Raha-asiat Vietnamin matkalla

Jos suunnittelet reissua Vietnamiin, pohdit myös todennäköisesti sitä, miten hoitaa fiksuiten reissun raha-asiat. Järkevä ja kustannustehokas toiminta matkavaluutan kanssa onkin yksi lempiaiheitani. Tästä huolimatta opin myös itse asioita välillä kantapään kautta. Reilut 2,5 kuukautta Vietnamia nyt takana ja tässä postauksessa asiaa paikallisen valuutan kanssa toimimisesta.

Paikallinen valuutta: dong

Vietnamin rahayksikkö on siis dong. Arvoltaan dong on niin pieni, että täällä pääsee nauttimaan miljonäärielämästä jo vaihtamalla n. 35 euroa dongeiksi.

Tämän hetken kurssi*:

 • 1 € = 28 200 dongia
 • 5 € = 141 000 dongia
 • 20 € = 564 000 dongia

Dongeista euroihin

 • 10 000 dongia = 0,35 €
 • 50 000 dongia = 1,75 €
 • 200 000 dongia = 7,1 €
 • 1 milj. dongia = 35,5 €

*xe.com 19.4.2018

Toki rahaa vaihdettaessa tai nostettaessa kurssi tästä aavistuksen heikkenee. Olennaisin muistisääntö on pitää mielessä, että 10 000 vnd = 0,35 € ja 100 000 vnd = 3,5 € jne. Siitä on sitten helppo johtaa loput laskelmat. Kannattaa huomata myös, että 10 000 dongin ja 100 000 dongin setelit muistuttavat toisiaan, joten aluksi on hyvä varmistaa, ettei ole maksamassa liian isolla rahalla.

Vietnamissa on käytössä vain setelirahat. Pienin on 500 dongin seteli ja suurin 500 000 dongin seteli. Kaikkia seteleitä koristaa maan ”isän” Ho Chi Minhin kuva. Revenneet ja kovin huonokuntoiset setelit eivät välttämättä kelpaa, joten kannattaa katsoa, ettei myös itse ota vastaan riekaleisia seteleitä.

Kaupassa hinnat pyöristetään lähimpään 500 tai 1000 dongiin. Vaihtorahan saaminen ei ole ollut ongelma missään vaiheessa.  500 000 dongin seteleitä kannattaa kuitenkin pyrkiä vaihtamaan / rikkomaan pienempiin aina kun mahdollista ja pitää alle 100 000 setelin rahoja lompakossa pikkuostoksiin.

Joissain turistikaupoissa, hotelleissa, räätäleillä ja matkatoimistoissa hinnat saatetaan ilmoittaa dollareina, ilmeisesti tämä ei kuitenkaan ole enää edes laillista, vaan hinnat tulee ilmoittaa paikallisessa valuutassa. Itse ainakin kysyin heti hinnan dongeissa, jos dollareista alettiin puhua. Turhaa venkoilua, kun en taaloilla kuitenkaan ole maksamassa.

Minkäänlaisiin huijausyrityksiin maksutilanteissa en törmännyt, jonkun kerran saatiin jopa liikaa rahasta takaisin. Silti laskut vaikkapa ravintolassa kannattaa tsekata aina läpi huolella.

vietnamin raha
Vietnamissa käytetään vain setelirahaa, rahayksikkö on dong

Rahan vaihtaminen

Dongeja voi halutessaan vaihtaa etukäteen esimerkiksi Forexissa, mutta kovin kannattavaa se ei ole. Esim. 1 milj. dongia maksaa tällä hetkellä 41 €. Saat Vietnamiin saapuessasi kentällä paremman kurssin, joka on lähempänä 35 euroa. Vaikka lentokentän kurssi ei olisi se paras mahdollinen, voi siellä vaihtaa muutamat kympit ja etsiä sitten kaupungilta seuraavan vaihtopisteen.

Tavallisia rahanvaihtopaikkoja Vietnamissa ovat kultakaupat. Halutessaan voi kysyä lähimmästä kultakaupasta kurssia ja verrata vaikka Vietcombankin kurssiin täällä.

Erot pankkien ja kultakauppojen välillä eivät välttämättä ole suuria, kultakaupoilla on kuitenkin maine hyvinä ja helppoina rahanvaihtopisteinä ja itsekin tein pääsääntöisesti rahanvaihdot kultakauppojen tiskillä. Niidenkin välillä on eroja, joten jos kauppoja on vieri vieressä voi käydä kysymään muutaman läpi ja poimia itselleen sitten parhaan kurssin. Selkeästi huonoimmat kurssit ovat matkatoimistojen ja hotellien yhteydessä.

Ho Chi Minh Cityssä, 1 districtillä sijaitseva Hung Long Money Changer näyttää myös saaneen paljon suosituksia ja hyviä arvioita. Testaisin tämän jos olisin nyt saapumassa Vietnamiin.

Vaihtoipa rahaa missä vaan, kannattaa tsekata ensin päivän todellinen kurssi XE:stä, jotta voi arvioida miten käypä sinulle tarjottu kurssi on, ja sitten vaihdettaessa laskea rahat huolellisesti siinä tiskillä ollessa, ettei mitään vedätyksiä pääse sattumaan.

vietnamin raha, rahanvaihto
Kultakaupat vaihtavat rahaa kelpo kurssiin

Taloudellisinta on tuoda reilusti käteiseuroja mukanaan. Kuinka paljon, on sitten eri juttu ja se pitää jokaisen itse miettiä omalta kohdaltaan. Tietenkin riski ja huoli kasvaa, jos käteistä on matkassa tuhansien eurojen edestä.

Ryöstöjen mahdollisuus on olemassa turistialueilla, kuten vilkkailla toreilla ja turistien suosimilla kaduilla. Käsilaukkuja nappaavia moporosvoja liikkuu etenkin Ho Chi Minh Cityssä ja Hanoissa. Mukana liikuteltavan käteisen määrä kannattaakin minimoida. Hotellihuoneessa tai tallelokerossa matkakassa on paremmassa tallessa.

Rahan nostaminen

Rahan nostamisessa pankkiautomaatilta voi joutua maksamaan turhankin suuria pankkimaksuja, ellei ole valppaana. Kulut menevät usein kahdesta suunnasta: oman pankin / luottoyhtiön kulut ja paikallisen pankin kulut, jotka vaihtelevat Vietnamissa yllättävän paljon keskenään. Tämän sain itsekin huomata vähän kantapään kautta, ennen kuin olin ottanut selvää pankkikohtaisista palvelumaksueroista.

Kun haluat minimoida matkavaluuttakulut, lue rahanvaihdosta, automaattinostoista ja pankkien kuluista lisää täältä.

Tietenkään aina ei ole käytännöllistä juosta sen halvimman pankin perässä, mutta ainakin kalleinta kannattaa välttää. Omien kokemusteni mukaan paikallisen pankin välistä viemä maksu per nosto vaihteli välillä 22 000-50 000 dongia eli n. 0,8 € -1,75 € (kiinteät maksut) ja pahimmillaan jopa 3% nostettavasta summasta.

Menin tähän 3% vipuun kerran kiireessäni ja kyllä, voin kertoa, että lähes 6 euron nostokulujen jälkeen BIDV -pankki oli merkattu laitos, eikä mitenkään hyvällä tavalla.

Omien kokemusten pohjalta suositeltavin paikallispankki ATM -nostoihin on Agribank (pienimmät kulut ja antaa erikokoisia seteleitä), vältettävin BIDV (suurimmat kulut).

Nostolimiitti on sekin pankkikohtainen paikallisissa pankeissa tyypillisesti 3-5 miljoonaa dongia kerralla pankista riippuen. Kansainvälisten pankkien (kuten Citibank, HSBC, ANZ, Commonwealth) automaateilta saa nostettua kerralla 8-10 miljoonaan asti. Luonnollisesti kannattaa nostaa niin iso määrä kerralla kuin mahdollista ja mahdollisimman pienen kulun pankkiautomaatilta. Yksi vaihtoehto isompien summien nostoon on mennä pankkiin ja nostaa siellä tiskillä omalla luottokortillaan.

Itse käytin vain Revolut -korttia* rahan nostamiseen, koska sillä voi välttää oman pankin palvelumaksut.

vietnamin raha, rahannosto
Agripankin automaatista parhaat kokemukset ja pienin palvelumaksu

Luottokortit ja pankkikortit

En käyttänyt Vietnamissa korttia juurikaan maksamiseen (netissä tehtyjä varauksia lukuunottamatta). Suurin osa päivittäiskuluista kun oli jotain pieniä kauppaostoksia ja ravintoloissa tai kahviloissa asioimista. Kortit kyllä näyttivät käyvän monissa pikkumarketeissa (Vinmart, Circle, Family Mart) sekä monesti paikallista katukeittiötä ”paremmissa” / aavistuksen kalliimmissa ravintoloissa.

Hotellit ja homestaytkin näkyvät varsin laajasti hyväksyvän kortit. Samoin turisteille suunnatut matkamuistoliikkeet, räätälit jne. Huomasinkin vasta jossain vaiheessa, että olisin voinut pärjätä vähemmälläkin käteisen käytöllä. Käteinen on kuitenkin täällä kortteja varmempi valinta erinäisessä päivittäisasioinnissa, katukuppilat, nähtävyydet, bensa-asemat, taksit jne.

Toisaalta, kun monet kulut jaetaan reissukaverin kanssa siinä paikan päällä laskua maksettaessa, on käteinen varsin näppärä. Eikä tule altistaneeksi korttiaan mahdollisille kopioinneille. Korttien kanssa kannattaa toki muutenkin olla tarkkana ja pitää aina yhtä varakorttia jemmassa.

Tinkiminen & tippaus

Vaikka sanotaan, että Vietnamissa on tinkimiskulttuuri, niin ihan helposti tinkiminen ei tunnu käyvän. Toreilla huomasin, että pyyntihinnoista oli työn takana saada edes 10 000 dongia neuvoteltua pois. Myyjät eivät tuntuneet edes halukkailta keskustelemaan hinnasta, vaan pysyivät tiukkoina. Tämä korostui etenkin Ho Chi Minh Cityssä.

Toreilla tingataan! Da Nangin Han marketilla tuntui olevat vähän helpompi tinkikulttuuri kuin Saigonissa

Eihän siinä, mutta kun jostain perus t-paidasta ja flipflopeista pyydettiin mielestäni aika suolaisia hintoja (7-8 € väliin per tuote) niin pisti vähän mietityttämään. Edullisempia hintoja kuin Ho Chi Minh Cityn toreilta tuntui saavan esim. Da Nangin Han Marketilta. Kovin paljoa näitä ei tullut kierrettyä, joten kokemukseni ovat varsin suppeita. Pientä tinkausta onnistui sentään tehdä räätälillä.

Vietnamissa tipin jättäminen ei ole ymmärtääkseni kovin yleistä. Hyvästä palvelusta toki kannattaa aina hieman tippiä jättää tai hintaa pyöristää ylöspäin. Jonkun kerran tippiä jättäessämme ovat tarjoilijat / omistaja olleet kyllä todella mielissään. Hotellilla on jokusen kerran tipattu hotellipoikia.

Mitä dongeillaan sitten saa? Päiväbudjetistani ja Vietnamin hintatasosta täällä oma postauksensa!

*Olen Revolut -kortin ja puhelinsovelluksen käyttäjä sekä suosittelija ja saan pienen palkkion, jos tilaat oman ilmaisen korttisi linkkini kautta.

(Visited 10 194 times, 1 visits today)

6 Comments

 1. Matkalla 22/04/2018 at 9:44 pm

  Kiitos näistä vinkeistä. Pitää palata vielä kun jouluksi startataan matkaan.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 23/04/2018 at 2:21 pm

   Heippa! Kiva jos näistä jotain apua, toivotaan että tulee mukava joulureissu Vietnamiin 🙂

   Reply
 2. Anna-Katri / Adalmina's Adventures 28/04/2018 at 10:57 pm

  Voi Vietnam! Tai oikeastaan koko Kaakkois-Aasia on ollut mielessä lähiaikoina 😀 Ja muuten tuo tippaaminen missäpäin maailmaa reissaakaan on yleensä ihan super haastavaa aluksi, siis tietää että paljonko on paljon ja paljonko sopivasti. Yleensä jos en ole varma niin jätän tippiä n. 10 % tai sitten juuri pyöristän sopivasti ylöspäin.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 14/05/2018 at 8:20 pm

   Moikka Anna-Katri 🙂 Joo pitää myöntää että tuon tipin kanssa kyllä vaihtelee itelläkin toiminta ja välillähän serviisimaksut on jo laskussa. Hyvästä palvelusta ja ruuasta on kiva jotain aina jättää, mutta huonosta en kyllä useinkaan jätä mitään tai hyvin vähän… 😛

   Reply
 3. Anna | Muuttolintu.com 29/04/2018 at 7:14 am

  Me ollaan pistetty täällä Vietnamissa myös merkille tuo, että jotkut perusjutut voi olla yllättävän kalliita. Tai siis ainakin länsimaalaiselle naamalle, eikä tinkimisellä paljon saa hintaa välttämättä kauheasti alas. Yrittää tietysti kannattaa aina.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 14/05/2018 at 8:07 pm

   Moikka Anna! 🙂 Joo tämä vähän hämmensi itseäkin, että tinkimisen varaa ei aina sittenkään tuntunut olevan, vaikka monin paikoin olin lukenut että Vietnamissa on vahva tinkimiskulttuuri, ihan erilainen kyllä kuin muissa lähimaissa.

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.