Passiivinen tulo pitkän matkan mahdollistajana?

Ajatus pidemmästä matkasta tai asustelusta maailmalla kiehtoo meistä monia, ehkäpä sinuakin. Talousasioiden järjestäminen niin, että toimeentuloa on saatavilla matkan aikana ilman aktiivista työntekoa on kuitenkin asia, mikä tekee pidemmät, kuukausien mittaiset matkat haasteelliseksi. Avuksi kannattaakin ottaa passiivisten tulojen hankinta.

Parin kuukauden matkalle voi vielä helpohkosti säästää käyttövarat etukäteen, mutta pidemmille irtiotoille pitää jo alkaa miettiä muitakin taloudellisen varautumisen konsteja. Passiiviset tulot eli työstä riippumattomat tulot ovatkin yksi kiinnostavimmista mahdollisuuksista silloin, kun suunnitelmana on pysyä kaukana poissa sorvin äärestä pidempiä aikoja.

Moni reissaaja tekee jonkinlaista pientä hommaa tien päällä elantonsa saamiseksi, mutta kuinkakohan monella reissaajalla tai maailmalle suuntaavalla on suunnitelmana passiivisen tulovirran tai tulovirtojen muodostaminen keskeiseksi toimeentulon lähteeksi? Luulen, että kasvavalla osalla.

Matkalle mielivää saattaa kiinnostaa sekin seikka, että joidenkin maiden viisumi- ja työlupakuviot ovat sellaisia, että passiivisia tuloja katsotaan paremmalla silmällä kuin aktiivisesti hankittuja, työnteon ollessa vahvasti rajoitettua tai täysin kiellettyä.

Myytti passiivisista tuloista

Ajatus siitä, että rahaa virtaa pankkitilille sillä välin, kun itse seikkailee maailmalla tai lepuuttelee palmun alla on toki vetoava. Olet saattanut miettiä sitä vaihtoehtona jatkuvalle työnteolle ja ajan vaihtamiselle rahaan. Talousalan taitajathan opastavat joka käänteessä, miten pöljää on tehdä rahaa vain myymällä omaa (rajallista) aikaansa ja ammattitaitoaan kuukaudesta ja vuodesta toiseen, kun rahaa voi tehdä jopa tehokkaammin myös vähemmän aktiivisilla toimilla, niin että itse ehtii nauttimaan jossakin välin muustakin kuin työelämästä.

Olen luonnollisesti omassa vapaudenjanossani selvittänyt ja opiskellut passiivisten tulojen mahdollisuutta tuoda helpotusta omaan elämääni ja mahdollistamaan (työ)paikkariippumattomuutta. Ja löytänyt mahdollisuuksia, mutta myös rajoituksia ja ehtoja. Olen ollut innoissani mahdollisuuksista, joita olen löytänyt, mutta samalla todennut termin ”passiivinen tulo” harhaanjohtavuuden, koska kyllähän sen hankkimiseen liittyy aina myös runsaasti aktiivisia toimia.

Väkisin tulee mieleen, että jos passiivisten tulojen hankkiminen on olisi kovin vaivatonta ja helppoa, varmasti useampi eläisi ja matkustelisi niiden turvin, eikö vain? Toisaalta kyse on varmasti myös siitä, että nämä asiat pitää usein itse kantapään kautta opiskella ja oivaltaa, koska harvalle meistä näitä on koulussa tai kotona opetettu.

Passiivisen tulon piirteitä ja päälinjoja

1) Ensinnäkin passiivinen tulo on siis passiivista vain lainausmerkeissä, sillä monesti se on korvausta ja tuottoa jostain, jonka eteen on jo tehty työtä. Korvaus on mitoitettu ja määritelty eri tavoin kuin palkkatyö, jossa myydään tunteja tai urakoita alalla sovittuun hintaan. Markkinapotentiaalista riippuen tästä etukäteen tehdystä työstä voi sitten saada varsin suuren tai vastaavasti täysin olemattoman korvauksen.

Esimerkiksi jokin luomasi tai kehittämäsi tuote. Käytät sanotaan vaikka 6 kuukautta levyn, kirjan, sovelluksen tai vaikka vaatemalliston suunnitteluun ja toteutukseen. Jos tuotteillasi on sitten markkinoilla kysyntää, voit saada tälle puolen vuoden työlle hyvänkin korvauksen ajan saatossa ”passiivisesti”, kun kerran tehty työ tuottaa tuloa vielä ehkä muutaman vuoden päästäkin.

Tai heikommassa tapauksessa voit saada korvauksen, jonka olisit saanut jo muutaman päivän palkkatyöllä. Ja kaikista huonoimmassa tapauksessa teit 6 kk töitä ja jäät vielä velkaakin mahdollisille lainoittajille. Passiiviseen tulonhankintaan liittyy siis riskejä.

2) Toiseksi passiivinen tulot edellyttävät usein jonkinlaisia taloudellisia alkupääomia. Pääomat voivat olla työtä tekemällä hankittuja varoja tai sitten perittyjä tai jonkin omaisuuden myymisen kautta hankittuja. Tyypillisimpiä passiivisia tuloja ovat sijoitustuotot ja talletuskorot. Näitä tuloja ei voi tietenkään alkaa noin vain ”nostamaan”, jos ei ole alkupääomaa sijoitettavaksi.  

Otetaanpa nyt tässä esimerkiksi sijoitusasunto, jonka vuokratuotoista ajatellaan saatavan passiivista tuloa joko kassavirtana tai myöhemmin realisoitavana arvonnousuna. Jotta tätä tuloa voi alkaa saamaan, pitää ensin tehdä aktiivisesti töitä saadakseen kasaan jonkinlaisen omarahoitusosuuden. Sitten pitää etsiä potentiaalinen asunto, johon rahansa sijoittaa ja löytää lopulta kunnollinen vuokralainen, joka maksaa vuokransa ajallaan eikä tuhoa asuntoasi. Ennen kuin passiivisille tuloille päästään on siis tehty jo melko paljon aktiivista työtä asian eteen ja sijoitettu hankittua pääomaa.

Yhteenvetäen: passiivisten tulojen hankkiminen täysin tyhjästä ja nopealla aikataululla on erittäin hankalaa ellei mahdotonta. Tarvitaan aina jonkinlaista varallisuutta tai pääomaa, (asset), johon passiivinen tulonmuodostus nojaa.

Kyseinen ”asset” voi olla myös kehittämäsi tuote, nettisivusto, innovaatio, sovellus, erityisosaaminen, provisioita takoja myyntitiimi, automatisoitu myyntipolku tai sitten potti sijoitettavaa riihikuivaa rahaa. Jotain, jonka eteen on kuitenkin tehty jossakin vaiheessa aktiivista työtä. Tämä työ sitten avaa mahdollisuuksia passiivisemmalle tulonmuodostukselle, joka puolestaan vähentää tarvetta tehdä jatkuvasti aktiivista työtä.

Passiivisiin tuloihin liittyy kuitenkin myös lähes aina jonkinlaisia riskejä. Voit menettää investoimasi ajan tai rahan saamatta sitä vastinetta / tuottoa, mitä lähdit alunperin hakemaan. Matkan varrella on todennäköistä, että tällaisiakin ”tappioita”tulee. Sen ei kannata lannistaa, kaikesta oppii.

passiivinen tulo
Ideoita, innovaatiota, hyvää suunnittelua ja raakaa työtä tarvitaan usein passiivisten tulojen taustalle

Reissaajan passiivinen tulo

Mitä pitkälle reissullle mielivän kannattaa siis huomioida passiivisia tuloja havitellessaan? Kuten edellä kuvatusta huomataan, ei passiivinen tulo ole useinkaan sellainen tulomuoto, joka voidaan laittaa virtaamaan kohti pankkitiliä ihan kuukauden – kahden aikavälillä juuri sopivasti ennen reissuun lähtöä. Ehkä asunnon vuokrausta lukuunottamatta, joka harvoin kuitenkaan yksistään riittää tulojen hankintaan.

Mahdollisuuksia kuitenkin on, silloin kun aikaakin valmistelutöihin on hieman enemmän. Olen aiemminkin puhunut siitä, että passiivisilla tuloilla voi pyrkiä korvaamaan osan palkkatuloista, jos päätyy hakemaan virka- tai muuta sapattivapaata tai irtisanoutuu työstään. Passiivisten tulojen ei tarvitse olla siis pelkkä varhaisen eläköitymisen suunnitelma.

passiivinen tulo
Hommia passiivisten tulojen eteen voi onneksi tehdä myös reissun päällä!

Samaan hengenvetoon pitää kuitenkin todeta, että yltiöpäinen optimismi kannattaa tässä asiassa vaihtaa luottavaiseen realismiin ja pitkäjänteiseen ”työhön”, jota passiivisten tulojen aikaansaaminen ja ylläpitäminen useimmissa tapauksissa tarkoittaa. Valmistelutyö kannattaa aloittaa kuitenkin vaikka jo heti tänään!

Mitä vähemmän on rahaa lähtökohtaisesti investoitavaksi passiivisten tulojen hankkimiseksi, sitä pidempi tai intensiivisempi on oma työsarka passiivisen tulonmuodostuksen eteen.

Tällä hetkellä itse teen aktiivisesti taustatöitä, jotta tulevaisuudessa voisin nauttia enemmistä passiivisista tuloista. Ehkä hieman ironista, mutta myös jotenkin reilua, että vain aktiivinen työ mahdollistaa passiiviset tulot!

Joustavuutta omaan reissaajan talouteeni ja tietynlaista ”passiivista” tuloa saan etenkin asuntojen vuokraamisesta ja samanaikaisesti lainojen maksua säätelemällä. Sijoitustoimet ovat olleet työmäärään nähden olleet se tuottoisin tie toistaiseksi omalla kohdallani.

Muut ”passiiviset” tulot taas ovat työmäärään nähden vielä varsin matalia ja tosiaan työtä riittää, ennen kuin voidaan puhua, että tulot alkavat olla enemmän passiivisella kuin aktiivisella puolella. Näitä realiteetteja onkin hyvä tiedostaa, jos passiivisista tuloista haaveilee.

Jokainen askel ja tekeminen kuitenkin pohjustaa tulevaa ja antaa kokemusta siitä, mikä toimii ja mikä ei. Työtä passiivisten tulojen eteen voi onneksi tehdä myös maailmalta käsin.

passiivinen tulo
Oikeilla talousjärjestelyillä koko maailma voi olla sun hiekkalaatikkona!

Helpoin ja turvallisin (mutta samalla heikkotuottoisin) tapa saada passiivista tuloa on varmaankin laittaa käytettävissä olevat varat mahdollisimman korkean koron talletustilille, jossa on talletussuoja pääoman turvaamiseksi. Ongelma tässä mallissa on se, että harvallapa on laittaa esim. 100 000 euroa  (tai mieluummin miltsi) talletukseen ja odotella, että passiiviset tulot ropsahtavat kerran vuodessa tilille pääomaa kartuttamaan.

Jos siis nyt tallettaisit tuon 100 000 € vaikka Svea Ekonomille saaden 1% talletuskorkoa, niin vuodessa passiiviset korkotulosi olisivat 1000 € (ennen veroja) tai 3 vuodeksi Big Bankiin 1,5 % korolla niin tuottoa kertyisi 4500 €. Eli myös muunlaisia passiivisen tulon muotoja tarvitaan (tai pikemmin tuon 100 000 järkevämpää sijoittamista), jotta voidaan aidosti kuitata edes osa palkkatulon menetyksestä. (Huom. pankkien korkotasot vaihtelevat tiuhaan, tarkista ajantasainen korko.)

Osake- ja rahastosijoittaminen mahdollistavatkin jo parempia tuottoja, mutta toki suuremmalla riskillä sekä enemmällä työllä ja opiskelulla. Korkean koron pankkitiliä tuottoisampi ja järkevämpi tapa sijoittaa omia rahojaan voivat olla esim. helpot ja kuluttomat indeksirahastot. Nekin toimivat kuitenkin parhaiten pidemmän aikavälin säästämisessä.

Osakesijoittaminen ja osinkostrategia taas sopii sijoittamiseen hieman enemmän perehtyneille tai syvemmin aiheesta innostuneille. Eli käytännössä aktiivisuutta ja riskitasoa hieman lisäämällä sijoitusten tuottopotentiaalia voidaan nostaa, passiivisten tulojen hankkimiseksi. Osakesijoittamisen aloittaminen ei ole kuitenkaan vaikeaa, mutta perusasiat kannnattaa selkiyttää itselle ja sitten omaksua lisää tietoa ja taitoja matkan varrella.

Moni pyrkii ostamaan hyviä osinkoja maksavien firmojen osakkeita hintojen ollessa suhdannenotkossa tai muutoin aliarvostettuna. Osakkeet pidetään, ehkä ostellaan lisää ajallisesti hajauttaen. Passiivisiin tuloihin tähtäävä sijoittaja toivoo tietenkin osakkeiden arvonnousua pidemmällä aikavälillä ja antaa sillä välin osinkotuottojen ropista laariin, ilman sen aktiivisempaa treidausta tai vaivannäköä. Osingot voi sijoittaa uudelleen pörssiin tai nostaa omaan käyttöön.

Tapoja hankkia ”passiivista” tuloa pidemmän reissun aikana:

 • oman asunnon vuokraus
 • oman asunnon myynti ja saatujen varojen harkittu sijoittaminen
 • sijoitusasunto / -asunnot -> vuokratulot, joista jää kassavirtaa
 • auton, mökin tms. muun arvokkaamman omaisuuden vuokraus
 • osinkotulot ja muut sijoitustuotot (vaatii perehtymistä, seurantaa ja sijoitettavia pääomia)
 • oma blogi tai muut omat nettisivustot tai -kanavat, joissa on mainoksia, kumppanuusdiilejä, maksullisia osioita tai tuotteita, joiden myyntitapahtumat ovat pitkälle automatisoituja (vaatii runsaahkosti etukäteistyötä)
 • pitkälle automatisoitu / ulkoistettu verkkokauppa (vaatii paljon etukäteistyötä+investoinnit)
 • erilaiset tekijänoikeuspalkkiot / royaltit /  käyttöoikeudet (jostain aiemmin tehdystä työstä tai tuotteesta)
 • myyntiprovisiot verkostomarkkinoinnista tai vastaavista

Parhaimmillaan ja hyvin rakennettuina nämä ”passiiviset” tulonlähteet korvaavat aiemman palkkatulon tai ainakin osan siitä, etkä ole enää riippuvainen jatkuvasta työssäkäymisen pakosta, vaan voit matkustaa tai tehdä sitä, mitä eniten haluat.

Uusia passiivisen tulon lähteitä pitää kuitenkin monesti valmistella, eikä jäädä lepäämään täysin laakereilleen. Tulovirrat kun tuppaavat ehtymään, jos niitä ei lainkaan ylläpidetä (rahastoja ja osakkeita lukuunottamatta ja niitäkin kannattaa seurata).

passivinen tulo
Passiivisista tuloista pätäkkää reissaajan takataskuun?

Kaikkiin näihin edellä listattuihin liittyy siis aktiivisen työn tekemistä, ehkäpä useamman vuoden tiukka puristus, ennen kuin niistä alkaa herua vähitellen sellaisia tulopuroja, jotka riittävät ylläpitämään tyydyttävän ja suht säännöllisen toimeentulon joksikin aikaa eteenpäin. Hyvä ajatus voi olla yhdistää näistä useampia keskenään.

Lue lisää: Palkkatyöstä vapaayrittäjäksi? – Näin räätälöit oman toimeentulomallisi 

Kun ”passiivisen tulon systeemiä” on sitten aikansa rakennettu, selvitään jossain vaiheessa jo toivon mukaan vähemmällä ylläpitotyöllä, mutta aivan täysin passiiviseksi tuloksi ei näistä edellisistä voi oikein mitään nimittää. Paitsi, jos olet onnistunut ulkoistamaan kaiken työn mikä näihin liittyy ja se onkin jo sitten hyvä saavutus!

Mitä sinä voisit alkaa tehdä heti tänään passiivisten tulojen hankkimiseksi?

Lue lisää: Kattava koontiartikkeli säästämisestä ja sijoittamisen aloittamisesta 

(Visited 1 977 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Passiivinen tulo on mahdollista 16/09/2017 at 12:41 pm

  Olen täysin samaa mieltä, että passivisten tulojen hankkiminen ei ole helppoa, mutta se on kyllä mahdollista. Hankalin vaihe passivisen tulon hankkimisessa on käynnistysvaihe. Käynnistymisen jälkeen, kun tuloa alkaa tulla, ruokkii menestys usein itse itseään. Liian moni vaan valitettavasti lopettaa touhun ennen kuin homma on edes lähtenyt käyntiin. Monet ovat liian lyhytjänteisiä odottaakseen käynnistymistä, joka voi hyvin kestää jopa viisikin vuotta.

  Reply
  1. Rosita Juurinen 20/09/2017 at 2:43 pm

   Hei! Juuri näin, hidasta ja työlästä alkuunsa kaikki, ilmaiseksi ei tule mikään, uskon tuohon samaan, että pitkäjänteisyys palkitaan ja kärsivällisyys on näissä jutuissa must -hyve. Vähän kerrassaan oikeaan suuntaan 🙂

   Reply

Leave A Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.