Uupumuksesta tie onneen ja vaurauteen – Haastattelussa kirjailija-bloggari Tiia Konttinen (osa1)

Tämän päivän postauksessa tutustutaan Konttisen Tiiaan ja hänen ajatuksiinsa vauraudesta. Haastattelussa käy ilmi, miten työuupumus oli Tiian elämän käännekohta, josta käynnistyi syvällinen itsetutkiskelu, elämänarvojen pohdinta ja onnen avainten etsintä. Tiia on loistava esimerkki siitä, miten sisäistä menestystä  ja vaurautta voi alkaa tietoisesti luoda omaan elämäänsä. Nyt Tiian kirjoittaa menestyvää blogia ja julkaissut juuri ensimmäisen kirjansa vaurastumisesta. Mutta aloitetaan alusta, siitä kun asiat olivat vielä toisin.

Kerrotko Tiia aluksi hieman itsestäsi?

Olen Tiia Konttinen, itseoppinut vaurausvalmentaja. Olen 12-vuotiaiden erityislapsikaksosten yksinhuoltaja. Koulutukseltani olen taloushallinnon tradenomi. Olen elämäni aikana työskennellyt mm. matkaoppaana, yrittäjänä sekä henkilökohtaisena pankkineuvojana Nordeassa. 

Uupumuksesta tie onneen ja vaurauteen - Haastattelussa kirjailija-bloggari Tiia Konttinen (osa1)
Tiia Konttinen

Kirjoitat suosittua blogia “Unelma onnellisuudesta”, mikä on blogisi tarina?

Blogi sai alkunsa tammikuussa 2014 kun olin sairaslomalla uupumuksen vuoksi. Olin itse asiassa ja toistamiseen sairaslomalla, ensimmäisen kerran olin vuonna 2009. Ollessani sairaslomalla aloin pohtimaan mikä tässä elämässä mättää ja mikä elämässä on oikeasti tärkeää. Mietin elämääni arvojeni kautta ja totesin, että elämä jota olin ahkerasti rakentanut yli 30 vuotta ei ollutkaan sellainen minkä haluan. Päätin, että kolmatta uupumusta en halua enää kokea.

Vaikka elämässäni kaikki asiat oli “hyvin”; minulla oli omistusasunto, auto, vakituinen työpaikka ja teoriassa terveet lapset, en ollut onnellinen. Tiesin, että onnellisuus lähtee sisältä eikä sitä voi rakentaa ulkoisten kulissien varaan. Päätin aloittaa blogin, jotta saisin omia ajatuksiani paperille ja jotain loogisuutta omaan elämään ja onnellisuuteen. Siitä se ajatus sitten lähti =)

Mikä oli tärkein oivallus, joka alkoi viedä sinua uupumuksesta kohti onnellisempaa elämää? 

Ehkäpä enemmän puhuisin päätöksestä kuin oivalluksesta. Olin pitkään miettinyt, onko minulla oikeutta olla onnellinen kun maailmassa on niin paljon pahaa ja vääryyttä. Ja sitten vain päätin että minulla – niin kuin jokaisella tässä maailmassa – on oikeus elää ja olla onnellinen. Ymmärsin, että en auta ketään sillä että olen onneton ja “kärsin muiden mukana”. Sen sijaan jos osaan muuttaa elämäni onnelliseksi, voin sen jälkeen auttaa muita, koska tiedän mitä muutoksen läpiviemiseen tarvitaan.

Olet kirjoittanut kirjan vaurastumisesta, miten raha-asiat liittyvät onnellisuuteen?

Olet varmasti kuullut sanonnan: “Raha ei tee onnelliseksi”? Siksi moni varmasti ihmettelee miksi puhun entistä enemmän rahasta ja vauraudesta. On täysin totta, että raha ei tee onnelliseksi mutta raha on osa meidän elämää. Jos meillä ei ole rahaa, sekään ei tee meitä onnelliseksi.

Me elämme kahdessa eri maailmassa samaan aikaan; sisäisessä ja ulkoisessa. Hyvin monet ihmiset ovat eriyttäneet nämä kaksi maailmaa toisistaan, he ovat joko henkisiä tai maallisia. Kuvitellaan, että henkiset ihmiset eivät voi olla vauraita eikä maalliset ihmiset voi olla kiinnostuneita henkisestä kasvusta. Olitpa kumpi tahansa, et voi tehdä itseäsi onnelliseksi vain toisessa maailmassa. Tarvitaan tasapainoa näiden kahden maailman välillä.

Ilmestyvässä kirjassani kirjoitan, että “Vauraus on mahdollisuutta elää täydesti elämän jokaisella osa-alueella”. Se on todellista vaurautta. Mutta koska tarvitsemme rahaa maksaaksemme laskut, ostaaksemme ruokaa ja vaatteita, siksi raha on tärkeä osa elämäämme.

Mietitäänpä asiaa tältä kannalta:

Teet ostoksia netissä luottokortilla ja sinulla on lisäksi kulutusluottoja, kuten autolainaa. Useiden velkojen samanaikaiset lyhennykset jättävät ison loven tilipussiin kuukausien, jopa vuosien ajan. Osamaksujen vuoksi rahaa ei jää säästöön. Mietit tuota velkaa ja osamaksuja entistä enemmän, palkkapäivän jälkeen rahaa jää yhä vähemmän tilille, mietit sitä työmatkalla, kaupan kassalla, pestessäsi hampaita illalla ja mennessäsi nukkumaan. Pikkuhiljaa stressi kasvaa ja raha-asiat vaivaavat yhä enemmän. Nukut yhä huonommin. Syntyy negatiivinen oravanpyörä, jonka keskipisteenä on raha.

Jos stressaat ja nukut huonosti miettiessäsi raha-asioitasi, et pysty olemaan onnellinen. Tiesitkö muuten että huoli raha-asioista on yksi suurimmista syistä perheriitoihin sekä työhyvinvoinnin alenemiseen?

Eli pähkinänkuoressa: Raha liittyy onnellisuuteen siten, että kun taloutesi on hyvässä kunnossa, nukut paremmin, stressaat vähemmän ja nautit elämästä yhä enemmän.

Olet kirjoittanut kirjan vaurastumisesta, kerro lyhyesti kirjasta, kuka siitä hyötyy ja miten?

“Sinullakin on oikeus vaurastua” e-kirja auttaa suomalaisia rakentamaan vahvan taloudellisen pohjan. Kirjassani autan ihmisiä kääntämään negatiivisen menovirran positiiviseksi tulovirraksi, jotta he voivat lähteä rakentamaan sellaista vaurautta kuin itse haluavat. Avaan piilokuluja 20 erilaisen esimerkin avulla, jotka osoittavat, että pahimmillaan perhe voi kuluttaa 20.000 € vuodessa näihin piilokuluihin – täysin turhaan.

Autan rakentamaan puskurin työttömyyttä, lomautusta tai sairaslomaa varten, autan ennakoimaan isoja ja yllättäviä menoja sekä kerron, miten meitä on pienestä pitäen ohjelmoitu käyttämään rahaa, miten tunnistaa nuo ohjelmoinnit, purkaa ne ja rakentaa uusia, vaurautta tukevia ohjelmointeja.

Jos joku lukijoista on kiinnostunut sijoittamisesta, autan kirjassani häntä tekemään sijoittamisen suunnitelman ja kirsikkana kakun päällä näytän, miten oma henkilökohtainen vaurauden suunnitelma tehdään. Näiden lisäksi kirjan mukana tulee kaksi bonusopasta, “Vaurastujan 10 suurinta virhettä” sekä “40 erilaista keinoa ansaita ylimääräistä rahaa ja säästää menoissa”. Aika kattava paketti sanoisin =D


Olen itsekin miettinyt paljon tuota rahan ja onnen suhdetta ja tullut siihen tulokseen, että rahalla ja rahataidoilla voimme mahdollistaa itsellemme onnellisuutta tuovia asioita, kuten juuri vapautta. Voimme vaikuttaa itse hyvin paljon siihen merkitseekö raha meille puutetta vai vaurautta. Rahataitojaan ja rahankäyttövalintojaan jokainen voi kehittää. Osaava rahankäyttäjä pääsee myös helpommin irti oravanpyörästä.

Tutustu haastattelun toisessa osassa Tiian antamiin vaurausvinkkeihin sekä siihen, miten hän käänsi oman alijäämäisen taloutensa pysyvästi plussan puolelle. Tässä blogihaastattelun 2. osa.

Huom. Tämä haastattelu tehty 2015, nykyisin Tiia toimii bloggaajien ja sisällöntuottajien valmentajana. www.tiiakonttinen.fi

 

(Visited 1 422 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.