Säästäminen ja sijoittaminen

Suurin kynnys ja haaste lähteä toteuttamaan irtiottohaavetta on useimmilla raha. Sen puute tai huoli siitä, miten pitkään säästöt riittävät. Tilannetta ei tietenkään kannata tyytyä vain voivottelemaan, vaan ryhtyä tarvittaviin toimiin tilanteen muuttamiseksi. Säästämällä ja sijoittamalla voit ottaa joka hetki askelia lähemmäksi vapautta!

Mitä kaikkea sinun kannattaa sitten raharintamalla tehdä, jotta saat pidemmänkin kaavan matka- tai elämänmuutostavoitteesi maaliin? Siihen ajatuksia, laskelmia ja välineitä tällä sivulla.

Reissu- ja vapaustavoitteet ovat usein sen verran isoja projekteja, että vaativat kunnon pitkän tähtäimen taloussuunnitelman. Epämääräisen “säästetään mitä pystytään” -tavoitteen sijasta kannattaa miettiä ihan kunnollinen, määritelty säästötavoite sekä sitten keinot ja aikataulu sen saavuttamiseen. Mitä tarkemmin asiat on mietitty ja kirjattu ylös, sitä varmemmin ne alkavat toteutumaan.

Passiiviset tulot sijoittamisen kautta on syytä ottaa mukaan tähän suunnitelmaan. Tässä artikkelissa tietoa ja näkökulmia sijoittamiseen ja sijoittamiseen. Sijoittamisessa etenkin osinkotulojen potentiaalista vapaamman elämänmuotosi rahoituksessa.

Kuinka suuren irtiottorahaston tarvitset?

Määrittele ensin mikä on tavoitteesi. Haluatko päästä toteuttamaan upean reissuelämyksen, esimerkiksi 6 kk:n maailman ympärimatkan vai pyritkö siirtämään elämääsi ja asuinpaikkaasi pysyvämminkin jonnekin auringon alle?

Muutto ulkomaille tai reissuelämän aloittaminen vaatii yleensä jonkinlaisen starttirahaston. Rahaston määrä taas riippuu siitä, millainen on arvioitu kuukausikulutuksesi maailmalla ja saatko tuloja jostain (tai missä vaiheessa alat saada niitä) kattamaan näitä kuluja.

Itselleni riittää 6 kuukauden reissuun 2-3 maassa oleskellen n.  6000 €  budjetti (sis. lennot). Tämä tarkoittaa kuitenkin taloustietoista simppeliä elämää ja karsii pois tiettyjä kohteita ja kalliimpia elämyksiä. Jonkun toisen kohdalla budjetti samalle ajalle voi olla 16 000  tai 26 000 €. Riippuen täysin siitä, mitkä ovat tavoitteet reissulle ja miten ainutkertaisesta hankkeesta on kyse.

Oli tavoitteesi sitten saada kokoon 6000 €:n tai 26 000 €:n säästöt tai jotain aivan muuta, tavoitteeseen pääsyä helpottaa ja nopeuttaa, kun selkeästi määrittelet paitsi kokonaissumman, myös kuukausitavoitteet sekä ne menetelmät ja toimet, joilla tuon kassan kartutat ja miten laitat myös jo olemassa olevan rahan / omaisuuden töihin.

Tavoitteen määrittelyyn, aikatauluun ja keinovaikoimaan vaikuttaa oman motivaation voimakkuus, se tunne ja draivi, joka sinua ajaa eteenpäin tavoitteen saavuttamisen tiellä. Riittävän innostava päämäärä tarkoittaa, että keinot löytyvät ja tavoitteen eteen ollaan valmiita tekemään todella paljon töitä.

Yhdistele eri menetelmiä

Suosin ja suosittelen monessa asiassa sekä-että lähestymistapaa. Eli ei pelkästään kulujen karsimista tai tulojen lisäämistä, vaan tietysti molempia rinnakkain sillä painotuksella, joka itselle kulloinkin sopii.

Jos kärsit jo valmiiksi orastavista uupumusoireista ja kiireestä, ei ole mitään hyötyä ruoskia itseään tekemään enemmän tai haalimaan lisätöitä, jotta saisi jokusen satasen lisää kassaan ja itsensä entistä väsyneemmäksi. Silloin on hyvä siirtää fokus siihen, mistä voi karsia, mitä voi myydä.

Omaa kassankeruustrategiaa voi rakennella näistä kahdesta päälinjasta valikoiden:

Kulujen karsiminen

 • Kulujen budjetointi ja seuranta
 • Kulutuskäyttäytymisen kriittinen arviointi -> uudet valinnat ja tottumukset
 • Vertailut ja kilpailutus
 • Kierrätys ja vaihtotalous
 • Luopuminen ei -välttämättömästä kulutuksesta

Tulojen lisääminen

 • Lisätyöt, ylityöt, keikkatyöt
 • Tavaroiden / omaisuuden myynti
 • Tavaroiden / omaisuuden vuokraus
 • Sijoittaminen

Rakenna näistä itsellesi paras ja tehokkain kombo!

Kiinnostaako asuntosijoittaminen? Sitä olen käsitellyt enemmän täällä.

Lue lisää: Joko kartutat vapauskassaa? – Näillä askeleilla pääset alkuun

Sijoittaminen osaksi vapauskassan rakentamista ?

Sijoittamisen avulla saadut tuotot voivat nopeuttaa ja tehostaa säästötavoitteeseesi pääsyä. Arvonnousu, osingot ja korkoa korolle -ilmiö jeesaavat osaavaa ja onnekastakin irtiottokassan säästäjää. Sijoittamisen tavoite voi myös olla rakentaa passiivista tulovirtaa tukemaan talouttasi maailmalla ollessasi. Tähän moni pyrkiikin.

Koska korkoa korolle -vaikutus alkaa kuitenkin toimia kunnolla vasta pidemmällä aikajänteellä, ei esimerkiksi rahastosäästäminen yksin ratkaise lyhyen tähtäimen matka- ja vapaushaaveitasi, mutta se on hyvä rinnakkaisstrategia.

Todennäköisesti tarvitset varoja haluamaasi elämäntyyliä varten myös jatkossa, eikä niitä eläkevuosiakaan voi unohtaa, siksikin on viisasta laittaa edes pieni osa säästöistä kasvamaan tuottoja tulevaisuutta silmällä pitäen.

Jos pyrit saamaan irtiottokassasi kokoon alle vuodessa, kannattaa isoimmat paukut laittaa kuitenkin muihin rahan hankkimisen ja säästämisen menetelmiin.

Osinkoja ja läppäritöitä yhdistellen

Jos sinulla taas on aikaa vähintään se pari vuotta ja haluat ottaa sijoittamisen mukaan kuvioon, mutta et ehdi jäädä odottamaan korkoa korolle -vivun parhaita vaikutuksia ja haluat päästä hyötymään sijoitustuotoista nopeammin, voit pohtia myös osinkosijoittamista seuraavan yksinkertaistetun esimerkin avulla:

Ajatellaan, että pystyisit jo 1-3 vuoden kuluessa sijoittamaan (esim. säästettyäsi rivakasti ja myytyäsi omaisuutta, kuten asunnon) 50 000 € osakkeisiin. Hankkimistasi osakkeista maksettaisiin verrattain mainiota 7 % osinkoa (osinko tietenkin määräytyy joka vuosi uudelleen, eikä sinänsä ole mikään staattinen ja pysyvä).

Tämä tarkoittaisi sitä, että kuukauden käyttövaroihisi saataisiin näin 292 € lisäys (brutto), kun vuotuinen osinkopotti jaetaan 12 kuukaudelle.

Edullisissa maissa matkustellen /elellen tämä tarkoittaisi helposti jo 30 % osuutta kuukaudessa tarvittavista varoista, silloin jos kuukauden käyttöbudjetti on tuhannen euron tietämillä. 

Lue lisää: Näin pärjää Vietnamissa 500 euron kuukausibudjetilla

Näin laskien jo tuollaiset 800 € kuukausitulot, joiden lähteenä on esim. freelance/etätyöt/nettiyritys + passiiviset osinkotulot 292 € (ennen veroja) riittäisivät ainakin itselläni ihan kohtuullisen mukavaan elämään reissunpäällä.

Esimerkin kaltaisella osinkopotilla voisi maksaa jo jonkin tasoisen asumisen vuokralla, majatalossa tai hotellissa kuukausidiilillä. Varsinkin, jos asumiskulut voi jakaa kumppanin kanssa.

Millainen osinkopotti kattaisi elämisen kulut?

Entä jos onnistuisi saamaan vaikkapa 1000 €:n osingot kuukautta kohden? Ei tarvitsisi stressata toimeentulosta, vaan muut tulot vain mukavasti täydentäisivät tätä varsin passiivisesti saatua tuloa. Tähän tilanteeseen kuitenkin tarvitaan jo suurempi sijoituspääoma.

Tuolla samalla 7 % osingolla, jos lasketaan niin 174 000 € pääomalla on mahdollisuus saada reilun 12 000 vuotuiset osinkotuotot eli n. 1000 / kk (brutto).  Joillekin tämä summa saattaisi tulla jo oman asunnon myynnistä.

Osakkeiden arvo ja osinkojen määrä voi luonnollisesti vaihdella ja vaihteleekin nousten ja laskien. Mikään ei takaa, että yhtiö takoo vuodesta toiseen hyvää tulosta ja maksaa korkeita osinkoja. Eli riskejä tällaiseen toimintamalliin liittyy. Nämä esimerkki laskelmat ovat siten vain suuntaa-antavia, auttaen kuitenkin hahmottamaan, minkä suuruiset pääomat voisivat tuottaa elämiseen riittävää passiivista tuloa.

Osinkotuloja verotetaan hiukan kevyemmin kuin muita sijoitustuottoja -> 15% maksetusta osingosta on verovapaata ja loput 85 % verotetaan pääomatuloprosenttisi mukaan.

Sijoitustuotoista yleisesti maksettava pääomavero on 30-34%, mutta hyödyntämällä verovähennykset, eli ilmoittamalla kaikki sijoitustoimintaan liittyvät kulut, veron määrää voi vähentää.

Esimerkkimme mukaisissa summissa (12000 € osinkotuloa / vuosi) 1800 € olisi siten verovapaata tuloa ja lopuista menisi veroa 3060 €, jos mitään vähennyksiä ei ole. Käteen jäisi näin 8940 € ja kuukautta kohti tämä tekisi 745 €. Kaikki mahdolliset verovähennykset kannattaakin pyrkiä hyödyntämään, jotta käteenjäävä osuus vielä kasvaisi.

Kahden hengen taloudessa n. 1500 € kuukausibudjetti on sellainen summa, jolla jo kattaa kohtuulliset elämisen kustannukset. Ja yksikin ihminen voi elää 750 €:lla budjettitietoisesti. Varsin käypä toimeentulon runko siis. Mikäänhän ei estä kasvattamasta tätä summaa työn tai yrittämisen kautta.

Pelkästään osinkojen varaan rakennettu toimeentulo vaatii kuitenkin siis usein useampien vuosien sijoittajataivalta ja sijoitetun pääoman kerrytystä jonkun tovin, ennen kuin pörssissä on kiinni summa, joka tuottaa elämiseen tarvittavat varat.

Siksi nopeampaa vapautta ja irtiottoa havittelevan kannattaa ottaa osinkostrategia yhdeksi osaksi omaa suunnitelmaansa, joidenkin muiden tulonlähteiden rinnalle.

Pitkän vai lyhyen tähtäimen tavoite?

Sijoittaminen ei ole siis kuitenkaan välttämättä pelkkää pitkän tähtäimen toimintaa. Mutta päästäkseen nauttimaan tuotoista nopeammin, joitain isompia alkupääomia on tärkeä saada kokoon ja laittaa töihin. Tämä pääoman kerrytys voi tapahtua joko säästäen, jo kertynyttä omaisuutta myyden tai joissain tapauksissa ehkä velkavipuakin hyödyntäen.

Parhaassa tapauksessa kassavirtaa pääsee nauttimaan hyvinkin pian sijoituksen tehtyä, jos tämä siis on tavoitteena. Toisaalta korkoa korolle vaikutus ei pääse kunnolla toimimaan, jos tuotot nostetaan joka vuosi ulos.

Tehokkainta tietysti pääoman kasvun kannalta on, jos malttaa työllään elättää itseänsä ja antaa sijoitusten kasvaa kaikessa rauhassa useampia vuosia, uudelleen sijoittaen osingot korkoa-korolle hyödyn saamiseksi. Mutta onko se sitten sitä mitä elämälläsi haluat tehdä, on toinen juttu. Kannattaa miettiä siis oma strategia tarkkaan ja parhaassa tapauksessa hyödyntää näitä pitkän ja lyhyemmän tähtäimen strategioita vaikka rinnakkain.

Monille ei kuitenkaan ole mahdollista hankkia isompaa kymmenien tuhansien alkupääomaa, vaan tavallisempaa on säästää tietty siivu tuloista, joka laitetaan kuukausittain sivuun esim. rahastoon. Vaihtoehtona on myös säästää ensin tilille ja siitä vähän isompina pumpseina muutaman kuukauden välein valittuihin osakkeisiin.

Mieti omalta osaltasi, minkä osuuden säästöistä laittaisit pääomaturvattuihin kohteisiin, kuten talletuksiin erilaisille tileille ja minkä osuuden isommalla riskillä ja isommalla tuotto-odotuksella arvopapereihin.

Tällä hetkellä parhaita talletuskorkoja säästöille noin 1 % tuntumaan tarjoavat:

Ratkaisevaa sijoitusstrategian luomisessa on se, miten nopeasti sinun pitää päästä sijoitustuotoistasi hyötymään ja niitä käyttämään eli millaista kassavirtaa tavoittelet.

Millaisilla valmiuksilla sijoittamisessa alkuun?

Mitä kaikkea sitten pitäisi tietää, ennen kuin ryhtyy rahojaan laittamaan rahastoihin tai osakkeisiin?

No, on hyvä tietää perusasioita markkinoiden toiminnasta, eri sijoitustuotteiden ominaisuuksista sekä eri sijoitusstrategioista, jotta voi rakentaa itselleen parhaan mahdollisen sijoitussuunnitelman. Aloittamaan pääsee toki vähemmälläkin tieto-taidolla, eikä kynnystä tulekaan tehdä aloitusvaiheessa itselleen liian korkeaksi.

Pienenkin rahasumman kiinni laittaminen johonkin yhtiöön tai rahastoon kummasti ruokkii kiinnostusta ja motivaatiota oppia lisää.  Ja jos markkinoiden liikkeet ja alan terminologia tuntuu aluksi heprealta, voi keskittyä tässä alkuvaiheessa “helppoihin” rahastotuotteisiin. Näissäkin voi aloittaa hyvin jo vaikka 20 €:lla kuussa. Lukea lisää ja kasvattaa sitten säästömääriä.

Alkuun päästäkseen ei siis tarvitse olla minkään valtakunnan sijoitusguru. Osaamista kannattaa kuitenkin vähitellen kerryttää lisää, kun pääsee vähän juonesta kiinni. Osaamisen kasvaessa, myös panoksia voi kasvattaa. Tulosten saamiseksi on  tärkeintä lähteä “peliin” mukaan.

Realismia on samalla ymmärtää, ettei sijoittaminen merkitse kenellekään mitään loputonta voittoputkea. Tappiotkin kuuluvat välillä kuvaan mukaan ja oppirahoja voi tulla (ja tuleekin) maksettavaksi. Aloittamisen liiallinen siirtäminen tai väliin jättäminen on kuitenkin varmin tapa torpedoida sijoitustuottojen mahdollisuudet.

Koska tuntuvimpiin sijoitustuottoihin päästäkseen kuluu tavallisesti runsaasti aikaa, on hyvä aloittaa vähintäänkin aiheen opiskelu, säästäminen sekä inspiroivien laskelmien teko heti, kun aihe alkaa vähänkin kiinnostaa. Sijoittamisessa, jos missä, aika on rahaa!

Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että enemmän aikaa merkitsee pääsääntöisesti enemmän rahaa. Menetetty aika on usein myös menetettyä rahaa. Isoimpia harmittelun aiheita sijoittajilla tuntuu olevan se, etteivät aloittaneet aiemmin.

Jos olet tehnyt paljon työtä rahan eteen, olisiko oikein laittaa raha tekemään työtä myös sinun eteesi?

Opiskellen sijoittamisessa ja säästämisen optimoinnissa oikeille raiteille

Eri sijoitusmuotoihin ja -instrumentteihin kannattaa alkaa perehtyä vähitellen omien rahkeiden mukaan. On tärkeää seistä omien ratkaisujen takana, eikä valikoida sijoitustuotteita täysin summanmutikassa.

Se, että joku kertoo hyvistä kokemuksistaan tai suosittaa tiettyä yhtiötä tai rahastoa ei tarkoita, että kannattaa mennä sokeasti perässä. Hyvät vihjeet kannattaa tutkia, mutta käyttäen myös omaa harkintaa ja sitä myöten kantaa vastuu valinnoistaan. Ratkaisevaa on sinun oma tilanteesi ja tavoitteesi sekä riskinsietokyky.

Itse aloitin säästämällä tiettyihin minulle suositeltuihin rahastoihin, vaikken niiden toimintaa / toimialaa täysin ymmärtänytkään. En myöskään ollut tarpeeksi perillä rahastojen kulurakenteesta ja siitä miten kulut söivät tuottoja ja sijoitukseni arvo niin nousuissa kuin laskuissakin.

En ollut tuolloin vielä motivoitunut aiheeseen riittävästi, joten helpointa oli toimia muiden ohjeiden mukaan. Myöhemmin motivaatio löytyi, kun (vapaus)tavoitteetkin kirkastuivat.  Nyt en enää tekisi mitään vain jonkun suosituksesta, vaan haluan ymmärtää sijoituskohteesta riittävästi myös itse, tiedän sijoituksesta koituvat kulut ja pystyn arvioimaan riskiä & vakautta, jotta pystyn perustelemaan valinnat itselleni. Mitään kummallisempia syväanalyysejä ei kuitenkaan alkuun tarvita.

Sinäkin voit opiskella sijoittamista lukemalla kirjoja, tutkimalla sijoitus- ja taloussivustoja sekä -blogeja tai katsomalla aiheeseen liittyviä youtube -videoita. Jo näin saat paljon tietoa ja välineitä omiin raharatkaisuihisi.

Jos kuitenkin haluat omaksua tietoa tehokkaasti ja siirtyä samalla ripeästi toimintaan, kannattaa investoida oppimiseen myös kurssien ja valmennusten avulla. Monelta sudenkuopalta voi välttyä, kun tietää mitä on tekemässä ja ymmärtää miten markkinat toimivat ja miten itse kannattaa toimia markkinoiden liikehtiessä.

Itse koin aikoinaan sijoituskirjallisuuden lukemisen suhteellisen haastavana ja keskittymistä vaativana ja ymmärrys asiaan oli vielä sangen vähäistä. Ote ja mielenkiinto herpaantui helposti, kun linkit käytännön konkretiaan puuttuivat ja energia kului termien opetteluun. Nykyisin on onneksi noviiseillekin hyviä kursseja aiheesta. Hyvä taktiikka on siis tehdä niin että kun aloittaa opiskelun, alkaa myös tehdä niitä ensimmäisiä siirtoja samaan aikaan.

Miten käytännössä aloittaa rahasto- ja osakesijoittaminen?

Aloittaa voi toki myös omin päin. Aloittelijalle vaivattomia rahasto-osuuksia voi hankkia suoraan rahastoilta, osakesijoituksia voi tehdä avaamalla arvo-osuus- tai osakesäästötilin omaan pankkiin tai avaamalla asiakkuuden johonkin arvopapereita välittävään palveluun, joissa voi tehdä sekä osake- että rahastomerkintöjä.

Rahastovalikoimaan voi tutustua esim. talouslehtien sivustoilla tai vaikka morningstar.fi -sivulla, lisää tietoja ja tarkempia rahastoesitteitä löytää rahastojen omilta sivuilta.

Tärkeätä on myös selvittää kaupankäynnin kulut ja rahastoissa hallinnointikulut. Se millainen sijoittaja ja kuinka aktiivinen olet vaikuttaa siihen, mikä kaupankäyntialusta ja tilimuoto on itsellesi paras.

Muutama perusnyrkkisääntö ja näkökulma on hyvä huomioida  jo aloitusvaiheessa:

 • aktiivisesti hoidetuissa rahastoissa ja usein pankkien rahastoissa voi olla isot kulut (1-2,5%)
 • passiivisissa indeksirahastoissa tuotto ei valu niin nopeasti kuluihin (kulut 0-0,9%)
 • ajallinen hajautus on tärkeää ja se toteutuu ostamalla rahastoa tai osaketta säännöllisesti
 • maantieteellinen ja/tai toimialahajautus on myös hyvä huomioida
 • osakeostoihin parhaat hetket on kurssin ollessa matala ja myyntiin kurssin ollessa korkealla
 • voit miettiä mitkä toimialat ovat itsellesi tuttuja ja perustaa hankinnat niihin
 • aluksi voi olla turvallista nojata yhtiöihin, joiden toimialaa maailmanmarkkinat ja poliittiset koukerot eivät herkästi heiluta, “mitä hyödykkeitä, raaka-ainetta tai palveluita tarvitaan aina”?
 • voit myös huomioida tulevaisuuden trendejä

Nordnet on varmasti yksi tunnetuimpia ja suosituimpia alustoja arvopaperikauppaan Suomessa. Nordnetissä voi tehdä osakehankintoja, sijoittaa rahastoihin tai vaikka vain seurata kursseja ja hankkia aluksi lisää tietoa.

Ehkä tärkeimpänä houkuttimena Nordnetillä ovat heidän omat, suuren suosion saaneet kuluttomat superrahastot, joiden avulla on varsin helppoa aloittaa rahastosäästäminen. Superrahasto Suomeen sijoittaessasi saat “hajautuksen” Helsingin pörssin vaihdetuimpiin yhtiöihin, rahaston seuratessa OMXH25-indeksiä eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä.

Toisena hyvänä puolena on se, että arvopaperien säilyttäminen on Nordnetissä ilmaista. Näin Nordnet sopii myös henkilöille, jotka eivät säännöllisesti tee kauppaa ja jotka haluavat minimoida juoksevat kulut.

Nordnetiin avattuun salkkuun voi siirtää rahaa omasta verkkopankista kätevästi ja salkusta käsin sitten tehdä arvopaperiostoksia ja seurata säästöjen kehitystä. Sijoitetut rahat pystyy halutessaan kotiuttamaan myymällä osakkeet / rahasto-osuudet ja siirtämällä varat takaisin omalle tilillesi muutamassa päivässä.

Itselläni on asiakkuus Nordnetiin sekä rahastoja että osakehankintoja varten . Olen hankkinut rahasto-osuuksia myös suoraan rahastoilta. Käytän myös Nordnetin rinnalla omaa pankkia (Nordeaa) satunnaisesti pienten osakemäärien hankintaan.

Avaa oma Nordnet -tili halutessasi tästä* Tilin avaamisen jälkeen voit siirtää sinne alkuun jonkin summan rahaa, vaikka vain 20-50 €. Näillä voit tehdä ensimmäisen rahastomerkinnän tai siirtää isomman potin ja alkaa tutkia osakemarkkinaa. Voit kuitenkin myös opiskella rauhassa lisää ja tehdä ensimmäiset merkinnät kun itsestäsi sopivalta tuntuu. Tilin avaaminen ei sinällään velvoita mihinkään, mutta on olemassa käyttövalmiina sitten, kun sinä olet valmis tekemään ensimmäisen siirtosi.

Nordnetiin voi avata myös osakesäästötilin.*

Etusi: Jos päätät avata Nordnet -asiakkuuden tai salkun mahdollisia tulevia sijoitustoimia varten ylläolevalla suosituslinkilläni, saat kiitoksena minulta Julia Thurenin kirjan: “Kaikki rahasta – Näin säästin kymppitonnin vuodessa”. Ks. täältä ohje kirjan lunastamiseen.

kaikki rahasta

Salkun avaus Nordnetiin ei sido sinua mihinkään, mutta otat yhden konkreettisen askeleen eteenpäin ja voit ryhtyä suunnittelemaan rahastosäästämisen ja osakesijoittamisen konkreettista aloittamista. Ehkä ensin opiskellen.

Tieto ja tietoiset valinnat ovat siis raha-asioiden hoidossa valttia ja valtaa. Tutustu aina huolella sijoitustuotteisiin, ennen kuin teet mitään päätöksiä ja aloita aina pienillä summilla. Tekemällä oppii ja kun rahaa on vähänkin kiinni jossakin yhtiössä tai rahastossa alat kuin huomaamatta hankkia seurata alaa ja hankkia lisää tietoutta.

Lisäämällä omia rahatietoja ja -taitoja voit valikoida itsellesi parhaat tavat toimia rahojesi suhteen. Rahataitojen oppimisen ja soveltamisen myötä avautuu myös uusia mahdollisuuksia luoda haluamaasi, vapaampaa elämäntapaa.

Rahasta alkaa tulla sinulle renki, eikä toisinpäin.

Muistathan aina myös sijoittamiseen liittyvät riskit ja arvioi oma riskinsietokykysi huolella. Jos sijoittaminen asuntoihin, rahastoihin tai osakkeisiin ei tunnu omalta, keskity muihin talouden optimoinnin taitoihin!

Huom. Tämä artikkeli ei sisällä sijoitusneuvontaa, eikä tätä tule sellaisena pitää.

Säästäminen lyhyemmällä jänteellä

Kun pidempään reissuun pitää päästä suht nopeasti tai irtiottoa tavoitellaan vuoden – parin päähän, parhaiksi taktiikoiksi nousevat säästämisen, omaisuuden myymisen ja lisätienestien hankkimisen yhdistelmät.

Lue lisää:3 rahoitusmallia vuoden irtiottoon

Tärkeätä vapauskassan kerryttämisen kannalta on, että:

 • määrittelet tavoitteesi (milloin saavutettu ja mikä summa)
 • listaat tarvittavat toimenpiteet, jotka sitoudut tekemään tavoitteen saavuttamiseksi
  • esim. budjetti, seuranta, kk-säästön määrä, realisoinnit, lisätuloideat
 • teet aikajanan tai kalenterisuunnitelman toimenpiteiden tekemisestä
 • seuraat välietappien myötä tavoitteen toteutumista ja muokkaat tarvittaessa suunnitelmaa
 • toteutat suunnittelemasi vapaajakson!

Lue lisää:

Mikään luopuminen, ponnistelu tai muutos taloudenpidossasi ei tunnu ylitsepääsemättömältä,  kun tavoitteesi on itsellesi tarpeeksi innostava!

nettovarallisuuslaskuri matkaopas vapauteen


*Tällä sivulla on affiliatelinkki Nordnetiin. Huomaa, että annan provisiostani aina sinulle palvelun ostajana osan takaisin!

(Visited 757 times, 1 visits today)