Oma tarina

Kurkistus omaan tarinaani

Tämän blogin kynäilijänä toimin siis minä, Rosita Juurinen.  Toivon, että voin blogini kautta auttaa sinua pohtimaan, miten sinä haluat elämääsi elää, kenties rakentamaan elämänmuutosta ja nauttimaan riippumattomammasta elämäntyylistä. Olet todella tervetullut lueskelemaan sivuston juttuja!

Tämä blogisivusto käynnistyi omasta elämänmuutoksestani 2015. Sitä ennen työskentelin pitkään valtakunnallisen huumealan järjestön toiminnanjohtajana ja olin elänyt muutenkin hyvin työ- ja urakeskeistä elämää. Aloin havahtua 2010 aikoihin siihen, että vuodet toistuivat samanlaisina ja samalla aloin itse muuttua väsyneemmäksi ja turhautuneemmaksi omassa oravanpyörässä juoksemisestani.

Pieniä irtiottoja, hauskanpitoa ystävien kanssa ja reissaamista lukuunottamatta alkoi tuntua, että olen elänyt liiankin paljon työtä ja muiden ihmisten kannattelua varten. Entäpä minun unelmat ja minun hyvinvointini? Oma elämäni alkoi näyttäytyä pelottavan paikallaan junnaavalta ja pieniä merkkejä muutoksen tarpeesta alkoi ilmestyä sieltä täältä.

Reissaaminen oli ollut minulle aina tärkeää ja ihan parasta hermolepoa työstä. Etenkin pidemmillä matkoilla olin alkanut oivaltaa, miten onnelliseksi matkustaminen ja erilaiset uudet ympäristöt sekä rennompi elämäntyyli minut tekivät.

Vuosien ajan investoinkin lähes kaiken ylimääräisen rahani reissuihin. Vuorotteluvapaavuotenani 2011 tehdyt pidemmät reissut avasivat silmiäni näkemään uusia mahdollisuuksia ja vahvistivat tunnetta siitä, että jotain muutosta on tapahduttava. 

Energisyyteni ja aikaansaamiseni töissä ei ollut enää parasta mahdollista. Lisääntyneet muisti- ja keskittymisongelmat signaloivat siitä, että pitäisi alkaa hellittää. Haaveet yrittäjyydestä ja jostain ihan omasta jutusta olivat kasvaneet siinä rinnalla kaikenaikaa.  Samaan aikaan veri alkoi vetää yhä enemmän maailmalle ja sielu huutamaan vapautta. Ja siihen kutsuun oli vastattava. 

Sain ilokseni kuitenkin tehdä koko pakkatyöurani työssä, joka oli kiinnostavaa ja merkityksellistä, vaikka sitten lopulta uuvuttavaa. Haalin ihan itse liikaa työtä ja kannoin jatkuvasti liikaa huolta koko organisaation asioista. Työskentelin niinkuin kyseessä olisi ollut oma yritykseni. Halusin kehittyä ja kehittää järjestöämme, tuskastuen ja ärsyyntyen siihen, kun asiat eivät menneet toivomallani tavalla. Jossain vaiheessa aloin väsyä omaan suorittamiseeni ja kaikista langoista kiinnipitelyyn.

Vuoden 2013 lopulla sain sisäisen varmuuden siitä, että on aika mennä eteenpäin, jättää taakse työura, levätä kunnolla ja aloittaa jotain ihan uutta. Ilmoitin Thaimaasta käsin työnantajalleni, että palaan enää pariksi kuukaudeksi töihin rekryämään ja perehdyttämään itselleni seuraajan. Muutos on haikea, mutta välttämätön. Onni ja huojennus vapaudesta oli jotain sanoinkuvaamattoman huumaavaa.

Olin alkanut muutamaa vuotta aiemmin opiskella sijoittamista ja muuttaa kulutustottumuksiani, jotta saisin paremmin säästöön rahaa. Harmitti, etten ollut kiinnostunut sijoittamisesta kunnolla aiemmin, vaikka jonkinlaisia rahastosäästöjä olinkin hankkinut vuodesta 2005 alkaen.

Irtisanoutumisen kynnyksellä valpastuminen ei ollut taatusti ollut se taktisesti paras paikka alkaa pistää taloudellisesti asioita uusiin kantimiin. Ehdin sentään hankkia joitain rahasto-osuuksia ja ja pari sijoitusasuntoa ennen irtiottoani ja ajattelin että se riittäköön alkuun pääsemiseksi.

Miten yhdistää matkaileva elämäntapa ja yrittäjyys?

Matkat olivat edustaneet minulle aina työstä palautumista ja tietenkin uusia seikkailuja, uusia ihmisiä tarinoineen sekä kiehtovia ympäristöjä. Pitkään ajattelin, että haluan pitää reissut lomana ja tehdä työni Suomessa, kunnes aloin nähdä kiinnostavana mahdollisuutena myös matkustelun ja työn yhdistämisen, etenkin paikkariippumattoman yrittäjyyden keinoin..

Elämänmuutokseen valmistautuessani visioni oli, että tahdon matkustaa, elää ja tehdä valitsemiani työtehtäviä niistä maailmankolkista käsin, joissa parhaiten viihdyn ja olen onnellinen. Kaipasin mahdollisuutta elää maailmalla pidemmällä kaavalla, hitaasti matkaten ja päästen vähän pintaa syvemmälle kohteisiin. Ja niin, että saisin välillä vain olla, olla ihan rauhassa. Turhan vauhdikas aiempi elämäntyylini alkoi kostautua myös niin, että halusin vain vetäytyä entistä enemmän omiin oloihini. 

Akateemisesta vähän  turhankin ylitunnollisesta suorittajasta sukeutui näin neljänkympin kynnyksellä rentoja tunnelmia ja omaa rauhaa osavuotisesti maailmalta etsivä reppureissaava läppärikulkuri ja vapaayrittäjä. 

Mitä olen saavuttanut elämänmuutoksen myötä?

Oman elämänmuutoksen ja palkkatyöstä irtisanoutumisen kautta olen käynyt läpi muutosprosessin erilaiset vaiheet, tuntemukset, huolet ja ilot. Omaa muutostyötä tehdessäni olen kartoittanut erilaisia tapoja muokata elämää parempaan ja vapaampaan suuntaan, joko pienemmillä tai isommilla muutosliikkeillä.

Olen kulkenut tietäni kohti vapautta, miettien kuinka elämänsä voisi rakentaa omannäköisemmalle  ja itseohjautuvammalle pohjalle. Tavallaan ihan uusille perustuksille, perinteisen palkkatyön ulkopuolella. Omaa vapausreseptiä olen rakentanut seuraavien taitojen ja tekemisten kautta:

 • opetellut/ harjoittanut sijoittamista (erit. asuntosijoittaminen), passiivisen tulon hankintaa ja taloustietoista toimintaa turvaamaan talouttani palkkatyön ulkopuolella, jotta riippuvuutteni rahan tienaamisesta palkkatyössä olisi mahdollisimman vähäinen
 • opiskellut useissa valmennuksissa sekä myös liiketoiminnan ammattitutkinnossa digimarkkinointia, bloggaamista, e-tuotteiden tekemistä ja kartoittanut erilaisia tapoja tienata tienpäällä diginomadi-läppärityöläisenä
 • olen tarjonnut hostauspalveluja lyhytvuokraukseen (kuten Airbnb) jaksoina, jolloin olen Suomessa
 • syventynyt henkisen kasvun, itsetuntemuksen, sisäisen rauhan ja tietoisten valintojen lisäämiseen

Ja ratkaisujeni myötä olen tilanteessa, jossa:

 • en herää enää aamuöisin tuskaisena stressaaviin työajatuksiin, vaan tyytyväisenä ja innostuneena aloittamaan uutta päivää
 • joka päivä tunnen kiitollisuutta siitä, että voin tehdä asioita omassa (hitaammassa) aikataulussani
 • voin toteuttaa itseäni ja ideoitani, ollen vastuussa vain omista tekemisistäni
 • voin  nähdä maailmaa ja (tietyissä rajoissa) valita paikat, missä elän ja työskentelen osan vuodesta
 • pärjään murto-osalla aiemmasta kulutuksestani, mikä merkitsee vapautta ansainnan pakosta
 • hyväksyen sen, etten voi suorittaa enää aiempien vuosien tahtiin

matkabloggaaja Rosita Juurinen

Omien kokemusten valjastaminen muiden avuksi

Itse havahduin tosiaan siihen, että vuodet ja vuosikymmenet sen kun vierivät. Säikähdin, että elämä jatkuu samaa kaavaa varmaan hamaan hautaan, jos en tee mitään. Tunne oli todella ahdistava. Enkä voinut jäädä enää odottelemaan jotain vieläkin otollisempaa aikaa tai sitä, että säästössä ja sijoituksissa olisi vieläkin enemmän rahaa, vaikka tiesin, että se olisi ollut järkevää. Elämän ainutkertaisuus ja oma hyvinvointi oli kuitenkin laitettava etusijalle.

Tajusin, että pelkät järkiratkaisut johtavat todennäköisimmin puoliksi elettyyn elämään. Ymmärsin, että pitää uskaltaa, vaikka ei tietäisikään, mitä tulemaan pitää. Parhaat nuoruusvuodet olivat jo menneet työn tiimellyksessä, mutta ei tässä nyt mitään keski-ikäisiä kait vielä oltu. Ajatus siitä, että jäisin odottelemaan, että ihana reissaamisen vapaus seikkailuineen koittaisi sitten siinä +60 ikävuoden jälkeen tuntui aika ahdistavalta.

Kerron tästä kaikesta siksi, että haluan rohkaista sinuakin tekemään sitä, mikä sisimmässäsi tuntuu oikealta. Vastaamaan maailman kutsuun, joko uusien reissujen tai pidemmän irtioton muodossa. Keinoja kyllä on ja missioni on näyttää niitä sinulle. Korostaen etenkin sitä, että vaikka raha onkin tässä kuviossa tärkeää, vapautta voi alkaa rakentaa pienelläkin budjetilla.

Uskon ja toivon, että voit hyötyä siitä, mitä minä olen läpikäynyt ja oppinut. Jos siis olet kiinnostunut kuvaamistani aiheista:

 • omaehtoinen toimeentulo
 • digiyrittäjyys
 • oleskelut ja matkustelut edullisissa maissa
 • tauot työelämästä & irtiottotarinat
 • säästäminen ja sijoittaminen vapauden mahdollistamiseksi

-> niin voit saada minusta oppaan tueksi omalle matkallesi!

Vaikka ehdinkin ennen irtisanoutumistani jonkin verran valmistautua ja tehdä hieman sijoituksia, oli kyseessä myös hyppy tuntemattomaan. Taustavoimana oli onneksi valtava luottamus asioiden järjestymiseen ja omaan pärjäämiseen. Olen käsitellyt muutosprosessiani ja uuden elämän rakentamista mm. kirjoittamalla kirjan, josta toivon olevan apua ja tukea samoja asioita pohtiville.toimistosta travelleriksi - matkaopas vapaampaan elämään

Jos haluat lukea tarkemmin siitä, miten oma muutosprosessini käynnistyi, voit ladata kirjani ”Toimistosta travelleriksi” ensimmäisen luvun täältä. Siinä kerron, miten unelmatyöni alkoi muuttua uupumukseksi ja elämä samalla raiteella junnaavaksi suorituselämäksi, josta minun oli päästävä ulos. Kirjaa voi myös tilata täältä alk. 14,90 €.

Koska olen tiettyjen valintojeni ja tekemisten kautta päässyt tilanteeseen, jossa elän nyt paljon omannäköisempää elämää, tiedän, että muutos on mahdollinen ja että esteet ja haasteet ovat ylitettävissä. Mutta lujaa työtä ja asennetta tämä uuden elämäntyylinkin luominen vaatii, sitä ei voi kieltää.

Omalla matkallani olen painiskellut edelleen vaihtelevan jaksamisen kanssa. Ja tiedän myös varsin hyvin ne mutkat, mitä matkalla voi eteen tulla. Myönnän, että luulin aluksi kaiken olevan helpompaa. Tämä matka ei välttämättä sovi kaikille. Se miten onnistut riippuu kuitenkin paljon omista lähtökohdistasi, resursseista ja tahtotilasta.

Olen tutkinut ja opiskellut lukuisia eri tapoja ja polkuja luoda sitä omannäköisempää ja vapaampaa elämää. Ja olen testaillut erilaisia tapoja toimeentulon hankintaan, samalla kun olen pyrkinyt rakentamaan sitä itselleni parhaiten toimivaa kaavaa. Näistä omista kokemuksista ja kiinnostuksista käsin opastan ja jaan tietoa tässä blogissa.

Kannustan sinuakin tekemään huolellisia suunnitelmia ja laskelmia, oman tavoitteen määrittelyä ja fiilistelyä uudesta elämäntyylistä sekä omien resurssien kartoittamista.

nettovarallisuuslaskuri matkaopas vapauteen

Minun omaehtoisen elämäntavan ja toimeentulon keitokseeni kuuluu tällä hetkellä:

 • digiyrittäjyys
 • osavuotiset oleskelut maailmalla
 • taloustietoinen elämäntapa
 • asuntosijoittaminen ja majoittajakumppanuuspalvelut
 • -> eli yhdistelmä aktiivisia ja passiivisia tuloja + hillityt kuukauskulut

Kaikista näistä kirjoitan blogissa, koska uskon siitä olevan apua myös sinulle. Näistä teemoista on tullut uusi asiantuntijuusalueeni ja mielenkiinnonkohteeni. Näkökulmani on siinä, miten ihan tavalliset ihmiset voivat toteuttaa elämänmuutostaan, hankkia riittävän kokoisen vapauskassan ja elää riippumattomammin.

Ymmärrän erityisen hyvin uupumuksen kautta muutokseen heränneiden ajatus ja kokemusmaailmaa. Ja tiedän hyvin, ettei uusi alku varsinkaan rajallisemmilla voimavaroilla ole suinkaan helppo ja kepeä.

Taloustietoinen matkailu eli matkailijan rahataidot on myös yksi lempiteemoistani. Olen kirjoittanut tästä aiheesta Taloustietoisen reissaajan oppaan. Reissaamisen  ja maailmalla oleskelun ei tarvitse olla kallista, siitä jos mistä minä olen elävä esimerkki. Ulkomailla oleskellessani kuukausibudjettini ovat vaihdelleet 500-1500 € välillä. Viime vuosina pääsääntöisesti 600-900 € kk budjetti on ollut ihan riittävä.

Ennen kaikkea tarjoan oman esimerkkini siitä, millaisia valintoja voi tehdä ja miten elämä muuttuu, kun vaan uskaltaa ottaa ohjat omiin käsiinsä ja ryhtyä toimeen. Voit poimia omaan tarinaasi juuri sinulle hyödylliset ideat ja toimintatavat. Tai voit hakea reissupostausten kautta tietoa ja inspiraatiota omille matkoillesi, ehkä innostua muiden irtiottotarinoista.

Tämä blogi on siis täynnä pieniä tienviittoja, joita voit hyödyntää oman polkusi etsimisessä. Käyn myös läpi omaa tarinaani nykyisyydessä, kokemuksia uudesta elämäntyylistä, fiiliksiä ja tietoa reissaamisesta monelta kantilta.

Minne olen matkalla?

Koen olevani vielä uuden elämänvaiheeni ja läppäriyrittäjyyteni alkutaipaleella ja kaikkeen liittyy ihanan paljon avoimia asioita ja kysymysmerkkejä. Tällä hetkellä olen innostunut inspiroivista irtiottotarinoista, uusien potentiaalisten oleskelukohteiden löytämisestä, verkkoyrittäjyyden opiskelusta ja hyödyllisen tiedon tuottamisesta tämän blogin kautta. Näiden rinnalla kulkee myös asuntosijoitus- ja majoitusbisnesteemat.

Uudet ideat pyörivät jatkuvasti mielessä. Rajaaminen ja keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan on edelleen vaikeata. Ehkä tarkempi fokus vielä hahmottuu, mutta siihen asti. Seuraavan vuoden parin aikana tarkoituksena on tuottaa uusia hyödyllisiä valmennusmateriaaleja ja testailla joitain verkkokauppaideoita.

Tähtään siihen, että voin jatkaa elämäntapaani osavuotisesti matkaillen ja osavuotisesti Suomessa ollen ainakin muutamia vuosia eteenpäin. Ehkä löydän jonkun paikan, jonne haluan asettua pidemmäksikin aikaa. Oma pieni majatalo maailmalla on ollut pitkään mielessä tai mahdollisuus toimia lyhytvuokrauksen parissa muutoin ulkomailla kiinnostaa. Katsotaan, mitä tapahtuu…

Tavoitteeni on, ettei minun tarvitsisi palata vakituiseen palkkatyöhön, ehkä enää koskaan. Ellen sitten jostain syystä sellaista halua. Tämä ei tarkoita, ettenkö voisi satunnaisesti tehdä jotain keikkahommaa palkollisena. Oman yrityksen kautta toimiminen tuntuu kuitenkin luontevimmalta.

Yrittämisen rinnalla pyrin sijoitusten myötä ainakin osittaiseen taloudelliseen riippumattomuuteen. Itselleni se tarkoittaa sitä, että ihan jokaisen toimeentuloeuron eteen ei tarvitse tehdä hikihatussa töitä, vaan että osa toimeentulosta on passiivista tai semipassiivista. En osaa haaveilla mistään suurista rikkauksista, vaan kohtuullisesta toimeentulosta, joka mahdollistaa sen elämäntavan jota haluan elää.

Kaikista innostavista ideoista ja mahdollisuuksista huolimatta kiireettömyys ja tasapaino ovat tärkeitä elämääni ohjaavia periaatteita. Minulle on uupumisoireiden myötä jälkeen tullut yhä tärkeämmäksi to do -listan karsiminen sekä riittävä lepo ja palautumisaika

Aina ei ole helppoa löytää tasapainoa lukuisten innostavien ideoiden ja toisaalta oman suorituskyvyn välillä. Yksi tavoite onkin hyväksyä muutokset omassa kapasiteetissä, käyttää omat resurssit viisaasti, pysyen jämäkkänä siinä, ettei rakenna itselleen liian kovia paineita tai velvotteita. Lopettaa jatkuva huonon omatunnon kokeminen siitä, ettei pysty samaan kuin ennen.

Oma matkani uudessa elämäntyylissä etenee ja rakentuu vuosi kerrallaan. Uteliaana, mutta kiireettömästi otan askelia eteenpäin polullani. Suunta on oikea ja se riittää nyt.

Taustaa ja tekemisiä:

 • Kotoisin Tampereelta ja pääsääntöisesti asunut siellä koko elämäni
 • Parisuhteessa maailmalta bongatun suomisiipan kanssa
 • Koulutukseltani yhteiskuntatieteiden kandidaatti & kasvatustieteen maisteri. olen opiskellut digitaalista markkinointia ja suorittanut liiketoiminnan ammattitutkinnon sähköisestä markkinoinnista
 • Palkkatyöni tehnyt nuorisotyössä, päihde- ja sosiaalialan asiantuntija- ja johtotehtävissä 1996-2014
 • Reppureissut kaukomaille aloitin 2006
 • Rahastosäästämisen aloitin 2005, asuntosijoittamisen 2012 ja osakkeiden oston 2016
 • Tmi Rosita Juurinen 2016 ->
 • Olen tehnyt sisällöntuotantoa eri verkkosivustoille matkailuun, elämäntaitoihin ja omaan talouteen liittyen
 • Julkaissut kaksi omakustannekirjaa
 • Asuntoremontteja ja asuntojen omatoimisia myyntejä 2018->
 • Majoittajakumppanuuspalvelua Tampereella 2018 ->
 • Osakkaana naisten yhteisöllisessä matkailumediassa Seikkailijattarissa

matkabloggaaja Rosita Juurinen

(Visited 2 919 times, 3 visits today)