita), sopien toimeksiantoja tai keikkatöitä yritysten kanssa suoraan, tai rakentamalla nettisivuston ja/tai blogin, jonka kautta myymällä tai suosittelemalla tuotteita tai tekemällä yhteistyötä firmojen kanssa voi pyrkiä hankkimaan tuloja.

Tämän kaltainen tulojen hankinta vaatii etukäteistyötä sekä jonkin verran säännöllistä työstämistä sekä markkinointia myös matkan aikana. Mutta, jos läppärin näpyttely on mieleistä ja sinulla on jokin selkeä osaamisalue tai ”tuote”, jota voit myydä tai jos bloggaaminen sujuu, ovat nämä sangen hyviä vaihtoehtoja rahoittaa matkustelua tien päältä käsin.

Toki voi pyrkiä etsimään satunnaisia töitä myös paikanpäältä, jos on sellaisessa maassa, missä on lupa tehdä töitä.

Riippuu paljon osaamis- ja ammattitaustasta millaisia nettipohjaisia tuloja voi ja kannattaa alkaa rakentaa.

Lue lisää:Miten löytää se oma idea läppäriyrittäjyyteen?

5. Mahdollisimman edullisten kohteiden valinta

Tämä on kohta, jossa voidaan tehdä suurimmat säästöt tai jättää tekemättä. Se, miten paljon eurolla on poweria kohteessasi määrittää tietenkin sen, minkä kokoiseksi koko budjettisi muodostuu.

6 kuukauden reissubudjettisi voi olla 5000 € tai 15 000 €, riippuen 1) maasta / alueesta ja 2) elämäntavasta, miten siellä elelee. Näihin kahteen tekijään kun kiinnittää huomiota, ollaan suurien säästöjen äärellä.

Jos et välitä matkustella aivan kaikista kehittymättömimmissä maissa, voit silti pärjätä n. 1000 euron kuukausibudjetilla, esim. Thaimaassa, Malesiassa, Indonesiassa, Vietnamissa ja osassa Etelä- ja Itä-Euroopan maita.

Toisissa maissa tämä edellyttää kuukausivuokralla asumista ja edullisen asunnon huolellista metsästystä. Kun taas toisissa maissa voit asua tuolla rahalla hotelli/guesthouse -huoneessa. Turistirientojen täyttämästä elämäntyylistä kannattaa kuitenkin varautua tinkimään ja suuntautua enemmän paikalliseen elämisen tapaan.

6. Jakamis- ja vaihdantatalouden hyödyntäminen

Moni pienemmällä matkabudjetilla kulkeva reissaaja hyödyntää osan ajasta sohvasurffausta, tekee vapaaehtoistöitä ruokaa ja huonetta vastaa tai vahtii toisten koteja ja lemmikkejä. Voimme hyödyntää kimppakyytejä tai vuokrata auton paikalliselta. Tai mennä ravintolan sijasta jonkun paikallisen kotiin illalliselle.

Näkemällä vähän vaivaa ja olemalla aavistuksen uskalias voi näilläkin keinoin ajaa reissukuluja kyllä alas ja pärjätä pienemmällä budjetilla. Lue lisää täältä.

7. Suomi -kulujen alasajo

Olennaista on huolehtia, ettei pitkän reissun aikana taloutta ole rasittamassa tuhansien eurojen kulut kotimaassa. Oman asunnonvuokraus on suositeltava ja yleensä taloudellisesti isoin säästö jonka voit tehdä. Kalustetun asunnon määräaikainen vuokraus voi olla haastavaa, mutta kannattaa tehdä töitä vuokraamisen eteen, kyseessä on suuri summa rahaa.

Itse ajattelen, että 2-3 kuukauden mittainen reissu on jo sellainen, että vuokrausta kannattaa vakavissaan harkita. Toki asunnosta ja sen sijainnista riippuu, miten helppo on löytää vuokralainen koko ajalle tai edes osaksi aikaa.

Voit tiedustella, ottaisivatko kalustettujen asuntojen vuokrausta tekevät Kotimaailma tai Forenom -asuntoasi vuokrattavaksi, jos olet poissa pidemmän aikaa (nämä edellyttävät usein vähintään vuoden-puolentoista mittaista sopimusta).

Tai ryhdy majoittajaksi Airbnb:n* & Booking.comin* kautta ja etsi majoittajakumppani käytäntöjen pyörittämiseen avuksi. Näin voit hyödyntää lyhyemmänkin poissaolon ja avata kohteen vuokrattavaksi taas kun seuraavan kerran lähdet reissuun.

*affiliate/suosittelulinkkejä

Lue lisää: Vuokraisitko asuntosi reissun ajaksi?

Kaikki sopimukset, jäsenyydet, tilaukset jne. kannattaa tietenkin keskeyttää matkan ajaksi. Puhelinpaketin voi vaihtaa halvimpaan muutaman euron pakettiin.

Johtopäätös

Kun näitä kaikkia, tai edes muutamaa yllä mainituista keinoista, yhdistää omaan strategiaansa, on ihme, jos ei pysty taloudellisesti mahdollistamaan muutaman kuukauden ulkomailla oloa.

Reissun valmisteluun sekä rahoituksen säätämiseen ja säästämisen kannattaa varata myös riittävästi, ehkä noin vuoden verran valmisteluaikaa.

Itse olen pystynyt vähentämään työelämäaikaisesta kulutuksestani jopa 75% riippuen toki hieman kuukaudesta ja sijainnista. Ja tämä onnistuu etenkin sillä, että pysyn paljolti poissa Suomesta ja elän yksinkertaisesti ja pröystäilemättä, silti mukavasti ja tyytyväisenä. Alle tonni riittää kuukausikuluihin hyvin Suomen ulkopuolella, eikä Suomessakaan mene välttämättä paljoa sen yli.

Kannattaa muistaa, että se, mikä koetaan mahdottomana, on yllättävän usein vain oman pään sisällä oleva uskomus, eikä sillä ole välttämättä mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Usein on myös niin, että kun tarpeeksi haluaa jotain, alkaa määrätietoisesti kääntämään tarvittavia kiviä ja rukkaamaan asennettaan mahdollistamisen suuntaan.

Lue lisää: 3 rahoitusmallia vuoden irtiottoon

Lue lisää: Maailmalle ilman paluulippua – 4 tapaa mahdollistaa pidempi irtiotto (Seikkailijattaret.fi)

Syvennä tietojasi & taitojasi

Nippu kuntoon – Taloustietoisen reissaajan opas kertoo tarkemmin, kuinka hankitaan reissua edeltävät säästöt, tehdään matkabudjetti, valikoidaan taloudellisessa mielessä parhaat kohteet ja saadaan euro venymään paikanpäällä ilman, että tarvitsee kurjistella. Saat myös taulukkolaskentapohjan matkabudjetin laatimiseen.

 

budjettimatkailu

(Visited 1 826 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Nomadi 19/05/2017 at 10:06 pm

  Erittäin hyvin sanottu! Olen asunut ulkomailla jo pitkän aikaa ja tienaan huomattavasti vähemmän rahaa kuin mitä Suomessa keskimäärin tienaisi. Siitä huolimatta teemme säännöllisen epäsäännöllisesti joko parin kuukauden tai puolen vuoden irtiottoja. Tätä ihmiset äimist ”olisipa minullakin rahaa matkustella noin paljon!” Minulla ei taatusti ole yhtään enempää rahaa – itse asiassa paljon vähemmän rahaa kuin useimmilla suomalaisilla tutuillani – mutta käytän ne vain erilailla. Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot all the way!

  Reply
  1. Rosita Juurinen 24/05/2017 at 6:03 am

   Heippa Marjo! Se on juuri näin ! Kiva kuulla, että sullakin samanmoisia kokemuksia. Kaikki on kiinni siitä, miten sitä rahaansa käyttää ja sitten voi vielä asua edullisten elinkustannusten maassa pääosan aikaa niin vielä parempi. Ja elämä tuntuu kuitenkin varsin rikkaalta!

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.