Vahva talouden perusta mahdollistaa unelmien toteuttamisen -Haastattelussa kirjailija Tiia Konttinen (Osa 2.)

Rahan rooli erilaisten asioiden mahdollistajana tai estäjänä näkyy meidän jokaisen elämässä. Raha-asioiden osaava hoitaminen tuo hyvinvointia ja lisää mahdollisuuksia elämään. Moni kuitenkin kamppailee rahan kanssa ja kokee, että rahan puute on suurin syy sille, ettei voi toteuttaa unelmiaan.  Tiia Konttinen on mainio esimerkki siitä, miten pankkialan ammattilainenkin voi olla vaikeuksissa rahan kanssa, ennenkuin pysähtyi ja alkoi ottaa raha-asiat tietoisesti hallintaansa. Pitkäjänteisellä työllä hän käänsi tappiot voitoiksi ja alkoi vaurastua. Nykyisin Tiia on vaurausvalmentaja ja kirjailija, joka keskittyy etenkin arkisen rahankäytön hallintaan, joka on perustana sille, että raha voisi jatkossa edistää vaurastumista ja vapautumista.

Haastattelun toisessa osassa puhutaan juuri talouden suunnan kääntämisestä ja piilokulujen merkityksestä.

Millaisilla rahataidoilla voi parhaiten lisätä onnellisuuttaan? 

Parhaiten lisää onnellisuutta sillä rahataidolla, että rakentaa kuukausittaisen talouden positiiviseksi. Hieno sana siihen on ylijäämäinen! Kun tulot kattaa kaikki menot, se nostaa niin suuren taakan harteilta, että sitä ei voi sanoin kuvata. Etenkin, jos näin ei ole aina ollut. Ja se paras uutinen on, että se on jokaiselle mahdollista. Ylijäämäinen talous on vaurastumisen perusta ja se pitää rahastressin loitolla.

Kerro jokin omakohtainen esimerkki rahataitojen soveltamisesta?

Vuonna 2009 oma tilanteeni oli se, että sain tuloja kuukausittain keskimäärin 2726€ kun menoja oli 3685€. Kuukausittain tein siis tappiota yli 950€. Siinä vaiheessa ei hirveästi naurattanut. Tiesin, että jotain oli pakko tehdä, joten istuin eräänä lauantaina tietokoneen ääreen ja tulostin edellisten 6 kk tiliotteet ja tein budjetin. Halusin nähdä, mihin tuo kaikki raha meni ja mitä muutoksia voisin tehdä.

Karsin menoista kaiken sellaisen, joka ei ollut tärkeää “elossa pysymisen” kannalta. Sen lisäksi hankin kaksi ylimääräistä työtä, joista sain muutama sata euroa ylimääräistä rahaa nettona, verojen jälkeen. Puolen vuoden kuluttua tuloni kattoivat menot. Aloin kehitellä lisää menetelmiä arkiseen talouden hallintaan ja vähitellen pystyin kääntämään näiden menetelmien ansiosta talouteni 800 € plussalle kuussa!

Moni hämmästelee sitä, miksi talouden kääntäminen negatiivisesta positiiviseksi on niin pitkäjänteistä työtä. Se johtuu siitä, että arki kulkee eteenpäin joka tapauksessa. Emme voi kävellä pankkiin ja sanoa, että “en halua maksaa tätä lainaa enää.” Kun lainan on ottanut, se on maksettava pois. Ruokaa on ostettava ja laskut maksettava. Siksi suunnan muutos ottaa jonkin verran aikaa. Yllättävän paljon saadaan kuitenkin aikaan jo 6 kuukaudessa. Kun talouden perusta on saatu kuntoon, on vaurastumisellekin luotu puitteet.

Kerro yksi vaurausvinkki arkeen?

Saanko kertoa kaksi? Jokaisen arjessa on olemassa piilokuluja. Ne ovat piilokuluja, koska emme huomaa, kun kulutamme niihin rahaa. Ajattele, että menet kauppaan ostoslistan kanssa. Teet ostokset ja huomaat, että taas meni 65€. Tulet kotiin ja samalla huomaat, että raejuusto on taas jäänyt syömättä, joten heität sen biojäteastiaan. Ruisleipäkin on taas homeessa, biojätteeseen vain.

Sitten huomaat, että olet ostanut kaupasta uuden raejuuston sekä ruisleipää. Saatat ajatella, että “taaskohan nämä jää syömättä?” mutta et pysähdy miettimään asiaa sen enempää. Tässä on niin loistava esimerkki piilokuluista. Raejuusto ja ruisleipä. Maksavat noin 5€ yhteensä, mutta jos ostat niitä kerran viikossa, maksat turhaan 260 € vuodessa. Vastaavia muita turhia piilokuluja saattaa olla vaikka kuinka paljon. Piilokulut ovat tapoja ja tottumuksia, joista kertyy pitkässä juoksussa isoja summia.

Kysymys kuuluukin, miksi ostat raejuustoa ja ruislepää, jos tiedät jo etukäteen, että joudut heittämään ne pois?

Ja tästä päästäänkin siihen toiseen vinkkiin-> Koska teet sen automaattisesti, rutiinilla. Olet jossain elämäsi vaiheessa oppinut, että ostat kotiin raejuustoa ja ruisleipää kerran viikossa. Ehkä joku perheessä on niitä jossain vaiheessa syönyt, mutta jostain syystä ei enää. Sen sijaan, sinä olet niin tottunut ostamaan nämä tuotteet kaupasta, että siitä on tullut automaattinen rutiini. Puhutaan alitajuisesta ohjelmoinnista.

Tämä alitajuinen ohjelmointi saa sinut käyttämään rahaa siten, että et kiinnitä ostoksiin mitään huomiota. Olet toistanut samaa toimintatapaa niin monta kertaa, että se on juurtunut syvälle selkäytimeesi.  Menet kauppaan, ostat ostokset ja tuskailet sen jälkeen, miten paljon ruokaan menee rahaa. Kuulostaako tutulta?

Juuri ilmestyneessä kirjassani kerron, miten meitä on pienestä pitäen ohjelmoitu käyttämään rahaa, miten tunnistaa nuo ohjelmoinnit, purkaa ne ja rakentaa uusia, vaurautta tukevia ohjelmointeja.


Olen itse täysin samaa mieltä Tiian kanssa, että raha-asiat voi saada hanskaansa tietoisella työstämisella ja rahataitojen hankkimisella. Pientenkin tulojen talouksissa. Rahasta voi tulla hyvä yhteistyökumppani, joka mahdollistaa sinulle vapautta, matkustamista ja omannäköisen elämän toteuttamista. Karsimalla merkittävästi kulutusta ja aloittamalla sijoittamisen olen itsekin pystynyt siirtymään haluamaani elämäntyyliin.

Joko sinä kartutat omaa vapaus- ja vaurauskassaasi?

Lue blogihaastattelun 1. osa tästä.

Huom. Haastattelu tehty 2015. Nykyisin Tiia valmentaa bloggaajia ja yrittäjiä. www.tiiakonttinen.fi

(Visited 565 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. riina leoke 28/01/2017 at 10:55 am

  Oletko kirjoittanut kirjan rahaasioitten hoitamisesta.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 28/01/2017 at 3:42 pm

   Heippa! Minä en ole kirjoittanut kirjaa raha-asioiden hoitamisesta, mutta käsittelen kyllä aihetta usein blogeissani ja olen kirjoittanut e-kirjan taloustietoisesta matkailusta ts. budjetilla matkaamisesta. Toimistosta travelleriksi -kirjassani käsittelen raha-ja talousasioita myös jonkin verran.

   Tässä postauksessa käsitelty ”Sinullakin on oikeus vaurastua” e-kirja on hyvä opas oman talouden hallintaan. Kirja on tulossa päivitettynä jossain vaiheessa jälleen markkinoille, voin laittaa sulle asiasta infoa, jos tahdot 🙂

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.