”Santai” – eli rentoutumista Amedissa

Balin itäisimmällä laidalla sijaitseva Amed on road trippimme pääkohde. Ainakin sikäli, että viettäisimme siellä kokonaiset kaksi yötä. Tarkoituksena ei ole niinkään ottaa Amedia tuossa ajassa haltuun, vaan fokuksena on rentoutuminen ja nautiskelu meren äärellä Santai -hotellissa*.

Olimme lähteneet siis aamulla liikkeelle Candidasasta, viettäneet aikaa upealla Virgin beachillä ja ajelleet mutkaista näköalareittiä rannikkoa pitkin Amediin. (Lue retken ensimmäinen osa tästä.)

Vaikka Santai -hotellille saapuessamme oli vasta iltapäivä, tuntui jo autuaalta ajatus, että pääsisi pian mukavaan huoneeseen, karistamaan road tripin pölyt kannoiltaan ja ottamaan hetken aikaa ihan chillisti. Taidettiin olla sitä varten ihan oikeassa paikassa, ”Santai” -nimihän jo merkitsi rentoutumista.

Hotellilla meidät otetaan ystävällisesti vastaan, nautimme tervetulojuomamme, jonka jälkeen meidät ohjataan viehättävän allasalueen läpi rivistön reunimmaiselle ocean view -bungalowille. Seesteinen tunnelma tarttuu itseeni heti. Nyt ei ole kiire enää mihinkään.

Perinteisiä bungaloweja toraja -tyyliin

Nopealla silmäilyllä huomaa, että Santain vehreä puutarha bungaloweineen muodostaa todella viihtyisän ja harmonisen ympäristön. Noin kymmenkunta bungalowia on rakennettu perinteiseen sumatralaiseen ”toraja” -tyyliin, mikä näkyy rakennusten muotokielessä, etenkin suiposti ylöspäin nousevina katon harjoina.

Puusta ja luonnonmateriaaleista rakennetut bungalowit sulautuvat hyvin puutarhan trooppisen kasvillisuuden sekaan. Luonnonmateriaalien runsas käyttö viehättää omaa silmää aina enemmän, kuin vaikkapa pelkät betonikompleksit.

Santain bungalowit ovat näyttäviä ja kodikkaita

Huoneeseen päästyämme myhäilemme tyytyväisenä, todella viihtyisää. Kuten puu- ja bambubungaloweissa yleensäkin, tunnelma on lämpimän mökkimäinen, mutta tasokkaan mökin tavalla. Huolitellut yksityiskohdat, laadukkaat materiaalit ja avara tila lisäävät mukavuuden tuntua. Bungalowissa on myös parviosio, josta löytyy makuupaikat kahdelle.

Yleensä bungalowit, joissa olen Aasian retkilläni majoittunut ovat olleet tätä simppelimpiä ja vaatimattomampia. Bungalowdiggarille olikin nyt mahtavaa päästä nauttimaan hyvän tason bungasta.

Kylpyhuone on tilava ja osin avoin. Istutukset ja avonaisuus tekevät siitä kuin pienen suojaisan takapihan.

Isolla terassilla voisi istuskella ja chillailla vaikka tuntikausia meren kohinaa kuunnellen. En tiedä, miten tällä kertaa nuo meren ja luonnon äänet toimivatkin niin miellyttävänä ja rentouttavana elementtinä.

Santai hotel Bali
Isolla terassilla on tilaa loikoilla, lukea kirjaa tai vähän näpytellä konetta

Santai luokitellaan hieman keskitasoa parempien hotellien kastiin. Puitteet ovatkin hyvin mukavat ja palvelu ystävällistä. Mitään liiallista hienostelua tai eikä turhaa pokkurointia ei kuitenkaan ole. Tämä sopii hyvin itselleni, rentous ja mutkattomuus kun ovat mieleeni.

Syömme illalla resortin Coconut -ravintolassa vain hetkeä ennen sulkemisaikaa. Muut hotellivieraat ovat syöneet jo aiemmin ja saamme olla ravintolassa ihan privaatisti kynttilän valossa, lämpimässä illassa istuskellen.

Kana-feta-melonisalaatin sekä päivän kalan nautittuamme, tilaamme vielä kruunuksi paistetun suklaamoussen jäätelön kera. Näillä eväin jaksaa nukkua.

Unta ei tarvitse kauaa odotella. Luonnon pikku sirittäjät ja kurnuttajat tarjoavat tasaisen pehmeän taustamusiikin höyhensaaria kohti lipumiseen.

Raukea aamu alkaa omalta terassilta

Olen hitaiden aamujen ja pitkän kaavan aamupalojen suuri ystävä. Santaissa monivaiheiset aamukahvittelutaipumukseni oli kuin tieten tahtoen otettu huomioon. Aikaisin aamulla terassille ilmestyy aamukahvi- ja teetarjotin. Siihen kahvikupin äärelle voisin pysähtyä pariksikin tunniksi ihan vain olemaan, hengittelemään ja katselemaan.

Santai hotel Bali
Aamukahvit omalla terassilla, pidän!

Parasta on kun rauhallisen heräämisen ja kahvittelun jälkeen seuraava ohjelma ei ole sen vaativampi kuin siirtymä ravintolan puolelle jatkamaan varsinaisen aamupalan merkeissä. Tällainen päivän käynnistys sopii minulle!

Aktiviteettejä rentoutumisen lomaan

Amedissa ja lähitienoolla on monenlaista nähtävää ja tekemistä jos tuntuu, että altaalla lepuuttelun oheen kaipaa muutakin puuhaa. Amed on tunnettu etenkin sukelluskohteena. Laitesukellukseen ja snorklaukseen täällä onkin hyvät puitteet hienoine koralliriuttoineen ja hylkyineen.

Parhaille snorkausspoteille pääsee näppärimmin venekyydillä, mutta myös Santai -hotellin rannasta pystyy lähtemään uimalla snorklaamaan. Meidän ainoa kokonainen päivä Amedissa hupenee hitaan aamun jälkeen sellaista tahtia, että snorklaus saa jäädä toiseen kertaan.

Amedissa näyttää olevan hyvin tarjolla erilaisia henkisen ja kehollisen hyvinvoinnin aktiviteetteja, kuten joogaa ja meditaatiota sekä useampia terveystietoisia ravintoloita, mikä on aina itselleni on positiivinen havainto. Fiilis kylän raitilla on kiireetön, mutta samalla ajassa kiinni oleva.

Bungaloweista löytyy Santain retki- ja aktiviteettikansiot. Valikoimaa on paljon, ja se on yllättävän monipuolista. Tarjolla on lukuisia päiväretkiä lähialueen nähtävyyksiin ja muuallekin Balilla, veneretkiä, auringonnousun trekkejä vuorille sekä hyvinvointi -aktiviteetteja ja work shoppeja.

Retkille on mahdollista tilata jopa ammattikuvaaja mukaan ottamaan ja käsittelemään onnistuneet reissukuvat puolestasi.

Santai hotel bali
Retkikansiota lueskelemassa

Ekotekoja

Juttelen Santain markkinoinnista ja tapahtumista vastaavan Anastasian kanssa ja kuva siitä vahvistuu, että tekemisestä ja oheisohjelmasta täällä ei tosiaan ole puute. Mikä mielenkiintoista, niin myös ekologisuuteen liittyvää tekemistä löytyy. Voit lähteä vaikka workshoppiin, jossa muoviroskasta kierrätetyistä materiaaleista luodaan uusia käyttöesineitä.

Juttutuokio Anastasian kanssa

Amedissa toimii myös trash hero -kansalaisliike. Viikottain on mahdollista osallistua roskien keruuseen porukalla vaihtuvissa kohteissa. Tähän olisin mieluusti voinut lähteä mukaan, kunhan aikataulut olisivat paremmin natsanneet.

Myös hotellissa itsessään on huomioitu muovijätteen minimointi. Huoneesta löytyy lasiset vesipullot, joita voi käydä tarpeen mukaan täyttämässä vastaanotossa. Myös ravintolassa tarjottavien juomien olevat pillit ovat muovittomia. Kaikki tämäntyyppinen toiminta on vääjäämättä tarpeen Balin ja koko Aasian jäteongelmien kasvun hillitsemiseksi.

Vettä voi noutaa huoneissa oleviin lasipulloihin respasta

Jutellessani Anastasian kanssa käy selväksi, että Santaissa halutaan huomioida vieraiden erilaiset tarpeet. Kaikki lomailijat eivät kaipaa välttämättä toiminnan täyttämää lomaa. Monet kiireiset nykyihmiset nauttivat paljolti myös siitä, että voivat vain olla, rauhoittua ja ladata akkujaan harmonisessa ympäristössä.

Osa ehkä haluaa hemmotella itseään joillakin spa -hoidoilla ja kevyillä hyvinvointia tukevilla aktiviteeteilla. Pääasia, ettei tarvitse stressata ja käyttää arvokasta vapaa-aikaansa nähtävyyksien selvittelyyn ja retkien järjestelyyn. Tällaiset asiat Santaissa pyritään hoitamaan valmiiksi vieraiden puolesta.

Jooga vaihtuu hierontaan

Havaitsin ilahtuneena heti saapuessamme joogatunneista kertovat mainoskyltit. Nytpä olisi hyvä tilaisuus kokeilla täällä tarjottavaa joogaa ja venytellä auki ajomatkalla jännittynyttä kehoani. Harmikseni kuitenkin kuulen, että joogaopettaja on juuri tuona päivänä Ubudissa joogakonferenssissa. No eipä hätää, vaihdetaan lennosta suunnitelmaa.

Skootterin kyydissä oleminen ja kuskin kypärän takaa kurkistelu on tosiaan aiheuttanut varsin mojovan jumituksen niska-hartiaseudulle, joten vaihtoehtoa joogalle ei tarvitse kauaa miettiä. Ottaisin rentouttavan ja samalla niskajumia helpottavan balilaisen hieronnan.

Channa Spa, joka sijaitsee Santain sisarhotellin Griyan yhteydessä tarjoaakin monenlaisia hoitoja ja hierontoja. Hierojan voi tilata Santaille, pieneen spa -paviljonkiin (bale). Vaikka varsinainen Channa Spa olisi ehkä kylpylämäisempi puitteiltaan ja saisin sinne kyydin, valitsen mahdollisuuden tilata hierojan Santaihin.

Arvostan tällä kohtaa käytännöllisyyttä ja sitä, että voin nauttia hieronnastani aivan meren tuntumassa aaltojen rauhoittavaa kohinaa kuunnellen.

Rentouttavan hierontatuokion jälkeen heräilen hetken suloisesta pökerryksestä ja siirryn jatkamaan rentoutumista huoneeseen, jonne kävelee kokonaiset 5 sekuntia. Tälle päivälle ei sitten varmaan kannata ottaa enää juuri muuta ohjelmaa kuin illallinen Coconut -ravintolassa.

Ennen illallista saamme kuitenkin kutsumattomia vieraita, kun avoinna olleesta bungalowin ovesta lehahtaa sisään lintu. Tarkemmin katsottuna huomaamme, että kyseessä ei olekaan lintu, vaan lepakko. Poloinen otus lentelee ympäri huonettamme hätääntyneenä. Pidämme ovia avoinna, jos se sattuisi hoksaamaan ulospääsyreitin, mutta ei, lepakko jää kattopalkkiin roikkumaan.

Käymme vastaanotossa pyytämässä apuja eläimen vapauttamiseksi ulos huoneestamme.  Saamme avuksemme herran, joka ottaa haavin matkaan ja lähtee huoneellemme lepakkojahtiin. Sillä välin alamme itse tilailla illallista. Hetken päästä hän käy huikkaamassa, että eläin on vapautettu takaisin luontoon. Ehkä tämä oli nyt se kuittaus niistä Goa Lawah -lepakkotemppelissä näkemättömistä lepakoista.

Leppoisuuden tyyssija

Santai on juuri sellainen paikka, jossa voi hetkeksi upota rentoilun kuplaan, vehreän luonnon kainaloon ja sulkea muun maailman kiireen ja hälyn  ulkopuolelle.

Hotelli on pieni ja siellä vallitsee hillitty ja intiimi tunnelma. Ihmiset tuntuvat keskittyvän rauhaiseen lomailuun ja nautiskeluun. Vaikka tie kulkee suhteellisen läheltä, mitään liikenteen ääniä ei juuri kuulu resortin sisään.

Santai hotel bali
Kaunis allasalue on varsinainen keidas

Itse saisin todella helposti viikon, jos toisenkin kulumaan täällä rentoillen ja väliin töitä tehden. Mahdollista työntekoa varten tänne kannattaa kyllä varustautua myös omalla mobiilidatalla, sen verran ailahtelevilta vaikuttivat nettiyhteydet.

Toisinaan piipahtelisin Amedin terveyshenkisissä kuppiloissa, joogatunneilla ja kurkistelemassa vedenalaista maailmaa.

Näiden vajaan kahden päivän aikana ei tee kyllä edes mieli lähteä mihinkään kovin kauas hotellilta, vaikka kylillä pari kertaa pyörähdämmekin. On ihana antaa vain rauhan laskeutua sieluun ja lepuuttaa kroppaa tässä miellyttävässä ympäristössä, ennen skootteriretkemme jatkumista.

Suomalaiset hotellinomistajat

Kuten moni tietääkin, Santain omistavat suomalaiset Marko ja Kristiina Kytöharju. He ihastuivat Baliin aikoinaan ja toteuttivat haaveensa hotellin pyörittämisestä hankkimalla tilaisuuden avauduttua Santai -hotellin vuonna 2003.  Myöhemmin he rakennuttivat vähän matkan päähän Amedin alueen ainoan ja kansainvälisesti palkitun luksusvilloista koostuvan resortin: Griyan.

Amedin alue miellytti Kytöharjuja juuri siksi, että täältä löytyi vielä alkuperäistä Balin tunnelmaa. Upeat maisemat sekä hyvät sukellusmahdollisuudet luonnollisesti lisäsivät kohteen houkuttelevuutta ja potentiaalia majoitustoiminnalle.

Nykyisin Kytöharjut eivät vaikuta enää hotelliensa päivittäisoperaatioissa, vaan valvovat ja kehittävät toimintaa enemmän taustajoukoista käsin.

Santai hotel bali
Santain bungaloweja

Sisarhotelli Griya palvelee myös Santain asiakkaita

Lähellä sijaitseva Santain sisarhotelli Griya on rakennettu hieman ylemmäksi rinteeseen ja näiltä seudun hienoimmilta villoilta onkin hulppeat näköalat alas merellepäin.

Emme käyneet tällä kertaa tutustumassa tarkemmin Griyaan, mutta Santaissa yhtään pidempään viipyvän kannattaa hyödyntää myös Griyan viihdetarjonta, elokuvaillat, ravintolat (esim. juuri avattu Maku Healthy Cafe) kuntoilumahdollisuudet ja muut aktiviteetit, joita siellä järjestetään. Ne kun ovat tarjolla yhtä lailla Santain asiakkaille.

Santai hotellin puolellekin on tiedossa uusia tuulia. Hotellin tiimi innovoi paraikaa uusia palveluita ja hahmottelee suuntaviivoja tuleville vuosille. Mitä kaikkea onkaan tiedossa? Hotellin kuulumisia ja ohjelmatarjontaa voi seurata joko Facebookin tai sen varsinaisten nettisivujen kautta.

Meidän vajaa kaksivuorokautinen välirentoutus Santaissa alkaa olla ohi ja hyppäämme taas mopon selkään. Kiitos Santai, meidän matkamme jatkuu virkistävän breikin jälkeen uusin voimin.

Reitillämme seuraavana pysähdyspaikkana on ainakin vesipalatsi Tirta Gangga, jonka jälkeen suuntana Sidemanin kylä, Mt. Agungin juurella. Näistä lisää seuraavassa postauksessa.

*Postaus toteutettu yhteistyössä Santai Hotel Balin kanssa.

(Visited 1 585 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.