Top 5 – Suosikkikohteeni Thaimaassa

Muistan varsin hyvin kun astuin ensi kertaa Thaimaan kamaralle, Bangkokiin uuden vuoden aattona 2007. Kuumuus löyhähti päin näköä ja ensihetkistä lähtien ilmassa väreili mukavaa seikkailun tuntua. Koska olihan se seikkailu, lähteä ensi kertaa ja yksin reppuselässä heilumaan Aasiaan. 

Tällä ensimmäisellä Kaakkois-Aasian reppureissullani kiertelin tiiviissä tahdissa lähimaita sekä Thaimaasta valikoimani kohteet, jotka olivat Bangkokin lisäksi Chiang Mai, Pai sekä saarista Koh Phangan ja Koh Tao.

Täytyy myöntää, että tuo ensi reissu oli hieman hämmentävä. Pidin kyllä paikoista, joissa kävin, mutta jotain vielä isompaa elämystä ja tai ihastusta jäin odottamaan.

Tietynlainen kotoisuuden tunne, välittömyys ja rentous kolahtivat kuitenkin heti. Pingotus ja stressi alkoivat helpottaa samoin tein. Olo oli kevyt ja tuntui kuin ihana mahdollisuuksien ja mielenkiintoisten elämysten buffet olisi katettu eteen. Ja se mikä jäi puuttumaan ensimmäisellä reissuilla täydentyi ja toteutui kyllä seuraavilla. 

Sittemmin Thaimaan reissuista tuli vuotuinen tapa ja lopulta maahan piti päästä useamman kerran vuodessa ja mahdollisimman pitkäksi aikaa. Enpä olisi aikanaan arvannut, että Thaimaan retkistäni muodostuisi niinkin merkittävä elämänmuutoksen edesauttaja ja siivittäjä, kuin sitten lopulta tapahtui. Näitä retkiäni voin muistella vielä kiikkustuolissa, sillä vaiheita on todella riittänyt ja välillä ollut naurussa, välillä itkussa pitelemistä. Yhtä suurta ihanaa vuoristorataa ollut on.

Omaa paratiisia etsimässä

Olin ensimmäisillä reissulla mielessäni luonut kovia odotuksia eri kohteille ja visualisoinut, miltä ne näyttivät ja fiilistellyt millainen tunnelma niissä vallitsisi. Ehkä siitä syystä saatoin olla hieman pettynyt, kun ensi kertaa saavuin johonkin kohteeseen ja siellä olikin sitten erilaista, eikä ihan niin mahtavaa, kuin olin päässäni kuvitellut.

Itseni tuntien olen kuitenkin tyyppi, joka lämpiää vähän hitaammin ja saatan tarvita useamman visiitin jonnekin, että voin sanoa sen kuuluvan lempparikohteisiini. Joihinkin suosikkikohteisiin olen kuitenkin haksahtanut jo heti ensimmäisinä päivinä.

Lähtökohtatilanteet, virittäytymiset ja mieltymykset on meillä jokaisella tietenkin kullekin matkalle erilaiset. Se mistä itse sytyn, voi olla jollekin totaalinen turn off. Itselleni kliinisen tasapaksu resorttihotellielämä olisi ollut ensi matkoillani kauhistus. Ja on vähän vieläkin, mutta tilanteesta riippuen sillekin on toki sijansa.

Sen sijaan persoonallisemmat ympäristöt, majapaikat, ihmiset, yhteisöt ja ylipäätään mielenkiintoiseksi kokemani paikat nostattivat itsessäni hyvän olon tuntemuksia, tietoisuuden, että nyt ollaan jossain tavanomaisten pakettimatkastandardien tuolla puolen. Viihdyin yleensä parhaiten paikoissa, jotka eivät olleet niin ”kehittyneitä” tai jotka muodostivat vähän kuin oman maailmansa jossain viidakon tai vuorten kätköissä.

 

Osa reissuelämystä ovat tietenkin ihmiset, joita kohteessa tapaat, joiden kanssa vietät aikaa ja matkustat. Siksi jokainen reissu samaankin kohteeseen on aina vähän erilainen. Jollain lailla Thaimaassa tulee kuitenkin sellainen tuttu ja turvallinen olo, tietää, että kaikki sujuu ja järjestyy, eikä tarvitse liikoja stressailla tai kuumotella.

Mutta asiaan. Tässä siis oma listaukseni Thaimaan suosikkikohteistani satunnaisessa järjestyksessä. 

1. Koh Chang (Trat)

Koh Changin saarelle on Bangkokista kohtuullinen 5-6 tunnin matka ja tähän saaren ihastuin kyllä jo heti ensi reissulla. Koh Chang on monipuolinen, kaikilla rannoilla vähän erilainen fiilis ja matkustajakunta.

Saarella on ainakin omien vierailujen aikaan ollut vielä varsin kohtuuhintaista verrattuna suositumpiin turistikohteisiin. Perusbunga irtoaa 300-500 bahtilla ja ruoka & juoma noin 150 bahtilla.

Bungalow -majoitusta vehreyden keskellä

suosikkikohteet Thaimaassa

Vuoristoiset maisemat ovat ilo silmälle ja kaikenlaista pientä kinttupolkuakin löytyy vielä sekä ei niin turistisoituneita päiväretkikohteita, vesiputouksia sekä muuta ihmeteltävää. Changilta pääsee näppärästi hypähtelemään myös lähisaarille, kuten Koh Makille ja Koh Koodille.  

Bang Baon satama-aluetta auringonlaskussa

Omaan makuuni ovat olleet rannat Lonely Beachistä eteenpäin Klong Kloille asti, jonne ajotie sitten päättyykin. Mopo on hyvä liikkumiseen, sillä saarta kiertämällä saa eniten irti ja voi vaihtaa vaikka majapaikkaa suht lennosta kun löytää mieleisen mestan. Lonelyllä pääsee halutessaan juhlimaan ihan huolella, muilla lähirannoilla otetaan iisimmin.

Thaimaan suosikkikohteet
Lonely Beach, ranta lukeutuu saaren parhaimmistoon, tosin vedenkirkkaus vaihtelee vuodenaikojen mukaan
Koh Changilla tullut hankittua myös bambutatskoja

Tarinat kertovat, että muutoksen tuulet ovat jo puhaltaneet, eikä esimerkiksi Lonely Beach ole enää tunnelmaltaan sama viehättävä paikka kuin joitain vuosia sitten. Uskon silti, että saari pieksee viihtyisyydessään  Thaimaan isommat turistikeskittymät vielä varsin kirkkaasti, eikä siellä ole omien visiittien aikana ollut mitään ryysistä vaikkapa helmikuussa, riittävästi aktiviteetteja ja meininkiä on tarjolla lokakuusta kesäkuulle.

 

Koh Changin itäpuolella on vähän toisenlaista tunnelmaa

2. Chiang Mai & Pai (Chiang Mai)

Nämä kaksi kohdetta tulevat vähän kuin 2 in 1 -periaatteella, sillä Paihin mennäkseen on lähes väistämättä matkustettava Chiang Main kautta, eikä se ole lainkaan huono juttu, päinvastoin. Näistä kahdesta kohteesta; eläväisestä Chiang Maista, jossa kuitenkin riittävän pikkukaupunkimainen tunnelma ja Pain hieman hippihenkisestä joenvarsikylästä saa erinomaisen yhdistelmän Pohjois-Thaimaan reissulleen.

suosikkikohteet Thaimaassa
Chiang Maissa saa nopeasti temppeliähkyn, sillä niin paljon on tarjontaa tällä saralla

Pohjois-Thaimaa on niinikään varsin lompakkoystävällistä aluetta ja siellä kannattaa siitäkin syystä vaikka viivähtää vähän pidempään. Perushuoneen löytää suht helposti 300-600 bahtin haarukkaan. Näihin kumpaankin olen ihastunut sitä enemmän, mitä useammin olen käynyt. Kummassakin tullut vietettyä kyllä sangen ikimuistoisia hetkiä, välillä hiljennyttyä ja välillä juhlittua urakalla ja tavattua huikeita tyyppejä.

Pain Golden Hutissa on tullut majoituttua pariinkin otteeseen
Reissu Pain kanjonille kuuluu suositeltavien aktiviteettien joukkoon
Myös useampia vesiputouksia löytyy, tässä Pam Bok

Näistä kummastakin kohteesta löytyy monipuoliset mahdollisuudet huvitteluun, luontoelämyksiin, trekkailuun vuorilla, temppeleihin tutustumiseen, terveyshenkiseen elämään (joogaa ja terveyskuppiloita) tai vaikka diginomadina oleskeluun. Bangkokista pääsee helposti lentämällä tai vaikka yöjunalla Chiang Maihin ja sieltä kolmisen tuntia minibussilla Paihin.

Chiang Mai hemmottelee terveystietoista, joskin myös bilehilettä, itsessäni on ollut nämä molemmat puolet 🙂

3. Koh Phayam (Ranong)

Koh Phayam on viehättävä saari parin tunnin lauttamatkan päässä Ranongista, suht lähellä Myanmarin rajaa. Bangkokista, Chumphonista ja Phuketista tulee tulee päivittäin busseja Ranongiin. Phayamille mennään chillailemaan, lukemaan kirjaa riippumattoon, nauttimaan hienoista rannoista ja ehkä kokoontumaan iltaisin bileisiin tai jameihin, joita saaren baarit järjestävät vähän vuorovedolla.

Phayamilla on ihanan verkkainen tunnelma, kapeilla teillä ei juuri autoja näy, vaan siellä kuljetaan mopolla. Saarella ei ole sen kummempaa tekemistä, leppoisa elämä ja kiertely eri rannoilla riittää. Saarella tapaa eniten eurooppalaisia reissaajia ja tunnelmaan vaikuttaa luonnollisesti se, että sinne tullaan omatoimireissuille, ei pakettimatkoille. Monet viettävät saarella pidempiä aikoja tai palaavat uudestaan vuosi toisensa perään.

Yksi saaren ”valtaväylistä”
Toinen Phayamin päärannoista Buffalo Bay

Phayamille tyypillistä on, että siellä voi tavata mielenkiintoisia hahmoja, tietynlaisia elämäntapareissaajia ja että kaikenikäiset viettävät iltaa yhdessä, ei ole erikseen parikymppisten tai keski-ikäisten paikkoja tai muutakaan karsinointia.

Starlight bungalows ja ravintola

Majoitukset ovat pääosin aika yksinkertaisia, perusbungaloweja, alk 200 bahtia/yö. Sähkön jakelu ja nettiyhteydet ovat aiemmin olleet saarella varsin rajalliset. Monilla majapaikoilla ja ravintoloilla on kuitenkin aurinkokennoja ja generaattoreita sähkön tuottamiseen. Minään diginomadin ykköskohteena en kuitenkaan Koh Phayamia pitäisi, vaikka nykyisin ympärivuorokautinen sähkön saanti on lisääntynyt ja nettiinkin pääsee helpommin. 7/11 -kaupat ja pankkiautomaatit eivät käsittääkseni sentään vielä ole saarelle rantautuneet. Phayamilta matkaa voi jatkaa läheiselle pienelle Koh Changin saarelle. 

Auringonlaskua Ao Yailla, saaren päärannalla

4. Railey & Tonsai (Krabi)

Raileylle saavuin ensi kertaa 2010 ja ihastuin välittömästi tähän kolmesta eri ranta-alueesta koostuvaan niemekkeeseen jylhien karstikallioiden katveessa. Raileyllä oli ainakin silloin vielä mukavan pikkupaikan rentoa fiilistä, miellyttäviä tyynyillä lojumiseen soveltuvia baareja, luonnon ja viidakon läheisyys, joka viehätti sekä muutamia edullisia majapaikkoja kallimpien resorttien lisäksi. Ei autoja eikä mopoja, kävellen pääsi kaikkialle. Ehdottomasti minuntyyliseni paikka!

 

West Railey ja Phra Nang tarjosivat erinomaiset uimarannat, jotka sesongin ulkopuolella olivat varsin rauhallisia. Läheiset kalliot, niiden seinämillä etenevät kiipeilijät ja luolat tekevät rantaelämään aivan oman säväyksensä. Muistan usein Phra Nangilla uidessa ja kallioita katsellessa miettineeni, miten onnekas sitä onkaan, kun voi täällä lillua ja katsella maiseman kauneutta.

suosikkikohteet Thaimaassa

Kääntöpuolena pitää todeta Railey alkoi tosin jo tuolloin 2011-2012 muuttua yhä enemmän kalliimpien resorttien tyyssijaksi ja päiväretkien kohteeksi, joka tietenkin näkyi etenkin Phra Nangin rannalla. Uskon tämän kehityksen edelleen jatkuneen.

suosikkikohteet Thaimaassa

Myös naapurissa sijaitseva viidakkoinen kiipeilijöiden ja hippien kansoittama Tonsain lahti oli jonkunlainen salaisen taivaan aukeaminen, kun sinne ensimmäistä kertaa menin. Mietin voiko niin siistiä paikkaa olla oikeasti olemassa. Oli käsittämätöntä, että tällainen paikka oli vain vartin venematkan päässä Ao Nangista. Tapailin parin vuoden ajan Tonsailla asustellutta miekkosta, joten siitä tuli hetkeksi aikaa Thaimaan kotini.

suosikkikohteet Thaimaassa
Tonsain ranta on nousuveden aikaan ihan kelpoisa uimiseen

Tonsain lahti on rustiikkisen viehättävää, viidakkoista ympäristöä, miljöötä johon kuuluu apinat, liskot, hämähäkit, torakat ja rotatkin. Koko kattaus. Päivisin rantaelämää ja kiipeilyä. Iltaisin teemajuhlia, slacklineilla tasapainottelua, sirkusteluja ja live -musiikkia rannalla. Tonsailla pääsi katselemaan paitsi kiipeilijöiden suorituksia, myös base -hyppyjä ja muitakin erikoisuuksia, kuten selkänahkaan pujotetuista ”lihakoukuista” riippumista. Tonsaita kutsutaan ihan syystäkin Freedom beachiksi.

suosikkikohteet Thaimaassa
Kiipeilyn kokeileminen on Tonsai-Railey alueella lähes must
suosikkikohteet Thaimaassa
Tonsain perinteisiä rantakuppiloita, silloin kun niitä vielä oli rannassa.

Sittemmin Tonsai saanut osansa valllitsevista kehityskuluista. Rannasta on saanut lähteä ne muutamat bungalow -paikat ja ravintolat, joita siellä oli. Taaempana rannasta sijaitsevalla viidakkotiellä on kuitenkin vielä jäljellä samoja majataloja ja ravintoloita kuin aiemminkin, myös rannan päädyssä oleva Freedom -bar on jätetty rauhaan. Eli ainakin jotain vanhaa Tonsaita on siis edelleen jäljellä.

Olen ikionnellinen siitä, että pääsin nämä paikat kokemaan aikana jolloin ne tarjosivat vielä tiettyä “vanhan liiton” tunnelmaa. Mutta taatusti näihin rantoihin voi viehättyä edelleen tänäpäivänäkin.

Tonsailla apinat hilluvat puissa ja kolistelevat bungalowin katoilla

5. Koh Phangan (Surat Thani)

Hiukan samaa ”island vibe” -henkeä kuin Phayamilla, Raileyn & Tonsain rannoilla on löydettävissä myös lukuisista kuujuhlistaan tutulta Koh Phanganilta. Phanganin saarella olen käynyt neljästi ja joka kerta olen viihtynyt. Saari on riittävän iso ja siellä on monenlaista rantaa, tunnelmaa ja palvelutarjontaa, joiden joukosta löytää sen oman Koh Phanganinsa.

suosikkikohteet Thaimaassa

Koh Phangan on naapurisaariaan jonkin verran edullisempi, perusmökin voi löytää vielä 400-600 bahtin hintaan, mutta myös luksusresortteja on tarjolla ja kaikkea tältä väliltä. Kolme kertaa olen ollut Koh Phanganilla sesonkiaikaan joulu-tammikuussa ja joka kerta miettinyt, että voi hyvänen aika, miten hiljaista ja rauhallista saarella on. Myös Hat Rinissä, muulloin paitsi Full Moon -partyjen aikaan.

suosikkikohteet Thaimaassa
Baan Panburi Thong Nai Pan Yailla

Koh Phanganilla kannattaa ehdottomasti kiertää koko saari ja pyrkiä asumaan useammassa eri paikassa, koska jokainen alue on niin omanlaisensa.

Wang Sai -putouksella saaren pohjoisosassa

Jos erilaiset paasto-jooga-detox -retriitit kiinnostaa, niitä saarelta on helppo löytää. Sri Thanun alue eritoten on terveystietoisten joogien suosimaa aluetta.

Kirjoitin omasta retriittikokemuksestani Koh Phanganin Montevistassa, Minne Thaimaassa -sivustolle.

Montevistan retriitillä

Ja tosiaan erilaisia kuujuhlia on useita kuukauden mittaan, jossa bilejalka vipattaa. Bileitä järjestetään pitkin viidakoita, joten ihan mielenkiinnostakin kannattaa jossain juhlissa poiketa. Itse kiersin viimeksi bilepaikat läpi uudella näkökulmalla päiväsaikaan.

suosikkikohteet Thaimaassa
Moon -partyskeneä kiertämässä päiväsaikaan

Mukavan chillejä rantoja ovat esim. Hat Salad, hieman hankalan taipaleen takana oleva Ao Yuan, sekä Thong Nai Panin rannat.  Mopo on näppärin liikkumiseen, sillä lavatakseilla kulkeminen maksaa melko paljon. 

Illanistujaisia varten ympäri saarta voi bongata pieniä viihtyisiä ”rasta-reggae” -baareja. Yksi klassikoista tietenkin Thong Nai Pan Noin Rasta Baby. Suomalaisomisteista White Rabbittiä ei sen sijaan enää ole, sielläkin tuli eräs jouluaatto vietettyä.

Milloinkahan taas Thaimaahan?

Etenkin siis näitä viittä paikkaa Thaimaassa ajattelen usein lämmöllä, vaikka toki monessa muussakin kohteessa siellä olen hyvin viihtynyt. Ja paljon on paikkoja, missä pitäisi käydä!

Thaimaan -matkoistani on nyt kertynyt jo vähän aikaa. Edelliset pidemmät jaksot olivat 2015 ja viimeksi olen käynyt 2016 Bangkokissa. Ehkäpä pitäisi ruveta suunnittelemaan piipahdusta Thaimaassa taas johonkin väliin. Osassa listaamistani paikoista en ole käynyt 3-5 vuoteen, joten varmasti muutoksia on tapahtunut. Jos sinulla on tuoreita kokemuksia näistä kohteista, jätähän fiiliksiä kommentteihin!

Huom. Suurin osa postauksen kuvista otettu vanhoilla digikameroilla, joten kuvien laadussa ei ole hurraamista, tunnelma kuitenkin välittyköön!


E-kirjat pakettina2, toimistosta travalleriksi ja taloustietoisen reissaajan opas

(Visited 5 643 times, 1 visits today)

39 Comments

 1. Laura 12/01/2018 at 9:16 pm

  Ihania paikkoja! Reppureissatessani Kaakkois-Aasiassa Raileysta tuli suosikkini. Viivyttiin siellä parin päivän sijaan viikko, kun se oli niin ihana. Tonsailla oltiin yötä. Monesti olen miettinyt, että sitä paratiisia ei taida enää olla olemassa, kun kaikki kehittyy ja muuttuu.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 14/01/2018 at 1:19 am

   Heippa Laura! Kiva kuulla, että muutkin tykästyneet näihin seutuihin 🙂 ja todellakin harmi, että paratiisit vähitellen katoavat ja kohteet tasapäistyvät tarjoamaan samanlaisia resortteja ja standardipalveluja keskivertoturistille. Kuitenkin paikat jonne ei ole autoteitä, tai riittävän kaukaiset saaret säilyvät sentään pitkään kehitykseltä suojassa. Onneksi on keritty näistäkin paikoista nauttia!

   Reply
 2. tero 14/01/2018 at 12:20 pm

  Moikka!

  Mukavaa luettavaa ja inspiroivia kuvia.

  Seuraava loma (vajaan kuukauden ”minieläke”) suuntautuu perheen kanssa enimmäistä kertaa Thaimaan sekä kohteena Hua Hin. Aiempiin yhden-kahden viikon lomiin olen aina surffannut netin lävitse ja sunnitellut jopa päivätarkkuudella, mitä tehdään ja missä käydään. Nyt kokeillaan menoa ilman suunnitelmia ja kysellään vaikka kohteesta minne kannattaa mennä. Ollaan ja mennään miltä tuntuu tai ei mennä jos siltä tuntuu 🙂

  Ainoa suunnitelma on nähdä läheisiä, mutta kaukana asuvia Australian sukulaisia 🙂

  Mielellään tähän voi kommentoida Rosita ja muut, mikäli ehdottoman hienoja paikkoja löytyy Bankogissa – Hua Hin välillä, etenkin Hua Hinin läheisyydessä. Matkaseurueessa on 0-56v ikäisiä. Oman perheen porukka 3, 13 ja 35 & 36 vuotiaat. Eli lapsia ajatellen tähän alle mukavia paikkoja käydä tai missä ei kannata käydä 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 17/01/2018 at 1:11 am

   Kiitos Tero ja huraa minieläkkeelle! 🙂 Joo pidemmällä reissulla on kiva, kun voi oleilla ilman suoritusmentaliteettiä, elellä leppoisasti ja tehdä asioita fiilispohjalta. Mulla ei valitettavasti oo antaa vinkkejä Hua Hinin huudeille sen kummemmin kuin, että noita kansallispuistoja kantsii käydä katsomassa ja miksei päiväretki Prachuap Khiri Khanin rannoille. Bangkissakin on tullut hengattua pääasiassa Khao Sanin nurkilla. Mutta ainakin päätemppelit kannattaa katsastaa, ehkä viikonloppumarkkinat (Chatuchak), Siriraj:n (oikeus)lääketieteellinen museo on ihan mielenkiintoinen, parasiitti- ja Tsunami -osioineen. Ehkä enemmän sellainen aikuisten kohde. Ostoskeskukset on tietenkin yhden sortin ajanvietettä, MBK:sta prameampiin lähiostareihin. Kanchanaburiin voi tehdä BKK:sta ihan päiväretkiä Kwai -joen sillalle ja vesiputouksille. Mitä näitä nyt olikaan 🙂

   Reply
 3. Minttu 14/01/2018 at 12:52 pm

  Tuttuja ovat näistä vain Krabin seudun paikat. Krabilla on tullut vierailtua (hyvä gateway Koh Lipen suunnan saarille, Andaman merelle) ekan kerran v2004 ja vikan kerran jotain v2011. Totisesti huima muutos välissä, kun alkuun Nopparathin puolellakaan ei ollut oikein mitään majoituksia.
  Phuketista on kerran lähdetty samaiselle saaristokiekalle, koska Phiphi-Lipe välille mahtuu ihania saaria, kuten Koh Kradan ja Koh Ngai. Lipe kehittyy vuosi vuodelta täydemmäksi ja muutkin saaret (jotka eivät ole kansallispuistosuojeluksessa). Harmi nähdä, miten betonilla jyrätään luonnonkauniit maisemat ja korallit katoaa… vielä v2007 sukelluskurssilla PhiPhillä oli upeat korallit, mutta ei ole enää.

  Koh Samui ja Phangan on mielessä ja tuo itäinen Chang. Kiva vinkki myös tuo Myanmarin puoleinen saaristo. Koh Sametilla on oltu ja se oli hyvin kaksijakoinen. Upeat rannat päärannalta etelään ja päätanta hyvin turistinen ja Pattayan läheisyys näkyi erityisesti viikonloppuisin.
  HuaHin ja ChaAm oli joskus v2004 kiva aloitus Thaikkulomille, mutta en enää menisi sinne.

  Indonesia ja Malesia (mm. Perhentian saaret muutamaankin otteeseen) ovat tulleet Thaimaan tilalle. Pohjois-Thaimaa vaikuttaa mukavalta. Pakko sanoa, ettämeilläkin menee viikkoja siihen, että pääsee sisälle tunnelmaan ja kulttuuriin ja turismin ulkopuolella thaikut ovat aivan ihania, samoin kuin muissa Aasian maissa. Kiitos paljon tästä postauksesta kuvineen!

  Reply
  1. Rosita Juurinen 16/01/2018 at 10:50 pm

   Hei Minttu! Kiitos kun jaoit omia kokemuksiasi! 🙂 Sä olet hyvin nähnyt ne muutokset tuulet jotka ovat tuolla puhaltaneet. Tunnelma muuttuu välittömästi kun ökyresortti nousee bambumajojen tilalle, niin se vaan menee. Porukkakin muuttuu. Nuo Trangin saaret pitäisi joskus katsastaa, ovat jotenkin jääneet vaan välistä. Lipellä kävin 2011 ja on varmaan siitäkin muuttunut. Sametilla tosiaan aika monenlaista tunnelmaa, toisaalta paljon paikallisia Bangkokista, sitten varmaan näitä Pattayan kävijöitä ja jonkinverran sit muunlaista porukkaa. Ja noi Perhentian saaret on olleet pitkään omalla listalla, jotenkin aina on väärä season kun niitä on miettinyt. Mutta ehdottomasti haluaisin käydä. Ja todellakin totta että aikaa menee että pääsee sisälle ja tulee ”tuttuus”. Jossain se tosin voi tulla yllättävän nopeastikin.

   Reply
 4. Anne | Metallia Matkassa 14/01/2018 at 1:30 pm

  ”Olin ensimmäisillä reissulla mielessäni luonut kovia odotuksia eri kohteille ja visualisoinut, miltä ne näyttivät ja fiilistellyt millainen tunnelma niissä vallitsisi. Ehkä siitä syystä saatoin olla hieman pettynyt, kun ensi kertaa saavuin johonkin kohteeseen ja siellä olikin sitten erilaista, eikä ihan niin mahtavaa, kuin olin päässäni kuvitellut.”

  Juuri tämä kävi itselle, kun olin ekaa kertaa Thaimaassa 2010. Menin Bangkokista Koh Samuille ja satuin jonnekkin kaikista eniten turistien suosiossa olevalle rannalle ja olin aivan järkyttynyt. Keski-ikäisiä miehiä speedoissa, ei tämä nyt ole se paratiisi, jota tulin etsimään! Seuraavana päivänä otin lautan Koh Taolle, josta sitten muotoutuikin se oma lempparipaikka ja paratiisi Thaimaassa (vaikka toki sielläkin on paljon matkalijoita). Parin vuoden aikana siellä tulikin sitten rampattua aika ahkerasti. Viimeksi olen ollut Thaimaassa 6 vuotta sitten, joten olisi kiva mennä uudestaan pitkästä aikaa.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 16/01/2018 at 10:39 pm

   Hei Anne! Hauska kuulla että samantyyppisiä kokemuksia sulla kuin mullakin 🙂 Se on jännä että sitä laittaa niin kovat odotukset jollekin kohteelle kun muut ovat hehkuttaneet että siinä petaa varman pettymyksen ja onhan se vähän noin että monesta rantakohteesta on Thaimaassa tullut perus ”kanaria”. Spesiaalimpaa joutuu vähän haeskelemaan. Mulle kävi Taon kanssa vähän noin kun odotin niin paljon ja sitten kuitenkin se joku jäi puuttumaan, mutta sanottakoon, että jo kolmannella kerralla aloin tykätä Taosta tosi paljon. Tuli pyörittyä muuallakin kuin Saireella 😛 Ehkä siellä sellaiset möykkäävät brittituristilaumat ja hirmu kovalla soitettu musa tosiaan hieman söi fiilistä. Mutta muita mukavia rantoja onneksi löytyi! Mutta alkaa olla itelläkin jo kohta 6 vuotta edellisestä Tao -visiitistä huh.

   Reply
 5. Henna / Kulkutautiset 14/01/2018 at 4:10 pm

  Tulipa tästä Thaimaa-ikävä! Ihanan näköisiä paikkoja kaikki, tuo Krabin seutu on ainoa joka on minulle tuttu, vaikka myös useampaan kertaan olen käynyt. Pitäisi joskus suunnata tuonne Pohjois-Thaimaahan, se kiinnostaa näistä eniten, ja olen joskus suunnitellutkin reissua sinne, mutta syystä tai toisesta jäi toteutumatta.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 16/01/2018 at 10:31 pm

   Heippa Henna! Juu ehdottomasti kannattaa Pohjois-Thaimaa käydä katsomassa ja kokemassa, jotenkin rennompaa ja ystävällisempää on kuin noissa etelän kohteissa sanoisin. Krabi on kyllä monipuolisuudessaan tosi hieno provinssi. Monille se vain valitettavasti tarkoittaa pelkkää Ao Nangia. Eikun suunnittelemaan sitten miten taltutat Thaimaa ikävän 😉

   Reply
 6. Meri / Syö Matkusta Rakasta 14/01/2018 at 5:48 pm

  Chang on näistä kohteista se, jonne itse seuraavaksi haluaisin. Olen kuullut saaresta monilta, ja pelkkää hyvää!

  Tuo Koh Phangan oli itsellekin oikeastaan yllätys, vaikka viime käynnistä on jo kuutisen vuotta. Saaresta tietää vain full moon partyt, mutta se on niin paljon enemmänkin! Ja nimenomaan yllättävän hiljainen ja rauhallinen. Tykkäsin. Full moonien aikaan en siellä tosin haluaisi olla.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 16/01/2018 at 10:27 pm

   Heippa Meri! 🙂 Ehdottomasti kannattaa Chang katsastaa ja sielläkin vaikka oleskella parissa eri paikkaa ja tietenkin kurkata ainakin joku lähisaarista. Viimeks tuli oltua kyllä Phanganilla uuden vuoden full moonien aikaan, eikä se näkynyt kyllä mitenkään Hat Rinin ulkopuolelle. Meinattiin mennä juhlat kurkkaamaan, mutta jäätiinkin sit chillaamaan uutta vuotta pienemmälle rannalle lähelle Thong Salaa ja siellä ei juuri muita sitten ollutkaan, rauhassa sai tähtitaivasta katsella ja miettiä millaiset kemut on käynnissä muutaman kilsan päässä 😛

   Reply
 7. Anna-Maria K 14/01/2018 at 10:01 pm

  Mä olen käynyt Thaimaassa kerran, ja silloin menin onneksi Koh Phanganille. Tykkäsin hurjasti! Nyt olikin kiva lukea muista kivoista kohteista, jospa vielä sinne suunnale lähtisi 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 16/01/2018 at 10:22 pm

   Heippa Anna-Maria! Lähdit heti alkuun siis oikeille huudeille 🙂 Juu kannattaa tsekkailla ilman muuta muitakin alueita ja saaria. Itselläkin on tuota listaa mitä olisi kiva nähdä. Ja Phanganillakin riittää varmasti koettavaa monelle reissulle. Me oltiin viimeks kuukausi ja paljon pidempäänkin olisi voinut olla.

   Reply
 8. Mirka/ Reason for Season 15/01/2018 at 6:16 pm

  Ai että, miten IKÄVÄ on Thaimaahan. Mun perhe on siellä (itsekin piti lähteä, rahat eivät riittäneet) ja nytkin puhelimeen kilahtelee kuvia jatkuvalla syötöllä. Viime reissusta on nyt jo yli vuosi ja se tuntuu aivan liian pitkältä. Ehkä joudun lähtemään takaisin koko ensi talveksi, en halua elää tällaisessa jatkuvassa väsymyksessä ja auringon ikävöimisessä. Minulla on monen reissun jälkeenkin tuo koko Changin alue näkemättä. Toivottavasti ensi reissulla pääsen suuntaamaan sinnekin. Ostan kyllä lennot heti, kun vain mahdollisuus tarjoutuu 8). Minä kyllä rakastuin Thaimaahan kirjaimellisesti ensisilmäyksellä. Vaikea edes selittää miksi, mutta se tuntuu niin kodilta.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 16/01/2018 at 10:16 pm

   Hei Mirka! Niinhän se tuppaa monille olemaan, että kerrasta koukkuun 🙂 Joku semmonen helppous ja mukavuus on Thaimaassa eritavoin läsnä kuin sen naapurimaissa, vaikka niistäkin pidän. Toivotaan, että pääset ens talvena pitkäksi aikaa reissuun ja saat Koh Changin ja lähisaaret tsekattua!

   Reply
 9. Filarantti 16/01/2018 at 7:05 pm

  Moikka ihana Laura. Oma fillarireissuni on edennyt Krabiin. Kilsoja on takana Bangkokista jo reilu tuhat. Asun tääällä Krabin kaupungissa kivassa Sweat Dreams Homestelissa jo toista yötä. Tänään ajelin tuonne ranta-alueille ja treffasin siellä muita suomaisia ensimmäistä kertaa pariin viikkoon. Pikkuhiljaa kohti Malesiaa käy Filarantin tie. Varmaan kysyn sinulta vielä neuvoja noiden viisumijuttujen kanssa, mutta hyvin on mennyt tähän asti. http://www.fillarantti7.wordpress.com

  Reply
  1. Rosita Juurinen 17/01/2018 at 1:21 am

   Hei Antti! Hieno kuulla, että reissu etenee hyvin 🙂 Pitkän matkan oot taittanut, aikamoista.. Nyt on tainnut olla vähän inhimillisemmät sääolot, ettei ainakaan ihan niin kuuma kuin normaalisti tähän vuodenaikaan? Joo se Krabi Townin gestarialue on ihan viihtyisää seutua ja uskon, että oot törmännyt suomalaisiin, etenkin jos siis ihan Ao Nangiin oot ajanut. Käyhän kurkkaan Hot Springsit, Sa Morakot ja Tiger Cave temple, kun oot vielä siellä Krabi Townissa. Ja saa kysellä toki niistä viisumeista, yritän jeesiä! Terkuin, Rosita 😉

   Reply
 10. Suunnaton 17/01/2018 at 9:27 am

  Vautsi mikä kooste! Näistä paikoista vain Chiang Mai on entuudestaan tuttu. Tälle keväälle harkitsin pitkään Thaimaan eri rantakohteita, mutta ne jäivät vielä odottamaan. Täytyy palata tämän jutun ääreen, jos/kun Thaimaan reissu tulee taas ajankohtaiseksi.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 17/01/2018 at 10:37 pm

   Hei ja kiitos kommentista! Kyllä niitä omia sielunmaisemia ja hyvän fiiliksen paikkoja varmasti noista rantakohteista löytää kun lähtee kiertelemään. Turistisoituminen on valitettavasti Thaimaan vetovoimaa vähentänyt, mutta eipä siitä kannata välittää. Edelleen kivoja paratiiseja löydettävissä, hyviä Thaimaan reissuja tulevaisuuteen! 🙂

   Reply
 11. Sannahof // Unelmamaja 17/01/2018 at 5:58 pm

  Thaimaa on täysin kokematta, mutta toivottavasti parin vuoden sisään pääsen harjoitteluun Thaimaahan, niin silloin voisi reissailla enemmänkin maan sisällä. Tässä olikin jo monta ihanalta kuulostavaa paikkaa, jotka houkuttelevat kovasti.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 17/01/2018 at 10:33 pm

   Hei Sanna! Toivottavasti tuo työharkka onnistuu ja pääset siten kunnolla pörräämään Thaikuissa 🙂 Nämä turisteja palvelevat kohteet ovat tietenkin vain pintaraapaisu maasta, mutta tosiaan näissäkin on tätä variaatiota melkoisen paljon. Reissaamalla riittävän monessa paikkaa löytää ne omat suosikit ja vähemmän suosikit 😛

   Reply
 12. Sofia 18/01/2018 at 12:01 pm

  Kivan oloisia kohteita ja vinkkejä! Ensi talven reppureissun viimeisenä kohteena on todennäköisesti Thaimaa, ja olen ajatellut kohteiksi Chiang Mai, Ko Chang (Trat) tai Krabi+saarihyppely ja Bangkok, josta lennetään Suomeen. En tiennytkään ennen tätä että siellä on kaksi eri Ko Changia, mutta se on väärinkäsitysten välttämiseksi tarpeellinen tieto! 🙂

  Reply
  1. Rosita Juurinen 21/01/2018 at 4:27 am

   Heippa Sofia! Kuulostaa hyvältä kohdeohjelmalta tuo teidän Thaimaa -plääni 🙂 Joo tosiaan pikku Chang Ranongissa on todella uinuva ja rauhallinen saari, yleensä Koh Changista puhuttaessa tarkoitetaan tietty sitä isompaa. Mutta pienempikin norsusaari on visiitin arvoinen ja kannattaa tosiaan yhdistää Phayamin kanssa sitten vaikka seuraavalla retkelle 🙂 Ihanaa Thaimaan reissua teille!

   Reply
 13. Anna | Muuttolintu.com 20/01/2018 at 4:31 am

  Itse petyin karvaasti kun lähdin ekaa kertaa reppureissaamaan Thaimaahan. Kokemattomana untuvikkona olin vähän huonosti valinnut kohteen, Phuketin Patong Beach ja Bangla Road ei jostain kumman syystä oikein sitä paratiisia ollut mitä lähdin hakemaan 🙂 Phi Phi oli kaunis mutta jo silloin vuosia sitten aivan täynnä turisteja.

  Vuosikausiin sen jälkeen ei ollut intoa Thaimaan matkailuun. Nyt käytiin Koh Yao Yailla, mihin kyllä ihastuin. Tänä vuona tulee taas lähdettyä Thaikkulaan kun täällä Kaakkois-Aasiassa pyöritään, ja tässä tulikin hyviä vinkkejä! Me tykätään hiljaisista paikoista joista voi löytyä autioitakin rantoja, niitä tuntuu olevan vaikeampi löytää mutta ehkä niitä vielä on olemassa.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 21/01/2018 at 4:23 am

   Joo muistan kans kun piti poiketa Phuketissa ekan kerran pari yötä, että pääsen sieltä lentään Balille. Yövyttiin kans siinä Patongilla mutta kierrettin kyllä paljon muitakin rantoja ja aattelin heti, että ei oo mun paikka, eikä hinkua takas sinne kyllä jäänyt. Toki sitten myöhemmin poikkesin hetkeksi aikaa Karonille hommiin. Se on harmi, että jos ekat kohteet menee vähän mönkään niin tulee vastenmielisyys koko maata kohtaan. Mutta onneksi Thaimaassa on paljon kauniita ja chillejä paikkoja. Jopa haikkarilla monet paikat on ihmeen tyhjiä. Sinne vaan etsiskeleen! Koh Phayam vois olla teidän makuun tai jos vähän prameempaa ettii ja kirkkaita vesiä niin miksei se Koh Kood, Trangin saaret varmaan kans hienoja ja sinne pitäis tästä joskus itekin päästä 😛

   Reply
 14. Mikko |Shangri-la.fi 20/01/2018 at 3:46 pm

  Hyvä postaus. Kaikki vähän vähemmän tallatut paikat Thaikkulassa on aina tervetulleita, niitä tuntuu olevan välillä vähän hankala löytää enää. Omia suosikkeja on olleet Khao Sokin alue Khao Lakista itään. Siellä sai olla kohtuu rauhassa isommilta turistimassoilta.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 21/01/2018 at 4:15 am

   Hei Mikko ja kiitos 🙂 Khao Sok on tosi kivaa aluetta myös, rentoa ja luonnonläheistä. Kävin joskus 3:n yön reissulla, mutta olisihan siellä voinut chillailla pidempäänkin ehdottomasti!

   Reply
 15. Anni 20/01/2018 at 6:35 pm

  Ihana kooste upeista kohteista! Meidän parin vuoden takainen reissu piti sisällään niin Chiang Main, Koh Phanganin kuujuhlat kuin Koh Phayamin paratiisin ja etenkin ilahduin, että Phayman oli päässyt tälle listalle! Ihastuimme ikihyvin tähän hippisaareen, josta sai myös maailman parhaat massaman curryt! <3

  Reply
  1. Rosita Juurinen 21/01/2018 at 4:31 am

   Hei Anni! 🙂 Hauska kuulla että samoista kohteista ja etenkin tuosta Phayamista tykkäilitte. Useimmat kyllä ihastuu saareen, sen verran rentoa menoa ja ei-pakettimatkafiilistä sieltä löytyy. Kävittekö japanilaisen Tomon baarissa Irie Islandissa? Siellä tuli paljon hengailtua joskus 🙂 Milloinkahan seuraavan kerran tulis sinne lähdettyä… ?

   Reply
 16. Paula - Viinilaakson viemää 21/01/2018 at 10:09 am

  Ihania kuvia! Thaimaassa on kyllä monia paikkoja joissa haluaisin käydä. Vaikka monella alueella varmasti tuo turismi on alkanut vaikuttamaan negatiivisesti, kuten tuossa jo mainitsit. Tuntuu olevan aika yleinen ongelma monessa paikassa tällä hetkellä.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 22/01/2018 at 12:43 am

   Kiitos Paula! 🙂 Joo onneksi Thaimaassa on paljon vielä niitäkin paikkoja, joissa turismi on sopivan pienimuotoista eikä liian myllertävää. Mutta silloin harmittaa, jos löytää kivan paikan, joka jo parissa vuodessa alkaa muuttua liian rivakkaa tahtia standardi -lomakohteen suuntaan, menettäen omaleimaisuutensa… Mutta minkäs teet, muutakuin etsit uuden mestan.

   Reply
 17. Anna-Katri / Adalmina's Adventures 21/01/2018 at 11:06 am

  Hei kiitos tästä postauksesta! Juuri eilen mietin, että Thaimaasta olisi kiva löytää joku uusi, itselle tuntematon rantapaikka, joka ei olisi niin turistisoitunut. Jotenkin nimittäin on tuntunut siltä, että mieluummin olen suunnannut matkalle muualle kuin Thaimaahan Kaakkois-Aasiassa, vaikka sieltäkin löytyisi vaikka mitä upeita kohteita. Ja rantojen lisäksi pitää kyllä seuraavalla kerralla käydä ehdottomasti myös Paissa!

  Reply
  1. Rosita Juurinen 22/01/2018 at 12:36 am

   Hei kiitos Anna-Katri! Ihan varmasti niitä chillejä viehättäviä rantsuja löytyy ja samoin tuolta Paista löytyy mukavaa, rentoa tunnelmaa, vaikka toki siellä on porukkaa ja tohinaakin tarjolla, vähän seasonista riippuen. Joulu-tammikuu siellä on etenkin ilta/yö -aikaan hurjan kylmiä, että niitä välttäisin.

   Reply
 18. Sonja | FIFTYFIFTY 22/01/2018 at 7:28 pm

  Näistä mainitsemistasi kohteista itselle tuttu on vain Railay Beach, joka toki paikkana oli upea, mutta siitä jäi vähän nihekä fiilis, koska se oli viiden saaren retkeä, joka taas itsessään oli jotenkin rasittava. Ei saanut missään ollaa riittävän kauan, aina oli kiire seuraavaan. Mutta Thaimaa muuten on kyllä mun mielestä ihana, turkoosi sukellusvedet ja thaimaalainen ruoka toimii aina. 🙂 Kohteita on vaan niin paljon, etten oikein tiedä, mistä aloittaisi. Sun kuvien perusteella Koh Phangan olisi mun juttu, ihanan näköistä vettä! Ja kaipa sitä kerran pitäisi Moon partyihinkin osallistua. 😀

  Reply
  1. Rosita Juurinen 31/01/2018 at 5:50 am

   Heippa Sonja! Joo mä luulen että noilla päiväretkillä näkee vaan sellaisen ryysisosion, eikä pääse fiilistelemään öistä tähtitaivasta, illanistujaisia, tutustumaan porukkaan jne. Koh Phangan on varmasti hyvä paikka, etsiskellä sitä itselleen sopivaa rantaa ja fiilistä. Kuujuhlia on niin monenlaisia että niistäkin varmasti löytyy se itselle miellyttävin vaihtoehto 🙂

   Reply
 19. Juha 22/10/2018 at 4:31 am

  Tässäpä pari kommenttia, tulin käyneeksi viime kuussa Pai’ssa, Koh Cangilla, Phanganilla ja Koh Taolla. Koh Changilla olin nyt toista kertaa, paikka oli näin sesongin ulkopuolella huomattavan hiljainen. Toisaalta neljän tähden resortista sai huoneen 20€/vrk. Saari oli ennallaan, sopivan villi paikka. Voin suositella.

  Seuraavaksi menin pohjoiseen, Mae Hong Soniin, josta ajoin moottoripyörällä Pai’hin ja takaisin. Upea reissu, jos kaksipyöräisellä uskaltaa reissuun lähteä. MHS ei ole mikään turistipaikka, mutta Pai kasvaa kovaa kyytiä. Vielä en havainnut tyttöbaareja, mutta meluisia pubeja jo on. Muutos on ollut iso muutamassa vuodessa, eikä mielestäni parempaan. Mutta ympäristö on edelleen lumoava.

  Seuraavaksi menin tutulle Koh Phanganille. Siellä oli suuri osa teistä rakennettu uusiksi sitten edellisen käyntini. Kulkeminen on nyt turvallisempaa, mutta entiset, kapeat tiet olivat kyllä paremmin maisemaan istuvia. Muutaman päivän olin Koh Taolla, joka oli kohteista vilkkain. Saari on sukeltajien valtaama ja ilmeisen vilkas vuoden ympäri. Taolla rannat ovat usein todella jyrkät, joten hotellia valitessa kannattaa tämä huomioida. Oma hotelli sattui olemaan ihan helkkarinmoisella jyrkänteellä (Dusit Buncha resort).

  Reply
 20. Krisu 04/06/2020 at 1:40 pm

  Rosita, olipa kiva että löysin sivusi

  Rupattelin tos varmaan ainakin tunnin verran CMään Opan kans ja tuli höpistyy kaiken näköstä ja sitä kautta sain tietoon että asustelet nykyään Cambodiassa ? sillä muisteltiin noita 2012-2017 aikoja
  mitä kaikkee tapahtuikaan…

  Oli miten oli Chiangmaissa oli hauskat ajat en muista tarkempaa vuosilukua mut Mankun baarissa kyl ainaskin tavattiin, elämä meni siihen aikaan vähän liiankin kovaa tahtia ettei aina tuu muutakun tärkeemmät muistot mieleen ..

  Anyways Chiangmai on mielestäni paremmasta päästä varsinkin jos muuttaa tai on vähän pidemmän aikaa Thaimaassa, vuoristo ja moottoripyöräily ja ruoka varsinkin on mahtavaa
  Välttäkää niinsanottua ”Smoky Seasonia” ehkä kenties Loi Kratong on se paras hetki CMssä
  jols ei pysty pidemmäks jäädä, mitä muuta. Dengue on läsnä ja hyvä tietää sen ehkäisemisestä

  //Huikee tyyppi Krisu

  Reply
  1. Rosita Juurinen 21/06/2020 at 7:42 am

   Moikka Krisu!

   Hauska kuulla susta! Tosiaan Thaimaan reissuista on jo vierähtänyt hyvä tovi, olihan siinä sangen legendaarisia reissuvuosia (itelläni etenkin nuo 2011-2015). Taisi olla yleisestikin melko vauhdikasta aikaa meillä monella! Sittemmin on tullut vietettyä erimittaisia pätkiä Aasiassa ja Australiassa, viimeksi Filippiineillä 2,5 kk ja just ennen pahinta koronavaihetta ehti pois. Kambodzassa en oo kyllä käynyt sitten syksyn 2014 :D. Nyt sitten täällä kotomaassa isomman osan vuotta ja talveksi pyrkimys aina jonnekin päin talvehtimaan 🙂 Silleen vuosi kerrallaan edeten.

   Asusteletko sä siis edelleen CM:ssä? On ollut kyllä mielessä, että sielläkin vois joskus taas poiketa. Ja etenkin ois hyvä just viettää niitä pidempiä jaksoja, monipuolista meininkiä kun löytyy ja pystyy elämään tosi budjettitietoisesti. Muutenkin se Pohjois-Thaimaa on kyl tosi jees!

   Kaikkee hyvää sulle 🙂

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.