Suurin kynnys ja haaste lähteä toteuttamaan irtiottohaavetta on useimmilla raha. Sen puute tai huoli siitä, miten pitkään säästöt riittävät. Tilannetta ei tietenkään kannata tyytyä vain voivottelemaan, vaan ryhtyä tarvittaviin toimiin tilanteen muuttamiseksi.

Mitä kaikkea sinun kannattaa raharintamalla tehdä, jotta saat pidemmänkin kaavan matka- tai elämänmuutostavoitteesi maaliin? Siihen ajatuksia ja välineitä tällä sivulla.

Reissu- ja vapaustavoitteet ovat usein sen verran isoja projekteja, että vaativat kunnon pitkän tähtäimen taloussuunnitelman. Epämääräisen “säästetään mitä pystytään” -tavoitteen sijasta kannattaa miettiä ihan kunnollinen, määritelty säästötavoite sekä sitten keinot ja aikataulu sen saavuttamiseen. Mitä tarkemmin asiat on mietitty ja kirjattu ylös, sitä varmemmin ne alkavat toteutumaan.

Huom. tällä sivulla on myös affiliate- / kumppanuuslinkkejä

Unelmamatka vai muutto maailmalle?

Määrittele ensin mikä on tavoitteesi. Haluatko päästä toteuttamaan upean reissuelämyksen, esimerkiksi 6 kk:n maailman ympärimatkan vai pyritkö siirtämään elämääsi ja asuinpaikkaasi pysyvämminkin jonnekin auringon alle?

Muutto ulkomaille tai reissuelämän aloittaminen vaatii yleensä jonkinlaisen starttirahaston. Rahaston määrä taas riippuu siitä millainen on arvioitu kuukausikulutuksesi maailmalla ja saatko tuloja jostain (tai missä vaiheessa alat saada niitä) kattamaan näitä kuluja.

Itselleni riittää 6 kuukauden reissuun 2-3 maassa oleskellen n.  6000 €  budjetti (sis. lennot). Tämä tarkoittaa kuitenkin taloustietoista simppeliä elämää ja karsii pois tiettyjä kohteita ja kalliimpia elämyksiä. Jonkun toisen kohdalla budjetti samalle ajalle voi olla 16 000  tai 26 000 €. Riippuen siitä mitkä ovat tavoitteet reissulle ja miten ainutkertaisesta hankkeesta on kyse.

Oli tavoitteesi sitten saada kokoon 6000 € tai 26 000 € säästöt tai jotain aivan muuta, tavoitteeseen pääsyä helpottaa ja nopeuttaa, kun selkeästi määrittelet paitsi kokonaissumman, myös kuukausitavoitteet sekä ne menetelmät ja toimet, joilla tuon kassan kartutat ja miten laitat myös jo olemassa olevan rahan / omaisuuden töihin.

Tavoitteen määrittelyyn, aikatauluun ja keinovaikoimaan vaikuttaa oman motivaation voimakkuus, se tunne ja draivi, joka sinua ajaa eteenpäin tavoitteen saavuttamisen tiellä. Riittävän innostava päämäärä tarkoittaa, että keinot löytyvät ja tavoitteen eteen ollaan valmiita tekemään  todella paljon.

Yhdistele eri menetelmiä

Suosin ja suosittelen monessa asiassa sekä-että lähestymistapaa. Eli ei pelkästään kulujen karsimista tai tulojen lisäämistä, vaan tietysti molempia rinnakkain sillä painotuksella, joka itselle kulloinkin sopii.

Jos kärsit jo valmiiksi orastavista uupumusoireista ja kiireestä, ei ole mitään hyötyä ruoskia itseään tekemään enemmän tai haalimaan lisätöitä, jotta saisi jokusen satasen lisää kassaan ja itsensä entistä väsyneemmäksi. Silloin on hyvä siirtää fokus siihen, mistä voi karsia, mitä voi myydä.

Omaa kassankeruustrategiaa voi rakennella näistä kahdesta päälinjasta valikoiden:

Kulujen karsiminen

 • Kulujen budjetointi ja seuranta
 • Kulutuskäyttäytymisen kriittinen arviointi -> uudet valinnat ja tottumukset
 • Vertailut ja kilpailutus
 • Kierrätys ja vaihtotalous
 • Luopuminen ei -välttämättömästä kulutuksesta

Tulojen lisääminen

 • Lisätyöt, ylityöt, keikkatyöt
 • Tavaroiden / omaisuuden myynti
 • Tavaroiden / omaisuuden vuokraus
 • Sijoittaminen

Rakenna näistä itsellesi paras ja tehokkain kombo!

Kiinnostaako asuntosijoittaminen? Sitä olen käsitellyt enemmän täällä.

Sijoittaminen osaksi vapauskassan rakentamista ?

Sijoittamisen avulla saadut tuotot voivat nopeuttaa ja tehostaa säästötavoitteeseesi pääsyä. Arvonnousu, osingot ja korkoa korolle -ilmiö jeesaavat osaavaa ja onnekastakin irtiottokassan säästäjää. Sijoittamisen tavoite voi myös olla rakentaa passiivista tulovirtaa tukemaan talouttasi maailmalla ollessasi. Tähän moni pyrkiikin.

Koska korkoa korolle -vaikutus alkaa kuitenkin toimia kunnolla vasta pidemmällä aikajänteellä, ei esimerkiksi rahastosäästäminen yksin ratkaise lyhyen tähtäimen matka- ja vapaushaaveitasi, mutta se on hyvä rinnakkaisstrategia.

Todennäköisesti tarvitset varoja haluamaasi elämäntyyliä varten myös jatkossa, siksikin on viisasta laittaa osa säästöistä kasvamaan tuottoja tulevaisuutta silmällä pitäen.

Jos pyrit saamaan kassasi kokoon alle vuodessa, kannattaa isoimmat paukut laittaa kuitenkin muihin rahan hankkimisen ja säästämisen menetelmiin.

Lyhyen aikavälin osinkostrategia

Jos sinulla taas on aikaa vähintään se pari vuotta ja haluat ottaa sijoittamisen mukaan kuvioon, mutta et ehdi jäädä odottamaan korkoa korolle -vivun parhaita vaikutuksia ja haluat päästä hyötymään sijoitustuotoista nopeammin, voit pohtia myös osinkosijoittamista seuraavasti:

Ajatellaan, että pystyisit jo 1-3 vuoden kuluessa sijoittamaan (esim. säästettyäsi rivakasti ja myytyäsi omaisuutta, kuten asunnon) 50 000 € osakkeisiin, joista maksetaan mainiota 7 % osinkoa.

Tämä tarkoittaisi sitä, että kuukauden käyttövaroihisi tulisi näin 292 € lisäys (brutto), kun vuotuinen osinkopotti jaetaan 12 kuukaudelle.

Edullisissa maissa matkustellen /elellen tämä tarkoittaisi helposti jo 30-40% osuutta kuukaudessa tarvittavista varoista, jos kuukauden käyttöbudjetti on n, 1000 €.

Näin laskien jo vaikkapa 800 € kuukausitulot (esim. freelance/etätyöt/nettiyritys) + osinkotulot 292 € (ennen veroja) riittäisivät ihan mukavaan elämään reissunpäällä. Esimerkin kaltaisella osinkopotilla maksaa jo kelvollisen tasoisen asumisen vuokralla, majatalossa tai hotellissa kuukausidiilillä. Varsinkin, jos asumiskulut voi jakaa kumppanin kanssa.

Parasta toki olisi, jos onnistuisi saamaan vaikkapa 1000 €:n osingot kuukautta kohden. Ei tarvitsisi stressata toimeentulosta, vaan muut tulot vain mukavasti täydentäisivät tätä varsin passiivisesti saatua pääomatuloa. Tähän kuitenkin tarvitaan jo suurempi sijoituspääoma. 174 000 € pääomalla on mahdollisuus saada reilun 12 000 vuotuiset osinkotuotot eli n. 1000 / kk (brutto).

Sijoitusten arvo ja osinkojen määrä voi luonnollisesti vaihdella. Tällaisten laskelmat ovat vain suuntaa-antavia, joskin varsin mahdollisia “arvauksia”.

Sijoitustuotoista on siis toki maksettava pääomaveroa, mutta optimoimalla verotuksen ja hyödyntämällä verovähennykset, verovaikutus voi jäädä tuntuvastikin alle 30%. Tämä onkin yksi aihepiiri, jota kannattaa taloushyötyjen nimissä opiskella.

Sijoittaminen ei ole siis pelkkää pitkän tähtäimen toimintaa. Mutta päästäkseen nauttimaan tuotoista nopeammin joitain hieman isompia alkupääomia on saatava kokoon ja töihin. Tämä voi tapahtua joko säästäen, omaisuutta myyden tai joissain tapauksissa ehkä velkavipuakin hyödyntäen.

Parhaassa tapauksessa kassavirtaa pääsee nauttimaan hyvinkin pian sijoituksen tehtyä, jos tämä siis on tavoitteena. Monille ei toki ole mahdollista hankkia isompaa kymmenien tuhansien alkupääomaa, vaan tavallisempaa on säästää tietty siivu tuloista, joka laitetaan kuukausittain sivuun esim. rahastoon.

Mieti omalta osaltasi, minkä osuuden säästöistä laittaisit pääomaturvattuihin kohteisiin, kuten talletuksiin erilaisille tileille ja minkä osuuden isommalla riskillä ja isommalla tuotto-odotuksella arvopapereihin.

Tällä hetkellä parhaita talletuskorkoja n. 1 % tuntumaan tarjoavat:

Millaisilla valmiuksilla sijoittamisessa alkuun?

Mitä kaikkea sitten pitäisi tietää ennen kuin ryhtyy rahojaan laittamaan rahastoihin tai osakkeisiin?

No, on hyvä tietää perusasioita markkinoiden toiminnasta, eri sijoitustuotteiden ominaisuuksista sekä eri sijoitusstrategioista, jotta voi rakentaa itselleen parhaan mahdollisen sijoitussuunnitelman. Aloittamaan pääsee toki vähemmälläkin tieto-taidolla, eikä kynnystä tulekaan tehdä aloitusvaiheessa itselleen liian korkeaksi.

Pienenkin rahasumman kiinni laittaminen johonkin yhtiöön tai rahastoon kummasti ruokkii kiinnostusta ja motivaatiota oppia lisää.  Ja jos markkinoiden liikkeet ja alan terminologia tuntuu aluksi heprealta, voi keskittyä tässä alkuvaiheessa “helppoihin” rahastotuotteisiin. Näissäkin voi aloittaa hyvin jo vaikka 20 €:lla kuussa.

Alkuun päästäkseen ei siis tarvitse olla minkään valtakunnan sijoitusguru. Osaamista kannattaa kuitenkin vähitellen kerryttää lisää, kun pääsee vähän juonesta kiinni. Osaamisen kasvaessa, myös panoksia voi kasvattaa. Tulosten saamiseksi on  tärkeintä lähteä “peliin” mukaan.

Realismia on samalla ymmärtää, ettei sijoittaminen merkitse kenellekään mitään loputonta voittoputkea. Tappiotkin kuuluvat välillä kuvaan mukaan ja oppirahoja voi tulla maksettavaksi. Aloittamisen liiallinen siirtäminen tai väliin jättäminen on kuitenkin varmin tapa torpedoida sijoitustuottojen mahdollisuudet.

Koska tuntuvimpiin sijoitustuottoihin päästäkseen kuluu tavallisesti runsaasti aikaa, on hyvä aloittaa vähintäänkin aiheen opiskelu, säästäminen sekä inspiroivien laskelmien teko heti, kun aihe alkaa vähänkin kiinnostaa. Sijoittamisessa, jos missä, aika on rahaa!

Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että enemmän aikaa merkitsee pääsääntöisesti enemmän rahaa. Menetetty aika on usein myös menetettyä rahaa. Isoimpia harmittelun aiheita sijoittajilla tuntuu olevan se, etteivät aloittaneet aiemmin.

Jos olet tehnyt paljon työtä rahan eteen, olisiko oikein laittaa raha tekemään työtä myös sinun eteesi?

Opiskellen oikeille raiteille

Eri sijoitusmuotoihin ja -instrumentteihin kannattaa alkaa perehtyä vähitellen omien rahkeiden mukaan. On tärkeää seistä omien ratkaisujen takana, eikä valikoida sijoitustuotteita täysin summanmutikassa.

Se, että joku kertoo hyvistä kokemuksistaan tai suosittaa tiettyä yhtiötä tai rahastoa ei tarkoita, että kannattaa mennä sokeasti perässä. Hyvät vihjeet kannattaa tutkia, mutta käyttäen myös omaa harkintaa ja sitä myöten kantaa vastuu valinnoistaan.

Itse aloitin säästämällä tiettyihin minulle suositeltuihin rahastoihin, vaikken niiden toimintaa / toimialaa täysin ymmärtänytkään. En myöskään ollut tarpeeksi perillä rahastojen kulurakenteesta ja siitä miten kulut söivät tuottoja ja sijoitukseni arvo niin nousuissa kuin laskuissakin.

En ollut tuolloin vielä motivoitunut aiheeseen riittävästi, joten helpointa oli toimia muiden ohjeiden mukaan. Myöhemmin motivaatio löytyi, kun (vapaus)tavoitteetkin kirkastuivat.  Nyt en enää tekisi mitään vain jonkun suosituksesta, vaan haluan ymmärtää sijoituskohteesta riittävästi myös itse, tiedän sijoituksesta koituvat kulut ja pystyn arvioimaan riskiä & vakautta, jotta pystyn perustelemaan valinnat itselleni. Mitään kummallisempia syväanalyysejä ei kuitenkaan alkuun tarvita.

Sinäkin voit opiskella sijoittamista lukemalla kirjoja, tutkimalla sijoitus- ja taloussivustoja sekä -blogeja tai katsomalla aiheeseen liittyviä youtube -videoita. Jo näin saat paljon tietoa ja välineitä omiin raharatkaisuihisi.

Jos kuitenkin haluat omaksua tietoa tehokkaasti ja siirtyä samalla ripeästi toimintaan, kannattaa investoida oppimiseen myös kurssien ja valmennusten avulla. Monelta sudenkuopalta voi välttyä, kun tietää mitä on tekemässä ja ymmärtää miten markkinat toimivat ja miten itse kannattaa toimia markkinoiden liikehtiessä.

Itse koin aikoinaan sijoituskirjallisuuden lukemisen suhteellisen haastavana ja keskittymistä vaativana ja ymmärrys asiaan oli vielä sangen vähäistä. Ote ja mielenkiinto herpaantui helposti, kun linkit käytännön konkretiaan puuttuivat ja energia kului termien opetteluun. Nykyisin on onneksi noviiseillekin hyviä kursseja aiheesta.

Sijoittamisen perusasiat haltuun valmennuksessa

Esimerkiksi Vauhtistartti osake-  ja rahastosijoittamiseen –  6 viikon verkkovalmennus* antaa hyvät perustiedot sijoittamista aloitteleville ja edistyneemmillekin. Itsekin sain sieltä uutta tietoa ja näkökulmia, vaikka nuo ensimmäiset hapuilevat opiskeluni aiheesta aloitinkin jo yli 10 vuotta sitten.

Vauhtistartti -valmennuksessa opit perusasiat markkinoiden toiminnasta, korkoa korolle -ilmiöstä ja sijoittamisen eri muodoista. Saat vastauksia ja välineitä mm. seuraaviin kysymyksiin:

 • Mitä eri tapoja on sijoittaa arvopapereihin?
 • Kuinka aktiiviset ja passiiviset rahastot eroavat toisistaan?
 • Miten ja miksi hajauttaa sijoituksia?
 • Sopiiko sinulle paremmin rahasto- vai osakesijoittaminen vai kenties molemmat yhdessä?
 • Mitä eri osakesijoittamisen strategioita on ja mikä niistä sopii sinulle?
 • Miten optimoida pääomatulojen verotus?
 • Miten selvittää oman talouden luvut ja tehdä sijoitussuunnitelma?
 • Miten aloittaa käytännössä ja tehdä ensimmäiset sijoitukset tai laajentaa salkkua uusiin sijoitusmuotoihin?
Jos haluat oppia tiiviinä pakettina sijoittamisen perusasiat ja rakentaa samalla oman sijoitussuunnitelmasi vapaamman elämän mahdollistamiseksi, tämä voi olla sinua varten.

Opiskelu tapahtuu itsenäisesti verkossa ja voit siis opiskella & hahmotella omaa sijoitussuunnitelmaasi omaan tahtiisi. Kurssin materiaalit ovat käytössäsi kokonaisen vuoden ajan.

Kurssi on Talouskoulu Pantterin tuotantoa ja sen tekijöinä ovat Rahamaniasta tutut yrittäjä-sijoittajat Nina Nordlund ja Tellu Uotila, sekä viestintäjohtaja-tietokirjailija Unna Lehtipuu.

Jos päätät lähteä hiomaan sijoitustaitojasi ja oman talouden hallintaa tämän valmennuksen avuin tarjoan sinulle siitä 20% alennuksen koodilla “matkaopasvapauteen”. Kurssin voit laittaa myös verovähennyksiin, jolloin sen hinta tippuu entisestään.

Tutustu tästä kurssiin tarkemmin ja ilmoittaudu mukaan!

Saat lisäksi kiitoksena seuraavan kirjan:

 • Havia, Lappalainen & Rinta-Loppi: Erilainen ote omaan talouteen – Vapaus, onni ja hyvä elämä (pokkari)

sijoituskirja erilanen ote omaan talouteen

Tämän kirjan toimitan sinulle, kun olet ostanut Vauhtistartti osake- ja rahastosijoittamiseen verkkokurssin alennuskoodiani “matkaopasvapauteen” käyttämällä. Laita sen jälkeen viestiä tästä.

Miten käytännössä aloittaa rahasto- ja osakesijoittaminen?

Aloittaa voi toki myös omin päin. Aloittelijalle vaivattomia rahasto-osuuksia voi hankkia suoraan rahastoilta, osakesijoituksia voi tehdä avaamalla arvo-osuustilin omaan pankkiin tai avaamalla asiakkuuden johonkin arvopapereita välittävään palveluun, joissa voi tehdä sekä osake- että rahastomerkintöjä.

Rahastovalikoimaan voi tutustua esim. talouslehtien sivustoilla tai vaikka morningstar.fi -sivulla, lisää tietoja ja tarkempia rahastoesitteitä löytää rahastojen omilta sivuilta.

Tärkeätä on myös selvittää kaupankäynnin kulut ja rahastoissa hallinnointikulut. Se millainen sijoittaja ja kuinka aktiivinen olet vaikuttaa siihen, mikä kaupankäyntialusta ja arvo-osuustili/salkku on itsellesi paras.

Nordnet on varmasti yksi tunnetuimpia ja suosituimpia alustoja arvopaperikauppaan Suomessa. Nordnetissä voi tehdä osakehankintoja, sijoittaa rahastoihin tai vaikka vain seurata kursseja ja hankkia aluksi lisää tietoa.

Ehkä tärkeimpänä houkuttimena Nordnetillä ovat heidän omat, suuren suosion saaneet kuluttomat superrahastot, joiden avulla on varsin helppoa aloittaa rahastosäästäminen. Toisena hyvänä puolena on se, että arvopaperien säilyttäminen on siellä ilmaista.

Nordnetiin avattuun salkkuun voi siirtää rahaa omasta verkkopankista kätevästi ja salkusta käsin sitten tehdä arvopaperiostoksia ja seurata säästöjen kehitystä. Sijoitetut rahat pystyy halutessaan kotiuttamaan myymällä osakkeet / osuudet ja siirtämällä varat takaisin omalle tilillesi muutamassa päivässä.

Itselläni on asiakkuus Nordnetiin sekä rahastoja että osakehankintoja varten, mutta olen hankkinut rahasto-osuuksia myös suoraan rahastoilta.

Avaa oma Nordnet -tili halutessasi tästä*

Jos päätät avata Nordnet -asiakkuuden tai salkun mahdollisia tulevia sijoitustoimia varten ylläolevalla suosituslinkilläni, saat kiitoksena 10  € lahjakortin Matkaopas Vapauteen -verkkokauppaan. Salkun avaus Nordnetiin ei sido sinua mihinkään, mutta otat yhden konkreettisen askeleen eteenpäin ja voit ryhtyä suunnittelemaan rahastosäästämisen ja osakesijoittamisen konkreettista aloittamista.

Tieto ja tietoiset valinnat ovat siis raha-asioiden hoidossa valttia ja valtaa. Tutustu aina huolella sijoitustuotteisiin, ennen kuin teet mitään päätöksiä ja aloita aina pienillä summilla.

Lisäämällä omia rahatietoja ja -taitoja voit valikoida itsellesi parhaat tavat toimia rahojesi suhteen. Rahataitojen oppimisen ja soveltamisen myötä avautuu myös uusia mahdollisuuksia luoda haluamaasi, vapaampaa elämäntapaa.

Rahasta alkaa tulla sinulle renki, eikä toisinpäin.

Muistathan aina myös sijoittamiseen liittyvät riskit ja arvioi oma riskinsietokykysi huolella. Jos sijoittaminen ei tunnu omalta, keskity muihin talouden optimoinnin taitoihin!

Huom. Tämä artikkeli ei sisällä sijoitusneuvontaa, eikä tätä tule sellaisena pitää.

Säästäminen lyhyemmällä jänteellä

Kun pidempään reissuun pitää päästä suht nopeasti tai irtiottoa tavoitellaan vuoden – parin päähän, parhaiksi taktiikoiksi nousevat säästämisen, omaisuuden myymisen ja lisätienestien hankkimisen yhdistelmät.

Näitä tehostamalla ja optimoimalla monelle on mahdollista saada kokoon useampia tuhansia vuodessa. Resurssipankista löydät “Näin säästät 5000 € matkakassan” – pdf -vihkosen, jonka avulla voit suunnitella ja listata omia säästötavoitteitasi.

Pääsyn resurssipankkiin saat liittymällä Vapausposti -uutiskirjeen tilaajaksi tai lataa opas tästä.

Tärkeintä matka- ja vapauskassan kerryttämisen kannalta on, että teet tavoitteet, määrittelet tarvittavat toimenpiteet, joihin sitoudut ja seuraat välietappien myötä tavoitteen toteutumista.

Lue blogista lisää:

Passiivisista tuloista

Matkakassan kartuttamisen 7 keinosta

Irtioton 3:sta rahoitusmallista

Joko kartutat vapauskassaa? – Näillä askeleilla pääset alkuun

Mikään luopuminen, ponnistelu tai muutos taloudenpidossasi ei tunnu ylitsepääsemättömältä,  kun tavoitteesi on itsellesi tarpeeksi innostava!

nettovarallisuuslaskuri matkaopas vapauteen


*Tällä sivulla on kumppanuusmarkkinointia: affiliatelinkit Nordnetiin ja Vauhtistartti -sijoituskurssille. Huomaa, että annan provisiostani aina sinulle tuotteen ostajana osan takaisin!

(Visited 676 times, 1 visits today)